Dodaj do ulubionych

Bezużyteczne torowisko

19.03.07, 21:09
?!?! ale czy to nie oznacza,że ze Skodami możemy się pożegnać?!?!

przecież krupnicza nie została wyremontowana, żadna Skoda tamtędy nie
przejedzie?!

czy ludzie ze zdiku i mpk już zupełnie nie wiedzą co mówią i robią, czy też ja
coś mylę?
Obserwuj wątek
    • wiwany Bezużyteczne torowisko 19.03.07, 22:27
      Może jest już późno i dlatego nie rozumiem co jest napisane.a może dlatego,że
      skoczyło mi ciśnienie.Objaśnijcie mi zatem proszę -jaki tramwaj za plecami ?
      czym to skrzyżowanie różni się od 17 innych we Wrocławiu ??? Na każdym,żeby
      skręcić trzeba przeciąć jakieś przejście dla pieszych..czy to nie kwestia tylko
      zmiany cyklu świateł ????
      • Gość: kde44 Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.devs.futuro.pl 19.03.07, 22:41
        chyba chodzi konkretnie o to, że torowisko zostało zaprojektowane niejako po
        pieszych... tzn. jak ktoś czeka na czerwonym, to go tramwaj ŁUP! w plecy...
        tor idzie po wysepce, to jest naprawdę niebezpieczne...

i jak zawsze mamy fantastyczne wyjaśnienie: NIE DAŁO SIĘ inaczej...

zdik chyba po prostu testuje granice wytrzymałości mieszkańców wrocławia na
        ignorancję i bezczelność swoich urzędników.
        • Gość: q Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.media4.pl 19.03.07, 22:49
          w ostatnich wyborach głosowałem na Dutkiewicza, tym samym na obecną ekipę

ale dalej stoję w korkach, widzę coraz śmieszniejsze efekty inwestycji, nie
          widzę planów transportu miejskiego który by mi pozwolił zrezygnować z samochodu
          (transport szynowy na Psie Pole), z nowych ścieżek rowerowych przeganiają mnie
          piesi, bo te ścieżki to część chodnika, a z niektórych w obawie o życie nie będę
          korzystał (granit na grunwaldzie), na Głównym ciągle kloszardzi i zaszczane
          korytarze, same shit every day

następne wybory - ułamek procenta mniej w postaci mojego głosu - tyle mogę zrobić
        • Gość: d. Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.07, 12:07
          > chyba chodzi konkretnie o to, że torowisko zostało zaprojektowane niejako po
          > pieszych... tzn. jak ktoś czeka na czerwonym, to go tramwaj ŁUP! w plecy...
          > tor idzie po wysepce, to jest naprawdę niebezpieczne...

Podobnie jest w Krakowie na skrzyżowaniu Dietla ze Starowiślną. Tor dla
          tramwajów skręcających w prawo z Dietla w Starowiślną przebiega tak, że
          teoretycznie wjeżdża on pieszym w plecy. Teoretycznie, bo w praktyce wystarczy
          dobrze rozwiązać sygnalizację świetlną.
    • Gość: Tom Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.akron.net.pl 19.03.07, 22:50
      Super! We Wrocławiu się nie buduje nowych torowisk, a gdy już się je wybuduje...
      to nic po nim nie jeździ. Co to za miasto!
      • Gość: lux Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 22:59
        Panie Prezydencie, panie Dutkiewicz nie chowaj się Pan! Proszę nam wyjaśnić co
        za idiotów Pan pozatrudniał na miejskich posadach!
        • Gość: Tom Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.akron.net.pl 19.03.07, 23:01
          Ludzie powinni wyjść na ulice jak na Węgrzech!! Apeluje do in teligencji tego
          miasta- zróbcie coś!
          • Gość: lux Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.mm.pl 20.03.07, 06:36
            Rozmawialem wczoraj z robotnikami ukladającymi ścieżki rowerowe z kostki
            granitowej.Oni mówili mi że ten granit to chyba jakiś i----a wymyślił na złość
            rowerzystom.Wszędzie granit to jakaś chyba psychoza wladz Wroclawia.Szewska-
            granit ,słupy,bezużyteczne torowisko,Oławska- granit a zieleń w doniczkach po
            interwencji mieszkańców.Kto to wszystko projektuje?
    • Gość: ms Ciekawe co powie prezydent Dutkiewicz, jak IP: 194.54.22.* 20.03.07, 07:16
      już wróci z Cannes. Czy w końcu wyciągnie jakieś wnioski ze złej pracy swojej
      coraz większej rzeszy nieudolnych urzędników ?
      • Gość: Wszystko EXPO EIT Torowisko IP: 222.183.104.* 20.03.07, 21:57
        Wszystko bedzie, zobaczycie
    • Gość: Tom Bezużyteczne torowisko IP: 193.28.0.* 20.03.07, 07:43
      Bezużyteczni to są pracownicy ZDIK
    • Gość: Wrocek Bezużyteczne torowisko IP: 82.160.248.* 20.03.07, 07:49
      Niestety po raz ktorys z rzedu okazuje sie, ze projektanci ulic, skkrzyzowan i
      torowisk nie maja pojecia co robia. Ten skret w ul. Widok jest wyraznym tego
      przykladem. Projektant nawet nie byl "na gruncie", zeby sprawdzic czy to co
      zaprojektowal ma jakis sens. Teraz trzeba bedzie cos PRZEBUDOWAC, cos WYDLUZYC,
      cos SKROCIC itd. itp. Tylko ja sie pytam - dlaczego to ma byc finansowane z
      moich podatkow. Moze obciazyc to tych "projektantow" z bozej laski.
      Na tym forum nieraz ktos zglaszal, ze realizowane projekty sa bledne. Ale
      oczywiscie lud jest za ciemny, zeby wszystko wiedziec i rozumiec. I dlatego
      taki madrala Svarte_, ktory jest prawdopodobnie urzedasem ZDiK-u lub urzedu
      miejskiego, potrafil wyzwac od najgorszych tylko dlatego, ze ktos zauwazyl
      ewidentna bezmyslnosc projektow.
      I co teraz? Kto za to odpowiada, za taki ewidentny bubel? Kto za to zaplaci?
      ZdiK? - kto rozszyfruje ten skrot "inaczej"?
      • Gość: artek Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 08:14
        > I co teraz? Kto za to odpowiada, za taki ewidentny bubel? Kto za to zaplaci?
        > ZdiK? - kto rozszyfruje ten skrot "inaczej"?

projektant projektuje tak, jak mu to inwestor zleca. inwestorem najczęściej jest
        zdik, to zdik powinien zaopiniować projekt, ale wytyczne idą z urzędu
        miejskiego, m.in. z biura rozwoju wrocławia, działu inwestycji, działu
        zarządzania ruchem itd. z kolei infrastruktura tramwajowa podlega mpk i tu mpk
        też powinno dodać swoje trzy grosze.
        łańcuszek osób i instytucji zaangażowanych w inwestycję jest dużo większy.
        zwalanie wszystkiego na zdik jest bez sensu. zdik to tylko frontman.
        a odpowiedzialność jak widać się rozmywa i w suma nie wiadomo kto, gdzie, jak ...
        podobnie było z tym kablem zasilającym na szewskiej, zwyczajnie mpk się nie
        porozumiało ze zdikiem. i wyszło kolejne wielkie gó.. za które trzeba dopłacać.

panie prezydencie - to pańscy ludzie. co pan na to? kolejny obiadek z kolejnym
        inwestorem?
        lud żąda ofiary!

;)))
      • Gość: ZDiK-maker Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 19:17
        ZDiK - Zarząd Dziur i Kolein
    • Gość: gogo Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 08:09
      Widać teraz jaką beznadzieją było zaprojektowanie tylko 1 toru na Szewskiej. A
      widać, że 2 mogły się zmieścić.
      • Gość: artek Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 08:17
        > Widać teraz jaką beznadzieją było zaprojektowanie tylko 1 toru na Szewskiej.

skoro jeden tramwaj jest "niebezpieczny" i "zagrażający życiu" to jakie larum by
        się podniosło przy dwukierunkowym torowisku?

> A widać, że 2 mogły się zmieścić.

nie przy ossolineum, przy wylocie w grodzką. tam projektowano wspólny fragment
        torowiska - i to to poszło. władze uznały że jest to zbyt niebezpieczne.
        • Gość: wiwan Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.magma-net.pl 20.03.07, 08:41
          pisałem o tym siedmiokrotnie bodaj na forum-na odcinku Ossolineum tor zachodni
          mógł iść na skoś przez skwerek na tyłach farmacji AM.I zaden splot nie byłby
          potrzebny.
          Brak II toru to grzech zaniechania na wiele lat.
          $$$ A ja dalej nie wiem co z tym skrętem i plecami.Czym ta sytuacja różni sie od
          pl.Bema i skręcających na nim w Sienkiewicza 9 i 17 .
          • Gość: w Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:13
            Chodzi o skręt tramwaju jadącego po Kazimierza Wielkiego od strony Heliosa
            skręcającego w ul. Widok. Każde przejście dla pieszych musi mieć tzw. azyl:
            prostokąt o szerokości przejścia i długości 2 m. W tym przypadku tramwaj
            przejeżdża przez ten azyl. Żeby tego uniknąć ZDiK musi przesunąć przejście i
            południowy przystanek w kierunku Heliosa. Ciekawe czemu nie zrobili tego od
            razu. Musieli wiedzieć o tym już od dawna...
          • Gość: artek Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:26
            > $$$ A ja dalej nie wiem co z tym skrętem i plecami.

zdjęcia najlepiej wyjasnia problem:

wroclaw.hydral.com.pl/foto/53/53450.jpg
            images21.fotosik.pl/55/f564b4cf6616fa1f.jpg
            wroclaw.hydral.com.pl/foto/54/54135.jpg
            • Gość: artek Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 09:30
              a tu widać lepiej

img407.imageshack.us/img407/5598/102zwrotnicauq6.jpg
              • bystrzak2000 Re: Bezużyteczne torowisko 20.03.07, 10:31
                Gość portalu: artek napisał(a):

> a tu widać lepiej
                >
                > img407.imageshack.us/img407/5598/102zwrotnicauq6.jpg

Na tym zdjęciu widać wyraźnie, że wystarczy przesunąć przejście 3-4 metry na
                zachód i po sprawie. To jest roboty na jeden weekend...
                • piast9 Re: Bezużyteczne torowisko 20.03.07, 10:41
                  bystrzak2000 napisał:

> Na tym zdjęciu widać wyraźnie, że wystarczy przesunąć przejście 3-4 metry na
                  > zachód i po sprawie. To jest roboty na jeden weekend...
                  Ale wiesz. "Nie da się". ;)

Zastanawiam się też kto za to ma zapłacić. Nawet jeśli nie w czasie
                  projektowania to już na pewno w czasie wykonywania tego łuku było widać, że jest
                  tu pewna niezgodność interesów. Gdzie nadzór? Choć jeden myślący człowiek? Wtedy
                  wystarczyło by zbudować przejście w innym miejscu a nie przesuwać już zrobione.
            • Gość: wiwan Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.magma-net.pl 20.03.07, 20:34
              Pięknie Artku DZIęKUJę.Teraz juz rozumiem.Zmian cyklu nieczego nie zmienia bo
              ludzie już tam po prostu są.Swoja drogą człowiek chodzi jak koń z klapkami.Tyle
              razy tam przechodziłem i nie 'miałem w głowie" że ten łuk tak blisko się zaczyna.
              DZIęKI.
              • Gość: artek Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wro.vectranet.pl 20.03.07, 21:02
                ależ proszę bardzo :)
                pamiętam że gdzieś widziałem lepsze zdjęcie, ujęcie z góry na cały rozjazd z
                drugiej strony kazimierza wielkiego. niestety, nie mogłem znaleźć :(
                a właśnie z góry najlepiej widać jak tramwaj jeździłby po pietach przechodniów.
        • embriao Re: Bezużyteczne torowisko 20.03.07, 10:25
          Dwa tory na Szewskiej wejdą nawet przy osolineum (nawet był projekt) ale ktoś
          stwierdził, że się nie da i się nie da.
          • Gość: kde44 Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.devs.futuro.pl 20.03.07, 10:31
            to jest po prostu ich ulubione hasło: "nie da się"/"nie dało się". pamiętacie
            jak "nie dało się" wymyśleć niczego, dzięki czemu można by zmienić wagonik
            tramwaju i nie kasować dodatkowego biletu, a potem z triumfem mpk oświadczyło,
            że wprowadzona została systemowa zmiana: kasowniki w obu wagonach miały być
            "skoordynowane", czyli bolce w dziurkaczach miały być w tych samych miejscach...

ten problem zapewne dałoby się rozwiązać, oczywiście nie z tymi ignorantami.

już nie wspomnę o tej wysepce o której mówi artykuł.

pytań "dlaczego" można postawić po prostu setki w kontekście szewskiej - jedno
            zasadnicze: dlaczego ci bezczelni ignoranci nadal marnują nasze pieniądze -
            chyba już miliony?
          • Gość: wiwan Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.magma-net.pl 20.03.07, 20:37
            Z tego co mi wiadomo-Najnigier
    • Gość: Zgreed73 Bezużyteczne torowisko IP: *.lanet.net.pl 20.03.07, 09:20
      Metro dla Wrocławia! Choć wątpię aby grunt pozwolił na budowę typowej podziemnej
      kolejki... Ale byłoby pięknie - pierwsza linia od Parku Handlowego Bielany na
      Psie pole, druga nitka z Leśnicy (zastępując częściowo linię tramwajową i idąc
      po powierzchni) do Siechnic.
      • Gość: Zgreed73 Metro dla Wrocławia IP: *.lanet.net.pl 20.03.07, 09:22
        Choć pewnie gdyby takie powstało, okazałoby się że zrobili zbyt wąskie tunele...
    • Gość: gość Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.akron.net.pl 20.03.07, 10:48
      co za cyrk! Czy ten projekt wykonywał ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o
      realiach naszego miasta? No ale tak, jak komunikacją rządzą ludzie, którzy dawno
      zapomnieli co to znaczy jeździć tramwajem czy autobusem - to będzie jeszcze
      gorzej po prostu. A Skody będą stały w zajezdni bezużyteczne, chyba że w końcu
      wylądują na 2 lub 10.
      • Gość: Martix Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 10:56
        Już tyle niedociągnięć wokół tej trasy{tzw.średnicowej} że to aż śmierdzi
        wielkim skandalem.Widać że w kwestii projektowania,planowania i wykonania
        jesteśmy nadal w PRL-u.Zero myślenia,sumienności a przede wszystkim szacunku
        dla pasażerów-obywateli.A prezydent Dutkiewicz śpi.
        • kolejar Re: Niekompetencja 20.03.07, 17:30
          Gość portalu: Martix napisał(a):
          Zero myślenia,sumienności...

Ludzie władzy miejskiej nie mają pojęcia o tym, co robią. Wcześniej też to było
          widać, ale może nie tak wyraźnie, więc ludzie uwierzyli i wybrali, jak wybrali.
          Zresztą nie było nawet żadnej alternatywy. Ja też nie założyłem żadnego KWW, bo
          "i tak wiadomo, kto wygra", a wyborcy będą tylko się śmiali. Ale proponuję Wam
          jeszcze raz - załóżmy za 2,5 roku Komitet Wyborczy Wyborców z dobrym programem
          transportowym. Ktoś z nas zostanie Dyrem od komunikacji, inni kompetentnymi
          urzędnikami... Od razu zastrzegam - ja na dyra nie chcę, bo się nie nadaję -
          brak umiejętności kierowania zespołem.
    • tram_ktos co by tu jeszcze s... ,panowie 20.03.07, 11:46
      ..., lecz ta myśl ich rozpromienia, że tyle jeszcze jest do s...

Nie wiadomo, czy śmiać się, czy płakać. Na miejscu UE nie zwróciłbym grosza za
      takie coś.

Moje przypuszczenia.
      1. W końcu przesuną ten przystanek i pasy.
      2. Sygnalizację ustawią tak ja zawsze, czyli z priorytetem dla samochodów.
      3. Wtedy okaże się, że przed przystankiem tworzą się korki tramwajowe (a nasi
      włodarze są mistrzami w dziedzinie korków tramwajowych).

A nie mówiłem, że trzeba było 2 tory na Szewskiej kłaść i Kuźniczą od razu
      przekształcić w deptak.

Nie dziwię się, że władze tak odsuwają budowę nowych tras tramwajowych.
      Pomyślmy, ile przy budowie tramwaju na Kozanów można s...

Dlaczego we Wrocławiu tak makabrycznie traktuje się KM?
      • Gość: gogo Re: co by tu jeszcze s... ,panowie IP: *.im.pwr.wroc.pl 20.03.07, 16:53
        Nie rozumiem jak maja przesuwac ten przystanek, przeciez blokuje go zejscie do
        przejscia podziemnego. Wiec skrocic?
        A korki tramwajowe bylyby od razu, gdyby teraz puscic tramwaj. Bo juz teraz 2
        tramwaje na tym przystanku sie nie mieszcza. Projek z gatunku żenua - ale to juz
        wiemy.
      • Gość: artek Re: co by tu jeszcze s... ,panowie IP: *.wro.vectranet.pl 20.03.07, 17:22
        > Dlaczego we Wrocławiu tak makabrycznie traktuje się KM?

i inne alternatywne środki transportu -> rower ;P

najpewniej dlatego, że (pomijając archaiczny układ komunikacyjny odziedziczony
        po peerelu) samochody mają w mieście największą klakę - patrz jaki wrzask się w
        mieście rozlega z powodu korków, z powodu dziur w jezdniach czy z powodu
        nieodśnieżonych dróg. albo z braku miejsc do parkowania.
        zapewne także dlatego, że osoby decydujące o miejskich inwestycjach, innych
        środków transportu niż samochód nie używają.
        inaczej wygląda świat zza szyby samochodu, z fotelem przyspawanym do siedzenia.
        btw - moja 7 letnia córka mówi, że kaleka to ten który jeździ samochodem do
        sklepu po drugiej stronie ulicy. myślisz że takich nie ma?
      • bystrzak2000 Re: co by tu jeszcze s... ,panowie 20.03.07, 21:19
        tram_ktos napisał:

> Nie dziwię się, że władze tak odsuwają budowę nowych tras tramwajowych.
        > Pomyślmy, ile przy budowie tramwaju na Kozanów można s...

Zobaczysz jakie będą jaja z tramwajem na Gaj, jeśli zrealizowany będzie pomysł
        p. Komara...
    • tram_ktos Re: Bezużyteczne torowisko 20.03.07, 11:48
      I jeszcze do tego przez pl. Grunwaldzki tramwaje nie jeżdżą, żeby czasem
      samochodom na Sienkiewicza nie przeszkadzać.

Gratuluję wcielania w życie polityki transportowej z priorytetem dla KI. Oby
      tak dalej!
    • tram_ktos Re: Bezużyteczne torowisko 20.03.07, 11:49
      Ciekawe jaki jest dzienna amortyzacja Skód stojących w zajezdni? Może by tak
      robić podsumowanie na koniec każdego miesiąca?
      • Gość: Martix Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 12:11
        Nie jestem prorokiem.Ale ta sprawa wokół Szewskiej i pl.Grunwaldzkiego nabrały
        już taki obrót,że będzie afera na całą Polskę.Wstyd i kompromitacja dla dziadów
        odpowiedzialnych za ten bałagan.Zawstydzają nasze miasto na tle Polski i
        zagranicy.Poczekajcie!Już wam zas.... urzędasy da Unia pieniądze na następne
        modernizacje i nowe tramwaje.G.... chłopu nie zegarek!
    • Gość: irek63 Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 12:25
      unas zawsze sa problemy jak nie z tym to z to z tamtym tyle forsy wydali i
      g>>>no z tego jest zamiast odciazyc korek na Krupniczej ale poco niech sie
      ludziska mecza w tych starych (bardzo dobrych)pojazdach szynowych faktycznie
      komus myslenie sprawia bol!!zamiast to usprawniac komunikacje to zawsze jakies
      problemy to piesi to pasy itp jezeli sie chce wszysko idzie zalatwic tylko cza
      chciec!!
    • Gość: Wrocek Svarte_ dlaczego milczysz? IP: 82.160.248.* 20.03.07, 12:40
      Gdzie jestes Svarte_? Oswiec nas prosze w tym morzu absurdow i niekompetencji
      twocih kolegow ze ZDiK-u, MPK lub UM. Zawsze celowales trafnoscia sadow i
      opinii Kazda uwaga pod adresem twoich kolesiow spotykala sie z twojej strony
      riposta - szczegolnie pod adresem forumowiczow, wyzywajac ich od burakow,
      cwiokow, chamow itp itd.
      I co teraz? Milczysz? Dlaczego?
      Nie zostawiaj nas, bo utoniemy w tym bagnie zrobionym przez twoich kolesiow, a
      moze i przez ciebie samego.
      • Gość: xXx Re: Svarte_ dlaczego milczysz? IP: *.magma-net.pl 21.03.07, 17:04
        Poszedł szlifować torowisko.
        • Gość: Wrocek Re: Svarte_ dlaczego milczysz? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 19:40
          Mam nadzieje, ze do konca swiata i jeden dzien dluzej. Amen
    • Gość: LcT A Wrocław chce organizować EXPO... IP: *.as.kn.pl 20.03.07, 13:01
      Z takim poziomem funkcjonowania ZDiKU i innych władz miasta przy ewentualnie
      przyznanej organizacji miniEXPO dla Wrocławia to by się dopiero działo. Na razie
      jest kompromitacja na szczeblu lokalnym i możliwość otwarcia oczu dla co
      poniektórych do tej pory zaślepionych oszołomów nt. poziomu zarządzania
      Wrocławiem, a w wypadku EXPO byłoby to już na szerszą skalę.
      • Gość: Jarek Z tego co widać... IP: *.wro.vectranet.pl 20.03.07, 19:51
        można niestety wnioskować że koszty przeróbki będą duże.
        Przesunięcie całej sygnalizacji świetlnej o tych 4-5 metrów w stronę Heliosa,
        przerobienie chodnika tak by dostosować go do niepełnosprawnych, nie wiem czy
        nie trzeba będzie także przerobić zatoczki autobusowej na wysokości przystanku
        tramów...
        Kto za to płaci? pan płaci, pani płaci...
        odechciewa się mocno wszystkiego...
        J.
    • Gość: TomcaT4 Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.07, 20:17
      A może przesunąć lekko z jednej strony? Przemalować pasy, przenieść jeden sygnalizator i zdjąć płotki? Noże nie tak drastycznie przesunąć jak na obrazku ale coś w ten deseń.
      img502.imageshack.us/img502/9952/wzwidokpasyhi0.jpg
      • Gość: wiwan do Artka :-) IP: *.magma-net.pl 20.03.07, 20:43
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=59324565&a=59390761
      • Gość: Jarek Po skosie? niby tak... IP: *.wro.vectranet.pl 21.03.07, 14:43
        ... ale to przesunięcie nie pasowałoby do całego przejścia - ludzie
        przechodzący od "baru barbara" (ech te dawne czasy) nagle nie mieli by
        przejścia "na wprost" - musieliby iść "zygzakiem" - od strony rynku na wprost
        przez północną jezdnię KW, potem na skos przez torowiska - do przesuniętego
        wejścia na przejście dla pieszych i znowu na skos przez południową nitkę KW.
        Uff...
        czyli niestety oba przejścia trzebaby przesunąć?
        bo najgorsze to jest jak ma sie poprawic jakąś fuszerkę i nie wiadomo jak.
        J.
    • Gość: m Bezużyteczne torowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 20:58
      a jak te nowe skody beda wracac? krupnicza? czy moze tym awaryjnym torem? bez
      sensu skladu i ladu. poza tym te switala na szewskiej w chodniku bzdura kto
      bedzie zwracal uwage na kolorowe lampki na ziemi szczegolnie przed Bozym
      Narodzeniem gdzie pelno swiatelek bedzie migac w witrynach sklepowych - chca
      wprowadzic cos nowego ale bez glowy. Panie Dutkiewicz troche wiecej rozwagi
      przy wydawaniu moich pieniedzy
      • Gość: sputnik Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.as.kn.pl 20.03.07, 21:31
        trzeba cały Zdik wywieść na taczkach, a komunikacją powinna sie zajac jakas
        prywatna firma. Moze wtedy zajmie sie tym ktos komu na tym zalezy...

A Skody to beda jak znalazl do Muzeum Komunikacji
        • Gość: Gość Re: Bezużyteczne torowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.07, 23:17
          A może zbierac podpisy i zrobić nowe wybory we wrocku?
    • Gość: WK nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 21.03.07, 12:36
      W taki właśnie sposób Wrocław "przoduje" w wykorzystaniu funduszy unijnych.
      Wywalono 50mln zł na modernizację Szewskiej, w wyniku której:
      1. samochody, które dawniej jechały Szewską teraz korkują się przy Hali
      Targowej by wjechać w Grodzką, która jest pusta
      2. nieliczne samochody, które jeżdżą Szewską zamiast jak dawniej (bezpieczniej)
      jeździć w jednym kierunku teraz jeżdżą w obie strony
      3. dworzec tramwajowy z peronami a'la Gosiewski (na pewno były droższe niż we
      Włoszczowej!) na placu Teatralnym jest właściwie zbyteczny bo .. tramwaj nie
      może jeździć ul.Widok od Kazimierza Wielkiego
      4. deptak na Szewskiej jest pusty bo to przecież jedna z najmniej ciekawych
      ulic na Starym Mieście.
      Fakt, uliczka jest pięknie wybrukowana no i wyremontowano instalacje podziemne
      natomiast jej obecna funkcjonalność jest niewielka.
      Może przed następnymi takimi inwestycjami władze miasta przeprowadzą publiczną
      debatę, dzięki której uniknie się podobnego projektowego bubla.
      • Gość: Martix Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 12:49
        Odpowiedż:
        1.Samochody korkowały się tu i wcześniej przed remontem i nie sądzę że Szewska
        na to bardzo wpłynęła a od samochodów na Szewskiej odetchną zabytki.Po prostu
        było tu dla nich za ciasno i niebezpiecznie.
        2.Nieliczne samochody łamią prawo jeżdżąc tą ulicą w obie strony bo jest tu
        zakaz ruchu nie dotyczący tylko rowerów i tramwajów.Narażają się kierowcy na
        niezły mandat.
        3.Fakt,że na razie niewykorzystany co nas denerwuje bo do tego dopuścili ludzie
        za to odpowiedzialni ale ten problem prędzej czy póżniej zniknie.Nawet jak
        trzeba będzie to wejdą tu instytucje kontrolne i problem rozwiążą bo nie po to
        UE dała tyle pieniędzy by było tu tylko powietrze.
        4.Szewska najmniej ciekawa ze wszystkich sąsiednich ulic?Tu zdania są
        podzielone bo ja tu w pobliżu widzę brzydsze ulice.
        Spokojnie!Nie od razu Kraków zbudowano i ta ulica się ożywi.Od czegoś trzeba
        zacząć.Pierwszym krokiem była modernizacja.Drugim będą ławeczki i
        kafejki.Pięknie i atrakcyjnie tu się zrobi gdy przed Kościołem Marii Magdaleny
        wykończą ten plac.
        • Gość: WK Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 21.03.07, 16:13
          Ad.1. Przepustowość Grodzkiej nie może być wykorzystana, ponieważ strumień
          samochodów wjeżdżających od Hali Targowej jest b.mały i nie da się tego
          zmienić. Korki wcześniej też tu były ale teraz dołączył się dawny strumień z
          ul.Szewskiej. Za to wszystkie 3 zabytki na Szewskiej odetchną.
          Ad.2. Oznakowanie Szewskiej jest skandaliczne (patrz skrzyżowanie pl.Nankiera z
          Szewską, gdzie nie ma znaku "Stop" ani "uwaga tramwaj" co grozi kolizją
          samochodu z tramwajem, który nadjedzie Z LEWEJ STRONY)- tu się nie da jeździć
          zgodnie ze znakami więc w rezultacie kierowcy łamią wszystkie zakazy.
          Ad.3. Właśnie o tym pisałem - projekt był nieprzemyślany. Wszystko można
          poprawić ale wszystkie dodatkowe roboty kosztują
          Ad.4. Bloki przy Widok, podwórka i bloki przy Szewskiej, koszmarny, nowy
          biurowiec Banku Śląskiego naprzeciwko Kosc.Marii Magdaleny. Wiele, wiele trzeba
          na tej ulicy zmienić by stała się atrakcyjnym deptakiem - o ileż łatwiej byłoby
          to uzyskać na Odrzańskiej, Kuźniczej, Św.Mikołaja, Św.Antoniego,
          Ruskiej,Włodkowica?
          No, już się stało. Uważam, że lepiej byłoby utrzymać na Szewskiej ograniczony
          (prędkość, "śpiący policjanci", równorzędne wszystkie skrzyżowania) ruch
          samochodowy i tramwajowy i robić deptaki na innych uliczkach, które się do tego
          bardziej nadają.
          • Gość: mart Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.icpnet.pl 21.03.07, 22:09
            "Ad.2. Oznakowanie Szewskiej jest skandaliczne (patrz skrzyżowanie pl.Nankiera
            z
            Szewską, gdzie nie ma znaku "Stop" ani "uwaga tramwaj" co grozi kolizją
            samochodu z tramwajem, który nadjedzie Z LEWEJ STRONY)- tu się nie da jeździć
            zgodnie ze znakami więc w rezultacie kierowcy łamią wszystkie zakazy."

A jakie niby ma znaczenie, z której strony nadjeżdża tramwaj, skoro na
            skrzyżowaniu równorzędnych ulic i tak ZAWSZE ma pierwszeństwo? Poczytaj proszę
            kodeks drogowy.
            • Gość: artek Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.wro.vectranet.pl 22.03.07, 06:32
              > A jakie niby ma znaczenie, z której strony nadjeżdża tramwaj, skoro na
              > skrzyżowaniu równorzędnych ulic i tak ZAWSZE ma pierwszeństwo?

ale tam nie ma skrzyżowania równorzędnych dróg. a oznakowanie nie mówi o tym
              wystarczająco wyraźnie.
              • piast9 Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej 22.03.07, 09:55

> ale tam nie ma skrzyżowania równorzędnych dróg. a oznakowanie nie mówi o tym
                > wystarczająco wyraźnie.
                Zaraz... Nie pamiętam tamtejszego oznakowania ale skoro nie równorzędne to mamy
                dwie możliwości:
                - wyjazd z pl. Nankiera jest podporządkowany (albo znak albo wyjazd z
                wewnętrznej lub strefy zamieszkania) - nie ma wtedy dyskusji
                - wyjazd z pl. Nankiera ma pierwszeństwo przejazdu i wtedy tramwaj ma znak
                nakazujący ustąpić samochodom z pl. Nankiera.

Tak czy owak STOP albo "uwaga tramwaj" przydałby się tam moim zdaniem, tak dla
                świętego spokoju. Oznakowanie powinno być nie tylko prawidłowe ale i czytelne i
                oczywiste dla wszystkich.
                • Gość: artek Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 10:46
                  sytuacja jest dokładnie taka sama jak przy przejeździe z łaciarskiej przez oławską.
                  a tam samochody jakoś nie mają problemów z pierwszeństwem przejazdu.
                  • piast9 Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej 22.03.07, 11:40

> sytuacja jest dokładnie taka sama jak przy przejeździe z łaciarskiej przez oław
                    > ską. a tam samochody jakoś nie mają problemów z pierwszeństwem przejazdu.
                    Oławską nie jeżdżą tramwaje ani samochody. Sytuacja jest inna.
                    • Gość: artek Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 11:57
                      ale reguły ruchu takie same
                      • piast9 Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej 22.03.07, 12:08
                        Inne reguły ruchu dotyczą krzyżowania się ruchu pieszych i pojazdów niż pojazdów
                        i pojazdów. A pojazdu i tramwaju jeszcze inne.

Inne są również prędkości poruszania się, przez co ew. błąd z którejś ze stron
                        ma inne skutki. Może właśnie dlatego nie doszło do żadnych komplikacji na tym
                        przejeździe na Oławskiej? Nie sądzę aby każdy kierowca zwalniał na tym
                        skrzyżowaniu i rozglądał się czy czasem nie nadjeżdża inny samochód bądź tramwaj.

Może wyjeżdżając z tego nieszczęsnego pl. Nankiera nie widać torowiska? Jest to
                        bardzo prawdopodobne, nie jechałem więc nie wiem na pewno. Kierowca patrzy
                        jedynie w prawo, żeby sprawdzić czy inny samochód nie jedzie i gaz. Znak "uwaga
                        tramwaj" rozwiązałby ten problem.
                        • Gość: g625 Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.tesco.pl 22.03.07, 12:53
                          www.wroclaw.pl/m3302/p3739.aspx
                          "wymusić na kierowcy zmianę sposobu jazdy, poprzez ograniczenie rozwijanej przez
                          niego prędkości i zwrócenie jego uwagi na to, co dzieje się na drodze."
            • Gość: WK Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 22.03.07, 14:04
              Kierowca ma obowiązek stosować się do przepisów ogólnych kodeksu drogowego i
              znaków drogowych - nie ma jednak obowiązku pamiętania położenia linii
              tramwajowych w mieście a kodeks drogowy nie zakłada domniemania ruchu
              tramwajów na każdej ulicy. Nadjeżdżając z pl.Nankiera kierowca nie ma żadnej
              informacji, że Szewską może jechać tramwaj, któremu oczywiście trzeba ustąpić
              pierwszeństwa przejazdu.
              Wypadek (i to raczej poważny) jest kwestią czasu.
              • Gość: g625 Re: nieprzemyślany projekt modernizacji Szewskiej IP: *.tesco.pl 22.03.07, 14:40
                hahahha, ostrzegaj, jak bedziesz wyjezdzal na miasto!
                to moze piesi maja z daleka krzyczec, ze ida, bo kierowcy ich zza rogu nie zobacza.
    • Gość: hence Bezużyteczne torowisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.07, 22:42
      Czy redakcja portalu mogłaby sprawdzić, jak postępy z tym przesuwaniem świateł
      itp. i napisać jakąś notkę? Byłbym wdzięczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka