Dodaj do ulubionych

Sky Tower wyższa i zaokrąglona

IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 28.09.07, 20:00
Rzeczywiście nowy projekt jest znacznie lepszy! (:
Obserwuj wątek
    • Gość: wiwan Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.magma-net.pl 28.09.07, 20:08
      pewnie,taka doskonała ilustracja...a ta wizualizacja pod podanym linkiem-cudności!
    • Gość: kajus_szpetnus Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 20:18
      taaa

Jeśli jakość wykonania będzie taka sama jak arkad to powodzenia :>
      Arkady są biurowcem klasy A lecz niestety wykonanie tragedia.
      Ciągłe problemy z klimatyzacją że o wodospadzie na klatce schodowej (podczas
      jednej z wielkich ulew) nie wspomnę :)

• Gość: Paul Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.09.07, 20:27
      Tez mi sztuka... Wsadzic na dach wiezowca wysoka antene i chwalic
      sie ze mamy najwyzszy budynek. Takie cos nie robi na mnie wrazenia.
      Bez zadnych anten ani czubatych dachow Sky Tower powinien byc
      najwyzszy w Polsce. To tak jak zalozyc sobie buty na szpilkach oraz
      czubaty pacholek na glowe i mowic ze sie jest najwyzszym czlowiekiem.
      • Gość: doobeedoo Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 20:50
        Ja nie widze zadnego problemu. Do tej pory za najwyzszy budynek w kraju uwazany
        jest PKiN. Wysokość 230,68 m z iglica,
        167,68 m bez iglicy. Więc nasz Sky Tower przebija go zdecydowanie - 220m bez
        masztu i 258 z masztem !
        • Gość: FreakyMisfit Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.dialog.net.pl 30.09.07, 15:02
          > Więc nasz Sky Tower
          Jaki NASZ?! Już żeś się zidentyfikowałeś z nim? Chłopie, wyluzuj... On nie jest twój ani mój. Taki plebs jak ty czy ja, nawet się nie zbliży do tego budynku, bo cię goryle wcześniej zatrzymają :)

W ogóle przypomina mi to kłótnię, kto ma większego penisa...
      • Gość: now Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.centertel.pl 28.09.07, 20:58
        Gdybys troche poczytal, zamiast sie odzywac, wiedzialbys ze Sky
        Tower i tak bez masztu bedzie najwyzszy - 220 m. Palac Nauki i
        Kultury ma 230 m, bez masztu jedyne 167. Obecnie w Polsce najwyzszym
        wiezowcem nie liczac masztu jest Warsaw Trade Tower ma 184 m. Z
        masztem 208m
        • Gość: Wrocek Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.09.07, 21:00
          Paul zanim coś napiszesz, może warto zorientować się w temacie.
          Nawet bez tej 38 metrowej iglicy, Sky Tower z 220 metrami do dachu,
          będzie najwyższym budynkiem w Polsce.
          • Gość: murzyn a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.thls.bbc.co.uk 28.09.07, 21:27
            masakra z waszą prowincjonalną duma z tego najwyzszego brzydactwa
            • Gość: iglica Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.as.kn.pl 28.09.07, 21:38
              A ty co, wyjechałeś do Wielkiej Brytanii i już nosa zadzierasz?
            • Gość: Wrocek Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.09.07, 21:53
              Gość portalu: murzyn napisał(a):

> masakra z waszą prowincjonalną duma z tego najwyzszego brzydactwa

Cześć pomywaczu z Londynu. Ściera w dłoń i pucuj talerze, tylko
              żebyś nie zostawił na nich ani grama brudu!
              • Gość: Maciej Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.lanet.net.pl 28.09.07, 23:08
                W angli nie ma wyższego budynku od Sky Tower :]
                • Gość: Paweł Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 29.09.07, 00:53
                  A w Irlandii? :]
                • sun_of_the_beach Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale 29.09.07, 10:49
                  Bo tylko prowincjonalni parweniusze wiedzą, że najwyższy = najlepszy
                  • Gość: Maciej Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 15:53
                  • Gość: Maciej Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale. IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 15:56
                    Ten budynek jest piękny. Tylko przyziemie mogli by jeszcze trochę zmniejszyć

Wrocław prowincją? Wrocław nie jest w niczym gorszy od takiego chociażby
                    obsku..ałego Manchesteru
                    • Gość: aaa Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 18:24
                      Piękny?
                      Raczej nie ale bardzo ładny, znacznie lepszy od poprzedniego ochydnego projektu. Szkoda, że mało mamy w Polsce wysokich budynków i żadnego powyżej 300m.

> Wrocław prowincją? Wrocław nie jest w niczym gorszy od takiego chociażby
                      > obsku..ałego Manchesteru

Prowincją na pewno nie jest, ale do Manchesteru mu jeszcze daleko.
                      • Gość: me&MyPimp Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale. IP: *.cmbg.cable.ntl.com 30.09.07, 01:55
                        Wysokosc ma znaczenie komercyjne- reklama, prestiz- mieszkac albo pracowac w
                        najwyzszym budynku w Polsce - to sie pewnie liczy. Sukces komercyjny
                        gwarantowany. Czy jednak ten budynek swoim wygladem moze stac sie takim
                        landmarkiem jak np. ten:

www.londonarchitecture.co.uk/Building/731/30_St._Mary_Axe.php
                        dla Londynu. Sila rzeczy bedzie, bo bedzie najwyzszy i wyglada na to ze tylko
                        przez to. Moze to po prostu taki nowoczesny Poltegor- tak jak kiedys mial swoje
                        miejsce na widokowkach, tak Sky Tower zajmie jego miejsce doslownie i w przenosni.

Dyr Muz Ach. ma racje. Wroclaw stac na cos bardziej oryginalnego niz ponad
                        dwustu metrowa wieze.
              • Gość: me&MyPimp Re: a ja ma dluzszego i sie nie chwale IP: *.cmbg.cable.ntl.com 30.09.07, 02:03
                Moze w Polsce dalej scierami sie talerze pucuje, ale raczej nie tutaj. Nikt by
                tego nie chcial robic. Poza tym kosztowalo by to duzo czasu i pieniedzy. TAkze
                lepiej kupic zmywarke np. Elektroluxa z Zarowa niz wynajmowac pracownika do
                zmywania talerzy, bez wzgledu na to skad on pochodzi ;-)
    • ludendorf Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona 28.09.07, 21:54
      Ostatni wątek o Sky Tower miał ponad 500 wpisów ciekawe ile będzie teraz ;)

PS Niech pan Leszek dołoży trochę jeszcze tej antenki a kto wie może
      zdetronizujemy i Baru Dubai Tower ( obecnie ponad 509m docelowo ponad 800 ;)

Co do samego samego projektu- mi tam sie podoba duuuuuża zmiana na plus
    • Gość: breslau Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.07, 22:05
      Oby było więcej takich artystycznych wizji...
    • Gość: raf NOWE wizualizacje Sky Tower !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.07, 22:24
      1. img120.imageshack.us/img120/9133/76779367bc0.jpg
      2. miska.omega.pl/sky/sky.jpg

Źródło: wizualizacje pochodzą z forum www.skyscrapercity.com/
      z wątku o sky tower:
      Ad. 1. wizualizacje wkleił "marcinneq":
      www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=15586209&postcount=1373
      Ad. 2. wizualizację wkleił "miha", jest to skan z
      tygodnika "Polityka" nr 39/2007
      • degustimus Re: NOWE wizualizacje Sky Tower !!! 29.09.07, 15:11
        Gość portalu: raf napisał(a):

> 1. img120.imageshack.us/img120/9133/76779367bc0.jpg
        > 2. miska.omega.pl/sky/sky.jpg
        >
        >
        > Źródło: wizualizacje pochodzą z forum www.skyscrapercity.com/
        > z wątku o sky tower:
        > Ad. 1. wizualizacje wkleił "marcinneq":
        > www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=15586209&postcount=1373
        > Ad. 2. wizualizację wkleił "miha", jest to skan z
        > tygodnika "Polityka" nr 39/2007

Panowie antenka jest ważna, a przez nią, na caaały zDolny Śląsk bezprzewodowy
        dostęp do Internetu, Słyszałem że następny do „&.’[= ‘ jest hotel Wrocław.
        Prawda li to?
    • Gość: Dr.Zoidberg Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.dream.net.pl 28.09.07, 22:50
      Ale,ale!!!Co to za czarna dziura w dolnej prawej części zdjęcia?Przecież tu ma
      być nowy hotel orbisowski,a właściwie dwa!!!
      • Gość: Paweł Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 29.09.07, 00:56
        Jak to co? Ta czarna dziura to pewnie wizualizacja prac konkurencji ;-)
    • Gość: Wrocek Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.chello.pl 28.09.07, 23:18
      Najnowsza wizualizacja Sky Tower jest o niebo lepsza od starej.Jezeli do tego
      dołozymy drapacze CP,Odra Tower[130 m. wys]CLA[170 m.wys],Rivier Viev [100 m.
      wys],dwie wieże Angel Wings[ 160 i 120 m. wys]oraz Góre Wrocławia na EXPO
      2012[100 m.wys] i wszystkie te wieże powstaną to Wrocław będzie miastem drapaczy
      chmur[ drugim po Warszawie oczywiście]Oby wszystkie powstały, może jeszcze inne
      [ np. na Kępie Mieszczańskiej,tam gdzie teraz jest wojsko, są takie
      plany]Wrocław pnie się w górę i bardzo dobrze!!!
      • Gość: fibius Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 23:22
        jednak te wszystkie drapacze będą porozrzucane po całym mieście zamiast
        skumulowac na jednym obszarze ... to wydaje mi się minusem :( a przy okazji,
        gdzie maja powstac te inne drapacze co wymieniłeś i gdzie można o nich poczytac?
        • Gość: Maciej Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.lanet.net.pl 28.09.07, 23:40
          poczytać możesz sobie tutaj: www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=707

Lepszego źródła informacji o inwestycjach we Wrocławiu nie znajdziesz.

Odra Tower będzie mieć 120m, a nie 130 :) Wieżowców może być faktycznie sporo.
          Mają być budowane przede wszystkim przy Centrum Południowym, Obwodnicy
          Śródmiejskiej, Ul Kosmonautów, Karkonoskiej i Al. Sobieskiego. Taki jest wstępny
          plan władz miasta. Ale może on ulec zmianie i mam nadzieję, że tak się stanie.
          Wg mnie powinno się jak najwięcej wybudować przy CP, trochę na kępie
          mieszczańskiej i parę niższych budynków porozrzucanych po mieście. Były by dwa
          skupiska, bez chaosu, jaki jest np. w Warszawie
      • Gość: pacal gdyby jeszcze te nazwy nie były tak pretensjonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 04:22
        Sky Tower [...] Odra Tower [...] Rivier Viev(nie czesem River View?) [...] Angel
        Wings.

Brakuje jeszcze tylko wybudowanej przez rodzimego gumofilca Lepper Tower. Angole
        uśmialiby się prawie tak samo jak przy krakowskim Boner Palace.

• Gość: dziobak Re: gdyby jeszcze te nazwy nie były tak pretensjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 12:40
          Ty byś pewnie wszystko nazwał im. Jana Pawła II co??
        • nikodem_73 Re: gdyby jeszcze te nazwy nie były tak pretensjo 30.09.07, 14:31
          Fakt. Nazwy są żenujące.
    • Gość: Wrocek Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.chello.pl 28.09.07, 23:28
      O tych wszystkich wiezowcach jak jesteś tym tematem zainteresowany [ ciekawa
      lektura] musisz odwiedzić stronę Śląsk Skyscraper ,miłej lektury pozdrawiam

Ś
    • Gość: doobeedoo Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.07, 23:42
      Ja również chętnie sobie poczytam o tych naszych przyszłych drapaczach. A tak
      nawiasem mówiąc, "zajedwabiście" wyglądałaby ta iluminacja, jak na załączonej do
      artykułu fotce...
    • Gość: dido ale brzydki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.07, 08:12
      wogole nie pasuje, lepszy byl ten pierwszy projekt
      • Gość: Aaapsik możesz rozwinąć swoją opinię? jesteś chyba jedyną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:12
        osobą, która woli poprzedni projekt.
        • Gość: CV Re: możesz rozwinąć swoją opinię? jesteś chyba je IP: *.chorzow.n4a.pl 29.09.07, 14:56
          Na pewno był sporo tańszy. Te wszystkie "krągłości" muszą kosztować...
          Mnie jednak (jako akcjonariusza LCC) bardziej od dyskusji o gustach interesuje
          coś innego: czy to się sprzeda? Czy znajdzie się tak dużo ludzi (bogatych
          ludzi!) chcących mieszkać w betonowym kolosie w dość nieciekawym w sumie
          otoczeniu - wokół osiedla z wielkiej płyty i mało zieleni. Jak myślicie, będą
          chętni??
          • nikodem_73 Re: możesz rozwinąć swoją opinię? jesteś chyba je 29.09.07, 21:45
            Jestem pewien, że będą. Okolica póki co mało zachęcająca, to prawda, lecz z
            drugiej strony... Gdzie masz we Wrocławiu zachęcającą okolicę w takiej
            odległości od rynku?

Poza tym - jakby nie patrzeć będzie to dość naturalne przedłużenie Świdnickiej i
            nie wykluczone, że FAKTYCZNIE tam powstanie "Centrum Południowe". Przy krzyżówce
            ze Swobodną kończą jakąś budowę (biurowiec czy coś takiego), EPI... wg mnie albo
            się przepoczwarzą w coś bardziej zachęcającego albo padną. Hotel Wrocław
            prawdopodobnie także zostanie rozebrany i w jego miejscu będzie coś nowego. No i
            zostaje ten cały plac pomiędzy Poltegorem (czy raczej jego resztkami) a hotelem.
            Tam też coś ma być. Tak, że okolica raczej będzie się zmieniała na plus.
    • Gość: mx duma rozpiera IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 10:23
      Przechodząc obok słynnych Arkad z trudem przeciskałem się przez tłum
      zachwyconych turystów, którzy ciągną z całego świata do Wrocławia,
      aby podziwiać i uwiecznić na zdjęciach i filmach to wybitne dzieło.
      W oczach mieli łzy wzruszenia...
      Aż strach pomyśleć co będzie świat zobaczy kolejne arcydzieło...
      • Gość: Rochu Re: duma rozpiera IP: *.wohnheimg.uni-frankfurt.de 29.09.07, 15:44
        Można ironicznie zaśmiewać się z Wrocławia, a ja i tak będę dumny, że tu
        studiuję. Wrocław ma się czym pochwalić i robi to bardzo dobrze. Jeszcze 10 lat
        temu Wrocław to było jedno z wielu miast wojewódzkich, dziś każdy wie, że
        "Wrocław jest fajny". To się nazywa marketing. Wrocławianie wiedzą, że nie
        wystarczy mieć i chcieć, trzeba umieć jeszcze to zrobić. A z tymi turystami to
        przesadziłeś, ale faktycznie jest ich coraz więcej.
    • Gość: qwerty Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.07, 10:37
      nie wiem czy lepszy - na pewno zerżnięty z Odra Tower, która też
      szczególnie oryginalna nie jest. Przecież ten najwyższy wieżowiec
      jest niemal identyczny !
    • Gość: expat Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 29.09.07, 10:43
      Jezeli to bedzie budiowane w takim samym standarcie jak Wroclawskie
      Arkady to nie bedzie to nic ciekawego tylko miernota. Najwpierw byl
      budynek EFL potem Arkady a teraz Sky Tower, to jest miernota
      architoniczna nastawiona na sukcess komercyjny czyli na robienie
      kasy. Poniweaz nie ma zadnych innych powaznych graczy na tym rynku
      to taki sukcess powinien osiagnac i zrobic sporo kasy.
    • sun_of_the_beach Re: początek małego Manhattanu 29.09.07, 10:45
      A dlaczego my zawsze musimy aspirować do pomysłów amerykańskich albo azjatyckich? Nie możemy czerpać wzorców z Europy???
      • Gość: krakus Re: początek małego Manhattanu IP: *.cable.ubr09.haye.blueyonder.co.uk 29.09.07, 10:56
        Zgadzam sie z Toba, po jaka cholere nam takie badziewie , nalezaloby
        odbudowac Wroclaw w originalnym stylu . Komu jest to potrzebne ale
        w tym jest kasa bo 400 milionow to jest niska cena a cena najmu za
        metraz bedzie astronomiczna .
        • Gość: bartekwroclaw Re: początek małego Manhattanu IP: *.elektrosat.pl 29.09.07, 11:46
          Budowa Sky Tower wyniesie 400mln $= ~1,4mld zl

Polecam stronę:
          www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=457550
        • Gość: Maciej Re: początek małego Manhattanu IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 15:58
          Odbudowywać? Wrocław ma się rozwijać, a nie cofać. Wieżowce są symbolem
          szybkiego rozwoju, Wrocław w przeciwieństwie do Krakowa zasłużył na parę takich
          wieżowców
        • Gość: Jonek Re: początek małego Manhattanu IP: 62.87.130.* 29.09.07, 17:40
          A co to jest oryginalny styl Wrocławia? 4-piętrowe kamienice w
          Śródmieściu? Powrót do oryginalnego stylu to krok w tył. Wrocław ma
          się rozwijać a to oznacza budowę w górę. Porównaj sobie cenę budowy
          i przede wszystkim zakupu ziemi pod domy 4-piętrowe dla np. 10 000
          ludzi (olbrzymi teren i koszt zakupu ziemii) z budową jednego
          budynku na działce ok 50X50 metrów dla również 10 000 ludzi. Może
          Cię to zdziwi ale wieżowce są tańsze w miastach niż wiele niskich
          kamienic.
          • Gość: FreakyMisfit Re: początek małego Manhattanu IP: *.dialog.net.pl 30.09.07, 15:09
            100% racji, Jonek. Szkoda, że większość głupoli tego nie kuma. Wieżowce mają dużą pojemność ludzką, a zajmują mało m2. A m2 w mieście spotkań jest pieruńsko drogi.
            • sun_of_the_beach Re: początek małego Manhattanu 30.09.07, 21:13
              Głupolem jesteś niestety ty i podobnie myślący. To, o czym pszesz, wiedzą dzieci w przedszkolu, a tobie się to wydaje odkrywcze. Ty za to nie kumasz, że są rzeczy ważniejsze nisz przelicznik m2/PLN... Nie wiesz i nie wiesz, że nie wiesz....
      • ludendorf Re: początek małego Manhattanu 29.09.07, 12:52
        Wystarczy czerpać z dobrych wzorców niekoniecznie europejskich. No i nie ma
        czegoś takiego jak jeden jedyny stały europejski wzorzec tego jak powinno miasto
        wyglądać
    • Gość: Mac Gywer Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.lns1-c12.dsl.pol.co.uk 29.09.07, 12:01
      No, troche lepsze od poprzedniego shitu.
      • Gość: dziobak Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 12:35
        A ty w czym mieszkań w Anglii emigranciku. W jakim "shitcie"??
    • Gość: raca Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.218.146.194.generacja.pl 29.09.07, 13:12
      pioruny będą miały w co walić, do tej pory lubiały przywalić w
      kościół przy Kruczej
      • Gość: Wrocławianin Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.chello.pl 30.09.07, 01:31
        Myślę że tak wysoki budynek obowiązkowo musi posiadać piorunochrony, a jak już
        gdzieś mają przywalać pioruny to w Twoją pustą głowę...
    • Gość: Wrocławianin Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.chello.pl 29.09.07, 13:34
      Bardzo mi się podoba, jestem zadowolony, poza tym mieszkam 250 metrów od
      przyszłego Sky Tower, codziennie oglądałem Poltegor, tak i codziennie będę
      oglądał Sky Tower :)
    • olek_01 Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona 29.09.07, 13:38
      Mnie się to też podoba:-)))
    • Gość: Tomo Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.chello.pl 29.09.07, 17:39
      Bardzo ładny projekt :-). O niebo lepszy od poprzedniego. Już się
      nie mogę doczekać :-).
    • Gość: wielkomiejski Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.acn.waw.pl 29.09.07, 18:22
      A ja nie wiem co to wy ludzie widzicie w tym calym wroclawiu.

Kapital do stolicy!
      • nikodem_73 Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona 29.09.07, 21:36
        Och... Wrocław ma wiele wad - fatalny klimat, osiedla pobudowane na terenach
        zalewowych, mieszkańców-szowinistów (to wg tych, co to lokalny patriotyzm
        uważają za szowinizm). Ale ma za to jedną niezaprzeczalną zaletę - nie jest
        Warszawą. :^)
      • Gość: Maciej Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.lanet.net.pl 29.09.07, 21:42
        kiepska prowokacja.

Wrocław jest bardziej wielkomiejski od tej zapyziałej Warszawy. Za każdym razem
        jak jestem w stolicy to mnie obrzydzenie bierze. Masa kontrastów. Tu wieżowiec,
        obok waląca się kamienica i plac targowy. Parę brzydkich wieżowców, parę w miarę
        przyzwoitych i dwa ładne (Rondo i Mariott). I to by było na tyle, jeżeli chodzi
        o Warszawę :) Warszawa pod względem statystyk stolic jest na końcu. Chociażby
        taka Praga, stolica 10 milionowego kraju, jest lata świetlne przed Wawą
        • Gość: pablo Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:45
          Masa kontrastów....w Poznaniu, Wrocławiu, Krakowie ich nie ma ..bo są same
          odbskurne kamienice :)

Co jak co ale Wawa ma najmniej do nadrobienia miast zach. Europy.
          Walących miejsc jest coraz mniej, a i bloki są juz nie są szare ..

Wieżowce ci sie nie podobają..cóz kwestia gustu..a wy ile ich macie bo jak na
          razie to żadnego tylko wizualki, czy aby znajdą się chętni na kupno mieszkań ,
          czy wszystko zostanie sprzedane ....?
          Pzdr Pablo
          • nikodem_73 Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona 30.09.07, 14:54
            Mhm... najmniej... :)

Porównaj sobie default city z Pragą, Amsterdamem, Londynem, a nawet Berlinem.
            Przejedź się tam (na marginesie z Wrocławia do Pragi jest i szybciej i bliżej
            niż do Warszawy) - zobaczysz jak może wyglądać stolica.

Wrocław mogę sobie porównać do (a bo ja wiem) Rotterdamu (wszak nie jest
            stolicą). Sądzę, że mamy mniej do nadrobienia aby stać się podobni Rotterdamowi
            niż Warszawa aby stać się Amsterdamem :> Podstawowa rzecz - lotnisko. To
            wrocławskie jest malutkie - tyle, że nie pretenduje do miana huba. Okęcie hubem?
            Wolne żarty. Druga rzecz - infrastruktura drogowa. We Wrocławiu jest w połowie
            ukończona obwodnica śródmiejska i rozpoczęto prace nad obwodnicą miasta. Jak to
            wygląda w Warszawie? O autostradach nie będę pisał - wystarczy spojrzeć na mapę.

A chętni się znajdą (w sumie już są choć nawet nie wylano jeszcze fundamentów).
            Branża IT ostatnio omija default city i generalnie są 2-3 miasta gdzie lokują
            swoje ośrodki R&D. Warszawy na liście nie ma. A jest to branża jedna z bardziej
            lukratywnych. Szef polskiego oddziału korporacji w której pracuję już
            zapowiedział, że przeniesiemy się do sky tower jak tylko ją ukończą. Dalej - we
            Wrocławiu siedziby mają 4 banki ogólnopolskie (Lukas, Eurobank, BZWBK i Getin).
            Getin na pewno będzie w sky tower (choćby z racji tego, że należy do
            Czarneckiego). Pozostałe mają już budynki, lecz powiedzmy, że ich wygląd jest
            hmmm... różny.

Jeśli chodzi o chętnych na mieszkania to wszystko zależy od tego ile sobie
            policzą za metr. Obecnie we wrocku mieszkania za 15 tys. za m2 (i więcej)
            schodzą gdy inwestycja jest na papierze. Zatem, jeśli tylko nie wyskoczą ze 100
            tys. za m2 to im to zejdzie.
            • Gość: pablo Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 16:43
              Nie porównuj miast do zachodu ..bo cała Polska jest do tyłu jakieś 30-40
              lat...Akurat Wawa ma najmniej do nadrobienia jakieś 15-20 lat.

Okęcie hubem mało prawdopodobne że bedzie nawet po rozbudowie maksymalna
              przepustowość to to ok 15 mln choć i tak jest to największe lotnisko w Europie
              śr-wsch, po za tym buduje się kolejne lotnisko w Modlinie ...

Na razie autostrady nie ma, lecz sorry ale tiry nie jadą przez centrum..popatrz
              na mapę Wawy, ekspresowe drogi omijające centrum, pomijam już fakt że dzięki
              Euro autostrada będzie :)

Na razie co lokują to tylko zwykłe programowanie dla gier Java etc. żadnych
              innowacji, zresztą centra te są na zachodzie czy USA, i mało prawdopodobne by do
              nas je przenieśli.

No zaledwie parę banków... :) Banków w Polsce jest ok 80 a te najważniejsze są w
              Wawie i nie zamierzają się przenosić, pomijam już inne instytucje finansowe czy
              koncerny...

Odnośnie mieszkań za 15 tyś i więcej to w Wawie podobnie :) choć już powoli to
              się zmienia....

Pzdr pablo
              • Gość: Huby z tym lotniskiem to sporo przesadziłeś IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.07, 22:07
                O miano największego lotniska w tej części Europy ściga się Praga z
                Wiedniem. Na razie Praga jest minimalnie z tyłu. Za nimi jest
                Budapeszt. Warszawa jest najwyżej czwarta. Jeśli chodzio o
                infrastrukturę, to Okęcie jest lata świetlne za Pragą. Do lotniska
                Praha Ruzynie dochodzi autostrada, jest szybka kolej miejska a samo
                lotnisko jest o wiele większe.
    • Gość: PRETOR Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.acn.waw.pl 29.09.07, 21:26
      Niech te debile z władz Warszawy zobaczą jak się powinno budować i wezmą za
      przykład działania władz Wrocławia.
      • Gość: Pablo Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:49
        No nie przesadzaj...to inwestor decyduje co chce zbudować, z czego mamy wziąść
        przykład ??Z tirów w centrum ????

Pzdr pablo
    • Gość: roanel Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:03
      To Czarnecki jeszcze nie siedzi? Ale jaja!
      • Gość: ok Re: Sky Tower wyższa i zaokrąglona IP: *.generacja.pl 29.09.07, 22:54
        dlaczego to nie jest jedna bryła?
    • Gość: ret podoba mi się entuzjazm wrocławian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.07, 22:51
      ktorzy z takim przekonaniem i sympatia mowia o swoim miescie.
      Troche jednak naiwna jest ta ich bezgraniczna wiara w pozory nowoczesnosci,
      ktorych uosobieniem mają być wieżowce.
      Wieżowce buduje się w najbardziej nawet zacofanych cywilizacyjnie zakątkach
      świata i tylko ktoś mało zorientowany może je traktować jako symbol statusu
      miasta, coś czym da się imponować i zadziwić świat.
      Wieżowce w centrum miasta spotyka sie niemal wyłącznie tam gdzie miasto jest
      stosunkowo nowej daty albo gdzie nie istnieje skuteczna ochrona jego walorów
      zabytkowych.
      Wieżowce sa poniekąd takim samym banałem jak słynne meblościanki istniejace w
      milionach mieszkan albo jak szklane blaty stołów w nowobogackich domach.
      O wiele cenniejszym, bo trudniej osiagalnym wyróżnikiem miasta jest dziś dobrze
      zachowana, zabytkowa struktura architektoniczna i urbanistyczna świadcząca o
      starym rodowodzie danego miasta.
      Chodzi więc o to aby Wrocławianie, w pogoni za "nowoczesnością" nie popsuli tego
      co autentyczne, stare, zabytkowe, pozwalajace zaliczyć Wrocław do grona "miast
      szlachetnie urodzonych."
      • nikodem_73 Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian 30.09.07, 00:16
        Wiesz... to akurat ciężko będzie, bo jeśli coś przetrwało wojnę (jakieś 5%
        szans) to jeszcze musiało przetrwać akcję "cały naród buduje swoją stolicę".

Komuniści zafundowali nam np. "trasę w-z" przechodzącą przez środek
        przedwojennej starówki (dzisiejsza Kazimierza Wielkiego). Od placu 1 maja
        Legnicką na zachód praktycznie nie spotkasz budynku starszego niż 40 lat (a plac
        ten jest w odległości... a bo ja wiem? kilometra od rynku?). Plac Grunwaldzki
        dlatego jest placem, bo Niemcy wyburzyli masę domów aby zbudować lotnisko polowe
        (to na Gądowie było już zajęte przez Rosjan). Nowe miasto praktycznie nie
        istnieje. Starówka została zdewastowana i to co MOŻNA było ocalić stoi po dziś
        dzień. Po prostu cholernie ciężko pielęgnować coś czego nie ma bo najnormalniej
        w świecie zostało zniszczone.

To co osobiście mnie cieszy to fakt, iż komuniści nie wpadli na "genialny"
        pomysł zmiany rozkładu ulic dzięki czemu do dziś wjeżdżając do miasta z dowolnej
        strony i jadąc (w zasadzie) cały czas prosto dojedziesz do rynku.
        • Gość: pablo Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 13:47
          Kompleksiki wychodza i puste slogany :)

Pzdr pablo
          • nikodem_73 Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian 30.09.07, 14:27
            Kompleksy? niekoniecznie. Niechęć do default city? Jak najbardziej.

Co do pustych sloganów - mógłbyś je wskazać? No bo chyba nie chcesz kwestionować
            istnienia akcji "cały naród buduje stolicę" podczas której na Dolnym Śląsku
            zrywano bruk z ulic aby zawieść go do Warszawy?

Wiesz, że po wojnie starówka wrocławska nie była restaurowana? Nikt się nie
            bawił w przywrócenie poprzedniego wyglądu budynkom. Jeśli stały samodzielnie to
            się je ewentualnie remontowało, jeśli były mocno zniszczone to wyburzało.
            Początkowo dlatego, że waadze nie były pewne czy aby Niemcy nie wrócą, a później
            były potrzeby kształtowania "rdzennie polskich" miast, a nie jakiegośtam
            podejrzanego, poniemieckiego Wrocławia.

Świetnie to widać gdy idzie się z rynku na Wyspę Słodową. W okolicach Hali
            Targowej są pobudowane obiekty zgodne ze stylem "gomółkowskim". Chcąc przywrócić
            Wrocławiowi dawną świetność należałoby ogrom budynków w centrum najnormalniej w
            świecie wyburzyć. Co prawda są koncepcje aby przynajmniej w części z nich
            zmienić fasady modelując je na kształt przedwojennych kamienic, ale póki co
            koszt takiej operacji byłby straszny.
            • Gość: pablo Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 16:53
              O to ciekawe.... mógłbyś pokazać ten bruk ?? jakieś zdjęcia linki ??? bo mam
              wrażenie że to tylko napis "Cały naród buduje Stolice" :) Dziwne bo jestem
              Warszawiakiem z dziada pradziada, i z tego co wiem to odbudowywana Warszawa była
              przez samych Warszawiaków, i niestety nie z bruku nie było tylko asfaltem
              zalewali :(

Odnośnie ślązka to był to bastion komuszków, prze 50 lat zyli na nas a węgiel
              szedł do rosji dalej...

Kamienic to Wy nie burzcie tylko odbudujcie lub wyremontujcie... bo dzięki temu
              miasto bedzie miało charakter i swój klimat :)
      • Gość: Bart Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.07, 01:00
        Co Ty rozprawkę "Wieżowce" piszesz bo Pani w gimnazjum do domu zadała?
        Zachowanie oryginalnego stylu nie może i nie powinno się odbywać kosztem rozwoju
        miasta, tam gdzie przetrwały zabytki nikt nie ma zamiaru ich wyburzać, są i będą
        odrestaurowane, natomiast podporządkowanie całego nowego budownictwa pod to co
        było to paranoja i nie mniejszy snobizm niż "wieżowce".
      • Gość: dziobak Re: podoba mi się entuzjazm wrocławian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.07, 12:38
        Wieżowce są banałem, drogie domy są banałem, drogie samochody na
        ulicach też banalne. A zadowoleni mieszkańcy jakież to banalne. W
        wieżowce kochanienki to się buduje w takich krajach 3 świata że
        Polska to może je dogoni za 50 lat, albo i wcale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka