Dodaj do ulubionych

Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tych sam

27.04.24, 20:00
Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tych samolotów po prostu nie ma"
Dokładnie rok temu, 27 kwietnia 2023 r., z wielką pompą otwarto lotnisko Warszawa-Radom.
"Zdejmujemy klątwę z Radomia" - mówił Morawiecki.
Tymczasem liczba obsłużonych pasażerów nie powala.
Są dni, kiedy nie startuje stamtąd żaden samolot.

Jak się z idiotów robi ministrów, doradców czy dyrektorów to potem ci debile wydają publiczne pieniądze na bezużyteczne lotniska, kanały i elektrownie, a ile przy tym ukradną to im nikt nie odbierze.
Jaśniej się już nie da towarzyszu Kaczyński.
Obserwuj wątek
    • marcelkajdas Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 27.04.24, 20:46
      Lotnisko w Radomiu to jest dramat, nie lata stamtąd prawie nikt. Jeden ze sztandarowych projektów Pis, a mianowicie CPK miałoby obsługiwać 40 mln pasażerów rocznie, kosztować 100 miliardów, a to wszystko przy jednoczesmym działaniu z lotniskami Chopina i Modlinem. Na razie 3 miliardy poszły niewiadomo na co. Budowa CPK może mieć sens wyłącznie w przypadku zamknięcia lotniska Chopina i Modlina i odsprzedania tych terenów np. prywatnemu inwestorowi, można jeszcze pomyśleć nad rozbudową Modlina, czy nawet lepszym zorganizowaniem przestrzeni na lotnisku Chopina. Można mieć wrażenie, że w tej Polsce to nie myśli się nad rozwiązaniem najprostszym, najkorzystniejszym rozwiązaniem, tylko nad robieniem czegoś wielkiego monumentalnego co miałoby przebijać wszystko na Zachodzie, ale często podejmuje się takie działania po to aby ukraść ile się da, tak jak miało się to w przypadku CPK.
      • kawa_poranna11 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 27.04.24, 21:34
        marcelkajdas napisał:

Tak nie musi być, jest to mało prawdopodobne, ale jednak uniezależnienie się Polski od obcych mocarstw jest możliwe do zrealizowania.
        Pojmujesz to jak pisowscy - przejście na gospodarkę autarkiczną?
        Gomułka nie chciał sprowadzania cytryn bo sok z kiszonej kapusty ma tę samą wartość.
        Polskie telewizory, samochody, parasolki i banany?
        Każdy kontakt handlowy to uzależnianie się od obcych mocarstw?

• marcelkajdas Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 27.04.24, 22:10
          Nie stosuję się do zasad głoszonych przez polityków żadnej partii, chcę współpracy z innymi państwami, ale nie tego żeby one miały totalny wpływ na Polskę i uzależnienie się od nich, kiedyś próbowała tak robić Rosja (na szczęście udało nam się uniezależnić od niej), w dzisiejszych czasach to unia europejska zaczyna podejmować działania, które mają osłabiać Polskę, zresztą jak wiele innych państw członkowskich unii o słabszych gospodarkach. Ja się na to nie godzę, żeby Polska była pod totalnym wpływem innych krajów.
          • kawa_poranna11 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 27.04.24, 22:46
            marcelkajdas napisał:

> Nie stosuję się do zasad głoszonych przez polityków żadnej partii, chcę współpr
            > acy z innymi państwami, ale nie tego żeby one miały totalny wpływ na Polskę i u
            > zależnienie się od nich, kiedyś próbowała tak robić Rosja (na szczęście udało n
            > am się uniezależnić od niej), w dzisiejszych czasach to unia europejska zaczyna
            > podejmować działania, które mają osłabiać Polskę, zresztą jak wiele innych pań
            > stw członkowskich unii o słabszych gospodarkach. Ja się na to nie godzę, żeby P
            > olska była pod totalnym wpływem innych krajów.

W jaki sposób Polska miałaby być pod totalnym wpływem innych krajów?
            KLorea i powszechne w Polsce telewizory Samsung?
            Niemiecki Mercedes?
            Czeskie piwo?
            Amerykańskie Patrioty?
            Pisane w siedzibie Mosad we Wiedniu przez pisowców uchwały parlamentarne?
            >
            • j-k co za belkot... 28.04.24, 00:47
              kawa_poranna11 napisał(a):
              > Czeskie piwo?

kazdy pivosz wie, ze polskie piwo DZIS

jest lepsze od czeskiego.

z calym szacunkiem dla Czechow.
              • kawa_poranna11 Re: co za belkot... 28.04.24, 01:09
                Są tacy, którzy mają inne zdanie.
                Nad gustami się nie dyskutuje.
                Po prostu nie musisz kupować piwa niemeckiego, amerykańskiego czy meksykańskiego.
                Jeśli lubisz inne - cóż ciebie może ograniczać?
              • szwampuch58 Re: co za belkot... 28.04.24, 11:42
                A jast jeszcze polskie piwo Helga?
                • krzy-czy Re: co za belkot... 29.04.24, 12:29
                  kupiłem se kiedyś takiego browara PISNER/taki ze złotkiem na butelce/
                  no, wypiłem-piwo jak inne końskie szczyny.
                  przypadkiem w sklepiku0-tuż za granicą, w podspadach na słowcji
                  kupiłem takie samiutkie piwo.
                  i co?
                  niebo, a ziemia.
                  naturalnie na korzyść tego ze słowacji.
                • j-k co za po-nimieckii belkot... 29.04.24, 15:17
                  szwampuch58 napisał:
                  > A jast jeszcze polskie piwo Helga?

jest.
                  bo chmiel, jeczmien i woda sa polskie.
            • marcelkajdas Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 28.04.24, 13:49
              Choćby przez zielony ład, któy jeżeli wejdzie w życie to zniszczy polską gospodarkę. Wtedy Polska będzie musiała wydać 1,5 biliona zł na samo dodstosowanie budynków do norm unijnych, a to nie wszystko. Jestem za tym aby to rynek decydował jakie produkty kupują Polacy, nie twierdzę że Polacy muszą kupować polskie produkty, np. aby być patriotami. Jestem też za uczciwą konkurencją i jak jakaś zagraniczna firma działa w Polsce zgodnie z tymi zasadami, to dobra, ale wiele zachodnich korporacji nie stosuje się do tego, nie płacąc choćby odpowiedniej ilości podatków. Morawiecki niby chciał coś z tym zrobić, ale jak wyraził sprzeciw, to od razu amerykański ambasador przywrócił go do pionu. On reprezentuje partię rzekomo prawicową? Ta sytuacja pokazuje, że nie.
    • szwampuch58 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 27.04.24, 20:52
      100 kilometrow mniej do latania a te wredne samoloty nie korzystaja z tego...to ciule
    • j-k Lotnisko w Radomiu - awaryjnie lotnisko Okecia... 27.04.24, 21:47
      masz z tym problemy ?
    • privus Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 27.04.24, 22:41
      To już kolejna wpadka z tym lotniskiem w Radomiu. To tak, jak z tym rzeźnikiem Piotrem , który po raz kolejny przepieprzył wieprza peprzem :)
    • ivonette21ivonette Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 27.04.24, 23:56
      Lotnisko Paris-Beauvais Tille obsługuje rocznie około 3 mln pasażerów i jest standardem i odległoscią od stolicy podobne do lotniska Warsaw-Radom . Tylko że nasze obsłużyło w ubiegłym roku około 0,2 mln pasażerów.
      Będąc niedawno na tym podparyskim lotnisku zrobionym po taniości /blaszana parterowa hala/ przypomniał mi się ten podwarszawski Radom. Odrzucić należy CPK ale nie lotnisko Warsaw-Radom gdyż już jest i ma potencjał . Jedne i drugie lotnisko jest oddalone około 100 km od swoich stolic. Przenosić tanie linie lotnicze z Okęcia do Radomia tak jak jest w Paris-Beavais Tille
    • stasi1 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 28.04.24, 12:58
      To dobrze że tak mało! Nie będą psuli
      • kawa_poranna11 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 07:23
        stasi1 napisał:

> To dobrze że tak mało! Nie będą psuli

Podobnie z tym "przekopem" Kaczyńskiego.
        Przepływające przez toto kajaki nie uszkodzą budowli za 2 miliardy.
        I o to chodzi!
    • adam111115 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. "Tyc 29.04.24, 09:50
      Niejaki Maciej Wilk na Xie lobbuje za CPK w sposób wręcz sekciarski. Ten sam który pisał że 2 lata temu że Radom to będzie sukces na miarę milionów pasażerów.

CPK to tak jak Newsweek nazwał, centralna przepompownia kasy.
      Pomysł że nagle będzie 40 czy 100 milionów paxow jest iluzją.

Jeśli jednak chcemy realizować cześć kolejową projektu, bo ta ma sens, to dlaczego nie połączyć szprychami Modlin, Radom i Okęcie. Tak aby max 60 minut jechać z Radomia do Modlina i 30 minut z Okęcia do obu lotnisk? To wg mnie ma większy sens.
      • pies.na.czarnych Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 10:04
        > Jeśli jednak chcemy realizować cześć kolejową projektu, bo ta ma sens, to dlaczego nie połączyć szprychami Modlin, Radom i Okęcie. Tak aby max 60 minut jechać z Radomia do Modlina i 30 minut z Okęcia do obu lotnisk? To wg mnie ma większy sens.

Siec kolejowa jest bardzo ważna, ale nie przez Radom. Jeżeli już mówimy o podróży z Radomia do Wa-wy to lepsze/szybsze byłoby polaczenie małymi samolotami, oczywiście jeżeli jest takie zapotrzebowanie.
        • ivonette21ivonette Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 12:27
          Między Aeroport Paris-Beavais Tille / 3 mln pasażerów/ jeżdżą bardzo często specjalne autobusy lotniskowe. Start mają tuż obok lotniska.
          Autobus jedzie około 1 godziny do centrum Paryża i po drodze nigdzie się nie zatrzymuje. Akurat mam przed sobą jakimś cudem zachowany w plecaku "ticket bus" z tego autobusu za 18 euro.
          Do dworca kolejowego Beavais Gare jest dosyć daleko , około 3 km
          Lotniska w Beavais i Radom są podobne.
          Czy ktoś widział jaki dla tych szprych jako ośkę odmierdolono i to za kilka mld dworzec kolejowy Lódż-Fabryczna ? Ogromem , kosztami i pustkami w środku dworzec przypomina piramidę Heopsa a nawet 3 piramidy.
          • pies.na.czarnych Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 14:19
            > Między Aeroport Paris-Beavais Tille / 3 mln pasażerów/

W Radomiu takiego tłoku nie uświadczysz nawet za kilka lat. Ja myślałem raczej o biznesie, a nie o turystach.
            Po drugie! Do centrum Paryża dostać się zwykłym samochodem to jest mordęga. Autobusem jest o wiele szybciej.

> Autobus jedzie około 1 godziny do centrum Paryża

Autobus jeździ co 15 minut. Podróż trwa 1h 15 minut. Bilet kosztuje € 16,90 :)
            Autobus nie dojeżdża do centrum tak jak piszesz tylko do Porte Maillot. To jest obrzeże Paryża. Dalej masz metro, albo inne środki komunikacji.
        • adam111115 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 15:01
          pies.na.czarnych napisała:

> Siec kolejowa jest bardzo ważna, ale nie przez Radom.

A to dlaczego? Idealny punkt styku dla linii z Krakowa, Rzeszowa i Zamościa.
          • pies.na.czarnych Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 15:26
            > A to dlaczego? Idealny punkt styku dla linii z Krakowa, Rzeszowa i Zamościa.

Kraków ma już dobre polaczenia przez Katowice, a ty dla tej niewielkiej ilości pasażerów z Rzeszowa i Zamościa chcesz budować nowe polaczenie? Ja bym wolał zmodernizować to co jest. Na przykład w szybkie polaczenia północnej częścią kraju.

https://www.plk-sa.pl/files/_processed_/f/1/csm_2024-02-14_14h24_20_58056ddb7e.png
            • pies.na.czarnych Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 15:28
              Również według mnie bardziej ważne jest połączenie Szczecina i Gdańska. Cargo!
      • stefan4 Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 10:15
        adam111115:
        > Jeśli jednak chcemy realizować cześć kolejową projektu, bo ta ma sens, to dlaczego
        > nie połączyć szprychami Modlin, Radom i Okęcie.

Jeśli chcemy sensownie realizować cześć kolejową projektu, to należałoby całkiem zrezygnować z oszprychowania Polski. Dlaczego ze Szczecina do Gdańska pasażer miałby jechać jedną szprychą do WarszawyModlinaRadomia, a potem drugą szprychą z WarszawyModlinaRadomia? Zamiast tego zorganizować sprawne kolejowe połączenie Szczecina z Gdańskiej i stolicą sobie głowy nie zawracać.

Czyli: polska sieć kolejowa zamiast polskiego koła rowerowego bez obręczy.

- Stefan
      • ivonette21ivonette Re: Lotnisko w Radomiu po roku działalności. " 29.04.24, 12:11
        adam111115 napisał:

> Niejaki Maciej Wilk na Xie lobbuje za CPK w sposób wręcz sekciarski. Ten sam kt
        > óry pisał że 2 lata temu że Radom to będzie sukces na miarę milionów pasażerów.
        >
        >
        > CPK to tak jak Newsweek nazwał, centralna przepompownia kasy.
        > Pomysł że nagle będzie 40 czy 100 milionów paxow jest iluzją.
        >
        > Jeśli jednak chcemy realizować cześć kolejową projektu, bo ta ma sens, to dlacz
        > ego nie połączyć szprychami Modlin, Radom i Okęcie. Tak aby max 60 minut jechać
        > z Radomia do Modlina i 30 minut z Okęcia do obu lotnisk? To wg mnie ma większy
        > sens.

O to ,to właśnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka