Gość: X.X. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 17:01 Chciałbym wiedzieć, a nie wiem. Czy na Wiśle, czy na Warcie? Na Opolu, czy Krakowie? Pomóżcie mi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dolnoślązak Re: "po łebkach" IP: *.lanet.wroc.pl 10.10.03, 19:24 Zależy o co pytasz: krainę geograficzną, historyczną, czy jednostkę administracyjną. Z konieczności moja odpowiedź będzie zdawkowa. Mam nadzieję, że pytasz poważnie, bo aby udzielić ci choć takiej odpowiedzi, trzeba będzie trochę postukać w klawisze... Począwszy od zachodu, za granicę historycznego Śląska uważa sie rzeki Bóbr i Kwisę, następnie granica zwraca się na południowy wschód i wiedzie pasmami Sudetów, obejmując źródła dopływów Odry i Kotlinę Kłodzką. Następnie granica przebiega pasmem Gór Bystrzyckich i Orlickich, a następnie grzbietem Jesionika Hrubego i Niskiego, aż do Bramy Morawskiej. Granica przecina Bramę Morawską wzdłuż działu wodnego Odra - Dunaj, a następnie prowadzi pasmem Jawornika aż do szczytu Wielka Racza. Potem granica pokrywa się z biegiem Soły i masywu Baraniej Góry i Klimczoka, dalej rz. Białą dociera do Wisły. Stąd granica zwraca sie ku zachodowi, wzdłuż Wisły, a dalej na pólnoc działem wodnym Odry, Wisły i Warty do rz. Liswarty, przez co Bytom i Woźniki nie należą do pierwotnego obszaru Śląska. Dalej granica przechodziła wzdłuż Liswarty i Prosny prawie do Ołoboku tak, że Ostrzeszów i Kępno należały do Śląska. Później granica przebiegała wzdłuż Baryczy, obejmując Górę, a potem dalej obejmując Wschowę i Świebodzin i dalej wzdłuż Odry aż do ujścia Bobru. Tyle prof. Semkowicz w "Historyczno-geograficznych podstawach Śląska". Nie wiem do czego ta wiedza jest Ci potrzebna. Wiedz, że o samym Ślasku i o zmianach trytorialnych i administracyjnych na jego obszarze powstały liczne prace naukowe. W biblitece Instytutu Historycznego UWr będziesz mógł(a) znależć satysfakcjonującą i o wiele bardziej wszechstronną niż moja odpowiedź na dręczące Cię pytania. Pozdrowienia. dolnoślązak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X.X. Re: "po łebkach" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 20:38 Wielkie dzięki za poświęcenie mi czasu. Z mojego punktu widzenia najważniejszy jest wschodni odcinek granicy Śląka, gdyż co osoba to inna opinia na ten temat. Ja sam jestem z pierwszego nieśląskiego miasta - Sosnowca. Dla mnie przypisywanie tego miasta do Śląska tylko dlatego, że wszedł po rozbiorach w skład tzw. Nowego Śląska jest bezpodstawne. -- forum OWzSZDiZM strona internetowa OWzSZDiZM Odpowiedz Link Zgłoś
pulsatilla1214 Re: Gdzie się kończy Śląsk? 07.04.04, 22:12 Granica wschodnia: od źródeł rzeki Brynicy do jej ujścia do Przemszy, następnie Przemszy aż do ujścia do Wisły. Ale co z Podbeskidziem? Andrychów na pewno Małopolska, Ziemia Żywiecka raczej też. To co, granica pasmem Beskidu Śląskiego? Czy moze po Sołę? Odpowiedz Link Zgłoś
wauach Re: Gdzie się kończy Śląsk? 08.04.04, 08:19 Slask sie nie konczy. On trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
arcykr Re: Gdzie się kończy Śląsk? 08.04.04, 08:29 pulsatilla1214 napisał: To co, granica pasmem Beskidu > Śląskiego? Czy moze po Sołę? Po rzeke Biala przeplywajaca przez srodek Bielska-Bialej. Przed zjednoczeniem miasta Bielsko bylo miastem slaskim, a Biala (zwana tez Biala Krakowska) - malopolskim. W B-B sa takie pary dzielnic jak Mikuszowice Slaskie i Mikuszowice Krakowskie. Wiele na ten temat napisano tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Gdzie się kończy Śląsk? IP: 212.143.118.* 08.04.04, 12:58 A co z Dolnym Slaskiem? Przeciez nie konczy sie z granica niemien, na Odrze. jak sie przekrazca granice w Zgorzelcu (na tym nowym przejsciu w Jedrzychowicach) to zaraz za nia, po stronie niemieckiej pisze: NIEDERSCHLESIEN (Dolny Slask) I to trwa tak mniej wiecej do Hoyerswerdy (dawny teren Luzyc)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislavius Re: Konkurs z nagrodą! IP: *.core.lanet.net.pl 08.04.04, 13:49 Rację mają ci, którzy twierdzą, że zachodnią granicę Śląska wyznaczają rzeki Bóbr i Kwisa. Tereny, o których piszesz to rzeczywiście Łużyce, które Prusacy przyłączyli do Śląska na początku XIX wieku. Powodem takiego posunięcia była zapewne idea ustanowienia prowincji zamieszkałej w znacznej mierze przez ludność pochodzenia słowiańskiego. Toteż obszar ten nazywany był "Śląskiem Pruskim" i jako Niederschlesien funkcjonuje w dzisiejszych Niemczech, choć de facto częścią Ślaska nie jest. Poniżej zamieszczam link z ciekawymi mapkami. www.cku.bytom.pl/konkurs/prace/zsms/strona/atlas/mapy.htm# Mapka przedstawiająca Śląsk na początku XIX wieku pochodzi z pracy K. Popiołka "Historia Śląska", czego autor strony nie podał. Anka natchnęła mnie do ogłoszenia konkursu. Większość Ślązaków wie, gdzie przechodzi granica między Śląskiem Dolnym i Górnym. Pytanie konkursowe brzmi: skąd się wzięły nazwy obu części Śląska? Na zwycięzcę czeka uścisk dłoni prezesa (wirtualny). Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Konkurs z nagrodą! 08.04.04, 16:20 Sama nazwa "Śląsk" (Silesia) zapewne (według najnowszych hipotez) od indoeuropejskiego słowa oznaczającego ciek wodny czy miejsce podmokłe. Określenia Górny i Dolny od biegu Odry lub od odległości danej cześci kraju do metropolii - to o bliżej Wrocławia dolne, to co dalej górne. Nazw Śląsk Dolny i Górny zaczęto używać dopiero w XV wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vratislavius Re: Konkurs z nagrodą! IP: *.core.lanet.net.pl 08.04.04, 17:43 Konkurs nie był przeznaczony dla profesjonałów! Mimo to obiecana nagroda: GRABA! (wirtualna). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnyyyy Re: Konkurs z nagrodą! IP: 62.233.177.* 09.04.04, 14:00 dolnoślązaku, na którym roku historii jesteś??? a może jesteś pracownikiem naukowym? nie musisz podawać nazwiska :-) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Konkurs z nagrodą! 09.04.04, 15:06 Jestem hobbistą. Za nagrodę dziękuję i pozdrawiam z Górnego Śląska. Wesołych Świąt. Odpowiedz Link Zgłoś