Dodaj do ulubionych

Nowe torowiska dla nowego tramwaju

17.07.07, 18:52
Strasznie przykro jest czytać jak bezsensowne pomysły ma ostatnio miasto :^/

"T+" ma być rzekomo puszczony tak, żeby jak najwięcej pasażerów zabrać. To
pewnie dlatego zamiast przez Glinianą (3 przystanki ze sporą wymianą
pasażerów) będzie jechał przez Hubską (jeden przystanek z minimalną wymianą).
Z tego samego powodu będzie miał *osobny* przystanek przy Suchej na którym
będzie się można przesiadać na niewiadomo co, zamiast wspólnego z resztą
tramwajów (i położonego blisko autobusowych) przy Borowskiej. Pomijając już
to, że więcej pasażerów jest po zachodniej (Borowska) niż wschodniej
(Bardzka) stronie Gaju.

Równie ciekawe jest wybieranie na "główne średnicowe" trasy trzeciorzędnych
linii w rodzaju 6 i 4. Ja i to, że średnica wschód-zachód miałaby jechać na
Sepolno a nie Biskupin (czy docelowo Bartoszowice), bo przecież jasne, że
czwartorzdna dwunastka jest ważniejsza od głównej 10.

Eh.
Obserwuj wątek
    • Gość: Konrad Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 19:32
      Tramwaje to przeżytek ! W cywilizowanych miastach jeśli jest jakiś tramwaj, to
      tylko jako atrakcja turystyczna.. a u nas ?
      Autobus jako środek komunikacji miejskiej sprawdza się o wiele lepiej !
      Przede wszystkim dla tramwaju trzeba wybudować nową infrastrukturę, autobus może
      korzystać z już istniejącej. W razie jakiegoś wydarzenia w mieście bardzo łatwo
      można stworzyć dodatkową linię autobusową, tramwajowej już nie. Jeśli tramwaj
      ulegnie awarii lub wypadkowi z innym pojazdem, blokuje cały ruch na swojej linii
      - autobus pozbawiony jest tej wady. Tramwaje dodatkowo komplikują ruch pojazdów
      w całym mieście (np. przystanki na środku jezdni - jeśli podjedzie tramwaj,
      hamuje on cały ruch samochodowy na swoim pasie! Dodatkowo stwarza to
      niebezpieczeństwo wpadnięcia pieszego pod samochód, którego kierowca się
      zagapił...). Wydzielone z jezdni linie tramwajowe zajmują dodatkowo dużo ziemi,
      którą można by było sprzedać z ogromnym zyskiem lub po prostu wybudować na nich
      dodatkowe pasy ruchu.
      Jak dla mnie, budowanie jeszcze dodatkowych linii tramwajowych to czysta głupota
      . Nie widzę przewagi tramwai nad autobusami. Może jestem ślepy ? Po co nam
      tramwaje ? Chętnie usłyszę argumenty ZA... bo może jestem w błędzie ?

Pozdrawiam
      • bystrzak2000 Re: Tramwaje to przeżytek !?! 17.07.07, 20:17
        Gość portalu: Konrad napisał(a):

> Tramwaje to przeżytek ! W cywilizowanych miastach jeśli jest jakiś tramwaj, to
        > tylko jako atrakcja turystyczna.. a u nas ?

Pozwolisz, że nie bedziemy komentować tych bzdur na tym forum...
      • Gość: fakir Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.as.kn.pl 17.07.07, 20:21
        krótko - bzdury prawisz - a dyskusji o zaletach i wadach poszczególnych środków
        transportu było już tyle że i na tym forum je znajdziesz...
        A co do rozwoju transportu szynowego - ostatnio np. Paryż ponownie wrócił do
        miast posiadających te "staroświeckie " tramwaje...
        • Gość: michal Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.core.lanet.net.pl 17.07.07, 20:33
          A byles w Paryzu i widziales te tramwaje? To bardziej przypomina szybka kolej niz tramwaj i zdecydowanie ma wlasne trasy oraz bezkolizyjne skrzyzowania. Poza tym, sa az dwie linie tramwajowe w calym Paryzu:)
          Ja popieram kolege, nie widze zadnej przewagi tramwaju nad autobusem. A moze wam chodzi o jakis dziwny... prestiz?
          Aha, kolega nie wspomnial, ze autobus jest 10 razy tanszy od tramwaju. Rownie ekologiczny, bo na gaz np. Ponadto, autobus moze rownie dobrze jechac specjalnie wydzielona trasa. Jak to ma miejsce chociazby w Londynie.
          • svarte_sjel Re: Tramwaje to przeżytek !?! 17.07.07, 20:38
            Gość portalu: michal napisał(a):
            > Aha, kolega nie wspomnial, ze autobus jest 10 razy tanszy od tramwaju. Rownie

Nie jest.
            • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 20:44
              Ja nie wiem jaki jest koszt utrzymania tramwaju łącznie z kosztami utrzymania
              całej dodatkowej infrastruktury tramwajowej. Ale jedno jest pewne. Stworzenie
              nowej linii autobusowej to koszt minimalny (projekty logistyczne, przystanki,
              coś jeszcze ?) a stworzenie nowej linii tramwajowej to koszt bardzo duży ze
              względu na konieczność budowy całkowicie nowej infrastruktury torowej.
              • svarte_sjel Re: Tramwaje to przeżytek !?! 17.07.07, 21:45
                > Ja nie wiem jaki jest koszt utrzymania tramwaju łącznie z kosztami utrzymania
                > całej dodatkowej infrastruktury tramwajowej. Ale jedno jest pewne. Stworzenie

Nie przeszkadza ci się to wypowiadać.

Kilka hintów:
                - koszta taboru
                • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 21:56
                  svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: Konrad napisał(a):
                  > > Ja nie wiem jaki jest koszt utrzymania tramwaju łącznie z kosztami utrzym
                  > ania
                  > > całej dodatkowej infrastruktury tramwajowej. Ale jedno jest pewne. Stworz
                  > enie
                  >
                  > Nie przeszkadza ci się to wypowiadać.

...na inne tematy, owszem, nie przeszkadza mi. Bo niby czemu miałoby mi to
                  przeszkadzać skoro nie piszę o tym czego nie wiem, ale piszę o tym co wiem ? Czy
                  ja gdzieś napisałem nieprawdę ? Jeśli tak, to proszę mi to wskazać.

> Kilka hintów:
                  > - koszta taboru
                • Gość: heh Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.core.lanet.net.pl 18.07.07, 14:26
                  kiedy musieliśmy się zmagać z zastępczym autobusem 749, a teraz mamy 3 tramwaje
                  w końcu to ja już zawsze będę bronić tramwaju. Jest niezastąpiony, szybszy
                  przede wszystkim - korek stoi pod Halą Stulecia o 8 rano aż do zajezdni
                  tramwajowej a tramik śmiga. Poza tym - w autobusie jest zdecydowanie za mało
                  miejsca i w gorące dni można paść :| jak teraz mam wsiąść do autobusu i jechać
                  przyklejona do szyby i w okropnym ścisku to aż mnie mdli :| to bardzo dobrze, że
                  Wrocław stawia na rozwój komunikacji szynowej, przy takich korkach jakie się
                  zdarzają powinno się wogóle zrezygnować z autobusów w ścisłym centrum
                  • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 15:54
                    Racja, tramwaje jak mają wydzielone torowisko to są rzeczywiście szybsze w
                    korkach. Zastanawia mnie tylko jaki to wszystko ma wpływ na ruch pozostałych
                    pojazdów ? W końcu trakcje tramwajowe zabierają przestrzeń a cała organizacja
                    ruchu w mieście dodatkowo się komplikuje..
                    • Gość: Paul Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 19:45
                      Dlatego lepszym rozwiazaniem jest metro (nadziemne czy podziemne) - tez pojazd
                      szynowy ;)
                      • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.users.zlotniki.pl 18.07.07, 20:48
                        Metro to wspaniała rzecz. Szkoda, że nie u nas... :(
                    • Gość: edzio Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.eranet.pl 07.06.08, 00:30
                      Piszesz jak ludzie z okoliczych miejscowosci, dla ktorych najgorsze
                      co moze byc w jezdzeniu po Wroclawiu to tramwaj :)
                      Opowiesci o nich jak o smoku wawelskim w krakowei :) moze bardziej
                      straszne, a to tylko zwykly urzytkowanik ruchu drogowego jezdzacy po
                      szynach.
                      Spokojnie dwa tygodnie we Wroclawiu i sie oswoisz z tymi piekielnymi
                      maszynami :) buhhahha

P.s. Jak chcesz sprzedawac odzyskana infrasktrukture z lini
                      tramwajowych, to pewnie mrowkowca postawisz w ich miejscu ;)
                      dluuuugi mi waski :)
              • Gość: tak! tak! tak! tramwaj nie stoi w korku, tramwaj nie dymi IP: *.dialog.net.pl 18.07.07, 17:28
                dla tych co są przeciw:
                1) tramwaje na wydzielonych torowiskach nie stoją w korku
                2) tramwaje nie dymią w centrum (owszem, zużywają gdzieś produkowany prąd)
                3) jesli nie stać nas na metro MUSIMY mieć szybkie i bezkolizyjne tramwaje.
                • Gość: Paul Bezkolizyjny tramwaj...!!! Stacje dla tramwajow IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 19:55
                  "jesli nie stać nas na metro MUSIMY mieć szybkie i bezkolizyjne tramwaje"

Chlopie... wiesz co to znaczy bezkolizyjny?? To nie tylko taki ktory ma
                  wydzielone torowisko. To taki tramwaj ktory ma te torowisko prowadzone
                  bezkolizyjnie z roznymi skrzyzowaniami - czytaj: wiadukty, estakady,
                  wznienisienia, wglebienia i tunele. Ktos zna choc troche Poznan ?? Jest tam
                  swietna linia od mostu Teatralnego az na petle Sobieskiego. Widzial ktos ta
                  linie?? Ona nie prowadzi wzdluz drogi wiec nie zabiera jej miejsca. Jest
                  poczatkowo prowadzona estakadą a potem "wąwozem" az po sama petle. Jest to
                  trasa niezwiazana z droga, a kazdy przystanek jest na wzor stacji metra,
                  zlokolizowanych pod wiaduktami wiekszych ulic. Zamiast chodnikow sa perony.
                  Powtarzam raz jeszcze... PERONY. Tam wysokosc peronu jest na rowni z podlozem
                  niskopoziomowego tramwaju. Gdzie u nas we Wro jest cos takiego?? Nie pytam sie
                  juz o linie. Tylko o same przystanki/perony? Jak jest na Szewskiej?? Tam nawet
                  chodnika nie ma by byl jakis stopien do tej nowej Skody. Poieniadze wywalili
                  tylko. A na Grunwaldzie co sie dzieje?? To ma byc Wroclaw bez Barier??!!
                  • Gość: paul T+ vs T- IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 20:33
                    Nie wypisujcie jednak od razu ze to sa pomysly z kosmosu wziete (te
                    estakady/tunele). Sama nazwa Tramwaj Plus cos swiadczy. Bo moim zdaniem ma to
                    byc zamiennik metra, ktorego we Wrocku nie bedziemy mieli w tym wieku. Te
                    tunele to nie na calej trasie, tylko pod skrzyzowaniami i tyle starczy. To ma
                    byc wlasnie Tramwaj Plus i tak to rozumiem. Jesli linie dla tych tramwajow mimo
                    uporu urzednikow i projektantow co kazde skrzyzowanie beda przecinaly ulice (w
                    tym obwodnice srodmiejska) to to nie jest zaden T+. To jest zwykly tramwaj
                    (zwykly banan :)) albo raczej TRAMWAJ MINUS.
                • Gość: echo Re: tramwaj nie stoi w korku, tramwaj nie dymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:47
                  "dla tych co są przeciw:
                  1) tramwaje na wydzielonych torowiskach nie stoją w korku
                  2) tramwaje nie dymią w centrum (owszem, zużywają gdzieś produkowany
                  prąd)
                  3) jesli nie stać nas na metro MUSIMY mieć szybkie i bezkolizyjne
                  tramwaje."

Autobus na wydzielonym bus-pasie nie stoi w korku

Autobus hybryda na gaz albo na ogniwa palowowe nie dymi

Autobus koszt ok 1 mln zł, tramwaj 6 mln
                  Żywotność autobus ok 15 lat tramwaj 30 lat
                  Pojemność 170 osób (przegubowy) tramwaj zwykle ok 200
                  Konserwacja jezdni i tak się odbywa dla samochodów a torowisko
                  trzeba wymieniać tylko dla tramwajów

Przesyłanie prądu przewodami to straty energii. Bak autobusu jest w
                  100% szczelny
            • Gość: michal Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.core.lanet.net.pl 17.07.07, 21:06
              Kolejny wyczerpujacy komentarz zwolennika tramwaju:)
              Wystarczy sledzic artykuly gazety, podaja koszty zakupy tramwajow.
            • Gość: dec Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.chello.pl 17.07.07, 21:14
              a policzyłeś koszty budowy infraktruktury? jej ciągłych remontów? zdaje się, że
              wyjdzie "trochę" więcej niż 10 krotność ceny autobusu.
              ps. dobrze że piszą, iż we wrocławiu jest jakaś trasa średnicowa, bo inaczej
              nikt by przecież tego nie zauważył; będzie tak jak dziś- tramwaje głównie dla
              emerytów i studentów i zajadłych ideologicznych przeciwników samochodów. każdy
              kto będzie w miarę pragmatycznie podchodził do życia do tego czegoś wsiadał nie
              będzie, bo szkoda będzie mu marnowania czasu na "toczenie się" żółwim tempem
              przez miasto
              • Gość: michal Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.core.lanet.net.pl 17.07.07, 21:32
                Dokladnie. Moj przyklad, dojazd dom - praca wychodzi 25min autem. W korkach mniej wiecej 35min. Tramwajem bez korkow to 45... plus czas na oczekiwanie. Przyjedzie czy nie przyjedzie? Bo to, ze punktualnosc to nie ich zaleta kazdy chyba widzi. Ale, ze potrafi rano tramwaj wcale nie przyjechac to wrecz zenujace. W Paryzu, jak sie tu ktorys uparl wczesniej, tramwaje (na obydwu liniach) jezdza w godzinach szczytu z czestotliwoscia ok 2-3min. U nas 15min!!!! Wiec jak sie spoznie albo tramwajarz bedzie mial ulanska fantazje i przyjedzie wczesniej, to jestem spozniony w pracy.
                Jak miasto chce mnie przekonac do korzystania z tego zlomu?
                • svarte_sjel Re: Tramwaje to przeżytek !?! 17.07.07, 22:47
                  Gość portalu: michal napisał(a):
                  > godzinach szczytu z czestotliwoscia ok 2-3min. U nas 15min!!!! Wiec jak sie

Zwyczajnie kłamiesz.
                  • Gość: michal Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.core.lanet.net.pl 19.07.07, 19:03
                    Stary to sa mocne slowa, ktorych uzyles. Wiem, co pisze bo czesto podrozuje w delegacje za granice. W tym wlasnie Paryz i Londyn. Jak w zyciu nie widziales czegos dobrze zaplanowanego i wykonanego, to moze lepiej nie zabieraj glosu.
                    Wybierz sie kiedys trasa 15stki z Rozanki na Armii Krajowej a bedziesz wiedzial o czym mowie. Tu rozklad jazdy, zobacz z jaka czestotliwoscia jezdza nasze wspaniale tramwaje:
                    www.zdik.wroc.pl/komunikacja/zdik/0015/0015t004.html
                    A na zamknietej linii metra (bezkolizyjnej) linii T2 w kierunku La Defense do Issy Val de Seine w tych samych godzinach tramwaj startuje co 2-3 min.
                    Swoja droga, ciekawe kiedy zwroci sie ta zywotnosc tramwajow o ktorej pisales kiedy autobus kosztuje 10x mniej. To jedno. Drugie, jaki jest koszt stworzenia linii tramwajowej a jaki wydzielenia pasa ruchu dla autobusu. Nie sadze, ze tramwaj jest tanszy. A czy pojemniejszy? Przegubowe Volvo wcale male nie sa. A mozna ich puscic wiecej.
                    • Gość: q Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.media4.pl 07.06.08, 11:27
                      jeśli jeszcze nie wiesz, to svarte sjel jest takim formowym mądralą, nie wysilaj
                      się na dyskusje z nim :-)
              • Gość: fakir Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.as.kn.pl 18.07.07, 09:13
                rozumiem ze autobusy absolutnie nie zużywają dróg po których jeżdzą...
          • Gość: fakir Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.as.kn.pl 18.07.07, 09:12
            nie byłem, trasę widziałem bardzo dokładnie - nie widzę przeszkód żeby i u nas
            były takie...
            > Aha, kolega nie wspomnial, ze autobus jest 10 razy tanszy od tramwaju.
            nawet patrząc tylko na cenę zakupu różnica nie jest taka. A biorąc pod uwagę
            czas i koszty eksploatacji, zdolności przewozowe, koszty serwisu, paliwa (gaz
            tez idzie w górę),itp. zapewne wychodzi taniej
            Całkiem czym innym są natomiast kwestie organizacji ruchu i taryf - które te
            sprawy w naszym mieście wiele zostawiają do życzenia...
      • Gość: Baro Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.wroclaw.mm.pl 17.07.07, 20:25
        Matko, kolejny... Chyba wrócił szybciej z Work&Travel i usiłuje przenieść na
        wrocławski grunt rozwiązania komunikacyjne rodem z USA w latach '50 ubiegłego
        wieku :-)

• yala03 Re: Tramwaje to przeżytek !?! 17.07.07, 23:08
          Bzdury.

Każde cywilizowane miasto ma Metro. A jeśli go na takowe nie stać, lub nie ma
          warunków naturalnych na jego wybudowanie to rozwija tramwaje. Tramwaje nie muszą
          stać w korkach. A tramwaj plus to świetny pomysł. Daje szansę na szybkie
          przemieszczanie się po mieście. Po wyremontowaniu niektórych odcinków torów i
          przekształceniu sygnalizacji świetlnej na taką, która daje tramwajom
          pierwszeństwo ten środek transportu będzie wielokrotnie przyjemniejszy i szybszy

• Gość: konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 23:26
            >Tramwaje nie muszą stać w korkach.

Ostatnio wyłączono z ruchu na weekend tramwaje jadące do Lesnicy. Dali zastępczo
            autobus. I, o dziwo, autobusem tym dojechałem kilkanaście minut szybciej niż
            zwykle tramwajem...
            Poza tym, jeśli chodzi o korki, to oczywiście sprawdzi się to w godzinach
            szczytu. Tylko właśnie te tramwaje przyczyniają się do zwiększenia tych korków.
            Bo na miejsce ich wydzielonego torowiska można by wybudować dodatkowy pas ruchu
            i w wyniku braku tramwajów usprawnić sygnalizację świetlną.

> Po wyremontowaniu niektórych odcinków torów i
            > przekształceniu sygnalizacji świetlnej na taką, która daje tramwajom
            > pierwszeństwo

No właśnie.. nie wiadomo dlaczego pierwszeństwo dla tramwajów kosztem wszystkich
            innych ?!

> ten środek transportu będzie wielokrotnie przyjemniejszy i szybszy

Czy wielokrotnie przyjemniejszy to nie wiem, ale jak na razie jazda tramwajami
            jest niewygodna i głośna. Także dla okolicznych mieszkańców. Wiesz co
            najbardziej w nocy słychać ze środków transportu ? Tirów, w ogóle. Autobusy ?
            Też ich nie słyszę. A tramwaje ? O ZGROZO !
            Co do wielokrotnego zwiększenia prędkości... demagogii uczyłeś się w SO ? ;)

Pozdrówka
            • Gość: Maciej Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.lanet.net.pl 17.07.07, 23:41
              miasto powinno dążyć do ograniczenia ruchu samochodów w centrum i taki tramwaj
              plus w tym pomoże. A argument, że w miejscu torów mogły by powstać dodatkowe
              pasy jest śmieszny. Co by to dało? Na legnickiej są 3 pasy ruchu, a ulica i tak
              jest ciągle zakorkowana. Cały oporów jest również zakorkowany. Jedynym ratunkiem
              są tramwaje.

Rozwinięta, sprawna sieć tramwajów i kolej aglomeracyjna to najlepszy kierunek
              dla naszego miasta. Trzeba ograniczyć ruch samochodowy, przerzucić sporą część
              ruchu na obwodnice, a ludzi namówić do korzystania z tramwajów kosztem samochodów
              • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 00:04
                > miasto powinno dążyć do ograniczenia ruchu samochodów w centrum i taki tramwaj
                > plus w tym pomoże. A argument, że w miejscu torów mogły by powstać dodatkowe
                > pasy jest śmieszny. Co by to dało? Na legnickiej są 3 pasy ruchu, a ulica i tak
                > jest ciągle zakorkowana. Cały oporów jest również zakorkowany. Jedynym ratunkie
                > m
                > są tramwaje.

Nie żartuj. Legnicka nie jest ciągle zakorkowana, lecz tylko w godzinach
                szczytu, co chyba jest normalne. Dzięki trzem pasom ruchu z JPII do Astry jedzie
                się raptem kilka-kilkanaście minut ! Z tego co wiem to na Oporów prowadzi
                właśnie jeden pas ruchu (Solskiego).

I tak sobie myślę, skoro Twoim zdaniem jedynym ratunkiem są tramwaje, to czemu
                ludzie ciągle wolą jeździć swoimi samochodami, skoro komunikacją miejską jest
                szybciej i taniej ? Idioci ?
                • Gość: Maciej Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.lanet.net.pl 18.07.07, 00:33
                  Legnicka jest zakorkowana ponad normę. Jak zresztą całe miasto. Na Oporowie nie
                  da się poszerzyć Solskiego, bo nie ma na to miejsca.

Ludzie wolą jeździć samochodami, bo komunikacja miejska nie jest jeszcze na
                  najwyższym poziomie, ale dąży do niego. Przede wszystkim trzeba utworzyć sprawną
                  kolej aglomeracyjną dla ludzi z obrzeży i spoza miasta, aby mogli szybko
                  dojechać do centrum i przesiąść się w tramwaj. Poza tym trzeba utworzyć zieloną
                  falę dla tramwajów, starać się przebudować linie tak, aby były oddzielone od
                  ruchu samochodowego i wymieniać tabor. Dzięki temu jazda będzie szybsza i
                  bardziej komfortowa, co zachęci ludzi do korzystania z niej. Poza tym musi się
                  zmienić nastawienie ludzi.

Tak jest we wszystkich rozwiniętych miastach. Biznesmeni wolą przesiąść się z
                  samochodu, do wygodnego środka komunikacji (tramwaje, koleje) niż szarpać się
                  samochodem
                  • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 00:55
                    > Legnicka jest zakorkowana ponad normę. Jak zresztą całe miasto.

Czy ponad normę to nie wiem, bo tej normy nie znam. Ale u nas ciągle budują i
                    remontują i ma być lepiej...

> Na Oporowie nie
                    > da się poszerzyć Solskiego, bo nie ma na to miejsca.

Na tramwaj też :)

> Przede wszystkim trzeba utworzyć sprawną
                    > kolej aglomeracyjną dla ludzi z obrzeży i spoza miasta, aby mogli szybko
                    > dojechać do centrum i przesiąść się w tramwaj.

Ale z drugiej strony to właśnie kolej w środku miasta, która chcąc nie chcąc
                    tnie Wrocław na części jest przyczyną bardzo wielu wielu utrudnień i
                    niedogodności w ruchu miejskim.

> Poza tym trzeba utworzyć zieloną
                    > falę dla tramwajów, starać się przebudować linie tak, aby były oddzielone od
                    > ruchu samochodowego

Czyli kosztem ruchu samochodowego ? Bo jeśli tak, to nie tędy droga...

> Biznesmeni wolą przesiąść się z
                    > samochodu, do wygodnego środka komunikacji (tramwaje, koleje) niż szarpać się
                    > samochodem

Komunikacja miejska wygodna - owszem - jak chce się popić...
                    • Gość: Maciej Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.lanet.net.pl 18.07.07, 08:40
                      Kolej aglomeracyjna w środku miasta? o czym ty gadasz? Kolej aglomeracyjna ma
                      wykorzystywać tory PKP. Weź sobie poczytaj gdzieś o nowoczesnej organizacji ruchu.

Oczywiście, że kosztem samochodu. Samochód może sobie poczekać. Świetny jest ten
                      pomysł, z zieloną falą dla tramwajów.
                      • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 11:17
                        > Kolej aglomeracyjna w środku miasta? o czym ty gadasz? Kolej aglomeracyjna ma
                        > wykorzystywać tory PKP

Właśnie o tym, ale nie ważne bo zbaczamy na inny temat...

> Oczywiście, że kosztem samochodu. Samochód może sobie poczekać.

Ale przecież nie chodzi o to aby czekać, tylko o to aby ruch usprawnić ?
                        Bo ja nie widzę sensu wprowadzania komunikacji szynowej po to, aby cała reszta
                        sobie czekała. A może jesteś motorniczym ? :]
                • Gość: Andrzej Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.ar.wroc.pl 18.07.07, 08:10
                  A co z tramwajami na Nowym Dworze czy nawet na Muchoborze Wielkim.
                  Napewno wybrał bym tramwaj niż swój samochód.
                  pozdrawiam.
                  • Gość: Maciej Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.lanet.net.pl 18.07.07, 08:42
                    No i to jest nowoczesny sposób myślenia :-) Szacunek.

Tramwaj mają zrobić na Strzegomskiej, ale nie wiem dokładnie kiedy. To jest
                    chyba uzależnione od Expo. Jak je dostaniemy to zrobią linię do lotniska
                    (właśnie przez ND) do 2012 roku. Jak nie to parę lat później :/
                    • Gość: Konrad Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 11:45
                      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> No i to jest nowoczesny sposób myślenia :-) Szacunek.

Ja mam tramwaj blisko siebie i wcale nie jestem zadowolony. Bo jest głośny i
                      niewygodny. Poza tym stwarza utrudnienia dla okolicznych mieszkańców odcinając
                      ich od wyjazdu na ulicę Kosmonautów (patrz - nowe osiedle GEO). I powtarzam -
                      jak na kilka dni zamiast tramwajów kursowały do Leśnicy autobusy, to nagle
                      zrobiło się tak przyjemnie cicho. Miałem akurat okazję w tym czasie skorzystać z
                      komunikacji miejskiej. Do miasta dojechałem kilkanaście minut szybciej niż
                      zwykle tramwajem, a komfort podróżowania był dużo wyższy. Nie było tego
                      okropnego metalicznego dźwięku ani nic mną nie rzucało na prawo i lewo. Swoją
                      drogą, aby domagać się prowadzenia linii tramwajowej pod własny dom, to trzeba
                      być masochistą. Widocznie jeszcze nie wiesz co to znaczy.

> Tramwaj mają zrobić na Strzegomskiej, ale nie wiem dokładnie kiedy. To jest
                      > chyba uzależnione od Expo. Jak je dostaniemy to zrobią linię do lotniska
                      > (właśnie przez ND) do 2012 roku. Jak nie to parę lat później :/

Aby w ogóle... ;/
                      • almac Re: Tramwaje to przeżytek !?! 21.07.07, 17:46
                        Nie było tego
                        > okropnego metalicznego dźwięku ani nic mną nie rzucało na prawo i lewo.
                        To przejedź się kiedyś np.Ikarusem Poznańską - przy prędkości powyżej 30-40
                        km/h siedząc/stojąc na końcu autobusu rzuca nie tylko na prawo i lewo ale też
                        bardzo łatwo oderwać się od siedzenia/podłogi i znaleźć się dość wysoko w
                        powietrzu......

Swoją
                        > drogą, aby domagać się prowadzenia linii tramwajowej pod własny dom, to trzeba
                        > być masochistą. Widocznie jeszcze nie wiesz co to znaczy.
                        Bo opinie sobie wyrobiłeś na podstawie wiekowych tramwajów i takowych torowisk
                        w wielu miejscach Wrocławia. Przy nowoczesnych torowiskach i tramwajach hałas
                        jest o wiele mniejszy (w zasadzie nie ma w ogóle)niż w przypadku autobusów....
                    • Gość: Paul Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 20:02
                      "No i to jest nowoczesny sposób myślenia :-) Szacunek"

Nowoczesny?? Buhahaha. A ja myslalem ze dzis czyms normalnym a nie nowoczesnym
                      jest metro. A tramwaj to tylko prehistoryczna atrakcja.

Czy zrobic skrzyzowania z pierwszenstwem dla tramwajow kosztem samochodow??
                      NIE !! Mozna to pogodzic. Wydzielone torowisko powinno isc tunelami,
                      estakadami, wzniesieniem lub wąwozem. Poczytajcie inne moje posty komentujace
                      ten artykul. Zapraszam :)
            • Gość: fakir Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.as.kn.pl 18.07.07, 09:16
              nic dziwnego - "wspaniały*" pomysł z jednotorem skutecznie zwolnił tramwaje...

* wg mnie w czasie wakacji pomysł taki sobie - poza wakacjami miałby większy sens
            • palya Re: Tramwaje to przeżytek !?! 19.07.07, 11:12
              "Ostatnio wyłączono z ruchu na weekend tramwaje jadące do Lesnicy. Dali
              zastępczo
              autobus. I, o dziwo, autobusem tym dojechałem kilkanaście minut szybciej niż
              zwykle tramwajem..."

zauważ ze tramwaj wyłączono z ruchu na WEEKEND!! a przeciez w strone Leśnicy w
              weekendy korków raczej nie ma!! prawdziwy dramat jest w poniedzialki i piątki:(
              nie wyobrażam sobie jechać do L.(tam mieszkam) w tygodniu w godzinach szczytu
              autobusem-to bylby dramat!
              dlatego wole tramwaj, ale pod warunkiem, ze torowisko jest oddzielone od drogi
              i tramwaj nie stoi w korkach
      • Gość: Konrad :) IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 20:29
        No i zamiast argumentów, usłyszałem krzyk gęby...

Pozdro
        • Gość: Baro Re: :) IP: *.wroclaw.mm.pl 17.07.07, 21:12
          Jak już ktoś powiedział, wysil się trochę i poszukaj w historii tego forum, lub
          na pl.misc.transport.miejski - temat wałkowany był już sto razy. Nie chce nam
          się po prostu powtarzać tego po raz 101-wszy.
          • Gość: Konrad Re: :) IP: *.zlotniki.pl 17.07.07, 21:46
            Do tego służy forum...
            Jeśli Tobie nie chce się powtarzać, to po co marnujesz czas pisząc o tym ?
      • Gość: tttt Re: Tramwaje to przeżytek !?! IP: *.wroclaw.mm.pl 18.07.07, 10:07
        kolego Konrad, pragnę ci uświadomić że np. w Brukseli niskopodłogowe tramwaje są
        równorzędnym z autobusami środkiem komunikacji
    • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 20:19
      svarte_sjel napisał:

> "T+" ma być rzekomo puszczony tak, żeby jak najwięcej pasażerów zabrać. To
      > pewnie dlatego zamiast przez Glinianą (3 przystanki ze sporą wymianą
      > pasażerów) będzie jechał przez Hubską (jeden przystanek z minimalną wymianą).
      > Z tego samego powodu będzie miał *osobny* przystanek przy Suchej na którym
      > będzie się można przesiadać na niewiadomo co, zamiast wspólnego z resztą
      > tramwajów (i położonego blisko autobusowych) przy Borowskiej.

Osobiście twierdzę, że w artykule jest napisane na wyrost. Nie sądze, żeby
      Glinianą tramwaje nie jeździły w ogóle. Podejrzewam, że T+ pojedzie sobie przez
      Hubską, a tramy z Tarnogaju pojadą jak teraz. Poza tym na Gaj i tak będzie
      jeździć tylko jedna linia, więc będzie to g... nie tramwaj...
      • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 20:37
        bystrzak2000 napisał:
        > Osobiście twierdzę, że w artykule jest napisane na wyrost. Nie sądze, żeby
        > Glinianą tramwaje nie jeździły w ogóle. Podejrzewam, że T+ pojedzie sobie

Nie, nie. To jest to so już na p.m.t.m wytykałem
        • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 20:57
          svarte_sjel napisał:

> Nie, nie. To jest to so już na p.m.t.m wytykałem
          • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 21:40
            bystrzak2000 napisał:
            > W założeniu miały być to oddzielne sieci, ale sam wiesz, że jest to
            > niewykonalne. W założenia stoi, żeby T+ nie krzyżował się ze "zwykłym"

Samo takie założenie wystarczy do tego, żeby skutecznie psuć sieć. No bo skoro
            jest osobny T+ to "z Gaju" tramwaj musi jechać "na Kozanów" i nigdzie indziej,
            bo przecież nie byłoby T+. A powinno z obu końcówek jechać po kilka linii w
            różne strony miasta.
            Do tego dochodzi tworzenie takich potworków jak ta Sucha...

> i jak się mają do tego plany puszczenia T+ przez Legnicką. Poza tym i tak może

To jest plan z gatunku udupienia całej trasy kozanowskiej. Jedną linię się
            będzie dało puścić, a potem będzie "już jest linia na Kozanów, po co reszta".

Ciekawe swoja drogą jak ma wyglądać obsługa Euro jedną linią, no chyba że z
            okazji imprezy specjalnie się pozawiesza linie w stronę pętli Pilczyce.
            A potem dla kontrastu linię kozanowską żeby zrobić miejsce dla linii na Żerniki
            (w razie Expo).

> tego g... wyjść, jeśli UE postawi na swoim i przestanie dawać dotację na tabor
            > (nawet powiązany z inwestycjami w infrastrukturę), a MPK samo tylu tramwów nie

Odnoszę wrażenie, że główną ideą pomysłu z osobną siecią jest ściślejsze
            powiązanie taboru z infrą właśnie. Komentarze sobie daruję...

> A co do wyboru linii, to widzę tu pewną prawidłowość. Miasto chyba chce, żeby co
            > najmniej jedna linia na danej pętli była obsługiwana niskaczami. Na razie

To niech je skierują na _główne_ linie. Główne linie mają to do siebie, że:
            - jest jedna-dwie w każdym kierunku
            - wożą naprawdę dużo ludzi
            A póki co wybiera się linie nawet nie drugiego sortu, główne ewentualnie się
            potem dla towarzystwa dodaje.

Gdyby ktoś nie wiedział: główne linie to 2, 7, 9, 10, 11, 14, 22. Jeszcze 0 i
            dla uzupełnienia któraś z księskich linii.
            • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 22:10
              svarte_sjel napisał:

> Samo takie założenie wystarczy do tego, żeby skutecznie psuć sieć. No bo skoro
              > jest osobny T+ to "z Gaju" tramwaj musi jechać "na Kozanów" i nigdzie indziej,
              > bo przecież nie byłoby T+. A powinno z obu końcówek jechać po kilka linii w
              > różne strony miasta.
              > To jest plan z gatunku udupienia całej trasy kozanowskiej. Jedną linię się
              > będzie dało puścić, a potem będzie "już jest linia na Kozanów, po co reszta".

Teoretycznie ma być po kilka linii, ale bez taboru się nie da. Nie rozumiem
              czemu tak chwalą się tymi końcówkami. Ciekawe co władze powiedzą, jak szumnie
              zapowiadany tramwaj na Kozanów będzie jedną linią jeżdżącą co 12 minut. Poza tym
              jeśli nie będzie torów na Długiej, to takie 127 i 135 dalej będą musiały jeździć
              i cały sens budowy tej linii jest zerowy. To nie lepiej byłoby wybudować tram na
              ND, a nie przekładać go na po EURO?? Tam potrzebna infrastruktura powstanie do
              2011 r. (z wiaduktem włącznie) i nie trzeba żadnych pertraktacji z PKP...

> Do tego dochodzi tworzenie takich potworków jak ta Sucha...

Sucha ma jedną podstawową przewagę nad Borowską. Otóż teraz 15 i 22 nie mają
              żadnego porządnego przystanku przy dw. PKP. Jeden jest na Borowskiej i musisz
              latać po skrzyżowaniach i stać na światłach w dwóch miejscach. Następny na
              Stawowej i też musisz drałować. Z przystanku na Suchej będziesz miał o wiele
              bliżej. Jeśli już zdecydowano się na Suchą, to dobrym rozwiązaniem byłoby
              zbudowanie łuku z Dyrekcyjnej w Suchą i puszczenie tamtędy 9 i 16.

> Ciekawe swoja drogą jak ma wyglądać obsługa Euro jedną linią, no chyba że z
              > okazji imprezy specjalnie się pozawiesza linie w stronę pętli Pilczyce.
              > A potem dla kontrastu linię kozanowską żeby zrobić miejsce dla linii na Żerniki
              > (w razie Expo).

W planach jest budowa drugiej pętli na Żernikach (za węzłem z AOW) dla linii
              leśnickiej. Poza tym wypadłoby zbudować jakiś przystanek osobowy na linii
              kolejowej do Głogowa. To byłoby najlepsza komunikacja do stadionu i do terenów
              wystawowych.

> To niech je skierują na _główne_ linie. Główne linie mają to do siebie, że:
              > - jest jedna-dwie w każdym kierunku
              > - wożą naprawdę dużo ludzi
              > A póki co wybiera się linie nawet nie drugiego sortu, główne ewentualnie się
              > potem dla towarzystwa dodaje.
              >
              > Gdyby ktoś nie wiedział: główne linie to 2, 7, 9, 10, 11, 14, 22. Jeszcze 0 i
              > dla uzupełnienia któraś z księskich linii.

Dlaczego uważasz, że 4 to nie jest główna linia. Aktualnie może tak, ale w
              normalnych czasach napełnienia były na tej linii spore. Parę razy widziałem, że
              ludzie na przystanku "Most Grunwaldzki" nie mieścili się do tramwaju. Poza tym
              jeśli wybrałeś 14, to czemu nie 24? Co do 0, to mam wątpliwości.

Z resztą widać tutaj wyraźnie, że miasto wybiera takie linie, żeby powiązać je z
              infrą. 4 wyraźnie łączy zalety 2 i 11 (Grabiszyńska i cały ciąg na Biskupin). Co
              do linii na Leśnicę, to widać wyraźnie, że miasto chce się pozbyć tracenia czasu
              przez jazdę przez Szczytnicką. Skoro T+ ma być szybki, to musi jechać
              maksymalnie najszybszą trasą. W ten sposób 12 stanie się linią ważniejszą od 10.
              Poza tym nie wiadomo, czy w 2012 r. układ linii tramwajowych będzie jeszcze taki
              jak teraz...
              • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 22:47
                bystrzak2000 napisał:
                > Teoretycznie ma być po kilka linii, ale bez taboru się nie da. Nie rozumiem

Ciekawe dokąd, jeśli będą dwie końcówki "T+", a na inną "nie można".

> Sucha ma jedną podstawową przewagę nad Borowską. Otóż teraz 15 i 22 nie mają
                > żadnego porządnego przystanku przy dw. PKP. Jeden jest na Borowskiej i musisz

To można lepiej i taniej załatwić, Naa przykład korygując skrzyżowanie
                Piłsudskiego/Kołłątja/Peronow tak, żeby zrobić skręt z Peronowej w stronę KDM.

> latać po skrzyżowaniach i stać na światłach w dwóch miejscach. Następny na

Nonsens. Tam się całkiem dobrze przechodzi jeśli się wie jak.

> Stawowej i też musisz drałować. Z przystanku na Suchej będziesz miał o wiele
                > bliżej. Jeśli już zdecydowano się na Suchą, to dobrym rozwiązaniem byłoby

Do dworca. Ale:
                - rozmnaża się przystanki wkoło dworca
                • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 17.07.07, 23:10
                  svarte_sjel napisał:

> Ciekawe dokąd, jeśli będą dwie końcówki "T+", a na inną "nie można".

Nie wiem jak, ale w SIWZ do przetargu na koncepcje napisali, że chcą puścić 3-4
                  linie ;-)

> To można lepiej i taniej załatwić, Naa przykład korygując skrzyżowanie
                  > Piłsudskiego/Kołłątja/Peronow tak, żeby zrobić skręt z Peronowej w stronę KDM.

Też uważam, że byłby to lepszy pomysł:
                  images27.fotosik.pl/16/5328a4aa8c032f05.jpg
                  > Nonsens. Tam się całkiem dobrze przechodzi jeśli się wie jak.

No właśnie, "jeśli". A przyjezdni zwykle nie wiedzą.

> Do dworca. Ale:
                  > - rozmnaża się przystanki wkoło dworca
                  • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 18.07.07, 07:55
                    bystrzak2000 napisał:
                    > Nie wiem jak, ale w SIWZ do przetargu na koncepcje napisali, że chcą puścić 3-4
                    > linie ;-)

Gdy powstanie trzecia nitka dokądś to będzie można 3 linie zrobić :^P

> Też uważam, że byłby to lepszy pomysł:
                    > images27.fotosik.pl/16/5328a4aa8c032f05.jpg

Ha, wykręcając linie jadące wzdłuz Piłsudskiego załatwiłeś dwie rzeczy jednocześnie:
                    - zrobiłeś węzeł przesiadkowy z prawdziwego zdarzenia
                    - rozwiązałeś problem braku miejsca na łuk Peronowa - Piłsudskiego
                    Poproszę jeszcze o jednotorowy łuk Piłsudskiego - Stawowa, będzie perfekcyjnie.

> > Nonsens. Tam się całkiem dobrze przechodzi jeśli się wie jak.
                    > No właśnie, "jeśli". A przyjezdni zwykle nie wiedzą.

Akurat na trasie Dworzec - przystanki tramwajowe (i z powrotem) właściwe
                    rozwiązania się narzucają. Z dworca na autobusowy przy Ślężnej spora grupa
                    pójdzie bez sensu, biedactwa.

> Tu się zgodzę, dlatego lepiej wsystko puścić przez Peronową, tylko nie wiem, czy
                    > da się tam upchnąć 10 linii ;-)

No, sygnalizację trzebaby naprawiać, to pewne. Tym bardziej, że jeśli to ma być
                    węzeł przesiadkowy to należałoby w końcu autobusy po torowisku puścić :^)

(zwracam uwagę, że za węzeł przesiadkowy między autobusami a tramwajem w tej
                    chwili służy raczej PKS
                    • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 18.07.07, 21:10
                      svarte_sjel napisał:

> Gdy powstanie trzecia nitka dokądś to będzie można 3 linie zrobić :^P

Tyle, że trzecia nitką będzie pewnie ND - Gaj (jakoś w Zgorzelisko i Zakrzów nie
                      chce mi się wierzyć). I co? Będzie linia ND - Kozanów przez całe miasto? ;-)

> Poproszę jeszcze o jednotorowy łuk Piłsudskiego - Stawowa, będzie perfekcyjnie.

Pełny zestaw łuków to podstawa tego węzła :-)

> A ciąg prawdziwej trasy średnicowej (Kołłątaja, Skargi, itd.) od Krupniczej :^P

To puśćmy 4 przez Skargi, Kołłątaja, 5 przez Krupniczą, 3 przez Kościuszki,
                      Piłsudskiego, Podwale, a 22 przez Kołłątaja. 3 wraca na Leśnicę, a 22 na
                      Pilczyce. Piękne, nieprawdaż? ;-)

> Trzeba było nie być bezmyślym (6!) na początku.

Miasto chciało przechytrzyć samo siebie. Pomyśleli: wyremontujemy sobie tylko
                      Szewską i po sprawie. A tu zonk, bo łuk KW-Widok jest niezdatny do użytku i
                      niskacze muszą niszczyć się na Podwalu. Więc po co była ta wcześniejsza gatka,
                      że mamy zbyt zniszczone torowiska na niskacze?

> > Osobiście uważam parę 14/24 za bez sensu. Gdyby tylko pętla Grabiszynek m
                      > iała
                      > > wjazd od strony FAT-u, to możnaby zrobić to zupełnie inaczej i nie trzeba
                      > by
                      > > robić dwóch linii na Osobowice.
                      >
                      > Dwie linie na Osobowice są potrzebne. W wolnym rozkładzie :^)
                      > Dawno już rozważano rozwiązanie z 14 po staremu (w obie strony przez Nowy Świat
                      > )
                      > i 24 w obie strony przez pl. JP2 i skierowanym na pętlę przy cmentarzu
                      > kursującym tylko w weekendy. Przedłużenie 20 na Oporów było efektem tego.

Wszystko ładnie, ale w dzień roboczy zostawiasz tylko jedną linię z Hallera do
                      FAT-u, a jest to dość ważny węzeł i pototki (zwłaszcza od CH Borek) są tam
                      niemałe. Dlatego lepiej wydłużyć 14 do cmentarza.

• svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 18.07.07, 21:40
                        bystrzak2000 napisał:
                        > chce mi się wierzyć). I co? Będzie linia ND - Kozanów przez całe miasto? ;-)

Znam takiego jednego, który taką dokładnie linię projektował :^)

> > Poproszę jeszcze o jednotorowy łuk Piłsudskiego - Stawowa, będzie perfekc
                        > yjnie.
                        > Pełny zestaw łuków to podstawa tego węzła :-)

E. Z tym co wyrysowałeś da się już wszystkie obecnie istniejące relacje
                        obsłużyć. A ja chcę tylko jednokierunkowy (dwukierunkowy się nie mieści i tak)
                        łuk, który pozwoli tam nawrócić (pojechać w relacji Kołłątaja - Małachowskiego i
                        z powrotem skądinąd też...). Nawet tor postojowy dla tej awaryjnej pętli jest :^)

> To puśćmy 4 przez Skargi, Kołłątaja, 5 przez Krupniczą, 3 przez Kościuszki,
                        > Piłsudskiego, Podwale, a 22 przez Kołłątaja. 3 wraca na Leśnicę, a 22 na
                        > Pilczyce. Piękne, nieprawdaż? ;-)

Może być. Da się i inaczej.

> Wszystko ładnie, ale w dzień roboczy zostawiasz tylko jedną linię z Hallera do

To nie ja, to chłopcy ze ZDiK-u 10 lat temu. Nawet kilka miesięcy tak to
                        jeżdziło (24 było codziennie, ale z połówkową częstotliwością i na Oporów).
                        Na moich schematach i 14 i 24 łączą cmentarze.

> FAT-u, a jest to dość ważny węzeł i pototki (zwłaszcza od CH Borek) są tam
                        > niemałe. Dlatego lepiej wydłużyć 14 do cmentarza.

Złośliwie zauważę, że wtedy nie było dwóch linii do FAT-u. 20 przedłużono tam
                        (na Oporów) po to, żeby nie wycinać komunikacji między Grabiszynkiem a FAT-em
                        całkiem. Pozatym oczywiście masz rację :^)
                      • bystrzak2000 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 22.07.07, 23:20
                        bystrzak2000 napisał:

> (jakoś w Zgorzelisko i Zakrzów nie chce mi się wierzyć).

Muszę uderzyć się w piersi. W Zintegrowanym Systemie Transportu Szynowego etap
                        II (który zaplanowano na lata 2011-2015) oprócz torowiska na Nowy Dwór jest
                        planowana linia na Zakrzów i Zgorzelisko (przez Paderewskiego), Jagodno, Gądów
                        Mały oraz dokończenie linii na Kozanów (Długa, Starogroblowa i Popowicka) :-)
    • Gość: Fibius Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 20:22
      Oczywiście o dzielnicy Psie Pole zapomina się ... JAK ZWYKLE. Mamy najgorsze
      połączenie z resztą miasta, podczas gdy Fabryczna i Krzyki mają dobre połączenia
      ... teraz będą miały jeszcze lepsze. A to że 90tysięcy mieszkańców Psiego Pola
      wiecznie tkwi w korkach, nie mówiąc o niezbyt dogodnej komunikacji miejskiej, to
      już nie ważne. Ważne by mieszkańcy Krzyk i Fabrycznej mieli kolejne, kolejne i
      jeszcze raz, kolejne nowe połączenia. Obwodnicę budują już 2 lata ... na mapach
      :/ Obwodnicę autostradową wybudują za 10 lat ... po mistrozstwach EURO, z
      obwodnicą śródmiejską nie będzie lepiej ... Psie Pole jak sama nazwa wskazuje,
      urzędnicy chcą by dzielnica ta była rzeczywiście psiej wartości a życie było tu
      prawdziwie pieskie .... :/
      • Gość: ubik Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.07, 08:26
        Tym bardziej, że wcześniej była mowa, że T+ połączy z centrum także Psie Pole.
        No i też cicho o "obwodnicy" Psiego Pola (przedłużenie Litewskiej w kierunku
        wiaduktu), czy "trasie olimpijskiej".
    • Gość: Curz Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.07, 21:33
      svarte_sjel napisał:

> Równie ciekawe jest wybieranie na "główne średnicowe" trasy trzeciorzędnych
      > linii w rodzaju 6 i 4. Ja i to, że średnica wschód-zachód miałaby jechać na
      > Sepolno a nie Biskupin (czy docelowo Bartoszowice), bo przecież jasne, że
      > czwartorzdna dwunastka jest ważniejsza od głównej 10.

To chyba jakis blad pismakow, no chyba ze chca 12 wydluzyc do Lesnicy i 10
      skrocic do Pilczyc albo 10 na Sepolno a 12 na Biskupin ;) Jak zwykle cos
      napili, ale tak naprawde to gowno wiadomo z tego wszystkiego, ot.
      • Gość: Curz Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.07.07, 21:33
        mialo byc 'napisali'!
    • Gość: Paul Tramwaje, metro, przesiadki i zielona fala IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.07.07, 23:59
      1)
      Faktycznie trawaj w dzisiejszych czasach to przezytek, ale coz zrobic.
      Tramwajami we Wrocku jezdzi duzo ludzi bo innej mozliwosci komunickaji nie maja
      (pomijam autobusy, ale te tez nie za bardzo bo nie kursuja na tych trasach co
      tramwaje, bardziej tam gdzie ich brak). A byly kiedys jakies plany by we Wrocku
      zaczac budowac metro - snil Dutkiewicz. Wlasnie to te specjalne T+ o ile dobrze
      pamietam mialy w centrum miasta zjezdzac pod ziemie.
      2)
      Linia wschod-zachod (Lenica-Biskupin) to pomylka. Przeciez taka linia juz
      isntnieje. W tym powinna sie zawierac trasa z Lesnicy na Psie Pole - ale to tez
      by musiala przebiegac po innych torach niz obecnie jezdzi np 10. Bo jak taki
      szybki tramwaj moze przemieszczac sie przed miasto, skoro dogoni jakis inny
      wczesniejszy jadacy przed nim, a ten co chwile sie zatrzymuje na zwyklych
      przystankach?
      3)
      Linia na Kozanow - no wkoncu to odizolowane od miasta osiedle bedzie mialo z
      nim lacznosc:) Ale czemu przez Legnicka? Bo z Popowicka/Dluga jest problem -
      zwlaszcza dwa wiadukty kolejowe. Przeciez tylko trzeba sie dogadac z PKP, ale
      to jest juz straszny problem. A znajac chec dzialania naszych urzednikow i upor
      PKP to jest wrecz niemozliwe. Albo innaczej - zbyt skomplikowane.
      4)
      Przesiadki i pierwszenstwo na skrzyzowaniach - tu tez sie usmialem. Wyglada to
      na powazna sprawe. A tymczasem dzis ZDiK/MPK nie umie sie uporac z podwojnymi
      przystankami. Nie mozna sie wiec spokojnie przesiac i tak pasazerowie ze lzami
      w oczach obserwuja odjezdzajacy przed nimi tramwaj na ktory chca sie przesiasc
      ze swojego tramwaju.
      5)
      Zielona fala (pierwszenstwo dla T+) - dobry zart. Od kilku lat sie juz o tym
      trabi a nic nie robi. Co nowa droga i remonty torowisk to ta sama gadka. Efekt?
      Tramwaj rusza z przystanku wprost na czerwone swiatlo, tam czeka caly cykl,
      potem rusza i... zalapuje sie na kolejne czerwone - a nawet jak ma zielone
      (umownie te barwy, bo komunikacja nie ma swiatel w kolorach tylko swoja
      sygnalizacje) to motorniczy sobie jaja chyba robi, bo zwalnia i tak jedzie
      az "zaliczy" czerwone. Poza tym inwestycje drogowe. Zamiast skrzyzowan
      bezkolizyjnych, wielopoziomowych stawia sie kolejne rondo z debilnie
      zaprojektowana sygnalizacja. Na spolecznym chca likwidowac estakady. No fakt,
      boja sie ze one nic nie daja, ze to niepotrzebne, ale komunickaji miejskiej juz
      nikt nie uwzglednia. Widzieliscie zwycieski projekt Francuzow? Gdzie tam w tych
      kretych "paryskich" uliczkach jest miesjce dla tramwajow a zwlaszcza dla
      szybkiego T+ ??
      • Gość: Paul Re: Tramwaje, metro, przesiadki i zielona fala IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 00:11
        6)
        Trasa z pierwszenstwem przejazdu na stadion. To glupota z tymi skrzyzowaniami.
        Ja to widze w ten sposob. Tramwaj wyjezdzajac z cetrum miasta jedzie po
        wydzielonym torowisku ul Dluga i za drugim wiaduktem przy Popowicach torowisko
        te jest wznoszone na estakady ktore ida wzdluz glownej drogi na Maslice az po
        sam stadion. I wcale nie czerpie tego pomsylu z wycieczek po USA. Powiedzmy ze
        jestem prostym Kowalskim mieszkajacym we Wrocku i nigdzie wiecej sie nie
        ruszajacym. Stad wiem co mnie w tym miescie wkurza i czego brakuje. Mozna sie
        przesiasc z samochodow do komunikacji, ale do SPRAWNEJ I SZYBKIEJ komunickaji.
      • Gość: Konrad Re: Tramwaje, metro, przesiadki i zielona fala IP: *.zlotniki.pl 18.07.07, 00:11
        Jedno wszak ważne ale..
        Kozanów nie jest odciętym od miasta osiedlem. Tam kursują autobusy :)
        • almac Re: Tramwaje, metro, przesiadki i zielona fala 23.07.07, 15:29
          Niby tak, ale jakoś wszystkie jeżdża w tych samych kierunkach....
    • Gość: wesoły Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: 213.76.147.* 18.07.07, 12:53
      Już widzę jak to będzie działać?
    • Gość: WK Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.07.07, 13:15
      Projekt Tramwaju+ na trasach Maślice-Gaj oraz Leśnica-Sępolno, pokrywających
      sie częściowo z przebiegiem linii kolejowych świadczy o tym, że zrezygnowano z
      budowy we Wrocławiu aglomeracyjnej SKM (przykładowe dwie linie na początek:
      Środa Śl.-Leśnica-węzeł pod OŚ-Nadodrze-Psie Pole-Długołęka oraz Pracze-
      Maślice-węzeł pod OŚ-Dw Główny-Brochów-Św.Katarzyna). SKM byłby szybszy od
      tramwaju i załatwiałby masowy transport z osiedli podwrocławskich
      (czytaj:wyeliminowanie masy samochodów codziennie kursujacych do miasta). No i
      wreszcie: te linie kolejowe już są; trzeba je pewnie poszerzyć, naprawić i
      zbudować nowe przystanki (Gosiewski buduje przystanek kolejowy za 1mln zł -
      zatrudnić!) ale to powinno być taniej niż budowanie nowych tras tramwajowych
      przez miasto.
      • Gość: jogers Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.centertel.pl 18.07.07, 15:30
        Witam wszystkich, chcialbym zapytac kogos dobrze poinformowanego, czy wciaz
        aktualne sa plany polaczenia portu lotniczego z centrum miasta? Koleja lub
        tramwajem?
        • Gość: Paul SKM we Wro, pociag na lotnisko IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 20:17
          1)
          Mialem okazje przejachac sie SKM w Warszawie:
          www.skm.warszawa.pl/
          Bardzo mi sie podobalo i fajna przejazdzka, ale...
          Znam tez pare faktow. Warszawiacy wcale nie byli z tego zadowoleni, linie
          przedluzono pozniej poza Warszawe tak by bylo wiecej pasazerow. Hucznie
          swietowano otwarcie tej linii. Czemu nie jest popularna? Ano okazalo sie ze
          czas podrozy z obrzezy miasta jest taki sam co autobusem i dluzszy niz metrem!!
          Dlaczego? SKM miedzy jedna a druga stacja (ktorkie odcinki a w Wawie stacje sa
          czasem z takim odstepem co u nas przystanek tramwajowy) nie mogl sie
          odpowiednio rozpedzic. I po drugie najwazniejsze, ciagle stal na czernowym
          swietle bo musial ustepowac piewszenstwa innym jadacym pociagom ktorych w Wawie
          jest penlo (SKM jako kolej miejska mial najmniejszy priorytet pierwszenstwa).
          Po trzecie tabor jest bardzo drogi (jak widac na fotkach ze strony SKM sa to
          bardzo nowoczesne, elektryczne dlugie szynobusy) i nie ma ich pelno.
          Czestotliwosc kursowania - 1 raz na godzine!!! czasem w godzinach szczytu co
          pol godziny. No i jakto na PKP przystalo (choc SKM to wlasnosc miasta Wa-wa ale
          tory juz nie) czesto sie spoznial.

2)
          Kolej miejska we Wro na lotnisko.
          Czy sa jakies plany na to? Sa, ale nie plany, tylko marzenia. Kiedys chcieli
          cos takiego zrobic. Teraz jest jeden warunek: Bedzie linia kolejowa na lotnisko
          jesli oprocz Euro, Wroclaw wygra takze Expo. Zrodlo: Fakty Wroclaw z TVP3 (nie
          pamietam z ktorego dnia, ale ogladalem i wspominali o tym podczas wzmiance o
          rozbudowie lotniska) - docieklych zapraszam na strone TVP3 Wroclaw i niech
          przetrzepia archiwum faktow z ostatnich dwoch miechow.
          • Gość: Paul Re: SKM we Wro, pociag na lotnisko IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.07.07, 20:23
            I jeszcze jako uzupelnienie o SKM do tego co pisalem:
            - wolno sie rozpedza na krotkich odcinach - przyspieszenie 0-100 w 85 sek !!!
            - dlugi czas przejazdu - Warszawa Zachodnia-Srodmiescie-Wawa Falenica - 48 min!!
            ------------------
            www.skm.warszawa.pl - zakladka dane techniczne
          • embriao Re: SKM we Wro, pociag na lotnisko 28.07.07, 21:43
            Gość portalu: Paul napisał(a):

> 1)
            > Mialem okazje przejachac sie SKM w Warszawie:
            > www.skm.warszawa.pl/
            > Bardzo mi sie podobalo i fajna przejazdzka, ale...
            > Znam tez pare faktow. Warszawiacy wcale nie byli z tego zadowoleni, linie
            > przedluzono pozniej poza Warszawe tak by bylo wiecej pasazerow. Hucznie
            > swietowano otwarcie tej linii. Czemu nie jest popularna? Ano okazalo sie ze
            > czas podrozy z obrzezy miasta jest taki sam co autobusem i dluzszy niz metrem!!

Co jak co ale kłamstwa nie zniosę! Autobusem na Rembertów jedziesz ponad godzinę
            (ja utknęłem na ostrobramskiej i jechałem 2 godziny!!!!) a SKM jedziesz niecałe
            półgodziny! Kto ci takich bzdur naopowiadał.

Dalej to bredzenie, że nawet nie chce mi się komentaować.
            • Gość: Paul Re: SKM we Wro, pociag na lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 23:12
              Jak takis madry to moze sam wytlumacz jak to jest z tym SKM w Warszawie?? Jakos
              tlumy nie wala na te pociagi. Przynajmniej kiedys. Dlatego teraz SKM wyjezdza
              poza stolice by wiecej ludzi nimi jezdzilo. Jak na miasto ktore ma tak dobrze
              rozbudowana siec kolejowa, to cos slabo to funkcjonuje. A juz o Wroclawiu nie
              wspomne.
              • Gość: echo Re: SKM we Wro, pociag na lotnisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 22:53
                Masz stare dane.

SKM do Falenicy rzeczywiście nie cieszy się popularnością ale nowa
                trasa Pruszków-Centrum-Sulejówek jest bardzo oblegana.

Pociągi nie były drogie bo to stare składy żółto-niebieskie PKP
                tylko po remoncie za ok 6mln zł każdy (stąd też słabe przyspieszenia)

Pociągi jeżdżą co 25 min a nie co 1h, teraz się myśli o zakupie
                kolejnych (2 już są zamówione)

Odległości od stacji bywają małe z 700-800m w centrum ale są też i 3-
                4km więc średnia wynosi ok 2km.

Podróż trwa ok 40 min to długo ale głównie z uwagi na zły stan torów
                i przestarzały system zarządzania ruchem.
    • Gość: tak! tak! tak! opłaty za wjazd autem do centrum IP: *.dialog.net.pl 18.07.07, 17:32
      Zróbmy jak wyżej rozwinięte państwa (Włochy) czy miasta (Londyn)
      i limitujmy wjazd aut do centrum

Włochy: w dniach duzego smogu najwyzej co drugi dzien można wjezdzac autem do miast.

Londyn: słone opłaty za wjazd do centrum.

u nas podobne regulacje oddymiły by miasto.
    • Gość: rabuch101 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:32
      svarte_sjel napisał:

> Równie ciekawe jest wybieranie na "główne średnicowe" trasy trzeciorzędnych
      > linii w rodzaju 6 i 4. Ja i to, że średnica wschód-zachód miałaby jechać na
      > Sepolno a nie Biskupin (czy docelowo Bartoszowice), bo przecież jasne, że
      > czwartorzdna dwunastka jest ważniejsza od głównej 10.

Swarte, czytj trochę uważniej - jest napisane, że druga trasa średnicowa ma być
      z Biskupina (nie Sępolna) na Oporów. Na Sępolno miałby jeździć T+. Ciekawe
      swoją drogą po co. Czy będą chcieli przedłużyć linię np. w stronę Mydlanej i
      potem wskoczyć na tory kolejowe w kierunku Jelcza?
      • Gość: D.R. Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.pool.mediaWays.net 19.07.07, 01:08
        Czy Milenijna, w którą ma skręcać tramwaj to nie jest przypadkiem fragment Obwodnicy Śródmiejskiej?
        Jeśli tak, to RÓBTA TAK DALEJ ! Ludzie najpierw palą kawe żeby była czarna, potem leją mleko żeby
        była biała...

A tak przy okazji: Rozbudowa sieci tram. i nowe połączenia odległych osiedli z centrum miasta to
        inwestycje niezbędne i oczywiste a wydzielone torowiska, bezkolizyjne trasy (tunele, estakady) czy
        niskopodłogowy tabor to dziś standard każdej nowoczesnej sieci tramwajowej i wszędzie do tego
        właśnie celu zmierzają projekty modernizacyjne istniejacych systemów. Dlaczego to, co gdzie indziej
        jest rutynowym działaniem każdego przewoźnika miejskiego musi u nas nazywać się NOWY MIEJSKI
        PROJEKT KOMUNIKACYJNY TRAMWAJ PLUS albo jeszcze lepiej - NOWY ŚRODEK TRANSPORTU (to nie żart
        !) TRAMWAJ PLUS (patrz: Nasze Miasto-Komunikacja-Zintegrowany System Transportu Szynowego we
        Wrocławiu i aglomeracji wrocławskiej)
        PS. Licząc z grubsza to jakieś 60-70% długości nowej linii musi ten cudowny wynalazek dzielić ze
        swoim "starszym rodzeństwem", któremu nie przysługuje prirytet "zielonej fali". I co wtedy zrobi ten
        Nowy Środek Transportu ?
        • Gość: fakir Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.gazeta.wroc.pl 19.07.07, 09:44
          Czy Milenijna, w którą ma skręcać tramwaj to nie jest przypadkiem fragment Obwo
          > dnicy Śródmiejskiej?
          > Jeśli tak, to RÓBTA TAK DALEJ ! Ludzie najpierw palą kawe żeby była czarna, pot
          > em leją mleko żeby
          > była biała...
          a co to przeszkadza? Wydzielony pas czeka, lewoskręty i tak działają - potok
          samochodów w tym kierunku jest b. duży. Poprowadzenie linii tramwajowej może tu
          sytuację tylko poprawić...
      • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 19.07.07, 13:24
        Gość portalu: rabuch101 napisał(a):
        > Swarte, czytj trochę uważniej - jest napisane, że druga trasa średnicowa ma być
        > z Biskupina (nie Sępolna) na Oporów. Na Sępolno miałby jeździć T+. Ciekawe

Wskaż mi miejsce, w którym napisałem coś innego.
        I napisz to koniecznie kulturalniej :^P

> swoją drogą po co. Czy będą chcieli przedłużyć linię np. w stronę Mydlanej i
        > potem wskoczyć na tory kolejowe w kierunku Jelcza?

Przecież w Studium jest przewidziana opcja przedłużenia linii z Sępolna Trasą
        Olimpijską.
        • Gość: rabuch101 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.07, 23:06
          To ty wskaż mi miejsce gdzie wykazałem brak kultury
          A napisałeś tak:
          Równie ciekawe jest wybieranie na "główne średnicowe" trasy trzeciorzędnych
          linii w rodzaju 6 i 4. Ja i to, że średnica wschód-zachód miałaby jechać na
          Sepolno a nie Biskupin (czy docelowo Bartoszowice), bo przecież jasne, że
          czwartorzdna dwunastka jest ważniejsza od głównej 10.
          • svarte_sjel Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju 21.07.07, 09:58
            Gość portalu: rabuch101 napisał(a):
            > To ty wskaż mi miejsce gdzie wykazałem brak kultury

To, w którym przekręcieś mój nick.

> A napisałeś tak:

Ja doskonale wiem co napisałem. Natomiast ty to jakoś dziwnie interpretujesz.
            • Gość: rabuch101 Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 21:32
              Przepraszam, Svarte. Czy naprawdę myślisz, że zrobiłem to celowo?
              • Gość: q Re: Nowe torowiska dla nowego tramwaju IP: *.media4.pl 07.06.08, 11:34
                on naprawdę tak myśli, jest trochę dziwny, wybacz mu to :-)
    • sts112 Konkretne pytania do znawców tematu 21.07.07, 09:34
      Gdyż albowiem ponieważ nie znam się na tym, a ciekawi mnie:

1) Jaką przewagę mają pętle na których nie ma kółeczka do objechania nad
      tradycyjnymi? Czyli innymi słowy - jaką przewagę mają tramwaje dwukierunkowe
      nad tradycyjnymi.

2) Czy T+ ma wykorzystywać choć częściowo istniejące torowisko, czy też (z
      powodów technicznych?) musi korzystać z całkiem nowego?

3) Którędy T+ ma jechać z Suchej na Legnicką?
      • svarte_sjel Re: Konkretne pytania do znawców tematu 21.07.07, 09:57
        sts112 napisał:
        > 1) Jaką przewagę mają pętle na których nie ma kółeczka do objechania nad
        > tradycyjnymi? Czyli innymi słowy - jaką przewagę mają tramwaje dwukierunkowe
        > nad tradycyjnymi.

To są zupełnie osobne zagadnienia :^)

Tramwaj dwukierunkowy i dwustronny ma tę przewagę nad jednokierunkowym i
        jednostronnym, że nie wymaga pętli do zawrócenia. Bardzo użyteczne na przykład:
        - przy budowaniu linii po kawałku (można tramwaje puścić już mając nieukończoną)
        - przy remontach, wypadkach, itp.
        Zwracam uwagę, że tradycyjny tramwaj to własnie dwukierunkowy i dwustronny jest
        tradycyjny, jednokierunkowo-jednostronne tramwaje to wymysł sprzed około 40 lat.

Linia bez pętli ma jakby mniej przewag:
        - zajmuje mniej miejsca
        - mozna ją budować po kawałku nie budując pętli pośrednich
        W zamian ma tę wadę, że wymusza określony tabor :^)

> 2) Czy T+ ma wykorzystywać choć częściowo istniejące torowisko, czy też (z
        > powodów technicznych?) musi korzystać z całkiem nowego?

Jeśli chodzi o względy techniczne to ma to być zupełnie normalny tramwaj,
        wydzielony ze względów czysto polityczno-marketingowych.
        I mimo absurdalnych zapędów do tworzenia osobnych sieci oczywiście wspólne
        torowiska z pozostałymi liniami mieć będzie.

> 3) Którędy T+ ma jechać z Suchej na Legnicką?

Zapewne przez Krupniczą ];^)
    • Gość: tram_ktos dlaczego nie planują pętli?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 22:09
      Nie rozumiem, dlaczego nie planuje się budowy pętli. W takim przypadku na
      końcówkę trasy nie będą mogły wjeżdżać inne tramwaje.
      • Gość: Paul Re: dlaczego nie planują pętli?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.07.07, 17:43
        "W takim przypadku na końcówkę trasy nie będą mogły wjeżdżać inne tramwaje"

I super!!! Mozesz byc pewny ze zawsze przyjedzie nowy tramwaj a nie jakis
        rupiec. Dodatkowo pozostale tramwaje nie beda korkowac linii (bo jezdzilyby za
        pewne jako zwykly tramwaj).

Kiedys na PKP w pociagu osobowym relacji Wroclaw-Zielona Gora wprowadzono
        pierwsza klase. Co w tym dziwnego? A no to, ze nie byl to wagon 1 klasy. Byla
        to zwykla jednostka (popularny zoltek, dzis sa malowane na czerwono). W nim
        znajdowalo sie kilka miejsc oznaczonych jako pierwsza klasa. Dzis nie maja one
        znaczenia, poniewaz w rozkladach pisze ze jest to pociag tylko z 2 klasa i
        mozna tam siadac majac bilet na "dwojke". Ale kiedys wymyslili sobie ze 1 klasa
        bedzie obowiazywac. No i fajnie myslalem. I potem, co kupilem bilet na 1 klase,
        to podjezdzala akurat ta jednostka ktora 1 klasy nie miala. Taki byl burdel i
        na cale szczescie zniesli to od nowego rozkladu. Gdyby byla gwarancja ze taki
        pociag bedzie jechal codziennie a nie raz kiedys to by to mialo sens. Podobnie
        z trawmajami. Te nowe beda mialy to do siebie ze beda niskopodlogowe. Wiec dla
        ludzi, dla ktorych ma to znaczenie, bedzie to wazna informacja i beda wiedziec
        ze nie przyjedzie tu zaden inny tramwaj. Z kolei nie wiem tylko jaki maja sens
        te tramwaja niskopodlogowe, skoro we Wroclawiu nie spelniaja one swojej
        funkcji. Na Szewskiej np nawet stopnia nie ma by wejsc do tego tramwaju. Gdzie
        indziej sa tylko chodniki. A tu trzeba budowac PERONY o wysokosci na rowni z
        podloga tramwaju.
        • svarte_sjel Re: dlaczego nie planują pętli?! 24.07.07, 21:31
          Gość portalu: Paul napisał(a):
          > rupiec. Dodatkowo pozostale tramwaje nie beda korkowac linii (bo jezdzilyby za
          > pewne jako zwykly tramwaj).

Spokojna głowa, nowe tramwaje mają pozakładane ograniczniki do 60 km/h, a stare
          dobre stopiątki nie i bez problemu jeżdża po 90 km/h na przykład.
          • Gość: Paul Re: dlaczego nie planują pętli?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.07.07, 11:02
            Nie predkosc jest tu problemem, lecz jak czesto sie zatrzymuje. Zaluzmy ze na
            Kozanow jezdzilyby stare jak i nowe tramwaje. Te nowe pelniace funkcje T+
            bylyby szybkimi tramwajami. Podobnie jak autobusy pospieszne nie zatrzymywalyby
            sie na wszystkich przystankach. Ich celem bylaby szybka lacznosc na trasie PKP-
            centrum miasta-Kozanow-Stadion. Ale oprocz tego tymi samymi torami jezdzi kilka
            starych tramwajow jako zwykly srodek transportu, zatrzymujacych sie co chwile
            na kazdym przystanku. I teraz szybki tramwaj chce jechac, a nie moze, musi stac
            za tym starym az ten ruszy. Stare tramwaja czy jakiekolwiek tramwaja BARDZO
            ZADKO OSIADAJA PREDKOSC 60KM/H!! Wiec to ze moga jechac 90km/h nic nie znaczy.
            Rozwiazaniem sprawy byloby osobne torowisko dla T+ i zwyklych tramwajow, ale
            prowadzone do tych samych osiedli. Oznacza to ze ilosc torow tramwajowych
            powinna byc rowna 4, a nie dwa jak dotychczas (przynajmniej poza centrum
            miasta, gdyz w centrum kazdy przystanek ma wazna lokalizacje). Przy wielu
            glownych drogach miejce na to jest, ale zwianazne by to bylo z poszerzaniem
            drogi i budowa nowych torow oczywiscie. Wiec zostaje uproszczona forma, gdzie
            przystanki sa budowane na wzor stacji kolejowych. Linia ma dwa tory, lecz przy
            kazdym przystanku rozdziela sie na wiecej torow (np 4 - dwa perony z torami po
            obu stronach). Wtedy zwykly tramwaj zjezdza na tor boczny a szybki jedzie sobie
            dalej. Jest jednak pewien problem. Przy takich rozjazdach (krzyzowaniach torow)
            tramwaj musi zwolnic niemal do zera, by moc bezpiecznie przejach (przepisy).
            Wychodzi prawie na to, jakby sie normalnie zatrzymywal (pociagi osobowe i
            pospieszne jezdzace po torach zdewastowanych z duzymi ograniczeniami maja nawet
            na dlugich odcinkach te same czasy przejazdu i to nie ze wzgedu na
            ograniczenia. Zauwazylem ze nawet na fragmencie gdzie jest predkosc 60km/h, gdy
            pociag pospieszny zbliza sie do stacji, to zwalnia do 10-20km/h, bo w tym
            miejscu akurat tory sa padniete. Efekt - czas przejazdu przez ta stacje jest
            taki sam co osobowego ktory sie tu zatrzymuje i za chwile rusza).
            Dodatkowo motorniczy T+ zblizajacy sie do przystanku na ktorym nie musi sie
            zatrzymac, zauwazywszy zwykly tramwaj ktory chce wyjechac z tego przystanku,
            ustapi mu pierszenstwa. Co jest glupota, bo to T+ powinien miec pierwszenstwo.
            Zauwazylem tez podobne zachowania wsrod kierowocw autobusow pospiesznych,
            ktorzy jadac o dziwo szybko, nagle gwaltownie zaczeli hamowac, bo zauwazyli ze
            jakas zwykla linia wyjezdza z przystanku i chcieli ja wpuscic. Ja rozumiem ze
            niby trzeba ustapic pierwszenstwa, ze ze wzgledow grzecznosciowych itp. No ale
            ludzie. Gdy obowiazuje komunikacja normlana/pospieszna/ekspresowa to wzgledem
            nich musza byc ustalone jakies priorytety.
            • Gość: jogers Co z tym tramwajem na lotnisko? IP: *.e-wro.net.pl 28.07.07, 20:42
              Ponownie pytam zaznajomionych: czy w 2012 pasażerowie lotniska dojadą do
              centrum tramwajem? Taka chyba zakładano na UEFA 2012...
              • Gość: artek Re: Co z tym tramwajem na lotnisko? IP: *.wro.vectranet.pl 28.07.07, 20:49
                > Ponownie pytam zaznajomionych: czy w 2012 pasażerowie lotniska dojadą do
                > centrum tramwajem?

nie

> Taka chyba zakładano na UEFA 2012...

nie. najbliższa lotnisku pętla tramwajowa ma być zlokalizowana na muchoborze
                wielkim, przy ul. roślinnej. ale to jeszcze daleka przyszłość.
                zaś dla lotniska planowano raczej wykorzystanie dedykowanej linii kolejowej.
                rozważano nawet wykorzystanie dla tej linii dworca świebodzkiego.
        • Gość: tram_ktos Re: dlaczego nie planują pętli?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 23:55
          A gdyby nowy tramwaj się zepsuł, to stary zastąpic go nie może.

A dlaczego stary tramwaj musi zatrzymywać się częściej niż nowy?
          • Gość: Paul Re: dlaczego nie planują pętli?! IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.07.07, 19:15
            1)
            "A gdyby nowy tramwaj się zepsuł, to stary zastąpic go nie może"
            Gdyby nowy sie zepsul, moglby byc zastapiony przez inny nowy tramwaj. Tak to
            powinno dzialac. Jesli dana linie obsluguja 3 tramwaje, to 2 powinny jezdzic a
            3 stoi w rezerwie. Trzeci tramwaj rowniez jezdzi naprzemiennie z innymi, tak by
            co jakis czas byl w eksploatacji lub gdy tamte sa na rutynowym przegladzie. Tak
            to powinno teoretycznie wygladac. A w praktyce to czesto jest tak, ze nawet nie
            maja starych tramwajow do zastapienia. Ale tak nie powinna wygladac idealna
            komunikacja.

2)
            "A dlaczego stary tramwaj musi zatrzymywać się częściej niż nowy"
            Tu problem tyczy sie juz innej sprawy. Rozroznilem komunikacje pospieszna i
            normalna. Wszystko jedno ktory tramwaj by robil za pospiecha, a ktory za
            normalna linie. Glownie nowe nadawalyby sie lepiej na pospieszne, bo wiekszy
            komfort jazdy. Bo wlasnie idea T+ jest i szybkosc przemieszczania sie przez
            miasto i komfort takiej jazdy. Takze ja zaznaczylem, ze problemem moze byc
            dopuszczenie do jazdy po tych samych torach komunikacji normalnej i
            pospiesznej. Taki uklad nie ma sensu, bo zatrzymujacy sie co chwile tramwaj
            linii normalnej (wszystko jedno czy nowy czy stary) blokowalby przejazd
            tramwajowi komunikacji pospiesznej. Ale o rozwiazaniu tego problemu juz pisalem
            w powyzszych postach przedstawiajac jednoczesnie jakie problemy bylyby z tym
            zwiazane.

3)Nowy tramwaj kontra stary
            To ze jestem zwolennikiem nowych tramwujow, nie znaczy jeszcze ze wybrzydzam
            ani tez sie na czyms nie znam. Wczesniej wspomnialem o komforcie jazdy, ale
            jest wazniejszy powod. Nowe tramwaje musza byc koniecznie jako niskopodlogowe.
            To ze ma ktos sprawne nogi i wisi mu to czy na przystankach beda perony na
            rowni z wysokoscia podlogi tramwaju czy niskopodlogowe tramwaje, nie znaczy ze
            wszyscy sa z tego zadowoleni. Jesli cie to pocieszy, to powiem, iz wole by po
            miescie jezdzily same graty, ale z niskopodlogowym podlozem (mimo ze takich nie
            ma) niz super wypasione szynobusy sterowane w calosci przez komputer, ale bez
            niskiego wejscia w drzwiach. Ponoc zyjemy w miescie bez barier :)
    • zeziufive Nowe torowiska dla nowego tramwaju 25.05.08, 22:12
      Reasumując: budowa lini tramów bez pętli to bardzo (dziwna) i
      odważna decyzja ratuszowych "mądrali". MPK będzie miało zgryz jak
      zapewnić pełną obsadę T+ super niskaczami z wydzieleniem wagonów na
      awaryjną rezerwę. Pożyjemy - zobaczymy. A tak poza kamerą
      przypominam, że kilka lat temu odrąbiono w mediach (Słowo Polskie
      2005 r.) o tramie dwusystemowym we Wrocku. Miał żwawo pomykać po
      miejskich torach i kolejowych. Właśnie teraz miał się
      materializować. Co z tego pomysłu się urodziło, a właściwie zdechło
      w zarodku widać na codzień. Szkoda, bo dla aglomeracji Wrocka sieć
      linii tramwajowych w połączeniu z kolejowymi torami w obrębie miasta
      i poza nim, to wydaje się zaraz po metrze najbardziej rozsądne