Dodaj do ulubionych

Wratislavia Cantans:Spadek "formy" festiwalu.

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 14:26
Od pewnego czasu wszyscy pasjonują się rozgrywkami w Operetce
wrocławskiej,natomiast warto przypatrzyć się kolejnej edycji festiwalu
Wratislawia Cantans.Przeczytałem ostatnio program na najbliższy festiwal.
Tak nieciekawego i słabego programu jeszcze w histori festiwalu nie było!
Są oczywiście wyjątki (Herrewehge,NOSPR)oraz kilka nieżle zpowiadających się
z nazwy koncertów,ale można je policzyć na palcach.
Mamy za to aż 13 koncertów chóru gospelowego,oraz 6 ukraińskiego
chóru "Dumka".Notabene ten ostatni był w programie festiwalu poprzednich
edycji ,i przy całym szacunku nie była to jakaś wielka rewelacja.
W tym roku zbrakło jakiejkolwiek renomowanej oriestry z europy czy z USA.
Nie znalazłem też w programie koncertu z udziałem głosu kontratenorowego,co
było niejako tradycją festiwalu.Możliwe że to brak funduszy jest powodem
tegorocznej "słabizny "festiwalowej,jednak pewnego poziomu nie powinno się
zaniżać.Z upływem czasu zdaje się brakować osoby poprzedniego dyrektora
festiwalu pana Tadeusza Strugały.Mam nadzieje że to jedyny taki "chudy"
festiwal,a następne znowu powrócą do właściwego sobie wysokiego poziomu.
Obserwuj wątek
    • Gość: marian Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.03, 00:34
      Co ten Kościelniak wyprawia???
      • Gość: fermata Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 13:27
        Gość portalu: marian napisał(a):

> Co ten Kościelniak wyprawia???

Człowieku, coś Ci się chyba pomieszało! W tej instytucji, o której mowa rządzi
        niedoszła prezydentowa wraz z nowopowołanym w miejsce Michnikowej - czyli tzw
        dyrektorem artystycznym ( niech mi wybaczą nadużycie tego słowa)p.Smolijem.
        Nic dziwnego, że stajemy się świadkami upadku festiwalu - podąża on w tę samą
        stronę co Filharmonia.
        A Meloman ma rację niestety. Kiedyś z przyjemnością uczestniczyło się w
        większości koncertów, teraz pozostały smętne resztki.
        No i te wyjazdówki festiwalu na Dolny sląsk - litości!

• mm-m Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. 27.08.03, 09:16
          Meloman ma rację niestety. Kiedyś z przyjemnością uczestniczyło się w
          większości koncertów, teraz pozostały smętne resztki.
          • Gość: pieniążek Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 05.09.03, 16:41
            www.wratislavia.art.pl/
    • Gość: filip Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 10:45
      Festiwal się już zaczął i potwierdził słowa melomana. Jest żle a na koncertach
      wygląda to jeszcze gorzej.Kościół św.Marii Magdaleny był pusty , Aula
      Leopoldina pełna sponsorów i ludzi nie z muzyki. Ala najgorszy był dyrygent i
      niestety duyrektor artystyczny Mariusz Smolij , który nie dść .żę połóżył
      wszystkie wykonania to jesazcze głupio gadał , traktując ewyrobioną wrocławską
      publczność jak wiejską wycieczkę.Trzeba było widzieć rozbawione gęby orkiestry
      kameralne , zażenowane krytyków, załamane ręce stałych bywalców. Pora umierać.
      Smolij wracaj do Stanów.
      • Gość: słuchacz Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.09.03, 14:31
        Całkowicie się z tobą zgadzam Filipie.Z piątkowego koncertu wyszłam poprostu
        zdegustowana.Konferansjerka pana Smolija wydawała się być calkowicie nie na
        miejscu,miałam wrażenie ,że dopasował on poziom koncertu do vipów.Poza tym
        wykonywanie muzyki baroku na współczesnych instrumentach w dzisiejszych czasach
        to już całkowita pomyłka,żaden zespół z zagranicy tego by nie zrobił.Ten
        koncert drastycznie zaniżył poziom festiwalu.
        • Gość: Melo Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: W3CACHE3.verizone.com.pl:* / 10.5.1.* / *.grab.verizone.com.pl 09.09.03, 00:18
          Niestety pan Smolij nie wyczuł rangi festiwalu i potraktował Wratislavię jak
          jeden z wielu koncertów dla dzieci, które najczęściej prowadzi w Stanach.
          Festiwal cierpi na tym bardzo, bo wiele lat pracowano na jego dzisiejszy obraz,
          a pan dyrektor zrobił z niego niestety marne show.Chyba nikt już nie wątpi, że
          źle się stało, iż Smolij pojawił się we Wrocławiu,po takim popisie piątkowym
          jego stanowiska: dyrektora artystycznego Filharmonii i Wratislavii powinny być
          przekazane komuś bardziej odpowiedniemu. Koncert mający być rekonstrukcją
          historycznego wydarzenia stał się śmiesznym a raczej smutnym początkiem czegoś,
          co miejmy nadzieję szybko umrze śmiercią naturalną...bezmyślności i
          niekompetencji dyrekcji!
          • Gość: marta Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.03, 00:12
            Ja i moi znajomi melomani rozpoczynamy bojkot Festiwalu i Filharmonii.To co
            teraz się dzieje w najgorszych snach nie mogło mieć miejsca za dyrektorowania
            Strugały czy Pijarowskiego w Filharmonii. Można było mieć wtedy dużo zastrzeżeń
            ale nikt nie przypuszczał że dno jest tak daleko.Dlatego zamiast iść na sobotni
            wieczorny koncert na Festiwalu wybrałam się na występ bliżej nie znanej
            Orkiestry Kameralnej "Tech-No-Orchestra" i zostałam porażona różnicą poziomów
            między Polską Orkiestrą Kameralną z dyr. art. Smolijem a Tech-No-Orchestra z
            korzyścią na rzecz tej ostatniej.
            • Gość: Melo Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.verizone.com.pl / 62.233.177.* 11.09.03, 00:29
              Droga Marto! Bardzo Ci dziękuje za te słowa. Ja także bojkotuję te dwie
              instytucje. Poprzedni dyrektorowie byli przecież na innym poziomie, ale widać
              że miasto potrzebuje takich ludzi ja pan Smolij. Po co komu odpowiednio dobrany
              repertuar koncertu, odpowiedni poziom festiwalu, przecież kultura jest dla
              mas...To jednak nie Ameryka i chyba się do tego nie nadaję, żeby godzić się na
              takie obniżanie poprzeczki. A "Tech - No" to bardzo dobra orkiestra młodych
              ludzi, prowadzona przez bardzo kompetentnego młodego dyrygenta Roberta
              Kurdybachę. Robi on kawał dobrej roboty. Oby było więcej takich ludzi
              zajmujących się kulturą w naszym mieście. Pozdrawiam :)
              • Gość: fermata Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 13:47
                Szkoda, ze tak sie dzieje i te dwie instytucje, prowadzone przez tandem osob o
                zerowym guscie doprowadzaja ( doprowadzili? ) do ich upadku. Do fiharmonii juz
                nie chodze od roku! A tegoroczny festiwal budzi groze. Jeszcze tylko pop-corn i
                bedziemy w domu Maestro Smolij.
                • Gość: Melo Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.verizone.com.pl / *.verizone.com.pl 11.09.03, 13:58
                  Niestety Fermato ten upadek już chyba nastąpił. Szkoda, ja też nie odwiedzam
                  filharmonii, bo jakoś nie chcę się denerwować całą tą sytuacją. Wierzę, że ktoś
                  wreszcie przejrzy na oczy i skończy się ta farsa. Pozdrawiam
                  • Gość: Marcin Sołtys Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.03, 20:49
                    Zapraszam do sasiedniego watku - Wratislavia czyli rodzynki... :).
                    • border Choroba Smolija 30.09.03, 17:47
                      www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=188&w=7975955

Poczytajcie sobie, na co tak naprawde cierpi Pan Smolij- wyrazny dowod na
                      rozdwojenie jazni: pisuje pod kilkoma nickami i to peany na wlasna czesc,
                      ponizajac innych.
                      Chore i chamskie...
                      Ale pewnie ten styl sie komus (komu?) podoba...

• Gość: ania Re: Choroba Smolija IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.09.03, 19:13
                        To nie zmieni jego beztalencia. Estrada jest okrutna , odslania i obnaża
                        braki . Niech pisze, to mu nie pomoże, wyjdzie , zadyryguje i koniec.
                        • Gość: Marcin Sołtys Re: Choroba Smolija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 21:59
                          Wasza nienawisc do Smolija jest co najmniej dziwna i podejrzanie mocna. Odbil
                          komus dziewczyne w mlodosci czy jak?!
                          • Gość: TT Re: Choroba Smolija IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.03, 01:34
                            Cz?owieku ten facet nie nadaje si´ na dyr. artystycznego. Wierz mi, wystarczy
                            zapytaç jakiegokolwiek dyrygenta który to widzia?, ja kilku pyta?em i wszyscy
                            mówili jednym g?osem-s?abizna, a nie byli to ludzie którzy ostrzŕ sobie z´by na
                            stanowisko.
          • kozak5 Re: Wratislavia Cantans:Spadek 'formy' festiwalu. 01.10.03, 20:36
            ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka