Gość: Piotrek IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 10:18 Chciał bym by podano najlepszy przepis na zrobienie smacznych FRYTEK!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Najlepszy przepis na frytki 07.09.04, 10:34 Obrać ziemniaki i pokorić w paski/frytki. Położyc na śiereczce i przykryć drugą, niech tak poleżą ok. 20 min. Następnie można wrzucić na gorący, głęboki olej lub ułożyć na blasze w nagrzanym 220stopni piekarniki do zrumienienia. Blachę można posmarować olejem za pomocą pędzelka (warstwa tłuszczu musi być minimalna). Czasem na suchej blasze robię tzw. ekspresowe frytki. Kupuję frytki mrożone z chłodni poznań (niebieskie opakowanie) i wrzucam na gorąca blachę do piekarnika) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik tytułem suplementu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 10:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=384&w=15103368&wv.x=2&a=15528425 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Najlepszy przepis na frytki IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 07.09.04, 10:40 Z mojego belgijskiego doswiadczenia wiem, ze 1.Najlepsze frytki sa z wlasciwych ziemniakow, to znaczy takich twardych i nie rozsypujacych sie w gotowaniu. No i lepsze sa starsze ziemniaki. 2. Frytki smazy sie w dwa razy: pierwszy raz w temp. 160°C, aby usmazyly sie w srodku, a wiec dluzej; drugi raz krotko w temp 180-190°, aby sie dobrze zrumienily 3. Kup raczej olej do smazenia frytek, bo zwykly olej moze sie pienic Najlepsze frytki sa smazone na tluszczu wolowym, ale zrobione na swiezym oleju tez sa doskonale! 2 kg nieobranych ziemniakow wystarczy ci na frytki dla 3 b. glodnych osob. Tyle wstepu. Ziemniaki obrac i pokroic w slupki (ja lubie grube frytki, wiec kroje je na kawalki grubosci ok 1 cm) i wrzucic do duzej miski z zimna woda (to oczyszcza ich powierzchnie ze skrobii) na ok 15-20 min. W miedzyczasie rozgrzac olej do temperatury 160°C (dobra jest elektryczna frytkownica, ale mozna tez uzywac glebokiego garnka z grubym dnem). Na goracy olej wrzucac odsaczone i osuszone ziemniaki. Trzeba uwazac, zeby za duzo ich nie wrzucac, bo wtedy temperatura oleju za bardzo spada i wtedy frytki nasiakaja tluszczem. Smazyc frytki ok ~7- 10 min, az zrobia sie matowe, ale nie zrumienione (sprawdz, czy frytka jest usmazona w srodku, jesli jest, to mozesz je wyciagac. ). Wylozyc na scierke papierowa lub lniana, aby ociekly z tluszczu. Powtorzyc proces z nastepna partia ziemniakow. Gdy wszystkie frytki sa juz podsmazone, podgrzac olej do 180- 190° i smazyc porcje, az do zrumienienia (ok 5 min). Wystudzony olej mozesz wykorzystac jeszcze raz, pod warunkiem, ze go dobrze odcedzisz. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwica Re: Najlepszy przepis na frytki IP: *.epsa.pl 07.09.04, 10:55 no tak, ale jak poznać jak jest temperatura oleju? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: Najlepszy przepis na frytki IP: 5.5R5D* / *.amgen.com 07.09.04, 11:14 W elektrycznej frytkownicy mozna ustawic temperature. Jesli smazysz w garnku dobrze zainwestowac jest w termometr kuchenny. Jeszcze inna metoda to kawalek chleba. Wrzucasz na goracy tluszcz, jesli chleb od razu wyplywa na wierzch i zaczyna sie smazyc to jestes w okolicach 160°, 190° tluszcz lekko dymi, i chleb zaczyna sie lekko rumienic po minucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Najlepszy przepis na frytki IP: 195.136.30.* 07.09.04, 10:58 cześć jeżeli chodzi o "gołe frytki" to podpisuję się pod jo.hanną i dwufazowym smażeniem. A jeżeli masz ochotę na wrażenia ekstremalne, to proponuję TO: Gotowe gorące frytki posolić i pokropić octem (TAK TAK!!), może być zwykły spirytusowy Posypać startym żółtym serem polać śmietaną (12%) można przemieszać (ale niekoniecznie) wiem, że to brzmi hmm, dziwnie i niejadalnie, ale to właśnie na tych frytkach od dwóch lat w zimie "wyrastam" ze spodni :)) buźka posypać szczypiorkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek_asiekowaty Re: Najlepszy przepis na frytki IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 10.12.04, 19:49 1. co daje ocet frytkom? czy to aby ich tylko nie zaśmierdza i nie psuje ich smaku? 2. rozumiem, że ten serek to się chociaż częściwo ma stopić na ciepłych frytkach? a jak nie, to tak myślę, czy dałoby się zrobić jakiś taki sos do frytek z sera żółtego i śmietany..? Oczywiście stopiony serek, uwielbiam taki. :) I tak wyżej ktoś pisał o majeranku i myslę, że on do serka i smietany chyba by pasował, jak myślisz.? :) a i nastepnym razem spróbuję wcześniej ziemniaki wymoczyć w wozie z cukrem, bo dawno temu o tym czytałam, ale zapomniałam i teraz to mi frytki takie nie do końca chrupiące wychodzą. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Re: Najlepszy przepis na frytki IP: 195.136.30.* 07.09.04, 11:00 ten szczypiorek to oczywiście po śmietanie powinien być a nie po "buźce" smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
czteryporyroku a może tak 07.09.04, 12:08 polecam do usmażonych frytek świeżo wyciśniety ząbek czosnku. Tak podawane są frytki na Ukrainie, smakują świetnie. Zresztą czosek w ich kuchni jest bardzo popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: Najlepszy przepis na frytki IP: 82.160.71.* 11.12.04, 14:10 A ja zawsze pokrojone frytki wrzucam na kilka minut do osłodzonej wody. Nigdy nie zastanawiałam się nad proporcjami, ale myślę, że 2 łyżki cukru na 1 l wody. Następnie frytki dokładnie osuszam ściereczką i wrzucam do frytownicy. Tak przygotowane frytki ładniej się rumienią i są lekko chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś