mundek_wro 10.03.07, 22:48 Szkoda, że dyrektorem ośrodka nie będzie Tomasz Styś - pomysłodawca utworzenia Muzeum Ziem Zachodnich www.historia.dolnyslask.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: urzędnik Pokażą polską historię ziem zachodnich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 14:07 Ujazdowski z Mutorem popełnili ewidentny plagiat. Wystarczy przeczytać "Studia nad rozwojem Dolnego Śląska" poświęcone Muzeum Ziem Zachodnich (ciągle chyba dostępne z Wydziale Promocji Urzędu Marszałkowskiego) lub zaglądnąć na stronę www.historia.dolnyslask.pl. Styś z Wróblewskim poszli do zamrażarki, z ich pomysłów korzystają teraz PiSowskie tuzy :-( PiS się kończy, skoro sami kradną sobie pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czy o Akcji Wisła też będzie? 12.03.07, 09:45 mundek_wro napisał: Wagony już są Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Pokażą polską historię ziem zachodnich 13.11.08, 03:24 polskie ziemie zachodnie zasługują na właściwe pokazanie. Czemu ten pomysł ma problemy z finansowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Historia hańbiąca Polaków. Nie ma się czym chwalić 13.11.08, 11:22 Co pokażą ? Setki obróconych w ruinę pałaców i dworów ? Zasyfiałe wsie, w których antena cyfrowego Polsatu ledwo trzyma się nie zmienianego od 1945 tynku ? Zapadające się w siebie wielkie stodoły ogromnych gospodarstw, po których do niedawna jeszcze walały się zardzewiałe resztki maszyn rolniczych, których dzicz zza Buga nie umiała i nie chciała obsługiwać ? ( dziś się już nie walają, bo potomkowie tej dziczy sprzedali złom, żeby mieć na jabole ). Może wrocławskie kamienice, wyglądające jak rozkładające się trupy, poznaczone kulami w czasie oblężenia Festung Breslau i oblepione brudem sześćdziesięciu lat polskiego gospodarowania ? Do pokazania są też rozsypujące się stacje kolejowe na najgęstszej w Polsce sieci linii kolejowych, dziś martwej i rozkradanej przez ludzi pierwotnych dwudziestopierwszowiecznej Europy. Dorzućmy do tego kościoły, okradzione z rzeźb i obrazów przez przedstawicieli ultrakatolickiego narodu. Dorzućmy fabryki, którymi tak sprawnie zarządzaliśmy, że dziś są warte tyle, ile złomu da się wyrwać troglodytom z ich ruin. Naprawdę uważacie, że mamy się czym chwalić ? Bo gdy ja patrzę na Dolny Śląsk i porównuję go ze zdjęciami sprzed 1945 roku, to jest mi cholernie wstyd, że jestem Polakiem. I mam głębokie przekonanie, że oddając nam Ziemie Zachodnie mocarstwa rzuciły perły przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Historia hańbiąca Polaków. Nie ma się czym ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 21:09 ty przede wszystkim powinieneś się wstydzic za siebie i nie obrazac tych wszystkich,którzy odbudowywali Wrocław za darmo,w tzw.czynie społecznym,po wielu godzinach pracy byle jak opłacanej.Może czasem zamiast oglądac obrazki warto porozmawiac z tymi już nielicznymi,którzy tu przybyli wcale nie z własnej woli i dżwigali to miasto z gruzów.Jestem potomkiem kresowiaków i jestem z tego dumna,sam jesteś wieprzem i to jeszcze bardzo ciemnym,skoro masz takie wyobrażenie o Kresach.Skoro nie jesteś zza Buga,to skad i dlaczego sie tu znalazłeś-wiesz po wojnie przybyli tu repatrianci,szabrownicy i biedota z centralnej Polski.Rozumiem,ze nie zaliczasz się do tych pierwszych więc milcz. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Prawda w oczy kole. 13.11.08, 23:09 Przestań się ciskać i odpowiedz, w którym miejscu napisałem nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Prawda w oczy kole. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 23:28 do dyskusji potrzebny jest partner na poziomie,a nie cyniczny cham,który winnych nie szuka tam gdzie trzeba/pałace,zamki,kamienice,dworce były w rękach zabuzan?- gratuluję wiedzy/ Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Prawda w oczy kole. 13.11.08, 23:36 Do dyskusji potrzebny jest partner, który opanował umiejętność czytania ze zrozumieniem - a tego Ci najwyraźniej brakuje. O zabużanach pisałem a propos maszyn rolniczych. I to jest niestety prawda. Nie znali ich, nie chcieli poznać ( a mieli od kogo się uczyć, wielu Niemców zostało przez czas jakiś ), pozwolili im niszczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Prawda w oczy kole. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 00:11 tobie przede wszystkim brakuje rzetelnej wiedzy/mój dziadek juz przed wojną używał młockarni,a Niemcy tak przez ciebie podziwiani jeszcze po wojnie umieli młocic tylko cepem/ jak chcesz żeby inni cie rozumieli,to nie wrzucaj wszystkiego i wszystkich do jednego gara i odpowiedz skąd się tu wziąłeś i co daje ci prawo do obrazania ludzi,którzy tak wiele w swoim życiu przeszli. Jest już w kraju takie środowisko dla którego liczy sie tylko Piłsudski i PW Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Prawda w oczy kole. 14.11.08, 00:23 Wierz dalej w te swoje bajki. Tymczasem wystarczy pojechać do pierwszej lepszej dolnośląskiej wsi i zobaczyć w jakim stanie są poniemieckie domy i folwarki. Fakty są namacalne i rażące !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: Prawda w oczy kole. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 01:04 Tak jakby w Niemczech nie było brudu i ruin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: Historia hańbiąca Polaków. Nie ma się czym ch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 01:03 "dzicz zza Buga" "potomkowie tej dziczy" "ile złomu da się wyrwać troglodytom" Dzicz, toglodyci ? Gdzie ja to słyszałem już wcześniej ? Goebbels ? Hitler ? Bismarck ? Choć rasizm w tych wypowiedziach nie dziwi. "poznaczone kulami w czasie oblężenia Festung Breslau" Straszne. Ci wredni Alianci atakowali biedniutkie Niemcy, które tylko chciały wymordować parę narodów. Jak tak można. A co do brudu ? Widok zarzyganego Niemca na Majorce do najczystszych widoków nie należy. W samych zaś Niemczech wiele widoków śmieci, odrapanych budynków nie należy do rzadkości. Miejmy nadzieję, że wraz z odbudową Polski także pradawne Polskie ziemie odzyskają swój blask. Warto też byśmy więcej pamiętali o ich Polskiej przeszłości a nie tylko okresie germanizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement A świstak w sreberka zawija... 14.11.08, 07:59 Och, jakże ciężko skonfrontować się z rzeczywistością, co nie ? Czytając Twoją wypowiedź aż mi się żal Ciebie zrobiło. Piszesz, że w Niemczech widok odrapanego budynku nie należy do rzadkości. "Rzadkość" to pojęcie niewymierne. Ja będąc kilkukrotnie w Niemczech odniosłem inne wrażenie. Pracowałem na wsi, zwiedzałem miasta. I nigdzie nie widziałem czegoś takiego, co możesz zobaczyć W KAŻDEJ dolnośląskiej wsi. Nie widziałem kamienic w stanie, w jakim jest co drugi - jeśli nie więcej - budynek na takim bodajże Nadodrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz kklement to chyba nieszczęśliwy potomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.08, 11:56 wypędzonych,który na siłę jest przetrzymywany na Dolnym Śląsku,a jemu ckni się Vaterland piękny i bogaty,oczywiście dzięki zasobności porfeli przegranych w II WŚ nie zauważyłeś że jesteśmy w UE-droga wolna,im mniej takich w Polsce tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto kklement reprezentuje IP: *.proxy.aol.com 14.11.08, 18:00 oficjalna linie PObecji.Coraz bardziej przypomina to sytuacje sprzed II wojny swiatowej.Wydaje mi sie ze tym razem jednak bedzie to robione w rekawiczkach.Nie ma sensu sie unosic na jego wypowiedzi.To infantyl.Nawet nie wie ze jest tylko PObeckim miesem armatnim :-))) Odpowiedz Link Zgłoś