Dodaj do ulubionych

Bunt uniwersytetu przeciw lustracji

• heraldek Polska nauka to etaty dla kolesiow z SB...... 17.03.07, 01:31
      ...teraz beda nowe tytuly naukowe:

prof. dr hab. TW
      mgr inz. SB
    • Gość: ag Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.atol.com.pl 17.03.07, 14:34
      jest rozwiazanie nieciekawe , wszyscy po 35 rok życia na renty socjalne i mamy
      nową V i IV i VII RP co kto lubi
    • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Sluszny bunt uniwersytetu przeciw lustracji! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 18.03.07, 05:03
      A co z tak zwanymi OZI (typu pani Zyta "OZI" Gilowska)?
      Przecie wielu z pracownikow uczelni mialo (lub wrecz
      musialo miec...) kontakt z roznymi sluzbami, choc
      nie byli to zadni "oplacani donosiciele"!

P.S. Ustawa jest metna i tak skonstruowana, ze MOZE
      byc z calym powodzeniem uzyta do niszczenia
      przeciwnikow politycznych. A obrona bedzie
      trudna, lub wrecz niemozliwa...
    • dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 18.03.07, 13:04
      Jestem studentem wydziału filologicznego i rozpiera mnie duma, że to właśnie
      naukowcy z mojego wydziału zbuntowali się przeciwko upokarzającym działaniom
      obecnego rządu i jego zauszników.
      Kiedy wreszcie skończy się mechanizm, kat katuje ofiarę, potem ofiara staję się
      katem dla swojego byłego kata, następnie przychodzi nowe pokolenie ofiar, które
      za jakiś czas znów staje się katami? Kiedy to się skończy?
      Wszyscy ludzie, bez wyjątku, którzy twierdzą, że lustracja jest potrzebna,
      powinni się stuknąć w pusty i rubaszny czerep... zastanówcie się, jak wiele
      zostało w Was sarmackich przodków, z których tak się śmiejemy i którym
      zawdzięczamy chyba najmniej chlubny okres dziejów naszego kraju. To jest
      dokładnie ten sam mechanizm.
      Ale cóż, jesteśmy narodem ludzi małych, samolubnych, egoistów,
      niewykształconych, zarozumiałych, ciemnych, nietolerancyjnych a jednocześnie
      ambitnych, agresywnych, upartych, kochających wolność krasnali, które nie mają
      niestety nic w sobie z krasnoludków Majora Fydrycha. Nie jesteśmy zabawni, nie
      jesteśmy Stańczykama, a jedynie stadem błaznów, wycieruchów.
      Dobrze, że rządzą nami Kaczyńscy, Wierzejski, Giertych, Lepper i masa innej
      intelektualnej zapaści, bardzo dobrze! Na to własnie zasługujemy, tego własnie
      chcemy i może (choć nie chce mi się w to wierzyć) wreszcie się czegoś
      nauczymy...
      Co do samej lustracji - narodzie baranów, bardzo dobrze dajesz się dzielić,
      kształtować tak, jak ślepy i głupi pasterzyk tego chce. Tyle, że taki
      podzielony łatwiej staniesz się przekąską dla wilków. Bo o to tylko w tej
      lustracji chodzi - żeby podzielić, stłamsić i zszargać wszelkie autorytety!
      A ja mam gdzieś, czy moi wykładowcy byli w SB, tak czy inaczej w swoich
      przedmiotach są specjalistami i podziwiam ich wiedzę. A co do autorytetu
      moralnego? Czy tego szuka się na uczelni? Ja jakoś nie miałem przyjemnosci.

"Polak taką prawdę sobie kupił, że przed szkodą i po szkodzie głupi"
      bp Krasicki.
      • Gość: inny student Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 15:39
        Pogratulować takiej dumy i to w wykonaniu studenta, miejmy nadzieję, że
        nieprzecietnego :) Czy Pan Panie studencie zna polską historię, czy tylko mysli
        o mamonie i dobrym ustawieniu się w zyciu? Zawsze mozna napluc na polski rząd i
        wszystkich tych, ktorzy domagaja się jedynie zwykłej, ludzkiej sprawiedliwości.
        Z pewnoscią student nie był wychowany w innej, niz jedynie słusznej
        propagandzie sukcesu PRL-u. Czy sie mylę?
        • Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 15:45
          z pewnością "inny student" nie byl wychowywany w innej tradycji niż jedynie
          słuszna zwyczajna katolicka żądza zemsty? i że nie żyje w imię innych wartości
          niż głębokoduchowe, bo rodzice pieniążki dają bez zmrużenia oka? i zna tylko
          historię a zasady ekonomii to na poziomie członka samoobrony i pis? a "pluć" nie
          może tylko na narodowo katolicki rząd polski?
          • Gość: tez student Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 16:02
            nie widzisz różnicy miedzy "sprawiedliwością i zadoścuczynieniem", a żądzą
            zemsty? Ja niestety widzę chociaż czytam GW, Trybunę, czytalem
            ks.Czajkowskiego i abp. Wielgusa, słucham Tuska....:))))
            • Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 18:15
              > nie widzisz różnicy miedzy "sprawiedliwością i zadoścuczynieniem", a żądzą
              > zemsty?

no cóż, powiedziałbym, że ja widzę, Ciebie zaś podejrzewam o zaślepienie. i tak
              się możemy kłócić w nieskończoność - właśnie o to chodzi... a ja nie mam ochoty
              się o to kłócić, mam wrażenie, że dotyczy to bardzo niewielkiej ilości osób,
              wbrew temu, co nasi "intelektualiści" z pisu i lpru próbują nam wszystkim wcisnąć.

jeśli już mówimy o nauce polskiej: powtarzam, że problemy naszej nauki nie mają
              NIC wspólnego z domniemaną współpracą naukowców z sb - rak toczący naszą naukę
              ma wiele imion: przeterminowany adiunkt, dożywotni profesor 40-45 latek,
              humanista nie znający żadnego języka obcego, badacz publikujący w pismach
              skierowanych do kolegów z zakładu, wreszcie student, który po zdaniu matury
              nagle osiąga stan zwany wtórnym analfabetyzmem.
        • dobry_wieczor Patriotyzm (do innego studenta) 18.03.07, 22:51
          Gość portalu: inny student napisał(a):

> Pogratulować takiej dumy i to w wykonaniu studenta, miejmy nadzieję, że
          > nieprzecietnego :) Czy Pan Panie studencie zna polską historię, czy tylko
          mysli o mamonie i dobrym ustawieniu się w zyciu? Zawsze mozna napluc na
          polski rząd i wszystkich tych, ktorzy domagaja się jedynie zwykłej, ludzkiej
          sprawiedliwości. Z pewnoscią student nie był wychowany w innej, niz jedynie
          słusznej propagandzie sukcesu PRL-u. Czy sie mylę?

Po pierwsze, znam polską historię i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że
          wszelkie rozliczania byłych opozycji politycznych za każdym razem prowadzi lub
          do katastrofy, lub do kolejnych rozliczeń. Obóz w Berezie Kartuskiej, powojenne
          rozliczenia AK, sądzenie "winnych" klęski kampanii wrześniowej - czy to są
          chlubne karty naszej historii? A czemu tym razem ma być inaczej?
          Po drugie, jak ktoś słusznie zauważył, mam również pewną wiedzę ekonomiczną i
          wiem, że jeśli dalej będziemy prowadzić taką politykę zagraniczną i
          gospodarczą, to zabraknie nam pieniędzy na rozliczenia, a na działanie IPNu
          trzeba będzie brać kredyt. Poza tym Polska straci twarz Wałęsy, Mazowieckiego i
          Bartoszewskiego, a zastąpią ją urocze mordki Giertychów, Lepperów i Kaczyńskich.
          Po trzecie, jestem humanistą, uważam się za patriotę (przez małe "p", bo
          popieram Demokratów.pl, uważam, że być liberałem to nie grzech, mentalność
          sarmacka mnie mierzi i umiem bezbłędnie zaśpiewać hymn Polski) i zapewniam, że
          pieniądze nie są wartością, która determinuje wybór studiów filologicznych,
          którym mam szczęście się zajmować.
          Po czwarte, plułem, pluję i pluć będę na te rządy i ich elektoraty, które
          powodują rozłam w społeczeństwie, skutecznie psują mój kraj, a wielu z moich
          najbliższych znajomych zmusza do wyjazdu za granicę. Głupota jest głupotą i
          nazywajmy rzecz po imieniu. Dla takich ludzi, potomków Rzewuskich i Potockich
          mam tylko słowa pogardy, albo raczej pobłażliwości... nie wiem tylko, czy można
          być pobłażliwym dla głupoty ludzi, którzy decydują o losach kraju.
          "Inny studencie", poszukiwaczu zwykłej, ludzkiej sprawiedliwości, niestety nie
          mam wyrozumiałości dla Was, ludzi zawistnych, nie potrafiących wyciągać
          wniosków z najprostszych doświadczeń... Ale nigdy nie poprę rządu, który będzie
          chciał Was za te ułomności rozliczał, obiecuję!
      • Gość: do dobry wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.cg.shawcable.net 18.03.07, 17:11
        Ostatnie cztery zdania sa niepotrzebne.
        Najcenniejsza wartosc czlowieka to jego moralny kregoslup.
        Sprzedasz go i jestes nikim do konca zycia.
        Poza tym bardzo dobrze napisane.
        emigrant
        • dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 18.03.07, 23:00
          Gość portalu: do dobry wieczor napisał(a):

> Ostatnie cztery zdania sa niepotrzebne.
          > Najcenniejsza wartosc czlowieka to jego moralny kregoslup.
          > Sprzedasz go i jestes nikim do konca zycia.
          > Poza tym bardzo dobrze napisane.
          > emigrant

Faktycznie, ale nie nam osądzać moralne kręgosłupy innych. Nie wiemy i wiedzieć
          nie będziemy, kto tak na prawdę je sprzedał, a jeśli tak, to jakie warunki
          przymusiły te osoby do takich czynów. Niestety, jesteśmy tylko ludźmi i
          wszystkiego osądzić się nie da.
          • Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 23:05
            kłopot w tym, że niektórzy znają prawdę absulutną i nie mają absolutnie żadnych
            wątpliwości, nigdy. prawda objawiona nie dopuszcza przecież żadnych wątpliwości.

• dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 19.03.07, 00:01
              No właśnie. A którz ma dostęp do prawdy objawionej, jak nie wyznawca Rydzyka?
    • honkers Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 19.03.07, 08:04
      PiS rzuca tą ustawą rękawicę demokracji. Zasada domniemania niewinności jest
      bowiem jej podstawą. Jeżeli chce tropić tajniaków i współpracowników niech
      działa ale nie na tych zasadach. Ponadto, jak widać na podstawie wielu
      przypadków, to co wpisywali UB'ecy w aktach to koszmar. Nikt nie może być,
      pisząc że nie współpracował pewny iz tak było w rzeczywistości i że jakieś
      pierdoły nie zostały tam wpisane...
      • Gość: zenon bombalina Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 20.03.07, 11:59
        No no oczywiście w latach 60 albo 70 funkcjonariuszom UB, SB przyśniło sie że
        pod koniec XX wieku system upadnie i będzie lustracja więc zaczęli nagminnie
        fałszować dokumenty ...chyba żartujesz albo nie rozumiesz historii? Akta Ub, czy
        Sb niemówiąc już o aktach informacji wojskowej były du użytku wewnętrznego i w
        olbrzymiej większości nie były przeznaczone do czytania osobą postronnym więc
        nie było podstaw do ich fałszowania idąc twoim tokiem myślenia można
        zakwestionować każde informacje zawarte w archiwach służb różnych krajów świata,
        można zakwestionować archiwa gestapo, kripo czy nkwd ale to oznacza pisanie
        historii od nowa. Archiwiści i historycy z IPN-u znaleźli znikomą ilość
        fałszywek w dokumentach służb specjalnych z czego większość była pisana pod
        koniec lat 80-tych ...
        • Gość: obywatel II RP Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 21:48
          Nie bierzesz pod uwagę tego, że esbecy chcieli się wykazać, żeby dostać awans,
          żeby więcej zarabiać, żeby wreszcie wykonać plan pozyskania agentów. To musiało
          sprzyjać tworzeniu fikcji. Tak było np. z Gilowską. Te papiery są tak
          wiarygodne, jak wiarygodna była PRL.
          • elpukatore Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 21.03.07, 10:43
            Oczywiście że biorę to po uwagę ale... archiwa badają zawodowi archiwiści i
            historycy i nikt powtarzam nikt nie podważył ich wiarygodności, wiarygodność
            podważają albo dziennikarz albo byli agenci albo laicy którzy nigdy nie mieli
            nic wspólnego z badaniem archiwów bo ich kontakt z historią zakończył sie w
            szkole podstawowej. Napisz mi który z historyków zanegował archiwa służb bezp? i
            ich wiarygodność? A Prl w ścigani wrogów systemy komunistycznego akurat
            wiarygodna była... poczytaj książki o tamtych czasach , obejrzyj ciekawe filmy w
            telewizji albo popytaj ludzi którzy pamiętają tamte czasy, no możesz też pójść w
            miejsca gdzie rozprawiano się z tymi nieodpowiednio mysleli , polecam mury
            więzienia na Kleczkowskiej we Wrocku to zobaczysz jak wiarygodna w swoich
            czynach była Polska Ludowa.
            • Gość: zlustrowany Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 14:11
              Archiwa esbecji są dokładnie tak samo wiarygodne jak wiarygodna była PRL. To był
              system oparty na kłamstwie. Dlaczego akurat te archiwa mają być prawdziwe? Patrz
              przykład Zyty Gilowsiej, zasłużonego dla opozycji księdza z Torunia, byłego
              ministra z Kancelarii Prezydenta. To nie są wyjątkowe sytuacje. Jeśli kiedyś
              mocno wierzyłeś w PRL (czy twój dziadek, babcia, tatuś, mamusia itp.), to teraz
              wierzysz w prawdziwość jej archiwów. Nic dodać, nic ująć.
              • Gość: zenon bombalina Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: 62.233.249.* 22.03.07, 10:26
                Podałeś przykłdy Gilowskiej i paru innych więc... ja podam takie przykłady..
                Wielgus, Maleszka, Dzieduszycki,Wołoszński, Czajkowski, ojciec Hejmo.... i
                tysiące innych które sie potwierdziły, więc jaki jest sens przerzucania się
                przykładami? Archiwa powinny zostać zbadane przez kompetentnych historyków a
                informacje z nich opublikowane , kompetentni w tych sprawach na 100% nie są
                dziennikarze a na pewno nie Ci z wybiórczej... ty zapewnoe obawiasz się
                ujawnienia ich zasobów bo ktoś Ci bliski ześwinił się w przeszłości i boisz się
                kompromitacji.. cóz za błędy trzeba płacić... nawet po latach...
    • abba15 Bunt uniwersytetu przeciw lustracji - a to UBszuje 19.03.07, 09:10
    • abba15 Bunt UBikacji przeciw lustracj -szambo się buntuje 19.03.07, 09:56
      zambo się buntuje
      bo to same szuje!
      w UBekistanie UB-tałatajstwo panoszyło się bezkarnie
      ale teraz owo tałatajstwo skończy w więzieniu marnie!
    • Gość: jożo Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:39
      Ustawa lustracyjna obowiązuje panowie komuszki i musicie sie jej poddać nie
      robiąc żadnej łaski, inaczej VON z uczelni czerwone kapusie.
    • zigzaur Politolodzy nie protestują przeciwko lustracji ??? 19.03.07, 17:38
      "Nie macie prawa (mnie lustrować) !!!
      Jestem docentem nauk politycznych !!!"
      • Gość: polak emigrant Wszyscy protestują przeciwko lustracj IP: *.cg.shawcable.net 20.03.07, 04:49
        Kiepski sejm ,kiepska ustawa,lustracja pada bo brak elit politycznych w Polsce.
        To co kaczki zniosly splywa kanalem do oczyszczalni sciekow.
        Tym co chca krwi polecam jedzenie kaszanki.
        • elpukatore Re: Wszyscy protestują przeciwko lustracj 21.03.07, 10:47
          No i kiepscy emigranci co polecają kaszankę, chcesz pisać głupote pisz do gazet
          urbana
    • rolkidwie Usunąć tych drani 20.03.07, 08:40
      co od 25 lat blokują stanowiska . Klika zdrajców .
      To tylko 30 % kadry , ale jak śmierdzi !
      • Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 08:30
        Zawsze ten sam stary kawał na forum. Parę osób poważnie rozmawia, dopóki nie
        włączają się internetowe śmiecie i wszelkiej maści manelarnia. Motłoch ma
        świetną okazję, żeby sobie poużywać - czerni nikt nie będzie lustrować. Miedzy
        innymi dlatego obecna sytuacja jest tak przykra, że ustawa stwarza
        sfrustrowanemu i zawistnemu motłochowi okazję do wyżycia się kosztem ludzi
        myślących i działajacych. Chodzi o kompromitację elit i poniżenie autorytetów.
        Żule nie mają dylematów etycznych, podobnie jak nie mają ich pierwotniaki. Ale
        w demokratycznym panstwie wybierają nam władzę i wypowiadaja sie na każdy
        temat. Los elit na pewno nie jest w tej sytuacji godny pozazdroszczenia. Ale i
        tak nam zazdroszczą. No i dobrze - niech się męczą

• elpukatore Re: Usunąć tych drani 21.03.07, 10:51
          No oczywiście kolejny oświecony z dramatami moralnymi .. a kto się z nim nie
          zgadza to motłoch i żulia, oczywiście Ty jesteś światły europejczyk i człowiek
          bez skazy i zaraz ze znajomymi wyszykujesz nam Ojczyznę że ho ho a reszta niech
          siedzi cicho i się nie odzywa bo to przypadkowe społeczeństwo jest... Ot kolejny
          który nam szykuje demokracje ..tyle że dla wybranych.. a to jest demokracja
          ateńska się nazywa i z prawdziwą ma niewiele wspólnego
          • Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.177.* 21.03.07, 13:48
            Niestety, nie wszystko jest dla wszystkich. Nie tylko demokracja, ale każdy
            ustrój jest dla wybranych. Na szczęście można wybrać siebie - ciężką pracą.
            • elpukatore Re: Usunąć tych drani 22.03.07, 06:28
              Myślę że nie dokońca rozumiesz co napisałaś.. alke jak uważasz że demokracja
              jest dla wybranych to...gratuluje.... domyślam się że ty jako światła
              europejka tych wszystkich co nie pasują do demokracji wymyślonej przez Ciebie
              wsadziła byś do obozów albo załatwiła w inny tańszy sposób....
              • Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 06:59
                Kryzys demokracji - nie tylko w Polsce, ale na całym świecie - jest widoczny
                gołym okiem. Dopiero w XX stuleciu do głosowania uprawnia po prostu
                przekroczenie jakiejś granicy wieku. Wczesniej zawsze były jakieś ograniczenia
                i warunki uczestnictwa w życiu politycznym. Parlament tylko częściowo
                konstytuował się w wyniku wyborów (nomicacje części członków senatu,
                członkostwo z urzędu lub urodzenia - Izba Lordów itp.). Prawo wyborcze mieli
                tylko mężczyźni, ludzie wolni, szlachta, posiadacze nieruchomości, osoby
                płacące podatki albo majace stałe miejsce pobytu, umiejący pisać i czytac itp.
                Dopiero w naszej epoce udział w zyciu publicznym przysługuje wszystkim - z
                racji samego urodzenia i bycia na tym świecie. No i mamy wyniki - rządy
                motłochu.
                • Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 22.03.07, 10:34
                  Ale mamy tez osiągnięcia ... swoje pseudo naukowe głupoty możesz wypisywać
                  bezkarnie .. w Chinach pewnie poszłabyś do obozu pracy i swoimi rączkami
                  składałabys zabaweczki dla amerykanów albo niemców, więc ciesz sie demokracją
                  taką jaka jest a nie wymyślaj znowu czegoś równie głupiego jak demokracja
                  ludowa......
        • Gość: stefanox Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.07, 11:06
          nie wiedziałem , że ola jest elitą ...
          • Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 23.03.07, 06:27
            No elitą to może nie ale to co pisze jest prawie jak.... kabaret ;)
            • Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.07, 08:44
              Jesteście żywymi dowodami kryzysu demokracji. Kiedy głosują tacy, jak wy,
              wszystkiego można się spodziewać - nawet kaczorów do kwadratu. Ale niestety,
              jak mawiali mądrzy ludzie, "demokracja jest okropnie złym ustrojem, lecz
              niczego lepszego dotąd nie wymyślono". Szkoda. Życzę rozumu wszystkim nieukom i
              menelom.
              • Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 23.03.07, 12:48
                Dyskusja z Tobą jest jak przekonywanie ciemniaka że księżyc nie jest z zółtego
                sera..żółty jest ..jest , dziury ma..ma... więc musi być z żółtego
                sera .przyjmujesz wszystko co ci pasuje a ludzi którzy mają inny pogląd na
                świat nazywasz menelami....cóż widocznie taki teraz mamy elity.....
                • Gość: gg Re: Usunąć tych drani IP: *.e-wro.net.pl 23.03.07, 22:05
                  Nie karmić troli takich jak zenon bombalina ! Są na każdym forum i żywią się
                  wypowiedziami innych, którzy traktują ich poważnie. Stop z dożywaniem troli !
                  • Gość: peace be with you PiS ( paranoja i syf ) kiedy to sie skonczy? IP: *.cg.shawcable.net 23.03.07, 23:19
                    Jak mozna normalnie zyc i pracowac w kraju ,gdzie kazdy obywatel jest
                    podejrzany ?
                  • Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 24.03.07, 14:36
                    Poczytaj dokładnie moje wypowiedzi to bedziesz wiedziała kto jest tu trolem...
                    niedouczony matole....
                    • Gość: magnat Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.07, 19:41
                      Cicho, ty ścierwo internetowe.
    • nfa05 Głos za lustracją 25.03.07, 13:31
      www.nfa.pl/news.php?id=5195
      Tak zwana elita polskiej nauki tworzona jest przez grono naukowców z tytułami
      profesorskimi, którzy zwykle swą karierę naukową rozwijali w latach 70-tych i
      80-tych, kiedy konformizm polityczny był często warunkiem takiej kariery.
      Alternatywą był sprzeciw wobec systemu, który często oznaczał śmierć zawodową i
      koniec kariery naukowej.
      Komunizm upadł 17 lat temu, jednak w nauce oraz edukacji nadal działa post-
      PRLowski „układ”. W polskich uczelniach często na stanowiskach kierowniczych są
      ludzie, którzy w tamtych czasach aktywnie działali w PZPR, tłumili krytykę, a
      nawet pracowali dla SB. Wielu z nich ma mizerny dorobek naukowy, prowadzi złą
      dydaktykę i sprzeciwia się reformom nauki w Polsce. W wielu wypadkach działają
      oni nadal na szkodę innych, konkurencyjnych naukowców, którzy zmuszani są do
      szukania pracy poza granicami kraju. Z tego względu lustracja nauczycieli
      akademickich i naukowców jest uzasadniona. Przeciwstawiamy się stwierdzeniom,
      że lustracja „godzi w demokrację”, „przeszkadza w prowadzeniu badań”, „jest
      nieetyczna”, „narusza godność”, „łamie kręgosłupy” itp. Wręcz przeciwnie. To
      m.in. brak lustracji na początku lat 90-tych osłabił potencjał naukowy Polski i
      spowodował, że wielu aktywnych naukowców albo wyjechało za granicę, albo
      odeszło 'z nauki'. Pozostali natomiast beneficjenci systemu PRL-u tłumiący
      jakąkolwiek krytykę, także naukową, która u nas praktycznie nie istnieje.
      Obecny exodus młodych ludzi też po części jest spowodowany hermetycznością
      układów. Świetnie wykształceni młodzi ludzie mówią wprost – nie mamy szans na
      pracę na uniwersytecie - wezmą swoich. Sytuację w środowisku akademickim dobrze
      ilustruje także fakt, że wiele osób zgłaszających się do NFA prosi o utajnienie
      swoich danych. Trudno o dialog, skoro jest obawa mówienia swoim głosem.
      Ustawa lustracyjna, jak zresztą większość ustaw, ma swoje wady i trzeba je
      usunąć. Ale jest niezbędna, podobnie jak ustawa dekomunizacyjna.
      Współpracownicy SB i byli prominentni funkcjonariusze PZPR, nie powinni mieć
      wpływu na formowanie młodzieży akademickiej. Historia ostatnich 17 lat
      wykazała, że obecne środowisko akademickie nie jest zdolne do samooczyszczenia.
      Trzeba mu w tym pomóc.
      Jednym z podnoszonych zarzutów w stosunku do ustawy lustracyjnej jest jej
      niezgodność z ustawą o szkolnictwie wyższym z 2005 r. gdzie nie ma ani słowa o
      lustracji. Ten zarzut podnoszą rektorzy, którzy tę ustawę tworzyli, i robili
      wszystko, aby zapisy lustracyjne w niej się nie pojawiły, mimo wniosków
      poselskich i głosów społeczności akademickiej (np. NFA). Co więcej rektorzy -
      autorzy ustawy - ironizowali z postulatorów takich zapisów, że ci pomylili
      sobie ustawy. A teraz okazuje się, że to ustawa lustracyjna jest wadliwa, bo w
      ustawie o szkolnictwie wyższym nie ma zapisu lustracyjnego !
      • Gość: zenon bombalina Re: Głos za lustracją IP: 62.233.249.* 25.03.07, 14:22
        Wszystko w temacie.... zgadzam sie z Tobą, nie ma mowy o zemście i odgrywaniu
        się na kadrze naukowej i profesorskiej ... to jest tak jak w skrzynce z
        jabłkami aby mieć zdrowe owoce trzeba z tej skrzynki powyciągać zgniłki...
        Pozdrawiam. Zenon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka