Dodaj do ulubionych

Tak sobie pomyślałem

28.03.07, 21:47
Tak sobie teraz pomyślałem czytając o kłopotach LG ze znalezieniem pracowników, że właśnie doszliśmy do momentu przełomowego. LG zaczyna straszyć sprowadzeniem Chińczyków ale jednocześnie twierdzi, że 1400 PLN brutto to pensja odpowiednia. Moim zdaniem jeżeli teraz pracownicy się nie ugną i spluną z pogardą na te 1400 PLN, a jednocześnie wojewoda zablokuje przysłanie tutaj Chińczyków, to w końcu płace osiągną normalny poziom. Jeżeli zaś odpuścimy, to pracodawcy ugruntują się w przekonaniu, że to oni ustalają reguły i nadal normą będzie 1000 PLN za 12 godzin pracy i szefa debila.
LG zainwestowało zbyt wiele aby się wycofać. Więc mamy tutaj moment prężenia muskułów. Kto pierwszy pęknie ten przegra.
Obserwuj wątek
    • 3.14-ter Zbut piękne, aby było prawdziwe 28.03.07, 21:56
      bo płace to może i koronny argument, ale w rzeczywistości wierzchołek góry
      lodowej. Nie do przecenienia są różnice kulturowe i organizacja pracy (a
      właściwie mentalność Azjatów), które w każdej z wymienionych już firm powodują
      niezłe konflikty. Koreańczykom/Japończykom nikt nie wyjaśnił, że w Polsce
      oprócz płac głównym zarzewiem konfliktów są wszechobecne związki zawodowe,
      które najczęściej wykonują pracownikom niedźwiedzią przysługę, ale generalnie
      skośnookim pracodawcom w głowach się nie mieści, że pracownik niezależnie od
      szczebla (im niżej, tym gorzej) może miec w ogóle jakieś żądania. Co więcej
      mile widziane jest tyranie po min. 12 godzin na dobę w myśl zasady "My tak
      pracujemy, więc inni też powinni". Ktoś, kto sądzi, że Polacy są w stanie
      przełamać wielosetletnie, by nie powiedzieć kilkutysięczne nawyki tych nacji
      jest chyba naiwny.
      • Gość: Robek Re: Zbut piękne, aby było prawdziwe IP: *.chello.pl 28.03.07, 22:39
        Ktoś, kto sądzi, że Polacy są w stanie
        > przełamać wielosetletnie, by nie powiedzieć kilkutysięczne nawyki tych nacji
        > jest chyba naiwny.

A może na odwrót pesymisto-to Azjaci nie złamią uporu Polaków.My też jesteśmy
        zaprawieni-wojny ,zabory,komuna nas nie złamały.Kombinować umiemy, jak mało kto.
        • 3.14-ter Re: Zbut piękne, aby było prawdziwe 28.03.07, 23:07
          Ja pesymistą? Raczej realistą, a pisałem nie po to, żeby nakłaniać do
          kooperacji z Koreańczykami tylko po to, żeby nie płakać po ich ewentualnym
          odejściu (w co osobiście wątpię). Nie ci, to inni.
    • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 28.03.07, 21:58
      eżeli zaś odpuścimy, to pracodawcy ugruntuj
      > ą się w przekonaniu, że to oni ustalają reguły i nadal normą będzie 1000 PLN za
      > 12 godzin pracy i szefa debila.

Masz absolutną rację.Dopóki pensje pracowników będą na niskim poziomie,to każdy
      idiota będzie mógł być szefem(wyzysk też zapewnia wysoką rentowność) i tym
      więcej zniechęconych ludzi będzie wyjeżdżać z kraju.
    • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 28.03.07, 23:26
      Zgoda, pod warunkiem, ze osoby odmawiajce podjecia pracy beda pozbawiane wszelkich zasilkow i skladek.
      • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:17
        > Zgoda, pod warunkiem, ze osoby odmawiajce podjecia pracy beda pozbawiane wszelk
        > ich zasilkow i skladek.

Myślisz coś?!Kto odrzuca dobrze płatną pracę,za którą może utrzymać
        rodzinę,zaspokoić potrzeby wyższego rzędu itd?Umysłowo chorzy i tak mają
        renty.Ale to marginalny przypadek.
        • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:20
          Ale ja mowie o osobach, ktore w tej chwili nie przyjmuja pracy, bo za 1000 zl nie chce im sie pracowac. I ja sie z tym zgadzam, kazdemu moze sie nie chciec, ale niech nie wyludzaja w takim przypadku pieniedzy od panstwa w postaci zasilkow i skladek.
          • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:25
            Bardzo dobrze,że nie podejmują pracy za 1tyś.Zasiłki nie mają tu nic do
            rzeczy.Takie firmy należy unikać.
            • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:27
              Ale niech sobie unikaja, ja tez bym nie pracowal za 1000 zl. Ale niech nie okradaja w takim razie tych co pracuja, bo to nie jest uczciwe.
              • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:31
                A uczciwie jest płacić pracownikom 1tys.,przy obecnych kosztach utrzymania?
                • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:35
                  Wyzysk nie jest okradaniem?
                  • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:43
                    Wyzysk jest wtedy, gdy ktos jest przymuszany do pracy. A przeciez wiadomym jest, ze tak nie jest. Jest umowa o prace, ktora podpisuje pracownik, godzac sie na wynegocjowane warunki. To nie jest zaden wyzysk.
                    • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:46
                      he,he.Brak środków do życia jest przymuszeniem,aktem desperacji.

. To nie jest zaden wyzysk.

Nazwałbym to zbydlęceniem.
                      • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:49
                        Nie chciało się nosić teczki, trzeba dźwigać woreczki.
                        Sorry Winetou, ale life is brutal :)
                        • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:52
                          > Nie chciało się nosić teczki, trzeba dźwigać worecz

Jak ma się pustkę w głowie,to powtarza się wyświechtane frazesy.
                          • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:53
                            No wlasnie, wiec moze pora, zebys ta pustke czyms zapelnil.
                            • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 00:55
                              > No wlasnie, wiec moze pora, zebys ta pustke czyms zapelnil.

To zacznij od siebie.
                              • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:57
                                Gość portalu: Robek napisał(a):

> > No wlasnie, wiec moze pora, zebys ta pustke czyms zapelnil.
                                >
                                > To zacznij od siebie.
                                Ale przeciez to ty rzuacasz powtarzanymi na tym forum na okraglo popluczynami umyslowymi o jakims wyzysku.
                                • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 01:03
                                  > Ale przeciez to ty rzuacasz powtarzanymi na tym forum na okraglo popluczynami u
                                  > myslowymi o jakims wyzysku.

A Ty o czym mówisz?
                    • Gość: perłowamasa Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 00:51
                      "Wyzysk jest wtedy gdy ktoś jest przymuszany do pracy"

Nooo właśnie, pozbawić zasiłków itp. i niech zapier... do końca
                      życia za 1000, bo jak nie to Chińczycy go wyręczą.

Gratulacje.
                      • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 00:55
                        To moze wszyscy pojdzmy na zasilki, bo komu by sie chcialo pracowac za takie marne grosze.
                        Tylko ciekawe skad wtedy wezma sie pieniadze na nasze zasilki.
                        • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 01:01
                          > To moze wszyscy pojdzmy na zasilki, bo komu by sie chcialo pracowac za takie ma
                          > rne grosze.

Jak nie znasz sensownych rozwiązań,to nie udzielaj innym porad.

• mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 01:05
                            Gość portalu: Robek napisał(a):

> > To moze wszyscy pojdzmy na zasilki, bo komu by sie chcialo pracowac za ta
                            > kie ma
                            > > rne grosze.
                            >
                            > Jak nie znasz sensownych rozwiązań,to nie udzielaj innym porad.
                            >

Ale przeciez sensowana porade juz udzelilem.

Naprawde myslales, ze ja to pisalem na serio, tak zeby wprowadzic w zycie?
                            • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 01:08
                              > Ale przeciez sensowana porade juz udzelilem.
                              >
                              > Naprawde myslales, ze ja to pisalem na serio, tak zeby wprowadzic w zycie?

Rozumiesz siebie?
                        • Gość: perłowamasa Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 01:05
                          No to pracuj sobie za 1000, tak myślących zostało już niewielu.

Na szczęście.
                          • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 01:07
                            Gość portalu: perłowamasa napisał(a):

> No to pracuj sobie za 1000, tak myślących zostało już niewielu.
                            >
                            > Na szczęście.

Ale przeciez ja juz napisalem, ze nie mam zamiaru pracowac za 1000 zl. Tylko, ze ja mam wybor, a oni chyba raczej nie i pozostaje im okradanie co zaradniejszych wspolobywateli.
                            • Gość: perłowamasa Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 01:14
                              O tym "okradaniu" można by dyskutować.

Fakty są takie,że pokazuje się murzynowi blaszkę i ma się
                              cieszyć.
                              Ten czas się kończy, przynajmniej tu gdzie np. metr mieszkania
                              kosztuje od 6 tys. up itd.
                            • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 01:16
                              oni chyba raczej nie i pozostaje im okradanie co zaradniejszy
                              > ch wspolobywateli.

Jak bezrobocie spadnie do 4-5%,to wtedy prawie wszyscy będą zaradni.
                            • Gość: Robek Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.chello.pl 29.03.07, 01:28
                              Tylko, z
                              > e ja mam wybor, a oni chyba raczej nie

Jak oni zrezygnują z tej pracy,wyjadą,to Ty też będziesz w ich sytuacji.
                              • mi.chal Re: Tak sobie pomyślałem 29.03.07, 07:11
                                Oni naprawde nie sa dla mniw zadna konkurencja na rynku pracy. A po za tym praca najemna nie jest moim jedynym zrodlem utrzymania.
                        • Gość: cam awruk Re: Tak sobie pomyślałem IP: *.wroclaw.mm.pl 29.03.07, 01:08
                          Nie kazdy dostaje ten zasilek

pup.wroclaw.ibip.pl/public/?id=117704
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka