Gość: b IP: *.ii.uni.wroc.pl 14.05.01, 11:47 ponieważ istnieje tu lista najlepszych książek, to można zrobić także listę najlepszych filmów, co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jarosz Re: 10 najlepszych filmów IP: 195.116.104.* 14.05.01, 12:56 Świetny pomysł, choć trudny do zrealizowania - wytypować dziesiątkę to nieco karkołomne. Cóż, wiem na pewno, jakie dwa filmy są dla mnie najważniejsze, więc te proponuję w czołówce mojej listy. To "Kino Paradiso" Tornatore i "Siekierezada" Leszczyńskiego. Reszta niech będzie bez ustalonej kolejności. Hm, musi się tam znaleźć "Dziecko Rosemary" Polańskiego, "Ojciec chrzestny" (pierwszy) Coppoli, "Casablanca" Curtiza, "Obcy ósmy pasażer Nostromo" i "Łowca androidów" - oba Scotta, "Dzikość serca" Lyncha, "Charakter" van Diema i "Jesienna sonata" Bergmana. Szkoda, że tylko dziesiątka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Wniosek formalny... IP: 156.24.231.* 14.05.01, 13:10 To nie ograniczajmy sie do 10-ciu podczas glosowania! Dopiero po podsumowaniu zobaczymy ktore filmy weszly do pierwszej dziesiatki. Wczoraj wyplodzilem arkusz excela do podliczania takich rzeczy, moge go komus zaofiarowac lub nawet samemu podliczyc wyniki. Co Ty na to b ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Wniosek formalny... IP: 156.17.85.* 14.05.01, 17:26 Oto moja lista najlepszych filmów świata we 'właściwej' kolejności: 1. Rękopis znaleziony w Saragossie - Wojciech Jerzy Has 2. Matrix - Wachowscy bros. 3. Blues Brothers - blues brothers 4. Nakarmić kruki - Carlos Saura 5. Odyseja kosmiczna 2001 - Stanley Kubrick 6. Dobry, zły i brzydki - spagetti western 7. Sens życia - Monthy Pyton 8. Misja 9. Łowcy jeleni 10. Wielki błękit - Luc Besson Co do pomysłu zliczeń głosów. Dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drak �wietny pomysł!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.01, 22:25 Chętnie przychylam się do postulatu szanownego wędzonki. A więc tak, bez numerów pożšdkowych: Sens Życia wedłóg Monty Pythona Pamiętnik znaleziony w Saragossie Łowca Androidów Niebezpieczne zwišzki S.Frearsa 2001 Odysea Kosmiczna �pioch Allena Wielki Błękit Bessona Tron we krwi Kurosawy Mephisto z K.M.Brandauerem Metropolis Fritza Langa Dyktator Chaplina Siudma Pieczęc z Maxem von Sydow Obcy - ósmy pasażer Nostromo Barton Fink Cohenów Widmo lub Diabolique H.G.Cluzot Człowiek, który chciał byc królem z Connerym i Cainem Viridiana Bunuela M jak morderca. Ptaki Trainspotting Złodzieje rowerów Niebo nad Berlinem W.Wendersa Lot nad kukułczym gniazdem. Dr. Strangelove itd... Na dzi� starczy ale mam tu tego jeszcze troszeczkę:)) Tyle pamiętam, ale pewnie jak tylko to wy�lę, przypomni mi się jaki� film który koniecznie powinienem był tu umie�cic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Dlugie listy, ale tylko numerowane ! IP: 156.24.231.* 14.05.01, 23:07 Draku! Dam sobie reke uciac ze jak wymienisz wszystkie dobre filmy to kazdy z radoscia Ci przyzna racje i tez je wymieni a potem wszystkie zajma ex equo pierwsze miejsce :) Dzieki dlugim listom nie uronimy zadnego cennego dziela, ale by wylonic zwyciezcow musisz nadac swym wyborom kolejnosc! Jesli nie odpowiada Ci ta powyzej to ja zmien, ale zeby mi to bylo ostatni raz! :)) (a jak Ci odpowiada to tak ja zarejestruje jak jest) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drak Re: Dlugie listy, ale tylko numerowane ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.01, 21:51 OK. wędzonko! niech zostanie jak jest, gdybym dzis zaczšł w tym grzebac znalazłbym lekko z tuzin kolejnych tytółów, więc basta;)) Ale z rado�ciš popatrzę co tam będš typowac inni. Czekam tez na ostateczne wyniki - Ciekawe co to ludziska, we Wrocku, pooglšdac sobie lubiš? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.01, 23:24 Gość portalu: Jarosz napisał(a): > Świetny pomysł, choć trudny do zrealizowania - wytypować dziesiątkę to nieco > karkołomne. > Cóż, wiem na pewno, jakie dwa filmy są dla mnie najważniejsze, więc te > proponuję w czołówce mojej listy. To "Kino Paradiso" Tornatore i "Siekierezada" > > Leszczyńskiego. Reszta niech będzie bez ustalonej kolejności. > Hm, musi się tam znaleźć "Dziecko Rosemary" Polańskiego, "Ojciec chrzestny" > (pierwszy) Coppoli, "Casablanca" Curtiza, "Obcy ósmy pasażer Nostromo" i "Łowca > > androidów" - oba Scotta, "Dzikość serca" Lyncha, "Charakter" van Diema > i "Jesienna sonata" Bergmana. > Szkoda, że tylko dziesiątka. dodaję "Pojedynek" R.Scotta, "Wstręt" Polańskiego, "Nóż w wodzie" Skolimowskiego - to są filmy które mogę oglądać zawsze i nieskończoną ilość razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: 10 najlepszych filmów IP: 156.24.231.* 14.05.01, 23:41 Gość portalu: efka napisał(a): > > dodaję "Pojedynek" R.Scotta, "Wstręt" Polańskiego, "Nóż > w wodzie" Skolimowskiego - to są filmy które mogę > oglądać zawsze i nieskończoną ilość razy. Efka, czy niejaki Skolimowski zrobil film o tym samym tytule co Polanski czy to moze ja nieslusznie przypisuje to dzielo Polanskiemu? Daje glowe ze ten film jeszcze tutaj padnie, wiec wolalbym wyjasnic czy sa to dwa rozne filmy czy jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: 10 najlepszych filmów-do wędzonki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.01, 23:54 Gość portalu: wędzonka napisał(a): > Gość portalu: efka napisał(a): > > > > dodaję "Pojedynek" R.Scotta, "Wstręt" Polańskiego, "Nóż > > w wodzie" Skolimowskiego - to są filmy które mogę > > oglądać zawsze i nieskończoną ilość razy. > > > Efka, czy niejaki Skolimowski zrobil film o tym samym tytule co Polanski czy to > > moze ja nieslusznie przypisuje to dzielo Polanskiemu? Daje glowe ze ten film > jeszcze tutaj padnie, wiec wolalbym wyjasnic czy sa to dwa rozne filmy czy jede > n. Oczywiście, oczywiście że Polański w 1962 roku! Zastanawiałam się jednocześnie nad "Ręce do góry" Skolimowskiego, stąd to przekłamanie, wybacz... ale dodam jeszcze "Mroczny przedmiot pożądania" L.Bunuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: 10 najlepszych filmów IP: *.kask.net.pl 17.05.01, 00:02 DOM DUSZ OJCIEC CHRZESTNY NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI NIE MA RÓŻY BEZ OGNIA TRZY KOLORY:CZERWONY FORTEPIAN WIELKI BŁĘKIT LEON ZAWODOWIEC CZAS APOKALIPSY MIŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: 10 najlepszych filmów IP: 204.50.249.* 15.05.01, 00:33 Moja lista: Czterej Pancerni i Pies Stawka Wieksza niz Zycie Siedemnascie Mgnien Wiosny (Styrlitz w roli Mikulskiego-Klosa) Co Mi Zrobisz jak mnie Zlapiesz? Sami Swoi. Swiety(Z Roger Moorem) Urodzeni Mordercy Vinetu O Dwoch co ukradli ksiezyc Pearl Harbour (we Wroclawiu w kinach bedzie w przyszlym roku) Lolek i Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choco Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.01, 15:32 100 x moge ogladac: Seksmisja Rejs Stealing Beauty(Ukryte pragnienia) Co sie wydarzylo w Madisom County Cinema Paradiso Desperado Bezsennosc w Seattle(polecam na chandre) Niebezpieczne zwiazki(te z Glenn Close i Malkovitchem) Czerwony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: 10 najlepszych filmów IP: 195.205.145.* 15.05.01, 15:49 Rejs 1 Desperado 2 leon Zawodowiec 3 kino Paradiso 4 Przeminęło z wiatrem 5 Carmen - c. Saura 6 Miś 7 sens życia 8 urodzeni mordercy 9 Ptaki 10 blues brothers 11 misja wystarczy, i tak wędzonka będzie miał mnóstwo pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squ Re: 10 najlepszych filmów IP: 217.30.133.* 15.05.01, 16:38 Jesli ma to byc glosowanie to jednak dobrze by bylo gdyby tytuly czasem sie powtarzaly. Dlatego tez: 1. "Odyseja kosmiczna 2001" (ze wzgledu na ilosc powtorzen na TCM-ie :)) 2. "Noz w wodzie" Polanskiego 3. "Chungking Express" Wong kar Waia 4. "Noc na ziemi" Jarmusha 5. "Leon zawodowiec" 6. "Blue Velvet" Lyncha 7. "Sens zycia" M P 8. "Francuski film rozgrywajacy sie w ciagu 24h na ubogim blokowisku - zamieszki, walka z policja i bezsensowna smierc jednego z bohaterow" niestety tytulu nie pamietam ale film byl genialny... 9. "Zostawic Las Vegas" z Nicolasem Cagem 10. i moze "Waterland" z Jeremy Ironsem Tak wogole to sadze ze lepiej by bylo gdyby najpierw (np termin ograniczono by data) skompletowac liste "najlepszych filmow" z ktorej potem mozna by ukladac wlasny top ten. Niestety wtedy moglo by sie okazac ze najbardziej lubianym filmem znowu sa "Sami swoi" :/ Wogole to ciezko wybrac.. trzeba wartosciowac ktore kategorie sa najwazniejsze - komedie, film polski, sensacja, wielkie epickie megaprodukcje czy tez kino "artystyczne" itd. Bardzo ciezko wrzucic to wszystko do jednego worka i ponumerowac od 1 do 10. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: 10 najlepszych filmów IP: 195.116.104.* 15.05.01, 17:42 Gość portalu: Squ napisał(a): > 8. "Francuski film rozgrywajacy sie w ciagu 24h na ubogim blokowisku - > zamieszki, walka z policja i bezsensowna smierc jednego z bohaterow" niestety > tytulu nie pamietam ale film byl genialny... To "Nienawiść" - świetny film Matthieu Kassovitza. Bodaj debiut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykrys Re: 10 najlepszych filmów IP: 212.244.36.* 16.05.01, 13:44 Gość portalu: Jarosz napisał(a): > Gość portalu: Squ napisał(a): > > > 8. "Francuski film rozgrywajacy sie w ciagu 24h na ubogim blokowisku - > > zamieszki, walka z policja i bezsensowna smierc jednego z bohaterow" niest > ety > > tytulu nie pamietam ale film byl genialny... > > To "Nienawiść" - świetny film Matthieu Kassovitza. Bodaj debiut. "Nienawiść" nie był debiutem Kassovitza, ale był jego pierwszym głósniejszym filme. Btw film - rewelacja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idol Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.05.01, 22:41 Blues Brothers, Nie ma róży bez ognia, Swiat wg Bundych, Alternatywy 4, Simpsonowie, itp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blacksun Re: 10 najlepszych filmów IP: 213.77.115.* 15.05.01, 21:42 oto moje typy: 1)Tańcząc w ciemnościach 2)American beauty 3)Wojaczek 4)Zostawić Las Vegas 5)Przerwana lekcja muzyki 6)Requiem dla snu 7)Piknik pod wiszącą skałą 8)Nóż w wodzie na razie tyle ... moze przypomni mi sie cos jeszcze... pzdr bs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piegdoń A Dorota chce wrócić do seansu z gazetą IP: *.wroc.gazeta.pl 15.05.01, 22:31 W wybieracie, Dorota wynajmuje kino (ale nie w Koronie) i razem oglądamy. To był pomysł chyba jeszcze sprzed powodzi i był i Miś i Rejs i chyba razem coś jeszcze. Co my na to, bo Dorota jest za... Odpowiedz Link Zgłoś
mkk Re: A Dorota chce wrócić do seansu z gazetą 15.05.01, 23:57 Stawiam na Rejs - proszę mi już dziś wypisać bilet (może być Korona, nie będę narzekać na Lalkę). W miłym towarzystwie taki film ! Mogę być w pierwszym rzędzie :) Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: A Dorota chce wrócić do seansu z gazetą IP: *.kom-net.pl 16.05.01, 00:12 > Co my na to, bo Dorota jest za... My, jako siła przewodnia narodu, mówimy tak. A oto mój TOP 20. Nie ukrywam, że pobuszowałem trochę w necie i literaturze, żeby uniknąć aktualizowania. Pewnie jeszcze coś by się znalazło, ale na chwilę obecną wygląda to tak: 1. Osiem i pół - Fellini 2. Trzy kolory: Czerwony - Kieślowski 3. Dwunastu gniewnych ludzi - Lumet 4. Mechaniczna pomarańcza - Kubrick 5. Rashomon - Kurosawa 6. Obywatel Kane - Welles 7. Łowca jeleni - Cimino 8. Życie jest piękne - Benigni 9. Lot nad kukułczym gniazdem - Forman 10. Dawno temu w Ameryce - Leone 11. Kino Paradiso - Tornatore 12. Dziecko Rosemary - Polański 13. Nocny kowboj - Schlesinger 14. Absolwent - Nichols 15. Psychoza - Hitchcock 16. Żądło - Hill 17. Siedmiu samurajów - Kurosawa 18. Zelig - Allen 19. Blaszany bębenek - Schlondorf 20. 2001: Odyseja kosmiczna - Kubrick I jeszcze jedno: widziałem wczoraj bardzo fajny film zielonogórskiej grupy filmowej Sky Piastowskie "Że życie ma sens". To film amatorski, zrobiony za śmieszne pieniądze (bodaj 3 tys. PLN, z czego połowa poszła na piwo :-))) ), który jednak na tyle wszystkich zachwycił, że jest grany w kinach. Polecam jednak wersję niekinową, dłuższą o godzinę. http://film.wp.pl/zezyciemasens/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: A Dorota chce wrócić do seansu z gazetą IP: 195.205.145.* 16.05.01, 09:13 A my na to: TAK! Może byc i Oskar, taki zestaw filmowy, jak tu sie szykuje - gratka :) Wedzonka, jak wypadaja wstępne podsumowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Wstepne wyniki . . . Malo glosow !!! IP: 156.24.231.* 16.05.01, 21:00 Gość portalu: Bea napisał(a): > A my na to: TAK! > Może byc i Oskar, taki zestaw filmowy, jak tu sie szykuje - gratka :) > Wedzonka, jak wypadaja wstępne podsumowania? Sa robione na biezaco. Ale moze jeszcze poczekamy? Tym bardziej ze filmow jest juz grubo ponad setke a malo sie powtarzaja. Co gorsza, na razie na topie jest film ktory widzialem juz piec razy i za kazdym razem nie w calosci, bo nie da sie na nim nie przyciac komara! I nie jest to Rejs, ani Mis, ani Sami swoi!!! Tak wiec, biorac pod uwage propozycje Piedgoniowej, radzilbym smialo glosowac dalej bo przyjdzie nam chrapac i to pewnie w niewygodnych fotelach! Dla wielbicieli rebusow powiem ze ten film ktory poki co (bardzo nieznacznie) prowadzi to tegoroczna klasyka... :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piegdoń Re: Wstepne wyniki . . . Malo glosow !!! IP: *.wroc.gazeta.pl 16.05.01, 21:12 > Tak wiec, biorac pod uwage propozycje Piedgoniowej, radzilbym smialo glosowac > dalej bo przyjdzie nam chrapac i to pewnie w niewygodnych fotelach! > Pozdrawiam! Po pierwsze - powiedziałam - nie Korona (bo tam wieje po uszach air & co). Po drugie - to Dorota Po trzecie - spać się da nawet w PKP, a co dopiero w kinie Po czwarte chyba Cie wiem, apetyczny kolego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squ Re: Wstepne wyniki . . . Malo glosow !!! IP: 217.30.130.* 16.05.01, 23:15 Gość portalu: wędzonka napisał(a): > Co gorsza, na razie na topie jest film ktory widzialem juz piec razy i za kazdy > m > razem nie w calosci, bo nie da sie na nim nie przyciac komara! > > I nie jest to Rejs, ani Mis, ani Sami swoi!!! > > Tak wiec, biorac pod uwage propozycje Piedgoniowej, radzilbym smialo glosowac > dalej bo przyjdzie nam chrapac i to pewnie w niewygodnych fotelach! > Dla wielbicieli rebusow powiem ze ten film ktory poki co (bardzo nieznacznie) > prowadzi to tegoroczna klasyka... :) A wiec najwyzszy juz czas abys obejrzal w calosci :DD Mowiac serio to piszac swoje typy nie wiedzialem ze planujecie jeszcze raz obejrzec zwyciezkie tytuly. Gdyby glosowanie mialo tytul "10 filmow ktore jescze raz chcialbys obejrzec w kinie" zrobilbym inna liste :> A na pierwszym miejscu z pewnoscia nie znalazl by sie film z rebusu, poniewaz regularnie leci na TCMie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotras Re: 10 najlepszych filmów IP: *.legnica.dialog.net.pl 16.05.01, 01:52 I tak wygrają "Sami swoi". A oprócz tego: 1"Leon zawodowiec" 2"Hair" 3"Lot nad kukułczym gniazdem" 4"Pół żartem,pół serio" 5"Psychoza" 6"Miś" 7"Kabaret" 8"Bonnie i Clyde" 9"Postrzyżyny" 10"Pociągi pod specjalnym nadzorem" Te dwa ostatnie dla miłośników Hrabala i Menzla. Niech zobaczą je ci,którzy twierdzą,że czeskie filmy są nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 10:25 Moje 10 najlepszych to: 1. Kabaret 2. Ojciec chrzestny 3. Amarcord 4. Łowca jeleni 5. Kundum, dzieje dalaj lamy 6. Absolwent 7. Trzeci cud 8. Człowiek z marmuru 9. Hair 10. Giuseppe w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocoment Re: TOP 10 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.01, 10:34 Gość portalu: b napisał(a): > ponieważ istnieje tu lista najlepszych książek, to można zrobić także listę > najlepszych filmów, co wy na to? OTO MOJE TOP TEN: 1."Pulp Fiction" 2."Aliens (Obcy II)" 3."Czas Apokalipsy" 4."Cztery Pokoje" 5."Kiler" 6."Polowanie na czerwony październik" 7."Va Bank" 8."Desperado" 9."South Park" 10."Predator" Pozdrawiam NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: do wendzonki IP: *.ii.uni.wroc.pl 16.05.01, 11:37 Czy ty naprawdę chcesz zebrać wszystkie wyniki? Jeśli tak, to gratuluję zapału, po pomysł jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Re: do wendzonki IP: 195.41.66.* 16.05.01, 14:25 1 'Poslaniec' Loseya 2.'Romantyczna Angielka' tegoz 3.'Nakarmic kruki' Saura 4.'Odysea kosmiczna 2001' Kubricka 5.'Milosc w Tokyo' ? 6.'Blaszany bebenek' 7.'Milosc Swana' 8.'Rejs' 9.'Mis' 10'Leniuchy z zyznej doliny' jakiegos Greka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.01, 22:05 Serdeńko. Ostatnio był problem z tym połączeniem. Ale!!!! Pomysł cudowny. Nie mniej jednak, film ogladany przeze mnie 10 lat temu robił ogromne wrażenie, a dzisiaj widzę go jako kicz. Inny np. Gwiezdne wojny mogę oglądac do dzisiaj. Moje pytanie: 1. Lubię oglądać w dalszym ciągu ten film i robi na mnie wrażenie 2. Uważam go za przełom w kinematografii. Pytanie: czy powinnismy rozgraniczyć film polski i zagraniczny (sądze, że ma to znaczenie) 3. Jest to film, który zrobił na mnie wrażenie. Chyba te wątki można mnożyć. Musimy określić jakieś wspólne zasady (trzeba?). Na dzisiaj nie mam pomysłów i czasu, ale jutro się dołączę. Pozdrawiam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Propozycja kryterium IP: 156.24.231.* 16.05.01, 23:51 Gość portalu: troll napisał(a): > Serdeńko. Ostatnio był problem z tym połączeniem. > Ale!!!! Pomysł cudowny. Nie mniej jednak, film > ogladany przeze mnie 10 lat temu robił ogromne > wrażenie, a dzisiaj widzę go jako kicz. Inny np. > Gwiezdne wojny mogę oglądac do dzisiaj. Moje pytanie: > 1. Lubię oglądać w dalszym ciągu ten film i robi na > mnie wrażenie > 2. Uważam go za przełom w kinematografii. > Pytanie: czy powinnismy rozgraniczyć film polski i > zagraniczny (sądze, że ma to znaczenie) > 3. Jest to film, który zrobił na mnie wrażenie. > Chyba te wątki można mnożyć. Musimy określić jakieś > wspólne zasady (trzeba?). Na dzisiaj nie mam pomysłów > i czasu, ale jutro się dołączę. Pozdrawiam!!!!!!! Troll, wybierz filmy ktore chcialbys by Twoj syn zobaczyl i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mski Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroc.gazeta.pl 16.05.01, 22:15 Polska 1. Ziemia obiecana 2. Potop 3. Miś 4. Rejs 5. Baza ludzi umarłych 6. Vabank 7.Popiół i diament 8. Pociąg 9. Nóż w wodzie 10. Matka Joanna od aniołów Świat (bez kolejności) Kabaret, Pół żartem, pół serio, 12 gniewnych ludzi, Ojciec chrzestny II, Dawno temu w Ameryce, Kino Paradiso, Lecą żurawie, La strada, Złote lata radia, Czas Apokalipsy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Do Wędzonki IP: 156.17.85.* 18.05.01, 17:45 Co z wynikami? Minęło już 2 dni od ostatniego wpisu, (choć niby dopiero 4 dni od założenia wątku). Tak czy siak, podsumwanie pożądane, ewentualnie co tydzień możnabyłoby robić aktualizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Pierwsze wyniki + sciagawka dla niezdecydowanych ! IP: 156.24.231.* 21.05.01, 15:50 Wprawdzie sadze ze jeszcze za wczesnie na podsumowania, ale poniewaz jestem ponaglany przez niektorych :) przedstawiam oto dotychczasowe wyniki w pelnej krasie. Aby pomoc glosowac kolejnym uczestnikom, szczegolnie tym ktorzy sie obawiaja ze zapomna jakiegos filmu, nie ograniczylem sie tylko do pierwszej dziesiatki. Kolejni glosujacy moga wiec liste traktowac jako sciagawke! Kolejne filmy tych ktorzy juz glosowali bede lokowal na kolejnych pozycjach ich dotychczasowych list, tak ze glosowac nadal moga wszyscy. Prosze jedynie by ci sami compostownicy nie glosowali kilka razy na te same filmy. :) Oto nasza wielka lista! 1. (5,94) Kino Paradiso 2. (5,86) Mis 3. (5,85) Odyseja kosmiczna 2001 4. (4,84) Ojciec chrzestny 5. (4,80) Leon zawodowiec 6. (4,74) Noz w wodzie 7. (4,74) Sens zycia Monty Pythona 8. (3,63) Kabaret 9. (3,58) Rejs 10. (3,57) Desperado 11. (3,57) Niebezpieczne zwiazki 12. (3,52) Lowca jeleni 13. (3,50) Czas Apokalipsy 14. (3,48) Wielki blekit 15. (3,37) Lot nad kukulczym gniazdem 16. (2,45) Rekopis znaleziony w Saragossie 17. (2,42) Pol zartem, pol serio 18. (2,41) Nakarmic kruki 19. (2,41) Trzy kolory - czerwony 20. (2,38) Lowca androidow 21. (2,37) Hair 22. (2,35) Blues Brothers 23. (2,35) Vabank 24. (2,35) Zostawic Las Vegas 25. (2,33) Dawno temu w Ameryce 26. (2,33) Dziecko Rosemary 27. (2,33) Urodzeni mordercy 28. (2,29) Misja 29. (2,29) Obcy, osmy pasazer Nostromo 30. (2,28) Absolwent 31. (2,28) Psychoza 32. (2,23) Blaszany bebenek 33. (2,20) Ptaki 34. (1,23) Czterej pancerni i pies 35. (1,23) Dom dusz 36. (1,23) Osiem i pol 37. (1,23) Pojedynek, R.Scott 38. (1,23) Poslaniec 39. (1,23) Pulp fiction 40. (1,23) Seksmisja 41. (1,23) Tanczac w ciemnosciach 42. (1,23) Ziemia obiecana 43. (1,22) American beauty 44. (1,22) Matrix 45. (1,22) Obcy II 46. (1,22) Potop 47. (1,22) Romantyczna Angielka 48. (1,22) Siekierezada 49. (1,22) Stawka wieksza niz zycie 50. (1,22) Wstret 51. (1,21) 12 gniewnych ludzi 52. (1,21) Amarcord 53. (1,21) Chunking Express 54. (1,21) Dwunastu gniewnych ludzi 55. (1,21) Siedemnascie mgnien wiosny 56. (1,21) Ukryte pragnienia 57. (1,21) Wojaczek 58. (1,20) Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz? 59. (1,20) Co sie wydarzylo w Madison County 60. (1,20) Cztery pokoje 61. (1,20) Mechaniczna pomarancza 62. (1,20) Mroczny przedmiot porzadania 63. (1,20) Nie ma rozy bez ognia 64. (1,20) Noc na Ziemi 65. (1,20) Przeminelo z wiatrem 66. (1,19) Baza ludzi umarlych 67. (1,19) Carmen, C. Saura 68. (1,19) Casablanca 69. (1,19) Kiler 70. (1,19) Kundum, dzieje Dalaj Lamy 71. (1,19) Milosc w Tokyo 72. (1,19) Przerwana lekcja muzyki 73. (1,19) Rashomon 74. (1,19) Sami swoi 75. (1,18) Blue Velvet 76. (1,18) Dobry, zly i brzydki 77. (1,18) Fortepian 78. (1,18) Obywatel Kane 79. (1,18) Polowanie na Czerwony Pazdziernik 80. (1,18) Requiem dla snu 81. (1,18) Spioch 82. (1,18) Swiety, R.Moor 83. (1,17) Bezsennosc w Seattle 84. (1,17) Leca zurawie 85. (1,17) Milosc Swana 86. (1,17) Piknik pod wiszaca skala 87. (1,17) Popiol i diament 88. (1,17) Trzeci cud 89. (1,16) Bonnie i Clyde 90. (1,16) Czlowiek z marmuru 91. (1,16) Dzikosc Serca 92. (1,16) La strada 93. (1,16) Nienawisc 94. (1,16) Pociag 95. (1,16) Tron we krwi 96. (1,16) Winnetou 97. (1,16) Zycie jest piekne 98. (1,15) Charakter 99. (1,15) Czerwony 100. (1,15) Mephisto 101. (1,15) O dwoch takich co ukradli ksiezyc 102. (1,15) Postrzyzyny 103. (1,15) South Park 104. (1,15) Zlote lata radia 105. (1,14) Giuseppe w Warszawie 106. (1,14) Jesienna sonata 107. (1,14) Leniuchy z zyznej doliny 108. (1,14) Matka Joanna od aniolow 109. (1,14) Metropolis 110. (1,14) Pearl Harbour 111. (1,14) Pociagi pod specjalnym nadzorem 112. (1,14) Predator 113. (1,14) Waterland 114. (1,13) Bolek i Lolek 115. (1,13) Dyktator 116. (1,12) Siodma pieczec 117. (1,11) Nocny kowboj 118. (1,10) Barton Fink 119. (1,9) Widmo lub Diabolique 120. (1,8) Czlowiek ktory chcial byc krolem 121. (1,8) Zadlo 122. (1,7) Siedmiu samurajow 123. (1,7) Viridiana 124. (1,6) M jak morderca 125. (1,6) Zelig 126. (1,4) Trainspotting 127. (1,3) Ze zycie ma sens 128. (1,3) Zlodzieje rowerow 129. (1,2) Niebo nad Berlinem 130. (1,0) Dr Strangelove Punktacja: (suma glosow, suma wazona) Suma wazona to suma punktow zaleznych od miejsc na listach glosujacych: 1 - 23 pkt 2 - 22 pkt ... 24 - 0 pkt (jeden glosujacy wybral, jak dotad, max 24 filmy, ale mozecie przekraczac te granice do woli!) Poniewaz niektorzy podawali konkretny odcinek Ojca chrzestnego a niektorzy tylko tytul, wrzucilem wszystkie odcinki tego filmu do jednego worka. Inaczej z Obcym, ktorego jesli juz ktos podal, to z numerem. Jak pamietam poziom poszczegolnych odcinkow rzeczywiscie byl bardzo niejednakowo odbierany. Pozdrawiam i zapraszam wszystkich do oddawania kolejnych glosow! Wiele filmow zasluguje na lepsze pozycje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 15:55 Moja lista wygląda tak: 1)PIKNIK POD WISZĄCĄ SKAŁĄ - niezapomniany, kultowy, oglądałam go 8 razy!!! 2)Mężczyźni wolą blondynki 3)Pół żartem, pół serio 4)Plac Waszyngtona 5)Koszmar z ulicy Wiązów 6)Olivier, Olivier 7)Do widzenia, do jutra 8)Wściekłe gacie 9)13 Piątek 10)Babe, świnka z klasą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cruella Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 15:56 I jeszcze filmy Barei dodaję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.01, 20:48 całkiem niezły pomysł z tym rankingiem, ale lista dłuuuga na kilometry z tego wyjdzie. mam takie pytanko: czy ktoś wie, gdzie jest we wrocku jakiś DKF ? bo Studio zamknęli... a tamte salki były nieziemskie. teraz lista filmów: 1. Siódma pieczęć - Bergman 2. Godzina wilka - Bergman 3. Jajo węża - Bergman 4. Z życia marionetek - Bergman 5. Casablanca 6. Yellow submarine 7. Viridiana - Bunuel 8. 8 i pół - Fellini 9. O dwóch takich co ukradli księżyc (wersja animowana, rzecz jasna) 10. Poszukiwany, poszukiwana i to na tyle... na liście jeszcze wiele pozycji... pozdrowienia dla wszystkich kochających dobre filmy. Lady Blue Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: 10 najlepszych filmów IP: 195.116.104.* 21.05.01, 21:10 Póki nie będzie DKF-u na Polibudzie (patrz: wątek "DKF Politechnika"), to jeszcze przez dwa wtorki będzie działał DKF w MDK-u na ul. Kołłątaja 20 - bardzo blisko dworca. Później przerwa wakacyjna i od października znów ruszamy z projekcjami (piszę "-my", bo mam w pracy tego klubu niewielki udział). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: 10 najlepszych filmów IP: *.txucom.net 22.05.01, 04:26 Chinatown-Polanski Das Boot Deer hunter/Lowca Jeleni Ojciec Chrzestny Apocalypsis now/Czas Apokalipsy Pociagi pod specjalnym nadzorem Pieknosc dnia-Bunuel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: 10 najlepszych filmów IP: *.txucom.net 22.05.01, 05:08 Zapomnialm;Gladiator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.05.01, 22:22 Gość portalu: Jarosz napisał(a): > Póki nie będzie DKF-u na Polibudzie (patrz: wątek "DKF Politechnika"), to > jeszcze przez dwa wtorki będzie działał DKF w MDK-u na ul. Kołłątaja 20 - > bardzo blisko dworca. Później przerwa wakacyjna i od października znów ruszamy > z projekcjami (piszę "-my", bo mam w pracy tego klubu niewielki udział). dziekuję za info, ale do mdk-u na kołłataja jakoś nie mam serca... czy dalej bywają tam projekcje na video za free? a dkf-polibuda trochę daleko i nienajlepsze godziny, niestety. ale... zobaczymy w październiku. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: 10 najlepszych filmów IP: *.im.pwr.wroc.pl 07.06.01, 13:06 Problem nie tylko w tym, że we Wrocku nie ma żadnego DKF-u, ale że odkiedy zlikwidowali Studio (pół roku) nikt nie gra już nic poza nowymi filmami. W DKF- ie na Kołłątaja od ponad roku grają w zasadzie wyłącznie rzeczy, które niedawno zeszły z ekranów, na które każdy, kto chciał, mógł sobie pójść 2 miesiące wcześniej. Półtora roku temu były przynajmniej 2 starsze filmy na tydzień w Studiu, 1 w Atomie, poza tym działał DKF na Polibudzie, a w Polonii były maratony konesera i jakieś tam przeglądy. A dzisiaj nie ma niczego z tych rzeczy i nikt nie próbuje nic zmienić. Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś wytłumaczył mi o co wtym chodzi. Niby o kasę, bo DKF-y nie są opłacalne, ale w końcu na DKF w Atomie przychodziło kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt razy więcej luda niż na seansy nawet dobrych filmów w dni powszednie. Z resztą na pół miliona ludzi we Wrocku znajdą się jacyś zainteresowani obejrzeniem dobrego filmu? (a może przypadkiem czyta to ktoś w miare kompetentny...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz DKF-y IP: 195.116.104.* 07.06.01, 13:35 Kasa jest tylko jednym z problemów. Gorzej z dostępem do starych filmów. Filmoteka utrudnia klubom życie, jak może - sępi swoje tytuły straszliwie, w tym filmów produkcji amerykańskiej nie wypożycza praktycznie w ogóle, a inne reglamentuje. Trzeba się o każdy konkretny wykłócać. Rzekomo niszczy się taśma... Oczywiście we własnym kinie Filmoteki - Iluzjonie w Warszawie - eksploatuje się zbiory do granic możliwości, tylko dlaczego kosztem innych miast i klubów? Uzyskanie jednego filmu na dwa miesiące to prawdziwy sukces. Kluczem są układy w Filmotece, a z takowymi teraz we Wrocławiu krucho. W tej sytuacji porywanie się na monograficzne przeglądy bywa karkołomne. Jest również podłoże historyczne. Dawne Studio, Atom i Klub Dziennikarza prowadził Ryszard Mergies, a u niego DKF robił Jacek Szymański. Obaj mieli niezłe dojścia do filmotecznych archiwów, nie mówiąc o własnych, "piwnicznych" zbiorach. Parę lat temu zlikwidowano Dziennikarza, następnie Atom został przejęty przez Zagłębie Weissa (czyli Pałacyk i Oskar), a na koniec 2000 r. upadło Studio. Kiedy Piotr Weiss przejął Atom, zniknął stamtąd i Jacek Szymański, a wraz z nim i Mergiesem zniknęły też kontakty z Filmoteką i DKF. Zauważ, że od tamtej pory jedyne, co wykraczało poza normalny repertuar w Atomie, to Festiwal von Triera, ale to tylko dlatego, że Weiss jest lokalnym dystrybutorem filmów od Gutka. A DKF-u w MDK-u będę bronił, bo nieprawdą jest, że pokazujemy tylko lekko zakurzone nowości. Był choćby "Czarny Orfeusz" Camusa z lat 50., a nie tak dawno temu "Sprzedawca marzeń" Tornatore z połowy lat 90. albo "Cienka czerwona linia" Malicka sprzed dwóch lat. Czy w świetle powyższych faktów to naprawdę aż tak niewiele - zwłaszcza w zestawieniu z ceną biletu - 7 zł (chyba najmniej we Wrocławiu w kinie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: DKF-y IP: *.im.pwr.wroc.pl 07.06.01, 17:44 Zacznijmy od DKF-u w MDK. "Cienka czerwona linie" zaliczylbym jednak do tej grupy filmow "lekko zakurzonych", "Czarny Orfeusz" z tego co pamietam byl do obejrzenia w Studiu albo na Polibudzie w ciagu poprzednich 2 lat gora, wiec to tez niewielki sukces. Jesli chodzi o bilety, to w sumie dla milosnika kina glodnego dobrych starych filmow niewielka roznica jest to, czy zaplaci 7 czy 10 zlotych, chyba ze to samo moze/mogl niedawno obejrzec po podobnej cenie w lepszych warunkach. Poza tym, przypominam sobie, ze w MDK-u byl tez jakis seans Pancernika Potiomkina i dwoch filmow Bunuela. Tylko ile razy mozna ogladac Potiomkina i Psa Andaluzyjskiego. Moze warto "raz na dwa miesiace" pokazac cos, czego nie pokazywano w ciagu ostatnich kilku lat? Jesli chodzi o DKF-y w ogole, to dzieki za rys historyczny. Dziwi mnie tylko to, dlaczego nikt nie probuje nic zmienic. W koncu kiniarzom powinno zalezec na przyciagnieciu do kina tez tej publicznosci, ktora chce ogladac dobre filmy. W koncu, jesli beda sie tylko licytowac na komfort sal kinowych i wielkosc ekranu, to w koncu i tak przegraja ze Ster Century, czy innym multipleksem. Przeciez ci ludzie o ktorych pisales, ludzie z kontaktami, nie zapadli sie pod ziemie i ciagle "ktos" moglby ich kontakty wykorzystac. Inaczej grozi nam, ze Wroclaw bedzie jedyna w swoim rodzaju filmowa pustynia. Tak poza tym, to nie wiesz, dlaczego w Polonii nie ma juz nawet "Wieczorow konesera"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: DKF-y IP: 195.116.104.* 07.06.01, 18:09 Odnośnie archiwaliów w MDK-u, to graliśmy np. prawie całego Tarkowskiego jeszcze przed podobnym przeglądem rok temu na Politechnice. Były nie tak dawno temu i inne dzieła niesłusznie zapomnianego kina radzieckiego - np. "Dworzec dla dwojga" Riazanowa. Był "Iwan Groźny" Eisensteina - nie pokazywany ostatnio nigdzie indziej we Wrocławiu. Był wreszcie na początku marca br. "Złoty wiek" Bunuela - można o nim powiedzieć to samo co o Eisensteinie wyżej. Zgoda, że dla uzupełnienia towarzyszył mu wielokrotnie grywany "Pies Andaluzyjski", lecz to przecież bardzo krótki film, a poza tym ma to do siebie, że można go oglądać wielokrotnie :-))) Były i inne filmy, ale musiałbym pogrzebać w papierach, by sprawdzić, jakie. Nie kłóćmy się zresztą o szczegóły. DKF w MDK-u ma to do siebie, że słucha swoich widzów. Jeśli masz pomysły na przeglądy (realne pomysły, bo marzeń sami mamy bez liku), to co Ci szkodzi porozmawiać na ten temat z naszą szefową, p. Danutą Zajączkowską? Zapraszam :-))) Jako że jest wicedyrektorką MDK-u, to można ją tam zastać niemal codziennie. Nie mam pojęcia, dlaczego zniknęły z Polonii Maratony Konesera, ale mogę popytać. Nawiasem mówiąc, ostatnio wyświetlano tam "Imię róży"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: DKF-y IP: *.im.pwr.wroc.pl 08.06.01, 13:48 Kiedy był ten "Iwan Groźny", bo przegapiłem :-(((. Jeśli chodzi o "Złoty wiek", to nie jestem pewien, czy nie było go gdzieś indziej w ciągu ostatnich 2-3 lat. A propos "Złotego wieku", to czy moglibyście wywieszać program ciut wcześniej (np. ok. tygodnia przed pierwszą projekcją w miesiącu), bo w ten sposób "Złoty wiek" przegapiłem. Kino radzieckie wcale nie jest aż tak zapomniane (np. "Syberiada" i "Wujaszek Wania" Konczałowskiego w Polonii w zeszłym roku), a Tarkowski, z całą sympatią, jaką mam dla jego twórczości, jest nadmiernie eksploatowany. Gratuluję, że wy byliście pierwsi, ale po co po 4/7 Tarkowskiego w Atomie i całości na Polibudzie zrobiono jeszcze jeden przegląd w Polonii? Jest tylu wielkich twórców o wiele bardziej zapomnianych: Dreyer (mimo popularności von Triera), Bresson (mimo tego, że umarł 1.5 roku temu) itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: DKF-y IP: 195.116.104.* 08.06.01, 14:26 Nie pamiętam dokładnie, kiedy graliśmy "Iwana Groźnego". "Złotego wieku" z całą pewnością nie było w ostatnich latach nigdzie indziej, bo sam na ten film długo polowałem. I, niestety, nadal będę polował, bo złośliwy zbieg okoliczności nie pozwolił mi być na tej projekcji :-((( Zapamiętałbym, że gdzieś indziej też go przegapiłem. Postulat o wcześniejszym wywieszniu programu jest słuszny, choć nie zawsze możliwy do zrealizowania. Czasami repertuar "dopina się" w ostatniej chwili, bo się np. czeka na decyzję Filmoteki, czy da nam jakiś tytuł czy nie. Zasugeruję jednak szefowej takie wcześniejsze wywieszanie, jeśli tylko da się to wykonać. Tarkowskiego rzeczywiście ostatnio jakby nadmiar na wrocławskich ekranach. Osobiście szanuję jego twórczość, ale do większości jego dokonań serca nie mam. Chętnie powtarzam sobie trzy spośród wszystkich jego dzieł ("Dziecko wojny", "Zwierciadło" i "Ofiarowanie"), dyskretnie omijając resztę. Też jednak wolałbym sobie pooglądać filmy wielkich a zapomnianych twórców: do Dreyera bym sobie dodał Clouzota, Caprę, Chabrola, Langa, Rohmera, Sjostroma, Richardsona, Reisza i jeszcze paru innych. Capra w sumie odpada, bo Amerykanin i Filmoteka nam go nie da, ale co do reszty, można by powalczyć. Przy okazji - od nowego sezonu, po wakacjach, ma być ponoć przywrócony stan DKF- owy sprzed 2000 r. - jest spora szansa, że ponownie ruszy DKF Politechnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: DKF-y IP: 156.24.231.* 08.06.01, 17:39 Wytlumaczcie mi, prosze, jakimi kryteriami kieruje sie ta Filmoteka przy wypozyczaniu Wam filmow? Mowicie o ukladach, ale czy to mozliwe zeby takie decyzje zalezaly wylacznie od czyjegos "widzi mi sie"? Bo jesli tak to nalezy podniesc halas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: DKF-y IP: 195.116.104.* 08.06.01, 19:00 Niestety, tak właśnie jest, że wszystko w Filmotece zależy od Pana Boga, którym jest jej szef ds. udostępniania zbiorów - niejaki Grzegorz Pieńkowski. A ściślej zależy to od jego "widzimisię". Sprzyja temu sytuacja, że nie istnieje żaden porządny katalog filmów z tej państwowej instytucji - to znaczy pewnie istnieje, tyle że do ich użytku wewnętrznego. Reguły gry są takie, że albo Pieńkowski dany film klubowi da, albo będzie nam w żywe oczy wmawiał, iż filmu już nie ma, co nie zawsze jest prawdą. Owszem, trochę tytułów poszło już się bujać z powodu "zgrania" do ostateczności celuloidu, niemniej przecież nie wszystkie. To jest atut Pieńkowskiego, bo nie zawsze jego twierdzenia można zweryfikować, ale czasem da się go przyłapać na kłamstwie ("Jak to nie ma filmu X? A DKF taki a taki ten film niedawno dostał!"). Naszym atutem jest również działanie z zaskoczenia - zdarza się, że Pieńkowski się nie spodziwa, o co może być nagabywany, albo wywiad jest na tyle dynamiczny, że zdarza mu się zapomnieć i obiecać wypożyczenie jakiejś kopii. Są to jednak sporadyczne przypadki. To piszę akurat bez osobistych doświadczeń, bo z Filmoteką negocjacje prowadzi zawsze szefowa. Wiem też, jak robiła to Politechnika, albowiem klub to zaprzyjaźniony. Inny wykręt to zaproszenie Pieńkowskiego (odpłatne, a co!) do wygłoszenia prelekcji przed filmem. Ma ten minus, że dodatkowo kosztuje i nie można go zbyt często stosować. Bo tak czy owak wypożyczenie kopii z Filmoteki kosztuje - trzeba ją przetransportować w obie strony i uiścić opłatę za udostępnienie. Ile? Nie wiem. To też działka szefowej. Jest też problem z prawami autorskimi, co nam ogranicza reklamę pokazów - Filmoteka może dany film udostępnić (klubowi albo kinu studyjnemu tylko!), ale zawsze zastrzega sobie niepodawanie do mediów szczegółów odnośnie projekcji. Dlatego w gazetach czy w Internecie nie ma na ogół repertuaru DKF-ów albo jest bardzo enigmatyczny - typu: "film zagraniczny" lub "film archiwalny". Pani Małgosia Matuszewska z "Gazety" może to chyba potwierdzić. Obostrzenia te nie dotyczą oczywiście tytułów z bieżącego repertuaru albo tych "lekko zakurzonych" - mowa li tylko o klasyce, na którą powygasały już polskie, kinowe licencje. Słówko jeszcze o układach - chodziło właśnie o komitywę z Pieńkowskim. Tę mieli wspomnieni parę postów wyżej Mergies z Szymańskim. Dlatego wtykali do repertuaru tyle filmów archiwalnych. Czy można się wypiąć na Filmotekę? Ano teoretycznie tak, choć lepiej tego nie robić. Zawsze to dodatkowa - skromna, bo skromna - możliwość zdobycia danych kopii. Jest szansa podocierać do ambasad czy konsulatów, ale wówczas dostaniemy filmy co najwyżej w oryginale. Szkoły filmowe mają swoje zbiory, lecz ich nie wypożyczają. Niewielką pulę filmów ma Polska Federacja DKF-ów. No i to by było właściwie tyle, bo z obecnych komercyjnych dystrybutorów jedynie Vision nadal udostępnia klubom wszystkie (!) tytuły, jakie od swojego powstania wprowadził na polskie ekrany. Inni nie. Zazwyczaj kopie są niszczone po wygaśnięciu kinowej licencji na dany film - a licencji nie wykupuje się teraz na minimum pięć lat, jak za komuny, ale co najwyżej na rok-dwa. Dlatego, Pi, doceń fakt wyszarpnięcia od dystrybutorów tych "nowości z myszką" typu "Cienka czerwona linia". Cud, że ta kopia się jeszcze w ogóle uchowała! I tak się robi DKF w kapitalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pi Re: DKF-y IP: *.im.pwr.wroc.pl 11.06.01, 13:19 Skoro jeszcze kogoś dodajesz, to ja dorzucę ze swoich marzeń (pewnie nierealnych) Japończyków: Ozu, Imamurę, Mizoguchiego. Ich (poza nieśmiertelną "Balladą o Narayamie", to dopiero dawno (czytaj: nigdy za mojej pamięci) nie było). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: 10 najlepszych filmów IP: 156.24.231.* 22.05.01, 12:49 Wasza lista mi bardzo pomogła. Gdybym miał się jeszcze raz urodzić, to doradzałbym sobie zobaczyć co najmniej poniższe filmy, i to mniej więcej w takiej kolejności: Rejs Ojciec chrzestny Frantic Francuski łącznik Obcy I Gwiezdne wojny Wiek niewinności Żądło Taksówkarz Imię Róży Siódma pieczęć Sens życia wg Monty Pythona Lot nad kukułczym gniazdem 12 małp Fisher king Rękopis znaleziony w Saragossie Ścigany Żywot Briana Fortepian Pulp fiction Wściekłe psy Dziecko Rosemary Łowca androidów Vabank Czas apokalipsy Misja Niebo nad Berlinem Mrówka X Ziemia obiecana Prawdziwy Romans Dzikość Serca Łowca jeleni Tańcząc w ciemności Blues Brothers - na końcu, dla poprawienia nastroju Jak rozpętałem drugą wojnę światową To wszystko pirzeplatałbym odcinkami Columbo Nie wolno też zapominać o Woody Allenie, Charlie Chaplinie, Alfredzie Hitchcocku, Martinie Scorsese, F.F. Coppoli, ale nie wiem jak tu wymienić wszystkie ich filmy I wreszcie filmy które, wstyd przyznać, jeszcze przede mną: Blaszany bębenek Obywatel Kane 12 gniewnych ludzi Życie jest piękne Buena Vista Social Club ... Ech, pewnie i tak sporo jeszcze mi się przypomni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: 10 najlepszych filmów IP: *.ii.uni.wroc.pl 24.05.01, 10:30 Oto moja lista: 1. American Beauty 2. Siedem 3. Wielki blekit 4. W pogoni za Amy 5. Pulp Fiction 6. Szosty zmysl 7. Clerks 8. Gladiator 9. Przyczajony tygrys, ukryty smok 10. Adwokat diabla 11. Matrix 12. Wsciekle psy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: 10 najlepszych filmów IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 23:22 1.Misja 2.Lot nad kukułczym gniazdem 3.Hair 4.Kabaret 5.Miś 6.Człowiek z marmuru 7.Imię róży 8.Seksmisja 9.Absolwent 10. cały Bareja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Ostatnia szansa! IP: 156.24.231.* 26.05.01, 16:18 Wlasnie robie kolejne podsumowanie. Jesli ktos chce sie na nie zalapac to jest to ostatnia szansa w tej kolejce! Przybylo nam troche filmow. Postaram sie skonczyc do 18:00, wiec do tej godziny jeszcze wszystko mozliwe :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choco Re: Ostatnia szansa! IP: 217.30.132.* 26.05.01, 17:44 Dodaje jescze 'Amadeusza' Formana ps: w podsumowaniu raz jest'3 kolory-czerwony' ,a raz'czerwony'_ myśle żę chodzi o ten sam film. Sama wpisałam 'czerwony'-mając na myśli to pierwsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Drugie wyniki !!! IP: 156.24.231.* 26.05.01, 21:26 Witam! W ostatnio podanej liscie znalazly sie dwa powtarzajace sie filmy. Wynikalo to z roznej pisowni tych samych tytulow. Byly to "Trzy kolory - czerwony" i "Dwunastu gniewnych ludzi". Dzieki Choco poprawilem bledy :) Oto aktualna lista: 1. ( 6 , 228 ) Ojciec chrzestny [+3] 2. ( 6 , 207 ) Mis [0] 3. ( 5 , 179 ) Kino Paradiso [-2] 4. ( 5 , 171 ) Sens zycia Monty Pythona [+3] 5. ( 5 , 170 ) Odyseja kosmiczna 2001 [-2] 6. ( 5 , 155 ) Lot nad kukulczym gniazdem [+10] 7. ( 5 , 153 ) Czas Apokalipsy [+7] 8. ( 5 , 150 ) Lowca jeleni [+5] 9. ( 4 , 151 ) Kabaret [-1] 10. ( 4 , 149 ) Rejs [-1] 11. ( 4 , 148 ) Leon zawodowiec [-6] 12. ( 4 , 142 ) Noz w wodzie [-6] 13. ( 4 , 137 ) Wielki blekit [+2] 14. ( 4 , 118 ) Misja [+15] 15. ( 3 , 114 ) Pol zartem, pol serio [+4] 16. ( 3 , 109 ) Hair [+6] 17. ( 3 , 108 ) Desperado [-7] 18. ( 3 , 108 ) Niebezpieczne zwiazki [-7] 19. ( 3 , 107 ) Trzy kolory - czerwony [-7] 20. ( 3 , 104 ) Rekopis znaleziony w Saragossie [-3] 21. ( 3 , 99 ) Obcy, osmy pasazer Nostromo [+9] 22. ( 3 , 99 ) Siodma pieczec [+92] 23. ( 3 , 97 ) Pulp fiction [+17] 24. ( 3 , 94 ) Absolwent [+7] 25. ( 3 , 90 ) Lowca androidow [-4] 26. ( 3 , 86 ) Dziecko Rosemary [+1] 27. ( 3 , 86 ) Vabank [-3] 28. ( 3 , 78 ) Dwunastu gniewnych ludzi [-10] 29. ( 3 , 76 ) Blues Brothers [-6] 30. ( 3 , 61 ) Blaszany bebenek [+3] 31. ( 2 , 79 ) American beauty [+13] 32. ( 2 , 75 ) Nakarmic kruki [-12] 33. ( 2 , 74 ) Piknik pod wiszaca skala [+52] 34. ( 2 , 73 ) Osiem i pol [+3] 35. ( 2 , 73 ) Seksmisja [+6] 36. ( 2 , 72 ) Casablanca [+31] 37. ( 2 , 69 ) Matrix [+8] 38. ( 2 , 69 ) Zostawic Las Vegas [-13] 39. ( 2 , 68 ) Czlowiek z marmuru [+50] 40. ( 2 , 67 ) Dawno temu w Ameryce [-14] 41. ( 2 , 67 ) Urodzeni mordercy [-13] 42. ( 2 , 66 ) Gladiator [nowy] 43. ( 2 , 66 ) Pociagi pod specjalnym nadzorem [+66] 44. ( 2 , 65 ) Imie Rozy [nowy] 45. ( 2 , 64 ) O dwoch takich co ukradli ksiezyc [+54] 46. ( 2 , 62 ) Psychoza [-14] 47. ( 2 , 58 ) Viridiana [+74] 48. ( 2 , 58 ) Zadlo [+71] 49. ( 2 , 57 ) Fortepian [+27] 50. ( 2 , 54 ) Ptaki [-16] 51. ( 2 , 52 ) Ziemia obiecana [-8] 52. ( 2 , 49 ) Wsciekle psy [nowy] 53. ( 2 , 48 ) Tanczac w ciemnosciach [-11] 54. ( 2 , 43 ) Dzikosc serca [+36] 55. ( 2 , 38 ) Obywatel Kane [+22] 56. ( 2 , 34 ) Zycie jest piekne [+40] 57. ( 2 , 33 ) Niebo nad Berlinem [+70] 58. ( 1 , 40 ) Chinatown [nowy] 59. ( 1 , 40 ) Czterej pancerni i pies [-24] 60. ( 1 , 40 ) Dom dusz [-24] 61. ( 1 , 40 ) Pojedynek, R.Scott [-23] 62. ( 1 , 40 ) Poslaniec [-23] 63. ( 1 , 39 ) Das Boot [nowy] 64. ( 1 , 39 ) Godzina wilka [nowy] 65. ( 1 , 39 ) Mezczyzni wola blondynki [nowy] 66. ( 1 , 39 ) Obcy II [-20] 67. ( 1 , 39 ) Potop [-20] 68. ( 1 , 39 ) Romantyczna Angielka [-20] 69. ( 1 , 39 ) Siedem [nowy] 70. ( 1 , 39 ) Siekierezada [-21] 71. ( 1 , 39 ) Stawka wieksza niz zycie [-21] 72. ( 1 , 39 ) Wstret [-21] 73. ( 1 , 38 ) Amarcord [-21] 74. ( 1 , 38 ) Chunking Express [-21] 75. ( 1 , 38 ) Frantic [nowy] 76. ( 1 , 38 ) Jajo weza [nowy] 77. ( 1 , 38 ) Siedemnascie mgnien wiosny [-23] 78. ( 1 , 38 ) Ukryte pragnienia [-23] 79. ( 1 , 38 ) Wojaczek [-23] 80. ( 1 , 37 ) Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz? [-23] 81. ( 1 , 37 ) Co sie wydarzylo w Madison County [-23] 82. ( 1 , 37 ) Cztery pokoje [-23] 83. ( 1 , 37 ) Francuski lacznik [nowy] 84. ( 1 , 37 ) Mechaniczna pomarancza [-24] 85. ( 1 , 37 ) Mroczny przedmiot porzadania [-24] 86. ( 1 , 37 ) Nie ma rozy bez ognia [-24] 87. ( 1 , 37 ) Noc na Ziemi [-24] 88. ( 1 , 37 ) Plac Waszyngtona [nowy] 89. ( 1 , 37 ) Przeminelo z wiatrem [-25] 90. ( 1 , 37 ) W pogoni za Amy [nowy] 91. ( 1 , 37 ) Z zycia marionetek [nowy] 92. ( 1 , 36 ) Baza ludzi umarlych [-27] 93. ( 1 , 36 ) Carmen, C. Saura [-27] 94. ( 1 , 36 ) Kiler [-26] 95. ( 1 , 36 ) Koszmar z ulicy Wiazow [nowy] 96. ( 1 , 36 ) Kundum, dzieje Dalaj Lamy [-27] 97. ( 1 , 36 ) Milosc w Tokyo [-27] 98. ( 1 , 36 ) Przerwana lekcja muzyki [-27] 99. ( 1 , 36 ) Rashomon [-27] 100. ( 1 , 36 ) Sami swoi [-27] 101. ( 1 , 35 ) Blue Velvet [-27] 102. ( 1 , 35 ) Dobry, zly i brzydki [-27] 103. ( 1 , 35 ) Gwiezdne wojny [nowy] 104. ( 1 , 35 ) Olivier, Olivier [nowy] 105. ( 1 , 35 ) Polowanie na Czerwony Pazdziernik [-27] 106. ( 1 , 35 ) Requiem dla snu [-27] 107. ( 1 , 35 ) Spioch [-27] 108. ( 1 , 35 ) Swiety, R.Moor [-27] 109. ( 1 , 35 ) Szosty zmysl [nowy] 110. ( 1 , 35 ) Yellow submarine [nowy] 111. ( 1 , 34 ) Bezsennosc w Seattle [-29] 112. ( 1 , 34 ) Clerks [nowy] 113. ( 1 , 34 ) Do widzenia, do jutra [nowy] 114. ( 1 , 34 ) Leca zurawie [-31] 115. ( 1 , 34 ) Milosc Swana [-31] 116. ( 1 , 34 ) Pieknosc dnia [nowy] 117. ( 1 , 34 ) Popiol i diament [-31] 118. ( 1 , 34 ) Trzeci cud [-31] 119. ( 1 , 34 ) Wiek niewinnosci [nowy] 120. ( 1 , 33 ) Bonnie i Clyde [-32] 121. ( 1 , 33 ) La strada [-30] 122. ( 1 , 33 ) Nienawisc [-30] 123. ( 1 , 33 ) Pociag [-30] 124. ( 1 , 33 ) Tron we krwi [-30] 125. ( 1 , 33 ) Winnetou [-30] 126. ( 1 , 33 ) Wsciekle gacie [nowy] 127. ( 1 , 32 ) Charakter [-30] 128. ( 1 , 32 ) Mephisto [-30] 129. ( 1 , 32 ) Piatek, trzynastego [nowy] 130. ( 1 , 32 ) Postrzyzyny [-30] 131. ( 1 , 32 ) Przyczajony tygrys, ukryty smok [nowy] 132. ( 1 , 32 ) South Park [-31] 133. ( 1 , 32 ) Taksowkarz [nowy] 134. ( 1 , 32 ) Zlote lata radia [-32] 135. ( 1 , 31 ) Adwokat diabla [nowy] 136. ( 1 , 31 ) Amadeusz [nowy] 137. ( 1 , 31 ) Babe, swinka z klasa [nowy] 138. ( 1 , 31 ) Giuseppe w Warszawie [-35] 139. ( 1 , 31 ) Jesienna sonata [-35] 140. ( 1 , 31 ) Leniuchy z zyznej doliny [-35] 141. ( 1 , 31 ) Matka Joanna od aniolow [-35] 142. ( 1 , 31 ) Metropolis [-35] 143. ( 1 , 31 ) Pearl Harbour [-35] 144. ( 1 , 31 ) Poszukiwany, poszukiwana [nowy] 145. ( 1 , 31 ) Predator [-35] 146. ( 1 , 31 ) Waterland [-35] 147. ( 1 , 30 ) Bolek i Lolek [-35] 148. ( 1 , 30 ) Dyktator [-35] 149. ( 1 , 28 ) Nocny kowboj [-34] 150. ( 1 , 27 ) Barton Fink [-34] 151. ( 1 , 27 ) Dwanascie malp [nowy] 152. ( 1 , 26 ) Fisher king [nowy] 153. ( 1 , 26 ) Widmo lub Diabolique [-36] 154. ( 1 , 25 ) Czlowiek ktory chcial byc krolem [-36] 155. ( 1 , 24 ) Scigany [nowy] 156. ( 1 , 24 ) Siedmiu samurajow [-36] 157. ( 1 , 23 ) M jak morderca [-35] 158. ( 1 , 23 ) Zelig [-35] 159. ( 1 , 23 ) Zywot Briana [nowy] 160. ( 1 , 21 ) Trainspotting [-36] 161. ( 1 , 20 ) Ze zycie ma sens [-36] 162. ( 1 , 20 ) Zlodzieje rowerow [-36] 163. ( 1 , 17 ) Dr Strangelove [-35] 164. ( 1 , 13 ) Mrowka X [nowy] 165. ( 1 , 11 ) Prawdziwy romans [nowy] 166. ( 1 , 6 ) Jak rozpetalem Druga Wojne Swiatowa [nowy] 167. ( 1 , 5 ) Columbo [nowy] 168. ( 1 , 0 ) Buena Vista Social Club [nowy] Punktacja: (suma glosow, suma wazona) Suma wazona to suma punktow zaleznych od miejsc na listach glosujacych: 1 - 40 pkt 2 - 39 pkt ... 41 - 0 pkt (jeden glosujacy wybral, jak dotad, max 41 filmow) [–21] oznacza ze film "spadl", wiec nr jego pozycji... zwiekszyl sie o 21 :) Przesuniecia sa wyliczone wzgledem listy poprzedniej ale juz bez dwoch dubli, wiec gdyby te liste porownywac z poprzednio wydrukowana (te z bledami) to moga byc odchylki do 2 pozycji. Juz na 57 filmow oddano co najmniej dwa glosy! Z drugiej strony niektore filmy z 1 glosem sa naprawde niedocenione! Grozba zwyciestwa Odysei kosmicznej jakby nieco zmalala, ale wciaz raptem 2 osoby moga, w przyplywie zlego humoru, zmienic ten wynik. Dlatego prosze, jesli jakiejs pani akurat poszlo oczko w ponczosze, albo jakiemus panu spalil sie czajnik, nie glosujcie od razu! Jutro tez bedzie dzien, na pewno lepszy! Obecnie na prowadzeniu Ojciec chrzestny, wiec jak dla mnie mozna juz zakonczyc konkurs i poprosic Piegdon o bilety :) Chyba ze macie inne zdanie, to glosujcie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Drugie wyniki - suplement IP: 156.24.231.* 26.05.01, 21:45 Najwieksze wzrosty: 22. ( 3 , 99 ) Siodma pieczec [+92] 47. ( 2 , 58 ) Viridiana [+74] 48. ( 2 , 58 ) Zadlo [+71] 57. ( 2 , 33 ) Niebo nad Berlinem [+70] 43. ( 2 , 66 ) Pociagi pod specjalnym nadzorem [+66] 45. ( 2 , 64 ) O dwoch takich co ukradli ksiezyc [+54] 33. ( 2 , 74 ) Piknik pod wiszaca skala [+52] 39. ( 2 , 68 ) Czlowiek z marmuru [+50] 56. ( 2 , 34 ) Zycie jest piekne [+40] 54. ( 2 , 43 ) Dzikosc serca [+36] Najwieksze spadki: 162. ( 1 , 20 ) Zlodzieje rowerow [-36] 161. ( 1 , 20 ) Ze zycie ma sens [-36] 160. ( 1 , 21 ) Trainspotting [-36] 156. ( 1 , 24 ) Siedmiu samurajow [-36] 154. ( 1 , 25 ) Czlowiek ktory chcial byc krolem [-36] 153. ( 1 , 26 ) Widmo lub Diabolique [-36] 163. ( 1 , 17 ) Dr Strangelove [-35] 158. ( 1 , 23 ) Zelig [-35] 157. ( 1 , 23 ) M jak morderca [-35] 148. ( 1 , 30 ) Dyktator [-35] 147. ( 1 , 30 ) Bolek i Lolek [-35] 146. ( 1 , 31 ) Waterland [-35] 145. ( 1 , 31 ) Predator [-35] 143. ( 1 , 31 ) Pearl Harbour [-35] 142. ( 1 , 31 ) Metropolis [-35] 141. ( 1 , 31 ) Matka Joanna od aniolow [-35] 140. ( 1 , 31 ) Leniuchy z zyznej doliny [-35] 139. ( 1 , 31 ) Jesienna sonata [-35] 138. ( 1 , 31 ) Giuseppe w Warszawie [-35] New kids on the block: 42. ( 2 , 66 ) Gladiator 44. ( 2 , 65 ) Imie Rozy 52. ( 2 , 49 ) Wsciekle psy 58. ( 1 , 40 ) Chinatown 63. ( 1 , 39 ) Das Boot 64. ( 1 , 39 ) Godzina wilka 65. ( 1 , 39 ) Mezczyzni wola blondynki 69. ( 1 , 39 ) Siedem 75. ( 1 , 38 ) Frantic 76. ( 1 , 38 ) Jajo weza 83. ( 1 , 37 ) Francuski lacznik 88. ( 1 , 37 ) Plac Waszyngtona 90. ( 1 , 37 ) W pogoni za Amy 91. ( 1 , 37 ) Z zycia marionetek 95. ( 1 , 36 ) Koszmar z ulicy Wiazow 103. ( 1 , 35 ) Gwiezdne wojny 104. ( 1 , 35 ) Olivier, Olivier 109. ( 1 , 35 ) Szosty zmysl 110. ( 1 , 35 ) Yellow submarine 112. ( 1 , 34 ) Clerks 113. ( 1 , 34 ) Do widzenia, do jutra 116. ( 1 , 34 ) Pieknosc dnia 119. ( 1 , 34 ) Wiek niewinnosci 126. ( 1 , 33 ) Wsciekle gacie 129. ( 1 , 32 ) Piatek, trzynastego 131. ( 1 , 32 ) Przyczajony tygrys, ukryty smok 133. ( 1 , 32 ) Taksowkarz 135. ( 1 , 31 ) Adwokat diabla 136. ( 1 , 31 ) Amadeusz 137. ( 1 , 31 ) Babe, swinka z klasa 144. ( 1 , 31 ) Poszukiwany, poszukiwana 151. ( 1 , 27 ) Dwanascie malp 152. ( 1 , 26 ) Fisher king 155. ( 1 , 24 ) Scigany 159. ( 1 , 23 ) Zywot Briana 164. ( 1 , 13 ) Mrowka X 165. ( 1 , 11 ) Prawdziwy romans 166. ( 1 , 6 ) Jak rozpetalem Druga Wojne Swiatowa 167. ( 1 , 5 ) Columbo 168. ( 1 , 0 ) Buena Vista Social Club :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Do wedzonki IP: *.ii.uni.wroc.pl 28.05.01, 12:04 Chlopie, jestem pelen podziwu dla Ciebie, niezla robota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Do wedzonki IP: 156.24.231.* 28.05.01, 16:26 Gość portalu: b napisał(a): > Chlopie, jestem pelen podziwu dla Ciebie, niezla robota Spoko B! Tylko daj cynk kolegom, kolezankom i ciociom zeby zaglosowaly bo niedlugo nie bede mial czego podliczac :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Drugie wyniki !!! IP: 38.144.151.* 02.06.01, 12:21 Na poczatku -wędzonka odwaliłeś kawał dobrej roboty.Na marginesie czy to możliwe iż na liście nie ma filmu "Lśnienie" Kubrica toż to film z pierwszej trójki wszechczasów 1."Odyseja Kosmiczna 2001",2."Mechaniczna Pomarańcza",3."Lśnienie". Zastanawia mnie pozycja filmu "Mechaniczna Pomarańcza" w stosunku do np."Czte- rech pancernych...".No cóż są gusta i guściki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artoix Re: 10 najlepszych filmów IP: 216.104.228.* 28.05.01, 15:06 A ja jeszcze dodam swoje, a co! Kolejnosc przypadkowa: 1. Wielki blekit 2. Podwojne zycie Weroniki 3. Czerwony 4. Niebieski 5. Bialy 6. Najwazniejsze to kochac 7. Zawrocony 8. Noz w wodzie 9. Mis 10. Seksmisja 11. Leon Zawodowiec 12. Wiernosc 13. Wniebowzieci 14. Jak to sie robi 15. Rejs 16. Monty Python i Swiety Graal 17. Siedem 18. Czas apokalipsy 19. i w ramach wyjatku serial ---> Twin Peaks Odpowiedz Link Zgłoś
dorisa Re: 10 najlepszych filmów 28.05.01, 19:57 to ja tez jeszcze chetnie sie dolacze absolwent taksowkarz milczenie owiec psychoza sokol maltanski casablanca afrykanska krolowa zycie jest piekne noz w wodzie to tylko 9, poniewaz na miejsce 10 jest za duzo chetnych pozdrawiam i milego podliczania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agucha Re: 10 najlepszych filmów IP: *.altkom.com.pl 03.07.01, 16:13 No to ja też dodam swoje filmy: 1 Przełamując fale 2 Prawdziwy romans 3 Królestwo 1 4 Wiarołomni 5 Podwójne życie Wroniki 6 Trzy kolory - Czerwony 7 Leon zawodowiec 8 Prosta historia 9 Szkarłatna litera 10 Wielki błękit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: 10 najlepszych filmów IP: 195.117.174.* 29.05.01, 10:39 Jeśli można jeszcze się dołączyć, to moje typy: 1.Nakarmić kruki 2. Lot nad kukułczym gniazdem 3. Tron we krwi 4. Łowca jeleni 5. Pociągi pod specjalnym nadzorem 6. Noc na ziemi 7. Miś 8. Piknik pod wiszącą skałą 9. Dwunastu gniewnych ludzi (wersja stara) 10.Ptaki Pozrdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabo Re: 10 najlepszych filmów IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.01, 23:02 Wszystkie filmy Stanisława Barei i grupy Monthy Pythona razy 100. Oto obraz najlepszego kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terumi Re: 10 najlepszych filmów IP: *.kom-net.pl 01.06.01, 23:30 1. Amadeusz 2. Polowanie na Czerwony Pazdziernik 3. Siekierezada 4. Mis 5. Zywot Briana 6. Misja 7. Zycie jest piekne 8. Rydwany ognia 9. Stad do wiecznosci (moze nie rewelacja, ale klasyka) 10. ... i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Trzecie wyniki !!! IP: 156.24.231.* 04.06.01, 13:29 Czesc wszystkim! Korzystajac z pory obiadowej przypomne oto kolejna porcje tego co sami sobie warzymy. Mam prosbe do tych naprawde zapalonych ogladaczy: jesli ktos lubi np. absolutnie wszystkie filmy Barei i Monty Pythona to mimo wszystko prosze wymienic przynajmniej niektore z tytulu. Tylko w ten sposob moga poprawic swoja pozycje na naszej liscie. :) A oto i rzeczona lista: 1. ( 9 , 310 ) Mis [+1] 2. ( 6 , 228 ) Ojciec chrzestny [-1] 3. ( 6 , 210 ) Odyseja kosmiczna 2001 [+2] 4. ( 6 , 207 ) Noz w wodzie [+8] 5. ( 6 , 194 ) Lot nad kukulczym gniazdem [+1] 6. ( 6 , 187 ) Lowca jeleni [+2] 7. ( 6 , 176 ) Czas Apokalipsy [+0] 8. ( 5 , 179 ) Kino Paradiso [-5] 9. ( 5 , 178 ) Leon zawodowiec [+2] 10. ( 5 , 177 ) Wielki blekit [+3] 11. ( 5 , 175 ) Rejs [-1] 12. ( 5 , 171 ) Sens zycia Monty Pythona [-8] 13. ( 5 , 153 ) Misja [+1] 14. ( 4 , 151 ) Kabaret [-5] 15. ( 4 , 145 ) Trzy kolory - czerwony [+4] 16. ( 4 , 134 ) Absolwent [+8] 17. ( 4 , 110 ) Dwunastu gniewnych ludzi [+11] 18. ( 4 , 101 ) Zycie jest piekne [+38] 19. ( 3 , 115 ) Nakarmic kruki [+13] 20. ( 3 , 114 ) Pol zartem, pol serio [-5] 21. ( 3 , 109 ) Hair [-5] 22. ( 3 , 108 ) Desperado [-5] 23. ( 3 , 108 ) Niebezpieczne zwiazki [-5] 24. ( 3 , 107 ) Casablanca [+12] 25. ( 3 , 107 ) Piknik pod wiszaca skala [+8] 26. ( 3 , 104 ) Rekopis znaleziony w Saragossie [-6] 27. ( 3 , 104 ) Seksmisja [+8] 28. ( 3 , 102 ) Pociagi pod specjalnym nadzorem [+15] 29. ( 3 , 99 ) Obcy, osmy pasazer Nostromo [-8] 30. ( 3 , 99 ) Psychoza [+16] 31. ( 3 , 99 ) Siodma pieczec [-9] 32. ( 3 , 97 ) Pulp fiction [-9] 33. ( 3 , 90 ) Lowca androidow [-8] 34. ( 3 , 86 ) Dziecko Rosemary [-8] 35. ( 3 , 86 ) Vabank [-8] 36. ( 3 , 85 ) Ptaki [+14] 37. ( 3 , 76 ) Blues Brothers [-8] 38. ( 3 , 61 ) Blaszany bebenek [-8] 39. ( 2 , 79 ) American beauty [-8] 40. ( 2 , 77 ) Siekierezada [+30] 41. ( 2 , 76 ) Mechaniczna pomarancza [+43] 42. ( 2 , 74 ) Polowanie na Czerwony Pazdziernik [+63] 43. ( 2 , 73 ) Osiem i pol [-9] 44. ( 2 , 72 ) Noc na Ziemi [+43] 45. ( 2 , 71 ) Amadeusz [+91] 46. ( 2 , 71 ) Taksowkarz [+87] 47. ( 2 , 71 ) Tron we krwi [+77] 48. ( 2 , 69 ) Matrix [-11] 49. ( 2 , 69 ) Zostawic Las Vegas [-11] 50. ( 2 , 68 ) Czlowiek z marmuru [-11] 51. ( 2 , 67 ) Dawno temu w Ameryce [-11] 52. ( 2 , 67 ) Urodzeni mordercy [-11] 53. ( 2 , 66 ) Gladiator [-11] 54. ( 2 , 65 ) Imie Rozy [-10] 55. ( 2 , 64 ) O dwoch takich co ukradli ksiezyc [-10] 56. ( 2 , 63 ) Siedem [+13] 57. ( 2 , 59 ) Zywot Briana [+102] 58. ( 2 , 58 ) Viridiana [-11] 59. ( 2 , 58 ) Zadlo [-11] 60. ( 2 , 57 ) Fortepian [-11] 61. ( 2 , 52 ) Ziemia obiecana [-10] 62. ( 2 , 49 ) Wsciekle psy [-10] 63. ( 2 , 48 ) Tanczac w ciemnosciach [-10] 64. ( 2 , 43 ) Dzikosc serca [-10] 65. ( 2 , 38 ) Obywatel Kane [-10] 66. ( 2 , 33 ) Niebo nad Berlinem [-9] 67. ( 1 , 40 ) Chinatown [-9] 68. ( 1 , 40 ) Czterej pancerni i pies [-9] 69. ( 1 , 40 ) Dom dusz [-9] 70. ( 1 , 40 ) Pojedynek, R.Scott [-9] 71. ( 1 , 40 ) Poslaniec [-9] 72. ( 1 , 39 ) Das Boot [-9] 73. ( 1 , 39 ) Godzina wilka [-9] 74. ( 1 , 39 ) Mezczyzni wola blondynki [-9] 75. ( 1 , 39 ) Obcy II [-9] 76. ( 1 , 39 ) Podwojne zycie Weroniki [nowy] 77. ( 1 , 39 ) Potop [-10] 78. ( 1 , 39 ) Romantyczna Angielka [-10] 79. ( 1 , 39 ) Stawka wieksza niz zycie [-8] 80. ( 1 , 39 ) Wstret [-8] 81. ( 1 , 38 ) Amarcord [-8] 82. ( 1 , 38 ) Chunking Express [-8] 83. ( 1 , 38 ) Frantic [-8] 84. ( 1 , 38 ) Jajo weza [-8] 85. ( 1 , 38 ) Lsnienie [nowy] 86. ( 1 , 38 ) Milczenie Owiec [nowy] 87. ( 1 , 38 ) Siedemnascie mgnien wiosny [-10] 88. ( 1 , 38 ) Ukryte pragnienia [-10] 89. ( 1 , 38 ) Wojaczek [-10] 90. ( 1 , 37 ) Co mi zrobisz jak mnie zlapiesz? [-10] 91. ( 1 , 37 ) Co sie wydarzylo w Madison County [-10] 92. ( 1 , 37 ) Cztery pokoje [-10] 93. ( 1 , 37 ) Francuski lacznik [-10] 94. ( 1 , 37 ) Mroczny przedmiot porzadania [-9] 95. ( 1 , 37 ) Nie ma rozy bez ognia [-9] 96. ( 1 , 37 ) Plac Waszyngtona [-8] 97. ( 1 , 37 ) Przeminelo z wiatrem [-8] 98. ( 1 , 37 ) Trzy kolory - niebieski [nowy] 99. ( 1 , 37 ) W pogoni za Amy [-9] 100. ( 1 , 37 ) Z zycia marionetek [-9] 101. ( 1 , 36 ) Baza ludzi umarlych [-9] 102. ( 1 , 36 ) Carmen, C. Saura [-9] 103. ( 1 , 36 ) Kiler [-9] 104. ( 1 , 36 ) Koszmar z ulicy Wiazow [-9] 105. ( 1 , 36 ) Kundum, dzieje Dalaj Lamy [-9] 106. ( 1 , 36 ) Milosc w Tokyo [-9] 107. ( 1 , 36 ) Przerwana lekcja muzyki [-9] 108. ( 1 , 36 ) Rashomon [-9] 109. ( 1 , 36 ) Sami swoi [-9] 110. ( 1 , 36 ) Sokol maltanski [nowy] 111. ( 1 , 36 ) Trzy kolory - bialy [nowy] 112. ( 1 , 35 ) Blue Velvet [-11] 113. ( 1 , 35 ) Dobry, zly i brzydki [-11] 114. ( 1 , 35 ) Gwiezdne wojny [-11] 115. ( 1 , 35 ) Najwazniejsze to kochac [nowy] 116. ( 1 , 35 ) Olivier, Olivier [-12] 117. ( 1 , 35 ) Requiem dla snu [-11] 118. ( 1 , 35 ) Spioch [-11] 119. ( 1 , 35 ) Swiety, R.Moor [-11] 120. ( 1 , 35 ) Szosty zmysl [-11] 121. ( 1 , 35 ) Yellow submarine [-11] 122. ( 1 , 34 ) Afrykanska krolowa [nowy] 123. ( 1 , 34 ) Bezsennosc w Seattle [-12] 124. ( 1 , 34 ) Clerks [-12] 125. ( 1 , 34 ) Do widzenia, do jutra [-12] 126. ( 1 , 34 ) Leca zurawie [-12] 127. ( 1 , 34 ) Milosc Swana [-12] 128. ( 1 , 34 ) Pieknosc dnia [-12] 129. ( 1 , 34 ) Popiol i diament [-12] 130. ( 1 , 34 ) Trzeci cud [-12] 131. ( 1 , 34 ) Wiek niewinnosci [-12] 132. ( 1 , 34 ) Zawrocony [nowy] 133. ( 1 , 33 ) Bonnie i Clyde [-13] 134. ( 1 , 33 ) La strada [-13] 135. ( 1 , 33 ) Nienawisc [-13] 136. ( 1 , 33 ) Pociag [-13] 137. ( 1 , 33 ) Rydwany ognia [nowy] 138. ( 1 , 33 ) Winnetou [-13] 139. ( 1 , 33 ) Wsciekle gacie [-13] 140. ( 1 , 32 ) Charakter [-13] 141. ( 1 , 32 ) Mephisto [-13] 142. ( 1 , 32 ) Piatek, trzynastego [-13] 143. ( 1 , 32 ) Postrzyzyny [-13] 144. ( 1 , 32 ) Przyczajony tygrys, ukryty smok [-13] 145. ( 1 , 32 ) South Park [-13] 146. ( 1 , 32 ) Stad do wiecznosci [nowy] 147. ( 1 , 32 ) Zlote lata radia [-13] 148. ( 1 , 31 ) Adwokat diabla [-13] 149. ( 1 , 31 ) Babe, swinka z klasa [-12] 150. ( 1 , 31 ) Giuseppe w Warszawie [-12] 151. ( 1 , 31 ) Jesienna sonata [-12] 152. ( 1 , 31 ) Leniuchy z zyznej doliny [-12] 153. ( 1 , 31 ) Matka Joanna od aniolow [-12] 154. ( 1 , 31 ) Metropolis [-12] 155. ( 1 , 31 ) Pearl Harbour [-12] 156. ( 1 , 31 ) Poszukiwany, poszukiwana [-12] 157. ( 1 , 31 ) Predator [-12] 158. ( 1 , 31 ) Waterland [-12] 159. ( 1 , 30 ) Bolek i Lolek [-12] 160. ( 1 , 30 ) Dyktator [-12] 161. ( 1 , 29 ) Wiernosc [nowy] 162. ( 1 , 28 ) Nocny kowboj [-13] 163. ( 1 , 28 ) Wniebowzieci [nowy] 164. ( 1 , 27 ) Barton Fink [-14] 165. ( 1 , 27 ) Dwanascie malp [-14] 166. ( 1 , 27 ) Jak to sie robi [nowy] 167. ( 1 , 26 ) Fisher king [-15] 168. ( 1 , 26 ) Widmo lub Diabolique [-15] 169. ( 1 , 25 ) Czlowiek ktory chcial byc krolem [-15] 170. ( 1 , 25 ) Monty Python i Swiety Graal [nowy] 171. ( 1 , 24 ) Scigany [-16] 172. ( 1 , 24 ) Siedmiu samurajow [-16] 173. ( 1 , 23 ) M jak morderca [-16] 174. ( 1 , 23 ) Zelig [-16] 175. ( 1 , 22 ) Miasteczko Twin Peaks [nowy] 176. ( 1 , 21 ) Trainspotting [-16] 177. ( 1 , 20 ) Ze zycie ma sens [-16] 178. ( 1 , 20 ) Zlodzieje rowerow [-16] 179. ( 1 , 17 ) Dr Strangelove [-16] 180. ( 1 , 13 ) Mrowka X [-16] 181. ( 1 , 11 ) Prawdziwy romans [-16] 182. ( 1 , 6 ) Jak rozpetalem Druga Wojne Swiatowa [-16] 183. ( 1 , 5 ) Columbo [-16] 184. ( 1 , 0 ) Buena Vista Social Club [-16] Punktacja: (suma glosow, suma wazona) Suma wazona to suma punktow zaleznych od miejsc na listach glosujacych: 1 - 40 pkt 2 - 39 pkt ... 41 - 0 pkt (jeden glosujacy wybral, jak dotad, max 41 filmow) [+7] oznacza ze film "podskoczyl", wiec nr jego pozycji zmniejszyl sie o 7 No i stalo sie. Lista nam sie owszem, powieksza, ale najbardziej widocznym znakiem tego ze nasz ranking dojrzewa jest to ze Mis, tradycyjnie, nie baczac na slawy swiatowego kina, wychodzi na prowadzenie. W naszym przypadku zdetronizowal wlasnie w pieknym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Trzecie wyniki - dokonczenie i suplement. IP: 156.24.231.* 04.06.01, 13:33 (dokonczenie) W naszym przypadku zdetronizowal wlasnie w pieknym stylu Ojca chrzestnego. Czekamy juz tylko na Rejs i Samych swoich. :)) Pozdrawiam i oczekuje z niecierpliwoscia kolejnych glosow! :) Suplement. Najwieksze wzrosty: 57. ( 2 , 59 ) Zywot Briana [+102] 45. ( 2 , 71 ) Amadeusz [+91] 46. ( 2 , 71 ) Taksowkarz [+87] 47. ( 2 , 71 ) Tron we krwi [+77] 42. ( 2 , 74 ) Polowanie na Czerwony Pazdziernik [+63] 41. ( 2 , 76 ) Mechaniczna pomarancza [+43] 44. ( 2 , 72 ) Noc na Ziemi [+43] 18. ( 4 , 101 ) Zycie jest piekne [+38] 40. ( 2 , 77 ) Siekierezada [+30] 30. ( 3 , 99 ) Psychoza [+16] Najwieksze spadki: 171. ( 1 , 24 ) Scigany [-16] 172. ( 1 , 24 ) Siedmiu samurajow [-16] 173. ( 1 , 23 ) M jak morderca [-16] 174. ( 1 , 23 ) Zelig [-16] 176. ( 1 , 21 ) Trainspotting [-16] 177. ( 1 , 20 ) Ze zycie ma sens [-16] 178. ( 1 , 20 ) Zlodzieje rowerow [-16] 179. ( 1 , 17 ) Dr Strangelove [-16] 180. ( 1 , 13 ) Mrowka X [-16] 181. ( 1 , 11 ) Prawdziwy romans [-16] 182. ( 1 , 6 ) Jak rozpetalem Druga Wojne Swiatowa [-16] 183. ( 1 , 5 ) Columbo [-16] 184. ( 1 , 0 ) Buena Vista Social Club [-16] Filmy nowe na liscie: 76. ( 1 , 39 ) Podwojne zycie Weroniki 85. ( 1 , 38 ) Lsnienie 86. ( 1 , 38 ) Milczenie Owiec 98. ( 1 , 37 ) Trzy kolory - niebieski 110. ( 1 , 36 ) Sokol maltanski 111. ( 1 , 36 ) Trzy kolory - bialy 115. ( 1 , 35 ) Najwazniejsze to kochac 122. ( 1 , 34 ) Afrykanska krolowa 132. ( 1 , 34 ) Zawrocony 137. ( 1 , 33 ) Rydwany ognia 146. ( 1 , 32 ) Stad do wiecznosci 161. ( 1 , 29 ) Wiernosc 163. ( 1 , 28 ) Wniebowzieci 166. ( 1 , 27 ) Jak to sie robi 170. ( 1 , 25 ) Monty Python i Swiety Graal 175. ( 1 , 22 ) Miasteczko Twin Peaks Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Trzecie wyniki - dokonczenie i suplement. IP: 217.30.156.* 04.06.01, 21:54 To chyba jeszcze nie koniec!!!!!!!!!!!!!! Też swoje chciałbym dorzucić! Jedenascie: Ziemia obiecana Dawno temu w Ameryce Czas Apokalipsy Żywot Mateusza Perła w koronie i Sól ziemi czarnej Rejs Rękopis znaleziony w Saragossie Sanatorium pod klepsydrą Cinema Paradiso Wielki żarcie Taksówkarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 22:11 Gość portalu: b napisał(a): > ponieważ istnieje tu lista najlepszych książek, to można zrobić także listę > najlepszych filmów, co wy na to? ok, ok, juz podaje: 1."tańcząc w ciemnościach", 2."samotni", 3."leaving las vegas", 4."siedem", 5. ten film o IRA z bradem Pittem:)))) 6.lot nad kukułczym gniazdem, 7.leon zawodowiec. 8.American beauty, 9. Pulp fiction, 10. wojaczek, 11. blue velvet. I zgadzam sie ze wszystkimi, ktorzy mowia ze Oskar to najlepsze kina... same swietne filmy w nim graja... A najpiekniejsza aktorka to MEG RYAN:))))))) moja lista filmow jest baaaardzo niekompletna, bo jak sie czlowiek zastanawia to nic mu nie wychodzi. ale dojde to tych naprawde swietnych filmow i wtedy je dopisze:))))) koala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Brad Pitt + IRA = ... IP: 156.24.231.* 04.06.01, 22:34 Gość portalu: koala napisał(a): > Gość portalu: b napisał(a): > > > ponieważ istnieje tu lista najlepszych książek, to można zrobić także list > ę > > najlepszych filmów, co wy na to? > > ok, ok, juz podaje: 1."tańcząc w ciemnościach", 2."samotni", 3."leaving las > vegas", 4."siedem", 5. ten film o IRA z bradem Pittem:)))) 6.lot nad kukułczym > gniazdem, 7.leon zawodowiec. 8.American beauty, 9. Pulp fiction, 10. wojaczek, > > 11. blue velvet. I zgadzam sie ze wszystkimi, ktorzy mowia ze Oskar to najlepsz > e > kina... same swietne filmy w nim graja... A najpiekniejsza aktorka to MEG > RYAN:))))))) moja lista filmow jest baaaardzo niekompletna, bo jak sie czlowiek > > zastanawia to nic mu nie wychodzi. ale dojde to tych naprawde swietnych filmow > i > wtedy je dopisze:))))) > koala > Trzymam za slowo! :) A co do Brada Pitta i jego filmu o IRA: z dochodzenia internetowego wyszlo mi ze chodzi o "The Devil's Own", czyli po polsku "Zdrada". Tak tez zarejestrowalem, ale jesli to nie o to chodzi to prosze o info. Niech blues bedzie z Toba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Brad Pitt + IRA = ... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 22:46 > > > Trzymam za slowo! :) > > A co do Brada Pitta i jego filmu o IRA: z dochodzenia internetowego wyszlo mi z > e > chodzi o "The Devil's Own", czyli po polsku "Zdrada". Tak tez zarejestrowalem, > ale jesli to nie o to chodzi to prosze o info. > > Niech blues bedzie z Toba. O dzieki dzieki ,wlasnie o devils own mi chodzilo... dopisalbym takze korzystajac z okazji Blair Witch Project, Milczenie Owiec, Larry'ego Skandaliste, czy jak to tam brzmi..., Imię Róży... i jeszcze tu wrócę....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: 10 najlepszych filmów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.01, 23:47 Odpowiedz Link Zgłoś