Dodaj do ulubionych

Ocieplanie budynków

IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 26.07.03, 13:48
Od kilku lat w okresie letnim występuje w naszym mieście to
zjawisko.Ostatnio widziałem program, w którym mówiono że straty cipła po
takim zabiegu zmniejszają się od 50 do 80%.To niesamowite liczby!!!
Jak widac w niektórych spółdzielniach ocieplone sa juz prawie wszystkie
budynki(SM Południe) a w inych dalej nic.Co najdziwniejsze najmniej ociepleń
jest w tych blokach które stoja w centrum np. Legnicka-strasznie wyglądaja
te szare klocki.
Na szczeście ostatnio ruszyło się cos wokół Ostrowa Tumskiego(koło Hali
Targowej), Nowego Targu oraz wczoraj zauważyłem rusztowania na paskudnym
bloczku za kościołem na Kazimierza Wieliego(plac Dominikanski?).
Obserwuj wątek
    • Gość: ek Re: Ocieplanie budynków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.03, 16:07
      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Od kilku lat w okresie letnim występuje w naszym mieście to
      > zjawisko.Ostatnio widziałem program, w którym mówiono że straty cipła po
      > takim zabiegu zmniejszają się od 50 do 80%.To niesamowite liczby!!!
      > Jak widac w niektórych spółdzielniach ocieplone sa juz prawie wszystkie
      > budynki(SM Południe) a w inych dalej nic.Co najdziwniejsze najmniej ociepleń
      > jest w tych blokach które stoja w centrum np. Legnicka-strasznie wyglądaja
      > te szare klocki.
      > Na szczeście ostatnio ruszyło się cos wokół Ostrowa Tumskiego(koło Hali
      > Targowej), Nowego Targu oraz wczoraj zauważyłem rusztowania na paskudnym
      > bloczku za kościołem na Kazimierza Wieliego(plac Dominikanski?).

Może w końcu wezmą się za Nowy Targ!
    • Gość: kotbehemot Re: Ocieplanie budynków IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 19:08
      a ja sie zmartwilem ze ocieplają te ohydne bloki przy nowym targu. to oznacza
      ze jeszcze oplaca sie w nie inwestowac szmal, czytaj->bedą staly kolejne lata:(
      • Gość: Rafis Re: Ocieplanie budynków IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 26.07.03, 23:57
        a wiecie czy te budynki bezpośrednio na Nowym Targu beda ocieplane? Bo jak na
        razie ocieplili tylko jeden budyneczek obok.
        Masz racje Behemocie, oznacza to że będa stały.Niech jednak lepiej stoja
        kolorowe :)
        • Gość: histeryk Re: Ocieplanie budynków IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 27.07.03, 16:15

> a wiecie czy te budynki bezpośrednio na Nowym Targu beda ocieplane? Bo jak na
          > razie ocieplili tylko jeden budyneczek obok.
          > Masz racje Behemocie, oznacza to że będa stały.Niech jednak lepiej stoja
          > kolorowe :)
          Prezes"Cichego Kącika"zapowiadał swego czasu w TEDE że ocieplą w tym roku 12
          budynków tego osiedla staromiejskiego od Kotlarskiej po Kraińskiego.Te budynki
          stały będą na bank,jeszcze nas przeżyją(niestety),dlatego warto ożywić tą
          martwicę kolorowymi elewacjami,jakąś nowoczesną fontanną,ławeczkami i
          straganami z owocami i kwiatami,tak żebyśmy nie omijali tego miejsca.
        • Gość: kotbehemot Re: Ocieplanie budynków IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 16:30

> a wiecie czy te budynki bezpośrednio na Nowym Targu beda ocieplane? Bo jak na
          > razie ocieplili tylko jeden budyneczek obok.
          > Masz racje Behemocie, oznacza to że będa stały.Niech jednak lepiej stoja
          > kolorowe :)
          a jaki kolr bylby najodpowiedniejszy w tym miejscu? musze przyznac,ze mnie
          zawsze te kolorki denerwują-moim zdaniem modernizm (i jego pochodne->bloki)
          powinien byc zawsze malowany snieznobialo, tak jak przewidują glowne załozenia
          tego nurtu ("biały statek w oceanie zieleni"), ale akurat w takim miejscu,
          jakim jest nowy targ biały mi nie pasuje. Wiec jaki?czerwony? ten brąz
          sraczkowaty mi nie odpowiada...
          • Gość: Rafis Re: Ocieplanie budynków IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 27.07.03, 19:14
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
            >
            > > a wiecie czy te budynki bezpośrednio na Nowym Targu beda ocieplane? Bo jak
            > na
            > > razie ocieplili tylko jeden budyneczek obok.
            > > Masz racje Behemocie, oznacza to że będa stały.Niech jednak lepiej stoja
            > > kolorowe :)
            > a jaki kolr bylby najodpowiedniejszy w tym miejscu? musze przyznac,ze mnie
            > zawsze te kolorki denerwują-moim zdaniem modernizm (i jego pochodne->bloki)
            > powinien byc zawsze malowany snieznobialo, tak jak przewidują glowne
            załozenia
            > tego nurtu ("biały statek w oceanie zieleni"), ale akurat w takim miejscu,
            > jakim jest nowy targ biały mi nie pasuje. Wiec jaki?czerwony? ten brąz
            > sraczkowaty mi nie odpowiada...

ja lubie duzo kolorów na bloczkach ale...
            Ostrów Tumski zobowiazuje :)
            tu musza byc jakieś bardziej przemyślane ale jednocześnie ciekawe.Sam nie
            wiem, poczekamy-zobaczymy.
            Może uda sie w czasie kilku lat znowu je zmodernizowac poprzez zmiane kształtu
            balkonów, dodanie kilku elementów, moze dachówka-mysle, że tpo jest realne.
          • Gość: histeryk Re: Ocieplanie budynków IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 27.07.03, 20:49
            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
            >
            > > a wiecie czy te budynki bezpośrednio na Nowym Targu beda ocieplane? Bo jak
            > na
            > > razie ocieplili tylko jeden budyneczek obok.
            > > Masz racje Behemocie, oznacza to że będa stały.Niech jednak lepiej stoja
            > > kolorowe :)
            > a jaki kolr bylby najodpowiedniejszy w tym miejscu? musze przyznac,ze mnie
            > zawsze te kolorki denerwują-moim zdaniem modernizm (i jego pochodne->bloki)
            > powinien byc zawsze malowany snieznobialo, tak jak przewidują glowne
            załozenia
            > tego nurtu ("biały statek w oceanie zieleni"), ale akurat w takim miejscu,
            > jakim jest nowy targ biały mi nie pasuje. Wiec jaki?czerwony? ten brąz
            > sraczkowaty mi nie odpowiada...
            Tak jak piszesz najlepszy byłby biały,może gdzieniegdzie z jakimiś czarnymi
            elementami nawiązującymi do kraciastej nawierzchni placu ale Wrocław ciągle
            odreagowuje szarzyznę PRLu.
            • Gość: Rafis malowanie budynków IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 27.07.03, 21:20
              Chciałem napisac jeszcze o jednej rzeczy, która mnie denerwuje.Mianowicie
              wiekszośc(ogromna) nowych budynków(powiedzmy, że powstających od 88 roku) nie
              jest wogóle potem malowana.Wogóle nic się z nimi nie robi i efekt jest taki,
              że w chwili obecnej wyglądaja one tak jak te kamienice na trójkącie
              (oodpadający tynk, brudne, jesli jest tynk to farba wyblakła zabrudzona).
              bleeee
              • Gość: kotbehemot Re: malowanie budynków IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.07.03, 22:29
                niueprawda, dopiero co odremontowano plombe na reja:) a poza tym to moze i masz
                racje...
                jest jeszcze jedna rzecz-we wroclawiu wszystko sie szybciej brudzi niz na
                zachodzi(ot, chocby kamienica edyty stein, albo cpn-u juz są brudne!!). Wynika
                to z tego ze po wroclawiu nie jezdza(albo bardzo rzadko) pojazdy myjące drogi
                • sebcat Re: malowanie budynków 28.07.03, 10:45
                  W niektórych spólddzielniach naprawde kiepsko. Moja spóldzielnia CHEMIK już
                  dawno ociepliła wszystkie budynki na Różance pierwsze dwa ociplili jakieś 15
                  lat temu po tem nic sie nie działo po czym 4 lata temu dociplono wszystkie w
                  tym te 2 pierwsze jeszcze raz aby wszystko było ladnie, to samo zrobiła
                  sąsiednia SM Polanka. Po za tym mamy nowe place zabaw, nowe ogrodzone
                  piaskownice, duzo drzew, zawsze czysto, malowane sa klatki schodoew, wymienine
                  wszystkie bramy do budynków, na biezaco remontowane windy obecnie trwa program
                  całkowitej wymiany wszystkich dzwigów na nowoczesne, chocizac i tak windy sa
                  ladne i z nowa elektroniką.
                  Czy na waszych osiedlach tak nie ma? :)
                  • Gość: Rafis Re: malowanie budynków IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 28.07.03, 10:53
                    sebcat napisał:

> W niektórych spólddzielniach naprawde kiepsko. Moja spóldzielnia CHEMIK już
                    > dawno ociepliła wszystkie budynki na Różance pierwsze dwa ociplili jakieś 15
                    > lat temu po tem nic sie nie działo po czym 4 lata temu dociplono wszystkie w
                    > tym te 2 pierwsze jeszcze raz aby wszystko było ladnie, to samo zrobiła
                    > sąsiednia SM Polanka. Po za tym mamy nowe place zabaw, nowe ogrodzone
                    > piaskownice, duzo drzew, zawsze czysto, malowane sa klatki schodoew,
                    wymienine
                    > wszystkie bramy do budynków, na biezaco remontowane windy obecnie trwa
                    program
                    > całkowitej wymiany wszystkich dzwigów na nowoczesne, chocizac i tak windy sa
                    > ladne i z nowa elektroniką.
                    > Czy na waszych osiedlach tak nie ma? :)

zapomniałes dopisać: to była reklama ?
                    a tak na serio to dlaczego w niektórych mozna a w innych nie?
                  • Gość: Rafis kredyty IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 28.07.03, 10:55
                    Ostatnio czytałem, że na ocieplanie dostepne sa specjalne kredyty(bardzo nisko
                    oprocentowane), może dzięki temu we wszystkich spółdzielniach ruszą tyłki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka