tedepes 14.02.08, 09:25 no tak. architekci tacy są. muzeum architektury to muzeum najwiekszego badziewia. szczerze brud smrod i ubustwo. ale co tam....pasuje do budynku poczty polskiej. dobrze, ze schowane w parku i nie kusi turystow do zwiedzania.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: meryl Platforma zawsze działą nieudolnie IP: *.connecta.pl 14.02.08, 09:51 Te urzędasy z PO potrafią wszystko spieprzyć, a potem w długą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuhl Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 09:52 i mają rację szklane pudło to nie architektura tylko... szklane pudło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buda Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ib.pwr.wroc.pl 14.02.08, 09:59 Zgadzam się. Pudło zasłaniające zabytek. Tak Just'n zasłaniający Krawiecką i parę innych pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury 14.02.08, 10:34 teraz mamy widok na TYL muzeum, wiec bylby to powrot do tego co bylo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go vegan! Boze dlaczego z tej strony? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:04 przeciez tam sie tak ten budynek pieknie prezentuje - PO CO GO ZASLANIAC????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
julka-c Re: Boze dlaczego z tej strony? 18.02.08, 15:47 moze uruchom swoja zakurzona wyobraznie vagan i pomysl jak wygladaloby miasto gdyby kierowac sie regula niezaslaniania budynkow innymi budynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.generacja.pl 14.02.08, 10:27 ten budynek jest ładny tylko zaniedbany wystarczy go wyremontować - i nie budować jakiś tam kostek szklanych invest.wroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadowilqw Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.02.08, 10:58 ta cała sprawa to jest kpina!!! mi się to nie podoba!!! i nie podoba mi się też, że ktoś mieszka w muzeum, czy można tych ludzi zobaczyć w gablotce?? a ty meryl z swoją polityką spadaj do innej piaskownicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Architekci kontra pseudo architekci... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 11:01 ciezko nazwac tworce tego klocka 'architektem' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adalbert Re: Architekci kontra pseudo architekci... IP: *.static.korbank.pl 14.02.08, 11:08 "x" , na jakiej podstawie wydajesz taki sąd? bądź łaskaw rozwinąć swoją błyskotliwą wypowiedź. Która z prac konkursowych Twoim zdaniem powinna była wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wystawa Re: Architekci kontra pseudo architekci... IP: *.e-wro.net.pl 14.02.08, 11:17 ogladałam wystawe pokonkursowa ze zgłoszonymi projektami - moja znajoma ze Stanów (naukowiec od spraw miasta, historyk), która była ze mna skomentowała te prace tak: "cubes" czyli szesciany, kostki:))), cokolwiek by nie wybrali byłoby bardzo podobne, ale tu uwaga - nie czytałam regulaminu konkursu, moze tak im regulamin zasugerował czy co? (no, ze ma byc przeszklone i nowoczesmne i geometryczne w formie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klex Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: 62.233.177.* 14.02.08, 11:42 Projekt fajny i szkoda że są takie problemy z jego realizacją,warto byłoby się też zastanowić nad rozbudową po drugiej stronie może Muzeum Sztuki Współczesnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lgtfan Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:05 projekt jest naprawdę dobry, poza tym ten spichlerz czy cokolwiek to by nie było, jest tylko kupą cegieł.nie przedstawia żadnej szczególnej wartości. ja bym sugerował, żeby przyspieszyć takie inwestycje, bo może dzieki nim turyści będą zostawać we Wrocławiu trochę dłużej. bo kilka spacerów po rynku, ostrowie i pergoli to trochę mało jak na metropolię. możemy tez pójść w inną stronę-być piwnym zagłębiem dla wieczorów kawalerskich :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vegan Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 13:14 kupa cegieł ? o ku.... kupe cegiel to moze masz u swojej mamusi na wsi - to sa cegly ze sredniowiecza i naleza do budynku klasztornego - w sumie niewiele ich we Wroclawiu sie zachowalo i naprawde szkoda te 'kupe cegiel' zaslaniac przeszklonym klockiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick O'why Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:18 teraz jak po czasie się przyglądam projektowi to żałuję że szklany pawilon nie jest usytuowany wzdłuz ulicy. Plac wejściowy do muzeum znajdowaqłby się wówczas pomiędzy szklanym pawilonem a istnieją ścianą muzeum... nie było by problemu z doświetleniem, urbanistyka była by ciekawsza a ponadto nie raziłby tak mozno kontrast pomiędzy formami architektonicznym...i może nie byłoby tylu malkontentów... z których nawiasem mówiąc duza część to banda ciołków/lub nerdów- pryszczersów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podstamer Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.os2.kn.pl 14.02.08, 12:38 Gdzie mozna dostac przydzial na mieszkanie w muzeum ? Ja chcialbym Narodowe bo bluszcz mi sie bardzo podoba. Dziadkowie zalatwili sobie mieszkanka a teraz dymia. Do czesci estetycznej sie nie odnosze ale do diaska kto im dal zielone swiatlo na wykup mieszkan. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dxf Jakim prawem eksponaty muzealne mają głos?? IP: *.lanet.net.pl 14.02.08, 12:40 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dakusia Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 13:37 wrrrr... i za ten projekt szklanego prostokata zaplacono z naszych pieniedzy 800 tys?? projekt paskudny pasujacy jak piesc do oka. jak mozna w ogole myslec zeby dostawic do tak ciekawego budynku (jednakze dosc niskiego) cos co go calkowicie przysloni i zrujnuje jego widok. co za architekci na to zgode wyrazili. przepraszam - slepi? gdzie sa budowniczowie starego pieknego wroclawia. p.s. budnek powstajacy na bema jest tragedia. kto zezwolil na tego maszkarona? metal i szklo... mam juz tego dosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Latino Nie jestem architektem, ale estetą IP: *.centertel.pl 14.02.08, 15:44 nie wiem jak to mozliwe, ze osoby prywatne zajmuja czesc budynku dobra publicznego <??>, ale wiem jedno- ten projekt to chłam :/ Niech sobie bedzie ze szkla, ale taka bryła??!!, to co to jest wogole?? Patrze na ławę przy ktoorej siedze i paczka zapalek, ktoora na niej lezy wyglada prawie identico.. Moze czas na cos, co wymaga umiejetnosci, bo szescian, to ja tez umiem nabazgrac na serwetce :/ Kicha psze Panstwa!! Kicha az piszczy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Nie jestem architektem, ale estetą IP: 217.98.20.* 14.02.08, 19:30 Za poprzedniej formacji społeczno-ustrojowej funkcjonowała instytucja ,,mieszkania służbowego'' lub ,,zakładowego''.Ówcześni pracownicy ,,pionu kultury'', przy okazji : remontów Muzeum Architektury ,,wygospodarowali'' dla siebie (w budynku muzeum) piękne mieszkania.Jak zmieniła się władza to szybciutko je wykupili na własność - prof.Czerner też (wg dzisiejszych cen - za bezcen). Jasne jest,że ówczesne remonty i adaptacje wykonano za pieniądze złych i podłych komuchów.Ot i cała bajka ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japonka Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: 217.206.143.* 14.02.08, 15:48 projekt jest naprawde fajny, lekki i nowoczesny...transparentny dlatego nie konkuruje w zaden sposob z bryla muzeum... strasznie szkoda ze blokowana jest kolejna wazna inwestycja dla wroclawia, przez spatrzony gust ludzi, ktorzy nie chca wyrazic zgody wylacznie dlatego, ze pomysl im sie nie podoba!!! bo jak podaja problem doswietlenia to nie jest glowny powod ich sprzeciwu..?! nazywaja sie 'architektami' a o tak naglosnionym konkursie nie wiedzieli pfff zapewne... zaprojektowaliby cos ciekawszego... smieszne to wszytko, nigdy w tym kraju nie bedzie normalnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eneo Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 20:59 że transparentny to nie konkuruje? a wyobraźmy sobie taką sytuację - "noce i dnie" z jednej strony, pół litra wyborowej z drugiej. niby transparentne, a konkurencja silna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japonka Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: 217.206.143.* 14.02.08, 15:53 tak prosta byla jest najlepszym rozwiazaniem dla historycznego sasiedzctwa... mam nadzieje, ze w koncu powstanie! dla zainteresowanych stuttgart art museum : www.agc-group.com/en/examples/images/examples01-img-01.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcadka Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 16:18 dla mnie szokujący jest sam projektowany budynek, ale i pomysł, by w nawach kościoła powstała SALA KONFERENCYJNA! Ludzie, na ile osób ta sala????? wystarczyłoby samo prezbiterium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_m Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.chello.pl 18.02.08, 16:30 widzialam projekt i o ile pamietam sala konferencyjna jest wlasnie w prezbiterium a w nawach przestrzen wystawowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: A w ramach maskotek-eksponatów IP: *.as.kn.pl 14.02.08, 19:03 proponuję postawić tam figury woskowe dwóch wybitnych architektów - zatrzymanych ostatnio przez CBA za łapówy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black_kozlak Re: A w ramach maskotek-eksponatów IP: *.generacja.pl 14.02.08, 19:29 hehe... Na pewno przyciągnęło by to tłumy:) Ot taka nasza wrocławska ciekawostka: członkowie SARPU z wosku liczą pieniądze, a w tyle funkcjonariusz CBA z kamerą:) Też z wosku:) Skoro ma być tyle miejsca, to panowie powinni się zmieścić:) Oby tylko pozostałe eksponaty nie zaprotestowały:) Tu, mam na myśli tych uwłaszczonych:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florek Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.08, 19:47 demokracja pozwala wypowiadać się wszystkim, także tym którzy nie powinni mieć głosu, ale nie woolno pozwalać by tzw. architekci, tu raczej należy nazywać ich pasożytai, rządzili i decydowali o przyszłości muzeum nie twierdzę, że trzeba ich, jak tasiemca wytruć, ale to, że ktoś, kto przywłaszył sobie kawałek dobra wspólnego, będzie miał nie taki widok jak dotąd nie może być arguente w dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga.chm Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.208.112.26.getinternet.no 14.02.08, 20:41 dla mnie przede wszystkim absurdalna jest postawa prof. małachowicza. juz mniejsza z tym czy projekt jest super swietny czy nie. jest wybrany i co wiecej w jego realizacje zaangazowano mase publicznych pieniedzy. i osobiste smaczki i gusciki, to czy komus sie to podoba czy nie, prowadzone w dodatku jako krucjata w obronie poslkiej architektury wspólczesnej, to zasciankowosc i absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
rajmond architekci wlasciciele laczcie sie 14.02.08, 23:26 6 PRZYTULNYCH MIESZKANEK SPRYTNI ARCHITEKCI WYGOSPODAROWALI W GOTYCKIEJ BUDOWLI, A TERAZ MATRTWIĄ SIĘ BARDZO ŻE SŁOŃCE NIE BEDZIE DO NICH DOCHODZIC. CZY DYREKTORZY WAWELU TEŻ WYKUPILI W NIM MIESZKANIA NA WŁASNOŚĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sou Re: architekci wlasciciele laczcie sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 23:48 Ludzie, przestańcie się czepiać architektów z MA, bo - w przeciwieństwie do projektantów szklanych stolców, kurników-Marin i termosów-Heliosów - reprezentowali/reprezentują sobą jakiś poziom artystyczny. Jakoś mnie nie boli, że skorzystali z okazji i wykupili mieszkania i uważam, że są ważniejsze rzeczy do zrobienia we Wrocławiu niż wypominanie im metrażu. Wystarczy rozejrzeć się dookoła i podliczyć polski wkład do architektury Wrocławia po 89 roku. A szklany pawilon nie pasuje do MA i przy żałosnym polskim wykonaniu wyglądałby pewnie jeszcze gorzej niż na wizualizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podstamer Re: architekci wlasciciele laczcie sie IP: *.e-wro.net.pl 15.02.08, 20:22 wklad po `45 jest rownie wstrzasajacy jak po `89. Oczy bola. Odkad to miasto jest czescia Polski, ehh szkoda pisac. Piastowskie smieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 09:18 Naruszeniem prawa była likwidacja mieszkań służbowych i to jest przyczyną obecnych kłopotów. Tych mieszkań nie należało sprzedawać. Co teraz ? Teraz to właściciel Muzeum powinien je odkupić i ponownie zamienić w służbowe a potem zrobić z nimi co zechce. Obecni mieszkańcy i właściciele wykorzystali pełnione przez siebie kilkanaście lat temu stanowiska czy funkcje i doprowadzili do sytuacji że mogli je kupić. Dobrze że na takiej samej zasadzie nie sprzedano Ratusza na wrocławskim Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ig.pwr.wroc.pl 15.02.08, 17:39 1. To nie były mieszkania służbowe tylko kwaterunkowe (służbowy był przydział lokalu) i zostały przez lokatorów wykupione tak samo jak wiele innych mieszkań na Starym Mieście. 2. Ta część budynku Muzeum Arch. była podniesiona z kompletnych ruin (można sprawdzić na zdjęciach powojennych) wg proj.prof.Małachowicza i poza odtworzoną elewacją nie jest żadnym zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podstamer Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.e-wro.net.pl 15.02.08, 19:37 Uspokoiles moj niepokoj. Wszystko poszlo legalnie tak jak inne mieszkania na Starym Miescie. A po drugie jako nagroda za prace, zaprojektowal-zamieszkal. Ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.02.08, 16:44 Myślę, że uspokoję Twoje pragnienie powszechnej równości (czytaj: tyle profesorowi ile obszczymurkowi), gdy dodam (co się kiedyś dowiedziałem), że gdy przez wiele lat budynek był komunalny to w jednym z mieszkań zakwaterowano menela, który zanieczyszczał klatkę schodową, zrobił w mieszkaniu punkt przestępczych schadzek a nawet rozpalił ognisko z parkietu. Sąsiedzi mieli atrakcje w postaci nocnych libacji, nalotów milicji, przesłuchań " w sprawie", itd czyli dokładnie to samo, co w wielu innych budynkach komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury 18.02.08, 17:29 ciekawe skad tyle wiesz... czyzbys po prostu tam mieszkal? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.02.08, 17:47 Nie. Tylko we Wrocławiu mieszkam od dawna, toteż wiem o różnych miejscach, od różnych ludzi historie dawniejsze niż newsy ostatniego wydania dziennika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mf Architekci ..? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.08, 17:27 Ktoś z urzędników PO za mało dostał w łapę i to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dutkiewicz OK! Grąco popieram ten pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 17:30 Goraco popieram ten pomysł i proponuję umieścic tam popiersia dwóch łapówkarzy przyłapanych przez CBA. A na wielkim wewnetrznym telebimie pokazywno by filmy o Dutkiewiczu I Grehlu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ig.pwr.wroc.pl 15.02.08, 17:42 Ktoś tu chyba cierpi na kompleks piramidy w Luwrze, którą dla upamiętnienia siebie pozostawił Mitterand. Z tyłu MA jest pusty plac (parking), który można do woli zabudowywać. Po co zasłaniać historyczną elewację Muzeum? Żeby tak nie kontrastowała z Galerią Dominikańską czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.08, 13:34 Natomiast zabudowanie działki po stronie północnej klasztoru nie zasłoniłoby historycznej elewacji? A może elewacja północna (bryła kościoła!) jest mnij historyczna niż południowa, o której sam Pan/Pani pisze: " 2. Ta część budynku Muzeum Arch. była podniesiona z kompletnych ruin (można sprawdzić na zdjęciach powojennych) wg proj.prof.Małachowicza i poza odtworzoną elewacją nie jest żadnym zabytkiem. " ? ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Architekci walczą z Muzeum Architektury IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.02.08, 16:30 Pusta działka po stronie północnej MA (od Purkyniego) jest bardzo duża i można na niej znaleźć dość miejsca do zabudowy, tak aby nie zasłonić bryły kościoła i tworząc przy okazji większy ciąg muzealny: nowy pawilon MA, Panorama Racławicka a naprzeciwko: zabytkowa basteja nad Odrą, Muzeum Narodowe. Elewacja od strony południowej MA jest historyczna tylko z wyglądu bo została odtworzona po wojnie. Trudno jednak nazwać jej część biurową i mieszkalną zabytkiem, gdyż poza przywróceniem historycznego wyglądu elewacji wnętrze zostało rozplanowane od zera. W niektórych zabytkowych miastach inwestorzy zachowują np. historyczne elewacje kamieniczek, budując w środku nowoczesny hotel/biurowiec/dom handlowy i zachowują w ten sposób klimat ulicy. W centrum Wrocławia mamy tymczasem sporo nowej architektury, która zupełnie ignoruje otoczenie: budynek ING na Szewskiej, Europeum, Galeria Grunwaldzka (patrz: elewacja od Szczytnickiej). Przypomina to najgorsze, enerdowskie wzory odbudowy starych miast (np. centrum Drezna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCLAW Lubie widok z mojego okna IP: *.chello.pl 18.02.08, 16:59 Można dyskutować czy budynek ładny czy nie, czy lokalizacja ta czy nie ta. Jedno dyskusji nie podlega: niskie pobudki PANA EDMUNDA M. i jego Towarzyszy okupujących budynek muzeum, dla których prywatny interes ważniejszy jest niż interes miasta, które jakiś czas temu sami pomagali budować. Panowie! Nie przystoi. Pokolenia patrzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Lubie widok z mojego okna IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.02.08, 17:41 Gość portalu: WROCLAW napisał(a): > Jedno dyskusji nie podlega: niskie pobudki PANA EDMUNDA M. i jego > Towarzyszy okupujących budynek muzeum Nie "okupujacych" tylko mieszkających od blisko pół wieku tj. od jego odbudowy. Wstyd, jak niektórzy wrocławianie (czyżby? może megalomański nick "WROCLAW" to wyraz jakiegoś kompleksu?) na tym forum dziękują emerytowanym już dziś profesorom za lata twórczej pracy na rzecz miasta i dziesiątki uratowanych i odrestaurowanych po wojnie zabytków bez których nie byłoby sensu zapraszać do "miasta spotkań". Tak, pokolenia patrzą, zwłaszcza te najmłodsze. I z pewnością zapamiętają "szacunek" z jakim spotkali się na stare lata profesorowie-architekci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NickT Re: Lubie widok z mojego okna IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.08, 10:25 witam, nie mam pojęcia, jak będzie wyglądał ten obiekt, gdyż wizualizacje bardzo fałszują obraz. są efekciarskie, a nawet przekombinowane. nie obserwowałem konkursu, jak był rozstrzygany. natomiast analogiczne jest zachowanie opinii, jak np przy muzeum warszawskim. po prostu, jeśli coś jednak jest nagrodzone, to niech już tak zostanie. nie można robić chaosu. tak trochę na marginesie piszę... jedyne, co można robić, to pracować nadal nad projektem, rozmawiac o nim z autorami. jest przecież jeszcze projekt budowlany. ponadto ciężko jest zrealizowac cokolwiek w Polsce nie tyle, przez to, że podniesie się hałas ,, jakie to złe, ale też przez inwestorów, którzy tną koszty, mają swoje zdanie. tak naprawdę wydaje się w pewnym momencie, że wszyscy wiedzą lepiej. tak jest do momentu, gdy budynek stoi. wtedy mozna zrobic artykuł i pokomentować znów architekta. pozatym jeszcze jedna uwaga. łatwo się wkurzać na pojawianie się takich budynków, a Ci sami ludzie nawet nie zajdą do muzeum chociaż raz do roku... Odpowiedz Link Zgłoś