g625 15.07.08, 15:06 zdium zamawia samochody, naturalnie z klima: wzp.zdik.wroc.pl/attachments/3940/1._Instrukcja.pdf za to tram+ nie bedzie jej mial. wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 15:13 Wniosek jest taki, że to nie zdium odpowiada za przetarg na tram+. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 15:15 Wniosek taki że nie będe korzystał z komunikacji miejskiej. Mogą sobie ograniczać ruch w mieście, zamykać pasy, wprowadzać opłaty. Mnie to ni grzeje ni ziębi. Ja sobie dam rade w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrc komunikacja zbiorowa IP: 90.156.110.* 15.07.08, 15:36 wymaga bardzo dobrze rozwiniętego systemu, to co jest we Wrocławiu tylko przypomina ten system, ja np. mieszkam we Wrocławiu a nie mam bezpośredniego połączenia do centrum, nie wspominając o klimie w tramwaju, którą dało się czuć we Włoszech 10 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
zeziufive Re: komunikacja zbiorowa 16.07.08, 14:16 O klimie w tramwajach próbowałem dyskutować na tym forum już w kwietniu ("Klima dla Pasikonika") wskazując na ich uciążliwy brak w nowych Skodach 16T ( w ksywie tramofanów: Pasikonik). Pojawił się wpis bodajże Bystrzaka_2000 który zapewniał, że w specyfikacji przetargu na T+ stoi jak stodoła, że zamawiane wagony dla tegoż systemu mają mieć klimę. Wyraziłem wątpliwość, i wygląda na to iż bycie pesymistą jest w naszym mieście równoznaczne jest z byciem realistą. Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 01.12.08, 21:49 bo zachęcanie ludzi do jazdy komunikacją miejską polega tylko na utrudnianiu życia kierowcom. Jak pozwężają drogi, to przerzucę się co najwyżej z radia na audiobooki i tylę, bo dopóki komunikacja miejska nie zapewni szybkiego i komfortowego dotarcia do celu, dopóty wole stać (siedzieć) w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 16.07.08, 18:06 Żadnych. Tram+ zamawia urząd miejski a nie ZDiUM. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 16.07.08, 18:19 a komu podlega ZDiUM? tu nie chodzi o biurokracje, tylko o szacunek do pracodawcy, a tym jest wroclawski podatnik. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 16.07.08, 22:29 > a komu podlega ZDiUM? Prezydentowi i jest od urzędu niezależny. > tu nie chodzi o biurokracje, tylko o szacunek W tym przypadku chodzi o biurokrację. Gdyby ZDiUM był od UM zależny, to można i należałoby się czepiać we wskazanym przez Ciebie kontekście. A ponieważ nie jest, to nie można oskarżać ZDiUM o brak szacunku wobec podatników z tego tylko powodu, że urzędnicy z UM nie zadbali o pasażerów. > a tym jest wroclawski podatnik. Wrocławski podatnik miałby być pracodawcą urzędnika?:) To co, urzędnicy występując o urlop mają ogłaszać się w gazetach i czekać na referendum w ich sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 22:57 > Wrocławski podatnik miałby być pracodawcą urzędnika?:) to POważne pytanie? >To co, urzędnicy > występując o urlop mają ogłaszać się w gazetach i czekać na referendum w ich > sprawie? mogą iśc na urlop - bezpłatny, będzie taniej pierwsze pytanie było jednak na POważnie..... intencje masz szlachetną - dlaczego się czepiacie urzędników i w ogóle coś chcecie, przecież jest tak magicznie i dynamicznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 17.07.08, 17:24 > intencje masz szlachetną - dlaczego się czepiacie urzędników i w > ogóle coś chcecie, przecież jest tak magicznie i dynamicznie:) Widzę, że niechęć do Dutkiewicza tak już Ciebie odmóżdżyła, że przyklaśniesz każdej głupocie, byleby była ona krytyczna względem prezydenta. A to błąd, bo wówczas łatwo o wykazanie ignorancji. "szacunek do pracodawcy, a tym jest wroclawski podatnik." sugeruje, że tym którzy nie płacą podatków, lub nie płacą ich we Wrocławiu, szacunek ze strony urzędników się nie należy. Ja się z tym nie zgadzam. A Ty najwyraźniej tak. POważne pytanie, zniżając się do Twojej dziecinady: popierasz cenzus majątkowy przy załatwianiu spraw w urzędzie czy po prostu klepiesz bezmyślnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 17.07.08, 17:44 Każdemu należy się szacunek, nawet Rafałkowi i jego kumplom. Prawda jest też jednak taka, że skoro pensje członków Zarządu Miasta są wypłacane w znacznej części z naszych podatków, to winni oni okazywać nam, podatnikom szczególny szacunek. Tymczasem okazują pogardę, co nieco nas, świadomych podatników martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 17.07.08, 17:54 Zgadzam się, że urzędnicy powinni okazywać szacunek podatnikom. Szczególny szacunek akurat im? To kwestia dyskusyjna. Co do myśli z ostatniego zdania, to mam odmienne odczucia. Mnie, wrocławskiego podatnika, brak szacunku ze strony prezia et consortes bardzo martwi. Niestety na referendum odwoławcze nie ma szans a w 2010 może nie być dla obecnej ekipy żadnej alternatywy. Co mnie martwi jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 17.07.08, 20:40 Alternatywa zawsze jest, bo zawsze można zrezygnować z udziału w wyborach. Przynajmniej nie potwiedza się mandatu tych nieudaczników do sprawowania władzy. Nie jest to jednak z pewnością specjalnie dobra alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 01.12.08, 15:17 real_mr_pope napisał: > Niestety > na referendum odwoławcze nie ma szans. Dlaczego ? Ostatnio bodajże wzięto się za odwoływanie prezydenta Olsztyna. Nie śledziłem sprawy, nie wiem, jak się skończyło. Swego czasu poważne problemy miał prezydent Polkowic, którego nazwisko z powodów prawnych w prasie zaczęto skracać do pierwszej litery. Dlaczego uważasz, że niemożliwe jest zorganizowanie referendum odwołującego bandę długiego ? Od strony prawnej jest to jak najbardziej wykonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 15:59 Prezydenta Olsztyna odwołano w referendum. Wszystko przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 02.12.08, 18:44 > Dlaczego uważasz, że niemożliwe jest zorganizowanie referendum > odwołującego bandę długiego ? Od strony prawnej jest to jak > najbardziej wykonalne. Od strony prawnej tak. Od strony praktycznej wydaje mi się to niemożliwe. Po pierwsze, trzeba byłoby zebrać odpowiednią liczbę osób gotowych poprzeć inicjatywę w sprawie referendum. W przypadku Wrocławia byłoby to ca 50 tysięcy osób. Bardzo dużo. Po drugie, jeżeli jakimś cudem uda się zebrać wymagane podpisy, w referendum musiałoby wziąć udział ca 120 tysięcy osób. To niezbyt wygórowana liczba, zważywszy na to, że referendum w sprawie odwołania Dutkiewicza wzbudzałoby emocje. Ale nie jest to też granica, którą łatwo osiągnąć. Głosujący zwolennicy raczej nie przynieśliby sukcesu przeciwnikom, a przeciwnicy mogliby odpuścić głosowanie zniechęceni prognozami. Po trzecie, za odwołaniem musiałoby być nieco ponad 60 tysięcy osób, czyli mniej więcej 1/3 tych, którzy nie deklarują poparcia dla Dutkiewicza. Odrzucając tych niezdecydowanych i zniechęconych, ale nie widzących dla Dutkiewicza alternatywy, śmiem twierdzić, że zagłosować musieliby wszyscy zadeklarowani przeciwnicy obecnego prezydenta. Po czwarte, żeby odwołanie prezydenta było czymś więcej niż zabawą, trzeba byłoby znaleźć odpowiedniego kandydata na prezydenta. Ja takowego nie widzę i wątpię, by widziała go większość potencjalnych wyborców. A to oznaczałoby, że nawet wobec ewentualnego sukcesu w odwoływaniu prezydenta, ten wziąłby udział w następnych wyborach samorządowych, wygrałby je i wszystko wróciłoby do 'normy'. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 02.12.08, 19:16 real_mr_pope napisał: > Po pierwsze, trzeba byłoby zebrać odpowiednią liczbę osób gotowych > poprzeć inicjatywę w sprawie referendum. W przypadku Wrocławia > byłoby to ca 50 tysięcy osób. Bardzo dużo. pięćdziesięciu ochotników pukających do samochodów kierowców tkwiących w korkach plus następnych pięćdziesięciu ochotników zbierających podpisy w przepełnionych i nieogrzewanych środkach komunikacji miejskiej. To tak dużo ? A że ludzie mają tego syfu dość - to pewne jak w banku. Na razie są zagłuszani propagandą z magistratu, ale ilu naprawdę tych malkontentów jest wiadomo będzie dopiero wtedy, kiedy wezmą się i skrzykną. Stu ochotników - biorąc pod uwagę korki oraz stan komunikacji miejskiej wydaje mi się, że wymagane 50 tys. podpisów można byłoby zebrać w miesiąc. Przy tych korkach ... > Po drugie, jeżeli jakimś cudem uda się zebrać wymagane podpisy, w > referendum musiałoby wziąć udział ca 120 tysięcy osób. To niezbyt > wygórowana liczba, zważywszy na to, że referendum w sprawie > odwołania Dutkiewicza wzbudzałoby emocje. Ale nie jest to też > granica, którą łatwo osiągnąć. Głosujący zwolennicy raczej nie > przynieśliby sukcesu przeciwnikom, a przeciwnicy mogliby odpuścić > głosowanie zniechęceni prognozami. Referendum byłoby za odwołaniem. Potem następują przedterminowe wybory, z normalną kampanią wyborczą. Pozwólmy zadziałać demokracji. > Po czwarte, żeby odwołanie prezydenta było czymś więcej niż zabawą, > trzeba byłoby znaleźć odpowiedniego kandydata na prezydenta. Ja > takowego nie widzę i wątpię, by widziała go większość potencjalnych > wyborców. A to oznaczałoby, że nawet wobec ewentualnego sukcesu w > odwoływaniu prezydenta, ten wziąłby udział w następnych wyborach > samorządowych, wygrałby je i wszystko wróciłoby do 'normy'. A jesteś pewien, że jest to w ogóle prawnie dopuszczalne ? Coś trudno mi w to uwierzyć, że właśnie odwołany prezydent startuje ponownie. Konkurenci by go przecież żywcem w kampanii wyborczej pożarli. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 03.12.08, 18:02 > pięćdziesięciu ochotników pukających do samochodów kierowców > tkwiących w korkach plus następnych pięćdziesięciu ochotników > zbierających podpisy w przepełnionych i nieogrzewanych środkach > komunikacji miejskiej. To tak dużo ? Pamiętam czas, gdy było nas dwadzieścia osób i musieliśmy zebrać raptem 3000 podpisów. Akcja trwała niemal 24 godziny na dobę, nawet nocami najwytrwalsi zaczepiali ludzi i namawiali do złożenia podpisów. Udało się na 'za pięć dwunasta', ostatecznie limit został nieznacznie przekroczony. Nieznacznie przynajmniej jak na zaangażowane środki i ostateczny wynik naszego bohatera: w wyborach dostał ponad 120 tysięcy głosów poparcia. A jednak ciężko było przekonać przechodnia do złożenia podpisu. > Stu ochotników - biorąc pod uwagę korki oraz stan komunikacji > miejskiej wydaje mi się, że wymagane 50 tys. podpisów można byłoby > zebrać w miesiąc. Przy tych korkach ... Miesiąc to za długo. Tyle podpisów trzeba zebrać w 14 dni od ogłoszenia inicjatywy. > A jesteś pewien, że jest to w ogóle prawnie dopuszczalne ? Tak. Nikt i nic nie zabrania odwołanemu prezydentowi startować w wyborach po raz kolejny. Był już taki przypadek, choć dotyczył bodajże wójta, że odwołany przez niechętny sobie elektorat, wygrał w cuglach przedterminowe wybory. > Konkurenci by go przecież żywcem w kampanii wyborczej pożarli. Przepraszam, jacy konkurenci? Z PiS, SLD, PO? Może jacyś rozsądni bezpartyjni? Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 01.12.08, 21:46 Rany! To oni jeszcze gotowi pomyśleć, że pracują tam dla nas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Wrocław to nie Parczew IP: *.lublin.enterpol.pl 02.12.08, 07:11 Wrocław nie musi mieć klimy w tramwajach. Macie jakieś dziwne zachciewajki. wystarczy że jest klima w busach kursujących na linii Parczew - Lublin. We Wrocławiu klima w tramwajach jest zbędna. Mówię to ja - Aron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafkulce Re: Wrocław to nie Parczew IP: *.dialog.net.pl 02.12.08, 12:45 Chłopie nie porównuj busa do autobusu nie mówiąc już o tramwaju, chyba, ze tam w Lublinie autobusami nie jezdzicie tylko busami - to przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław to nie Parczew 02.12.08, 18:45 Ale w lubelskich trolejbusach nadal są otwarte okna, a klimy jak nie było tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam Re: Wrocław to nie Parczew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 14:00 Dziękujemy za głos Polski B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wrocław to nie Parczew IP: *.lublin.enterpol.pl 04.12.08, 07:10 chodzi o ekologię - klima emituje dodatkowy CO2 do atmosfery. Skoro wrocławianie protestowali przeciwko obwodnicy Augustowa to niech będą konsekwentni i sami też nie emitują niepotrzebnego CO2. Odpowiedz Link Zgłoś
g625 Re: bez klimy w tram+, ale klima dla zdiumu 01.12.08, 13:52 www.echomiasta.pl/apel/index.php Odpowiedz Link Zgłoś