Dodaj do ulubionych

Wrocławianie wspominają profesora Geremka

13.07.08, 18:46
miał dokonania,
ale mając 76 lat, darmowe pociągi i samoloty
wsiadać samemu za kierownicę nie jest odpowiedzialne,

Jak widac po zdjeciach predkosc tez była nadmierna:
motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/na_drogach/news/zjechal-wprost-pod-ducato,1145333,1612
Obserwuj wątek
    • Gość: asdsadsa Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.08, 18:59
      Przypominamy, że ten bohater narodowy (jakiego narodu?) działał w PZPR :))) Cóż
      za piękna karta w życiorysie :)
      • Gość: Kleopatra24 Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 19:08
        PZPR to nie wstyd. Wstyd to być w Porozumieniu Centrum i PiS, obszczymurku
        • Gość: asdas Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.08, 19:11
          To nie wstyd być w organizacji, która ma krew na rękach ? Ciekawe...
          • Gość: Piotrek Cóż za przenikliwość! Jakaż wyrafinowana krytyka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 19:47
            A teraz już poważnie: co to znaczy, że "organizacja ma krew na rękach"? Czy
            organizacje mają ręce? Najwidoczniej jesteś jeszcze młodszy niż ja, skoro
            wypisujesz takie czarno-białe brednie. Gorzej jednak że zapewne o każdej sprawie
            myślisz w kategoriach black and white. Z takiej prostackiej perspektywy nic już
            nie jest ważne; ani to dlaczego Geremek do PZPR wstąpił, ani dlaczego z niej
            wystąpił. Ważne że BYŁ. Przedmówczyni wspomniała coś o PiS-ie i PC, i miała sto
            procent racji - patrzę na te same twarze od lat i dochodzę do wniosku, że w tym
            nurcie musi funkcjonować bardzo mało ludzi wyznających jakiekolwiek wartości i
            gotowych w imię tych wartości działać inaczej niż tylko na zasadzie
            przyklaskiwania niewydarzonemu wodzowi. Ich stanowiska i poglądy nie mogą
            ewoluować - bo nie zostały zbudowane wokół wartości lecz własnego interesu!
            • michal_polonus Re: Cóż za przenikliwość! Jakaż wyrafinowana kryt 13.07.08, 19:54
              a dlaczego Geremek wstąpił do PZPR?
              dlaczego nie wystapił z tej partii w okresie stalinizmu, najciemniejszym w
              dziejach PRL?
            • Gość: asdsa Geremek był z PZPR :) Bohater narodowy ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.08, 19:55
              Dlaczego piszecie o PiS ? Wiszą mi te PiSuary jak kilo kitu. Tu mowa jest o PZPR
              czyli organizacji, która w sposób - najpierw totalitarny, a potem dyktatorski
              sprawowała władzę w oparciu o stacjonujące w Polsce wrogie siły zbrojne.
              Porównanie PiS, PSL, UPR, PO czy co tam sobie wymyślicie w realiach XXI wieku do
              lat '50 i PZPR jest tak samo zasadne jak porównywanie krzesła do krzesła
              elektrycznego. Co oznacza, że PZPR miało krew na rękach ? A to nie wiesz co
              robiło MBP, UB, SB na polecenie swoich politycznych mocodawców ? No tak, ja to
              jakąś złą historię znam... pewnie PiSowską :) Przecież w latach '40 i '50 -
              czyli wtedy kiedy Geremek wstąpił do PZPR za byle co można było trafić do
              pierdla albo na wizytę smutnych panów. Skąd ja to wiem ? Z Wyborczej. To taka
              sprzeczność, że z jednej strony Wyborcza podtrzymuje pamięć o zbrodniach
              komunizmu, a z drugiej jej czytelnicy wybielają łobuzów służących zbrodniczemu
              systemowi :)

Teraz czekam na jakiś esej dotyczący PIS... bo przecież to będzie bardzo na
              temat Geremek i PZPR :)))))))
              • michal_polonus Re: Geremek był z PZPR :) Bohater narodowy ! 13.07.08, 19:57
                ciekawe czym się zajmował taki sekretarz POP na uczelni - raczej nie obroną
                wolności słowa wśród historyków
              • Gość: Piotrek Widzę obsesję PZPR;) Po kolei. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:09
                Po pierwsze - przykro mi, eseju nie będzie. Zwłaszcza o ludziach PiS-u - to
                raczej dla mnie mission impossible;)
                Po drugie - PZPR do PiS-u nie porównałem, odniosłem się jedynie do trafnej -
                choć przyznaję, prowokacyjnej - wypowiedzi Kleopatry.
                I wreszcie po trzecie. Na litość boską, nie sprowadzaj polskiej historii do
                jakiegoś absurdu rodem z endeckiego bełkotu. Czy według Ciebie w latach 40-tych
                do PZPR wstępowali bezideowi degenaraci, czy szerokie spektrum obywateli,
                różniących się wrażliwością, motywami, planami etc? Czy sądzisz że powodem
                wstępowania do partii była zawsze osobista korzyść albo coś jeszcze gorszego?
                Nie zapominaj też o sytuacji Polaków pochodzenia żydowskiego - przeżyli traumę
                Holokaustu, nigdy nie byli specjalnie kochani przez katolików (wyraziłem się
                bardzo delikatnie bo temat antysemityzmu Was drażni szczególnie), i tu nagle
                pojawia się obietnica nowego, wspaniałego świata, bez klas, narodów, religii
                itd. Bardzo naiwna, ale i pociągająca. Wreszcie najważniejsze - chyba doskonale
                zdajesz sobie sprawę w jak znikomym stopniu zbrodnie stalinistów docierały do
                świadomości zwykłych szarych działaczy.
                • michal_polonus Re: Widzę obsesję PZPR;) Po kolei. 13.07.08, 20:16
                  czy mam do czynienia z ignorantem czy wciskaczem kitu?

"Wreszcie najważniejsze - chyba doskonale
                  > zdajesz sobie sprawę w jak znikomym stopniu zbrodnie stalinistów docierały do
                  > świadomości zwykłych szarych działaczy".

Ty chyba robisz sobie jaja... tylko idiota kompletny nie wiedział o zbrodniach
                  stalinistów. Co Germek pracownik naukowy był nieświadomy kim jest Stalin? Co się
                  stało z PSL i Mikołajczykiem? Co się działo z Akowcami?

Twoja obrona Geremka przyjęła linię, że był on jakimś ciemnym chłopem z Wólki
                  Małej?
                  • Gość: Piotrek Re: Widzę obsesję PZPR;) Po kolei. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:47
                    Jezus Maria. Nie zaprzeczyłem że działalność w PZPR w latach stalinizmu była
                    tożsama z pójściem na - nazwijmy to - rodzaj moralnego kompromisu. I mam tu na
                    myśli ogólny fakt aprobaty PZPR-owców dla najprościej pojętego zamordyzmu, czyli
                    likwidacji pluralizmu (która to pociągała za sobą przytoczone przez Ciebie
                    fakty). Przecież w moim cytacie znajdziesz słowa Geremka o koniecznych kosztach.
                    Mimo to wizja okazała się warta poparcia. Nie jest to jednak powód do
                    demonizowania tych ludzi, gdyż równie dobrze każdego kto na przykład po 1968
                    roku aktywnie nie przeciwstawił sie komunie można by nazwać tchórzem. Różne
                    rodzaje konformizmu w PRL-u istniały i dotykały wszelkiego typu ludzi - zarówno
                    ideowych komunistów, jak i partyjnych aparatczyków - ale też i zwykłego prostego
                    człowieka. To są oczywiste oczywistości. Konformizm nakazywał siedzieć cicho,
                    czasem jednak inny jego rodzaj pchał do działań na zasadzie cel uświęca środki.
                    I jeszcze na koniec wrócę do "moralnego kompromisu", bo tego terminu zapewne z
                    chęcią się przyczepisz. Moralne kompromisy istnieją - ot choćby przy decyzjach o
                    poparciu wojny w Iraku, NATO-wskich bombardowań Jugosławii etc. Czasem jednak -
                    jak napisał Camus na przekór durnemu przysłowiu - słuszny cel zostaje
                    unieważniony przez haniebny środek. Dlatego zbankrutował komunizm, a Ty nie
                    dostrzegasz że tacy jak Geremek bankructwo owo dostrzegli o wiele wcześniej niż
                    wielu obecnych rycerzy lustracji, dekomunizacji i dewałęsizacji.
                • irma223 W latach 40-stych, 50-tych 14.07.08, 00:31
                  Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Czy według Ciebie w latach 40-tych do PZPR wstępowali

W latach 40-stych, 50-tych przynależność do partii bywała
                  obowiązkowa dla wielu najzwyczajniejszych stanowisk/zawodów. Nawet
                  niejeden cichutki urzędniczyna musiał po prostu należeć do partii,
                  by w ogóle móc pracować na swoim zupełnie nie politycznym stanowisku
                  i przynosić do domu swoją marniutką pensyjkę. Takie paskudne czasy
                  były. Może nawet rodzice/dziadkowie/pradziadkowie wielu dzielnych
                  szczekaczy na tym forum też w tych czasach w partii byli. A przy
                  najbliższej możliwości (np. w latach 60-tych. 70-tych, w 1981-wszym)
                  wypisali się lub przestali płacić składki. Dzieciom, wnukom,
                  prawnukom wcale się dawnymi dziejami nie chwalą - bo nie ma czym.

Wystąpienie demonstracyjne z partii wymagało za PRLu odwagi. W
                  czasach stalinowskich groziło jak nic więzieniem, całkowitym
                  zgnieceniem człowieka jak robaka przez tamten totalitarny system. A
                  najpewniej śmiercią w więzieniu.

W latach późniejszych było niewątpliwie aktem odwagi cywilnej, choć
                  przynajmniej niekoniecznie groziło utratą życia.

Tutejsi szczekacze nawet nie mają odwagi, by podpisać się swoimi
                  nazwiskami pod swoim ujadaniem na zmarłego, choć taki podpis nie
                  grozi żadnymi konsekwencjami.
                  • Gość: Piotrek Re: W latach 40-stych, 50-tych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 02:36
                    Podpisuję się pod Twoimi uwagami, szczególnie pod (niestety) trafnym wnioskiem
                    końcowym.
        • michal_polonus Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka 13.07.08, 19:56
          dla ubeków i nomenklatury działalność w PZPR to nie wstyd
    • bibi0038 Wrocławianie wspominają profesora Geremka 13.07.08, 19:06
      ...do zobaczenia Panie Profesorze!
      • Gość: asdsad Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.07.08, 19:08
        Może Wyborcza napisze jakiś tekst o powodach dla jakich w latach stalinizmu
        cudowny Pan Profesor Geremek wstąpił do PZPR... w latach kiedy mordowano
        polskich patriotów:)))
        • Gość: Piotrek Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 19:55
          Cytatem. "Proszę sobie wyobrazić: jest rok 1948, młody chłopak przychodzi z
          prowincjonalnego miasta do metropolii, jaką wydaje mu się Warszawa. Wchłania
          świat innych książek niż te, które czytywał w domu. W tych książkach znajduje
          sprzeciw wobec ludzkiej krzywdy. Dowiaduje się z nich o świecie, o Europie,
          poznaje ideę sprawiedliwości społecznej i krytykę zachodniej demokracji, czyta o
          nieuchronności pewnych kosztów koniecznych, gdy chce się na dużą skalę
          wprowadzić społeczną sprawiedliwość".
          Oczywiście, nie mam złudzeń, że żaden cytat nie przekona "polskich patriotów"
          proweniencji prawicowo-neoendeckiej, że Geremek i inni wrogowie nie byli/nie są
          wielbłądami... Ale poduczyć młodszych, w sprawach nie zaznajomionych, nie
          zaszkodzi;) Może efekty przyjdą po latach i będzie się wypisywało dyrdymałów na
          forach...
          • michal_polonus Re: Odpowiadam, "erudyto";) 13.07.08, 20:05
            ale co mówi ten cytat?
            że po przeczytaniu bajek komunistów każdy by się zapisał do totalitarnej partii
            i działał w niej z idealizmu przez 20 lat?
            • Gość: krzych Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:19
              rzygać się chce jak czyta się twoje przemyslenia.
              Coś ty gnoju zrobił dla Polski?
              Dla ciebie pewnie fakt , że Geremek walczył od początków
              Solidarności o wolną od sowieckich wpływów Polskę, a gdy się udało
              wykurzyć sowietów z Polski, walczył żeby Polska była w NATO i w UE
              jest zbrodnią.
              Jesteś zwykłym forumowym ścierwem.
              • michal_polonus Re: Odpowiadam, "erudyto";) 13.07.08, 20:21
                nie działałem z PZPR, przepraszam
                nie byłem dyrektorem ośrodka zwalczającego paryską "Kulturę", przepraszam
                nie donosiłem na kolegów z uczelni, przepraszam
                • Gość: krzych Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:24
                  ja się pytam coś gnoju zrobił dla Polski, zeby uprawniało cię do
                  tego bełkotu na forum?
                  • michal_polonus Re: Odpowiadam, "erudyto";) 13.07.08, 20:27
                    jestem gnojem, bo piszę prawdę?
                    Geremek był stalinowskim aparatczykiem czy nie był?
                    • Gość: krzych Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:31
                      to czy był stalinowskim aparatczykiem to wiedzą tylko ty, Rydzyk,
                      Kobylański i wam podobni.
                      Ale cóż, skoro piszesz prawdę to napisz co robił prof. Geremek od
                      1968 roku do dzisiaj.
                      Zobaczymy ile prawdy jest w tobie
                      • michal_polonus Re: Odpowiadam, "erudyto";) 13.07.08, 20:39
                        słuchaj, mam w głębokim poważaniu Rydzyka, więc mi nie pociskaj takich bzdetów
                        • Gość: krzych Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 20:42
                          dobra, dobra, pomińmy Rydzyka. Dawaj tę twoją prawdę.
                        • Gość: andrzej Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.infinitelink.net 13.07.08, 21:03
                          może i go masz w poważaniu, ale twoje wypowiedzi jednoznacznie wskazują że twój wzór osobowościowy to ludzie pokroju Goebelsa, i NKWDzisty który ojca wysyłał do dołu za to że był Polakiem a jego dzieci na sybir bo ojciec był Polakiem.
                          • michal_polonus Re: Odpowiadam, "erudyto";) 13.07.08, 21:05
                            człowieku, co ty bredzisz?
                            coś michnik ma coraz mniej rozgarniętych klakierów
                            • Gość: krzych Re: Odpowiadam, "erudyto";) IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 21:09
                              no co jest zakłamany gnoju, nic nie napiszesz o latach 1968-2008?
                              Co? ,wstyd?
          • michal_polonus do młodych 13.07.08, 20:12
            a więc młodzi czytajcie, bo w GW o tym nie wspomną
            Geremek działał w totalitarnej partii przez 20 lat - przez ten cały czas nie
            zorientował się, że służy złej idei?

i jeszcze cytat:

"Oświadczenie Komitetu Pamięci Ofiar Stalinizmu w sprawie Bronisława Geremka

Od wielu lat Komitet Pamięci Ofiar Stalinizmu zwracał uwagę kolejnym
            ekipom władz PRL , a także III RP i IV, na stalinowską przeszłość Bronisława
            Geremka. Bronisław Geremek w najbardziej ponurym okresie PRL, w latach 50-tych
            należał do grupy uprzywilejowanej, wyróżniał się nadgorliwością i służalczością
            wobec reżimu stalinowskiego. Jako aktywny działacz partyjny na Uniwersytecie
            Warszawskim sprawił lub przyczynił do uwięzienia nieprawomyślnych studentów. W
            wyniku jego nadgorliwości jeden z naszych członków –( założycieli Komitetu
            Pamięci Ofiar Stalinizmu) więziony był we Wronkach. Od roku 1989, od momentu
            powołania Komitetu Pamięci Ofiar Stalinizmu, pan Józef Chlabicz, bezskutecznie
            domagał się, przynajmniej publicznych przeprosin. W złożonej deklaracji
            członkowskiej pisze on. m.in. ...pragnę prosić stalinowca, doc. Geremka, aby
            mnie publicznie przeprosił . Oprócz niego przyjmę przeprosiny od płka Baumana
            ”.(1) Geremek za swoją nadgorliwą współpracę ze stalinowskim reżimem nagrodzony
            został stypendium naukowym we Francji, a następnie stanowiskiem dyrektora
            Ośrodka Kultury Polskiej w Paryżu. W tamtych okresie paszporty wydawano tylko
            zasłużonym i pewnym aktywistom reżimu. Także w następnych latach władze PRL
            korzystały z jego służalczości i nagradzały za gorliwość. To haniebna
            przeszłość, a nie jakieś względy moralne, skłoniły B. Geremka do odmowy
            podpisania oświadczenia o nie uwikłaniu we współpracę ze służbami specjalnymi i
            SB. Dlatego tego rodzaju oświadczenia nie może on podpisać, bo musiałby skłamać.
            1
            Komitet Pamięci Ofiar Stalinizmu w Polsce – dr Leszek Skonka (b. działacz
            przedsierpniowej opozycji w Polsce (ROPCiO i WZZ)"
            • Gość: Piotrek Re: do młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:15
              Oświadczenia E.Moskala, J.Kobylańskiego i innych idoli Polonusów też będą?
            • Gość: Piotrek Re: do młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:29
              I jeszcze mała uwaga bez której zapewne i mnie uznasz za wroga narodu, ubeka,
              przedstawiciela nomenklatury albo jeszcze gorzej;)
              PZPR-owska działalność Geremka i innych ówcześnie lewicujących młodych
              intelektualistów nie jest rzecz jasna powodem do dumy. Ale muszę protestować
              przeciwko doklejaniu im gęby, co bierze się według mnie z typowo polskiej
              zawiści. Zamiast demonizować przeciwnika, proponuję próbę zrozumienia ówczesnych
              życiowych wyborów Geremka i innych. Ale do tego potrzeba myślenia, nie tylko
              czytania "Najwyższego Czasu".
              • michal_polonus Re: do młodych 13.07.08, 20:37
                tzn. a jaką ja mu doklejam gębę?
                ja doskonale rozumiem wybory lewicowych intelektualistów - opisał je świetnie
                Czesław Miłosz z 'Zniewolonym umyśle" - ale zrozumieć to nie znaczy usprawiedliwić
                • Gość: Piotrek Re: do młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:57
                  Gębę stalinowskiego aparatczyka. Ale rozumiem, że w Twoim świecie nie ma odcieni
                  szarości. Żadnych niuansów. Wspaniała jest ta czarno-biała wizja świata,
                  zwłaszcza gdy pada z ust chrześcijanina... Sami Judasze, żadnego Świętego
                  Piotra. A wuzję ową podeprzeć Miłoszem - no, to już jest mistrzostwo świata...
                  • michal_polonus Re: do młodych 13.07.08, 21:03
                    a skąd wiesz, że jestem chrześcijaninem - może jestem ateistą?

Miłosz to dobry przykład - szybko zrozumiał, że wybrał źle - jak widać można
                    było przejrzeć na oczy już na początku stalinizmu - kiedy Miłosz zrywał z
                    systemem, Geremek w niego wchodził
                    • Gość: krzych Re: do młodych IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 21:11
                      co piszesz o bzdetach, wyżej zadałem ci konkretne pytanie. Pisałes
                      coś o prawdzie, to pisz prawdę. Ciekawe czy forumowe ścierwo jest
                      wstanie wyksztusić jakieś prawdziwe zdanie na forum?
                      • michal_polonus Re: do młodych 13.07.08, 21:14
                        ale co mam ci napisać?
                        że Geremek był kluczową postacią "S"? że siedział przy OS? że chciał Polski w UE?
                        zgadzam się,
                        to każdy wie
                        • Gość: krzych Re: do młodych IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 21:37
                          nie wiesz co masz napisać? przecież ty wszystko wiesz najlepiej.
                          Skoro uważaz się za siewcę prawdy to napisz (w takim samym stylu
                          jak pisałeś o latach jego młodości) o 40 latach walki z komuną i
                          walki o miejsce Polski w UE i NATO.
                          Zobaczymy ile w tobie odwagi i prawdy.
                          Bo jak na razie to twoja wypowiedź jest na poziomie "Piłsudski to
                          Niemiecki szpieg" Jest taki epizod przez niektórych podnoszony ale
                          czy to zmienia coś ogólnej ocenie Piłsudskiego?
                          Tak więc albo napisz całą prawdę albo najlepiej zamilknij skoro nie
                          masz nic wartościowego do powiedzenia.
                          • plazzek Re: do młodych 15.07.08, 11:12
                            Może najpierw nalezałoby przeprosić, a potem domagać się odpowiedzi?
                    • michal_polonus Re: do młodych 13.07.08, 21:12
                      zobacz Miłosz dostrzegł kompromitację i bankructwo systemu już w 1950 roku - a
                      Geremek dopiero wtedy, kiedy system zaczął przejmować hasła nacjonalistyczne dla
                      racjonalizacji swego istnienia

PS: nie zgadzam się z tobą, ale doceniam, że próbujesz mnie przekonać zamiast
                      obrzucać nie epitetami typu: "ścierwo", "szmata", "gnój", "wielbiciel Goebelsa"
                      jak inni
              • Gość: wychowawca Re: do młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:46
                PO-trek, idż już spać
                • Gość: Piotrek Re: do młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:50
                  Pudło. Nie moja opcja:)
        • Gość: fresh sou Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:15
          Twoje horyzonty intelektualne są doprawdy wąskie. Gdyby nie m.in. prof. Geremek, nie mógłbyś wyrażać swoich ograniczonych poglądów na otwartym forum. Niestety, taki minus demokracji - zbyt często przeradza się w tanią tandetę myślową. A debatę nt. PZPR i kilku milionów członków tej partii prowadź gdzie indziej; to nie miejsce i pora. Pozdrawiam
        • Gość: ms to buł patriota europejski, a nie polski IP: *.centertel.pl 15.07.08, 20:18
          i dlatego należy wyprasować fsrtuszki na pogrzeb
      • heraldek Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka 14.07.08, 00:34
        bibi0038 napisał:

> ...do zobaczenia Panie Profesorze!

Gdzie..??? Chcesz isc do piekla....
    • Gość: Lech Wczoraj? chyba dzisiaj... IP: *.dotplex.de 13.07.08, 19:32
      "Wczoraj w wypadku samochodowym zginął prof. Bronisław Geremek. - To ogromna
      strata dla Polski. Szkoda, że nie potrafimy takich osób docenić za życia - mówi
      Władysław Frasyniuk, legenda wrocławskiej "Solidarności""
      Wczoraj??? rozumiem że artykuł przygotowany do wersji drukowanej ale chociaż na
      stronie mogliby napisać zgodnie z prawdą...
      • Gość: Janek Re: Wczoraj? chyba dzisiaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 20:04
        Czemu nikt nic nie mówi o tym jak czuje się kierowca Fiata Ducato w
        którego profesor Geremek swoim Mercedesem wjechał ???!!!
        Czemu nikt nic nie mówi o pasażerach Mercedesa ???!!!
        Być może zasłabł być może usnął być może zawał.
    • allspice Wrocławianie wspominają profesora Geremka 13.07.08, 20:19
      Dlaczego wczoraj? Zginął dziś 13 lipca o godz.13...

Cześć Jego pamięci(*)
      • Gość: Toto michal-polonus IP: *.proxy.aol.com 13.07.08, 22:19
        Ja Ciebie podziwiam ze Ty nawet probujesz cos wtloczyc w te PObeckie
        puszkoczaszki.Ostrzegam , marne szanse.To sa niereformowalni
        przedstawiciele tzw.twardego elektoratu PO.Chocby nie wiem jak sie
        zarzekali :-).Komuna wyprodukowala spore zastepy
        takich "wedukowanych nieukow".
        Ale pisz, moze cos zostanie z tego...
        • Gość: Piotrek Re: michal-polonus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:26
          Ach. Nareszcie. Uczniowie Macierewicza w natarciu.
        • Gość: Piotrek Zostałem rozszyfrowany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 22:38
          Po tym błyskotliwym tekście obnażającym moje prawdziwe, niecne oblicze nie
          pozostaje mi nic innego jak złożyć samokrytykę. Bo trafiłeś w samo sedno, i to
          pod każdym względem. Oto ja: wyprodukowany niewątpliwie przez komunę, bo
          urodzony w PRL-u; tajny współpracownik w przedszkolu (później nie było okazji,
          ale gdyby istniał PRL, to kto wie?); wzrastający w środowisku nomenklatury, co
          mocą oczywistej oczywistości do nomenklatury mnie zalicza (no, co prawda rodzice
          poza PZPR, ale najpewniej przez przypadek albo dla kamuflażu). A poza tym
          najtwardsze jądro elektoratu PO (no dobra, nie głosowałem na nich, ale te
          podchody to też dla zmyły).
          To właśnie cały ja - paskudny obrońca Geremka. Dla własnej korzyści rzecz jasna.
      • Gość: Itsme Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.as.kn.pl 13.07.08, 22:35
        Szanowni autorzy postów, którzy tak chętnie posługują się drugą osobą
        liczby pojedynczej i zarazem obrzucają innych inwektywami, prosiłbym
        o trochę umiaru. Chyba jeden z drugim nie chcielibyście,żeby po Waszej
        śmierci dochodziło do takich kłótni. Te bluzgi, te epitety śledzą dziesiątki
        jeżeli nie setki tysięcy innych internautów. Widzi je też
        zagranica. Wystawiacie sobie ładne świadectwo. Zwracam się z prośbą.
        Spokojniej nad tą trumną. Itsme.
    • Gość: Aha Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.wro.vectranet.pl 13.07.08, 22:48
      No to dostarczyliscie nam fajnych informacjii,o ktorych nie mielismy
      pojecia..Zastanawia nas dlaczego "krzych" jest tak wulgarny i obraza
      swojego rozmowce..Przeciez mozna dyskutowac w kulturalny
      sposob,ale "krzych" nie wie co to znaczy kultura.
      • Gość: krzych Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 23:07
        he, he przeczytaj najpierw ile kulturalnych kłamstw i manipulacji
        napisał nasz "polonus" zanim zająłem stanowisko. Nie razi Cię
        również fakt, ze ta zakłamana menda jak ją zagoniłem do narożnika
        uciekła bez słowa "przepraszam że manipulowałem".
        Powinno się dyskutować kulturalnie o historii, ale gdy widzę że w
        dniu śmierci człowieka który 40 lat pracował dla Polski zaczyna się
        go mieszać z błotem tylko dlatego, ze może 60 lat temu zapisał się
        do PZPR to czuję się zwolniony od tego żeby takie ścierwa traktować
        kulturalnie.
        Z wypowiedzi twojej wynika, że albo niedokładnie czytasz ten wątek,
        albo jesteś naszym "polonusem" z innego IP, albo wyznawcą tej samej
        toruńskiej lini opartej na kłamstwie i nienawiści.
        • Gość: Aha Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.wro.vectranet.pl 13.07.08, 23:20
          Nie damy sie tobie "krzychu" sprowokowac..jestesmy mlodymi ludzmi,a
          ty widac stary zgred i pewnie nikt cie nie slucha i nie lubi..my
          tez cie nie lubimy,bo jestes niekulturalny,uzywasz epitetow,nie
          bedziemy z toba dyskutowac.ale dzieki bo z waszej rozmowy juz wiele
          wiemy auf wiedersehen
          • Gość: krzych Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.08, 23:43
            wy to znaczy kto?
            - rodzina RM?
            - dzieci łowcy sztanów?
            - stowarzyszenie ignorantów historycznych?
            Skoro bronicie stanowiska "polonusa" to proszę odpowiedzieć za niego.
            Zobaczymy kto ma cokolwiek do powiedzenia. Chętnie podyskutuje.
            Znająć życie to uciekniecie gdzie pieprz rośnie, albo padnie
            odpowiedź w waszym stylu "a u was biją murzynów"

Pokażcie waszą kulturę. Czekam z niecierpliwością.
        • plazzek Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka 15.07.08, 11:19
          Chłopie, ty nie zająłeś stanowiska, tylko obrzygałeś michala-
          polonusa. Generalnie za to tylko, że się dopytywał o powody
          wstapienia Geremka do partii w szczytowym okresie stalinizmu.

Z twojej wypowiedzi wynika, że niedokładnie czytasz ten wątek, a
          przede wszystkim samego siebie. I szczerze mówiąc nie zasługujesz na
          żadną merytoryczną odpowiedź - dopóki nie przeprosisz.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 23:48
        > No to dostarczyliscie nam fajnych informacjii,o ktorych nie
        mielismy
        > pojecia..

ponieważ te informacje nie są POprawne:) Pojawiające raz PO raz
        klocki składają się w pewną hiPOteże, która może ktoś spróbuje
        udownic.
        Wg tej hipotezy komunizm obalili ( lub doadniej mówiąc
        sprywatyzowali) oddelegowani w tym celu długoletni i sprawdzeni
        towarzysze. Wstąpili na oPOzyjną ścieżke i zdominowali kierownictwo
        ruchu ludowego, który powstał z przyczyn również ekonomicznych.
        Motywacja była prosta: przewodnicy "rewolucji" jako właciciele
        koncernów będą znaczyc więcej niż jako ich zarządcy z ramienia
        partii. Ranking milionerów TW i innych autorytetów RzePOspolitej
        Grubokreskowej jest tu wystarczającym dowodem. Wszystkie pytania o
        przeszłośc i lustracje "autorytetów" są niedopuszaczalne, ponieważ
        burzą czytankowy wizerunek i sieją wątpliwości.... Niech nikt z
        żałobników nie wytyka mi jadu i nienawiści, co najwyzej
        grzeszenie myślą:)))
        • Gość: dudi Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.com 13.07.08, 23:59
          od razu widać że mamy do czynienia z wysokiej klasy pisomatołem. Paranoja zmieszana z kompleksami.
          Macierewicz, ten zdrajca i sprzedawczyk obcych wywiadów napewno jest z ciebie dumny.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 00:09
            > od razu widać że mamy do czynienia z wysokiej klasy pisomatołem.
            Paranoja zmies
            > zana z kompleksami.

POrażające argumenty......., ale wyzwiska obalają POglądy tylko w
            partyjnej rzeczywistości,

> Macierewicz, ten zdrajca

zdradził GRU?

i sprzedawczyk obcych wywiadów napewno jest z ciebie d
            > umny.

może słyszałeś wywiad z Guzowatym, w pr3, w piątek?, on też
            dołączył do paranoików:), chociaż po tym to mówił, jest raczej :(
            • Gość: pac man Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.08, 00:31
              > POrażające argumenty......., ale wyzwiska obalają POglądy tylko w
              > partyjnej rzeczywistości,

Argumenty na twoim poziomie. Trafił swój na swego.

> > Macierewicz, ten zdrajca zdradził GRU?

Pewnie wszystkie zainteresowane wywiady będą go miło wspominać za
              wywieszenie w internecie instrukcji operacyjnych, nazwisk osób
              współpracujących itd. Może już gdzieś wisi jakaś tablica
              pamiątkowa "Za zasługi..."
              W każdym normalnym kraju za takie coś zrobiłby się o kilka
              centymetrów wyższy.

> może słyszałeś wywiad z Guzowatym, w pr3, w piątek?, on też
              > dołączył do paranoików:), chociaż po tym to mówił, jest raczej :(

Słyszałem wiele wywiadów tego Pana, od wywiadów z jego domu na skale
              w Monaco, poprzez nagrania Oleksego aż po ten ostatni. Nie mogę się
              doczekać następnego.
              Prześledź sobie jego karierę gospodarczą, może to da ci do myślenia.
              • Gość: Łoś_bimbacz Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 00:59
                > Argumenty na twoim poziomie. Trafił swój na swego.

czas Ojców Założycieli RzeczPOspolitej Grubokreskowej nadchodzi... i
                coraz częściej będą się POjawiac hipotezy i pytania oprócz
                poprawnych kondolencji, wyzwiska tego problemu nie załatwią,
                niektórzy myślą....

> Pewnie wszystkie zainteresowane wywiady będą go miło wspominać za
                > wywieszenie w internecie instrukcji operacyjnych, nazwisk osób
                > współpracujących itd.

archiwalne instrukcje GRU i ich kontakty mogą wiele wyjasnic....

> Prześledź sobie jego karierę gospodarczą, może to da ci do
                myślenia.

prześledziłem, wyjasnienia "zdrajcy" są też POuczające:)
              • Gość: WK Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.ig.pwr.wroc.pl 15.07.08, 13:54
                "Zainteresowane wywiady" to niby jakie? Bo rosyjski to zapewne miał
                kompletne dossier WSI na bieżąco do czasu ich likwidacji przez
                Macierewicza.
    • irma223 Jeżeli nie wyprzedzał, to chyba zasłabł 14.07.08, 00:18
      miliarder napisał:

> ale mając 76 lat wsiadać samemu za kierownicę nie jest
      > odpowiedzialne,

Jeżeli nie wyprzedzał, to chyba zasłabł. Zawał serca za kierownicą?
      40-latkowi też się może zdarzyć...

> Jak widac po zdjeciach predkosc tez była nadmierna:
      > motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/na_drogach/news/zjechal-wprost-pod-ducato,1145333,1612

Hm... po 90km/h każdego z samochodów jadących naprzeciw siebie to
      wychodzi razem 180 km/h.

Mogło tak być, że prędkość była zgodna z przepisami...
    • heraldek Mercedesa tylko zal....bo coz on temu winny....... 14.07.08, 00:43
      ......ze jakis geriatryk go zezlomowal....
    • Gość: Heraldek Bardzo lubil skrecac w lewo i to go w koncu zgubil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 01:44
      Szczesliwy, ze nie doczekal rozpadu tego Eurokolchozu, ktory
      wspolnie z innymi tworzyl....
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: Bardzo lubil skrecac w lewo i to go w koncu z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 02:04
        plizz, nie przeginaj...oświeceni PostęPOwi europejczycy będą ujadac
        i zionąc nienawiścią:)
        • Gość: Toto Wykrusza sie "gwardia" IP: *.proxy.aol.com 14.07.08, 02:15
          Gowniarzeria nie ma tego poloru jaki mieli Geremek i inni.Jedynym
          argumentem wnukow SBecji sa inwektywy.Ale zanim cos sie zmieni zdaza
          jeszcze rozpie*dolic RP.
          • Gość: Łoś_bimbacz Wykrusza sie gwardia ale POtomstwo na mostku:) n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 02:24
    • Gość: Heraldek Ojciec Dyrektor i taliby z Radia Maryja dzis moga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 02:29
      ....swietowac....jednego "odszczepienca" mniej.....
    • Gość: magdalena Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:53
      A wrocławskie Fakty w niedzielę ani słowem się nie zająknęły na
      temat prof. Geremka. Uważam, że to jeszcze jeden skandal w TVP
      Wrocław .
      • heraldek Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka 14.07.08, 10:51
        Za to telewizja Izraela o nim mowila.....
      • Gość: WK Re: Wrocławianie wspominają profesora Geremka IP: *.ig.pwr.wroc.pl 15.07.08, 13:55
        Ojej, nikt im nie powiedział, że już można. Zawsze tacy uważający,
        coby się nie narazić.
    • Gość: miły_w_dotyku Wszystkim wypadkom winna PO IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.08, 16:13

Donald T. podał kiedyś liczbę ofiar wypadków samochodowych
      za rządów PiS obciążając tę partię niejako odpowiedzialnością
      za nie ( nie wybudowane autostrady, nie zmodernizowane drogi za
      rządów PiS) .

Stosując jego logikę ,można spokojnie teraz obciążać tego inteligentnego pana za
      ten wypadek, no nie ??,aż dziwne ,że
      nikt go nie oskarżył :)
      • Gość: Merry Re: Wszystkim wypadkom winna PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 17:02
        Jezeli za asystenta miał kiedyś Bartka Nowatorskiego, to nie miał
        zbyt dobrego wyczucia. czego Bartek się dotknie to nie wychodzi mu
        na dobrze. Vide WORD Wrocław. Ciekawe gdzie on się teraz zadekował,
        bo jego były szef Janusz Płaneta jest kierownikiem obsługi inestorów
        w fundacji promocji Wrocławia (szef Janusz zaleski były Wojewoda i
        ten od Odry 2006)
        Ale towarzystwo.
    • assur bedzie mniej nawiedzonej gerontokracji 15.07.08, 08:06
      mniej uzurpatorow i nosicieli jedynie slusznej racji
    • Gość: assur legenda wroclawskiej solidarnosci upadła do szamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 12:24
      SLD
      podobnie Geremek i cała ta zaklamana wierchurzka eksPOP PZPR.
    • Gość: p. Władysław Frasyniuk- legenda czy zdrajca IP: 78.8.145.* 15.07.08, 13:38
      chyba powinno być: Władysław Frasyniuk, zdrajca wrocławskiej "Solidarności"
    • heraldek Gieremek mial pecha, ze nie urodzil sie 10 lat ... 16.07.08, 00:41
      ....wczesniej.....
      ....napewno by nie zaprzepascil okazji, by sluzyc dla nazi.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka