Dodaj do ulubionych

Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza

29.07.08, 23:53
Zbierane są do końca tygodnia przy poczcie na Jaracza miedzy 18 a 19.
Pospisujcie się, to jest jedyny sposób na to żeby się sprzeciwić. Kościół nie
zadaje pytań parafianom, nie było robionych żadnych badań wśród wiernych
którzy mogliby opowiedzieć się za albo przeciw budowie kościoła. W państwie
świeckim to my - społeczeństwo jesteśmy na marginesie i jesteśmy nikim przy
potędze Kościoła. Nie możemy pozwolić żeby w państwie świeckim dać się odsunąć
na margines przez duchownych, którzy, jak dotąd nie byli łaskawi pofatygować
się do nas,porozmawiać i zapytać o to czy man - wiernym, wierzącym i
praktykującym jest potrzebny kościół na Jaracza. Panie Biskupie! Prosimy o
litość. Potrzebujemy spokoju a kościołów mamy bardzo dużo w pobliżu domów.
Każdemu z nas przejście do kościoła św.Michała Archanioła zajmuje zaledwie 10
minut. Jeśli nie rozsądek to jakie inne pobudki skłaniają kurię do tego aby
stawiała kościoły w miejscach gdzie jest gęsto od świątyń i gdzie sprzeciwia
się temu społeczność lokalna - również wierząca i praktykująca.

Obserwuj wątek
    • dottka_wrocek Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza 30.07.08, 08:38
      Chętnie wpadnę i podpiszę :) Za dużo już tych kościołów. A po za tym w pobliżu
      jest już kościół a nawet dwa gdyby komuś się chciało iść spacerkiem wałami do
      kościoła św.Wawrzyńca :)
    • map4 Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza 30.07.08, 08:54
      sana napisała:

> Jeśli nie rozsądek to jakie inne pobudki skłaniają kurię do tego aby
      > stawiała kościoły w miejscach gdzie jest gęsto od świątyń i gdzie sprzeciwia
      > się temu społeczność lokalna - również wierząca i praktykująca.
      >

Dziecko Ty narażasz swoje wieczne życie !
      • Gość: przeor Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza IP: *.wroclaw.mm.pl 30.07.08, 09:57
        Nie rozumiem, co z tym spokojem? Czyżby kościół był uciążliwym
        sąsiedztwem? To za karę wybudują tam biedronkę albo jakiegoś innego
        lidla i będą wam o czwartej rano hałasować służby dostawcze, które
        dostarczają towar do takich przybytków:-)
        • Gość: Ad Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza IP: *.contium.pl 30.07.08, 10:14
          Owszem, kościół jest uciążliwym sąsiedztwem.

Transmisje mszy na kilometr, dzwony, zastawianie przez wiernych wjazdów na
          posesję to częstokroć norma.
        • Gość: Czechofil Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 14:35
          A mieszkałeś kiedyś przy kościele cymbale że się wypowiadasz??
          • Gość: WK Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza IP: *.ig.pwr.wroc.pl 31.07.08, 17:23
            Mieszkałem na Starym Mieście w sąsiedztwie pięciu kościołów. Żaden
            nie nadawał mszy na kilometr(?) a ich dzwony dzwoniły ciszej niż
            zegar z ratuszowej wieży. Na dzwony i ratuszowy zegar nigdy nie
            narzekałem bo są to odwieczne odgłosy prawdziwego miasta.
            Wyprowadziłem się wtedy, gdy dyskoteki i knajpy rozwinęły ożywioną
            działalność rozrywkową ściągając gó..arstwo z całego miasta
            zamieniające wszystkie okoliczne podwórka i bramy w śmierdzący kibel
            (tak jest w okolicach Rynku do dziś).
            Coś mi się wydaje, że kościół przy Jaracza zepsuł komuś przygotowany
            biznesik na tych tzw. "terenach rekreacyjnych" i stąd ten jazgot w
            akompaniamencie wytresowanych przez GW wykształciuchów (gatunek
            szczególnie często występujący na uczelniach).
            • Gość: AgnoSTYK Katole - nie jesteście pępkiem świata IP: *.telsat.wroc.pl 31.07.08, 17:28
              Celowo piszę katole, bo właśnie tacy wypisują podobne jak WK dyrdymały. Katolicy sami przyznają, że kolejna świątynia nie jest w tej okolicy potrzebna. Ale zdewociała większość społeczeństwa (katolicyzm na pokaz) nadal chce narzucać przy cichszym lub głośniejszym akompaniamencie kleru swoje zdanie. Ech doczekać czasów opodatkowania nie tyle Kościola, co jego wiernych - wówczas czekam na to potwierdzenie obiegowych 90% owieczek...
              • Gość: WK Re: Katole - nie jesteście pępkiem świata IP: *.ig.pwr.wroc.pl 01.08.08, 11:25
                Rozumiem, że preferujesz sąsiedztwo głośnych knajp i bramy zasikane
                przez imprezowiczów bo ja akurat pisałem o jego uciążliwości za to
                nic o kościele. Twoje uwagi o "Katolach" są zatem zupełnie nie na
                temat. Czytanie ze zrozumieniem najwyraźniej bywa trudne podczas
                upałów.

• lunaglass Dokładnie! 31.07.08, 20:56
          > Nie rozumiem, co z tym spokojem? Czyżby kościół był uciążliwym
          > sąsiedztwem? To za karę wybudują tam biedronkę albo jakiegoś innego
          > lidla i będą wam o czwartej rano hałasować służby dostawcze, które
          > dostarczają towar do takich przybytków:-)
          Nie jestem zwolennikiem klerykalizacji, jestem za rozdziałem państwa od kościoła
          i świeckiego charakteru panstwa. Tutaj jednak sam chciałbym mieć kościół pod
          blokiem, a nie p...y hipermarket Carrefour, gdzie będzie do tego (na środku
          parkingu) stacja benzynowa. To dopiero syf z malarią. Także niech ludzie nie
          narekają, oczywiście niech sobie zbierają podpisy, takie ich prawo. Ale niech
          zwrócą także uwagę, na ile uciażliwy jest kościół (prawie wogóle) a na ile
          uciążliwy jest Carrefour, przy którym nie da się żyć, gdzie jeszcze ma być
          stacja benzynowa. Z naszej strony były zbierane podpisy, były próby negocjacji z
          carrefourem. Na nic to się nie zdało, powiedziano nam, że "a sobie zbierajcie
          podpisy, to nasz teren i możemy robić tam co chcemy". Kiedy carrefour kupował
          ten teren, nikt o ty,m nie wiedział, zrobiono to cichaczem za ogromną łapówkę
          wręczoną zdrojewskiemu (to nie spekulacja, tylko potwierdzona informacja) także
          my jako mieszkancy nie mieliśmy nic do powiedzenia. Carrefour powstał i już. I
          teraz chcą nam jeszcze na deser dołożyć następnego syfa.
    • Gość: Sąsiad Czy ok 16:00 można się podpisać pod protestem? IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 20:40
      Wyjeżdżamy na weekend...
      Wracamy późno w niedzielę.
      Może przedłużyć zbieranie podpisów na następny tydzień ?
      Albo dajcie namiary gdzie się wpisać poza wymienionymi godzinami, please...
      • Gość: UK Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.zone4.bethere.co.uk 31.07.08, 21:18
        Uwaga! to może być szpieg czarnych sukienek!

A tak na serio proponuję stronę internetową, służę pomocą.
        • Gość: dm Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 21:26
          Było by to dziwne gdyby ktoś wrócił z pielgrzymki z Częstochowy
          która wyrusza jutro i zaraz podpisał się przeciw budowie Kościoła!
          A tak ogólnie podpiszą się raczej bezbożnicy i Napieralskiego
          Czerwonego z lewicy zwolennicy!
          Biada tym co występują przeciw Kościołowi!
          • Gość: Rotka Za dużo kościołów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.08, 08:22
            Za dużo już jest kościołów w Polsce i we Wrocławiu. Ostatnio czytałam artykuł,
            że kościoły sobie 'dorabiają' bo wierni coraz mniej na tace dają i oni pieniędzy
            na utrzymanie kościoła nie mają. Skoro nie mają to po co budują kolejny kościół??

W zeszłym miesiącu z USA przyleciał mój kuzyn z kolegą. Jego kolega pierwszy raz
            w Polsce i we Wrocławiu.
            Po 2 dniach powiedział mniej więcej tak: "Wrocław to strasznie religijne miasto
            na każdej ulicy macie kościół. Moja dzielnica jest mniej więcej wielkości
            Wrocławia a kościołów mamy tylko 2"

Ja mam pod 'nosem' dwa kościoły i nie chodzę do żadnego.
            Co do uciążliwości kościoła to może powiedzieć moja koleżanka, mieszka na
            przeciwko i w każdą niedziele budzą ją kościelne dzwony o 6rano :) I tak przez
            caaaałą niedziele dzwonią i w tygodniu po mszy też. Nie mówiąc już o tym, że nie
            musi chodzić do kościoła bo wystarczy, że otworzy balkon i słyszy całą msze. Bo
            ksiądz zainwestował w nowe głośniki na zewnątrz.
            • zakaszlanyrobot kościół na jaracza 01.08.08, 08:40
              mi jakoś wybitnie kościół przeszkadzać nie będzie o ile jedynym odgłosem jaki będzie można usłyszeć będą dzwony... akurat dzwonienie dzwonu jest dźwiękiem z pogranicza neutralności i przyjemności więc powiedzmy sobie szczerze że nie jest to powód do zadymy... natomiast lekko przeraża mnie to transmitowanie mszy na zewnątrz - a takie pojawiły się głosy - że co? - że przewracam się w niedzielę o
              6 rano z boku na bok a tu nagle obudzi mnie msza?
              pochodzę z wioski - był u nas taki jeden ksiądz reformator chcący w podobny sposób trafić do wiernych. bardzo szybko został "naprostowany"... :)

natomiast po 30'kroć wolę kościół i jego dzwony niż Plusa czy biedronkę.

szkoda tylko atrakcyjnych terenów na spacery i jazdę rowerem, bo dla zasady nie będę spacerował koło kleru. zapewne frekwencja w kościele będzie również mizerna bo osiedle zbojkotuje ten niepotrzebny przybytek.
              • diego_8 Re: kościół na jaracza 01.08.08, 13:37
                mi jakoś wybitnie kościół przeszkadzać nie będzie o ile jedynym odgłosem jaki
                > będzie można usłyszeć będą dzwony... akurat dzwonienie dzwonu jest dźwiękiem z
                > pogranicza neutralności i przyjemności więc powiedzmy sobie szczerze że nie jes
                > t to powód do zadymy... natomiast lekko przeraża mnie to transmitowanie mszy na
                > zewnątrz - a takie pojawiły się głosy - że co? - że przewracam się w niedzielę
                > o
                > 6 rano z boku na bok a tu nagle obudzi mnie msza?

Taaa, mieszkam ze 200 metrów od kościoła. Dzwony mogą być, ale oprócz tego: msze
                przez głośniki, a jakże, śluby przez głośniki, z obowiązkowym marszem
                Mendelssohna rąbanym na organach, o 21 na trąbce Maryjo, Królowo Polski i o
                różnych pełnych godzinach, a także półgodzinach i innych różne nagrania
                zapuszczane przez głośniki. Serio, cała lista przebojów stosownych do
                okoliczności. Na szczęście gdzieś od roku chyba ksiądz trochę wyluzował i
                przynajmniej listy przebojów nie puszcza. a i mszy w niedzielę jakby mniej. Może
                nie ma już kasy na kupno nowych nagrań albo na prąd :))))
            • Gość: in Re: Za dużo kościołów. IP: *.lanet.net.pl 01.08.08, 08:43
              Przykro patrzec jak niedoinwestowany jest pobliski kosciol Sw.
              Michala. Moze zamiast budowac nowy, warto byloby zainwestowac w ten
              piekny zabytek.
              • Gość: zinn2 Re: Za dużo kościołów. IP: 62.233.177.* 01.08.08, 10:55
                No właśnie - czy to przypadkiem nie proboszcz kościoła Św. Michała jakiś czas
                temu - przy okazji kolejnych elementów odpadających ze świątyni - mówił że nie
                jest w stanie utrzymać w należytym stanie kościoła z powodu małej liczby
                wiernych/pieniędzy z tacy. Jaki sens ma w takiej sytuacji stawianie w pobliżu
                kolejnego kościoła - czyżby ten zabytkowy już spisano na straty ?
                • Gość: klara Re: Za dużo kościołów. IP: 87.105.182.* 01.08.08, 14:18
                  ja /na nieszczęście/ mieszkam niedaleko kościoła. Kościól może być
                  awet barrrrdzo uciążliwy.
                  Niech ich szlag tarfi z tym ich "bimbaniem" tymi dzwonami!!!.
                  Od 7:00 do 21 bimbaja mi co godzinę. Od poniedziałku do niedzieli -
                  cały boży tydzien.
                  Proboszcz jak na razie ma w poważaniu prośbi i groźby wiernych.
                  Macie jakieś pomyśly jak na to zaradzic?
        • Gość: Sąsiad Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.08, 14:30
          > Uwaga! to może być szpieg czarnych sukienek!

Bez obawy hehe
          Księży na Księżyc ;)

> A tak na serio proponuję stronę internetową, służę pomocą.

Niestety "podpisy" internetowe są mało wiarygodne, szybko się wpisze Ossama bin
          Laden i Angela Merkel... i będzie to tylko śmiesznie wyglądało...
          Ja poważnie chcę wraz z Żoną dopisać się do listy protestacyjnej, nie życzę
          sobie tutaj żadnego kościoła, ani księży przejeżdżających wypasionymi furami. Z
          resztą jak jest czas chodzenia po kolendzie, to w moim budynku księdza przyjmuje
          może z 10% mieszkańców, reszta nawet drzwi nie otwiera :)
          • Gość: współczujący Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: 212.127.66.* 01.08.08, 15:25
            Nie mieszkam w tamtych okolicach, ale współczuję i solidaryzuję się
            z przeciwnikami budowy kolejnego domu dla czarnuchów.
          • Gość: Seb Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.as.kn.pl 02.08.08, 13:25
            Od poniedziałku kontynuujemy zbieranie podpisów na Jaracza przy
            poczcie, od 18 do 19.00. Zapraszamy.
            • Gość: azja Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.chello.pl 02.08.08, 15:39
              ale gdzie na jaracza ma się zmieścić jeszcze kościół? chyba,że jakaś kapliczka z chrystusikiem .
              mieszkam przy michale i nie widzę ,żeby był dramatycznie przepełniony w niedzielę.
              • Gość: kotek Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.50.akron.net.pl 04.08.08, 10:00
                Kościół ma zająć część działek przy ul. Jaracza - naprzeciwko nowych, żółtych
                domów. A tam niestety zmieści się dużo więcej niż kapliczka:(
                • Gość: stworek Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.08, 22:45
                  Jak to miło, że ludzie w końcu trzeźwieją! Może i władze się opamiętają?
                  • Gość: viola Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.wroclaw.mm.pl 04.08.08, 23:16
                    W tamtych okolicach: Jaracza, Damrota, Daszyńskiego to same
                    bezbożniki mieszkają. Widzę po tym, jak wychowują swoje dzieci.
                    Wstyd!
                    • Gość: lutek Re: Czy ok 16:00 można się podpisać - UWAGA! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.08.08, 05:48
                      Bezbożników na stos!!! Sprzedam drewno.
                      • Gość: don kichający nie patrzmy na zagrozenia, patrzmy na mozliwosci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 16:35
                        tak sobie myślę, że trzeba by w tym wszystkim zobaczyć dobre strony. Taki kościół w okolicy to też możliwości.. ksiądz będzie chciał "trafić' do ludzi mieszkających w okolicach więc będzie musiał wyjść do ludzi z pomysłami, jakąs formą skeirowaną np. ku młodym ludziom... znajdzie się więc praca przy pomaganiu klerowi w wyjściu do społeczeństwa.. jakies plakaty... jakies ulotki... jakas impreza ktora nie obejdzie się bez lekkiej chrzescijanskiej muzyki, paru straganów, pieczonych kiełbasek czy szaszłyczków... jeśli ksiądz będzie organizował radiowęzeł to pewnie przyda się mu pomoc w tworzeniu takowego... a wiadomo NIKT nie robi NIC za darmo.. wiec z pieniedzy tych co tak bardzo chcą tego koscioła troche być moze skapnie i poza kościół... ;)

tak więc drodzy parafianie nie żałujcie pieniędzy na nowy kościół.. więcej skapnie dla ludzi potrafiących z tego wyciągnąć korzyści...
                        Niech będzie pochwalony... kapitalizm;)
                        • Gość: Toto Najtrzezwiej pisal don kichajacy ;-) IP: *.proxy.aol.com 05.08.08, 17:55
                          Prawie cala reszta z kilkoma wyjatkami to jakies szczeniactwo
                          chlajace sikacze na tym terenie i teraz im sie to urwie.Najbardziej
                          rozsmieszyl mnie wpis kogos kto pisal o rzekomym znajomym z
                          USA.Hehehe... w Ameryce Polnocnej koscioly , zbory , swiatynie i
                          synagogi sa prawie co dwie ulice.No nic , musicie sobie poszukac
                          innych krzakow na imprezy.
                          Jezeli kosciol sw.Michala moze obsluzyc i te okolice to tak powinno
                          sie stac.A pieniadze zebrane na ta budowe powinny byc uzyte w inny
                          sposob.
                          PS: Dlaczego folksdojcze zabieraja glos na temat ktory nie powinien
                          ich interesowac?
                          • Gość: Wika Jeśli kościół, to tereny rekreacyjne przepadną IP: *.as.kn.pl 06.08.08, 15:30
                            Jeśli postawi się kolejny kościół, to szansa na jakakolwiek zmianę
                            w tej bardzo zaniedbanej kulturalnie i rekreacyjnie dzielnicy
                            przepadnie.Okolice Nowiejskiej, Jedności, Wyszyńskiego, Jaracza, to
                            mnóstwo starych potwornie zaniedbanych kamiennic w zwartej
                            zabudowie i całkiem sporo ciasno nastawianych nowych bloków. Trochę
                            lużniej i ładniej jest tylko w SM "Akademicka". Ogródki działkowe
                            przy Jaracza to jedyne miejsce, gdzie mozna ulokować tereny
                            rekreacyjne - bardzo tu potrzebne. Raz postawiona budowla ( np.
                            kościół, czy supermarket ) zniweczy tą szansę na wiele lat, co
                            znaczy że dla nas, współczesnych na zawsze. Nie pozwólmy na to!
                            • Gość: Seb Re: Jeśli kościół, to tereny rekreacyjne przepadn IP: *.as.kn.pl 06.08.08, 22:54
                              Podpisy dalej są zbierane przy poczcie na Jaracza
                        • Gość: uk Re: nie patrzmy na zagrozenia, patrzmy na mozliwo IP: *.zone4.bethere.co.uk 07.08.08, 00:01
                          dobre strony: wbudowany w kosciol maszt telefonii komorkowej
                          • Gość: jot Re: nie patrzmy na zagrozenia, patrzmy na mozliwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.08, 07:33
                            Oj owieczki, owieczki, nic wam to pobekiwanie nie pomoże. Pasterze lepiej wiedzą
                            co jest dla was dobre.
                            • Gość: współczujący do roboty czarnuchy... IP: 212.127.66.* 07.08.08, 09:54
                              ... a nie z tacką latać.
    • 40stka Re: Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza 07.08.08, 12:38
      mam pytanie: czy ktoś rozmawiał w tej sprawie z Kurią? Jeżeli tak to kto? Jakie
      jest stanowisko Kurii?
      • Gość: zły Podpisy przeciwko budowie koscioła na Jaracza IP: 212.127.66.* 08.08.08, 15:44
        gonić to czarne tałatajstwo, nieróbstwo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka