Dodaj do ulubionych

Książka o Wrocławiu

19.06.07, 08:33
Chciałabym przeczytać jakąś dobrą książkę o Waszym mieście. Jestem w nim dość
często i niezmiennie się nim zachwycam. Ktoś tu pisał o " Fastung Breslau" ,
co innego proponujecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jekdok "Festung Breslau" jest częścią cyklu powieściowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 10:22
      autorstwa Marka Krajewskiego:
      czytelnia.onet.pl/2,1126567,rozne.html
      Ale przedtem warto nabyć (by również mieć a nie tylko przeczytać) Przewodnik historyczny Teresy Kulak (z serii "A to Polska właśnie"):
      wysylkowa.pl/ks574299.html
    • co.za Re: Książka o Wrocławiu 19.06.07, 10:38
      Polecam "Niskie łąki" Piotra Siemiona
      • kolejar Re: Książka o Wrocławiu 20.06.07, 00:50
        co.za napisała:

> Polecam "Niskie łąki" Piotra Siemiona

To jest dzieło mocno przereklamowane i niezgodne z realiami (dużo merytorycznych
        błędów). O klasę lepszy i wcześniej (!) powstały jest "Tramwaj na Wyspę
        Umarłych" mojego skromnego autorstwa (ISBN 83-916741-0-X). Ja naprawdę nie robię
        sobie jaj - tak mi Czytelnicy nawkręcali, że "Niskie Łąki" przy "Tramwaju..." są
        do d...
        • 1410_tenrok Tak, tak, panie kolejar 21.06.07, 12:47
          byłem na stronie anarchistów. Tam jest kawałek reklamowanego przez pana dzieła.
          Opis bicia jest jakby to powiedzieć, deserkiem, brak emocji. Zle wybrany
          fragment???
          Siemiona kiedyś czytałem. Błędy? Licentia poetica - prawo twórcy. Powieść to
          nie praca naukowa. Nawet Krajewskiemu zdarzają się wpadki.
          A książki o Wrocku? Jest ich mnóstwo. Szkoda, że nie tłumaczy się dawnych dzieł
          z Breslau. A nowe? "Godzina 0" - to kiepska książka, nawet bardzo. Ale
          wspomnienia ludzi, którzy tu przyszli - Janina Augustyn Puziewicz - "Gorlic na
          dziki Zachód"; Tadeusz Binek "Slask.Wojna.Kresy.Wrocław.Nowa Huta"; Marek
          Ordyłowski "Zycie codzienne we Wrocławiu 1945-1949; ostatnie dzieło Gregor
          Thum, "Wrocław. Obce miasto". Zabawny jest "Mikrokosmos", trochę pisany na
          kolanie, ale z innej perspektywy niż nasze i niemieckie.
          Ps.
          Może ktoś zna tytuł ksiązki, która należy do literatury młodzieżowej (chyba
          lata 60). Autorka opisywała w niej "romansik" chłopaka i dziewczyny, rodem z
          Trójkąta Bermudzkiego.
    • Gość: josip Re: Książka o Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:28
      Zalezy jaka tematyka cie interesuje. Z oblężenia Festung Breslau polecam pamiętnik księdza Paula Peikerta. Przekrojowo historię Wrocławia poznasz czytająć Mikrokosmos Daviesa.
    • Gość: heh Re: Książka o Wrocławiu IP: *.akron.net.pl 19.06.07, 11:42
      jeśli interesuje Cię literatura czysto historyczna - polecam Encyklopedię
      Wrocławia, książkę pani Kulak, Majewskiego "Wrocław godzina zero".
      Jeśli wolisz coś mniej naukowego :) - spodoba Ci się seria o Breslau Marka
      Krajewskiego (wciągające naprawdę :D ), a także wspomniane "Niskie Łąki"
      Siemiona - zakręcona, ale warto :)
    • Gość: ryszard Re: Książka o Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 00:23
      A ja szczerze polecam wspaniałe reportaże o Wrocławiu. Nie jest to typowy
      przewodnik. Chociaż...bardziej po niezwykłych wydarzeniach jakie miały miejsce w
      tym mieście.
      "Akta W", to zbiór reportaży jakie ukazywały się na łamach "GW" we Wtocławiu.
      Czytelnicy dodawali do nich swoje wspomnienia. Tak powstał ten zbiór.
      Tu można nieco więcej poczytać:
      wysylkowa.pl/ks567614.html
      Poza tym w wielu innych dobrych księgarniach internetowych.

Pozdrawiam
      Rysiek
    • kolejar Re: Książka o Wrocławiu 20.06.07, 00:46
      Oczywiście "Tramwaj na Wyspę Umarłych" (ISBN 83-916741-0-X)! Nie ma niczego
      lepszego dla Ciebie! Zrozumiesz, o co tu naprawdę chodzi. W razie trudności ze
      zdobyciem napisz do mnie na gazetowego priva.
      • tomek854 Re: Książka o Wrocławiu 20.06.07, 01:52
        A co, nikt nie chce kupować i samochód się w garażu nie mieści? ;-)
      • Gość: czytak kolejar, pokaż klasę! IP: *.akron.net.pl 21.06.07, 07:19
        Podaruj Czytelniczce jeden egzemplarz z własnym autografem. :)
        To będzie najlepsza reklama.

"Pieniądze bez reklamy robi się tylko w mennicy.

----------------------
        kolejar napisał:
        > Oczywiście "Tramwaj na Wyspę Umarłych" (ISBN 83-916741-0-X)! Nie ma niczego
        > lepszego dla Ciebie! Zrozumiesz, o co tu naprawdę chodzi. W razie trudności ze
        > zdobyciem napisz do mnie na gazetowego priva.

• kolejar Re: kolejar, pokaż klasę! 22.06.07, 05:58
          Gość portalu: czytak napisał(a):

> Podaruj Czytelniczce jeden egzemplarz z własnym autografem. :)

Nie widzę problemu. Niech Czytelniczka skontaktuje się na priva, to się umówimy.
    • Gość: zabowka "Park Wschodni" IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 20.06.07, 23:15
      Wacława Grabkowskiego. Ma jakis niewytłumaczalny urok ta przypowieść.

Ale szybko dodam do tego trylogię "Narrenturm", "Boży Wojownicy", oraz "Lux
      Perpetua" Sapkowskiego. Wszystkie trzy ukazują nieco drapieżne oblicze
      Wrocławia, ale we wspaniałej scenerii i wartkiej fabule. Może trochę zbyt
      czary-mary, ale jest OK.

Na koniec oczywiście Andrzej Ziemiański: "Waniliowe plantacje Wrocławia", "Bomba
      Heisenberga", i inne opowiadania. Samo się czyta!
      www.biblionetka.pl/ks.asp?id=21323
      • kasikk2 Re: "Park Wschodni" 21.06.07, 08:48
        Strasznie dziękuję wszystkim za wpisy i nie ukrywam , że znając tytuły aż tylu
        poleconych przez Was pozycji, będę teraz miała wielki problem z wyborem.:)
        • Gość: jekdok Czytaj wszystko, warto :-). Miłej lektury :-) /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:31
          • zebra51 Re: Czytaj wszystko, warto :-). Miłej lektury :-) 21.06.07, 10:34

• zebra51 W jakiej kolejności czytać książki Krajewskiego? 21.06.07, 10:35
            jw?
            • Gość: AW Re: W jakiej kolejności czytać książki Krajewskie IP: *.as.kn.pl 21.06.07, 23:26
              Pierwsze było chyba "Śmierć w Breslau", potem " Konie świata w mieście breslau" i na koniec "Widma.."
              Niech mnie ktoś poprawi czy się mylę...
    • www.szarlatan.pl Re: Książka o Wrocławiu 21.06.07, 12:56
      Broniewski i Zlat Sztuka Wrocławia

a jeżeli coś lekkiego to nop. Frydrycha 'Majora' Żywoty mężów pomarańczowych -
      wyjaśnia genezę wrocławskich krasnali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka