Gość: Wrocławianka Bardzo chętnie będę korzystać z MPK jeśli: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 10:52 1. Tramwaje i Autobusy będą mieć klimatyzacje!! Jazda w zatłoczonym, dusznym i śmierdzącym tramwajem czy autobusem jest po prostu koszmarem!! 2. Na moim przystanku postawią automat do biletów, bo nawet kiosku w pobliżu nie ma a na stacji paliw nie sprzedają. Mowa tu o przystanku na ul. Dmowskiego!! Niby centrum miasta a biletu nie ma gdzie kupić. 3. Więcej przystanków na których mogą stać dwa tramwaje i można bez przeszkód zmienić jeden tramwaj na drugi, a nie patrzeć jak odjeżdża bo motorniczy stał ale drzwi nie otworzył... 4. Ludzie zaczną się myć. Żyjemy w XXI wieku a niektórzy to nawet nie wiedzą co to antyperspirant czy choćby mydło. 5. Babcie przestaną taranować ludzi bo muszą usiąść na 1-2przystanki. 6. Możliwość kupienia biletu w automacie w tramwaju / autobusie. To jest wykonalne gdyż będąc w Krakowie w KAŻDYM tramwaju i autobusie były AUTOMATY BILETOWE!! To czemu nie we Wrocławiu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 18:10 >> Już dziś w szczycie ciężko przez nie przejechać, a po zmianach będzie jeszcze gorzej. Ciężko? A co, będą pchali samochody, kretynie? Naucz się ośle poprawnie pisać artykuły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:40 Szkoda,że nasze piękne miasto nie idzie na wojnę z głupotą naszych wielkich decydentów.A my jak te ćmy lecimy na wybory z nadzieją..... Panie prezydencie Dutkiewicz chyba potrzebny Panu kubeł zimnej wody.Jeszcze rządy żadnego Prezydenta nie zatruły tak życia nam wrocławianom jak Pana Rządy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dead-sea Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.gprs.plus.pl 17.06.08, 22:35 Wrociłem dzisiaj z Wiednia. Niestety nastroje sportowe raczej minorowe a tu dodatkowo nasze władze mają kolejny pomysl jak nam utrudnić życie. Tam metrem w super komfortowych warunkach można przejechac kilkanaście kilometrów w kilkanaście minut. We Wrocławiu przejazd komunikacją miejską to jest w znacznej częsci tragicznymi tramwajami i autobusami, oczywiście bez klimatyzacji, z kilkoma przesiadkami zajmie przy sporym szczęściu kilkadziesiąt minut. Może po prostu zamknijmy centrum miasta dla ludzi, równiez tam mieszkających, dla firm, dla samochodów, dla ciężarówek, dla wszystkich.. Coż z tego, ze znaczna częśc miast europejskich, których zabytki o wiele klas przerastają wrocławskie tego nie robi? Nasi włodarze tego nie wiedzą no bo i skąd. Oni wciąż walczą o utopijne idee. It is a time for a change! Hasło z Ameryki ale może jakieś zmiany przydałyby się równiez i u nas...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.gprs.plus.pl 17.06.08, 22:29 tylko patrzec jak bedzie pojda kamienie w ruch (ludzie tego dlugo nie wytrzymaja)- chyba ze szybciej beda nowe wybory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrack niech kupią tramwaje z klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 13:23 bo w aucie większość ludzi ma klimę. Ja właśnie dla tego unikam MPK - po mieście jeżdżą rupiecie a nie nowoczesne pojazdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: niech kupią tramwaje z klimatyzacja IP: *.171.196.2.crowley.pl 18.06.08, 13:58 tego akurat nie rozumiem, dlaczego tak uparcie władze trzymają sie tezy że bez klimy jest lepiej... pisze to mimo że jestem przeciwnikiem jej nadużywania :), ale w zatłoczonym pojeździe KM jest to zbawienie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.comarch.com 18.06.08, 13:40 czy ich popie..loooooooooo???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio-badyzio [...] 18.06.08, 15:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Przywileje dla MPK ok ale aby byc miastem IP: *.lanet.net.pl 18.06.08, 23:55 europejskim to trzeba także dążyć do wyeliminowania korków a nie ich zwiększania. Wystarczy na dużych skrzyżowaniach pobudować przejazdy nad lub pod ulicą prostopadłą i korki od razu znikną !!! Auta które jadą prosto będą płynnie jechały przez skrzyżowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuguar6 Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:33 Chciałbym poinformować, że mam do sprzedania kupon na kurs prawo jazdy w ośrodku szkoleniowym we Wrocławiu Wolski i Gliga. Ponad 750 zł mniej niż normalnie. Sprzedaję pod nickiem kuguar6 na Allegro. Oto link do aukcji: www.allegro.pl/item385924030_wolski_gliga_kupon_na_kurs_prawo_jazdy_kat_b.html kuguar6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota1 Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 00:39 I bardzo dobrze! Można auto zostawić,a do centrum dojechać tramwajem. Tak własnie będę robić! Odpowiedz Link Zgłoś
raku86 Kurs prawo jazdy 19.06.08, 00:41 Chciałbym poinformować, że mam do sprzedania kupon na kurs prawo jazdy w ośrodku szkoleniowym we Wrocławiu Wolski i Gliga. Ponad 750 zł mniej niż normalnie. Sprzedaję pod nickiem kuguar6 na Allegro. Oto link do aukcji: www.allegro.pl/item385924030_wolski_gliga_kupon_na_kurs_prawo_jazdy_kat_b.html kuguar6 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina czas wymienić radnych IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.08, 01:59 Widać że się radni zaczęli panoszyć, żyją chyba z dala od problemów miasta. Na szczeście będą wybory i się ukróci te głupie pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolon Expo, Euro 2012, EiT a głupie pomysły IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.06.08, 02:07 Zamiast budować obwodnice i tunele wzorem rewelacyjnych logistycznie niemców czy austryjaków czy uczących się tego chorwatów wymyslają jakies odmóżdżone pomysły rodem z PRL. Ludzie przejazdem i z zewnątrz i tak przyjadą autem i nigdzie go nie zostawią. chcemy Expo, Euro i EiT ? z takimi pomysłami nie powinniśmy się brać do organizowania czegokolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 07:57 Wreszcie może zauważono że za małe pieniądze można powydzielać torowiska tramwajowe . I również za niewielkie dać światłami pierszeństwo komunikacji zbiorowej. Półroku i idąc w tym kierunku mamy o 100 % lepsząkomunikacje tramwajową w mieście. Póżniej można się zabierać za kosztowne inwestycje typu tramwaj plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jWz Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 10:34 Więcej inwencji, panie i panowie decydenci. Przecież można rozsypywać gwoździe lub specjalnie przygotowane koziołki. Postawić zasieki. Albo nawet ustawić tablice "TEREN ZAMINOWANY" (chodzi mi o głupie miny niektórych urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bizono Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.06.08, 19:44 Jak ja mieszkający we Wrocku jeżdżący codziennie na Psie Pole z krzyków mam iść ze sobą na wojnę?Ja to równierz Wrocław.A pan Dutkiewicz to chyba chce stracić wiele tysięcy głosów w kampani Prezydenckiej RP.Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.08, 15:50 Skandal! to chyba jakiś żart! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramwajjjj Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.icpnet.pl 24.06.08, 14:52 Pozanń idzie w troche inna strone - przedluzaja trasy tramwajowe do granic miasta, ktore ciagle sie rozwija, maja dworce autobusowo- tramwajowe, a teraz z dotacji beda budowali Park and Ride - czyli tak zwane parkingi buforowe na obrzezach. Czyli parkujesz na bezpiecznym parkingu --> wsiadasz w tramwaj i mykasz do centrum :) Tramwaj Plus to tak jak u nich dziesiecioletnia juz PeSTka, trasa GTR, i nowa trasa na Rataje przez most Rocha? Tylko, ze nie na estakadach i w wykopach, a ulicami centrum? Bądz co bądz tramwaje bezkolizyjne są świetne, a wydzielone torowiska bezcenne, ale czy kosztem kierowców ? Utkiemy tutaj w korkach :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami 24.06.08, 15:00 a jak PST i GTR jedzie przez centrum Poznania? tak: i182.photobucket.com/albums/x134/RZUWIG/tramwaje/P8200047.jpg bi.gazeta.pl/im/1/4394/z4394121X.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramwajjj Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.icpnet.pl 24.06.08, 15:18 Na pierwszym zdjeciu tramwaj ma przystanek, a samochody przed nim zjechaly ze swiatel na parking galerii handlowej. - Jest to w centrum miasta, galeria ma parking podziemny, powstala jak nie bylo jeszcze wydzielonej trasy tramwajowej. Jest to ulica wydzielona dla tramwaju z wyjatkiem dojazdu do podziemnego parkingu - jest to pierwszy budynek jak wjezdza sie w ta ulice - dalej cala trasa jest juz w 100% wydzielona. GTR i PST to trasy wydzielone w wykoach/ na estakadach. Pestka: www.mpk.poznan.pl/images/10pst/photo11.jpg www.urbanrail.net/eu/poz/LECHICKA-POZNAN_PLAZA_F2.JPG www.mpk.poznan.pl/images/pst/4.jpg Tramwaj ten obsługuje północne osiedla Poznania i nie jedzie przez centrum. GTR jezdzi w poludniowej dzielnicy i dopiero w polaczeniu z trasa przez most Rocha mozna mowic o szybkim tramwaju W CENTRUM. Inne torowiska sa w sporej ilosci wydzielone, jednak nie zawsze da sie to zrobic. Chodzi raczej o to, ze zamiast zmuszac kierowcow do korzystania z tramwaju zamykajac ulice, po prostu maja oferowane dogodne warunki dojazdu do centrum miasta. Troche Poznan znam - mam tutaj rodzine i właśnie u nich jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tramwajjj Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.icpnet.pl 24.06.08, 15:21 Żeby była jasnosc tramwaje z PST wjezdzaja do centrum, ale juz nie w wykopach czy estakadach :) - poruszaja sie normalnie w sieci tramwajowej bo wszystko jest polaczone. Na drugim zdjeciu od przedmowcy widac ta sama trase co na pierwszym tylko kawalek dalej, za wjazdem na parking ;) Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami 24.06.08, 15:26 Poznań ma wybebeszone centrum - wyburzono kiedyś mnóstwo budynków. mamy wybór - albo wyburzyć Piłsudskiego, aby auta stały tak w korkach, jak nadal stoją w Poznaniu, albo skorzystać z ich głónwgo wniosku, czyli Centrum Sterowania Ruchem. Zielona Fala to podstawa GTR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmin Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.lanet.net.pl 24.06.08, 20:27 I ile pieniędzy pójdzie na to??!! gdzie obiecane obwodnice i ścieżki rowerowe?? Gdyby to zostało zrobione, nie trzeba byłoby teraz główkować co tu zrobić aby było lepiej... Czy pomoże zwężenie? oczywiście że nie !! a jedynie będzie bardziej denerwować i stresować kierowców.... Wg mnie "porąbany" pomysł, zresztą to i tak nie pierwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
ronald01 a na peryferiach parkingi kiedy będą ? 26.06.08, 09:16 Chętnie przesiadłbym się do tramwaju np. koło dawnego "Marino", ale nikt nie wpadł na pomysł, żeby zbudować tam porządny parking (strzeżony), żebym mógł bezpiecznie zostawić samochód. Oszczędnośc paliwa dla mnie, a dla miasta mniej samochodów w centrum i problemów z parkowaniem w okolicach starówki! Odpowiedz Link Zgłoś
ronald01 masz rację... 26.06.08, 09:18 sam bym przesiadł się pod Marino do tramwaju, gdybym mógł zostawić tam bezpiecznie samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Glos spoza 26.06.08, 20:23 1. Nie wiem dlaczego kilka osob tak sie tym Berlinem podnieca. Zielona strefa wcale nie rozladowuje korkow i tloku w centrum, gdyz wiekszosc berlinczykow ma owe naklejki. Jest to po prostu kolejny podatek wprowadzony przez socjalistow pod pozorem ekologii. Jedyna rzecza, ktora te naklejki pomagaja rozladowac to wielu turystow oraz jednodniowych interesantow stawia samochody na wielu parkingach przy dalekich stacjach metra i dojezdzaja metrem do centrum. Ale oni maja PARKINGI I METRO. Dla wiekszosci berlinczykow zas strefa jest bez znaczenia! 2. Urzednicy mowia: przesiadzcie sie na komunikacje zbiorowa. Ale zaraz zaraz - zeby gdzies dojechac we Wroclawiu trzeba czesto przesiadac sie 2-3 razy! A jak sie ma do zalatwienia kilka spraw? Zadna ekspress linia mi nie pomoze jezeli pokonam ja 1/3 trasy, a dalej bede musial sie przesiadac w nieskonczonosc i pokonywac duzo dluzsza trase i z przesiadkami. 3. Wiele korkow jest powodowanych nawet nie iloscia samochodow, a zle zsynchronizowanymi swiatlami, remontami. O obwodnicy juz sporo tu powiedziano. 4. Rowerzysci do Holandii nam daleko, to sa nadal pojedyncze sztuki... i nie dziwie sie im. Fatalna siec sciezek, nie ma gdzie zostawic roweru, a jak juz jest jakis koziolek to mozna rower zastac z uszkodzonym osprzetem, albo ze spuszczonym powietrzem. Na dzis niestety najszybszym, najtanszym srodkiem komunikacji dla mnie we Wroclawiu jest... samochod. Mimo, ze na ogol tez woze w nim bardzo duzo powietrza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Itsme Re: Glos spoza IP: *.as.kn.pl 27.06.08, 22:22 Wydaje mi się,że jeżeli ropa zdrożeje do np. 200 US za baryłkę.Poza tym podrożeją inne nośniki energii to wiele osób obecnie jeżdżacych samochodem nie będzie na nie stać. Niewykluczone,że sytuacja taka może zaistnieć już w listopadzie. Jakkolwiek sobie tego nie życzę to nie wiem czy taka sytuacja byłaby złA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Glos spoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 02:17 >Wydaje mi się,że jeżeli ropa zdrożeje do np. 200 US za baryłkę.Poza tym > podrożeją inne nośniki energii to wiele osób obecnie jeżdżacych samochodem nie > będzie na nie stać. Niewykluczone,że sytuacja taka może > zaistnieć już w listopadzie w listopadzie, w tym roku??? to sobie POmarzyłas/eś:))))) ropa w dół, a POmysły Sternika na Marsa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.chem.uni.wroc.pl 02.07.08, 08:53 Jednym słowem defekt mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Rynek Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 22:47 Jak paliwo podrożeje do 10 zł to nic nie będzie trzeba robić. Jestem za podniesieniem akcyzy i podatku drogowego, a przy tym znacznie stóp procentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obrazkizwystawy Wrocław idzie na wojnę z samochodami IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 03.07.08, 23:01 Wszystko w porządku tylko te nasze tramwaje!!!!!!!!!! wystarczy wsiąść do 20-tki - brud,śmierdzi toaletą publiczna,że sie niedobrze robi, upał na dworze, a tramwaj grzeje (nie daj Boże usiąść bo się ugujesz),a w zimie to tylko motorniczy ma ciepło bo po co się martwić plebsem, który z tyłu jedzie.Oczywiście trzeba podnieść cenę biletu bo wszystko drożeje!Tyle lat a nie nauczyli się, że tramwaj powinien być CODZIENNIE WYSZOROWANY!!!!!!!!!!Dlaczego nasze władze tego nie egzekwują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 14:59 czarno to widze ciekawe co z tymi co musza jezdzic cały dzień po wrocławiu bo maja taka prace np. serwisanci słuzby ruchu zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroc Wrocław wypowiada wojnę autom w centrum IP: 212.160.139.* 07.07.08, 11:31 To poprosze tramwaj do ślęzy -koło Bielan hehehehhe Odpowiedz Link Zgłoś