IP: 217.96.4.* 02.08.01, 13:30
Jakaś paranoja z tymi rikszami w rynku. W co trzeciej gazecie artykuł, jakieś
kupony, akcje , głosowania. O co w tym wszystkim chodzi, kto za tym stoi?

Riksze we Wrocławskim rynku ? Może jeszcze koziołki, sukiennice, brama portowa,
wieża Eiffla, mała statua wolnosci ....

Wszystko co się da, aż przejść nie będzie jak. Wrocławski rynek ma swój klimat
i nie nalezy go upstrywać jak jakis jarmark.

Całe piękno tkwi w prostocie i umiarze, właśnie elegancja to U M I A R !!!
Obserwuj wątek
    • repo Re: Riksze 02.08.01, 13:51
      Wolałabym nie widzieć u nas riksz. Nie wiem czemu kojarzą mi się z biedotą i
      wyzyskiem. Jestem przeciw!
      • Gość: Rak Re: Riksze IP: 10.10.11.* / *.iservice.pl 02.08.01, 14:11
        Ja również wyrażam swój sprzeciw. Popołudniami oraz w dni wolne w Rynku panuje
        taki ścisk, że trudno swobodnie się przemieszczać. Rozpanoszyły się kawiarniane
        ogródki oraz całe grupy hałaśliwych młodzieńców nagabujących przechodniów o
        jakiś datek. Ponadto jeszcze nie tak dawno miejscowi mądrale wydali zakaz
        wjazdu rowerów na centralny plac miasta. Przecież riksze są większe
        objętościowo od tradycyjnych jednośladów. Rzeczywiście, o co chodzi?
        • Gość: Jureek Re: Riksze IP: 62.8.156.* 03.08.01, 07:57
          Gość portalu: Rak napisał(a):

> Ponadto jeszcze nie tak dawno miejscowi mądrale wydali zakaz
          > wjazdu rowerów na centralny plac miasta. Przecież riksze są większe
          > objętościowo od tradycyjnych jednośladów. Rzeczywiście, o co chodzi?

A ja widze w tym pewna logike.
          Zakaz picia pod chmurka - zeby ogrodki piwne mogly zarobic.
          Zakaz jazdy rowerow - zarobek dla rikszy.
          W innym watku czytalem o zakazie palenia, no to przyszly mi do glowy te tzw. "zestawy tytoniowe" sprzedawane w
          knajpach, no i oczywiscie znowu zarobek dla knajp.
          A teraz czekam na zakaz plywania kajakami po Odrze. Bedzie to znak, ze mozna spodziewac sie gondoli i
          tramwajow wodnych.
          Pozdrawiam po urlopie
          Jurek
        • Gość: T1 Re: Riksze IP: *.unregistered.formus.pl 03.08.01, 12:16
          Gość portalu: Rak napisał(a):

. Rozpanoszyły się kawiarniane
          >
          > ogródki oraz całe grupy hałaśliwych młodzieńców nagabujących przechodniów o
          > jakiś datek.

co do "młodzienców" proszacych o datek sie zgadzam, nalezy ich wyeliminowac lub
          nauczyc czegos pozytecznego, vide "zywe posagi" , natomiast co do ogródków i
          kawiarenek...hmmm wolałbyś zeby w rynku były tylko galerie, sklepy i fastfoody?
          ciekawe ile wtedy przychodziło by ludzi do rynku..:)
          pozdr.
    • Gość: Jarosz Re: Riksze IP: 195.116.104.* 02.08.01, 14:12
      Za parę lat, gdy spora część Starówki będzie zamknięta dla samochodów (Szewska,
      Kiełbaśnicza etc.), to czemu nie, ale teraz? To dopiero się zrobi tłocznie...

Jedno zastrzeżenie - nie jestem zmotoryzowany na własne życzenie i nie
      zamierzam być, proszę zatem nie traktować tego głosu jako sprzeciwu
      automobilisty.
      • Gość: Ssaczek Re: Riksze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.01, 14:26
        Od czasu kiedy zabronili jeździć po rynku na rowerach olałem to miejsce i
        osobiście to mogą go sobie zaorać. Niegdyś jeździlismy tam całą rodziną na lody
        czy jakieś jedzonko np.
        Pozdrowionka dla cyklistów.
    • Gość: vorwerk Re: Riksze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 19:04
      Beznadziejny pomysł. Ciekawe gdzie by miały je�dzić: w kółko po rynku, a może po promenadzie ?
    • Gość: gamp Re: Riksze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.01, 00:46
      Jak najbardziej poroniony pomysł!!! Złaszcza pamiętając o zakazie dla rowerów i
      jak mi wiadomo wózków inwalidzkich!!! Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi
      o KASE!!! Ktoś poprostu za to wziął w kielnie sumkę i będziemy mieć riksze w
      koło rynku.
    • Gość: loli Re: Riksze IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.08.01, 08:42
      Riksze to AZJA. Wydawało mi się, że Polska ma ambicje łączenia się z zachodem,
      a nie wschodem. A na poważnie: riksze zaszkodzą wizerunkowi miasta. Nie są też
      po prostu potrzebne, bo centrum miasta mozna obejść piechotą, a w dalszych
      trasach i tak by sobie nie poradziły (nasi czerstwi kierowcy, co żywemu nie
      przepuszczą...)
      • Gość: kinga Re: Riksze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 11:20
        We Wrocławiu coraz bardziej międzynarodowo a szczególnie w Rynku ... Riksze?EEe
        nie najlepszy pomysł, jestem przeciwko nim!
      • Gość: T1 Re: Riksze IP: *.unregistered.formus.pl 03.08.01, 12:19
        Gość portalu: loli napisał(a):

> Riksze to AZJA.

no , nie całkiem :) zapraszam do Łodzi ..tam jezdza sobie w najlepsze i nikomu
        nie przeszkadzaja
        pozdrawiam
    • Gość: hen Re: Riksze IP: 156.17.85.* 03.08.01, 11:27
      Gość portalu: PPP napisał(a):

> Jakaś paranoja z tymi rikszami w rynku. W co trzeciej gazecie artykuł, jakieś
      > kupony, akcje , głosowania. O co w tym wszystkim chodzi, kto za tym stoi?
      >
      > Riksze we Wrocławskim rynku ? Może jeszcze koziołki, sukiennice, brama portowa,
      >
      > wieża Eiffla, mała statua wolnosci ....
      >
      > Wszystko co się da, aż przejść nie będzie jak. Wrocławski rynek ma swój klimat
      > i nie nalezy go upstrywać jak jakis jarmark.
      >
      > Całe piękno tkwi w prostocie i umiarze, właśnie elegancja to U M I A R !!!

Przecież mamy sukiennice.

• Gość: Rung Re: Riksze IP: *.eastonpl.org 03.08.01, 16:30
        Riksze w Lodzi maja sens, bo Piotrkowska dluga i czesto szybciej i wygodniej
        jest w rikszy sie ulokowac, czasu zaoszczedzic i dac studentowi zarobic. A we
        Wroclawiu to z pierzei wschodniej na zachodnia dostac sie nie jest trudno, wiec
        pomysl z rikszami wydaje mi sie calkowicie bezsensowny. To moze jeszcze gondole
        na fosie?
        • Gość: T1 Re: Riksze IP: *.unregistered.formus.pl 03.08.01, 16:56
          fakt, pomysł z rikszami moze wydawac sie bezsensowny, ale jezeli ktos chce
          sobie zarobic? dlaczego mu to utrudniac? tego typu koncepcje zawsze reguluje
          rynek, jesli beda chetni, to jestem za :)
          a co do gondol na fosie...hmmmsłyszałem ze przed wojna mozna było pływac
          łódkami po fosie, pamietam jak mozna było wypozyczac kajaki na pergoli.
          Generalnie jesli ktos ma jakis pomysł, to powinien go wcielic, jak wypali to
          chwała mu za to. Najwazniejsze nie przeszkadzac ! :)
          pozdrawiam
          • Gość: tadek Re: Riksze IP: 213.76.92.* 03.08.01, 17:55
            Gondole przed wojną pływały po Odrze, nie po fosie. Miały przystań obok
            obecnego Muzeum Narodowego.
            Co do riksz, to mam kolejne pomysły dla inicjatora tego idiotyzmu:
            - lektyki;
            - sprowadzenie Szerpów, którzy nosilyby strudzonych turystów po Rynku.
            Pozdro
            • Gość: janus Re: Riksze IP: *.candw.ai 03.08.01, 20:49
              Gość portalu: tadek napisał(a):
              > - lektyki;
              > - sprowadzenie Szerpów, którzy nosilyby strudzonych turystów po Rynku.

Absolutnie popieram tego nie maja ani w Lodzi, ani w Krakowie. Bedziemy
              lepsi od nich. I od Warszawy tez. Ta nowoczesna riksza z przezutka kojarzy mi
              z poniemieckimi rowerami, ktore mozna bylo widziec po wojnie we Wroclawiu
              przez dluzszy czas.
              Czy to jakies skladaki z powyzszych pozostalosci?
              A serio , nasz Rynek jest za maly na ta watpliwej zreszta jakosci atrakcje.
              Na Manhattanie nie widzialem riksz. Chyba brakuje im pomyslow.
              Moze nasz wroclawski "entrepreneur" sprobuje tam. Szansa na duzo wieksza
              kase. A jak juz z powodu naciskow "oddolnych"
              musi dostac ta licencje to moze tylko na ZOO, itp.
              Pozdr!
              • Gość: tadek Re: Riksze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 22:13
                Na barana oczywiscie (ci Szerpowie)!
                • Gość: JaJaccek Re: Riksze IP: *.chicago-03-04rs.il.dial-access.att.net 04.08.01, 00:23
                  Gość portalu: tadek napisał(a):

> Na barana oczywiscie (ci Szerpowie)!

Ja sie zapisuje.Kurs na poziom widokowy kosciola Sw. Elzbiety 89.99 DM+VAT.
                  Powrot 50% znizki.
                  • Gość: feran Re: Riksze IP: *.txucom.net 04.08.01, 06:58
                    Wielkie NIE dla riksz.Zadne zachodnie miasto ich nie ma.To czysty
                    idiotyzm.Chodzenie piechota przedluza zycie,zalacene przez wszystkich
                    praktykarzy.
                    Statua Wolnosci to juz jest.Przy Rynku,Bank na Wita Stwosza;jak zadrzec glowe
                    to nad glownym wejsciem jest glowa Statue of Liberty.
                    • mpaw Re: Riksze 04.08.01, 16:22
                      W Jeleniej Górze kilka miesięcy temu pojawiły się riksze. Jest ich chyba 5.
                      Jeżdża dostojnie i nie utrudniają ruchu. Zastępują taksówki na krótkich
                      odcinkach. Jazda czymś takim to fajne przeżycie, niektórzy ludzie jeżdżą nimi
                      nawet kilka kilometrów. Wrocław, przypuszczam podpatrzył pomysł z Łodzi, albo
                      właśnie od J.G. Podobnie jak dorożki, z ktrych najładniejsza pochodzi z
                      Jeleniej. Ale naprawde nic w tym złego. Zresztą nie ma się czym podpalać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka