Dodaj do ulubionych

Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę

29.06.08, 18:31
a potem się Żydzi dziwią, że nie wzbudzają sympatii.
Obserwuj wątek
    • redakcja_v Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 18:59
      ilu niewinnych zabili dziś żydzi na ziemiach okupowanych?
      • katolik_polski1 W Polsce nie ma zydow ! 29.06.08, 20:30
        Dlatego zadnych rabinow we Wroclawiu nie ma !
        Zwykla dziennikarska kaczka :)))
        • krasnov pinky kolo. No to pociągnijmy to dalej 29.06.08, 21:22
          Zabrońmy ogrodzeń z drutu, bo się z obozem kojarzą. Masz druciane ogrodzenie – szerzysz antysemityzm i chcesz wymordować dwa miliony Żydów! Tak!
          Zabrońmy pidżam w paski! No przecież ewidentnie kojarzą się z Oświęcimiem! Sprzedajesz pidżamy w paski – jesteś faszystowskim mordercą!
          …i tak dalej…
          • Gość: El Moherro Re: pinky kolo. No to pociągnijmy to dalej IP: *.gdynia.mm.pl 29.06.08, 23:12
            O kutfa, kumpel z roboty buduje sobie domek letni. Drewniany. Czy będzie judkom
            przypominać oświęcimski barak?! Adaśko, masz przej*bane.
            • garbatonosy Re: pinky kolo. No to pociągnijmy to dalej 29.06.08, 23:15
              A ja chodzę w ....butach , podobnych do tych sprzed 60-ciu paru lat. Czy tęż
              będę musiał chodzić boso by nie drażnić kłótliwej nacji?
              • Gość: ała Rabinie Rapaport. Wstyd! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 23:28
                To było żenujące. Spojrzenie na kształt, nie zrozumienia treści. Sromota i
                zamknięcie intelektualne. Jak w kawale o facecie, któremu wszystko kojarzy się
                tylko z jednym...
                • absztyfikant Re: Rabinie Rapaport. Wstyd! 30.06.08, 00:26
                  Sluchaj, to jest brama prowadzaca do synagogi. Kontrowersyjna sztuka powinna byc
                  esponowana w muzeach albo w internecie. To tak jakby powiesic slynne krzyze
                  Nieznalskiej z qtasami w poblizu jakiegos kosciola. Naprawde nie czujesz pewnej
                  niestosownosci? I oni w dodatku wyrolowali tego rabina, bo on jak wynika z
                  artykulu nie znal wczesniej projektu. To wszystko wyglada na celowa prowokacyjke
                  obliczona na wywolanie szumu medialnego.
                  • Gość: ała Re: Rabinie Rapaport. Wstyd! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 01:02
                    To było najlepsze z możliwych miejsc. Chyba nigdzie ten napis w takiej formie
                    nie mógł pasować bardziej. Tylko trzeba nad nim pomyśleć - zaiste "dobro nie
                    zawsze idzie z góry".
                    • absztyfikant Re: Rabinie Rapaport. Wstyd! 30.06.08, 01:11
                      Yeah, right:) To taka zlota mysl na poziomie pamietnika 13-latki;) To nie jest
                      nawet postmodernizm. Cala "glebia" tego projektu opiera sie zasadniczo na
                      nawiazaniu do slynnej bramy w Auschwitz. Przyznaje sie, ze zaintrygowalo mnie to
                      w pierwszej chwili, ale teraz widze juz tylko banal w zlym guscie. Temu mlodemu
                      artyscie brakuje erudycji Richarda Dawkinsa, by sie brac za Boga w kontekscie Shoah.

Milej nocy! Posluchaj przed snem...
                      youtube.com/watch?v=5hQ0OkcLKuE
                      • Gość: Kanadol Re: Rabin Rapaport ma racje!. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.06.08, 04:18
                        Dlaczego w Polsce nie ma zrozumienia dla wrazliwosci Zydow, 6 mil.
                        ktorych wymordowano na terenie Polski: wpierw "sprawa krzyzy w
                        Oswiecimiu" teraz ten nieszczesny napis przypominajacy szyld w
                        Auschwitz. Zydzi bardzo cza swoich zmarlych ... pamietajmy.
                        • Gość: ws60 te miliony to byli polacy, zapomnieliscie ? IP: 85.222.86.* 30.06.08, 08:16
                  • Gość: RABA Re: Rabinie Rapaport. Wstyd! IP: 80.185.182.* 30.06.08, 02:45
                    TO JUZ ZAKRAWA NA SCHIZOFRENIE.........
        • maruda.r Re: W Polsce nie ma zydow ! 30.06.08, 00:13
          katolik_polski1 napisał:

> Dlatego zadnych rabinow we Wroclawiu nie ma !
          > Zwykla dziennikarska kaczka :)))

A jeżeli nawet są, to jak Gazeta Wyborcza mogła o tym napisać?

• Gość: beta Re: W Polsce nie ma zydow ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.08, 08:11
          zauważ lepiej, że w polsce nie ma katolików...
          nadstaw drugi policzek
    • Gość: astra Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.08, 19:02
      No widzisz, a ja uwazam ze ow rabin mial racje. Sa takie rzeczy, z ktorych nie
      wypada zartowac i sa takie rzeczy, do ktorych lepiej nienawiazywac... To jest
      jedna z takich rzeczy.
      • Gość: purchawa Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:02
        a co w takim razie powiesz o karykaturach Mahometa obrażających muzułmanów, albo
        o genitaliach na krzyżu obrażających chrześcijan?

W tych przypadkach, jeśli protestują urażeni ludzie, to się mówi o ograniczaniu
        wolności wypowiedzi i sztuki.

Faryzeizm?
        • Gość: jood Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.md4.pl 29.06.08, 23:06
          Ale tutaj nie mamy do czynienia z obrazą uczuć religijnych - bo napis nad obozem symbolem religijnym nie jest. Tutaj chodzi o wykorzystywanie symbolu największej nisprawiedliwości i tragedii w dziejach świata jako tworzywa artystycznego. Co łatwo może urazić ludzi do żywego. Moim zdaniem ten napis to po prostu bufonada i szczeniackie popisówki - banalne hasło w "kontrowersyjnej" oprawie.
          • Gość: baltt Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.magma-net.pl 29.06.08, 23:13
            Popieram w 100%
          • krissey Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 01:01
            jood napisal:
            >Tutaj chodzi o wykorzystywanie symbolu największej nisprawiedliwości i tragedii
            w dziejach świata

Bez przesady kolego. Podczas II wojny zginelo prawie 60 milionow...wiec nie
            histeryzuj nad krzywda swojego narodu.

A teraz jest fajnie i do tego sprawiedliwie - Zydzi zamienili sie w katow i
            eksterminuja narod Palestynski.
            Nie te proporcje?
            Ech, ty...
            • unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 01:49
              Możliwości są dwie:

1. Albo jesteś nieprzeciętnym głąbem (a nieprzeciętność wszak jest zaletą)
              2. Albo posiadłeś zdolność zdalnej detekcji wyznania.

Optuję za możliwością numer 1. Masz po prostu zbyt ciasny łeb żeby zrozumieć, że
              ktoś może podzielać pogląd rabina samemu nie będąc Żydem. A dokładniej jesteś
              chory na obsesję.

Widzisz. Pozwoliłem sobie na zdalną detekcję twoich problemów. To fajne :D
              • krissey Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 23:52
                unhappy napisał:

> Możliwości są dwie:
                >

Mozliwosci jest znacznie wiecej,
                ale ty nie potrafisz ich dostrzec, dlatego jestes
                taki unhappy - zezowaty, znerwicowany, maly chloptas zza wielkiej klawiaturki.
                Przyjrzyj sie swoim postom w tym watku kolego - epitety, drwina i szyderstwa.
                Zamiast rozmowy - szakali jezyk.
                Zal mi cie, szczeniaku; musza cie w szkole niezle lomotac po katach.
                • unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 01.07.08, 23:02
                  krissey napisał:

> Mozliwosci jest znacznie wiecej,

Nie w twoim wypadku. Wy maniacy jesteście prości aż do bólu. Nawet nie wiem czy
                  te dwie możliwości to nie za dużo.

> ale ty nie potrafisz ich dostrzec, dlatego jestes
                  > taki unhappy - zezowaty, znerwicowany, maly chloptas zza wielkiej klawiaturki.

Mam pryszcze, garbaty nos, pejsy i łojotok.

> Przyjrzyj sie swoim postom w tym watku kolego - epitety, drwina i szyderstwa.

Ale tylko z durni takich jak ty :D

> Zamiast rozmowy - szakali jezyk.

Ślipia krwią podbiegnięte, ślina ściekająca z popsutych zębów...

> Zal mi cie, szczeniaku; musza cie w szkole niezle lomotac po katach.

Jeśli ci ten odwetowy paternalizm może w czymś pomóc to służę:

DOBRZE TATO :D
            • Gość: astra Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.171.18.98.crowley.pl 30.06.08, 11:56
              Hola! A gdzie tu mowa o konkretnym narodzie? Tam zginelo za niewinnosc mnostwo
              ludzi roznych narodowosci, warto o tym pamietac.
          • Gość: MOCIEK Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 80.185.182.* 30.06.08, 02:52
            PODPISZ SIE I PODAJ SWOJE POCHODZENIE
            • unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 08:18
              Gość portalu: MOCIEK napisał(a):

> PODPISZ SIE I PODAJ SWOJE POCHODZENIE

Myślisz, że jak piszesz drukowanymi to lepiej widać :D
        • Gość: Toni Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 30.06.08, 01:46
          Rozni ludzie mowia rozne rzeczy. Ja powiem, ze to w obu przypadkach prymitywne
          chamstwo i jako takie nie powinno byc rozpowszechniane.
        • Gość: astra Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.171.18.98.crowley.pl 30.06.08, 11:54
          W takich wypadkach powiem dokladnie to samo. Sa takie rzeczy....
      • Gość: Janek Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:31
        Żartować? To oczywiste, że się nie powinno, ale akurat w ty napisie nikt przy
        zdrowych zmysłach żartu się nie dopatrzy. Bo "Nie tylko dobro pochodzi z góry"
        to jak najszczersza prawda, a taka symbolika jak najbardziej pokazuje ciężkie
        losy Narodu Wybranego. Powinno się o tym mówić, nie pozwalać zapomnieć. Napis,
        jak widać na zdjęciu, umieszczony od strony podwórza, od strony synagogi, więc
        jeśli już się czepiać to raczej można by stwierdzić, że autorowi chodziło o
        resztę Wrocławia. Przecież przechodząc pod napisem wychodzi się z podwórza i
        "wchodzi" do Wrocławia.
        W napisie nie widzę nic zdrożnego. Skłania do refleksji, na kilka tematów, a kto
        jak kto, rabin powinien wiedzieć, że "Nie tylko dobro pochodzi z góry" i zamiast
        się rzucać, bo ktoś śmiał dotknąć, nie obrazić, nie wyśmiać czy wykpić, nawet
        nie delikatnie zażartować, a zaprosić do dyskusji, skoro oczekuje tolerancji
        powinien do niej przystąpić. Podyskutować, nie żądać. Oczekując tolerancji,
        powinien sam ją okazać. A następnym razem, przed ostrą reakcją z pytaniami czy
        autor chce kolejnych żydów do Oświęcimia wysłać wylać na siebie kubeł zimnej
        wody, wypić meliskę i jeszcze raz zastanowić się nad tym co chce powiedzieć. Bo
        sam sobie tym szkodzi.
        Ja np. mogę być nietolerancyjny, antysemitą i powiedzieć, że usunięcie tego
        napisu jest oznaką "juden cenzury", że to ja jestem gorszy, że nikt ze mną się
        nie liczy i w ogóle...

Oczekując tolerancji sami ją okazujmy.
        • Gość: wius Przypominam polskojecznej czerni IP: *.3-85.cust.bluewin.ch 29.06.08, 23:23
          ze w tym obozie gineli tez wasi ukochani chrzescijanie. Jak np nijaki kolbe. Jak
          wam sie podobaja takie napisy, to instalujcie je sobie na kosciolkach.
          • garbatonosy Re: Przypominam polskojecznej czerni 29.06.08, 23:27
            kościółki wam parchata mać też stoją kością w gardle?

Gość portalu: wius napisał(a):

> ze w tym obozie gineli tez wasi ukochani chrzescijanie. Jak np nijaki kolbe. Ja
            > k
            > wam sie podobaja takie napisy, to instalujcie je sobie na kosciolkach.
            • Gość: OP Re: Przypominam polskojecznej czerni IP: 80.185.182.* 30.06.08, 03:01
              I KRZYZE A TAK NAPRAWDE TO WSZYSTKO IM PRZESZKADZA.....
              TU NIE IZRAEL ANI PALESTYNA...
              A SWOJA DROGA WYJDZIE IM ONA KIEDYS GARDLEM ALBO CZYM INNYM....
              • unhappy Re: Przypominam polskojecznej czerni 30.06.08, 08:26
                Gość portalu: OP napisał(a):

> I KRZYZE A TAK NAPRAWDE TO WSZYSTKO IM PRZESZKADZA.....

IM? Komu?

> TU NIE IZRAEL ANI PALESTYNA...

A także nie Hiszpania i nie Monako. Tylko czy ty wiesz co chciałeś napisać?

> A SWOJA DROGA WYJDZIE IM ONA KIEDYS GARDLEM ALBO CZYM INNYM....

MYŚLĘ ŻE JESTEŚ CYMBAŁEM. A WŁAŚCIWIE CYMBAŁAMI - TYMI OD JANKIELA :D
                • Gość: DO SNOP... Re: Przypominam polskojecznej czerni IP: 80.185.182.* 30.06.08, 16:16
                  CO ty MOZESZ POWIEDZIEC O JANKIELU
          • Gość: zyd-szwajcar Re: prawdopodobno szwajcar. tworzy getta zydowskie IP: *.hsd1.ca.comcast.net 29.06.08, 23:30
          • Gość: orjok Re: Przypominam polskojecznej czerni IP: *.onlink.net 30.06.08, 01:46
            nasze kosciolki sa nasza sprawa i opierniczyc sie od nas i naszych
            kosciolkow. Mam dosyc idiotyzmow w stylu poprawnosci politycznej i
            nie mam zamiaru byc dalej poprawnym obywatelem. Nie lubie Zydow i
            moje prawo jest lubiec ,badz tez nie, kogo chce.Zydzi odwalcie sie
            od nas . Jest was u kraju nad Wisla ok. 11 tys. a wiec tyle samo za
            duzo. Wynocha do Izraela. tam wasza ojczyzna, tam wasze korzenie i
            wasz rod. Zostawcie nas w spokoju.
            • unhappy Re: Przypominam polskojecznej czerni 30.06.08, 02:03
              Gość portalu: orjok napisał(a):

> nasze kosciolki sa nasza sprawa i opierniczyc sie od nas i naszych
              > kosciolkow. Mam dosyc idiotyzmow w stylu poprawnosci politycznej i
              > nie mam zamiaru byc dalej poprawnym obywatelem. Nie lubie Zydow i
              > moje prawo jest lubiec ,badz tez nie, kogo chce.

Nie lubiąc CAŁEJ grupy ludzi ze względu na wyznanie określasz się jako idiota.
              Prościej więc będzie pisać, że jesteś idiotą zamiast tych żenujących wstawek o
              tym kogo nie lubisz i gdzie ten ktoś ma wyjechać.

Zydzi odwalcie sie
              > od nas .

Bo? Bo jesteś idiotą? A cóż to za powód?

> Jest was u kraju nad Wisla ok. 11 tys. a wiec tyle samo za
              > duzo. Wynocha do Izraela. tam wasza ojczyzna, tam wasze korzenie i
              > wasz rod. Zostawcie nas w spokoju.

Aaa... no i się wyjaśniło. Żydzi nie dają ci spokoju. Bardzo cię męczą nasz ty
              biedaku?
          • Gość: nie ublizaj i nie Re: Przypominam polskojecznej czerni IP: 80.185.182.* 30.06.08, 02:59
            CHAMIE NIE UBLIZAJ...
            JAK JUZ PISZESZ TO NAPISZ OJCIEC KOLBE ...
            I NIE NIJAKI TYLKO SWIETY OJCIEC KOLBE.....
            a skad wiesz JAKIEGO WYZNANIA JEST TEN ARTYSTA CO TO ZROBIL...
            DLACZEGO PRZYPIEPSZASZ SIE OD RAZU DO KATOLIKOW...
            JESTES-CIE ty I INNI PROWOKATORAMI I SZUKACIE ZACZEPKI......
        • Gość: astra Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.171.18.98.crowley.pl 30.06.08, 11:59
          Nie mow, ze nie rozumiesz, bo nie uwierze, zwlaszcza ze piszesz do rzeczy, tylko
          nie na temat.
          Nie chodzi o napis w znaczeniu jego tresci. Chodzi o forme. Forma nawiazuje do
          czegos do czego nie powinna. Nigdzie tez nie pisalam ze TO jest zart, przeczytaj
          raz jeszcze
      • Gość: TAKA JEST PRAWDA Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 80.185.182.* 30.06.08, 02:51
        MOZESZ POJECHAC DO IZRAELA I WYJDZ Z KRZYZEM TO CIE UKRZYZUJA.....
        • Gość: astra Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.171.18.98.crowley.pl 30.06.08, 12:01
          Gość portalu: TAKA JEST PRAWDA napisał(a):

> MOZESZ POJECHAC DO IZRAELA I WYJDZ Z KRZYZEM TO CIE UKRZYZUJA.....

I uwazasz ze to jest ok i wlasnie do tego mamy rownac? Smutne
          • Gość: RE................ Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 80.185.182.* 30.06.08, 16:18
            NAWET BARDZO SMUTNE...
            TRAGICZNE DLA NIEKTORYCH...
            ty I tobie PODOBNI I TAK NIC NIE ZROZUMIA UB NIE CHCA ZROZUMIEC....
        • elucidator Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 23:11
          Wyraznie widac ze nigdy nie byles/bylas w Izraelu i nie masz o tym kraju
          zielonego pojecia. Otoz w Izraelu mieszka dosc sporo chrzescijan (wiekszosc to
          Arabowie), ktorzy bez problemow moga nosic krzyze. Mieszkaja tez w Izraelu
          religijni przedstawiciele wielu roznych wyznan chrzescijanskich, ksieza,
          biskupi, pastorzy, zakonnice i zakonnicy, etc. i wszyscy swobodnie chodza w
          swoich religijnych szatach z krzyzami, koloratkami (jezeli nosza) itp.
          Muzulmanie i ich duchowni chodza w swoich szatach i ze swoimi symbolami,
          chrzescijanie i ich duchowni w swoich, zydowscy w swoich, i nikt nie ma tam z
          tym problemow.
    • kklement Hmmm... 29.06.08, 19:48
      Z reguły żydowskie przewrażliwienie na swoim punkcie i
      roszczeniowość mi się nie podobają, ale tym razem chyba jednak rabin
      miał rację. Sorry, ale trudno o mocniejszy symbol - nie tylko dla
      Żyda zresztą - niż Oświęcim, a symbolem Oświęcimia jest właśnie ten
      łukowaty napis nad bramą.

Walnięcie czegoś takiego nad bramą prowadzącą do synagogi to bardzo
      niesmaczna prowokacja, być może nawet niekoniecznie artystyczna.

Ja jednak pozwolę sobie złośliwie zauważyć, że gdy inni "artyści"
      wystawiali krzyż z penisem czy papieża przywalonego meteorytem,
      Gazeta Wyborcza zwana nie bez powodu przez niektórych "Juden
      Zeitung" brała ich w obronę. Ciekawi mnie, co teraz na ten temat
      powie - i czy w ogóle zabierze głos, poza tą całkowicie - w sposób
      do GW niepodobny - bezstronną notką.

• Gość: selat sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sztuki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 19:58
      co na to GW - obrończyni tolerancji
      • chris30 Re: sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sz 29.06.08, 20:14
        Ktoś, kto nie umie napisać czterech słów bez dwóch błędów, nie powinien chyba
        pouczać innych. A przeciw pseudosztuce naśladującej faszystowskie napisy
        protestować powinni nie tylko Żydzi, ale i Polacy, którzy też w obozach ginęli,
        prawda?
        • Gość: br Re: sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sz IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.08, 20:34
          No właśnie o to tu chodzi.

Pseudo artysta nie miał pomysłu co by tu wydumać to zrobił "koncentracyjno-podobny" napis przed wejściem na podwórze do synagogi - tu powinni wcześniej zareagować sami organizatorzy tej wystawy, bo to nie jest nawet prowokacja - to obraza - tyle, że nie Żydów - pod tym napisem przechodzili także Polacy, a tych także zabijano w obozach.

Podsumowując: napis nie powinien się w ogóle pojawić, ale reakcja rabina sugerująca, że niby chcemy ich wysyłać do obozów także jest prowokacją równą temu napisowi i w dodatku nas obrażającą.

• Gość: miłośnik koki Re: sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:50
            > ... reakcja rabina sugerująca, że niby chcemy ich wysyłać do obozów > także
            jest prowokacją równą temu napisowi i w dodatku nas obrażającą.

a podobno w Polsce Żydów nie ma ;-) Tylko zewszą ich słychać :-(
            • garbatonosy rzucisz kamieniem a trafisz w Qrwe albo w zyda 29.06.08, 23:05
              co za kraj
              • unhappy Re: rzucisz kamieniem a trafisz w Qrwe albo w zyd 30.06.08, 01:51
                Żydem nie jesteś. Pozostała opcja numer 1.
                • Gość: mango Re: rzucisz kamieniem a trafisz w Qrwe albo w zyd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.08, 01:54
                  niE mówi się "lubieć", tylko "lubić" niewykształcony prymitywie
          • waldemar591 Re: sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sz 29.06.08, 23:12
            Gość portalu: br napisał(a):
            .... napis nie powinien się w ogóle pojawić, ale reakcja rabina sugerująca, że niby chcemy ich wysyłać do obozów także jest prowokacją równą temu napisowi i w dodatku nas obrażającą.
            _____________________________________________________________________

"Chciałem zaprosić do rozmowy, spotkałem się cenzurą. Rabin wystąpił z pozycji siły, nie rozmawiał, ale żądał."

Pan Rabin, z racji bycia Panem Rabinem ma prawo wystepowac z pozycji sily i zadac.
            Glupi polaczek-goj ma zas.any obowiazek polozyc uszy po sobie i sluchac Pana Rabina.
            Brak posluszenstwa wobec Pana Rabina jest rownoznaczny z checia wymordowania Narodu Wybranego.
            "Wasze ulice, nasze kamienice" ....
        • Gość: nie pozwole ubliza Re: sietny przykład żydowswkiej tolerancji dla sz IP: 80.185.182.* 30.06.08, 03:08
          ciebie NIE TRZEBA POLUCZAC TYLKO ZA MORDE WZJAZC ...
          NIE UBLIZAJ I NIE PROWOKUJ....
    • neiden Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 20:33
      co za nonsens! cenzura musi byc wyaliminowana z zycia.zawsze
      znajdzie sie ktos komu cos sie nie podoba.
    • Gość: Zdzisław Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:38
      Fascynująca jest ta bezczelność artystów "zapraszających do dialogu"...Reżyserów
      teatralnych,plastyków performerów prowokatorów itd - publiczność nie ma szansy
      na dialog, bo milczy i niby jak ma coś odpowiedzieć? ale jakie zakłamane
      uzasadnienie.Też mi dialog...
    • szyfel Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 20:40
      To jakiś absurd. W tym kraju można prowokować tylko katolików obrażając ich.
      Śmieszni Ci żydzi atakują nawet ludzi którzy z założenia są lewakami i są
      przepełnieni miłością do nich.
      • Gość: koko Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.zabrze.net.pl 30.06.08, 20:02
        Zgadzam się z Tobą w stu procentach. Żydzi zawsze wyniuchają gdzieś jakiś
        wyimaginowany zamach. Czasem mam wrażenie, że sami prowokują postawy
        antysemickie. Sam, kiedy słyszę, że Żydzi to, Żydzi tamto, staję się lekko
        poddenerwowany. To chyba jedyny naród pozbawiony dystansu do samego siebie.
        • champagne_fr Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 01.07.08, 19:27
          zgadzam sie w wielu sprawach .........
        • unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 01.07.08, 23:07
          Gość portalu: koko napisał(a):

> To chyba jedyny naród pozbawiony dystansu do samego siebie.

Nie. Ty jesteś pozbawiony dystansu do samego siebie.
    • Gość: Raziel Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.aster.pl 29.06.08, 20:40
      Owszem Polacy także ginęli w obozach zagłady razem z żydami, choć ci drudzy
      uważają że to Polacy ich mordowali. Mnie tam się ten napis nie skojarzył z
      napisem umieszczonym nad bramą w obozie w Auschwitz. O tym dopiero pomyślałem
      jak przeczytałem traktujący o tym fragment tego artykułu. Po bliższym jednak
      przyjrzeniu się temu napisowi "Nie tylko dobro pochodzi z góry" i napisowi z
      obozu w Auschwitz - dostrzegam minimalne podobieństwo miedzy nimi, po za tym oba
      niosą zupełnie inne przesłanie i zostały stworzone w innym celu. W pewnym sensie
      rozumiem tego rabina, ale z drugiej strony nie można ciągle żyć przeszłością i
      wszystko porównywać do tego co było - otóż widziałem restaurację której nazwa
      wykonana była na podobnej żelaznej wstędze i zawieszona nad wejściem, czy z tego
      powodu że któremuś rabinowi skojarzy się ona ze wstęgą z Auschwitz należy
      bezzwłocznie zamknąć tą restaurację? Należy zachować pamięć o tych którzy
      zginęli w tych obozach, po to żeby pozostali mogli żyć, ale trzeba nauczyć się
      żyć na nowo, nie wpychać na siłę do życia całego społeczeństwa tego co było, bo
      to minęło i trzeba zrobić wszystko żeby znów do tego nie dopuścić.
    • sany666 Skaranie boskie 29.06.08, 20:50
      Ciężko się żyje artystom w tym rozmodlonym kraiku. Jak nie ksiądz
      Nieznalskiej, to rabin Czerepokowi...
      Ten kraj - raj dla zabobonów wszelkiej maści jest sam w sobie dowodem na
      nieistnienie Boga. Amen.
    • gross1600 Oto k t o jest uczulony na pkcie "antysemityzmu" : 29.06.08, 20:55
      * *

"The Jewish Press": - główny rabin Izraela - Meir Lau oznajmił (13.VIII. 1993
      r.):

"Weźmy na przykład taki duży kraj jak Polska przed II Wojną Światową. Żydzi
      uczynili go owocnym, zamienili w kwitnący kraj, z żywotną ekonomią, przemysłem
      i rolnictwem. A spójrzmy na ten kraj teraz, po II Wojnie Światowej, gdy 3,6 mln
      Żydów opuściło go. Jest wyspą zniszczenia, krajem upadającym pod każdym
      względem, w ekonomii, w przemyśle, również w sprawach społecznych. Tym niemniej
      wielu Polaków współpracowało z nazistami w likwidowaniu narodu żydowskiego,
      przed czym chroń nas Boże. Sześć największych obozów zagłady zlokalizowanych
      było na terenie Polski. Oni wiedzieli, że utrata Żydów wiele ich będzie
      kosztować. To jednak ich nie powstrzymało. Bo taka jest natura antysemityzmu -
      zniszczyć naród żydowski zamiast korzystać z niego."

Miesiąc później, tenże rabin Meir Lau, złożył wizytę Janowi Pawłowi Drugiemu.

* * *

T. Klein - przedstawiciel tzw. "strony żydowskiej", który wraz z kardynałem
      Lustigerem wymusił na Episkopacie Polski zgode na eksmisję klasztoru
      karmelitanek z obrzeży obozu koncentracyjnego Auschwitz:

"Polacy i Kosciół polski ponoszą główną winę za wszystkie nieszczęścia, jakie
      kiedykolwiek a szczególnie podczas wojny 1939-1945 spadły na Żydów" (w: T.
      Klein: "L'affaire du Carmel d'Auschwitz").

* * *

"The Jewish Press", w ramach międzynarodowego rejwachu wokół wokół klasztoru
      Karmelitanek w Auschwitz:

"Wszyscy wiemy, że Auschwitz, to nie był ani początek ani koniec polskiego
      antysemityzmu. Polacy zawsze nienawidzili Żydów. Teraz oczywiście obwiniają
      nazistów, ale jest przecież dobrze znanym faktem, że naziści nie mogli zbudować
      Auschwitz, ani Treblinki, ani Sobiboru (...) pamiętajmy o tym, kto za to był
      odpowiedzialny: Polacy."

* * *

Yitzhak Zuckerman, w książce: "A Surplus of Memory: Chronicle of the Warsaw
      Ghetto Uprising", Los Angeles 1993 rok, s. 479:

"Wielu Żydów zostało zamordowanych przez żołnierzy AK nawet w naszym
      sąsiedztwie."

* * *

Shmuel Krakowski, z instytutu Yad Vashem w książce: "The War of the Dodmed.
      Jewish Armed Resistance in Poland 1942-1944" (New York - London, 1994 rok) nie
      szczędzi Polakom oszczerstw o współudziale w holokauście.

* * *

"Gazeta Wyborcza" z 15.XII.1993 roku, w artykule kierownika działu
      kulturalnego "GW" - Michała Cichego, w recenzji z pamiętników żydowskiego
      policjanta z getta warszawskiego:

"Przetrwał nawet Powstanie Wraszawskie, kiedy AK i NSZ wytłukły mnóstwo
      niedobitków z getta."

* * *

"Gazeta Wyborcza": słynny, oszczerczy artykuł-rzeka Michała Cichego: "Polacy -
      Żydzi: czarne karty Powstania" (29-30.I,1994 r.), który doczekał się,
      specjalnie temu stekowi oszczerstw poświeconej, książki Leszka Żebrowskiego
      pt.: "Paszkwil Wyborczej".

* * *

Stanisław Krajewski, prawnuk A. Warskiego, przedstawiciel polskich Żydów w
      amerykańskim Kongresie Żydów, w tzw. "Raporcie z Polski" (maj 1994)informuje
      amerykańskich Żydów:

"Artykuł (Michała Cichego o powstaniu - aut.) wzniecił furię, ponieważ
      powstanie zajmuje szczególne miejsce posród największych świętości w polskiej
      świadomości (...) Wielu ludzi po prostu nie wierzyło, że święci bojownicy mogli
      zabić niewinnych Żydów."

* * *

UWAGA:

Bez dat, ale zamieszczone pośród antypolonizmów z lat 90-tych:

* * *

"Messanger" - pismo żydomasońskiej elitarnejorganizacji syjonistycznej - B-nai-
      B-rith, donosiło:

"Polacy wymordowali większość Żydów."

[zamieszczone tuż przed wypowiedzią Fohmana]

* * *

"The Canadian Jewish News", pisząc o Żydzie uratowanym z holocaustu, informuje:

"(...) Jest honorowym przewodniczącym stowarzyszenia nielicznych dzieci
      uratowanych z nazistowsko-polskich obozów śmierci."

[zamieszczone tuż przed "The Canberra Times"]

* * *

Organizatorzy międzynarodowej konferencji na temat holocaustu dzieci
      żydowskich, które zdołały się uratować - zakazali eksponowania angielskiego
      wydania książki J. Tomaszewskiego pt.: "ratowanie Żydów w Polsce w czasie II
      wojny światowej".

[zamieszczone tuż przed "The Pilot"]

* * *

Bolesław Sulik - syn Nikodema, generała z Armii gen. Andersa, który w 1946 r.
      Wyjechał do ojca na zachód jako Żyd Jakub Sztejnberg - po latach, w
      niewydarzonych filmach: "Zmagania o Polskę", "W Solidarności" - wyszydza
      Polaków i Polskę, natomiast w cyklu reportaży telewizyjnych na zachodzie,
      Polaków przedstawia jako antysemitów i kołtunów...

[zaraz po tym zamieszczone to, co poniżej:]

* * *

N. Blumenthal i Kernisch (Abel Kainer), w książce wydanej w Jerozolimie: "Ruch
      oporu i powstanie w getcie warszawskim", nie szczędzi Polakom, zarówno akowcom
      jak i ludności cywilnej, zarzutów o bierność, także o współudział w mordowaniu
      outsiderów.

[zamieszczone po Bolesławie Suliku tuż przed Stanisławem Krajewskim]

* * *

M. Goldsztejn - przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Oświęcimskiego
      oznajmia, że w Polsce utwierdza się niesłuszne mniemanie, iż ofiary Oświęcimia
      były Polakami nieżydowskiego pochodzenia, a o Marcu 1968 r. stwierdza, iż
      antysemicka kampania wygnała wówczas z Polski 100 tysięcy Żydów,
      którzy "zdecydowali się odbudować po wojnie Polskę z ruin". W istocie wyjechało
      11 000 osób, wśród nich najwięksi zbrodniarze stalinowskiego terroru i
      dygnitarze ze wszystkich kluczowych stanowisk w partii, Bezpiece,
      administracji, a co gorsze - wywiadzie i kontrwywiadzie.

[zamieszczone jako przedostatnie:]

* * *

Icchak Rubin, w książce "Żydzi w Łodzi pod niemiecką okupacją 1939-1945",
      będącej rozszerzoną wersją pracy doktorskiej obronionej w 1966 roku na UMK w
      Toruniu, a opublikowanej w 1988 roku. Cytujemy z książki Leszka
      Żebrowskiego" "Paszkwil Wyborczej":

"Ten los Żydom zgotował świat, gojski świat! I niechaj żaden goj, ani z tych,
      którzy "nie zauważyli" tego i nie zauważają, ani z tych, co byli i
      są "neutralni" lub obojętni, ani wreszcie z tych, którzy prawdę o tym ukrywali
      i ukrywają, zafałszowali i nadal fałszują, niechaj nikt z nich nie umywa od
      tego swych rąk, potwierdzi tylko, że ma je nieczyste".

• Gość: zwykły Polak antytpolonizm trzeba nie tylko powstrzyamać ale - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:58

- także ROZLICZYć !!
        No i przede wszystkim wyciągnąć wnioski nt kłopotliwych (delikatnie rzecz
        ujmując) gości !
    • rijselman12.0 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 20:58
      Mam fure znajomych pochodzenia zydowskiego...-sa ,po
      prostu ,zazenowani Rapaportem.
    • pozarski Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 21:08
      Rabin mial racje. Dzis artysta sie nazywa kazdego pomyslowego hochsztaplera.
      Kojarzenie wzoru bramy do Auschwitz z Tolerancja to juz zakrawa na szczyt
      bezczelnosci. Dalbym artyscie jeszcze 100 godzin zamiatania po turystach w obozie.
      • absztyfikant Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 00:20
        Uwazam, ze dobrym miejscem dla tej skadinad intrygujacej instalacji jest muzeum
        sztuki wspolczesnej, ale niekoniecznie jest nim brama prowadzaca do... synagogi.
        bi.gazeta.pl/im/5/5407/m5407775.jpg
    • perkal Jak się dolicztć tych ofiar 29.06.08, 21:11
      p.Icek Rapaport mówi o 2 milionach to w końcu ilu ich zginęło w tych obozach
      zagłady
      • Gość: Ziutek Re: Jak się dolicztć tych ofiar IP: *.limes.com.pl 30.06.08, 00:25
        Dobre pytanie, Myślę że Rabin, powinien zostać osądzony i skazany, za negowanie
        zbrodni Oświęcimskiej, a jako przedstawiciel narodu żydowskiego powinien zostać
        surowo ukarany w sposób przykładny :). Zwykle za to ciągają po sądach.
        • kijwoko Re: Jak się dolicztć tych ofiar 30.06.08, 10:30
          > Dobre pytanie, Myślę że Rabin, powinien zostać osądzony i skazany, za negowanie
          > zbrodni Oświęcimskiej, a jako przedstawiciel narodu żydowskiego powinien zostać
          > surowo ukarany w sposób przykładny :). Zwykle za to ciągają po sądach.

Te oskarzenia o tak zwane "klamstwo oswiecimskie" to najczesciej jedna wielka
          zenada. Ciekawe kiedy po sadach beda ciagac historykow, ktorzy za niskiej liczby
          ofiar sie doliczaja...

http:://www.auschwitz.org.pl/new/index.php?tryb=news_big&language=PL&id=874

Policzone ofiary obozu na Majdanku

Zmiana w podręcznikach historii? W obozie koncentracyjnym na Majdanku
          hitlerowcy zamordowali 78 tys. osób - ustalił lubelski naukowiec Tomasz Kranz.
          To kilka razy mniej od szacunków, które funkcjonują do tej pory.

Dotychczas podawano dwie liczby ofiar Majdanka - ok. 360 tys. lub ok. 235 tys.
          Według Tomasza Kranza, kierownika Działu Naukowego Państwowego Muzeum na
          Majdanku, w obozie zginęło jednak ok. 59 tys. Żydów oraz ok. 19 tys. obywateli
          innych narodowości, głównie Polaków i Białorusinów. Swoje ustalenia Kranz
          opublikował w najnowszych „Zeszytach Majdanka”.

[...]

W Auschwitz też zweryfikowano liczbę ofiar

Przez wiele lat po wojnie przyjmowano, że w KL Auschwitz zginęło ok. 4 mln
          wiezniów. Ta liczba pochodziła z ustaleń sowieckiej komisji badania zbrodni
          hitlerowskich, która oparła ją na relacjach byłych więĽniów, szczątkowych
          dokumentach i oględzinach pozostałości po obozie. W 1983 r. francuski badacz z
          Centrum Dokumentacji Żydów w Paryżu Georges Wellers, były więzień KL Auschwitz,
          badając m.in. dokumenty dotyczące liczby deportowanych do obozu, uznał, że
          przywieziono do niego ok. 1,6 min osób, spośród których zginęło blisko 1,5 min.

W 1992 dr Franciszek Piper, kierownik działu historyczno-badawczego
          Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, opublikował książkę „Ilu ludzi zginęło w
          KL Auschwitz”, w której stwierdza, że do obozu przywieziono co najmniej 1,3 min
          ludzi, spośród których około 200 tys. przeniesiono do obozów koncentracyjnych w
          głębi Trzeciej Rzeszy, a pozostali w liczbie co najmniej 1,1 min zginęli na miejscu.

Publikacja wywołała ogromne emocje. - Zarzucano mi - przede wszystkim
          niektórzy byli więĽniowie - że moje ustalenia nie znajdują potwierdzenia w
          dokumentach - mówi Franciszek Piper. - Natomiast podanych przeze mnie liczb nie
          zakwestionował żaden historyk prowadzący badania nad Holocaustem i historią KL
          Auschwitz.
    • perkal kojarzenie kształtów 29.06.08, 21:20
      Znam takiego osobnika , co kształty kojarzą mu się z sexem. Może część Zydów
      należałoby wysłać do psychoanalityka najlepiej do Zygmunta Freuda i wreszcie
      pozbędą się obsesji antsemityzmu.
    • chamski.troll ha, a jednak są granice dla "nieskrępowanej 29.06.08, 21:40
      konwenansami" sztuki! fiuta na krzyżu powiesić tudzież obsikać figurkę jezusa
      można, ale bramy w niesłusznie kojarzące się kształty postawić już nie! a ja
      myślałem, że ci postępowcy na poważnie z tą wolną, niepodlegającą cenzurze
      sztuką ;-)
      • unhappy Re: ha, a jednak są granice dla "nieskrępowanej 30.06.08, 01:56
        Jesteś w swojej antysemickiej obsesji prosty jak konstrukcja cepa z sowieckiej
        flagi :)

Genitalia na krzyżu nie miały wisieć w okolicy żadnego kościoła. Rzeczony napis
        miał wisieć w bramie prowadzącej do synagogi.

Mówi ci to coś :D
    • olias Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 21:55
      któregoś dnia zakażą używania liter które są w słynnym napisie.
      • Gość: m1si0 Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: 85.202.153.* 29.06.08, 23:37
        tylko do tego dąży religia... aby całkowici zapanować nad tym co dzieje się na
        świecie! Ona jest głównym zaczątkiem wszelkiego zła...

nie zdziwię się jak za kilka dni zakaża używania czcionki "Arial" :P
      • jasio50-net Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 00:54
        TO MOŻE NA TEJ WSTĘDZE NAPISAĆ KOCHAM ŻYDÓW A POD WSTĘGOM POWIESIĆ
        RABINA I BĘDZIE SPOKÓJ.
        • unhappy Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 30.06.08, 01:57
          Jasiu półanalfabeto. Swój rozum zawiesiłeś na kołku pisząc te bzdety. Odwiesisz
          czy wolisz żyć jako radosny tumanek?
    • bloody_rabbit Nie powinni byli cenzurować wystawy 29.06.08, 22:08
    • carpaccio4 bravo dla rabina! 29.06.08, 22:09
      tylko dyletant nie widzi.

oncampus.richmond.edu/academics/education/projects/webquests/holocaust/images/arbeit_macht_frei.jpg
    • Gość: Lukrecja Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.magma-net.pl 29.06.08, 22:14
      Trochę sie facet zagalopował w swej ocenie sytuacji... ale żeby tak szybko
      organizatora wystawy zbić z pantałyku to to co najmniej dziwne. czyja to wina,
      że niektórzy mają zbyt ciasną wyobraźnię? jak sobie zażyczą aby zakładać
      jarmułkę przed wejściem w ulicę Włodkowica to pewnie nasze nadgorliwe wadze
      wydadzą odpowiedni ukaz w tej kwestii,... umieszczą punkty wydawania i
      odbierania (aż do momentu, gdy każdy będzie zobowiązany posiadać na stanie to
      nakrycie głowy...)brrr pracują w pocie czoła aby ich "kochać inaczej"...swoją
      droga to nie bardzo rozumiem jego wole pozostawania na tej niegościnnej ziemi
      przy jego znane niechęci do polskich gojów...(wypowiadał sie kilkakrotnie na
      łamach GW o swych mękach i naszym antysemityzmie zwłaszcza na poziomie znudzonej
      młodzieży, która go prześladuje tu i ówdzie)
      • elucidator Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 22:53
        Abstrahujac od meritum sprawy: jak sie wchodzi do kosciola to mezczyzni zdejmuja
        nakrycia glowy, jak sie wchodzi do meczetu to sie zdejmuje buty, a jak sie
        wchodzi do synagogi to mezczyzni maja miec jakies nakrycie glowy (nie musi byc
        jarmulka, moze byc kapelusz lub n.p. keps). To nie ma nic wspolnego z
        "zagalopowaniem sie", tylko z normalnym szacunkiem dla miejsca ktore dana
        religia traktuje jako tak czy inaczej swiete.
        • Gość: Lukrecja Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.magma-net.pl 29.06.08, 23:19
          Nie pisałam o wejściu do synagogi tylko na ulicę Włodkowica.. a ona jeszcze nie
          jest poświęcona ale uświęcona historyczną obecnością przedstawicieli Narodu
          Wybranego...
          • Gość: Ziutek Re: Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.limes.com.pl 30.06.08, 00:33
            Używanie terminu "Naród Wybrany" jest nadużyciem i zostało wymyślone przez
            samych Żydów (jak również przekonanie że Palestyna jest ziemia obiecaną"), z
            czym ja osobiście i patrząc obiektywnie, godzić się bezmyślnie nie należy.
    • 33qq Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 22:18
      "Hubert Czerepok od lat zajmuje się sztuką krytyczną. Rozpatruje wątki
      zniewolenia, stereotypów oraz opresyjnego charakteru wszelkiej władzy" no i
      kolejny raz sztuka góruje nad religią. Pan rabin, pod0bnie jak inni duchowni ma
      tak wąskie horyzonty, że nie potrafi dostrzec nic poza swoimi iluzjami
      rzeczywistości
    • pnti W pełni popieram rabina 29.06.08, 22:19
      Są rzeczy święte na tym świecie. Jedną z nich jest pamięć o milionie Żydów
      zamordowanych w Oświęcimiu.

Zdecydowanie popieram rabina.
      • Gość: historyk sztuki Kto popiera rabina może tu się wpisze... IP: *.magma-net.pl 29.06.08, 23:25
        Ja w 100% popieram. Pewnych znaków, symboli, nie powinno się powielać w
        jakiejkolwiek postaci i nie jest żadnym wytłumaczeniem, że był to akt
        artystycznej kreacji. Jeśli coś symbolizuje cierpienie, śmierć i katorgę
        człowieka, to symbolizuje zawsze i przez zwykłą ludzką delikatność nie powinno
        się tym, którzy cierpieli, których Bliscy stracili życie i którzy przeszli tę
        katorgę, o tych wszystkich zdarzeniach przypominać.
      • Gość: Ziutek Re: W pełni popieram rabina IP: *.limes.com.pl 30.06.08, 00:35
        O! z 2 milionów zeszliśmy do 1 miliona, kto da mniej?
        • pnti Ziutek ... 30.06.08, 02:18
          O tym właśnie jest mowa. Tutaj chodzi o sprawy życia i śmierci. Nie ma tutaj
          miejsca na żarty. Rozumiesz czym jest śmierć ? Umarł Ci ktoś bliski w rodzinie ?
          Babcia, matka, pies ? Ktokolwiek bliski ?

Nie żartuj, bo kiedyś ktoś zadrwi z Twojego nieszczęścia, z Twojego cierpienia.
    • Gość: transparente Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.08, 22:37
      a mnie się tekst "nie tylko dobro pochodzi z góry" kojarzy z
      hasłem "Gott mit uns", z którym na ustach faszyści mordowali miliony
      ludzi (różnej narodowości i wyznania). IMHO to powinna być refleksja
      dla tych, którzy dziś tez sobie nim gęby wycierają szerząc
      ksenofobię i nieżyczliwość.
    • tom1003 Kształt się skojarzył, ocenzurowano wystawę 29.06.08, 22:39
      Dziwne, z pełnym zrozumieniem michnikowa smzata pisze o obrazie uczuć.
      Dzine, bo kiedy kpi się z uczuć chrześcijan , jest w gazetce zazwyczaj rechot.

pl.youtube.com/watch?v=7zNEbvYKSxI

"Michnik jest manipulatorem, to człowiek złej woli, kłamca, oszust intelektualny"
      Zbigniew Herbert
      pl.youtube.com/watch?v=7zNEbvYKSxI
    • Gość: enedue3 Ten "artysta" powinien byc zmuszony .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 22:51
      za karę do pocałowania rabina w doope za obrazę uczuć religijnych!
      • Gość: ekumeniczny Zyd na calym swiecie kojarzy sie z uczciwoscia IP: *.dsl.bell.ca 30.06.08, 00:07
        panie michnik, cenzorze, podobno zyd w kazdym narodzie na swiecie
        kojarzy sie z uczciwoscia

;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
        ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
        ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

mysle ze zyskalem sympatie cenzora tym postem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka