Dodaj do ulubionych

Autostrada A4 - wielka kicha

IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.03, 10:15
Właśnie wczoraj jechałem sobie nowo otwartym odcinkiem
autostrady A4 w stronę Wrocławia.
Moi drodzy, przecież to jest wielka porażka !!
Brak pasa awaryjnego na autostradzie to tak można tylko w Polsce budować.
I nie chce mi się wierzyć, że później ten pas dobudują bo od prawej
strony są już zrobione wjazdy, barierki itd. !!!
Poza tym znaki na jezdni to wielka kompromitacja. Czy jak się robi NOWĄ
drogę to nie można pomalować kresek jakąś super świecącą farbą ???
W czasie deszczu wogóle nie widać gdzie środek a gdzie pobocze.
O takich fajnych deseczkach montowanych na barierkach oddzielających pasy
ruchu to chyba już zupenie nikt w Polsce nie słyszał.
Tyle się mówi o nowych autostradach ale trzeba je budować z głową a nie zlecać
wykonanie (projekt, wykonanie) ludziom, którzy nigdzie poza Polską nie byli
na świecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: SW Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 10:22

Gość portalu: pikac napisał(a):
      > Tyle się mówi o nowych autostradach ale trzeba je budować
      > z głową a nie zlecać wykonanie (projekt, wykonanie)
      > ludziom, którzy nigdzie poza Polską nie byli
      > na świecie.

Ej, znasz tych ludzi? Ja akurat mialem przyjemnosc z
      kilkoma z tych, którzy budują A4. I zapewniam Cię, że oni
      byli poza Polską i to nie raz. Tyle tylko, że oni dostają
      projekt i robią ściśle wg. tego projektu. Jak ty sobie
      wyobrażasz, że ekipa drogowców zrobi zrzute z wypłaty i
      wybuduje pas awaryjny? Pretensje proszę kierować do
      zleceniodawców projektu a nie do wykonawców. Tych
      ostatnich możesz winić co najwyżej za jakość. Masz jakieś
      uwagi co do jakości?

Pozdrawiam,
      SW
      • sebcat Re: Autostrada A4 - wielka kicha 06.10.03, 14:11
        Na pod Warszawskim odcinku A2 tez nie buduje sie od razu pasa awaryjnego a
        dlaczego? Koszt jednego kilometra drogi betonowej to załózmy (bo nie wiem
        dokladnie) 1,5 mln euro. Szerokośc pasa drogowego to 3,5 metra x2 czyli 7.
        Maszyny do budowy autostrad betonowych s ustawone na taka szerokośc jaką mja
        pasy ruchu. Nie moga być ustawone od razu szerzej na budowę pasa awaryjnego
        gdyż ten nie musi byś wykonany z tak wysokiej jakosci materiału bo nie jest
        wykorzystywany w czasie normalnej eksploatacji drogi przez jej uzytkownikow,
        tylko w sytuacji awaryjnej jak sama nazwa wskazuje. Jesli by chciec budowac
        pasa awaryjny szerokosci 3m z tego samego materialu to koszt wzrósłby o prawie
        50% i 1 km autostrady petonowej kosztowałby ponad 2 mln euro. Nie twierdze ze
        jestem ekspetre w tej dziedzinie ale mialem okazje obserwowac tego typu budowy
        w niemczech gdzie tez na poczatku budowy nie było pasa, dobudowuje sie go potem
        z tanszego materiału.
        A pas awaryjny bedzie na A4 oto dowód:
        www.wroclaw.gddp.gov.pl/kom/i_auto/1/auto/frame.htm
        kliknijcie na "karta informacyjna projektu" modenizcji a4.
        • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.03, 15:57
          No właśnie też myślałem, że będzie później pas awaryjny, tylko
          dlaczego już teraz przy samej jezdni buduje się metalowe płotki odgradzające ??
          Czy później trzeba będzie to wszystko demonotwać ???
          Czy to nie jest bez sensu ??
          • Gość: kotbehemot Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 17:05
            ze względów bezpieczeństwa cieciu! wkurzają mnie takie debile którzy wszędzie
            szukają spisku, czy gdyby z braku płotka odgradzającego zginąłby ktos z twej
            rodziny to nadal szukałbys oszczędnosci??
            ludzie zycie jest wazniejsze niz pieniądze ktore w wypadku płotklów nie są
            takie wielkie
            • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.03, 10:24
              kociebehemocie:
              Nie gorączkuj się tak bardzo !
              Czy Ty nie widzisz, że to są niepotrzebne dodatkowe koszty ??
              Czy nie lepiej od razu budować z poboczem nawet z gorszego materiału niż
              później wszystkie barierki od nowa ustawiać (barierki odgradzające drogę od
              pobocza) ?
              W kwestii bezpieczeństwa to może lepiej te pieniążki przeznaczyć
              na pożądne oznakowanie pasa, którym jeżdżą samochody w 2 kierunkach
              (świecące znaczniki odgradzające co 10 a nie co 100 metrów, poprawnie oznaczone
              zjazdy ze świecącymi "w falę" lampami itd.) ?

A tak na marginesie to jak wysyłasz na forum swoje wypociny to sprawdź proszę
              zawsze co napisałeś bo sformułowania w stylu "ludzie życie", "płotklów" są
              dla wielu niezrozumiałe :-)
            • Gość: Manon Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 11:44
              Ze wzgledow bezpieczenstwa - zebys sie odbil od barierki i przypieprzyl w
              sasiednie auta. Jezdze ta droga 2 razy w tygodniu ( Wroclaw - Berlin ) i
              uwazam, ze:

- szybciej budowali rzymianie
              - bezpieczenstwo na nowej drodze jest jak strefa zgniotu w maluchu
              - najwazniejsze prace wykonuje szwagier z wujkiem traktorami, bo firma W&H
              zatrudnila jako podwykonawcow chyba wszystkich kierowcow ze slupka w Suchej
              Beskidzkiej

reasumujac: Dobrze, ze wchodza tanie loty.
        • Gość: P.B Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 19:36
          Podwarszawski odcinek autostrady?
          To tam już zaczeli budowę? Szczerze mówiąc wątpię.....
      • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.03, 10:27
        Ostatnio przeczytałem jakiś artykuł o betonie użytym do budowy A4
        i o jego jakości ale nie pamiętam finału.
        Czy Ty może wiesz coś wiecej o tej sprawie ?
        Jeśli tak to podziel się proszę wiedzą z nami wszystkimi :-)
        • Gość: rabuch10 Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: 195.136.251.* 07.10.03, 11:24
          Finału nie będzie. Ten artykuł to na pewno rezultat dzałania lobby "asfaltowców"
      • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.03, 10:07
        Niech za komentarz posłuży link z dzisiejszej GW:

www1.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,1711165.html
        pozdrawiam
    • Gość: Diablo Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.solidex.com.pl / *.solidex.com.pl 07.10.03, 13:54
      Witam!

Szczerze mowiac, jestem zawiedzony jakoscia nowo wybudowanego odcinka
      autostrady. Jadac nia wyczowa sie nierownoci (na awaryjnym asfalcie jest
      bardziej gladko). Nie wiem skad taka slaba jakosc - byc moze ten beton sie
      ulozy - ekspertem nie jestem. Ale dla porownania proponuje sie przejechac
      odcinkiem w okolicach Krzywej - rowniez z betonu ale wylanego kilka lat temu -
      jakosc nie do porownania - jedzie sie jak po stole, a to przeciez minelo troche
      czasu, wiec wg mnie jakosc nowej autostrady powinna byc wyzsza - a niestety nie
      jest - czyzby ktos zle policzyl, zaprojektowal itp. a moze znowu ktos chcial
      zaoszczedzic - snuc mozna w nieskonczonosc.
      No i te nieszczesne oznaczenia drogowe - beznadziejne. Jak juz ktos tu napisal
      w deszczu nic nie widac a zwlaszcza noca. Trzeba bardzo uwazac przy zjazdach po
      brak odp oswietlenia i mozna sie wpakowac w barierki - a trzeba pomyslec o
      ludziach ktorzy sa w drodze od ladnych kilku albo kilkunastu godzin ich
      zdolnosc percepcji jest zmniejszona.
      Czesto jezdzilem do Niemiec - to wzor do nasladowania - a nawiasem mowic ta
      firma ktora buduje tez jest z kapitalem niemieckim - tylko ze za zle
      oznakowanie drogi tam dostaliby srogie kary a u nas na to leja, smutne nie.
      Mam nadziej, ze sie to poprawi :)
      • wedzonka Re: Autostrada A4 - wielka kicha 07.10.03, 14:12
        Nierownosc to wyczulem raz, natomiast dylatacje wprawdzie nie rzucaja autem jak
        dawnymi czasy, ale jednak slychac je bez przerwy. Ten chwilowy asfalt po
        przeciwnej stronie jest o niebo bardziej komfortowy.

Tak czy siak, wygodna droga do Berlina jednak otwiera sie! :)

Pozdrawiam!
        • sebcat Re: Autostrada A4 - Poczekajmy az skncza 07.10.03, 17:22
          A ja wiem jedno nie nalezy oceniac drogi przed jej oddaniem, poki co to jest
          ciagle plac budowy i moze sie jeszcze duzo zmienic, jak jechalem ostanio do
          katowic to tam tez puszczli ruch na przemina nowym i starym odcinkiem i ten
          nowy nie byl zbyt rowny, a teraz jechalem i bylo ok. Tak wiec budowa trwa i
          przed oddaniem drogi zlego slowa powiedzieć nie wolno.
    • Gość: qrczak Re: Autostrada A4 - nowy odcinek IP: 212.127.78.* 05.11.03, 10:18
      Będzie nowy odcinek autostrady A-4

Za 9 miesięcy powstanie projekt kolejnego odcinka autostrady A4 na dolnym
      Śląsku. Droga będzie gotowa w 2007 roku. Za prawie 4,5 mln euro firma Profil
      zaprojektuje 50 kilometrowy odcinek ze Zgorzelca do Krzyżowej. Wynik przetargu
      zatwierdziła Komisja Europejska. Dyrektor wrocławskiej dyrekcji dróg
      publicznych i autostrad Lubomir Gliniecki uważa, że świadczy to o tym że
      polskie firmy mogą już konkurować na rynku europejskim: Projekt ma być gotowy
      już w lipcu, wtedy też odbędzie się kolejny przetarg na wykonanie drogi. Po
      nowej autostradzie będziemy jeździć jednak nie wcześniej niż w 2007 roku.

Kubik
      2003-11-04 20:04:10

Ciekawe czy prowadzone są jakieś roboty na autostradzie A18 Krzyżowa-Olszyna.
      • sebcat Re: Autostrada A4 - nowy odcinek 05.11.03, 11:21
        Wczoraj podpisali umowe z firmaktóra zaprojektuje A18. Do konca roku 2003
        bedzie wykupione 75% ziemi pod budowe, która zaończy sie w 2007 roku.
      • Gość: zeus Re: Autostrada A4 - nowy odcinek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.03, 18:40
        Gość portalu: qrczak napisał(a):
        > Ciekawe czy prowadzone są jakieś roboty na autostradzie A18 Krzyżowa-Olszyna.

Wczoraj jadąc A4 zauważyłem, że na odcinku od zjazdu na Chocianów/Bolesławiec,
        czyli w pobliżu początku A18, do Świętoszowa wycinane są wzdłuż A4 drzewa.
        Czyżby już robiono dwupasmówkę dwukierunkową?
    • Gość: Joanna Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.03, 22:25
      Tak sie sklada,ze od 2 lat jezdze przez A4 do Niemiec.Niebadzmy smieszni i
      nienazywajmy to autostradom.Przydaloby sie aby co niektorzy odwiedzili inne
      kraje w Europie i zobaczyli jak naprawde wyglada autostrada.To jak nasza
      uatostrada wyglada to jest poprostu zgroza.Pozdrawiam wszystkich kierowcow i
      zycze nam wszystkim abysmy sie kiedys doczekali prawdziwej autostrady w Polsce.
      • lolo81 Re: Autostrada A4 - wielka kicha 18.01.04, 14:39
        Jechałem ostatnio po krótkim odcinku nowej nitki A4 od węzła Wierzbice-Krzeptów
        do Bielan i jest tam normalny pas awaryjny z betonu. Jeździ się moim zdaniem
        dobrze. Nie jest tak źle z tą autostradą , jeżeli będzie taka cała do granicy
        będzie ok.
        • Gość: Igi Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: 5.3.1R* / *.cache.pol.co.uk 18.01.04, 22:06
          Ja też uwazam, ze nie powinno sie oceniać nowej drogi przed jej ukończeniem.
          Odcinek z Wrocławia do "prawie już" Gliwic jest zrobiony zgodnie ze standartami
          europejskimi, można go nazwać autostradą.
          • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.04, 09:20
            Ale mi chodziło o odcinek z Legnicy do Wrocławia :-)
            • lolo81 Re: Autostrada A4 - wielka kicha 19.01.04, 10:50
              Gość portalu: pikac napisał(a):

> Ale mi chodziło o odcinek z Legnicy do Wrocławia :-)

No więc mówię, że jechałem fragmentem tego odcinka bliższym Wrocławia
              i na nowej betonowej nitce jest normalny pas awaryjny.
              • Gość: pikac Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.04, 14:07
                Ale ja nie mówię o odcinku z Kątów do Wrocławia tylko gdzieś tak
                od pozmiomu wjazdu ze Strzegomia w stronę Wrocławia.
                Wtedy gdy pisałem pierwszego maila odcinka Kąty - Wrocław jeszcze nie było
                (była jakaś przepychanka o jakości betonu użytego do budowy itd.).

Ale życzę nam wszystkim aby ten pas powstał jak najszybciej :-)
    • Gość: Misiu_uszatek Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.sbc.man.ac.uk 01.02.04, 14:53
      Oj oby powstal ten pas awaryjny. Oby. Zastanawiajacy jest jednak fakt, iz po
      obu stronach 'niedokonczonej' A4 na modernizowanych odcinkach zbudowano juz z
      wielka starannoscia (nie wyglada to na czasowe) system drenow i kanalow (1-2.5
      m szerokosci) odwadniajacych podbudowe jezdni autostradowych. Jezeli mialoby to
      byc zdeinstalowane za jakis czas, to bedzie to koszt porownywalny z drugim
      pasem awaryjnym.
      Abstrahujac od pasow awaryjnych, nalezy rowniez zauwazyc, ze nowe odcinki nie w
      pelni spelniaja niektore zalecenia europejskiego biura transportu drogowego i
      autostrad. Po pierwsze w niektorych miejscach konstrukcje wsporcze (filary,
      kratownice) podtrzymujace wiadukty drogowe przebiegajace nad autostrada
      znajduja sie zbyt blisko jezdni autostrady. Po drugie wiazdy, a w szczegolnosci
      niektore zjazdy posiadaja zbyt 'ciasna' geometrie, zmuszajac kierowcow-
      zwlaszcza pojazdow ciezarowych i autobusow- do nienaturalnie duzej redukcji
      predkosci.
      Za bardzo poprawny nalezy uznac odcinek od Wroclawia w kierunku wschodnim, tj.
      w okolice Gliwic. Jedynym zarzutem jest tutaj brak tzw. Moto serwisow, tj.
      wystepujacych co 50-75 km duzych kompleksow skupiajacych wieksza stacje paliw;
      parking z rozdzialem: osobowe, autobusy, TIRy; wezel sanitarny z prysznicami;
      hotel/motel oraz oddzielna baza gastronomiczna dla gosci nie korzystajacych z
      hotelu. PZDR.
      • Gość: Darek Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.04, 15:17
        Za bardzo poprawny nalezy uznac odcinek od Wroclawia w kierunku wschodnim, tj.
        w okolice Gliwic. Jedynym zarzutem jest tutaj brak tzw. Moto serwisow, tj.
        wystepujacych co 50-75 km duzych kompleksow skupiajacych wieksza stacje paliw;
        parking z rozdzialem: osobowe, autobusy, TIRy; wezel sanitarny z prysznicami;
        hotel/motel oraz oddzielna baza gastronomiczna dla gosci nie korzystajacych z
        hotelu. PZDR.

Gdzieś czytałem, że te Pop-y (punkty obsługi podrużnych - czyli stacje paliw,
        motele) mają ruszyć w tym roku (tzn przetargi na ich obsługę, a póżniej ich
        budowa). Czas najwyższy!

• Gość: Misiu_uszatek Re: Autostrada A4 - wielka kicha IP: *.sbc.man.ac.uk 03.02.04, 14:56
          No to swietna wiadomosc. Nic tak dobrze nie robi podczas pokonywania autkiem
          kilkuset kilometrow, jak przysiasc sobie na chwilke w takim autostradowym
          risorante nad jakims ciasteczkiem i kawka. Przyjemna chwila oddechu. Zobaczymy
          jeszcze jaki bedzie standart. Oby europejski. PZDR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka