Dodaj do ulubionych

Bunt pracowników w LG

29.04.07, 13:22
Nareszcie w piątek pracownicy LG Electronics pokazali że mają dośc bycia
niewolnikami koreańskiego koncernu i dość wyzysku,nieprzestrzegania polskich
przepisów Kodeksu Pracy i przepisów BHP.Bycie niewolnikiem i tanią siłą
roboczą w swoim własnym kraju to nie jest normalne! Koreaniec nie zapewnia
podstawowych środków ochrony osobistej pracownika( rękawiczki raz na
tydzień!!),nieprzestrzeganie czasu pracy określonego w umowie o
pracę,kantowanie na wypłacie za nadgodziny,nieliczenie się w ogóle z opinią
pracowników i brak konsultacji ich durnych pomysłów z załogą,płaca na
poziomie zasiłku dla bezrobitnych i jedyny cel produkcji to ilość bez względu
na jakość i ciągłe braki części.... Polacy to nie azjaci dla których jedynym
sensem jest praca po 16 godzin na dobę,my mamy rodziny i przyjaciół z którymi
chcemy spędzić wolny czas a koreańczycy tego nie rozumieją!!!! Praca to nie
wszystko!! Trzeba pokazać tym baranom z LG że polak to europejczyk i ma swój
honor!!! Żółci nie wiedzą co to BHP,Kodeks Pracy,PIP,Sanepid więć nie liczą
się z wymogami stawianymi pracodawcy przez te organy państwowe.Ludzie muszą
się buntować i mają rację ze nie pozwalają na wyzysk i dyskryminację,mobing i
nienormalne zasady pracy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arni TAK Trzymac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.07, 20:14
      Do Azji z powrotem i niech oddacza pieniadze które w ramach ulg dostali .To
      wszystko
      • Gość: ama Re: TAK Trzymac IP: *.e-wro.net.pl 29.04.07, 20:17
        Nie dawajcie się. Tu nie trzeci świat.
        • Gość: Tommy Co za idioci tu piszą IP: *.218.146.194.generacja.pl 29.04.07, 20:38
          Nie chcesz pracować to nie pracujesz. Zostawcie ich biznes w spokoju. Jeżeli
          znajdują pracowników za 800-1000 złotych to znaczy się, że ktoś chce pracować.
          A jak się decydujesz pracować to pracujesz. Jak nie chcesz to się zwalniasz.
          • Gość: Lenin Re: Co za idioci tu piszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 09:52
            wszyscy czekamy na 1 strzał.......z du.y który da sygnał do nowej rewolucji!
          • wielki_czarownik Głupoty piszesz 01.05.07, 10:38
            Kapitalizm polega na umowach. A więc w tym wypadku umowa jest taka - albo płacicie więcej, albo spadajcie do Chin.
            Ich biznesu nie zostawimy w spokoju, bo dostali z naszych podatków ogromną pomoc publiczną. I teraz mamy prawo od nich czegoś wymagać. Między innymi zatrudniania naszych ludzi. Ja się nie zgadzam, aby moje podatki szły na zatrudnianie Chińczyków. LG płaci lepiej, albo zwija manatki.
            • Gość: antyfa Re: Głupoty piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 12:08
              Od kiedy kapitalizm polega na umowach? Zwłaszcza tak prymitywnych jak
              zaproponowana powyżej? A wiesz ze dostali pomoc publiczną? Bo z tego co ja wiem
              to jeszcze nie... A w sprawie przepisów BHP - od kiedy to polskie firmy
              przestrzegają prawa pracy i przepisów bhp? Wg. dolnośląskiego PIPu tylko w
              latach 2004-2005 dla 1313 pracowników wyegzekwowano w sumie 979 928,66 zł. Rok
              2006 to 44 wypadki śmiertelne. Branżą, w której dochodzi do największej ilości
              wypadków jest nadal budownictwo wiec pewnie firmy polskie. W sprawie twoich
              podatków - a zgadzasz się żeby szły na lewe przetargi i inne afery? Nie podoba
              się to poszukaj innej pracy. Jest wolny rynek tzw. pracownika. Problem w tym że
              robić się nie chce.
              • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 01.05.07, 12:23
                Gość portalu: antyfa napisał(a):

> Od kiedy kapitalizm polega na umowach?

A niby na czym? Liberalny kapitalizm = umowa.

Zwłaszcza tak prymitywnych jak
                > zaproponowana powyżej? A wiesz ze dostali pomoc publiczną? Bo z tego co ja wiem
                > to jeszcze nie...

Dostali. Między innymi ulgi podatkowe.

A w sprawie przepisów BHP - od kiedy to polskie firmy
                > przestrzegają prawa pracy i przepisów bhp?

A czy ja mówię, że przestrzegają?

Wg. dolnośląskiego PIPu tylko w
                > latach 2004-2005 dla 1313 pracowników wyegzekwowano w sumie 979 928,66 zł. Rok
                > 2006 to 44 wypadki śmiertelne. Branżą, w której dochodzi do największej ilości
                > wypadków jest nadal budownictwo wiec pewnie firmy polskie. W sprawie twoich
                > podatków - a zgadzasz się żeby szły na lewe przetargi i inne afery?

Oczywiście, że nie. Ale co to ma do rzeczy? Tutaj nie ma alternatywy "albo LG albo przewały".

Nie podoba
                > się to poszukaj innej pracy. Jest wolny rynek tzw. pracownika. Problem w tym że
                > robić się nie chce.

Nie podoba mi się i jako wolny człowiek daję temu wyraz. Jednocześnie jako osoba, której pieniądze poszły na tą inwestycję domagam się zatrudniania Polaków i płacenia im więcej. Oczywiście LG nie musi się mnie słuchać. Jednakże moim zdaniem władze nie powinny im zezwolić na zatrudnianie obcych i jako obywatel, wyborca i podatnik tego się od nich domagam. Koreańczycy dostali pomoc publiczną to niech teraz zrobią to co powinni. A jak nie to zwrot pomocy i papa. Chiny czekają.

BTW nie pracuję w LG i nie mam zamiaru.
                • Gość: bea Re: Głupoty piszesz IP: *.bredband.comhem.se 01.05.07, 14:53
                  trochę w tym racji.
                  Ale skoro sie szuka pracowników którzy chca pracować za 800 zł. to czego tu od
                  nich wymagać. Przecież to nie są zapewne ludzie do ciężkiej pracy
                  przyzwyczajeni. No ale nie gadam już więcej ja juz podatków w Polsce nie
                  zapłacę.
                • mi.chal Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 09:43
                  wielki_czarownik napisał:

> A niby na czym? Liberalny kapitalizm = umowa.

Ale ta umowa nie wygladala jak ta, ktora napisales post wyzej.

> Dostali. Między innymi ulgi podatkowe.

Bo gdyby ich tu w ogole nie bylo to oczywiscie te podatki wplynelyby do budzetu.

której pieniądze poszły na tą inwestycję domagam się zatrudniania Polaków i
                  > płacenia im więcej

Moje pieniadze tez poszly na ta inwestycje i domagam sie zatrudnienia tanich i bezproblemowych Chinczykow, a nie Polska holote.
                  • map4 Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 10:56
                    mi.chal napisał:

> Bo gdyby ich tu w ogole nie bylo to oczywiscie te podatki wplynelyby do budzetu.

Jakie podatki ? Czy Ty w ogóle rozumiesz pojęcie
                    "specjalna strefa ekonomiczna" ?

> Moje pieniadze tez poszly na ta inwestycje i domagam sie zatrudnienia tanich >
                    i bezproblemowych Chinczykow, a nie Polska holote.

1.
                    albo rybki, albo akwarium. Albo budują na normalnej ziemi (a nie w bezpodatkowym
                    raju), płacą normalne podatki tak jak inne firmy, nie dostają żadnego wsparcia
                    od państwa i wtedy niech zatrudniają sobie kogo chcą, albo
                    też - jeśli zdecydowali się wyciągnąć rękę po wsparcie państwa polskiego grają
                    według tego państwa reguł.

2.
                    Nie masz prawa niczego się od firmy domagać. Państwo polskie nie jest bowiem
                    akcjonariuszem tej firmy.

3.
                    Co do "hołoty" zaś: pracownicy LG wzbudzają u mnie więcej szacunku niż
                    obszczymurki spod budki z piwem. To są uczciwie, ciężko i w nieludzkich
                    warunkach pracujący ludzie. Jak najbardziej popieram również ich walkę o godne
                    wynagrodzenie, choć tutaj powinien zadziałać wolny rynek: albo związki zawodowe
                    + strajk + negocjacje + podwyżki albo według modelu "szczury + tonący okręt".
                    Tak czy tak: albo koreańczycy płace podniosą, albo ich to zaboli. Jak na
                    normalny kapitalizm przystało.

Uważam ponadto, że pomoc publiczna dla inwestorów powinna się ograniczać do
                    uzbrojenia sprzedawanych im działek. Precz ze specjalnymi strefami
                    ekonomicznymi, tym wynalazkiem chińskich komunistów. Zwalniając jednego
                    producenta z podatków niszczy się wszystkich innych producentów, a to jest już z
                    punktu widzenia kapitalizmu niedopuszczalna ingerencja państwa w wolny rynek.

4.
                    "Inwestycja LG jest wielkim sukcesem" grzmiał magistrat jeszcze pół roku temu,
                    a Dutkiewicz wystawiał swą dumną facjatę do każdej - obojętnie włączonej czy nie
                    - kamery w zasięgu wzroku.

Teraz nagle okazuje się, że to wina Kwaśniewskiego.
                    Dziwne ...

PS. Co Ty tu w ogóle robisz ? Jesteś wszak bogiem na "Inwestycjach". Znudziło Ci
                    się ciągłe wzajmne lizanie się po worach ? Dynamizmu brakuje ?
                    • mi.chal Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 11:30
                      Szkoda mojego czasu na odpowiadanie na te brednie.
                  • Gość: . Re: Głupoty piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:08
                    Hołotą jesteś ty!
                  • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 11:50
                    mi.chal napisał:

>
                    >
                    > Ale ta umowa nie wygladala jak ta, ktora napisales post wyzej.

A niby jak? Kapitalizm to permanentny spór o pieniądze. Umowa była jasna. LG dostaje pomoc publiczną i w zamian daje pracę ludziom z regionu. Ale nie na zasadzie niewolnictwa pokroju 10 godzin dziennie za 1000 PLN. Po niewolników to do Sudanu.

>
                    > Bo gdyby ich tu w ogole nie bylo to oczywiscie te podatki wplynelyby do budzetu
                    > .

Jakoś tyle lat ich nie było i świat się nie zawalił. Nie ci, to inni.

>
                    > Moje pieniadze tez poszly na ta inwestycje i domagam sie zatrudnienia tanich i
                    > bezproblemowych Chinczykow, a nie Polska holote.

Masz do tego pełne prawo. Tylko dlaczego obrażasz ludzi, którzy ciężko pracują i walczą o swoje? Wolałbyś społeczeństwo niewolników, które zapierdziela 20 godzin na dobę i liże inwestorom tyłki?
                    • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:04
                      > Ale nie na zasadzie niewolnictwa pokroju 10 godzin dziennie za 1000 PLN. Po
                      > niewolników to do Sudanu.

Niewolnictwo byłoby wówczas gdyby pracownicy byli do tej pracy zmuszani i nie
                      mieliby możliwości rozwiązania umowy o pracę. Jak w tych obozach pracy we
                      Włoszech. Żarty żartami, ale wątpię by wielu pracowników protestowało na warunki
                      pracy gdyby dostali tak ze 100% podwyżki.

> Masz do tego pełne prawo. Tylko dlaczego obrażasz ludzi, którzy ciężko pracują
                      > i walczą o swoje?

Tzn. o co walczą? O godność w przeliczeniu na pieniądze? Ale owszem, nazywanie
                      ich hołotą to bezczelność.
                      • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:39
                        mr_pope napisał:

> Niewolnictwo byłoby wówczas gdyby pracownicy byli do tej pracy zmuszani i nie
                        > mieliby możliwości rozwiązania umowy o pracę. Jak w tych obozach pracy we
                        > Włoszech. Żarty żartami, ale wątpię by wielu pracowników protestowało na warunk
                        > i
                        > pracy gdyby dostali tak ze 100% podwyżki.

I słusznie. Bo nawet 100% podwyżki to nadal mniej niż średnia krajowa. Sam wiesz, że za takie pieniądze naprawdę cieżko wyżyć. Jesteśmy w UE niech więc nie tylko zarobki prezesów będą europejskie.

>
                        > Tzn. o co walczą? O godność w przeliczeniu na pieniądze? Ale owszem, nazywanie
                        > ich hołotą to bezczelność.

A o co chodzi w kapitalizmie? O kasę. Każdy chce mieć jej jak najwięcej.
                        • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:06
                          > I słusznie. Bo nawet 100% podwyżki to nadal mniej niż średnia krajowa. Sam wies
                          > z, że za takie pieniądze naprawdę cieżko wyżyć. Jesteśmy w UE niech więc nie ty
                          > lko zarobki prezesów będą europejskie.

A ile wg Ciebie powinien zarabiać niewykwalifikowany pracownik i dlaczego tak dużo?

> A o co chodzi w kapitalizmie? O kasę. Każdy chce mieć jej jak najwięcej.

Z tą różnicą, że źli kapitaliści nie głoszą haseł o ludzkiej godności i o to, że
                          powinien liczyć się człowiek a nie pieniądze. A robotnik/fizyczny jeden z drugim
                          najpierw paplają że godność, że człowiek a potem wyciągają ręce po pieniądze.

• wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:13
                            mr_pope napisał:

> A ile wg Ciebie powinien zarabiać niewykwalifikowany pracownik i dlaczego tak d
                            > użo?
                            >

Tyle samo, ile jego kolega w Niemczech.

> Z tą różnicą, że źli kapitaliści nie głoszą haseł o ludzkiej godności i o to, ż
                            > e
                            > powinien liczyć się człowiek a nie pieniądze. A robotnik/fizyczny jeden z drugi
                            > m
                            > najpierw paplają że godność, że człowiek a potem wyciągają ręce po pieniądze.
                            >

Polityka.
                            • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:23
                              > Tyle samo, ile jego kolega w Niemczech.

To niech jedzie do kolegi.

• wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 15:11
                                W tym problem właśnie, że jadą!
                                • Gość: ktoś Re: Głupoty piszesz IP: *.kalisz.mm.pl 02.05.07, 15:48
                                  Jak czytam to co tu wypisujecie to rzygać mi się chce sam pracuję w LG jako
                                  operator a przecież firma LG to wielkie imperium głoszące hasła w stylu Polska
                                  Sukces ,obiecywali gruszki na wierzbie a my może i ludzie nie douczeni
                                  wierzyliśmy w te brednie.To wcale nie powód aby nas teraz z błotem mieszać< my
                                  nie mieliśmy hajcownych rodziców którzy opłaciliby nam studia i dlatego
                                  zniżyliśmy się do poziomu robali.Przecież pracować musi ktoś by ktoś mógł
                                  siedziec i za przeproszeniem pierdzieć w stołek.A Jak jestes taki mądry to
                                  wykarm i opłać rodzinę za 1500 zł.brutto......
                    • mi.chal Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:05
                      > A niby jak? Kapitalizm to permanentny spór o pieniądze. Umowa była jasna. LG do
                      > staje pomoc publiczną i w zamian daje pracę ludziom z regionu. Ale nie na zasad
                      > zie niewolnictwa pokroju 10 godzin dziennie za 1000 PLN. Po niewolników to do S
                      > udanu.

Umowa byla nastepujaca: "My inwestujemy u Was kupe kasy, a Wy zapewniacie nam pracownikow za 1000 zl." Strona Polska w negocjacjach zapewnila, ze tacy potencjalni pracownicy sa, a niestety prawda okazala sie inna. Tak wiec to Polska strona pierwsza zerwala umowe, dlatego teraz nie dziwie sie Koreanczkom, ze chca importowac pracownikow z Chin.

> Masz do tego pełne prawo. Tylko dlaczego obrażasz ludzi, którzy ciężko pracują
                      > i walczą o swoje? Wolałbyś społeczeństwo niewolników, które zapierdziela 20 god
                      > zin na dobę i liże inwestorom tyłki?

Ci ludzie podpisali umowe o prace, w ktorej byly zawarte warunki placy i pracy. Teraz ta umowe bezczelnie lamia. Nie mam szacunku do takich ludzi. Jak sie nie podoba praca w LG to niech sobie znajda inna.
                      Cytujac Ciebie: "Nie ci, to inni."
                      • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:28
                        > Ci ludzie podpisali umowe o prace, w ktorej byly zawarte warunki placy i pracy.

Warunki płacy na pewno, ale warunki pracy zapewne ograniczone były do ogólnych
                        przepisów BHP. A z tego co ludzie piszą, to z tym BHP LG jest na bakier.
                      • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:43
                        mi.chal napisał:

>
                        > Umowa byla nastepujaca: "My inwestujemy u Was kupe kasy, a Wy zapewniacie nam p
                        > racownikow za 1000 zl." Strona Polska w negocjacjach zapewnila, ze tacy potencj
                        > alni pracownicy sa, a niestety prawda okazala sie inna. Tak wiec to Polska stro
                        > na pierwsza zerwala umowe, dlatego teraz nie dziwie sie Koreanczkom, ze chca im
                        > portowac pracownikow z Chin.

O przepraszam. Czy gdzieś jest pismo, że miasto czy też rząd gwarantuje pracowników za 1000 PLN? I czy rząd miał prawo takie coś gwarantować? Władze publiczne jedynie stwierdziły, że w momencie rozpoczęcia inwestycji byli chętni na pracę za 1000 PLN. Jednakże jak to w kapitalizmie bywa nastąpiły zmiany rynkowe. I LG albo się do nich dostosuje albo kaputt.

>
                        > Ci ludzie podpisali umowe o prace, w ktorej byly zawarte warunki placy i pracy.
                        > Teraz ta umowe bezczelnie lamia. Nie mam szacunku do takich ludzi. Jak sie nie
                        > podoba praca w LG to niech sobie znajda inna.

O przepraszam. Prawem każdego pracownika jest renegocjacja warunków pracy i domaganie się przestrzegania prawa. Jak się ma praca po 8 godzin dziennie do ustawowego czasu pracy w Polsce?

> Cytujac Ciebie: "Nie ci, to inni."

Więc niech LG sobie szuka jeleni gotowych pracowaćza 1000 PLN.
                        • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:08
                          > I LG albo się do nich dostosuje albo kaputt.

A z jakiej racji wyłącznie pracodawca ma się dostosować do zmian rynkowych a
                          pracownik nie?

> O przepraszam. Prawem każdego pracownika jest renegocjacja warunków pracy i dom
                          > aganie się przestrzegania prawa. Jak się ma praca po 8 godzin dziennie do ustaw
                          > owego czasu pracy w Polsce?

Dobrze się ma.

> Więc niech LG sobie szuka jeleni gotowych pracowaćza 1000 PLN.

Więc niech jelenie poszukają pracodawcę gotowego wyłożyć za nich 2500.
                          • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:15
                            mr_pope napisał:

> A z jakiej racji wyłącznie pracodawca ma się dostosować do zmian rynkowych a
                            > pracownik nie?

Właśnie się dostosowują wyjeżdżając do Londynu.

> Dobrze się ma.

No nie wiem. Jeżeli ludzie stale pracują po 10 godzin to ma się jednak źle.

> Więc niech jelenie poszukają pracodawcę gotowego wyłożyć za nich 2500.

Kilka milionów już znalazło.
                            • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:24
                              > Właśnie się dostosowują wyjeżdżając do Londynu.

To niech ci z LG też wyjadą, nie będzie problemu.

> No nie wiem. Jeżeli ludzie stale pracują po 10 godzin to ma się jednak źle.

Źle bo im nie płacą za nadgodziny a nie dlatego, że pracują po 10 godzin.

> Kilka milionów już znalazło.

Nie w Polsce. A tam gdzie znaleźli nie żyją jak królowie.
                              • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 15:13
                                mr_pope napisał:

> To niech ci z LG też wyjadą, nie będzie problemu.

A jak myślisz, czemu tylko 4000 osób tam pracuje?

>
                                > Źle bo im nie płacą za nadgodziny a nie dlatego, że pracują po 10 godzin.
                                >

Nie każdy myśli tylko o kasie. Ja wolę 2 godziny snu więcej niż zarobić 10 PLN ekstra.

>
                                > Nie w Polsce. A tam gdzie znaleźli nie żyją jak królowie.

Ale żyją bez porównania lepiej.
                      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Głupoty piszesz mihau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 15:14
                        My inwestujemy u Was kupe kasy, a Wy zapewniacie nam p
                        > racownikow za 1000 zl." Strona Polska w negocjacjach zapewnila, ze tacy
                        potencj
                        > alni pracownicy sa, a niestety prawda okazala sie inna. Tak wiec to Polska
                        stro
                        > na pierwsza zerwala umowe,

o to zupełnie nowa nowość, czyli Wielki Sternik Dynamizmu obiecał inwestorom
                        kontyngent niewolników za 1000 pln, ale owi nie stawili się na wezwanie do
                        budowy dynamizmu:), dobrze, że nie już ma niewolnictwa i pańszczyzny, wtedy
                        by nas POustawiali:)

> Ci ludzie podpisali umowe o prace, w ktorej byly zawarte warunki placy i
                        pracy.> Teraz ta umowe bezczelnie lamia. Nie mam szacunku do takich ludzi.

tak i był tam 10-godzinny dzień pracy????

Ty chyba musisz POddać się terapii: proponuję ci prace w mojej firemce 10-
                        godzinny dzień pracy, ale bez umowy, dostaniesz autocada14 i monitor 14
                        czarbiały ( znajde na stryszku specjalnie), biurko w piwnicy bez klimatyzacji,
                        temp. odczuwalna 38 stopni, nie wahaj się będziesz budował dynamizm!!!:))),
                        a na tym forum mnie nie wytniesz, za krotkie masz nożyczki:)
                        • mi.chal Re: Głupoty piszesz mihau 02.05.07, 16:06
                          Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> Ty chyba musisz POddać się terapii: proponuję ci prace w mojej firemce 10-
                          > godzinny dzień pracy, ale bez umowy, dostaniesz autocada14 i monitor 14
                          > czarbiały ( znajde na stryszku specjalnie), biurko w piwnicy bez klimatyzacji,
                          > temp. odczuwalna 38 stopni, nie wahaj się będziesz budował dynamizm!!!:))),
                          > a na tym forum mnie nie wytniesz, za krotkie masz nożyczki:)

Kolejny na ktorego szkoda czasu. Ale Ciebie nie zaszczycilem jeszcze swoimi wypowiedziami, wiec zrobie wyjatek i cos napisze. ;)
                          Ty oferejesz mi swoje warunki, ktore wyzej napisales, ja sie na nie godze, po czym po tygodniu zaczynam robic rozrobe, ze mi sie nic nie podoba, ze to jest oboz pracy, a Ty mnie wyzyskujesz. A wystarczyloby, ze nie przyjalbym od Ciebie tej pracy tylko znalal sobie lapsza.
                          Rozumiesz juz w czym rzecz?

LG ani mnie ziebi ani grzeje, nie mam z nimi nic wspolnego. Ale wkurza mnie jak ktos lamie wczesniej podpisana umowe.
            • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 11:42
              > Ja się nie zgadzam, aby moje podatki szły na zatrudnianie Chińczyków. LG płaci
              > lepiej, albo zwija manatki.

A ja się zgadzam aby LG zatrudniało Chińczyków. Pracownicy korporacji wiedzieli
              co podpisują. A jeśli nie wiedzieli, to po co podpisywali? Może teraz również
              nie wiedzą co jest grane i ktoś nimi manipuluje?
              • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 11:53
                mr_pope napisał:

>
                > A ja się zgadzam aby LG zatrudniało Chińczyków.

Masz pełne prawo.

Pracownicy korporacji wiedzieli
                > co podpisują. A jeśli nie wiedzieli, to po co podpisywali? Może teraz również
                > nie wiedzą co jest grane i ktoś nimi manipuluje?

Oczywiście, że wiedzieli. Ale w Polsce obowiązuje też coś takiego jak prawo pracy (to raz) a dwa pracownicy mają pełne prawo domagać się lepszych warunków pracy i lepszych zarobków. Na tym w końcu polega kapitalizm. Pracodawca, pracownik i konsument niejako konkurują o zyski. Natomiast obowiązkiem pastwa jest dbać o interesy swoich obywateli. Czyli w tym przypadku pracowników LG a nie Koreańczyków. O żółtych niech się martwi ich rząd.
                • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:00
                  > Oczywiście, że wiedzieli

Więc nie powinni mieć teraz pretensji, że dali się za tyle zatrudnić.

> Ale w Polsce obowiązuje też coś takiego jak prawo pracy (to raz)

Nie podoba mi się nasze prawo pracy, ale tu masz rację. Pracodawca zatrudniając
                  pracownika wiedział na jakich warunkach zawiera z nim umowę i powinien tych
                  warunków przestrzegać.

> dwa pracownicy mają pełne prawo domagać się lepszych warunków pracy i lepszych
                  > zarobków.

A pracodawca ma pełne prawo odmówić im lepszych warunków pracy i lepszych
                  zarobków. Podkreślę jednakże, że pisząc o lepszych warunkach nie mam na myśli
                  bezpieczeństwa i higieny pracy.

> Natomiast obowiązkiem pastwa jest dbać o interesy swoich obywateli.

A jeśli interesy obywateli wzajemnie się wykluczają to o interesy których
                  obywateli powinno zadbać?

> Czyli w tym przypadku pracowników LG a nie Koreańczyków.

Ja bym nie chciał by rząd za moje pieniądze dbał o interesy pracowników LG.
                  • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 12:38
                    mr_pope napisał:

> Więc nie powinni mieć teraz pretensji, że dali się za tyle zatrudnić.

A dlaczego?

>
                    > A pracodawca ma pełne prawo odmówić im lepszych warunków pracy i lepszych
                    > zarobków. Podkreślę jednakże, że pisząc o lepszych warunkach nie mam na myśli
                    > bezpieczeństwa i higieny pracy.

Owszem. Masz rację. Pracownicy zaś wtedy mogą zastrajkować albo zwolnić się. Mogą też poprosić o pomoc media.

> A jeśli interesy obywateli wzajemnie się wykluczają to o interesy których
                    > obywateli powinno zadbać?

Naszych. Polskich.

> Ja bym nie chciał by rząd za moje pieniądze dbał o interesy pracowników LG.

Ja też nie. Ale na razie nie mamy liberalizmu tylko socjalizm. Więc niech rząd robi co do niego należy.
                    • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 13:01
                      > A dlaczego?

Skoro nikt ich nie zmuszał do tego i decyzję podjęli świadomie to kogo mają
                      winić, że im zarobki nie wystarczą? Przecież nie pracodawcę.

> Owszem. Masz rację. Pracownicy zaś wtedy mogą zastrajkować albo zwolnić się. Mo
                      > gą też poprosić o pomoc media.

Mogą. Ale media mają to do siebie, że są tendencyjne a w sytuacjach wyjątkowych
                      nigdy nie potrafią dodzwonić się do kogoś z zarządu.

> Naszych. Polskich.

Właśnie o tych polskich pytałem.

• wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 13:06
                        mr_pope napisał:

> Skoro nikt ich nie zmuszał do tego i decyzję podjęli świadomie to kogo mają
                        > winić, że im zarobki nie wystarczą? Przecież nie pracodawcę.

A skąd ci ludzie mieli wiedzieć, że ceny tak wzrosną? Przecież sa chleb w ciągu roku podrożał o 100%! A mieszkania? Jak ktoś zarabia 1000 PLN na rękę to za cholerę nawet kawalerki nie kupi. Nic więc dziwnego, że ludzie chcą renegocjować warunki umowy.

> Mogą. Ale media mają to do siebie, że są tendencyjne a w sytuacjach wyjątkowych
                        > nigdy nie potrafią dodzwonić się do kogoś z zarządu.

To już zmartwienie ludzi w LG. Mają fachowców do PR i mediów. Niech ci fachowcy teraz zapracują na swoje pensje.

> Właśnie o tych polskich pytałem.
                        >

To zależy od sytuacji. Tutaj mamy konflikt my kontra Koreańczycy.
                        • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:03
                          > A skąd ci ludzie mieli wiedzieć, że ceny tak wzrosną?

Wiedzieli, że wzrosną w ogóle.

> Nic więc dziwnego, że ludzie chcą renegocjować warunki umowy.

Ja się nie dziwię, że chcą. Mogliby tylko przestać gadać o wyzysku i zastanowić
                          się nad sobą.

> To już zmartwienie ludzi w LG. Mają fachowców do PR i mediów. Niech ci
                          > fachowcy teraz zapracują na swoje pensje.

Fachowcy od PR i mediów muszą najpierw mieć dostęp do tychże. Jak się medium
                          upiera, żeby zrobić złą reklamę, to nie bedzie się bawiło w rzetelne
                          przedstawianie problemu.

> To zależy od sytuacji. Tutaj mamy konflikt my kontra Koreańczycy.

Ja tam nie czuję się w konflikcie z Koreańczykami.
                          • wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:16
                            mr_pope napisał:

>
                            > Wiedzieli, że wzrosną w ogóle.

Aż o tyle?

>
                            > Ja się nie dziwię, że chcą. Mogliby tylko przestać gadać o wyzysku i zastanowić
                            > się nad sobą.
                            >

Jak dla mnie 10 godzin dziennie za 1000 PLN to jest wyzysk. Więcej zarabiałem w hiperkarkecie pracując po 8 godzin i to kilka lat temu.

> Fachowcy od PR i mediów muszą najpierw mieć dostęp do tychże. Jak się medium
                            > upiera, żeby zrobić złą reklamę, to nie bedzie się bawiło w rzetelne
                            > przedstawianie problemu.

Ich problem.

> Ja tam nie czuję się w konflikcie z Koreańczykami.

To przenośnia była.
                            • mr_pope Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 14:26
                              > Aż o tyle?

Jak dostaną podwyżki to ceny też wzrosną.

> Jak dla mnie 10 godzin dziennie za 1000 PLN to jest wyzysk.

A gdzie przebiega granica wyzysku?

> Ich problem.

Podobnie jak jest problem pracowników LG. Po co angażować w to rząd dla
                              indywidualnych roszczeń pracowników? Są sądy. Ilu z nich z tych sądów skorzystało?

> To przenośnia była.

Ja tam nie wiem, wolę na wszelki wypadek zadeklarować przyjaźń z narodem koreańskim.

• wielki_czarownik Re: Głupoty piszesz 02.05.07, 15:15
                                mr_pope napisał:

>
                                > Jak dostaną podwyżki to ceny też wzrosną.

No nie wiem. Jakoś np. w Niemczech się opłąca produkować i uczciwie płacić, a u nas ceny dyktują te same, ale płace 4 razy niższe. I jeszcze narzekają, że się nie opłaca.

>
                                > A gdzie przebiega granica wyzysku?
                                >

Jest ustalana w zależności od okoliczności.

> Podobnie jak jest problem pracowników LG. Po co angażować w to rząd dla
                                > indywidualnych roszczeń pracowników? Są sądy. Ilu z nich z tych sądów skorzysta
                                > ło?
                                >

Każdy walczy jak potrafi.

> Ja tam nie wiem, wolę na wszelki wypadek zadeklarować przyjaźń z narodem koreań
                                > skim.
                                >
                                >
                                >

Ty zawsze przyjacielski byłeś.
          • Gość: abc Re: Co za idioci tu piszą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 12:46
            ludzie podpisywali umowy, nie wiedząc jak bedzie wyglądać praca w tym koncernie,
            zostali wysłani do Korei na szkolenia teraz taką umowę zerwać nie jest tak
            prosto jakby się mogło wydawać, ja osobiście popieram tych ludzi, niech walczą o
            lepsze warunki w pracy.
            Ludzie godzili się na takie zarobki, bo chcieli uczciwie pracować w swoim kraju,
            a tu wygląda na to, że lepiej kraść lub wyjechać za granice, to jest naprawdę
            przykre.
            • mr_pope Re: Co za idioci tu piszą 02.05.07, 12:59
              > ludzie podpisywali umowy, nie wiedząc jak bedzie wyglądać praca w tym koncernie

Problemem są ponoć zarobki. A to ile będą zarabiać wiedzieli przy podpisywaniu
              umów.
              • wielki_czarownik Ale 02.05.07, 13:15
                LG obiecywał podwyżki to raz. A ponadto ceny ostatnio bardzo wzrosły (to dwa).
                • mi.chal Re: Ale 02.05.07, 14:43
                  wielki_czarownik napisał:

> LG obiecywał podwyżki to raz. A ponadto ceny ostatnio bardzo wzrosły (to dwa).

Ta, wzrosly ceny, tylko dziwne, ze inflacja nie wzrosla.
                  • wielki_czarownik Re: Ale 02.05.07, 15:16
                    Wzrosła, wzrosła.
                    • mi.chal Re: Ale 02.05.07, 15:58
                      O 2,5%. To jest bardzo suzy wzrost? Ciekawe czy jakby dostali 2,5 zl podwyzki to by sie uspokoili.
                      • Gość: fgh Re: Ale IP: *.as.kn.pl 02.05.07, 16:17
                        mi.chal napisał:

> O 2,5%. To jest bardzo suzy wzrost? Ciekawe czy jakby dostali 2,5 zl podwyzki t
                        > o by sie uspokoili.

Strasznie jesteś infantylny. Poczytaj może na początek co jest w "koszyku
                        inflacyjnym" a czego w nim nie ma.
              • Gość: abc Re: Co za idioci tu piszą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 16:04
                mr_pope napisał:

> Problemem są ponoć zarobki. A to ile będą zarabiać wiedzieli przy podpisywaniu
                > umów.

a ja wiem, że problemem są warunki pracy w tym m.in. czas pracy.
    • Gość: ktoś z LG Re: Bunt pracowników w LG IP: *.kalisz.mm.pl 02.05.07, 16:02
      Jak czytam to co tu wypisujecie to rzygać mi się chce jestescie beznadziejni,w
      tej walce nie chodzi tylko o kasę ale godność,uczciwość i szacunek.Żółci
      obiecywali nam gruszki na wierzbie a my mieliśmy zbudować wielkie imperium LG
      zgadzam się jestem zwykłym robalem który dyba tam za marny tysiąc ,miałem wybór
      praca w LG albo stanie pod kościołem bądz też wyrywanie staruszką torebek.Moich
      rodziców nie było stać aby kształcić mnie na magistra,czy mam ich za to winić?
      Ich hasło Polska Sukces ciągle gdzieś rozbrzmiewało ,zwykły operatr w koreii ma
      1500 zielonych my mamy 1500 brutto a parcujemy tak samo ,czy to jest
      sprawiedliwe????
      • mi.chal Re: Bunt pracowników w LG 02.05.07, 16:09
        ,zwykły operatr w koreii ma
        >
        > 1500 zielonych my mamy 1500 brutto a parcujemy tak samo ,czy to jest
        > sprawiedliwe????

A Ty myslales, ze dlaczego ta fabryka jest tutaj, a nie w Korei? Przeciez gdyby mieli Wam placic tyle samo to tej fabryki by tu w ogole nie bylo.
        • Gość: csg Re: Bunt pracowników w LG IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 16:33
          zwróc uwagę, że tylko LG ma tak fatlną opinię, dlaczego taki smród nie ciągnie
          się za Toyotą albo Volvo?
          • mi.chal Re: Bunt pracowników w LG 02.05.07, 16:43
            W Toyocie przeciez niedawno tez byla afera.
            A co do Volvo to ono jest we Wroclawiu, wiec moze kulturalniejsi ludzie tam pracuja.
            • Gość: csg Re: Bunt pracowników w LG IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 17:59
              hmm
              afera w Toyocie to nie afera w porównaniu do tego co dzieje się w LG, a co za
              różnica, że firma jest we Wrocławiu czy 20 km od Wrocławia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka