20.05.04, 01:17
Witam!
Jak spreparowac szpinak? Jakie sa Wasze pomysly?
Prosze, krok po kroku co zrobic i jak dlugo ze swiezymi listkami.
Nizej podaje moj przepis ale szukam czegos bardziej sensownego jesli chodzi o
przygotowanie. Mam wrazenie ze to co robie z biedna roslinka jest karygodne
;-D

Cienka reklamowke sklepowa szpinaku myje na durszlaku i wkladam do garnka z
minimalna iloscia wody. Mieszam listki swieze z juz pokurczonymi i
podgotowuje.
Przeciaram porcjami przez sito do drugiego garczka. (Chodzi o rozbicie
lodyzek) i albo mecze sie nad tym bardzo dlugo i mam wtedy puree i troszke
odpadu albo i ten odpad wrzucam do garnka i podgotowuje. Teraz zapewne jest
czas na jakies przyprawy. Ja dodaje tylko zmiazdzony zabek czosnku i pol
opakowania Fety.
Rozcieram na gladka mase. Pachnie slicznie i swietnie smakuje. Jezeli jest
z 'lodyzkami' to podaje jako przystawke, jezeli puree to jako sosik. Polecam.

Pozdrawiam i czekam na Wasze propozycje
Obserwuj wątek
    • jottka słuuuu 20.05.04, 01:24
      chaj, leniu, w ciągu ostatnich dni sporo wątków o szpinaku było, ze
      szczegółami :)

      obejrzyj ostatnie 2 strony albo wrzuć w szukajkę forumową
      • jottka Re: słuuuu 20.05.04, 01:25
        zaraz, a właściwie po co ty sie i szpinak tak mordujesz???

        łodyżki sie obcina, reszte blanszuje pare do parudziesięciu sekund i podsmaża
        na czym kto chce i jak chce (sporo wariantów polecanych na forumie)
        • emka_1 Re: słuuuu 20.05.04, 01:29
          albo surowe , ale młode listki zjada się jako sałatę :)
          • jottka Re: słuuuu 20.05.04, 01:39
            nie sałate, tylko szpinak :)

            aha, młoda botwinka też jest jadalna bez obróbki jako składnik sałatek itp.

            • emka_1 Re: słuuuu 20.05.04, 01:45
              przy dziecięciu się tego słowa nie wypowiada:) jak się powie -sałata- to zje i
              się nie skrzywi :)
              • jottka Re: słuuuu 20.05.04, 01:48
                przestrzegę je przy okazji przed wyrodną matką :(
              • Gość: P+. Re: słuuuu IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 04:39
                A do czego dziecięciu szpinak?
                • brunosch po co 20.05.04, 08:10
                  Gość portalu: P+. napisał(a):

                  > A do czego dziecięciu szpinak?

                  żeby miało wielkie, zielone oczy. 8-D
                  • Gość: mysz Re: po co IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 10:03
                    hehehe wreszcie cos wesołego w ten cholernie ponury poranek
    • hania55 Re: Szpinak 20.05.04, 10:16
      Ojej, ja tylko obrywam łodyżki, płuczę dokładnie wszystkie listki (zgrzytający
      w zębach piach to nic miłego), wrzucam na 30-40 sekund do wrzątku, odcedzam na
      sitku i wrzucam na rozgrzane masło albo oliwę, na której jest już zeszklony
      czosnek (tylko zeszklony!). Skrapiam sokiem z cytryny, dodaję trochę soli i
      świeżo zmielonego pieprzu, czasami dorzucam posiekane suszone pomidory i tuż
      przed zdjęciem z ognia dodaję jeszcze wyciśnięty przez praskę czosnek. Poza
      tym, z surowych liści szpinaku robię surówkę - najprostsza to poszarpane liście
      szpinaku z oliwą i octem balsamico. Można zetrzeć w płatki trochę parmezanu.
    • marianka.m Mój szpinak 20.05.04, 15:07
      Cebula w kostkę podduszona na maśle, do tego szpinak (zawsze mrożony, ale można
      przecież "obrobiony" surowy), czosnek, sól, pieprz, śmietana i już jest -
      pyszny, pyszny, pyszny...
      • beba3 Re: Mój szpinak 21.05.04, 20:44
        No to sie przyznam ze ogrom postow na tym Forum mnie przeraza ale faktycznie,
        jest cos takiego jak wyszukiwarka... ups...
        Dziekuje wszystkim za wypowiedzi.
        Jakos nie znalazlam tu pogardzanej zupy szczawiowej (zwanej rowniez 'ogorkowa').
        Dawne, dobre czasy kiedy szpinak TRZEBA bylo jesc, bo zdrowy!
        Moje dzieci chetnie jedza szpinak ale oczy jedno ma brazowe a drugie
        niebieskie.... Brazowe to po czekoladzie a niebieskie? ;-D

        Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka