Dodaj do ulubionych

Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę

21.03.08, 17:07
Jakoś do mnie nie trafiają te argumenty... Od urodzenia chodziłem na poranną
rezurekcję i jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tej modyfikacji... Jestem
przeciw!!
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 17:28
      Ja też jestem przeciw. Ja na żadną "nową" rezurekcję się nie wybieram. Za
      niedługo to jeszcze Pasterkę zlikwidują ;/
      • mlasskacz A skończy się na małżeństwach homoseksualnych!Veto 22.03.08, 09:24
        .
        • Gość: terso50 Re: A skończy się na małżeństwach homoseksualnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:56
          Gdybyś znał dobrze dzieje życia Jezusa to bys tak nie pisał. Teraz
          jest tak jak powinno być wg.pisma
          • Gość: Andrzej Re: A skończy się na małżeństwach homoseksualnych IP: *.171.21.106.edial.pl 24.03.08, 09:40
            Nasza wiara to nie tylko pismo, to również tradycja przekazywane przez naszych
            rodziców.
            Najgorsze jest to manipulowanie i zmienianie.
            Ręce precz od mszy rezurekcyjnej
    • Gość: Mizia Tradycja żydowska? A nie Nowy Testament?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.08, 18:37
      Tradycja żydowska - przecież ma obowiązywać NOWY TESTAMENT? Czegoś
      tu nie rozumiem. Kościół bazuje na symbolach, a tu takie mieszanie
      ludziom w umysłach. Najważniejsze jest świętowanie i ... zbieranie
      na tacę i tak przecież czas Wielkanocny jest obliczany po pogańsku...
      • qrczakoff Re: Tradycja żydowska? A nie Nowy Testament?? 21.03.08, 18:53
        Gość portalu: Mizia napisał(a):

> Tradycja żydowska - przecież ma obowiązywać NOWY TESTAMENT?

tu chyba zapomnieli wytłuścić akapitu, więc pytanie do Pani Beaty. Ale mimo to
        zauważ, że chrześcijaństwo wywodzi się z kultury żydowskiej (podobnie z resztą
        jak Islam), a Nowy Testament też jest na niej oparty.

> Czegoś
        > tu nie rozumiem. Kościół bazuje na symbolach, a tu takie mieszanie
        > ludziom w umysłach.

Dokładnie na symbolach. Biskup wyjaśnia przecież na jakich.

> Najważniejsze jest świętowanie i ... zbieranie
        > na tacę

Skoro dal ciebie tak, to cóż... przykre.

> i tak przecież czas Wielkanocny jest obliczany po pogańsku...

Podobnie jak żydowska Pascha.

Moim zdaniem założenie jest słuszne. Jak się liturgię przeprowadza, to może
        lepiej to zrobić od razu jak trzeba. Samo słowo rezurekcja oznacza
        zmartwychwstanie, a jak w ewangeliach można wyczytać, rano to było już po
        wszystkim. Pokaż mi poranną rezurekcję sprawowaną przed wschodem słońca :D
        • Gość: Kizia Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.08, 19:13
          Najpierw przecież robimy dyplom, a dopiero potem go oblewamy, a nie
          odwrotnie.
          • Gość: maxx Re: Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.03.08, 19:30

Pan Jezus "wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana", a nie poznym wieczorem w
            sobote. Smutne te zmiany. Kosciol- w rozumieniu kaplanstwa- nie chce juz nocnego
            czuwania? Czy wspolczesny czlowiek potrafi/chce juz wylacznie czuwac nad wlasnym
            ego, ciepelkiem czy kontem bankowym?
            • qrczakoff Re: Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. 21.03.08, 20:11
              Gość portalu: maxx napisał(a):

>
              > Pan Jezus "wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana", a nie poznym wieczorem w
              > sobote. Smutne te zmiany.

To teraz rzuć okiem do ewangelii, a nie do pieśni, które się mają rymować. Idąc
              twoim tropem i przeglądając pastorałki Jezus urodził się w czasie góralskiej
              popijawy...

> Kosciol- w rozumieniu kaplanstwa- nie chce juz nocneg
              > o czuwania?

Czytałeś tekst? Czuwanie owszem, z piątku na sobotę. ZGeneralnie czuwanie
              powinno trwać przez całą sobotę aż do nocy, kiedy to sobotnia liturgia jest
              uroczystą formą czuwania, zakończoną radosnym zmartwychwstaniem.

> Czy wspolczesny czlowiek potrafi/chce juz wylacznie czuwac nad wlasny
              > mego, ciepelkiem czy kontem bankowym?

j.w.
              Dla mnie w ogóle pomyłką jest święcenie pokarmów w kościele w Wielką Sobotę
              rano. Wychodzi z tego, że z założenia smutny dzień, robi się wielkim jarmarkiem
              i dla wielu najradośniejszym dniem w całym roku liturgicznym.
              • Gość: maxx Re: Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.03.08, 00:47
                qrczakoff napisał:

> Gość portalu: maxx napisał(a):
                >
                > >
                > > Pan Jezus "wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana", a nie poznym wieczore
                > m w
                > > sobote. Smutne te zmiany.
                >
                > To teraz rzuć okiem do ewangelii, a nie do pieśni, które się mają rymować.

Rzucam okiem:
                Mt 28, 1-9:
                1 Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia przyszła Maria Magdalena
                i druga Maria obejrzeć grób. 2 A oto powstało wielkie trzęsienie ziemi. Albowiem
                anioł Pański zstąpił z nieba, podszedł, odsunął kamień i usiadł na nim. 3 Postać
                jego jaśniała jak błyskawica, a szaty jego były białe jak śnieg. 4 Ze strachu
                przed nim zadrżeli strażnicy i stali się jakby umarli.
                5 Anioł zaś przemówił do niewiast: «Wy się nie bójcie! Gdyż wiem, że szukacie
                Jezusa Ukrzyżowanego. 6 Nie ma Go tu, bo zmartwychwstał, jak powiedział.
                Chodźcie, zobaczcie miejsce, gdzie leżał. 7 A idźcie szybko i powiedzcie Jego
                uczniom: Powstał z martwych i oto udaje się przed wami do Galilei. Tam Go
                ujrzycie. Oto, co wam powiedziałem». 8 Pośpiesznie więc oddaliły się od grobu, z
                bojaźnią i wielką radością, i biegły oznajmić to Jego uczniom.

"Po upływie szabatu, o świcie pierwszego dnia tygodnia", tj. w niedziele
                nastepuje objawienie radosnej nowiny o wyjsciu przed switem Pana Jezusa z grobu.

W Ewangelii wg sw. Jana czytamy jeszcze:
                J 20, 13-18:
                13 I rzekli [aniolowie] do niej: «Niewiasto, czemu płaczesz?» Odpowiedziała im:
                «Zabrano Pana mego i nie wiem, gdzie Go położono». 14 Gdy to powiedziała,
                odwróciła się i ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus. 15
                Rzekł do niej Jezus: «Niewiasto, czemu płaczesz? Kogo szukasz?» Ona zaś sądząc,
                że to jest ogrodnik, powiedziała do Niego: «Panie, jeśli ty Go przeniosłeś,
                powiedz mi, gdzie Go położyłeś, a ja Go wezmę». 16 Jezus rzekł do niej: «Mario!»
                A ona obróciwszy się powiedziała do Niego po hebrajsku: «Rabbuni»7, to znaczy:
                Nauczycielu! 17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie
                wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do
                Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»8. 18 Poszła Maria
                Magdalena oznajmiając uczniom: «Widziałam Pana i to mi powiedział».
                • Gość: jo Re: Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 01:38
                  1) A pierwszego dnia po szabacie, wczesnym rankiem, gdy jeszcze było ciemno,
                  Maria Magdalena udała się do grobu i zobaczyła kamień odsunięty od grobu. (Ew.
                  Jana 20:1, Biblia Tysiąclecia)

(1) A pierwszego dnia tygodnia, wczesnym rankiem, gdy jeszcze było ciemno,
                  przyszła Maria Magdalena do grobu i ujrzała kamień odwalony od grobu. (Ew. Jana
                  20:1, Biblia Warszawska)

(1) A pierwszego dnia po szabacie, bardzo wczesnym rankiem, kiedy jeszcze było
                  ciemno, Maria Magdalena udała się do grobu i zobaczyła kamień odsunięty od
                  grobu. (Ew. Jana 20:1, Biblia Warszawsko-Praska)

(1) A pierwszego dnia po sabacie Maryja Magdalena przyszła rano do grobu, gdy
                  jeszcze było ciemno, i ujrzała kamień odwalony od grobu. (Ew. Jana 20:1, Biblia
                  Gdańska)

(1) A tak w pirwszy dzień tegodniowy, Marja Magdalena przyszła rano, gdy jeszcze
                  było ciemno, ku grobowi i ujźrzała kamień odwalony od grobu. (Ew. Jana 20:1,
                  Biblia Brzeska)

Dalej cytować? Opuściliśmy "gdy jescze było ciemno" bo nie pasowało do tezy? To
                  trzeba się było Ewangeliami synoptycznymi posłużyć, zgrabniej by wyszło.

A co do tematu. W pierwszych wiekach tak się to właśnie odbywało - wierzący
                  czuwali w czasie Paschy bo wierzyli że właśnie wtedy Jezus przyjdzie - i właśnie
                  nad ranem "gdy jeszcze było ciemno" rozpoczynały się uroczystości wielkanocne.
                  Powrót (bo nie NOWOŚĆ powrót właśnie) do praktyki czuwania podczas długiego
                  nabożeństwa Wigilii Paschalnej przechodzącego płynnie w świętowanie
                  Zmartwychwstania jest jedną z najlepszych rzeczy jaką mógł biskup zarządzić w
                  tej kwestii. Zrywa z "tradycją" z konieczności zrodzoną podczas zaborów i
                  przywraca coś, co na przykład u prawosławnych (a i w wielu krajach innych) nigdy
                  nie zanikło. I nawet w tym artykule doskonale to uzasadnia. Mamy więc naprzeciw
                  siebie tradycję liturgiczną wywodzącą się od pierwszych chrześcijan, doskonale
                  uzasadnioną teologicznie i bardzo piękną a z drugiej strony przyzwyczajenie do
                  jakiegoś stanu - nielogicznego ani teologicznie ani liturgicznie. Dobrze że się
                  to zmienia.

• hummer Zabito go w piątek 22.03.08, 23:25
              Gość portalu: maxx napisał(a):

>
              > Pan Jezus "wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana", a nie poznym wieczorem w
              > sobote.

Powinien wyjść w poniedziałek.
          • qrczakoff Re: Świętujemy okazję, że się coś wydarzylo. 21.03.08, 20:13
            Gość portalu: Kizia napisał(a):

> Najpierw przecież robimy dyplom, a dopiero potem go oblewamy, a nie
            > odwrotnie.

Pewnie że nie odwrotnie. A czy po zrobieniu dyplomu opija się go od razu, czy
            jak się wyśpimy? ;) Od razu, jak radość to radość :)
            • Gość: wiera Jestem za zmianami IP: *.as.kn.pl 21.03.08, 20:20
              Dla mnie te propozycje są do przyjecia.Wole wieczorem czy w nocy
              odprawic rezurekcje niz zrywac sie z ciepłego łozka w niedziele rano.
      • Gość: albis Re: Tradycja żydowska? A nie Nowy Testament?? IP: *.crowley.pl 22.03.08, 11:40
        Tradycja? A czy przypadkiem Boże Narodzenie to jest bardzo stare,
        tzw. pogańskie, święto słońca? Święto, którego kościół nie mógł
        wykorzenić, więc przyjął je za swoje, zresztą podobnie jak wiele
        innych rzeczy.
    • Gość: anna jak dla mnie gitara IP: *.wroclaw.mm.pl 21.03.08, 21:47
      A w mojej parafii od kiedy tylko pamiętam nie było rano rezurekcji.
      Procesja odbywała się właśnie w sobotę po liturgii rozpoczynającej
      się o 22 i zawsze się z tego powodu bardzo cieszyłam i ta opcja mi
      się niezmiennie podoba :)
    • Gość: mario Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 22:35
      moja parafia od kilku lat to praktykuje w sobotę i coś w tym jest
    • Gość: sąsiad ktoś w to wierzy? IP: *.zone2.bethere.co.uk 21.03.08, 23:50
      straszne brednie, dziwne że je drukują w gazecie
      • zat4ra Przeciez widzisz ze ciagle wiele owieczek/barankow 22.03.08, 02:42
        To fakt ze to szokujace dla normalnego czlowieka, jak sie
        nagle czyta taki stos bredni, o jakichs dziwacznych obrzadkach
        bez zadnego sensu, praktykowanych w Europie w XXI wieku.

Ale jestes w UK, wiec potrafisz chyba popatrzec sie z dystansem
        na polskie spoleczenstwo, i zrozumiec jak bardzo jest ono zacofane?
        • Gość: szalony_ivan Re: Przeciez widzisz ze ciagle wiele owieczek/bar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.08, 09:53
          Rzeczywiście, naiwni Ci ludzie. Większość chodzi do kościoła nie wiedząc po co,
          jak takie bydło uwiązane do łańcucha. Wczoraj miałem starcie ze współlokatorem
          bo jadłem mięso, a jak się go zapytałem to po co Ty tego postu przestrzegasz i
          co on symbolizuje, nie był w stanie odpowiedzieć. Żałosne...
    • Gość: zorro Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 06:57
      Zaloze sie, ze pani Maciejewska do kosciola nie chodzi. Potwierdza sie codziennie obluda Gazety Wyborczej: udawana troska o tradycje i katolikow.
    • svetomir Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 22.03.08, 11:02
      To nie jest żadna nowość. Metropolita wrocławski wprowadza w życie
      przepisy istniejace już od pół wieku. Nocna Wigilie i procesje po
      niej nakazał już Pius XII. A że leniwi plebani wola robic Wigilię po
      południu, a procesje rano, to juz inna bajka.
      Piszę zreszta o tym tu:

svetomir.blox.pl/2008/03/Blogoslawione-popoludnie.html
      i tu:

svetomir.blox.pl/2007/04/Popoludnie-to-nie-noc.html
      Brawa dla metropolity za odwage w zaprowadzaniu prawidłowej liturgii

Zapraszam na
      Kulturę Okiem Svetomira
      i Limeryki ze śmietnika
    • Gość: meryl Nareszcie!!! IP: *.eranet.pl 22.03.08, 11:51
      W końcu Jezus zmartwychstanie raz! a nie jak dotychczas raz w sobotę
      i raz w niedzielę rano.
      • Gość: fimbrethil Re: Nareszcie!!! IP: *.chem.uw.edu.pl 26.03.08, 16:12
        Tak, tak, ja tez dolaczam sie do tego glosnego "Nareszcie!!!" :-) Juz od kilku, moze kilkunastu, lat czulam, ze cos jest nie tak z liturgia Wigilii Paschalnej, tzn. ze sposobem jej sprawowania, a konkretnie z czasem jej przezywania, i zazdroscilam ludziom z Neokatechumenatu ich Paschy. No bo czy logiczne jest, aby po odspiewaniu radosnego Alleluja, celebrans zachecal wiernych do adoracji przy Grobie Panskim? Tak sie ciesze, ze zachodza zmiany :-) Przytocze tu jeszcze tekst arcybiskupa, pod ktorym podpisuje sie obiema rekami:
        "Zmiany zawsze wymagają czasu. Ale tradycja nie może być ważniejsza od logiki liturgii. W sobotnią noc Kościół sprawuje obrzędy Wigilii Paschalnej. Jest ona - jak poucza Kongregacja Kultu Bożego - "matką wszystkich wigilii". Kościół czuwając, oczekuje zmartwychwstania. I wreszcie je przeżywa. Śpiewamy przecież uroczyste Alleluja. Czy potem mamy wrócić z Najświętszym Sakramentem do grobu i czekać na świt? To rażąca niespójność."
        Tak sie tez zlozylo, ze tych samych argumentow uzywalam w dyskusjach/rozmowach z rodzina i przyjaciolmi, gdy wyjasnialam im swoj punkt widzenia :-)
        Na szczescie te zmiany juz sa wcielane w zycie :-) Ogromnie sie ciesze :-)

A wszystkich goraco pozdrawiam i zycze doswiadczenia pelni zycia, ktora przynosi Zmartwychwstaly Jezus! :-)

• agap25 Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 22.03.08, 13:11
      a co z ludźmi starszymi i z małymi dziecmi? to nie jest pora dla
      nich! owszem, godz.18 to trochę za wczesnie, ale 19-19.30 do 21-22
      to byłoby akurat. nie każdy jest młody, zdrowy i ma samochód na
      takie wyprawy!
      • rezurekcja Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 23.03.08, 22:25
        agap25 napisała:

> a co z ludźmi starszymi i z małymi dziecmi? to nie jest pora dla
        > nich! owszem, godz.18 to trochę za wczesnie, ale 19-19.30 do 21-22
        > to byłoby akurat. nie każdy jest młody, zdrowy i ma samochód na
        > takie wyprawy!

Nie musisz uczestniczyc w wigilii paschalnej.
        Mozesz przyjsc w niedziele wielkanocna.
    • Gość: gk Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 13:21
      Bardzo dobra inicjatywa! Wreszcie wszystko będzie miało logiczny
      porządek. W mojej rodzinnej parafii była liturgia wielkopiątkowa,
      potem w sobotę święcenie pokarmów (nota bene: obyczaj raczej
      wielkanocny, o czym pisze ostatni Tygodnik Powszechny), potem
      wieczorem Wigilia Paschalna z paleniem tarniny, itd., a potem...
      przez całą noc czuwanie, na którym śpiewano pieśni wielkopostne (!);
      rano - rezurekcja. Monstrancja, symbolizująca
      Chrystusa, "wychodziła" z grobu w sobotę wieczorem, wracała po mszy
      na czuwanie i rano "wychodziła" znowu :) Ni w ząb nie potrafiłem tej
      kolejności zrozumieć... :)
      • Gość: albis Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.crowley.pl 22.03.08, 14:20
        Logiczny? Bajeczki głoszone z ambon i logika?
        • Gość: gk Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 23:14
          dla Ciebie bajeczki, dla mnie - nie...
          • Gość: albis Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.08, 22:57
            Twoje prawo, Twój wybór. Masz prawo wierzyć, że kobieta rodząc dziecko pozostaje dziewicą, że bóg WSZECHMOGĄCY MUSI wykonywać polecenia jego służących, tzw. kapłanów, etc. Ale jak to się ma do logiki?
      • Gość: maxx Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.03.08, 19:29

rano - rezurekcja. Monstrancja, symbolizująca
        > Chrystusa, "wychodziła" z grobu w sobotę wieczorem, wracała po mszy
        > na czuwanie i rano "wychodziła" znowu :) Ni w ząb nie potrafiłem tej
        > kolejności zrozumieć... :)

Alez rezurekacja powinna miec miejsce rano. Procesja rezurekcyjna jest
        uroczy­stym ogłoszeniem prawdy o Zmar­twychwstaniu Pańskim, manifestacją wiary
        chrześcijan - na wzór kobiet, które po doświadczeniu pustego gro­bu poszły
        ogłosić tę wieść uczniom (przyp: rano poszly!). Procesja jest też symbolem
        wędrówki Nowego Ludu Bożego razem ze swo­im Panem do ojczyzny niebieskiej.
        • Gość: gk Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 23:21
          rezurekcja rano - to rozumiem; nie rozumiałem tylko po co pomiędzy
          msza wieczorną a rezurekcją śpiewać pieśni wielkopostne i trzymać
          straż przy grobie (przecież już pustym)? Zresztą, to przecież nie
          jest najważniejsze... :)
    • julia78 Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 22.03.08, 13:26
      Witam,
      czy ktoś wie o której jest dzis Msza Św. w Katedrze? Na str www niestety brak
      info, telefon w kancelarii milczy.
      • Gość: skrzypce1 Re: Rewolucja... IP: *.hsd1.fl.comcast.net 22.03.08, 14:26
        Mysle, ze nie jest to jedyna rewolucja jaka powinna sie dokonac w
        Kosciele Katolickim. Dobrze, ze w koncu odszlo do jakiejkolowiek
        rewolucji... Ciekawy jestem jakie beda kolejne rewolucyjne decyzje
        abp Goclawskiego? Kto nastepny Wasza Eminencjo? Rydzyk, Jankowski...
        a moze ktos z wyzszych sfer koscielnych? Mam nadzieje, ze KK nie
        pojdzie za przykladem rewolucji francuskiej lub bolszewickiej.
        Alleluja!
        • Gość: myszorek Najbardziej krytykują tzw. niepraktykujący..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 16:33
          Myślę że najwięcej krytyków to ci co odwiedzają kościół TYLKO przy okazji Świąt.
          Tak było gdy w mojej parafii wprowadzono rezurekcję w nocy . Jak myślicie kto
          najgłośniej krytykował?
          A jeśli chodzi o starszych ludzi i małe dzieci jak ktoś wspomniał. Nikt nikogo
          nie zmusza do udziału w nocnej mszy. W mojej parafii odprawiana jest jeszcze
          Msza Św. o godzinie 7.00 w niedzielę.
    • Gość: kolorem Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: 82.160.255.* 22.03.08, 16:23
      No to nareszcie jakiś rozsądek. To przecież było wielce dziwaczne jak po
      sobotnim Alleluja, co bardziej gorliwe osoby klękały przy pustym juz przecież
      grobie i intonowały Gorzkie żale.
      Smutno było patrzeć jak księża chcąc niechcąc znów zanosili najświętszy
      sakrament do Grobu.

Jeszcze jak nie będziemy praktykować "cudownego" rozmnożenia krzyzy w Wielki
      Piątek to juz było by OK z liturgią triduum.

• Gość: zuza anna Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: 118.71.60.* 22.03.08, 17:34
        Chodzę na nabożeństwa triduum paschalnego i Wielkanocy od kilkunastu lat i nigdy
        nie byłam na porannej rezurekcji. W obydwu parafiach, do których uczęszczałam
        (Warszawa) procesja odbywała się w nocy, na zakończenie Wigilii Paschalnej.
        Zawsze wydawało mi się to logiczną całością; liturgia ognia, wody, cała ta
        symbolika trudna jest chyba do oderwania od ostatecznego aktu zmartwychwstania.
    • Gość: luk Rewolucja z rezurekcją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 17:03
      Wigilia to dzień poprzedzający jakieś święto, a jeśli wg żydowskiego sposobu
      liczenia po zachodzie słońca zaczyna się nowy dzień to on nie jest już wigilią.
      Jestem za mszą rezurekcyjną o świcie gdyż apostołowie również przybyli do grobu
      o świcie.
      Zmiany liturgiczne po Vaticanum II przewidują odprawienie procesji rezurekcyjnej
      po godz. 24-tej w nocy z Wielkiej Soboty na Wielką Niedzielę. Jednakże (dzięki
      staraniom kardynała Prymasa Tysiąclecia) Polska ma dyspensę do odprawiania tej
      procesji w niedzielny poranek. Jest to sprawa wyjątkowo istotna."
      Rezurekcja odbywała się w niedzielę wielkanocną o świcie już przed czasami
      rozbiorów."Po wsiach i miasteczkach małych, do których parochii należały wsie,
      zaczynała się do dnia w niedzielę albo też na wschodzie słońca.OPIS OBYCZAJÓW ZA
      PANOWANIA AUGUSTA III (1733-63)
      Jędrzej Kitowicz
      W niemczech także są kościoły gdzie o 6- tej a nawet 5-tej rano odprawia się
      mszę zmartwychwstania pańskiego.
    • tu_nia Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 22.03.08, 17:26
      ojejej, wielkie mi co, w kosciele parafialnym przy krupowkach w zakopanem odkad
      pamietam tj.od conajmniej 25 lat procesja zawsze byla w sobote, tak samo jest w
      bilace tatrzanskiej od conajmniej 12 lat. i nikt z tego powodu hao nie robi, kto
      chce moze sobie wybrac kosciol gdzie rezurekcja jest rano.
      • Gość: Andrzej Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.171.21.106.edial.pl 24.03.08, 09:56
        Tylko zgodnie z dyspozycją nie będzie takich kościołów
    • Gość: Andrzej Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.dream.net.pl 22.03.08, 17:56
      W Wigilii Paschalnej połączonej z rezurekcją uczestniczę już od
      kilku lat w podwrocławskiej miejscowości Zachowice.Nowy ksiądz
      wprowadził ten zwyczaj chociaż były obawy jak to przyjmą
      parafianie.Obawy okazały się płonne.Tłumy, podkreślam tłumy
      uczestniczyły w uroczystościach.Pierwszy raz może nieco z
      ciekawości,póżniej z PRZEKONANIA. A procesja rezurekcyjna nocą z
      pochodniami,z włączonymi "kogutami"na wozach gaśniczych OSP,włączone
      syreny i bicie dzwonów, to przeżycie nie do opisania i człowiek
      cieszy sie jak dziecko,że Chrystus zmartwychwstał.Na koniec powiem
      tak: jak dla wszystkich jest oczywiste,że Pasterka odbywa się nocą,
      tak ci, którzy choć raz przeżyją rezurekcję nocą przeżyją swoją nową
      najpiękniejszą Wielkanoc.Alleluja.
    • Gość: terso50 Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 18:53
      Ja jestem za.Chodziłam do tej pory w sobotę na mszę i przykro mi
      było, że nie było rezulekcji .Dobrze, ze to sie zmieniło, tak
      powinno być, bo to jest Wielkanoc,Chrystus zmartwychwstał w nocy,
      rano już Go w grobie nie było.Bardzo długo czekałam na te
      zmiane,bardzo mnie to uradowało.
      • Gość: maxx Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 22.03.08, 19:45
        Gość portalu: terso50 napisał(a):

> Chrystus zmartwychwstał w nocy,
        > rano już Go w grobie nie było.Bardzo długo czekałam na te
        > zmiane,bardzo mnie to uradowało.

Nie bylo juz Jezusa? Czytaj. Czy moze Biblia klamie? W Ewangelii wg sw. Jana
        (J20, 1-18):
        "1 A pierwszego dnia po szabacie, WCZESNYM RANKIEM, gdy jeszcze było ciemno,
        Maria Magdalena udała się do grobu i zobaczyła kamień odsunięty od grobu"
        i dalej:
        "11 Maria Magdalena natomiast stała przed grobem płacząc. A kiedy [tak] płakała,
        nachyliła się do grobu 12 i ujrzała dwóch aniołów w bieli, siedzących tam, gdzie
        leżało ciało Jezusa - jednego w miejscu głowy, drugiego w miejscu nóg. 13 I
        rzekli do niej: «Niewiasto, czemu płaczesz?» Odpowiedziała im: «Zabrano Pana
        mego i nie wiem, gdzie Go położono». 14 Gdy to powiedziała, odwróciła się i
        ujrzała stojącego Jezusa, ale nie wiedziała, że to Jezus. 15 Rzekł do niej
        Jezus: «Niewiasto, czemu płaczesz? Kogo szukasz?» Ona zaś sądząc, że to jest
        ogrodnik, powiedziała do Niego: «Panie, jeśli ty Go przeniosłeś, powiedz mi,
        gdzie Go położyłeś, a ja Go wezmę». 16 Jezus rzekł do niej: «Mario!» A ona
        obróciwszy się powiedziała do Niego po hebrajsku: «Rabbuni»7, to znaczy:
        Nauczycielu! 17 Rzekł do niej Jezus: «Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie
        wstąpiłem do Ojca. Natomiast udaj się do moich braci i powiedz im: "Wstępuję do
        Ojca mego i Ojca waszego oraz do Boga mego i Boga waszego"»8. 18 Poszła Maria
        Magdalena oznajmiając uczniom: «Widziałam Pana i to mi powiedział».
    • Gość: bsk Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.cable.ubr05.telf.blueyonder.co.uk 22.03.08, 23:13
      W mojej parafii (Wrocław, parafia pw Św. Antoniego) od wielu lat stosuje się
      taką interpretację i rezurekcji nie ma rano w niedzielę. Jak dla mnie jest to
      słuszne. Ma też inny wymiar - przeciwnicy wyobraźcie sobie piękno procesji w
      nocy, a nie rano gdy już jest jasno...
    • Gość: K Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 01:27
      A ja właśnie wróciłam .Jest dobrze,
    • Gość: Heraldek Ma arcybiskup racje - Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 02:08
      ....a w niedziele znowu na zakupy do hipermarketu......
      Baranki i jaja beda na wysprzedazy.........
    • Gość: Heraldek Rezurekcją w sobotę a w niedziele na zakupy do... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 02:11
      ....hipermarketu......jaja i baranki beda na wysprzedazy.....
      • Gość: Zły draństwo, od 5.30 dzwonami zakłócają ciszę nocną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 06:32
        popieram biskupów, o godz 21.30 nikomu raczej nie będzie to przeszkadzać.
        Mam pytanie, czy kościół płaci Policji za zabezpieczenie tej masowej imprezy,
        jak również innych, paraliżujących przez przez katolickich wyznawców, ruchu
        drogowego. Nie wspomnę już o występowaniu proboszczów do władz, o pozwolenia na
        użycie urządzeń nagłaśniających
    • Gość: Mati Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.grybow.net.pl 23.03.08, 19:48
      Podobno Jezus zmartwychstał 3 dnia a nie 2 i grób pusty znaleźli nad
      ranem.
      • Gość: Asia Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 12:58
        Zapewne gdybym nie uczestniczyła w uroczystościach Triduum też
        uznałabym tę zmianę za dość dziwną. Tymczasem już dawno
        spostrzegłam, że tak naprawdę to w wieczór Wielkiej Soboty odbywają
        się obrzędy związane z pamiątką Zmartwychwstania - po raz pierwszy
        od początku Wielkiego Postu śpiewa się "Chwała", "Alleluja", biją
        dzwony...Rano to już nie to samo. Procesja i niemal zwykła Msza.
        Pomijając, że jest dość dużym wysiłkiem wstać na 6.00 gdy się
        wróciło do domu około północy (wiem, nie musze ale chcę).
        • rezurekcja Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 25.03.08, 18:30
          Gość portalu: Asia napisał(a):

> Zapewne gdybym nie uczestniczyła w uroczystościach Triduum też
          > uznałabym tę zmianę za dość dziwną. Tymczasem już dawno
          > spostrzegłam, że tak naprawdę to w wieczór Wielkiej Soboty
          odbywają
          > się obrzędy związane z pamiątką Zmartwychwstania - po raz pierwszy
          > od początku Wielkiego Postu śpiewa się "Chwała", "Alleluja", biją
          > dzwony...Rano to już nie to samo. Procesja i niemal zwykła Msza.

oj tak. Swieta racja.
    • rezurekcja Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę 23.03.08, 22:22
      mmarecki napisał:

> Jakoś do mnie nie trafiają te argumenty... Od urodzenia chodziłem
      na poranną
      > rezurekcję i jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tej modyfikacji...
      > Jestem przeciw!!

Mozesz przyjsc na nocna rezurekcje.
      Mnie sie ten zwyczaj bardzo podoba i ciesze sie, ze nowy biskup nie
      odwala chaltury.
      Surrexit Christus, alleluja!
      • Gość: Mirena Re: Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.08, 19:31
        W mojej parafii od kilku lat rezurekcja jest w sobotę o godz 19, potem procesja
        z lampionami i orkiestrą dęta.Jest bardzo miło i radośnie!Cieszyłam się odkąd
        proboszcz wprowadził takie novum, /wcześniej nie uczestniczyłam w niedzielnych
        rannych rezurekcjach/zawsze jestem uczestnikiem.Miałam tylko mieszane uczucia,
        czy nie mam grzechu, jeżeli nie idę na mszę w niedzielę, ale wątpliwości rozwiał
        mi ten artykuł. Dziękuję!

• Gość: Jakub bez rewolucji z Rezurekcją: ma być w niedzielę!! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.08, 10:11
      z calym szacunkiem do biskupa Gołębiewskliego ale wymysla jakies
      dyrdymaly! Byl w Izraelu w czasie Wielkiej Nocy? Wątpie. Niech
      zaglebi sie w biblie dokladniej i poczyta sobie o Szabasie, o
      tradycjach i obrzadkach zydowskich. O godz. 6tej rano o tej porze
      roku w Izraelu jest ciemno.
      Ze zmian jakie chca wprowadzic wynika, ze Chrystus Zmartwychwstal w
      Sobote co jest totalna bzdura! Bo Zmartwychwstal 3go dnia a nie
      2giego.
      Jesli Wam, biskupom nie chce sie rano wstawac to mozecie zrezygnowac
      z poslugi. nikt was nie trzyma. No chyba ze nie chcecie w niedziele
      widziec ludzi w kosciele.
      Jestem za obrzadkiem tradycyjnym czyli Rezurekcja w niedziele
      wczesnym rankiem. w sobote poznym wieczorem w tamtych czasach w
      Izraelu nikt nie chodzil bo mieli Sabas i byloby to grzechem.
      • rezurekcja No przeciez jest!... 25.03.08, 18:28
        Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Niech zaglebi sie w biblie dokladniej

no, wedlug tradycji biblijnej, szabas zaczynal sie wieczorem w
        piatek...

> Ze zmian jakie chca wprowadzic wynika, ze Chrystus Zmartwychwstal
        w
        > Sobote co jest totalna bzdura! Bo Zmartwychwstal 3go dnia a nie
        > 2giego.

Procesja rezurekcyjna jest po polnocy...

> No chyba ze nie chcecie w niedziele
        > widziec ludzi w kosciele.

Wszyscy na wigilię paschalną nie przyjda.

> Jestem za obrzadkiem tradycyjnym czyli Rezurekcja w niedziele
        > wczesnym rankiem.

Godzina 2 w nocy to jest wczesny poranek.

> w sobote poznym wieczorem w tamtych czasach w
        > Izraelu nikt nie chodzil bo mieli Sabas i byloby to grzechem.

W sobote poznym wieczorem juz byla niedziela. Dzien zaczynal sie
        wieczorem dnia poprzedniego.
        • Gość: maxx Re: No przeciez jest!... IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.03.08, 23:45
          rezurekcja napisała:

> Gość portalu: Jakub napisał(a):
          >
          > > Niech zaglebi sie w biblie dokladniej
          >
          > no, wedlug tradycji biblijnej, szabas zaczynal sie wieczorem w
          > piatek...
          >
          > > Ze zmian jakie chca wprowadzic wynika, ze Chrystus Zmartwychwstal
          > w
          > > Sobote co jest totalna bzdura! Bo Zmartwychwstal 3go dnia a nie
          > > 2giego.
          >
          > Procesja rezurekcyjna jest po polnocy...
          >
          > > No chyba ze nie chcecie w niedziele
          > > widziec ludzi w kosciele.
          >
          > Wszyscy na wigilię paschalną nie przyjda.
          >
          > > Jestem za obrzadkiem tradycyjnym czyli Rezurekcja w niedziele
          > > wczesnym rankiem.
          >
          > Godzina 2 w nocy to jest wczesny poranek.
          >
          >
          > > w sobote poznym wieczorem w tamtych czasach w
          > > Izraelu nikt nie chodzil bo mieli Sabas i byloby to grzechem.
          >
          > W sobote poznym wieczorem juz byla niedziela. Dzien zaczynal sie
          > wieczorem dnia poprzedniego.

Zamiast filozofii, w odpowiedzi kiedy to bylo:

Mateusz 28:1-20

1 Po sabacie, gdy się rozwidniało w pierwszym dniu tygodnia, Maria Magdalena i
          druga Maria przyszły popatrzeć na grób.
          lub:
          Marka 16:1-20

1 A gdy minął sabat, Maria Magdalena i Maria, matka Jakuba, oraz Salome kupiły
          wonnych korzeni, żeby przyjść i go natrzeć. 2 I w pierwszym dniu tygodnia
          przyszły do grobowca pamięci bardzo wcześnie, gdy wzeszło słońce.
    • Gość: sześćdziesięciolat Rewolucja z Rezurekcją: ma być w sobotę IP: *.jg.vectranet.pl 25.03.08, 22:21
      nie mogę zaakceptować tej nowej liturgii i wiem, że nigdy nie
      zaakceptuję. Od dziecka chodziłem na rezurekcję z Rodzicami, w
      niedzielny poranek. Wracało sie z rezurekcji i siadaliśmy do
      śniadania. Nie wraca się do tego co było. Wielu polityków chciało
      reanimmować przedwojenną Polskę, ale się nie dało. Po co wracać do
      świata ludzi, których już dawno nie ma? A burzyć tradycję żyjących w
      niej od stu lat?. Wiekszość ludzi tak myśli, tylko nie wszyscy mają
      mozliwość zaprotestować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka