Dodaj do ulubionych

Wrocław idzie na wojnę z samochodami

• Gość: GREG Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.telsat.wroc.pl 12.06.08, 09:42
      Kto to wymyślił, jeżeli ulice i mosty zostaną zwężone, kierowcy zablokują
      Wrocław i wtedy już tylko Odra zostanie:)
      • Gość: Gosc Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.hsi.ish.de 12.06.08, 16:15
        Swietny pomysl na business; a la Venecja albo Amsterdam! Taksowki wodne do Centrum!
        • Gość: Korkowiec Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.08, 11:48
          Ugrzęźniesz na śluzach. w TopGear już to testowali - na Wrocławiu właśnie.
    • Gość: sailor Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 09:45
      Dlaczego do cholery, nikt nie pomyśli o tym, że budowa obwodnic mogłaby
      naprawdę usprawnić przejazd przez miasto. Kolejny bzdurny pomysł urzędasów,
      prawie tak dobry jak zamknięcie wjazdu dla tir'ów przez 3/4 doby. Jeżdżę
      codziennie z Zakrzowa na Klecinę do pracy. Chętnie ominę centrum miasta, tylko
      jak? Mam jechać przez Oławę? A swoją drogą, chciałbym zobaczyć jak poradzą
      sobie kierowcy ciężarówek z przeładunkiem z TIR'a na tramwaj;-)
    • Gość: mieszkaniec centru Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.mm.pl 12.06.08, 09:45
      a co z osobami mieszkającymi w centrum?? to już chyba lepiej dzisiaj sprzedac samochód bo za kilka lat nie wyjade nim niegdzie spod mieszkania...
    • Gość: Michalll Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 09:46
      Jezdzenie komunikacja miejska byloby bardziej popularne gdyby:

1.Byla KLIMATYZACJA! (obecnie ciezko wytrzymac podczas tych upalow)

2.Niech CZESCIEJ KURSUJA! (obecnie srednio co 15min i to czesto z opoznieniami)

3.Niech na kazdym przystanku beda tablice lcd informujace kiedy nadjedzie
      tramwaj/autobus (obecne sa fatalne - A. nie pokazuja ani informacji, ze t/a nie
      bedzie bo wypadek,itd. B. gdy mija planowy czas przyjazdu t/a, numer poprostu
      znika! - powinno pokazywac ile sie spozni, nie mowiac juz o tym czy wogole
      przyjedzie)

4.Niech bedzie wiecej trakcji energetycznych (ostatnie dni to codzienne zerwania
      przez tiry trakcji, braki pradu - w tym tygodniu juz 3 razy mnie to spotkalo...)

5.Niech powstana nowe linie, nie jadace bezposrednio do zakorkowanego centrum,
      ktore je wstrzymuje

Zycze im szczescia w obecnych pomyslach, ale wydaje mi sie, ze nic to nie pomoze
      - auta wjezdzaja na skrzyzowania na czerwonym swietle, hamujac przez to ruch t/a.

A jezeli NAPRAWDE chca utrudnic zycie kierowcom (do ktorych i ja naleze) to
      niech wprowadza, tak jak jest w Berlinie, zielona strefe - 70% aut zniknie z ulic.

• Gość: głupik Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 12:48
        6. Niech ludzie się myją na okoliczność Święta Jazdy Komunikacją.

Nierealne. Wole stać (siedzieć) w korku w chłodzie i wygodzie, niż
        stać w smrodzie współobywateli.

Już widzę, jak wprowadzają i egzekwują tą strefę. Masz jakieś
        pomysły na granice tejże, mądralo ?
        • Gość: Korkowiec Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 13:29
          Dokładnie jak w Berlinie mądralo. Nie ma naklejki - przyjeżdża laweta i wywozi
          delikwenta za miasto. Nie masz prawa wjazdu do Umwelt Zone bez jednej z 3
          naklejek - zapraszam na stronę dekra.pl tam masz opisane. No a co z delikwentem
          któremu zwinęli auto podczas nieobecności? Ma problem. Dokładnie jest tak samo
          jak z parkowaniem w niedozwolonym miejscu. Musi swoje auto znaleźć na jednym z
          podmiejskich parkingów. Ale po to jest strefa i są ostrzeżenia. Co to dało w
          Berlinie? SPOKÓJ - więcej ludzi na rowerach, mniej samochodów. I uważam że to
          jest rewelacyjny pomysł. Ale u nas do realizacji dopiero po wybudowaniu
          obwodnic. I nie śmiej się człowieczku z takich pomysłów bo oznacza to że nie
          rozumiesz o co idzie. Błąd urzędników że mówią o sensownym pomyśle w taki
          sposób. najpierw obwodnice, uzdrowienie komunikacji miejskiej, potem Strefa
          Zielona w centrum - pracuję przy Kazia Wielkiego - okna nie otworzysz! Smród i
          hałas, TIRów w cholerę. Powinna byc obwodnica - tak jak planowali niemcy swój
          Breslauer Ring, z obwodnicy wyznaczone dojazdy do stref przemysłowych i
          absolutny zakaz wjazdu TIRów do centrum, nieważne czy to Saturn czy inna
          Biedronka. W nocy kiedy ruchu nie ma niech sobie wjeżdżają. Tak jest na całym
          świecie, chcemy być światową metropolią - zakładam że aktualny sołtys tej wiochy
          w końcu dotrzyma obietnice wyborcze i za te 3 lata będzie obwodnica - jeżeli nie
          - to sorry ale będą protesty. Proponuję zawiązać coś na kształt obywatelskiego
          bata do poganiania władz miasta z inwestycjami i wymagającego przyśpieszenia
          prac - będzie jeszcze gorzej. Jak coś nie tak - proponuję blokadę wyjazdów z
          urzędów, może to jakoś zmotywuje miasto do przyśpieszenia prac nad obwodnicami.
          Po wprowadzeniu stref w Berlinie w dzień nie widuję dużego ruchu - do sklepów
          dojeżdżają małe dostawczaki, TIRów nie ma, zaparkować - cud, ale ludzie nie
          ruszają się autem tylko jak mogą - S/U Bahn i autobusy. Pisaliśmy to wiele razy
          - wystarczy coś na kształt SKM - od Trzebnicy/Obornik do Świdnicy/Kobierzyc, ze
          Środy Śl do Jelcza/Oławy. I nie raz na godzinę ale co 20 minut.
          • Gość: głupik Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.e-wro.net.pl 12.06.08, 16:38
            W zasadzie nie odpowiedziałeś na moje pytania. O granicach strefy
            nie napisałeś nic. Pytałem o egzekucję zakazu, a ty mi tu duby
            smalone bredzisz o Berlinie. Władze nie potrafią nawet poparkowanych
            gdziebądź w okolicach Rynku pousuwać, a Ty byś chciał, żeby usuwały
            wszystkie bez naklejki z całej strefy. Pomijam wjazd - wjeżdżam bez
            naklejki i co ? Policja będzie mnie ganiać ? Poczeka aż zaparkuję ?
            Do tego sprawa naklejek - wiesz jak wygląda przegląd techniczny
            samochodu w Polsce ? Naklejkę w razie czego miałby każdy rozsypujący
            się grat.

> I nie śmiej się człowieczku z takich pomysłów bo oznacza to że nie
            > rozumiesz o co idzie.

Oczywiście, przyznaję się, ni cholery nie pojmuję genialności twej
            myśli. Pewnie mam za silny kontakt z rzeczywistością. I wszystkiego
            najlepszego z tymi protestami. Organizuj się na zdrowie, trzymam
            kciuki. Bat na władze to tłuszcza ma w trakcie wyborów - używa jej
            jak widać.

I nie pal tyle tego świństwa, bo się mózg od tego lasuje.

• Gość: Korkowiec Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.08, 12:04
              Odpowiem w skrócie. Widać że mało czytasz i jeszcze mniej się poruszasz - dałem
              przykład Berlina bo to jest fajne rozwiązanie i dość tanie (plakietka 4 Eur)
              inaczej niż Londyn, gdzie za wjazd do centrum (podobna strefa) płacisz 25
              funtów. Jednorazowo.

Strefa - w Berlinie to 1/3 miasta - ścisłe centrum
              (www.umwelt-plakette.de/umweltzone%20berlin.php).
              We Wrocławiu (po wybudowaniu obwodnicy - podkreślam) powinna to być strefa
              wydzielona przez Piłsudskiego, Podwale, 1go Maja (JPII), Drobnera, Wyszyńskiego,
              Oławska, Skargi.

A jak mogą zatrzymać? Chłopie za biały dym z rury czy brak światła mogą ci
              pojazd zatrzymać, nie udawaj durnia. Dostaniesz inteligentne skrzyżowanie, na
              którym kamera poszuka na szybie naklejki a jak nie to odmówi ci wjazdu!
              Dostaniesz czerwone, a ci z tyłu zapamiętają twój pojazd. Jak to działa -
              przejedź się krajową 8 na wysokości Sycowa to zobaczysz. (tam odczytuje
              rejestrację pojazdu)

Pamiętasz człowieczku dni przed długimi weekendami? O to chodzi - aby nie było
              takich korków. Obwodnice i ekonaklejki wyeliminują 3/4 aut z centrum.
    • Gość: zamszowy Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.elb.vectranet.pl 12.06.08, 09:48
      A co z siecią kolejową? Tramwaj na Psie Pole kiedy mamy linię kolejową z
      dworca Nadodrze...
      • Gość: myslacy Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 16:21
        pytanie retorycznie: co z tego, ze urzedasy beda promowac poruszanie sie koleja
        np. z psiego pola do centrum, jesli NIC, podkreslam NIC, NIC NIC, nie dojezdza
        do dworca kolejowego na psim polu, a nawet pieszo strach sie tam udawac,
        zwlaszcza rano i wieczorem ....
    • Gość: Edek Ale my mieszkańcy wam tego nie zapomnimy .... IP: 87.105.182.* 12.06.08, 09:51
      .. przy kolejnych wyborach do rady miejskiej. Pamietajcie o tym.
      Wybraliśmy was po to żeby nam było lepiej a nie gorzej.
      • Gość: marcel Re: Ale my mieszkańcy wam tego nie zapomnimy .... IP: 195.116.103.* 12.06.08, 13:02
        o kant dupy potłuc taki pomysł
        ja dojezdzam 30 km do Wrocka i nie mam alternatywy - tylko auto.
        a to zwezenie przed Zwierzynieckim to smiech - raptem 50 m a na samym moscie i
        dalej po staremu he he
    • Gość: gregor Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 09:53
      SZOK!!! URZĘDASOM WROCŁAWSKIM SIĘ W GŁOWACH PRZEWRÓCIŁO. A CO Z
      LUDŹMI DOJEŻDŻAJACYMI DO PRACY SPOZA WROCŁAWIA, JAKĄ MACIE DLA NICH
      OFERTĘ?!! CO ZA GŁUPOTA. BUDUJCIE DROGI LUDZIE A NIE ZWIĘKSZAJCIE
      KORKÓW WE WROCŁAWIU. POMYŚLCIE O USPRAWNIENIU SYGNALIZACJI
      SWIETLNEJ, ZIELONYCH FALACH O TOROWISKACH NAD JEZDNIAMI DLA
      SAMOCHODÓW. WSTYD MI ZA POMYSŁY URZĘDNIKÓW WROCŁAWSKICH, CO ZA
      WIOCHA. PROBLEMEM WROCŁAWIA JAK WIDAĆ NIE SĄ KORKI ALE URZĘDNICZA
      GŁUPOTA
      • Gość: pio Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: 194.74.227.* 12.06.08, 10:31
        dobry pomysl!
        w wielu europejskich miastach tramwaje i autobusy maja pierwszenstwo
        przed samochodami.
        Ja tez bede jezdzil tramwajem, o ile nie bedzie on stal godzine w
        korku. Raz probowalem przez tydzien dojezdzac autobusem, ale po tym,
        jak przez godzine czekalem na tramwaj a potem jechalem z zerowa
        predkoscia przez Podwale, zrezygnowalem.
        A dojezdzajacy z podmiejskich miejscowosci moga zostawic auto na
        parkingu na petli (ktory oczywiscie musi byc) i dojechac znacznie
        szybciej tramwajem.
    • Gość: Szarywilk Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.wsa.gov.pl 12.06.08, 09:57
      A ja jestem przekonany, że tramwaje też będą stać w korkach tak jak
      kierowcy. Więc automatycznie każdy będzie wolał stać w swoim
      samochodzie. Poza tym mieszkam na Psiaku i tramwaj zobaczę w 2200r.
      Do tego czasu będę jeździł samochodem, bo autobusy stoją w korkach,
      a autem można pokombinować bokami. Na koniec wściekli kierowcy
      podziękują ekipie rządzącej miastem za "swietne pomysły" i będzie to
      ich koniec.
      Zamiast budować drogi i obwodnice, to wymyślają jak dobić już
      zakorkowane miasto. Chciałbym usłyszeć opinię tych co to im pod
      oknem będą stały te kilkugodzinne korki. Ciekawe czy podzielają
      optymizm Biura Rozwoju Miasta?
    • Gość: wlodek Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 09:59
      Panowie Idioci z UM Wrocław. Przez te mosty i ulice, które chcecie zwężać
      poprowadziliście trasy tranzytowe Warszawa-Praga, Warszawa-Monachium, trasy na
      Kudowę, czeską Pragę, trasy z południa na Poznań itp. Dziesiątki tysięcy tirów
      skierowaliście na mosty Grunwaldzki, Szczytnicki, Zwierzyniecki, Pokoju,
      Jagiellońskie, Chrobrego... Z tych mostów i uliczek zrobiliście magistrale o
      znaczeniu autostrad!

Zrezygnowaliście ze wschodniej obwodnicy! Babrzecie się już 30 lat z obwodnicą
      autostradową. GRATULACJE!!! Niedługo już nikt do naszego zapyziałego Wrocławia
      nie będzie chciał przyjechać! Kompletny paraliż komunikacyjny! I umysłowy
      pracowników zarządu dróg miasta Wrocławia.

Nóż się w kieszeni otwiera. Odwiedźcie parę nowoczesnych miast w Europie i na
      świecie. Zobaczcie jak powinno rozwiązywać się problemy komunikacyjne. Czy
      ktoś słyszał, żeby zwężać newralgiczne węzły i trasy np. w takim Hamburgu,
      Berlinie, Lyonie, Mediolanie? PARANOJA.

Najpierw obwodnice, później eksperymenty na ludziach!
      • Gość: football_Fan Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:05
        Puknijcie Wy sie wszyscy w glowy w tym urzedzie miejskim kretynizmy same
        wymyslacie !!! jak juz ktos napisal jak mozna zamykac centrum skoro nie ma
        obwodnicy ?? jesli nie ma wyboru dla niektorych zeby do pracy przez centrum nie
        jechac debilizm do kwadratu!!!
    • Gość: lekko oburzona Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:05
      Wszystko fajnie z tym transportem zbiorowym, szkoda tylko ze nikt
      nie pomysli o tym by czlowieka nie skrecalo jak wsiada do tramwaju,
      bo na jednym siedzeniu spi menel, na drugim siedzeniu spi menel.....
      a czlowiek nie wie w ktora strone sie odwrocic by moc wogole
      oddychac:/ Ile razy jak wysiadam to mam wrazenie ze przesiaklam tym
      odorem:/
      • Gość: myslacy Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 16:24
        a do tego jeszcze nierzadko wsiadze cygan grajek i rzepoli ze uszy puchna ...
    • Gość: grupszy Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:06
      Niech sobie zwężą korytarze w urzędzie, szczególnie te prowadzące do toalet,
      może zmusi ich to korzystania z latryn na dworze... a w konsekwencji tego będą
      mniej jeść za nasze pieniądze i nie będą pieprzyć takich głupot. Bo oczywiście
      urzędasy ze specjalna plakietką na szybie wjadą sobie wszędzie i mają zwykłych
      ludzie w dupie...
    • woo-cash Polityka transportowa Wroclawia 12.06.08, 10:06
      A swoją drogą - wreszcie ktoś chyba wyjął z szuflady i
      odkurzył "Politykę transportową Wrocławia".
      Szkoda, że tak późno. Mam nadzieję, że jeszcze nie ZA późno.

Zresztą obawy odnośnie jej realizacji mam nie od dziś:
      woo.wroclaw.pl/?gl=politykatransportowa2007
      Pozdrower.
    • Gość: gosc Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 10:08
      Drodzy radni - może jednak najpierw wybudować obwodnicę?
      Czy to takie trudne do zrozumienia?
      Wogole kto to wymyśla? Pewnie jakiś radny, któremu żal, że stoi w korku.

Czy, któryś z pomysłodawców jechał jakoś ostatnio tramwajem/autobusem? W życiu nie przesiądę się do takiego syfu jaki proponuje nam MPK - wole stać w korkach.
      • Gość: ja Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ie.ae.wroc.pl 12.06.08, 11:25
        zgoda radni - ale pod warunkiem wycofania dla was przepustek pozwalających wam
        na wjazd i parkowanie wszędzie - nawet w Rynku.
        A tak wogóle to proponuję pójście na całość. Co drugi dzien numery parzyste i
        nieparzyste, a po 2011 roku auta parkujemy na obrzeżach miasta - a tam
        dojedziemy pożal się Boże tramwajem Plus. A tak wogóle po co to pisze - przeciez
        oni i tak nas mają gdzieś
    • Gość: WROClove jaki d.bil ( wstawcie sobie dowlną literkę) IP: 80.54.192.* 12.06.08, 10:08
      WYMYśLIł NAZWę RONDO REAGANA -ZAWSZE BYL PLAC GRUNWALDZKI - KIERWA ZAWSZE
    • Gość: jozet Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.08, 10:08
      Diabli człowieka biorą jak czyta te "rewelacje". Kolejne "pomysły", które mają
      "zasłonić" nam kretynizm urzędniczych decydentów. Co ekipa to decyzje jeszcze
      "mądrzejsze" tylko jakoś nie do końca dopięte. Kolejna zmiana ekip i kolejne
      bzdurne słowa - bo czynów jak dotąd nie widać .
    • Gość: ania Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: 194.146.120.* 12.06.08, 10:09
      Wrocławianom...spoko,a co z tymi którzy muszą do pracy do Wro
      dojeżdżać 30 km?Nie dość, że droga przez te remonty zajmuje dwa razy
      tyle czasu, nie dość że nie mamy gdzie zaparkować, to jeszcze
      kolejne kłody pod nogi. Tak najłatwiej...Puknijcie się w głowy
      urzędasy - pewnie mieszkacie w centrum i do pracy macie 10 min
      piechotą. Tylko kretyn mógł wpaść na taki durnowaty pomysł. Niestety
      żyjemy w kraju, w którym popiera się durnowate pomysły i zamiast
      zbudowac obwodnice i ulepszyć drogi, zamiast zbudować parkingi,
      łatwiej "umilić" życie kierowcom. Brak słów...
    • Gość: wrocławianka Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.awf.wroc.pl 12.06.08, 10:13
      Mieszkam na Nowym Dworze, pracuję na Sępolnie. Poproszę o trasę
      szybkiego tramwaju!!! Lub: jakiegokolwiek tramwaju! Czy ten debilizm
      urzędniczy jest zaraźliwy? Bo to gorsze niż dżuma w Breslau!!!!!!!!!!
    • Gość: mmm Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 10:15
      ciekawe czy urzednicy przestana jezdzic samochodami!!! bzdura! bzdura! bzdura! to nie rozwiaze problemu a jeszcze bardziej go zaogni. nie zwerzanie ulic a poszerzanie jest jedynym rozwiazaniem! ja chodze do centrum jak moge, ale sa takie sytuacje ze samochod jest niezbedny i tramwaj nie moze mi go zastapic! samochodow mimo wszystko bedzie coraz wiecej i zwerzenia drog tego nie zmieni!
      • Gość: Korkowiec Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 11:58
        :) No właśnie się notorycznie spóźniali i tłumaczyli to korkami. Więc
        przewodniczący zarządził "odsamochodowienie" miasta by radni nie mieli wymówek ;)

A gdzie system TCM? A gdzie interaktywna mapa połączeń z informacją KIEDY
        przyjedzie tramwaj ew. co się z nim dzieje? w Berlinie TCM działa, miły głos
        informuje że na autostradzie nr XYZ się stłukli i korek na mn kilometrów. Coraz
        więcej fonów ma Wifi, nawet iPod, nie można zrobić na każdym przystanku kiosku z
        wysyłką informacji z mapą połączeń jak wyszukiwanie tras, przesiadek, gdzie i
        jak dojechać, spóźnień, za ile przyjedzie i co zatrzymało tramwaj? Ludzie
        czekają na przystankach i nie wiedzą że autobus 500 metrów wcześniej dostał
        okres ;) czy zabrakło prądu w tramwaju za zakrętem....
    • Gość: wiatr Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ib.pwr.wroc.pl 12.06.08, 10:16
      Idzie ochłodzenie, może się urzędnikom i ich szefom poprawi. Ciekaw jestem, czy
      Pan Prezydent ze świtą do centrum też tramwajem będą podążać, albo śmierdzącym i
      zapchanym autobusem ??? A jak mają przejechać ludzie, mieszkający np. na Zalesiu
      i pracujący na Bielanach? Obowdnicą czy helikopterem? Wybudujcie tę obwodnicę,
      poszerzcie mosty, wybudujcie nowe (zamiast kretyńskiej fontanny - choć dla głów
      urzędników by się przydała dla ochłody) - a nie robienie bezsensownego remontu
      mostu Szczytnickiego bez poszerzenia itd.
      Coś nam ta wrocławska władza odchodzi od realiów.

P.S. Byłoby super, gdyby były czyste tramwaje i autobusy, i dużo ich, ścieżki
      dla rowerów, szybka kolejka z przedmieść - 20????? Ale jeżeli muszę ze sobą do
      pracy dźwigać teczki dokumentów, to tramwajem nie pojadę ...
    • Gość: Borja Urzędnicy z ratusza zmieńcie pracę! Błagam! IP: *.centertel.pl 12.06.08, 10:24
      CO się w tym mieści wyrabia. Zamiast modernizować ulice w taki sposób, by pogodzić interesy kierowców z miłośnikami komunikacji miejskiej (sic) z rozmysłem i premedytacją utrudnia się życie ludziom. Co ja na to poradzę, że mieszkam poza Wrocławiem a pracuję w centrum. Czy ten mądraliński z ratusza podstawi mi szybki tramwaj do Żórawiny? Co za „ludzie” tam pracują. Modelowa selekcja negatywna.
    • Gość: wo_cash Kto mieczem wojuje... itd IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 10:27
      CIekawe co jeszcze wymyślą... ZObaczymy też ile ten "szybki" tramwaj
      będzie kosztował. Światła przed mostem grunwaldzkim.. po co jak na
      moście przed mostem za mostem wszystko stoi. Zapali się czerwone to
      może i tramwaj zdoła wjechać ale i tak będzie stał na moście jak
      inni, no chyba że czerwone będzie się paliło na 10 min wcześniej.
      Debilizm do potęgi n-tej. Gdzie sens gdzie logika? Jak jeżdze
      tramwajem to krew mnie zalewa jak na każdych jednych światłąch
      staje. gdzie jakaś synchronizacja. Bo ja nie zauważam ani dla
      tramwajó ani dla samochodów. Przecież średnia prędkośc tramwaju w
      mieśnie to z 10 km/h. Troche logiki Panowie urzędnicy. Może jeszcze
      płatne wjazdy do centrum i jeszcze może się opodatkujmy dodatkowo...
      Zawsze jeszcze można ogrodzic Centrum. Ehh to ja dziękuję za taki
      wrocław i z zakładanie firmy przeniosę do rodzinnego miasta.
    • Gość: lolek Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: 159.41.1.* 12.06.08, 10:29
      Autora tego pomysłu, koniecznie i to natychmiast wysłać do psychiatry, zanim
      zrealizuje swój chory pomysł.
    • Gość: kruczkowski Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.06.08, 10:30
      to prawda - samochodów jest za dużo. nie sposób tego nie zauważyć. wystarczy
      przyjrzeć się zawartości pojazdów stojących na światłach - w większości siedzi
      li tylko kierowca. jedna osoba! jestem w stanie przyznać rację tym, którzy
      mówią, że wygodnie się tak jeździ. tak - to prawda. jestem wtedy w swoim własnym
      pojeździe, jest moja przestrzeń dookoła, słucham sobie radyjka, nikt mi nie
      gada, nie śmierdzi. tylko że w rzeczywistości liczy się coś więcej niż tylko
      czubek własnego nosa. egoizm, znieczulica i krótkowzroczność polaków są
      straszne. na tych cechach daleko nie zajedziemy, moi drodzy. druga sprawa to
      dostępność samochodów. są one po prostu za tanie i każdego największego dziada
      obecnie stać na własny pojazd mechaniczny. oczywiście z utrzymaniem i
      eksploatacją jest już gorzej, przez co toczą się zardzewiałe graty na oparach,
      które mają tendencje do psucia się na środku ruchliwego skrzyżowania. za tym
      idzie również spadek kultury jazdy. chamów jest niestety ponad miarę, a to, co
      mnie najbardziej u nich irytuje, to używanie klaksonu zamiast hamulca. pal
      sześć, że nie znają przepisów i jeżdżą metodą "na jana" - to jeszcze jestem w
      stanie przełknąć. ale to ciągłe trąbienie doprowadza mnie do pasji. mam
      nadzieję, że te drogowe wynalazki serwowane przez miasto uderzą najbardziej
      właśnie w tych buraków.

miasto chce, żeby kierowcy przesiedli się do tramwajów? okej. powiedzmy, że ten
      pomysł jest fajny. tylko do jakich tramwajów? przecież w nich nie ma miejsca na
      dodatkowych pasażerów. powtórzę: NIE MA MIEJSCA! w godzinach szczytu tramwaje są
      tak zapchane, że jazda nimi to prawdziwa rzeźnia. pominę już to, że się
      spóźniają (pokaż mi pan miasto, w którym tego nie robią, a pana ozłocę) i się
      psują (rzadko bo rzadko, ale jednak), ale tłok w tramwajach jest nieznośny. do
      tego dochodzi jeszcze aromat pasażerów z wodowstrętem, którzy z reguły wożą się
      nie płacąc za przejazd. sorry, miejscy mądrale, ale to tak dalej będzie
      wyglądać, to nawet siłą nie zmusicie kierowców do przesiadki w tramwaje.
    • Gość: as Głupota urzędasów aż naprawdę boli !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:34
      Tak łatwo wprowadzić ograniszenia nie dając nic w zamian...
    • Gość: caballo Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 10:34
      Szanowni Urzędnicy! Czy pomyśleliście również o dużych parkingach, żeby można było zostawić auto przed wjazdem do centrum Waszym "cudownym" Tramwajem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka