Gość: arthill Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.eranet.pl 02.09.08, 21:27 Dla frustratów piszących o dużych europejskich miastach ( w kontekście małości Wrocławia): Turyn czy Mediolan są mniejsze od Wrocławia (choć ludniejsze). Monachium ma o 10% większy obszar, Praga o 50%. Może wypadałoby się zapoznać z danymi zamiast leczyć kompleksy małej mieściny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes yes najlepsze uczelnie są poza Polską... IP: 91.84.222.* 02.09.08, 22:15 yes yes a poza tym wrocławska uczelnia jedna (polibuda?) chyba łapie się do pierwszej pięćsetki najlepszych uniwersytetów (obok, zdaje się, krakowskiego UJ-tu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 22:41 Mieszkałem dosyć długo w Monachium i nie wierzę, że ma tylko 10% większy obszar. Mieszka tam dwa razy więcej mieszkańców, prawie nie ma drapaczy chmur i blokowisk a w mieście w ogóle nie ma korków (8 liń metra + S-bahny, autobusy i tramwaje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artihill Re: lekarz- wśród studentów szukających mieszkań IP: *.lanet.net.pl 04.09.08, 08:38 A co ma tu wiara do rzeczy ? Sprawdź dane statystyczne. Drapacze chmur i blokowiska nie robia zageszczenia. Przed wojną nie było w Breslau drapaczy i blokowisk a na 1,5 razy mniejszym obszarze mieszkało tyle samo ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 09:20 a co ma do tego powierzchnia? masz jakies rosyjskie korzenie ze wszystko musi byc "bolsze"? czy ceny wynajmu mieszkan sa pochodna powierzchni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artihill Re: art- wśród studentów szukających mieszkań IP: *.lanet.net.pl 04.09.08, 08:41 Nie , są pochodną liczby ludności. I dlatego w Berlinie jest taniej niz we Wrocławiu, myslicielu z Bozej łaski.... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Cale szczescie, ze we Wroclawiu mosty buduja.... 02.09.08, 23:07 ...to sie brac studencka bedzi miala gdzie schronic..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: After_Student Przepraszam bardzo .... IP: *.artcomp.waw.pl 03.09.08, 01:00 Ale czy my żyjemy w socjalizmie ? Jak się nie ma kasy to się nie idzie na studia! Jak się jest bystrym to się dorabia po zajęciach, aby zapłacić droższe mieszkanie! Jak się nie rozumie świata to się szuka winnych w rektoracie akademikach/rentierach/rodzicach/państwie! Naturalna selekcja proszę Państwa..jeżeli się nie jest/się nie ma to się wypada z obiegu. Jeżeli Wy naprawdę wierzycie, że sukces odniesiecie dzięki tej albo tamtej uczelni to się grubo mylicie. Jak pisał ktoś wyżej - nie stać Cię na Wrocław to studiuj w Opolu - całkowicie się z tym zgadzam i popieram. Nie widzę sensu katować się przez 5 lat tylko po to, żeby mieć w nazwie uczelni w CV inne ( pseudolepsze ) miasto. Z punktu widzenia 32latka i aktualnie pracodawcy - w ogóle nie wnikam jaką ktoś skończył uczelnie. Przestańcie wierzyć w bajki droga młodzieży. Studiuj człowieku w swojej miejscowości, a te zaoszczędzone 100.000 PLN zainwestuj w nieruchomość albo za te pieniądze kup sobie książki na samodzielną edukację wieczorną. Tacy ludzie są potrzebni w biznesie, a nie przepita i przeimprezowana gawiedź, nie śmierdząca groszem, myśląca po studiach, że im się ZNOWU coś należy. Pozdrawiam, Absolwent PW, Pracodawca Samouk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Przepraszam bardzo .... IP: *.gprs.plus.pl 03.09.08, 08:32 Trudno się z tym nie zgodzić. Czytając cv absolwenta/ki patrzę przede wszystkim na to, czy w trakcie studiów robił/a cos jeszcze oprócz studiów. Zaocznych/wieczorowych żyjących za pieniążki mamusi w trajcie studiów odrzucam. Jak ktoś nie miał chęci pracować na swoje studia, raczej nie będzie miał chęci pracować na swój i firmy dobrobyt i matkować takiemu/iej nie zamierzam. Studencie/ko: jeśli zachowujesz umiar z imprezami, starasz się studiować i choć trochę pracować, regularnie płacisz za chatę i ogólnie jesteś osobą rozsądną, nie będziesz mieć dużego problemu. Na właściela - krwiopijcę możesz trafić zawsze. Wtedy szybko szukaj czegoś nowego, do skutku. Ten algorytm ma 100% skuteczności, kwestia czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: Przepraszam bardzo .... IP: *.de.ibm.com 03.09.08, 10:19 kazdy kij ma 2 konce. sa rozne studia. na niektorych nie da sie pogodzic nauki i pracy. chcialbys bys leczony przez lekarza ktory nauke dzielil z praca? albo kupilbys projekt domu od architekta ktory nie za bardzo sie przykladal do nauki bo pracowal? oczywiscie sa roznego rodzaju socjologie, psychologie etc. gdzie jest naprawde mnostwo czasu i mozna spokojnie pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Przepraszam bardzo .... 04.09.08, 14:18 a ty chcialbys chodzic do psychoterapeuty, ktory spal na wykladach, bo nocami pracowal w biedronce? Ja nie. No ale ty pewnie inzynierem jestes i uwazasz, ze na studiach humanistycznych to sie nic nie robi, tylko ksiazki czyta, ewentualnie kuje na pamiec. Nie wiem, po co w ogole studiowac, jesli studia to rozrywka i nic nie daja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Przepraszam bardzo .... IP: *.bar.warszawa.sint.pl 03.09.08, 11:21 Ty niezly jestes z ta swoja teoria naturalnej selekcji. Wpadnij do nas do osiedlowego to poczujesz co znaczy naturalna selekcja :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.sie.vectranet.pl 03.09.08, 09:27 A może ma ktoś do wynajęcia mieszkanie w Rynku, Śródmieściu, okolicach Grunwaldu, czy na Krzykach (ale w miarę blisko Centrum)? Potrzebuuę mieszkania 2-pokojowego dla 4 osób. Dwie studentki pierwszego roku i dwóch studentów 3-go. Chcielibyśmy wynająć coś w cenie 350-450 zł na osobę. Niestety konkurencja przy szukaniu jest tak duża, że gdy dzwoni się minutę po pojawieniu się oferty, to już jest ona nieaktualna :( Nie sprawialibyśmy problemów, bo bardzo zależy nam na ukończeniu studiów. I mamy w gronie dwie pedantki ;) Jeśli ktoś chciałby pomóc, proszę o kontakt: sigiemka@op.pl :) Odpowiedz Link Zgłoś
1folio zakładać filie uczelni w innych miastach 03.09.08, 09:33 tylko kadra wykładowców będzie miała problem z dojazdami. Ale rozładuje to korki mieszkaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: 81.21.197.* 03.09.08, 09:55 Pamiętam, że był jakiś protest czy bojkot na gumtree. I co teraz? Nie protestujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosfita Panika wśród studentów szukających mieszkań 03.09.08, 11:28 I po co siedzieć w tym wrocławiu. Kasy chcą wielkiej a uczelnie nędzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nastyyyy Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.08, 11:50 Ciekawe, czy ktoś z was, narzekających, zastanowił się jak wygląda życie studenta. Szukanie mieszkania - kawalerka na psim polu, wystrój rodem z prl to koszt 1200 zł, bliżej centrum, 1500. Za ile może pracować student? Ja zarabiam ok. 1500, chłopak podobnie. Czyli z 3000 trzeba połowę na mieszkanie, z 1000 na czesne. Naprawdę życzę wam, żeby wasze dzieci dożyły lepszych czasów, kiedy nie będziecie musieli dawać im na jedzenie i inne potrzeby, mimo, że zarabiają, pracując na cały etat po 12 godzin dziennie między wykładami i nocną nauką. To co pisze część z was jest tylko dowodem na pustkę i małostkowość. Kierowanie się stereotypami jest bardzo powszechne, niestety. Ale również my moglibyśmy przyczepić wam sporo etykiet. Bo mi żaden student w okolicy nie zakłóca ciszy nocnej, nie robi imprez ani nie budzi mnie "ku..mi" wykrzykiwanymi pod oknami.. A są to dorośli ludzie, którzy na pewno reprezentują niższy poziom niż studenci. I nikt nie mówi, że każdy dorosły jest prostakiem, którego dzień zaczyna się i kończy na tanim piwie. Bo tylko część tak żyje, a reszta żyje normalnie. A widząc to co się dzieje dookoła chyba powinnam tak mówić, bo właśnie tak część z was robi. Komuś znajomemu zdemolowali dom, nie sprzątali w moim mieszkaniu - to bydło i trzeba tępić. Proszę, mówcie tak o jednej konkretnej osobie, ale dlaczego ja mam być oceniana poprzez pryzmat zachowania kogoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.chello.pl 03.09.08, 15:34 wynajalem pod koniec lipca garsoniere na Chwaliszewie (skraju Starego Miasta, 7 min. do Rynku) w Poznaniu za 600zl+prad, CO wliczone w najem. Zeby bylo smieszniej, to w jednej agencji (AB ART konkretnie, omijac z daleka) baba sie ze mna wyklocala, ze bez ich pomocy to <1000 (nie liczac oplat) kawalerki (w domysle - nie w Centrum/Piatkowie[drozsze okolice], a tam, gdzie taniej) raczej nie znajde... smiechu warte. Dodam ze AbArt, w przeciwienstwie do normalnych biur, bral pieniadze z gory (!) i to za same adresy, nie dopiero po podpisaniu umowy jak np. Gracjan czy Inwest (te podeszly do sprawy uczciwie). konczac, 2 rady dla szukajacych -skanujcie gumtree,szybko,gratke i inne serwisy w poszukiwaniu ofert, gazety raczej nie wroza dobrze. -szukajcie ich PRZED/w trakcie wakacji, nie po.. teraz faktycznie moze byc gorzej :/ a jesli nie mozecie, o ile tylko istnieje taka moziwosc, przemieszkajcie wrzesien i pazdzienrnik u znajomych-[pd koniec pazdziernika juz wraca do normy (do cen sprzed/ze srodka wakacji) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorosły człowiek Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.icpnet.pl 04.09.08, 10:01 Tak, bo studenci to reprezentują jakiś super wysoki poziom, odbiegając znacznie od reszty społeczeństwa... I nie każdy musi płacić czesne, kwestia wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiot Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.08, 12:26 STUDENCI DO PIECA WTEDY BEDZIE WIECEJ MIEJSCA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indiced CZas na Lublin... IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 03.09.08, 13:52 Owczy pęd do Krakowa, Wrocławia i Warszawy...podczas gdy istnieje takie miejsce co nazywa się Lublin... powiem tylko tyle, że Lublin ma największą liczbę Uniwersytetów spośród wszystkich polskich miast. Odpowiedz Link Zgłoś
21ciekawy świadectwa energetyczne zablokują wynajem 03.09.08, 21:52 podobno od Nowego Roku mieszkanie musi posiadać do wynajęcia świadectwo energetyczne. Kosztuje to do 1000 zł. Takie są przepisy. I nie ma specjalistów którzy to potrafią zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: certyfikat Re: świadectwa energetyczne zablokują wynajem IP: 78.133.207.* 02.09.09, 10:54 Są już osoby wystawiające certyfikaty energetyczne!!! Sama zrobiłam uprawnienia i sporządzam takie certyfikaty na Dolnym Śląsku. Mój mail: certyfikat.energetyczny.wroclaw@gmail.com Pozdrawiam www.certyfikatenergetycznywroclaw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid A Wyborcza to tylko podsyca panikę... IP: 59.165.138.* 04.09.08, 09:24 Przesłanie wydaje się jasne. Bierz co jest i płać właścicielowi kokosy za postkomunistyczną ruderę, bo nic lepszego nie znajdziesz. Nie wiem czy mój post zostanie puszczony, bo narusza interesy właścicieli, otwierając ludziom oczy na mechanizm. Podobna nagonka była z mieszkaniami, kupujcie po 300tys. bo za rok będą po 500tys. Szkoda,że Polacy decyzje finansowe podejmują pod wpływem impulsu (kupujmy, bo będzie drożej) a nie chłodnej finansowej kalkulacji. Dodatkowym czynnikiem było wejście w dorosły żecie i zakładanie rodzin przez wyż demograficzny przełomu lat 70-tych i 80-tych. Często dzięki pomocy finansowej rodziców i wieloletnim kredytom kupowali przewartościowane mieszkania. A wystarczyłoby poczekać kilka lat. Nie wszyscy muszą w tym samym czasie żenić się, zakładać rodziny i mieć dzieci. Można ten okres rozłożyć w czasie. Po co kolejne pokolenie wyżu demograficznego, które wszędzie musi o wszystko rywalizować: dobre szkoły, miejsca na studiach, miejsca w akademikach, dobrą pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krustyna Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.08, 09:43 Wynajme duży umeblowany pokój, osobne wejście 2 studentom,dom - bliźniak na Stabłowicach. Cena 450 zł w tym liczniki.Cicha dzielnica , dobry dojazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.08, 09:47 Nr tel. do ogłoszenia wynajmę pokoj na Stabłowicach 071/354-31-71 Odpowiedz Link Zgłoś
mufini1 po co tylu studentów 04.09.08, 10:48 czy każdy dziś musi studiować? Aż taki zdolne pokolenie mamy? WON gnojom trzeba powiedzieć! Przecież to tylko chamstwo i ku...stwo! Może 10-15% nadaje się do dalszej edukacji, a reszta do gruntowanej reedukacji! Odpowiedz Link Zgłoś
keran4 Panika wśród studentów szukających mieszkań 04.09.08, 12:45 Nigdy, za żadne pieniądze nie wynająłbym mieszkania studentowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.aster.pl 04.09.08, 17:40 SŁUSZNIE Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Rozwiązanie jest proste 04.09.08, 13:26 Więcej mieszkań socjalnych i komunalnych = mniejsza potrzeba wynajmowania lokum = niższe ceny na rynku = więcej studentów = więcej pieniędzy i szybszy rozwój miasta. No ale my mamy fontannę za 20 milionów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trójmiasto Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.limes.com.pl 04.09.08, 18:07 masz wolny pokój, kwatere, stancje? Szukasz wspólokatora? Wpisz się na www.studenckieforum.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Panika wśród studentów szukających mieszkań 05.09.08, 11:00 Studiuja tylko nieudacznicy. Popatrzcie na kariery milionerów. Czy którykolwiek z nich jest po studiach?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorosły człowiek Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.icpnet.pl 05.09.08, 19:57 Nieudacznicy to ci, którzy myślą, że po studiach świat im padnie do stóp. Niby z jakiego powodu? No chyba, że coś z tych studiów wynieśli...chociażby odrobinę samokrytyki... Odpowiedz Link Zgłoś
rilch rozwiązanie 06.09.08, 06:26 wynająć dużego kampera, może nawet łazienka będzie - lepsze to niż brak mieszkania i pewnie tańsze będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hamerykanin Albo bahor, albo studia IP: *.nwrk.east.verizon.net 08.09.08, 18:34 Na przyszlosc, to proponuje dwa razy sie zastanowic czy wazniejszy jest bahor, czy wyksztalcenie. Jak ktos nie mysli to zawsze jest praca przy kasie w Biedronce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egoistka Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.wroclaw.mm.pl 08.09.08, 23:30 Nigdy nie wynajmę studentom swojego mieszkania. Większość moich znajomych musiała szybko z nich rezygnować po interwencji sąsiadów. I na dodatek cieszę się, że jeszcze parę dni zostało do 1/10, zanim zaczną się totalne korki kiedy nastąpi inwazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmująca Re: Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.wro.vectranet.pl 09.09.08, 22:30 Może to ktoś już napisał, ale nie mam siły czytać takiej ilości komentarzy.Więc po pierwsze. Właściciele mieszkań często sami zmuszają do wyprowadzenia się na okres wakacji i o żadnych negocjacjach w tym względzie nie ma mowy. Jeśli ktoś chciał od czerwca/ lipca znaleźć sobie długotrwałe lokum, to się rozczarował- ogłoszenia były tylko na okres wakacji. Tak więc napędzanie wzrostu cen nie jest li tylko winą studentów. po drugie, większość wynajmowanych studentom mieszkań to obskurne rudery, nieremontowane od lat z umeblowaniem- dosłownie- rozpadającym się na części. O jakich corocznych remontach pisze autor tej notki? O właścicielu, który coś takiego uskutecznia jeszcze nie słyszałam. Owszem, jest to często argument- "musicie się wyprowadzić bo będę remontować"- wykorzystywany by najemcy wyprowadzili się na czas wakacji (patrz: po pierwsze). Co wisielczo zabawne, te deklaracje wynajmujących nie są wprowadzane w czyn. Dla jasności, piszę nie tylko o swoich doświadczeniach- osób, które mają podobne, znam MNÓSTWO. Wolałabym, aby artykuły w prasie nie były pisane z punktu widzenia osoby która nie zagłębiła się dostatecznie w opisywany problem- a tu, niestety, mam wrażenie, tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sverige przystojnemu studentowi wynajme mieszkanie. IP: 195.67.149.* 13.09.08, 13:46 ARTURKRAUZE@HOTMAIL.COM 0046 733 589 503 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sverige Re: przystojnemu studentowi wynajme mieszkanie. IP: 195.67.149.* 14.09.08, 13:44 0046 46 211 97 29 ARTURKRAUZE@HOTMAIL.COM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emma Panika wśród studentów szukających mieszkań IP: *.centertel.pl 16.09.08, 09:13 W tym roku zaczynam studia na Uniw. Przyrodniczym. Bede mieszkać w akademiku- na szczęście! Nie powiem, szukałam mieszkania / pokoju/ stancji... I powiem tak: ogłoszenia, zamieszczane przez wynajmujących często mijają się z prawdą. Przykład? Mieszkam ponad 300km od Wrocławia. Znalazłam kilkanaście ofert, pojechałam aby zobaczyć jak wyglądają mieszkania... Przeraziłam się... W ogłoszeniu Pani ogłasza, że wynajmie pokój dla studentek, osobne wejście do domu, sprzęt AGD w b.dobrym stanie. Pojechałam i co zobaczyłam? Pokoik znajdował się w piwnicy ;] Sprzęt AGD ''dobrej jakości"" to mała przenośna kuchenka turystyczna pamiętająca lata 80-te i malueńk lodówka turystyczna;] A co najlepsze, Pani sądziła, ze ja będę wracać do pokoju tylko na noc, bo przecież ''uczyć się, trzeba poza pokojem. Na uczelni'' ;] Odpowiedz Link Zgłoś