windows3.1
16.08.15, 11:38
więcej niż polecam zalinkowany o właśnie tutaj tekst Nowaka o brytyjskim stanowisku wobec wojny polsko-bolszewickiej, a konkretnie wobec groźby radzieckiego zwycięstwa w Polsce. W skrócie: Londyn w imię pokoju oferował Moskwie Polskę (za jej plecami, oczywiście).
Tekst jest wywiadem z Nowakiem, autorem książki "Pierwsza zdrada Zachodu". Książki nie znałem, ale po tym wywiadzie z pewnością ją kupię, głównie po to aby zobaczyć na jakich źródłach jest oparta. Z wywiadu wynika, że na solidnych i dotąd niezbadanych, bo częściowo na prywatnych archiwach brytyjskich polityków.
Jeśli teza Nowaka się potwierdzi, będzie to chyba ciekawy komentarz nie tylko do roku 1939, ale i do chwili bieżącej.
Z własnych kwerend w brytyjskich archiwach wiem, że można znaleźć tam niekiedy kuriozalne rzeczy. Np. przez pewien okres głównym rzecznikiem brytyjskiego zaangażowania w spór polsko-litewski w latach 20-tych (oprócz oczywićie Żydów z Board of Deputies i socjalistów z TUC, obie grupy skrajnie antypolskie) było Scottish Office. Dlaczego? Bo szkoccy rybacy po upadku Rosji i podziale Niemna między kilka wrogich państw stracili akces do tamtejszych rynków zbytu. Śmiałem się głośno siedząc w PRO w Kew Gardens jak czytałem te dokumenty: "ej, wy z Foreign Office, zróbcie coś z tymi śmiesznymi kraikami tam na wschodzie, bo nie możemy sprzedawać naszych śledzi!"