Gość: tfurca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 14:42 a moze wrocic do kina POLONIA ... ekran syfiasty ma to kino ATOM i dzwiek tez syf ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tfurca KINO POLONIA kiedys bylo okiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.03, 14:44 KIEDYS COS TAKIEGO NAPISALES: skąd to porównanie? "kino paradiso" to film giuseppe tornatore o kinie, które było małym kinem w małym miasteczku we Włoszech i tam wiele rzeczy się działo, czasem wręcz dziwnych i tajemniczych, a czasem wręcz prostych i zwykłych, wiele ludzkich losów zostało splecionych, dotkniętych, zaczarowanych przez los... ci z was co oglądali to wiedza o czym mowie. ci co nie mieli okazje - szczerze polecam film ten właśnie... kino polonia we Wrocławiu jest właśnie takim kinem 'czarodziejskim' zagrożonym i to już od dawna... miejscem- mitem, które staje się nie rentowne. czemu? kino to, moje ukochane, preferuje repertuar ambitny i niekomercyjny często. mogło tak robić gdy było kinem studyjnym, jednak przestało nim być, bo taka formuła została przez ministerstwo kultury i sztuki zaniechana - przestało zatem kino dostawać fundusze z tego tytułu... przestało zarabiać na siebie i bez tych dotacji ledwo daje rade sobie w tych ciężkich czasach. twierdze, ze kino polonia jest emblematem naszego miasta. uwierzcie mi proszę, ze bez niego Wrocław byłby ubogi w doznania estetyczne, nie tylko w związku z filmami jakie tam były i SA puszczane. chodzi mi tu o ludzi jacy tam przychodzą. wydaje mi się, przychodzą tam ludzie na filmy, a nie do kina. chcą się nasycić X muza. posmakować rzeczy smacznych i dobrych. chcą być syci... jest tez ten czar o którym pisze ... czy ktoś z was był, w kinie polonia, w piątkowy wieczór w roku akademickim w czasie maratonu filmowego i w przerwie pomiędzy filmami dostał niespodziankę w postaci kapusty kiszonej, marchewki, kukułek czy tez rzodkiewek. czyż nie jest to pełen odjazd? inaczej jest ... tyle wspaniałych filmów tam widziałem. filmy Bergmana, kurosawy, jarmusha, wendersa ... te stare i te nowsze. filmy niepowtarzalne. i wszystkie je będę zawsze łączył z tym magicznym miejscem. wiem, warunki oglądania nie SA takie wyśmienite ... nie czarują nas w tym kinie świeżością, miękkimi fotelami, dźwiękiem mocno głośnym żeby było wrażenie dolby i kwadro ... te wszystkie obłudne błyskotki nie tam. sufit odpada, kibelki z lat siedemdziesiątych, fotele drewniane i ze sprężynami... warunki nie takie jak trzeba ... tragicznie wręcz. jednak zawsze i wszędzie będę bronił tego miejsca. dlaczego? kino polania to mit, który nie może umrzeć, jest zbyt drogocenny - bezcenny wręcz, bo ma wartość duszy ludzkiej. tam moi drodzy jest ten czar minionych lat i moc filmów doskonałych, tak jak było właśnie w filmie "kino paradiso" g.tornatore. musimy cos zrobić? cos trzeba zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: oliwa sprawiedliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 02:21 Ja, osobiście nie żałuję p. Weissa. Niedalej jak rok temu, sam zajmował się redystrybucją filmów i zachowywał się bardzo samolubnie. Kina traktował tak, jak sam w chwili obecnej jest traktowany przez dystrybutorów. Dyskryminował kina należące do "Odry Film" i nie tylko. Taki film jak "Amelia" grał tylko w swoich kinach nie oglądając się na innych którzy prosili go o kopie. Teraz sprawdziło się stare porzekadło "kto mieczem wojuje..." lub inne, " nie czyń drugiemu, co tobie nie miłe". Odpowiedz Link Zgłoś