heraldek Polska nauka to etaty dla kolesiow z SB...... 17.03.07, 01:31 ...teraz beda nowe tytuly naukowe: prof. dr hab. TW mgr inz. SB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.atol.com.pl 17.03.07, 14:34 jest rozwiazanie nieciekawe , wszyscy po 35 rok życia na renty socjalne i mamy nową V i IV i VII RP co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: Sluszny bunt uniwersytetu przeciw lustracji! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 18.03.07, 05:03 A co z tak zwanymi OZI (typu pani Zyta "OZI" Gilowska)? Przecie wielu z pracownikow uczelni mialo (lub wrecz musialo miec...) kontakt z roznymi sluzbami, choc nie byli to zadni "oplacani donosiciele"! P.S. Ustawa jest metna i tak skonstruowana, ze MOZE byc z calym powodzeniem uzyta do niszczenia przeciwnikow politycznych. A obrona bedzie trudna, lub wrecz niemozliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 18.03.07, 13:04 Jestem studentem wydziału filologicznego i rozpiera mnie duma, że to właśnie naukowcy z mojego wydziału zbuntowali się przeciwko upokarzającym działaniom obecnego rządu i jego zauszników. Kiedy wreszcie skończy się mechanizm, kat katuje ofiarę, potem ofiara staję się katem dla swojego byłego kata, następnie przychodzi nowe pokolenie ofiar, które za jakiś czas znów staje się katami? Kiedy to się skończy? Wszyscy ludzie, bez wyjątku, którzy twierdzą, że lustracja jest potrzebna, powinni się stuknąć w pusty i rubaszny czerep... zastanówcie się, jak wiele zostało w Was sarmackich przodków, z których tak się śmiejemy i którym zawdzięczamy chyba najmniej chlubny okres dziejów naszego kraju. To jest dokładnie ten sam mechanizm. Ale cóż, jesteśmy narodem ludzi małych, samolubnych, egoistów, niewykształconych, zarozumiałych, ciemnych, nietolerancyjnych a jednocześnie ambitnych, agresywnych, upartych, kochających wolność krasnali, które nie mają niestety nic w sobie z krasnoludków Majora Fydrycha. Nie jesteśmy zabawni, nie jesteśmy Stańczykama, a jedynie stadem błaznów, wycieruchów. Dobrze, że rządzą nami Kaczyńscy, Wierzejski, Giertych, Lepper i masa innej intelektualnej zapaści, bardzo dobrze! Na to własnie zasługujemy, tego własnie chcemy i może (choć nie chce mi się w to wierzyć) wreszcie się czegoś nauczymy... Co do samej lustracji - narodzie baranów, bardzo dobrze dajesz się dzielić, kształtować tak, jak ślepy i głupi pasterzyk tego chce. Tyle, że taki podzielony łatwiej staniesz się przekąską dla wilków. Bo o to tylko w tej lustracji chodzi - żeby podzielić, stłamsić i zszargać wszelkie autorytety! A ja mam gdzieś, czy moi wykładowcy byli w SB, tak czy inaczej w swoich przedmiotach są specjalistami i podziwiam ich wiedzę. A co do autorytetu moralnego? Czy tego szuka się na uczelni? Ja jakoś nie miałem przyjemnosci. "Polak taką prawdę sobie kupił, że przed szkodą i po szkodzie głupi" bp Krasicki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny student Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 15:39 Pogratulować takiej dumy i to w wykonaniu studenta, miejmy nadzieję, że nieprzecietnego :) Czy Pan Panie studencie zna polską historię, czy tylko mysli o mamonie i dobrym ustawieniu się w zyciu? Zawsze mozna napluc na polski rząd i wszystkich tych, ktorzy domagaja się jedynie zwykłej, ludzkiej sprawiedliwości. Z pewnoscią student nie był wychowany w innej, niz jedynie słusznej propagandzie sukcesu PRL-u. Czy sie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 15:45 z pewnością "inny student" nie byl wychowywany w innej tradycji niż jedynie słuszna zwyczajna katolicka żądza zemsty? i że nie żyje w imię innych wartości niż głębokoduchowe, bo rodzice pieniążki dają bez zmrużenia oka? i zna tylko historię a zasady ekonomii to na poziomie członka samoobrony i pis? a "pluć" nie może tylko na narodowo katolicki rząd polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez student Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 16:02 nie widzisz różnicy miedzy "sprawiedliwością i zadoścuczynieniem", a żądzą zemsty? Ja niestety widzę chociaż czytam GW, Trybunę, czytalem ks.Czajkowskiego i abp. Wielgusa, słucham Tuska....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 18:15 > nie widzisz różnicy miedzy "sprawiedliwością i zadoścuczynieniem", a żądzą > zemsty? no cóż, powiedziałbym, że ja widzę, Ciebie zaś podejrzewam o zaślepienie. i tak się możemy kłócić w nieskończoność - właśnie o to chodzi... a ja nie mam ochoty się o to kłócić, mam wrażenie, że dotyczy to bardzo niewielkiej ilości osób, wbrew temu, co nasi "intelektualiści" z pisu i lpru próbują nam wszystkim wcisnąć. jeśli już mówimy o nauce polskiej: powtarzam, że problemy naszej nauki nie mają NIC wspólnego z domniemaną współpracą naukowców z sb - rak toczący naszą naukę ma wiele imion: przeterminowany adiunkt, dożywotni profesor 40-45 latek, humanista nie znający żadnego języka obcego, badacz publikujący w pismach skierowanych do kolegów z zakładu, wreszcie student, który po zdaniu matury nagle osiąga stan zwany wtórnym analfabetyzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Patriotyzm (do innego studenta) 18.03.07, 22:51 Gość portalu: inny student napisał(a): > Pogratulować takiej dumy i to w wykonaniu studenta, miejmy nadzieję, że > nieprzecietnego :) Czy Pan Panie studencie zna polską historię, czy tylko mysli o mamonie i dobrym ustawieniu się w zyciu? Zawsze mozna napluc na polski rząd i wszystkich tych, ktorzy domagaja się jedynie zwykłej, ludzkiej sprawiedliwości. Z pewnoscią student nie był wychowany w innej, niz jedynie słusznej propagandzie sukcesu PRL-u. Czy sie mylę? Po pierwsze, znam polską historię i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wszelkie rozliczania byłych opozycji politycznych za każdym razem prowadzi lub do katastrofy, lub do kolejnych rozliczeń. Obóz w Berezie Kartuskiej, powojenne rozliczenia AK, sądzenie "winnych" klęski kampanii wrześniowej - czy to są chlubne karty naszej historii? A czemu tym razem ma być inaczej? Po drugie, jak ktoś słusznie zauważył, mam również pewną wiedzę ekonomiczną i wiem, że jeśli dalej będziemy prowadzić taką politykę zagraniczną i gospodarczą, to zabraknie nam pieniędzy na rozliczenia, a na działanie IPNu trzeba będzie brać kredyt. Poza tym Polska straci twarz Wałęsy, Mazowieckiego i Bartoszewskiego, a zastąpią ją urocze mordki Giertychów, Lepperów i Kaczyńskich. Po trzecie, jestem humanistą, uważam się za patriotę (przez małe "p", bo popieram Demokratów.pl, uważam, że być liberałem to nie grzech, mentalność sarmacka mnie mierzi i umiem bezbłędnie zaśpiewać hymn Polski) i zapewniam, że pieniądze nie są wartością, która determinuje wybór studiów filologicznych, którym mam szczęście się zajmować. Po czwarte, plułem, pluję i pluć będę na te rządy i ich elektoraty, które powodują rozłam w społeczeństwie, skutecznie psują mój kraj, a wielu z moich najbliższych znajomych zmusza do wyjazdu za granicę. Głupota jest głupotą i nazywajmy rzecz po imieniu. Dla takich ludzi, potomków Rzewuskich i Potockich mam tylko słowa pogardy, albo raczej pobłażliwości... nie wiem tylko, czy można być pobłażliwym dla głupoty ludzi, którzy decydują o losach kraju. "Inny studencie", poszukiwaczu zwykłej, ludzkiej sprawiedliwości, niestety nie mam wyrozumiałości dla Was, ludzi zawistnych, nie potrafiących wyciągać wniosków z najprostszych doświadczeń... Ale nigdy nie poprę rządu, który będzie chciał Was za te ułomności rozliczał, obiecuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dobry wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.cg.shawcable.net 18.03.07, 17:11 Ostatnie cztery zdania sa niepotrzebne. Najcenniejsza wartosc czlowieka to jego moralny kregoslup. Sprzedasz go i jestes nikim do konca zycia. Poza tym bardzo dobrze napisane. emigrant Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 18.03.07, 23:00 Gość portalu: do dobry wieczor napisał(a): > Ostatnie cztery zdania sa niepotrzebne. > Najcenniejsza wartosc czlowieka to jego moralny kregoslup. > Sprzedasz go i jestes nikim do konca zycia. > Poza tym bardzo dobrze napisane. > emigrant Faktycznie, ale nie nam osądzać moralne kręgosłupy innych. Nie wiemy i wiedzieć nie będziemy, kto tak na prawdę je sprzedał, a jeśli tak, to jakie warunki przymusiły te osoby do takich czynów. Niestety, jesteśmy tylko ludźmi i wszystkiego osądzić się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kde44 Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.devs.futuro.pl 18.03.07, 23:05 kłopot w tym, że niektórzy znają prawdę absulutną i nie mają absolutnie żadnych wątpliwości, nigdy. prawda objawiona nie dopuszcza przecież żadnych wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
dobry_wieczor Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 19.03.07, 00:01 No właśnie. A którz ma dostęp do prawdy objawionej, jak nie wyznawca Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 19.03.07, 08:04 PiS rzuca tą ustawą rękawicę demokracji. Zasada domniemania niewinności jest bowiem jej podstawą. Jeżeli chce tropić tajniaków i współpracowników niech działa ale nie na tych zasadach. Ponadto, jak widać na podstawie wielu przypadków, to co wpisywali UB'ecy w aktach to koszmar. Nikt nie może być, pisząc że nie współpracował pewny iz tak było w rzeczywistości i że jakieś pierdoły nie zostały tam wpisane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 20.03.07, 11:59 No no oczywiście w latach 60 albo 70 funkcjonariuszom UB, SB przyśniło sie że pod koniec XX wieku system upadnie i będzie lustracja więc zaczęli nagminnie fałszować dokumenty ...chyba żartujesz albo nie rozumiesz historii? Akta Ub, czy Sb niemówiąc już o aktach informacji wojskowej były du użytku wewnętrznego i w olbrzymiej większości nie były przeznaczone do czytania osobą postronnym więc nie było podstaw do ich fałszowania idąc twoim tokiem myślenia można zakwestionować każde informacje zawarte w archiwach służb różnych krajów świata, można zakwestionować archiwa gestapo, kripo czy nkwd ale to oznacza pisanie historii od nowa. Archiwiści i historycy z IPN-u znaleźli znikomą ilość fałszywek w dokumentach służb specjalnych z czego większość była pisana pod koniec lat 80-tych ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel II RP Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 21:48 Nie bierzesz pod uwagę tego, że esbecy chcieli się wykazać, żeby dostać awans, żeby więcej zarabiać, żeby wreszcie wykonać plan pozyskania agentów. To musiało sprzyjać tworzeniu fikcji. Tak było np. z Gilowską. Te papiery są tak wiarygodne, jak wiarygodna była PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
elpukatore Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji 21.03.07, 10:43 Oczywiście że biorę to po uwagę ale... archiwa badają zawodowi archiwiści i historycy i nikt powtarzam nikt nie podważył ich wiarygodności, wiarygodność podważają albo dziennikarz albo byli agenci albo laicy którzy nigdy nie mieli nic wspólnego z badaniem archiwów bo ich kontakt z historią zakończył sie w szkole podstawowej. Napisz mi który z historyków zanegował archiwa służb bezp? i ich wiarygodność? A Prl w ścigani wrogów systemy komunistycznego akurat wiarygodna była... poczytaj książki o tamtych czasach , obejrzyj ciekawe filmy w telewizji albo popytaj ludzi którzy pamiętają tamte czasy, no możesz też pójść w miejsca gdzie rozprawiano się z tymi nieodpowiednio mysleli , polecam mury więzienia na Kleczkowskiej we Wrocku to zobaczysz jak wiarygodna w swoich czynach była Polska Ludowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlustrowany Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 14:11 Archiwa esbecji są dokładnie tak samo wiarygodne jak wiarygodna była PRL. To był system oparty na kłamstwie. Dlaczego akurat te archiwa mają być prawdziwe? Patrz przykład Zyty Gilowsiej, zasłużonego dla opozycji księdza z Torunia, byłego ministra z Kancelarii Prezydenta. To nie są wyjątkowe sytuacje. Jeśli kiedyś mocno wierzyłeś w PRL (czy twój dziadek, babcia, tatuś, mamusia itp.), to teraz wierzysz w prawdziwość jej archiwów. Nic dodać, nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: 62.233.249.* 22.03.07, 10:26 Podałeś przykłdy Gilowskiej i paru innych więc... ja podam takie przykłady.. Wielgus, Maleszka, Dzieduszycki,Wołoszński, Czajkowski, ojciec Hejmo.... i tysiące innych które sie potwierdziły, więc jaki jest sens przerzucania się przykładami? Archiwa powinny zostać zbadane przez kompetentnych historyków a informacje z nich opublikowane , kompetentni w tych sprawach na 100% nie są dziennikarze a na pewno nie Ci z wybiórczej... ty zapewnoe obawiasz się ujawnienia ich zasobów bo ktoś Ci bliski ześwinił się w przeszłości i boisz się kompromitacji.. cóz za błędy trzeba płacić... nawet po latach... Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Bunt UBikacji przeciw lustracj -szambo się buntuje 19.03.07, 09:56 zambo się buntuje bo to same szuje! w UBekistanie UB-tałatajstwo panoszyło się bezkarnie ale teraz owo tałatajstwo skończy w więzieniu marnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jożo Bunt uniwersytetu przeciw lustracji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 16:39 Ustawa lustracyjna obowiązuje panowie komuszki i musicie sie jej poddać nie robiąc żadnej łaski, inaczej VON z uczelni czerwone kapusie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Politolodzy nie protestują przeciwko lustracji ??? 19.03.07, 17:38 "Nie macie prawa (mnie lustrować) !!! Jestem docentem nauk politycznych !!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak emigrant Wszyscy protestują przeciwko lustracj IP: *.cg.shawcable.net 20.03.07, 04:49 Kiepski sejm ,kiepska ustawa,lustracja pada bo brak elit politycznych w Polsce. To co kaczki zniosly splywa kanalem do oczyszczalni sciekow. Tym co chca krwi polecam jedzenie kaszanki. Odpowiedz Link Zgłoś
elpukatore Re: Wszyscy protestują przeciwko lustracj 21.03.07, 10:47 No i kiepscy emigranci co polecają kaszankę, chcesz pisać głupote pisz do gazet urbana Odpowiedz Link Zgłoś
rolkidwie Usunąć tych drani 20.03.07, 08:40 co od 25 lat blokują stanowiska . Klika zdrajców . To tylko 30 % kadry , ale jak śmierdzi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 08:30 Zawsze ten sam stary kawał na forum. Parę osób poważnie rozmawia, dopóki nie włączają się internetowe śmiecie i wszelkiej maści manelarnia. Motłoch ma świetną okazję, żeby sobie poużywać - czerni nikt nie będzie lustrować. Miedzy innymi dlatego obecna sytuacja jest tak przykra, że ustawa stwarza sfrustrowanemu i zawistnemu motłochowi okazję do wyżycia się kosztem ludzi myślących i działajacych. Chodzi o kompromitację elit i poniżenie autorytetów. Żule nie mają dylematów etycznych, podobnie jak nie mają ich pierwotniaki. Ale w demokratycznym panstwie wybierają nam władzę i wypowiadaja sie na każdy temat. Los elit na pewno nie jest w tej sytuacji godny pozazdroszczenia. Ale i tak nam zazdroszczą. No i dobrze - niech się męczą Odpowiedz Link Zgłoś
elpukatore Re: Usunąć tych drani 21.03.07, 10:51 No oczywiście kolejny oświecony z dramatami moralnymi .. a kto się z nim nie zgadza to motłoch i żulia, oczywiście Ty jesteś światły europejczyk i człowiek bez skazy i zaraz ze znajomymi wyszykujesz nam Ojczyznę że ho ho a reszta niech siedzi cicho i się nie odzywa bo to przypadkowe społeczeństwo jest... Ot kolejny który nam szykuje demokracje ..tyle że dla wybranych.. a to jest demokracja ateńska się nazywa i z prawdziwą ma niewiele wspólnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.177.* 21.03.07, 13:48 Niestety, nie wszystko jest dla wszystkich. Nie tylko demokracja, ale każdy ustrój jest dla wybranych. Na szczęście można wybrać siebie - ciężką pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
elpukatore Re: Usunąć tych drani 22.03.07, 06:28 Myślę że nie dokońca rozumiesz co napisałaś.. alke jak uważasz że demokracja jest dla wybranych to...gratuluje.... domyślam się że ty jako światła europejka tych wszystkich co nie pasują do demokracji wymyślonej przez Ciebie wsadziła byś do obozów albo załatwiła w inny tańszy sposób.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 06:59 Kryzys demokracji - nie tylko w Polsce, ale na całym świecie - jest widoczny gołym okiem. Dopiero w XX stuleciu do głosowania uprawnia po prostu przekroczenie jakiejś granicy wieku. Wczesniej zawsze były jakieś ograniczenia i warunki uczestnictwa w życiu politycznym. Parlament tylko częściowo konstytuował się w wyniku wyborów (nomicacje części członków senatu, członkostwo z urzędu lub urodzenia - Izba Lordów itp.). Prawo wyborcze mieli tylko mężczyźni, ludzie wolni, szlachta, posiadacze nieruchomości, osoby płacące podatki albo majace stałe miejsce pobytu, umiejący pisać i czytac itp. Dopiero w naszej epoce udział w zyciu publicznym przysługuje wszystkim - z racji samego urodzenia i bycia na tym świecie. No i mamy wyniki - rządy motłochu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 22.03.07, 10:34 Ale mamy tez osiągnięcia ... swoje pseudo naukowe głupoty możesz wypisywać bezkarnie .. w Chinach pewnie poszłabyś do obozu pracy i swoimi rączkami składałabys zabaweczki dla amerykanów albo niemców, więc ciesz sie demokracją taką jaka jest a nie wymyślaj znowu czegoś równie głupiego jak demokracja ludowa...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanox Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.07, 11:06 nie wiedziałem , że ola jest elitą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 23.03.07, 06:27 No elitą to może nie ale to co pisze jest prawie jak.... kabaret ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.07, 08:44 Jesteście żywymi dowodami kryzysu demokracji. Kiedy głosują tacy, jak wy, wszystkiego można się spodziewać - nawet kaczorów do kwadratu. Ale niestety, jak mawiali mądrzy ludzie, "demokracja jest okropnie złym ustrojem, lecz niczego lepszego dotąd nie wymyślono". Szkoda. Życzę rozumu wszystkim nieukom i menelom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 23.03.07, 12:48 Dyskusja z Tobą jest jak przekonywanie ciemniaka że księżyc nie jest z zółtego sera..żółty jest ..jest , dziury ma..ma... więc musi być z żółtego sera .przyjmujesz wszystko co ci pasuje a ludzi którzy mają inny pogląd na świat nazywasz menelami....cóż widocznie taki teraz mamy elity..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Usunąć tych drani IP: *.e-wro.net.pl 23.03.07, 22:05 Nie karmić troli takich jak zenon bombalina ! Są na każdym forum i żywią się wypowiedziami innych, którzy traktują ich poważnie. Stop z dożywaniem troli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peace be with you PiS ( paranoja i syf ) kiedy to sie skonczy? IP: *.cg.shawcable.net 23.03.07, 23:19 Jak mozna normalnie zyc i pracowac w kraju ,gdzie kazdy obywatel jest podejrzany ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Usunąć tych drani IP: 62.233.249.* 24.03.07, 14:36 Poczytaj dokładnie moje wypowiedzi to bedziesz wiedziała kto jest tu trolem... niedouczony matole.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnat Re: Usunąć tych drani IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.07, 19:41 Cicho, ty ścierwo internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 Głos za lustracją 25.03.07, 13:31 www.nfa.pl/news.php?id=5195 Tak zwana elita polskiej nauki tworzona jest przez grono naukowców z tytułami profesorskimi, którzy zwykle swą karierę naukową rozwijali w latach 70-tych i 80-tych, kiedy konformizm polityczny był często warunkiem takiej kariery. Alternatywą był sprzeciw wobec systemu, który często oznaczał śmierć zawodową i koniec kariery naukowej. Komunizm upadł 17 lat temu, jednak w nauce oraz edukacji nadal działa post- PRLowski „układ”. W polskich uczelniach często na stanowiskach kierowniczych są ludzie, którzy w tamtych czasach aktywnie działali w PZPR, tłumili krytykę, a nawet pracowali dla SB. Wielu z nich ma mizerny dorobek naukowy, prowadzi złą dydaktykę i sprzeciwia się reformom nauki w Polsce. W wielu wypadkach działają oni nadal na szkodę innych, konkurencyjnych naukowców, którzy zmuszani są do szukania pracy poza granicami kraju. Z tego względu lustracja nauczycieli akademickich i naukowców jest uzasadniona. Przeciwstawiamy się stwierdzeniom, że lustracja „godzi w demokrację”, „przeszkadza w prowadzeniu badań”, „jest nieetyczna”, „narusza godność”, „łamie kręgosłupy” itp. Wręcz przeciwnie. To m.in. brak lustracji na początku lat 90-tych osłabił potencjał naukowy Polski i spowodował, że wielu aktywnych naukowców albo wyjechało za granicę, albo odeszło 'z nauki'. Pozostali natomiast beneficjenci systemu PRL-u tłumiący jakąkolwiek krytykę, także naukową, która u nas praktycznie nie istnieje. Obecny exodus młodych ludzi też po części jest spowodowany hermetycznością układów. Świetnie wykształceni młodzi ludzie mówią wprost – nie mamy szans na pracę na uniwersytecie - wezmą swoich. Sytuację w środowisku akademickim dobrze ilustruje także fakt, że wiele osób zgłaszających się do NFA prosi o utajnienie swoich danych. Trudno o dialog, skoro jest obawa mówienia swoim głosem. Ustawa lustracyjna, jak zresztą większość ustaw, ma swoje wady i trzeba je usunąć. Ale jest niezbędna, podobnie jak ustawa dekomunizacyjna. Współpracownicy SB i byli prominentni funkcjonariusze PZPR, nie powinni mieć wpływu na formowanie młodzieży akademickiej. Historia ostatnich 17 lat wykazała, że obecne środowisko akademickie nie jest zdolne do samooczyszczenia. Trzeba mu w tym pomóc. Jednym z podnoszonych zarzutów w stosunku do ustawy lustracyjnej jest jej niezgodność z ustawą o szkolnictwie wyższym z 2005 r. gdzie nie ma ani słowa o lustracji. Ten zarzut podnoszą rektorzy, którzy tę ustawę tworzyli, i robili wszystko, aby zapisy lustracyjne w niej się nie pojawiły, mimo wniosków poselskich i głosów społeczności akademickiej (np. NFA). Co więcej rektorzy - autorzy ustawy - ironizowali z postulatorów takich zapisów, że ci pomylili sobie ustawy. A teraz okazuje się, że to ustawa lustracyjna jest wadliwa, bo w ustawie o szkolnictwie wyższym nie ma zapisu lustracyjnego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon bombalina Re: Głos za lustracją IP: 62.233.249.* 25.03.07, 14:22 Wszystko w temacie.... zgadzam sie z Tobą, nie ma mowy o zemście i odgrywaniu się na kadrze naukowej i profesorskiej ... to jest tak jak w skrzynce z jabłkami aby mieć zdrowe owoce trzeba z tej skrzynki powyciągać zgniłki... Pozdrawiam. Zenon Odpowiedz Link Zgłoś