heraldek Zebys Herr Bachmann naprawde nie musial przeprasza 31.12.07, 00:41 .....swojej rodziny i rodakow.... gdy moze niedlugo przez te otwarte granice i przez cale Heimatland beda sie przemieszczaly rzesze uciekinierow ze Wschodu....gnajac do Atlantyku... Przypominam sobie, ze jeszcze w latach 60-tych, gdy biegalem w krotkich portkach i gdy jak Slazak marzylem o wyemigrowaniu do rodziny na Zachodzie, moja babcia (nie zyjaca juz od 30 lat) usilnie mnie przekonywala, abym nie narazal swojego zycia, bo.... m.in. pewnego dnia granice znikna, mowila o wielkim europejskim panstwie, co sie zawali, gdy na swiecie nastanie chaos, o wojnie o rope, ktora rozpoczna Amerykanie a dokoncza Europejczycy, o roslinach poludniwych rosnacych w Polsce.... itp.... W czasach Brezniewa to byla czysta herezja lub fantazja i staruszka sama chyba w to nie bardzo wierzyla..... Ale te czasy nastaja....i moze dobrze byc jednak teraz za oceanem.... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Zebys Herr Klaus naprawde nie musial przepraszac 31.12.07, 00:59 Zebys Herr Bachmann naprawde nie musial przepraszac za Schengen entuzjazm.... .....swojej rodziny i rodakow.... gdy moze niedlugo przez te otwarte granice i przez cale Heimatland beda sie przemieszczaly rzesze uciekinierow ze Wschodu....gnajac do Atlantyku... Przypominam sobie, ze jeszcze w latach 60-tych, gdy biegalem w krotkich portkach i gdy jak Slazak marzylem o wyemigrowaniu do rodziny na Zachodzie, moja babcia (nie zyjaca juz od 30 lat) usilnie mnie przekonywala, abym nie narazal swojego zycia, bo.... m.in. pewnego dnia granice znikna, mowila o wielkim europejskim panstwie, co sie zawali, gdy na swiecie nastanie chaos, o wojnie o rope, ktora rozpoczna Amerykanie a dokoncza Europejczycy, o roslinach poludniwych rosnacych w Polsce.... itp.... W czasach Brezniewa to byla czysta herezja lub fantazja i staruszka sama chyba w to nie bardzo wierzyla..... Ale te czasy nastaja....i moze dobrze byc jednak teraz za oceanem.... ....bo my tu w USA, wlasnie uszczelniay granice i przygotowujwmy sie na niepewne czasy i troche zazdroscimy Europie tego optymizmu.... ....mam nadzieje, uzasadnionego......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor2 Re: Klaus Bachmann przeprasza za Schengen IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.12.07, 09:04 Artykuł może i dobry,ale co z tego wynika...Niemcy akurat tej nowej rzeczywistości nie są winni.Niestety komuna zbyt długo się dobrze trzymała-kto temu winien? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Klaus Bachmann przeprasza za Schengen IP: *.dialog.net.pl 31.12.07, 11:23 Pozdrawiam Klausa Bachmanna. Trzeba mieć trochę optymizmu i uwierzyć, że ludzie tak bardzo się nie różnią. I nic się nie stanie.Nie będzie to łączenie cnoty Zachodu z grzechem Wschodu, ale raczej języków. W gruncie rzeczy ostatnio granicę łatwo się przekraczało, a ludzie ze Wschodu jakoś sobie radzili, gdy chcieli przemknąć na Zachód. Czy będzie im łatwiej? Nie wiadomo, gdyż kontrole zapowiadane są wszędzie na terenach państw Schengen. Mafia wschodnia już dawno tam siedzi. To kogo się boją? Tej biedoty? Która im będzie sprzątać w domach i reperować dachy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristoos Klaus Bachmann przeprasza za Schengen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 11:45 koszmarny bełkot. Dawno nie czytałem takiego gniota. GW powinna płacić za jakość a nie za sztukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krytyczny_glos Re: Klaus Bachmann przeprasza za Schengen IP: *.netcologne.de 31.12.07, 14:54 Chłoptasiu, jeśli nie rozumiesz to niech ci starsi wytłumaczą o co chodzi. Wytrzyj mleko z pod nosa zanim zabierzesz się do czytania textu jakiego nie rozumiesz. BASTA Odpowiedz Link Zgłoś
kklement No ale to jest bełkot. 31.12.07, 15:02 Sorry, ale ja też nie zrozumiałem, o co chodzi panu Bachmanowi tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Twoje pytanie jest warte tyle co motto Lincolna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 17:47 .....one penny........ Przeczytaj artykul jeszcze raz........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heraldek Twoje pytanie jest warte tyle co twarz Lincolna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.07, 17:49 ...one penny........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: No ale to jest bełkot. IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.12.07, 19:07 zacznijmy od podstaw. forma literacka, użyta przez autora nazywa się felieton. przejaskrawienia, niedomówienia, pewnego rodzaju wieloznaczność czy "prześlizgiwanie sie po temacie" jest dla tego gatunku prozy użytkowej charakterystyczne. To co uważasz za bełkot, jest tylko niezrozumieniem formy utworu i nieznajomości tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kristoos Re: Klaus Bachmann przeprasza za Schengen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 09:56 DLaczego jest tak, że jak ktoś jest tępym gó..arzem, prostym niedoukiem to aby bronić swoich racji zarzuca innym infantylność i niezrozumienie tematu. W podobny sposób pocieszaja się grafomani - że lud jest zbyt ciemny by docenić ich "sztukę". JA ten tekst zrozumiałem - nie stoi to jednakoż w sprzecznośći z oceną, że zarówno w formie jak i w treśći (przede wszystkim właściwie) jest to bełkot o bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś