Dodaj do ulubionych

Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku

12.10.08, 18:11
Ciemny naród:) Najlepiej całkiem zlikwidować produkcje prądu bo elektrownie
węglowe trują, atomowe wybuchają, wiatrowe straszą a wodne to ryby giną.
Ciekawe co na to ekoludki, którzy są za budową elektrowni wiatrowych skoro
"nietoperzom pękają płuca":)
Obserwuj wątek
    • 1410_tenrok wystarczy, abys pojechał do Saksonii 12.10.08, 18:54
      i będziesz wiedział, jak ten monstra potrafią zniszczyć krajobraz.
      • Gość: yoonac Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: *.devs.futuro.pl 13.10.08, 07:23
        1410_tenrok napisał:

> i będziesz wiedział, jak ten monstra potrafią zniszczyć krajobraz.

Tak się skłąda że jadąc kilkakrotnie w ostatnim czasie do
        Braunschweig widziałem trochę wiatraków. Widziałem je również w
        Skandynawii i mam odmienne zdanie czy psują czy nie
        • Gość: mk Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 10:17
          a byłeś w takim Międzygórzu? Przecież to urocze, drewniane, willowe
          miasteczko pod Iglicznią, z której rozciąga się piękny widok na
          kotlinę.
          JAk do takiego, ładnego krajobrazu dopasować te prostackie słupy-
          wiatraki? Nie da się, bo to tak jakby na rynku w Krakowie postawić
          n.p. maszt do telefonii komórkowej
          • Gość: ja Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: 151.193.120.* 14.10.08, 14:35
            taki maszt wg. mnie idealnie wpasowałby się w klimat krakowskiego ryneczku.
            • Gość: eko nomiczny ludek Po pierwsze farma a nie ferma, IP: *.limes.com.pl 14.10.08, 15:04
              po drugie - estetyka jest kwestia wzgledna (mi sie podobaja ale nie w jakims
              mega zageszczeniu), po trzecie wazniejsza jest suma wszystkich zyskow i strat a
              nie wybiorcze wyciaganie watkow jak w wiekszosci komentarzy. po czwarte -
              elektrownie atomowe nie sa dzielem wolnego rynku, nie ma prywatnych elektrowni
              atomowych, WSZYSTKIE sa grubo dotowane przez panstwa. po piate - w ciagu
              ostatnich 10 lat Niemcy zbudowaly kilkastet biogazowni (na slome, trociny, osady
              sciekowe) o mocy rownej dwukrotnosci projektowanej w latach 80tych elektrowni
              jadrowej Zarnowiec. A to dopiero poczatek ich planow w tym zakresie. A gdzie
              jest na tym tle Polska? w wielkiej, ignoranckiej d...

Ale powoli sie uczymy, conieco sie zmienia. Potencjal biomasy mamy gigantyczny,
              wiatru spory, wody niewielki ale lokalnie calkiem calkiem - jak w sudetach np.
              Bedzie niezle! Byle robic to z glowa i nie sluchac prawackich lewackich
              ekologicznych i biznesowo-korupcyjnych oszolomow, tylko dochodzic do sensownego
              kompromisu.
              • Gość: wroclawjacek Re: Po pierwsze farma a nie ferma, IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:08
                > po drugie - estetyka jest kwestia wzgledna (mi sie podobaja ale nie w jakims
                > mega zageszczeniu),
                mi się kiedyś koło Bogatyni ( w Saksonii) podobały ale teraz jest ich tam zbyt
                wiele.
                Ale co innego wiatraki przy kopalniach węgla brunatnego a co innego w Kotlinie
                Kłodzkiej.
                W sąsiednim artykule padają że Twierdzę Klodzką w ciągu roku odwiedziło dwa razy
                więcej turystow niż w roku poprzednim.
                Tam jest ogromy potencjał do zrobienia kasy na turystyce.

>nie ma prywatnych elektrowni
                > atomowych, WSZYSTKIE sa grubo dotowane przez panstwa
                Elektrownie atomowe to dobre źródła ale koszty budowy są ogrone i zwracają się
                po 30 latach.
                Na nich prywatne cwaniaczki nie zarobią.
                Co do dotowania to wiatraki w pOlsce też będą ze względu na słabe warunki wiatrowe.

>Potencjal biomasy mamy gigantyczny,
                Pytanie tylko po co mamy uwalić enerrgetyke węglową skutkiem opłat za emisję CO2
                aby spalać biomasę kotra zapewne podobne zanieczyszczenia będzie emitowac.

NA RM jest kilka audycji pokazujących ze Polska opracowała jedyną na świecie
                metodę gazyfikacji węgla.Tego węgla mamy więcej niż kiedykolwiek sądziliśmy.
                Swiat zazdrości Polsce że dzięki tej metodzie i zasobom węgla moze się
                uniezależnić od obcej energii.
                Rosjanie to wiedzieli i utrudniali rozwój projektu abyśmy kupowali ich gaz.
                Dziś też są lobby ktore hamują prace.
                www.radiomaryja.pl/dzwieki/2008/03/2008.03.30.rn18tv.mp3
                Warto tam poszukać innych audycji na temat np zródeł geotermalnych itp.

> wiatru spory, wody niewielki ale lokalnie calkiem calkiem - jak w sudetach np.

• Gość: wroclawjacek Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:10
          > Tak się skłąda że jadąc kilkakrotnie w ostatnim czasie do
          > Braunschweig widziałem trochę wiatraków. Widziałem je również w
          > Skandynawii i mam odmienne zdanie czy psują czy nie

Ciekawe czy twe zdanie byłoby takie samo gdybyś tam mieszkał i liczył na turystów ?
      • Gość: albis Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: *.crowley.pl 14.10.08, 20:25
        Natomiast elektrownie węglowe, zwłaszcza na węgiel brunatny,
        wspaniale wpływają na krajobraz. Nie wiesz czy nie pamiętasz, jak
        wyglądały Karkonosze i Góry Izerskie 20 lat temu, PRZED zamknięciem
        większości niemieckich elektrowni w tym rejonie? Elektrowni na
        węgiel brunatny.
        • Gość: wroclawjacek Re: wystarczy, abys pojechał do Saksonii IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:20
          > Natomiast elektrownie węglowe, zwłaszcza na węgiel brunatny,
          > wspaniale wpływają na krajobraz. Nie wiesz czy nie pamiętasz, jak
          > wyglądały Karkonosze i Góry Izerskie 20 lat temu, PRZED zamknięciem
          > większości niemieckich elektrowni w tym rejonie? Elektrowni na
          > węgiel brunatny.
          I właśnie dlatego powinniśmy wyciągać wnioski że często skutki sa gorze niż
          korzyści.
          Dlatego większość wiatraków stawia się w okolicach Turoszowa bo tam jest już
          krajobraz księżycowy z powodu odkrywek.
          Ale co innego stawiać wiatraki tam gdzie można zrobić kasę na zdrojowiskach.
          Przecież taki wiatrak widać z 20 km nie mówiąc o farmie a ludzie jadą tam
          fotografować panoramy .Jadą na odpoczynek bo szukają miejsc bliskich naturze
          .Kotlina Kłodzka rozwinęła się dzięki turystyce a ta dzięki budowie kolei.
          Ile tam pięknych dolin w których można by zrobić wysypiska śmieci .
          Pięknie wygląda wysypisko śmieci w takiej kotlince przy torowisku w Wałbrzychu.
          Aż chce się zawrócić ujrzawszy taki widok z okien pociągu.

• tomek854 Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 12.10.08, 19:17
      yoonac napisał:

> Ciemny naród:) Najlepiej całkiem zlikwidować produkcje prądu bo elektrownie
      > węglowe trują, atomowe wybuchają, wiatrowe straszą a wodne to ryby giną.
      > Ciekawe co na to ekoludki, którzy są za budową elektrowni wiatrowych skoro
      > "nietoperzom pękają płuca":)

Tu nie o to chodzi. Wszystko jest dobre, ale z umiarem. A poza tym:

po co psuć krajobraz wiatrakami, które będą niewydajne (zapytaj w schronisku pod
      Śnieznikiem czy wiatrak się sprawdzał) kiedy jest tam mnóstwo możliwości
      wybudowania małych elektrowni wodnych, i to bez większych nakładów pracy, bo
      jest już mnóstwo spiętrzeń porobionych przez Niemców.
      • Gość: BartekP Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.microsoft.com 13.10.08, 13:03
        Nie sądze aby firmy które chcą stawiać wiatraki nie sprawdziły najpierw czy jest to opłacalne w danym rejonie. A wiatrak pod Śnieżnikiem się nie sprawdził bo był jakąś prymitywną konstukcją w rodzaju śmigło przyczepione do silnika od odkurzacza.
        • Gość: Pengos Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.10.08, 07:57
          Wiatraki nigdy nie są opłacalne! Są drogie w produkcji, mało wydajne, a "opłaca" się je stawiać wyłącznie dlatego, że są dotowane przez państwo które uległo lobbystom "ekologom"...

Tylko energia atomowa!
          • Gość: h Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 10:20
            no właśnie, państwo jest zmuszone odbierać drogą energię od
            własciciela wiatraka i stąd zawsze właścicielowi taki wiatrak będzie
            się opłacał, nawet gdyby kręcił się kilka razy w roku.
            • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:32
              > no właśnie, państwo jest zmuszone odbierać drogą energię od
              > własciciela wiatraka i stąd zawsze właścicielowi taki wiatrak będzie
              > się opłacał, nawet gdyby kręcił się kilka razy w roku.
              Koło mojego wujka taki wiatrak stoi więcej niż się kręci.
              Nawet nie ma kasy na naprawę śmigła.
          • Gość: NieMaToTamto Masz racje IP: *.centertel.pl 14.10.08, 12:11
            Do wytworzenia takiego wiatraka potrzeba więcej energii (z paliw kopalnych) niż
            wytworzy on podczas całego okresu eksploatacji. Granice opłacalności mogą być
            osiągnięte jedynie w Skandynawii lub wybrzeży Hiszpanii.
            Buduje się je bo państwo dopłaca, a dopłaca bo zabiera je w podatkach, akcyzach,
            etc. Kolejny wytwór socjo-lewacko-biurokratycznej UE i ekooszołomów.
          • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:30
            > Wiatraki nigdy nie są opłacalne! Są drogie w produkcji, mało wydajne, a "opłaca
            > " się je stawiać wyłącznie dlatego, że są dotowane przez państwo które uległo l
            > obbystom "ekologom"...
            Opłaca sieje stawiać w Holandii bo tam sa warunki wiatrowe pozwalajace na
            zamortyzowanie sie wiatraków.

>
            > Tylko energia atomowa!
            Ta jest dobra ale zwraca sie bardzo długo bo kosztu budowy są ogromne.
            Ale Polska ma zródła energi i technologie gotowe i tanie tak ze cały świat nam
            tego zazdrości.
            Tanio i ekologicznie. Niewyczerpalne źródła energii.
        • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 05:33
          > Nie sądze aby firmy które chcą stawiać wiatraki nie sprawdziły najpierw czy jes
          > t to opłacalne w danym rejonie.
          To nie sądź dalej.
          Nie pojmujesz że często lepsze interesy robi się na bankructwie?
          Szczególnie jest to ważne gdy korzysta się z dotacji.
          Biznesu na paru wiatrakach sie nie zrobi.
          Ale tu chodzi o przełamanie oporów ludzi. Do tego warto dołożyć.
          Potem jak juz bedzie krajobraz zeszpecony to będzie można bez oporów setkami
          wiatraki stawiać co może być opłacalne.
          Koszt to nie tylko cena betonu i projektu plus konserwacja.
          Zniszczenie walorów Kotliny Kłodzkiej to też koszt.
          Wystarczy go pomniejszyć i juz może być opłacalne to co przy obecnej cenie
          energii wydaje sie być dokładaniem.
          Ja podobny interes zrobię na wysypiskach śmieci zwożonych z całej UE .
          Dajcie mi tylko teren w Kotlinie Kłodzkiej.
          Potem możecie się dziwić dlaczego mi sie opłaca wozić śmieci tysiąc kilometrów.
          Energetyka wiatrowa w Polsce jest nieopłacalna.
          To nie znaczy że ten co wybuduje wiatrak nie zarobi.Opracowanie każdej
          technologi to przecież koszt a jednak na opracowaniu można zarabiać jeszcze
          zanim się ja sprzeda.
          W Kanadzie jest super technologia pozyskiwania ropy z piachu.
          Czy to jet opłacalne mało kto wie bo cena ropy skacze od 46-200 $ za baryłkę .
          Rząd Kanady nakazał przywrócenie księżycowego krajobrazu przetworzonego przez 30
          lat piasku na ogromnych obszarach. Koncerny na razie się do tego nie kwapią
          obiecując zrobić to później.
          Niszczymy Ziemię coraz szybciej.
          Niszczą ci co robią pieniądze.
          Zarobić , zbankrutować , uciec.
          Na Dolnym Śląsku jest wiele fabryk i instalacji, których nie ma kto rozebrać a
          przecież byly kiedyś opłacalne.
          Można niszczyć krajobraz aby dać ludziom pracę ale prąd robi się tu a sprzedaje
          tam wiec korzyść dla ludzi w regionie żadna.
          Wiatraka drzewami nie da się zasłonić tak jak fabryki.
          Wiatraki stawia się w najbardziej eksponowanych miejscach czyli tam gdzie
          najbardziej będą szkodzić (szpecić).

• Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:25
        > po co psuć krajobraz wiatrakami, które będą niewydajne (zapytaj w schronisku po
        > d
        > Śnieznikiem czy wiatrak się sprawdzał)
        Ale po co pytać , są mapy wiatrów z Polsce z ktorych wynika ze energetyka
        wiatrowa u nas nie ma szans.
        Co innego mało efektywny wiatak na Śnieżniku ktory mial zminimalizować koszty
        budowy sieci przesyłowej.
        Wiatraki pracujące do sieci energetycznej muszą być tańsze od innych źródeł
        inaczej nikt do nich nie będzie dokładał.

>kiedy jest tam mnóstwo możliwości
        > wybudowania małych elektrowni wodnych, i to bez większych nakładów pracy, bo
        > jest już mnóstwo spiętrzeń porobionych przez Niemców.
        Ale je trzeba dozorować wiec zarobi na tym tylko osoba mieszkająca przy takij
        elektrowni a tymczase ma wiatrakach mzoe grupa cwaniaczkow zarobić i chyba
        rzeczywiście więcej na dotacjach niż na eksploatacji.

kiedy jest tam mnóstwo możliwości
        > wybudowania małych elektrowni wodnych, i to bez większych nakładów pracy, bo
        > jest już mnóstwo spiętrzeń porobionych przez Niemców.
        >
        >
    • Gość: Banan Nie ma gminy Międzygórze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.08, 19:32
      Nie ma gminy Międzygórze. Poziom polskiego dziennikarstwa jest żałosny,
      dziennikarce nie chciało się nawet zajrzeć do internetu, żeby to sprawdzić.
      Dlatego nie ufam temu co czytam w gazetach.
      • Gość: k.lubiniecka Re: Nie ma gminy Międzygórze! IP: *.wroclaw.agora.pl 13.10.08, 14:24
        Mój błąd. Nie wiem skąd wzięłam to Międzygórze. Myślałam o
        Międzylesiu, oczywiście. Przepraszam za pomyłkę. katarzyna lubiniecka
        • Gość: Banan Re: Nie ma gminy Międzygórze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.08, 21:10
          Muszę Panią Redaktor pochwalić za przyznanie się do błędu :)
    • Gość: M walka z wiatrakami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.08, 19:36
      Najbardziej krajobraz szpecą te rudery, w których ci ludzie
      mieszkają. Tyle lat minęło od tzw. komuny, a dalej widać wszędzie
      szare odrapane domy i sypiące się tynki. Wystarczy przekroczyć
      granicę z Czechami i już tego jest mniej, mimo, że akurat ta część
      Czech do najbogatszych i najbardziej zadbanych nie należy.
    • Gość: ir Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.lanet.net.pl 12.10.08, 20:36
      Ciekawe ze jak jadę na narty na Czarną Góre to w 50% jest zamknięte
      bo wieje.To się będzie opłacało budować.A mi śię podobają takie
      fermy.
      • Gość: Zuzia Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.08, 20:41
        Tusk walczy przeciwko ojcu Rydzykowi. Geotermia jest na indeksie. Muszą być
        zatem wiatraki tuż nad waszą głową. Trudno.
        • Gość: Bartek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.tsi.tychy.pl 12.10.08, 23:44
          Co na to psychiatra?
          • Gość: Gość Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:27
            Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Co na to psychiatra?

;;;;;;; nic, dowodzi wojskiem.
          • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:38
            >>Tusk walczy przeciwko ojcu Rydzykowi. Geotermia jest na indeksie. Muszą >>być
            >>zatem wiatraki tuż nad waszą głową. Trudno.

>Co na to psychiatra?
            Nie udawaj durnia.
            Rydzyk prowadził wiercenia na pozyskanie energii geotermalnej jednej z najtańszych .
            Znam człowieka prezesa Funduszu Ochrony Środowiska który dał dotację na prace
            które nie są badaniami bo ich efektywność jest oczywista.
            Tusk człowieka uwalił zaraz po tym jak dorwał się do władzy fundusze ociął.
            A ze to jest opłacalne :
    • Gość: zenon Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.eranet.pl 12.10.08, 20:50
      Generalnie dla kazdego kto czai ten temat takie wiatraki to bezsens,
      slepa uliczka. Drogie, szpeca krajobraz i nie wszedzie da sie je
      wykorzystac. W mikroskali moga sie sprawdzic. Oczywistym jest, ze
      pozyskiwanie energii slonecznej to podstawowa droga. Sa juz
      opracowane teoretyczne modele superwydanych ogniw, ale nie ma
      technologii (w skali nano-), zeby je zrobic. Mozni tego swiata
      powinni juz dawno radykalnie zwiekszyc presje na opracowanie takich
      rozwiazan i wywolac tym kolejny przewrot technologiczny. Ale
      gospodarka oparta na paliwach kopalnych byla im na reke, mozna bylo
      kontrolowac produkcje energii i uklad sil na swiecie. Teraz
      obserwujemy powolne bankructwo tego systemu. Na swiecie przybywa
      ludzi, chca miec luksusy na produkcje ktorych nie starcza zasobow a
      przede wszystkim energii. Albo to pieprznie albo ktos wreszcie
      pojdzie po rozum do glowy.
      • Gość: ron5 Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 21:06
        śmieszą mnie ci obrońcy krajobrazu.Od 1945 domy w kotlinie nie
        widziały szczotki,pedzla i farby,wandale tam się osiedlili i
        zdewastowali piękne miejsca.
        Banda leni i brudasów.
        • Gość: malgosia Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: 217.153.29.* 13.10.08, 07:27
          Przypuszczam, ze i azbestu tez tam od diabla i ciut ciut jest. Ale to wiatraki przeszkadzaja, nie azbest na dachach.... A jak bedzie przeszkadzal, to do lasu go, a co. Szkoda pieniedzy na zgodna z ochr. srodowiska utylizacje.... Ech durny narod
        • Gość: yooonac Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.devs.futuro.pl 13.10.08, 07:29
          Zgadzam się że energia wiatrowa jest przecięnym pomysłem ale takim
          samym pomysłem jest energia słoneczna ponieważ kolektory słoneczne
          musiały by zajmować sporą powierzchnię.
          • Gość: zenon Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.eranet.pl 13.10.08, 10:38
            Zwykle kolektory tak. Ale mam na mysli zupelnie nowe materialy
            polimerowe. Cieniutkie, elastyczne folie, ktore mozna barwic na
            rozne kolory a ktore moga pokrywac dachowki, elewacje domow etc. Sa
            tez eksperymentalne rozwiazania umieszczane w szybach. Caly duzy
            drapacz chmur moglby produkowac duze ilosci energii elektrycznej.
            Kazdy dom w dzien przy dobrej pogodzie zamienialby sie w mala
            elektrownie, w nocy ja pobieral. Oczywiscie wymaga to kompletnej
            zmiany obecnego systemu produkcji i dystrybucji energii elektrycznej
            i, co jeszcze powazniejsze, zmiany mentalnej.
            • tbernard Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 13.10.08, 11:14
              > Kazdy dom w dzien przy dobrej pogodzie zamienialby sie w mala
              > elektrownie, w nocy ja pobieral.

A gdzie by magazynował?
              • Gość: zenon Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.eranet.pl 13.10.08, 11:59
                > A gdzie by magazynował?

Tutaj tez mamy problem. Trzeba stworzyc nowe akumulatory, moze byc
                tez wodor, z ktorego energia bedzie produkowana przy pomocy ogniw
                paliwowych. Ale trzeba zintensyfikowac dzialania, bo za 20 lat
                obudzimy sie w kompletnej dupie.
              • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:02
                > > Kazdy dom w dzien przy dobrej pogodzie zamienialby sie w mala
                > > elektrownie, w nocy ja pobieral.
                >
                > A gdzie by magazynował
                Pod domem buduje się zbiornik energii który stanowią kamienie magazynujące
                ciepło.Nanotechnologia pozwoli na opracowanie nowych akumulatorow energii
                elektrycznej ale domy potrzebują więcej energii cieplnej niż elektrycznej.
                Mało kto korzysta z pomp ciepła a ciepło jest w ziemi.
                Z jednego kilowata energii pompy cieplnej uzyskuje sie 3 kW.
                Trzeba tylko "potanić" produkcję urządzeń.

• Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:57
            > Zgadzam się że energia wiatrowa jest przecięnym pomysłem ale takim
            > samym pomysłem jest energia słoneczna ponieważ kolektory słoneczne
            > musiały by zajmować sporą powierzchnię.
            Bzdury opowidsz nie znajc tematu.
            Energia wiatrowa to prysz w stosunku do ogromu energi słonecznej.
            Słonce dociera tak samo na całuym świecie a wiatry potrzebują ogromnych
            przestrzeni aby sie rozpedzić.
            To sa tak niewielkie moce że postawienie farmy wiatraków powoduje spadek siły
            wiatrów w regionie.
            Co do powierzchni na kolektory słoneczne to każdy dom ma powierzchnię dachu
            większą niz zapotrzebowanie na energię.
            To są minimalne koszty postawienie kolektorów które zwracają się dużo szybciej
            niż energia z wiatraka , która jest droga w budowie i długa w amortyzacji i
            konserwacji.
            Rozwój ogniw fotowoltaicznych dzięki nanotechnologi również trwa. Dziś już sa
            farby którymi wystarczy pomalować powierzchnie aby uzyskać ogniwo słoneczne. Są
            szyby okienne pracujące jako ogniwa.
            Te rzeczy nie szpecą .Nie dorabia sie jeden kosztem innych którym pod nosem
            stawia wiatraki.

• Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 03:48
        > Generalnie dla kazdego kto czai ten temat takie wiatraki to bezsens,
        > slepa uliczka. Drogie, szpeca krajobraz i nie wszedzie da sie je
        > wykorzystac. W mikroskali moga sie sprawdzic.
        Ale przeciez mapy wiatrów ( w końcu da sie policzyć efektywność ) mowią ze
        Polska nie nadaje sie do energetyki wiatrowej.
        Nam potrzeba małej retencji wodnej co pokazuja ostanie powodzie. Niemcy stawiali
        na małe lokalne elektrownie na Dolnym Śląsku i chyba wiedzieli co robili.
        Kiedyś byly problemy z synchronizacją z siecią krajową więc te elektrownie
        pracowały lokalnie. Energetyka nie chciała kupować energii od tych małych wiec
        po komunie słabo się rozwinęły.
        Ostatnio buduje się zbiorniki retencyjne aby lasy nie wysychały to i może dałoby
        się mini elektrownie postawić łącząc koszty które są na budowę małej
        retencji.Rozwój elektroniki być może pozwoliłby na bezobsługową pracę elektrowni
        wodnych i synchronizację ich z siecią krajową.

>Mozni tego swiata
        > powinni juz dawno radykalnie zwiekszyć presje na opracowanie takich
        > rozwiazan i wywolac tym kolejny przewrot technologiczny.
        Polska leży na wulkanie energii.
        Mamy najlepszą technologie pozyskiwania energii np gazyfikacji węgla i to dużo
        czystszą od stosowanej w USA .
        Polecam poszukac tam wiecej takich audycji.

• amdrzej11 Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku 13.10.08, 10:27
      Mam nadzieje, ze nikt nie zgodzi sie na budowe tego obrzydliwstwa w
      Kotlinie Klodzkiej!
    • Gość: płonący wiatrak Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.08, 10:34
      Ciemny komentarz, nie naród - ludzie mają prawo protestować i bronić swojej
      ziemi przed monstrualnymi instalacjami niezależnie co one produkują - prąd, czy
      świńskie odchody. Ciemni to są bezkrytyczni fanatycy "postępu": kolesie, którzy
      co miesiąc zmieniają komórki i przedłużają sobie przyrodzenie autami, które palą
      25 litrów na 100km.
      W Kotlinie Kłodzkiej jest wystarczająco dużo możliwości spiętrzania wody - w tym
      planowany od od 30 lat zbiornik nad Bystrzycą. Nie ma absolutnie żadnego
      rozsądnego argumentu za budową ferm wiatrowych koło Międzylesia, poza
      niedorzeczną argumentacją "że Unia wymaga prądu ze źródeł odnawialnych"
      Pozdrawiam wszystkich obrońców tej unikatowej krainy i jestem pewien, że na
      każdyj jad jest protiwjadienie. Nie pozwolimy na kradzież Kotliny grupce cwanych
      geszefciarzy wyłudzających dotacje na paranoiczne projekty. No pasaran!
    • Gość: mapa Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.10.08, 11:25
      skoro nie chca wiatrakow, beda skazani na atomowke
      • tomek854 Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 13.10.08, 13:54
        Gość portalu: mapa napisał(a):

> skoro nie chca wiatrakow, beda skazani na atomowke

Ja bym wolał mieszkać z widokiem na atomówkę niż wiatraki ;-)
        • wpiwnicznejizbie Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 14.10.08, 07:17
          tomek854 napisał:

> Gość portalu: mapa napisał(a):
          >
          > > skoro nie chca wiatrakow, beda skazani na atomowke
          >
          > Ja bym wolał mieszkać z widokiem na atomówkę niż wiatraki ;-)
          > Jak Ci zona albo corka na raka zachoruje,to inaczej bedziesz
          myslal.Nawet z francuskich atomowek wyciekaja radioaktywne
          zanieczyszcenia.Geoterma jest najwydajniejsza.
          • Gość: Pengos Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.10.08, 08:02
            No proszę, kolejny który uwierzył idiotom z Greenpeace, że atom jest be :) Elektrownia atomowa jest znacznie bezpieczniejsza od wszelkich hut i syfiących elektrociepłowni węglowych - i wierz mi, bardzo bym się ucieszył gdyby w mojej okolicy wszystkie węglowe śmierdziele zostały zastąpione atomem.
          • tomek854 Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 14.10.08, 16:14
            Moj drogi, mieszkalem przez wiele lat we Wroclawiu niedaleko Hutmenu i
            gwarantuje Ci ze taka huta wydala o wiele wiecej szkodliwych izotopow niz
            elektrownia atomowa. I nie w skrzyneczkach wywozonych przez ciezarowki tylko
            rozpyla do atmosfery z kominow...
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:05
        > skoro nie chca wiatrakow, beda skazani na atomowke
        Ależ atomówka to niezłe źródło.
        Nie musi stać w kurorcie.
        Atomówka szpeci tak samo co fermy wiatraków ale moce są nieporównywalne wiec nie
        trzeba szpecić całego kraju stawiając słupy gdzie popadnie.
        Polska ma zródła geotermalne ktore super się nadaja go grzania miejscowości tupu
        kurorty Kotliny Kłodzkiej.
    • Gość: polak Będzie reaktor IP: *.fluendo.com 13.10.08, 18:15
      Będzie reaktor, nie ma siły. Dobrze, że ludzie - może i nieświadomie - kierują
      się w stronę najczystszego i najpewniejszego ze znanych źródeł energii.
      • Gość: wroclawjacek Re: Będzie reaktor IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:09
        > Będzie reaktor, nie ma siły. Dobrze, że ludzie - może i nieświadomie - kierują
        > się w stronę najczystszego i najpewniejszego ze znanych źródeł energii.
        Nie obrażaj ludzi :)
        Oni dobrze wiedzą co im wygoni turystów z Kotliny Kłodzkiej.
        Tu nie ma mowy o nieświadomości. Wiadomo ile kosztują wiatki i inne źródła.
        Ekonomia podpowiada wiatrakom nie no chyba ze w okolicach Wolina.
        Cwaniaki i złodzieje robią kasę nawet na stratach.

• poohdrummer Ok! 14.10.08, 07:27
      To nich im postawia zamiast wiatrakow elektrownie atomowa - w koncu
      z czegos trzeba robic prad, nie?
    • Gość: antywiatrak Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.uni.wroc.pl 14.10.08, 08:49
      Jeśliby wszystkim zainteresowanym przedstawiono porządny raport o
      plusach i o minusach elektrowni wiatrowych, to myślę, że ludzie
      byliby mniej rozgorączkowani. Bo w pierwszym odruchu wszyscy chcą
      wiatraków, ale zaraz potem dodają, że nie chcieliby obok wiatraków
      spacerować, a tym bardziej zamieszkać. Co zatem z rozwojem
      agroturystyki na tamtym terenie. Poza tym jesteśmy w Unii, a Unia
      również ma tutaj coś do powiedzenia. Elektrownie są problemem, a co
      będzie z wiatrakami za 20-50 lat, gdy okażą się niedochodowe? Kto je
      rozbierze? Na pewno nie inwestor, na pewno nie właściciel
      wydzierżawionego gruntu! Czy już na zawsze będą elementem
      krajobrazu? A może bardziej opłacałoby się nam chronić to, czego
      mamy tak mało - Polska jest najczęściej plaskata i w porównaniu z
      innymi krajami nieatrakcyjna krajobrazowo.
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:16
        > Jeśliby wszystkim zainteresowanym przedstawiono porządny raport o
        > plusach i o minusach elektrowni wiatrowych, to myślę, że ludzie
        > byliby mniej rozgorączkowani.
        Ależ ludzie są rozgorączkowani bo wiedzą że energetyka wiatrowa jest mocno
        problematyczna i rozwija się głownie dzięki dotacjom.
        Powinna być rozwijana na terenach gdzie są wiatry pozwalające się zamortyzować
        elektrowniom w 10-15 lat czyli na wybrzeżu.

>A może bardziej opłacałoby się nam chronić to, czego
        > mamy tak mało - Polska jest najczęściej plaskata i w porównaniu z
        > innymi krajami nieatrakcyjna krajobrazowo.
        tego nie wiedzą ci co nie jeżdż w gory dla oglądania widokow.

• emeryt21 Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku 14.10.08, 09:17
      Nie widze powodow dla ktorych nie zgadzalbym sie na wybudowanie
      wiatrakow w mojej okolicy.Dlatego proponuje,zeby protestujacym
      odciac prad(przynajmniej na jakis czas).Niech wroca do swieczek i
      lamp naftowych.Zobacza jak to romantycznie....
      • Gość: n do emeryta 21 IP: 83.238.13.* 14.10.08, 10:44
        Szanowny Panie, gdyby miał Pan choc nikłe pojęcie o tym jak ogromne
        wibraje i hałas powoduja taklie wiatraki to nie pisałby Pan takich
        bzdur że aż aię Pana żal robi.. Juz pomijając fakt, że pola pełne
        wiatraków dewastują srodowisko powodując ucieczkę wszystkiego co
        żywe i zabijąjac tym ekosystemy (żaden las bez zwierzat i owadów
        długo nie przetrwa), wiatraki mogą bardzo nieprzyjemnie wpływac na
        ludzkie samopoczucie i zdrowie. Z całego serca życzę Panu mieszkania
        obok takiej fermy, wtedy Pan sie przekona..
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:22
        > Nie widze powodow dla ktorych nie zgadzalbym sie na wybudowanie
        > wiatrakow w mojej okolicy.
        Kup sobie pensjonat to ci goście powiedz dlaczego przestają przyjeżdżać.

Dlatego proponuje,zeby protestujacym
        > odciac prad(przynajmniej na jakis czas).
        Ale debilizm.
        Prąd jest od stu lat choć nie było elektrowni wiatrowych.
        Moc elektrowni wodnej których na Dolnym Śląsku pełno jest nieporównywalnie
        większa od mocy wiatraków.
        Dodatkowo retencja zapewnia nawadnianie i ochronę przeciwpowodziową.
        Właśnie kilka dni temu oddano kilka zbiorników bo te tematy są bardzo zaniedbane.
        Jest woda jest i prąd a zbiorniki i tak będą budowane.
        Polecam oglądnąć zaporę w Międzygórzu.

Niech wroca do swieczek i
        > lamp naftowych.Zobacza jak to romantycznie..
    • g.r.a.f.z.e.r.o Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku 14.10.08, 09:59
      Wiatraki są jednym z najgłupszych sposobów produkcji energii - Bardzo wysoki
      koszt materiałowy(co najmniej 2 razy więcej betonu i stali niż na elektrownię
      atomową o tej mocy(i to zakładając idealną wydajność wiatraków)) i niszczą
      krajobraz w stopniu nie mniejszym niż hałdy żużlu.
    • Gość: 3kola <-------------------------------- -- HIT IP: *.ists.pl 14.10.08, 10:05
      Panie "ałtorze" FERMA to nie to samo co FARMA.

Budujemy bez betonu: klikaj.bubb.pl
    • Gość: Taaa Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.net-partner.pl 14.10.08, 10:34
      poczytajcie
      www.flatrock.org.nz/topics/environment/energy_options.htm
    • Gość: sol Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.eranet.pl 14.10.08, 10:44
      Nie ma idealnych konstrukcji - źródeł energii. Wiatraki mają
      mnóstwo wad i wcale nie dziwię się mieszkańcom Kamieńczyka.
      Widziałam, jak wiatraki oszpeciły przepiękne wcześniej pejzaże na
      hiszpańskich wyspach. Serce boli. Poza tym są to prawdziwe młynki
      dla ptaków. Mielą równo :-(. Wydajność wiatraków jest tak słaba, że
      w sumie nie jest w stanie zrekompensować szkód, jakie czynią.
      • tk_s Szpecą krajobraz 14.10.08, 11:01
        Mam wrażenie, że kilka wiatraków na płaskim terenie (np. w okolicach
        Włocławka) uatrakcyjnia nasz nudny krajobraz. Niestety we wszystkim
        można przegiąć. W okolicach Lizbony widziałem wiatraki na KAŻDYM
        szczycie wzgórza. I to dopiero wygląda fatalnie - wzgórze-wiatrak,
        wzgórze-wiatrak... Makabra. A co do ptaków, to może trzebaby jakieś
        siatki zabezpieczające rozwiesić, to chyba nie jest jakiś wielki
        koszt...
        --------------------------------------------------------
        Wszyscy jesteśmy trochę odchyleni. Bać się należy tych normalnych...
        (Jack Carter)
        --------------------------------------------------------
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:29
        > Nie ma idealnych konstrukcji - źródeł energii.
        Polska ma idealne warunki do pozyskiwania energi geotermalnej czego nam
        zazdroszcza inne kraje.

Wydajność wiatraków jest tak słaba, że
        > w sumie nie jest w stanie zrekompensować szkód, jakie czynią.
        To zalezy od miejsca.
        Być mozę Kotlina Klodzka nadawala by się lepiej niż Polska ale generalnie
        warunki wiatrowe mamy takie ze energetyka wiatrowa sie nie będzie rozwijac bez
        dotacji.
    • Gość: no future Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 13:18
      Jak zwykle studnia ludzkiej głupoty nadal nie może osiągnąć swojego dna. Bo
      lepsze przecież od wiatraków są "ekologiczne" elektrownie węglowe, tony żużlu
      upiększają znakomicie krajobraz, można rzec, że czynią go bardziej górskim,
      związki siarki sprzyjają pozytywnie na metabolizm żywych organizmów, no a
      ditlenek węgla sprawia, że jest nam cieplej w zimie, więc oszczędzamy na opale.
      Ku... mać i jak tu stawiać wiatraki! Sancho, podaj lancet, ruszamy do boju! Żenada
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:36
        > Jak zwykle studnia ludzkiej głupoty nadal nie może osiągnąć swojego dna. Bo
        > lepsze przecież od wiatraków są "ekologiczne" elektrownie węglowe, tony żużlu
        > upiększają znakomicie krajobraz, można rzec, że czynią go bardziej górskim,
        Łupi argument.
        Hałdy pokopalniane powstawały sto lat i to dowód na to ze trudno zutylizować coś
        co zeszpecilo krajobraz.
        Zapominasz ze przez 100 lat powstaly nowe technoligie.
        Przykładowo węgiel gazyfikuje się pod ziemią więć hałdy pozostają
        niewidoczne.Dwutlenek węgla rowniez pompuje sie pod ziemię w miejsce wydobytego
        gazu.

> Ku... mać i jak tu stawiać wiatraki!
        Najlepiej komuś pod nosem. Mieszkaj we Wrocławiu a wybuduj wiatrak w
        miejscowości turystycznej.Najlepiej na przełęczy którą migrują stada ptaków.
        Jedź w góry i zobacz czy kos usuwa stare konstrukcje po kamieniołomach ,
        kopalniach itd. Trochę złomiarze to utylizują.
        Widziałem w Polsce już wiatraki niepracujące.

Sancho, podaj lancet, ruszamy do boju! Żen
        > ada

• szadoka Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 14.10.08, 13:36
      Ciekawe. Spalam niedaleko takiej farmy wiatrakow w Niemczech. Chyba
      jestem glucha jak pien , bo zdnych wibracji i halasu nie slyszalam.
      I ptaki tez widac madrzejsze bo sporo ich bylo w powietrzu a nie pod
      wiatrakami....
      • tomek854 Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk 14.10.08, 16:15
        szadoka napisała:

> Ciekawe. Spalam niedaleko takiej farmy wiatrakow w Niemczech. Chyba
        > jestem glucha jak pien , bo zdnych wibracji i halasu nie slyszalam.
        > I ptaki tez widac madrzejsze bo sporo ich bylo w powietrzu a nie pod
        > wiatrakami....

Ja spalem w Szkocji. Nie w namiocie a w ciezarowce. I bylo slychac.
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:40
        > Ciekawe. Spalam niedaleko takiej farmy wiatrakow w Niemczech. Chyba
        > jestem glucha jak pien , bo zdnych wibracji i halasu nie slyszalam.
        No to właśnie skutek wiatraków:)
        Wsłuchiwalaś się w infradźwięki ?

> I ptaki tez widac madrzejsze bo sporo ich było w powietrzu a nie pod
        > wiatrakami....
        No widzisz ptaki są mądrzejsze od ludzi i boją się zbliżać do wiatraków.
        Te co się odważyły nie lezą pod wiatrakami bo je pozbierali.
        Lepiej popytaj ornitologów czy w okolicach wiatraków spadła liczba ptaków.
    • Gość: Lukasz Juzw wiemy komu odciac prąd IP: *.icpnet.pl 14.10.08, 13:56
      Juz wiadomo ze zabraknie pradu w Polsce i ze beda ogromne kary za przekroczenie limitów CO2. Juz wiem komu odetniemy prąd jak zabraknie nam elektrowni lub komu podniesiemy rachunki. Beda miec swoją cisze i spokój przy swieczkach lub z rachunkami 3 razy wyzszymi,
      • Gość: wroclawjacek Re: Juzw wiemy komu odciac prąd IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 04:50
        > Juz wiadomo ze zabraknie pradu w Polsce

To zużywaj go więcej.
        Masz wszystkie zarowki energooszczędne w domu ?
        Wylaczasz wszystkie łądowarki i urzadzenia na pilota ?
        Dodam ze w USA bogatym kraju stosuje się żarowki oszczedne co pokazuja dobitnie
        dane. W Wielkiej Brytani wprowadzono zakaz produkcji telewizorów włączanych pilotem.
        Smieszne co , ty bys prąd ludziom odcinał i nazywał ich głupcami ze nie chca
        stracić widoku przed swoim pensjonatem z którego żyją .

>ze beda ogromne kary za przekroczenie
        > limitów CO2.
        Cyy ty masz pojęcie o czym piszesz?
        Jaki wpływ maja wiatraki na emisję dwutlenku weglą czy bilans energetyczny kraju ?
        Elektrownie wodne dają 60% energi, gazowe 25, weglowe 4% a ile promili wiatrowe ?
        Polska opracowała technologię gazyfikacji węgla i wiązania dwutlenku węgla w wodę.
        Superekologia.

>i ze beda ogromne kary za przekroczenie
        > limitów CO2.
        Zapłcisz za to niezależnie od tego czy wiatraki w kotlinie powstaną.Nawet jakby
        ich bylo 100 razy więcej.

Juz wiem komu odetniemy prąd jak zabraknie nam elektrowni lub kom
        > u podniesiemy rachunki.
        Wiesz ile wynosilyby rachunki za prąd uzyskiwany z wiatraków ?

Beda miec swoją cisze i spokój przy świeczkach lub z ra
        > chunkami 3 razy wyzszymi,
        Za które ty jako turysta zapłacisz bo będziesz szukał spokoju w miejscowościach
        turystycznych.
        W góry się jedzie nie tylko po spokój ale i po widoki krajobrazu.

• guru133 Energia z węla - nie bo emisja szkodliwych gazów i 14.10.08, 14:57
      efekt cieplarniany, energia z ropy i gazu podobnie, energia z wody - zbiorniki
      wodne degradują przyrodę, energia jądrowa - a kysz, to dopiero wymysł szatana,
      energia z wiatru - jak wyżej. Drodzy rodacy, dajmy więc sobie spokój z
      rozwojem nauki i techniki, wróćmy do jaskiń i na drzewa, być może ogony nam z
      powrotem odrosną. Trzeciej drogi nie ma, bo ludzi coraz więcej i
      zapotrzebowanie na energie będzie rosło.
    • Gość: poter Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 15:10
      Mieszkańcom się nie dziwię jednak pozostaje zawsze pytanie co wazniejsze czy środowisko czy jakośc życia rozwój gospodarczy itp.Próby pogodzenia tego wszystkiego w polsce raczej nie zdadzą egzaminu także trzeba wybrać.Jeżeli to prawda o tych warunkach "wiatrowych"iz sa takie słabe no to bez sensu faktycznie ale coś to dziwnie pachnie ,dlaczego inwestor miałby wchodzic w coś takiego?Na świecie są budowane wiatraki które naprawdę nie maja ogromnych wymagań co do predkości wiatrów a sa opłacalne.Napewno decyzja co do budowy jest wynikiem nacisku UE ale dziwię się bo naprawde są tam wybitni naukowcy którzy nie powinni forsować pomysłów które sie nie sprawdzą w przyszłości.Zapotrzebowanie na energie tak rosnie że nie ma szans żeby te wiatraki dużo pomogły .Jestem przekonany że faktycznie lepszym rozwiązaniem problemów energetycznych jest elektrownia jadrowa-nie mylić z czarnobylno-ignalinno-jądrową ,teraz są naprawdę zaawansowane technologie nie tylko eliminujące awarie ale w przyszłości dające szansę na wykorzystanie zużytego paliwa z reaktora.Takie paliwo poza ogromną dawką promieniowania dostarcza jeszcze wiele ciepła przez wiele lat.
      • Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 05:14
        > Mieszkańcom się nie dziwię jednak pozostaje zawsze pytanie co wazniejsze czy śr
        > odowisko czy jakośc życia rozwój gospodarczy itp.Próby pogodzenia tego wszystki
        > ego w polsce raczej nie zdadzą egzaminu także trzeba wybrać.
        Wiesz ludzie już dawno to roztrzygneli.
        Są miejscowości turystyczne a szczegolnie Zdrojowiska w których nie stawia się
        na rozwój przemysłu a wrecz odwrotnie.

Jeżeli to prawda o
        > tych warunkach "wiatrowych"iz sa takie słabe no to bez sensu faktycznie ale coś
        > to dziwnie pachnie ,dlaczego inwestor miałby wchodzic w coś takiego?
        A dlaczego UE che uwalić energetyke weglową ?
        Bo nie mają węgla i mało ich obchodzi ze Polska za to bedzie musiala zapłacic.
        Dlatego UE stawia na rozwój nowych galezi czyli dotuje badania nad wiatrakami,
        To nie musi byc efektywne a rozwoj kosztuje.
        My zaplacimy podwójnie za droga energię z wiatrakow oraz za wylaczenie
        elektrowni węglowych.
        Niech rozwijają energetyke wiatrową kraje w ktorych sa warunki wiatrowe.
        My mieliśmy "warunki węglowe" i za to nas karzą.
        Moze zacząć karac włascicieli wiatrakow za kazdego zabitego ptaka ?
        Co jest wazniejsze dla ekologi kilogram CO2 czy jeden ptak ?

Na świecie
        > są budowane wiatraki które naprawdę nie maja ogromnych wymagań co do predkości
        > wiatrów a sa opłacalne
        Wszytko jest oplacalne .Nawet dotowanie jest opłacalne np staczni deficytowych.
        Wazny jest rachunek ciągniony a nie bieżacy.
        Nie chodzi o to zxe sa wiatraki co krecą sie przy małych predkościach wiatru .
        Ważne jest to że energia jest proporcjonalna do kwadratu prędkości wiatru.Zatem
        drogie wiatraki nie muszą sie amortyzowac wcale w Polsce gdzie wiatry dają 15%
        tewgo c w Holandii.
        Ale ktoś musi płacic producentom wiatrakow aby mieli kase na badania.
        My zapłącimy za badania mimo zę nie skorzystamy.
        Zrobią cwaniaczki na dotacjach.

>Napewno decyzja co do budowy jest wynikiem nacisku UE
        Bo gryzipiorki musza sieczyms wykazać aby kasę zrobić.
        Poza tym ulegaja lobbystom.

a
        > le dziwię się bo naprawde są tam wybitni naukowcy którzy nie powinni forsować p
        > omysłów które sie nie sprawdzą w przyszłości.
        Ale tu pieniądz rządzi a nie nauka.
        te pomysły się sprawdzą w skali makro ale na pewno nie w Kotlinie Kłodzkiej.

Zapotrzebowanie na energie tak ros
        > nie że nie ma szans żeby te wiatraki dużo pomogły .
        Bo wiadomo ze nie pomogą przecie to czysta fizyka a są duzo tańsze metody
        pozyskiwania energii.
        Ale jest czynnik psychologiczny. Te wiatraki tak szpecą krajobraz ze ludzie
        zaczynają oszczędzać energię :)

Jestem przekonany że faktycz
        > nie lepszym rozwiązaniem problemów energetycznych jest elektrownia jadrowa-nie
        > mylić z czarnobylno-ignalinno-jądrową
        Twoje przekonania mało znaczą . Wiadomo to co piszesz dla naukowcow i ekonomistów.
        Niestety koszt budowy elektrowni jest gigantyczny a zwraca się ponoć po 30 latach.
        Polska leży na wulkanie energii geotermalnej. Wystaczy odwiert na 320-450 metrów.

teraz są naprawdę zaawansowane technolog
        > ie nie tylko eliminujące awarie ale w przyszłości dające szansę na wykorzystani
        > e zużytego paliwa z reaktora
        Nie ma zaawansowanych technolgi gwarantujacych cokolwiek.
        Sa technologie oparte na rozpoznaniu bledów i Czarnobyl się nie powtórzy.
        Ale nowe technologie to nowe nierozpoznane zagrozenia .Nowe technologie dają
        efekt skali.
        Wystarczy wiatr słoneczny aby wyłączyć system energetyczny USA i Kanady na kilka
        dni.
        Wystarczy jeden Putin aby zakrecić zawory na gaz dla całej Europy.
        Wystarczy jeden ruch aby spowodowac efekt domina skutkujący wojną lub krachem
        gospodarczym.

>Takie paliwo poza ogromną dawką promieniowania dos
        > tarcza jeszcze wiele ciepła przez wiele lat.
        Koszty koszty koszty.
        Zdaje sie ze Rosja wykupila rudę uranu w Australi na wiele lat .
        Tymczasem Polska stoi na węglu którego wcale nie trzeba wydobywać bo mozna go
        zgazyfikować.
        Możemy być niezależni energetycznie.Mamy ogromne zasoby i spuperekologiczne
        technologie.
        Pieniadze na uruchomienie sa dużo mniejsze niz na energetyke jądrową.

• Gość: wroclawjacek Re: Polsko-czeska walka z wiatrakami w Kamieńczyk IP: *.e-wro.net.pl 10.02.09, 02:50
      > Ciemny naród:) Najlepiej całkiem zlikwidować produkcje prądu bo elektrownie
      > węglowe trują,
      Sam jestes ciemny skoro uwazasz inaczej?
      Słyszałeś cos o normach na CO2 , które mają uwalić elektrownie oparte na węglu ?

>atomowe wybuchają,
      A co faktom z Czarnobyla i nie tylko zaprzeczysz ?

> wiatrowe straszą
      Straszą ludzi i zabijają ptaki.

>a wodne to ryby giną.
      Każdą rzecz jak idiota zrobi to może spitolić.
      Następne konstrukcje są bogatsze o doświadczenia.
      Doświadczenia ludzi mieszkających przy wiatrakach są złe.
      Gdyby i eto stałby wiatrak przy wiatraku.
      Maszty GSM spitoliły w wielu miejscach widoki. Dlatego często taki maszt imituje
      drzewo. W Polsce jeszcze nie słyszałem o takim bo i poco.
      No ale korzyści z masztu są dla ludzi z rejonu i to nieporównywalnie większe niż
      moc z wiatraka.

> Ciekawe co na to ekoludki, którzy są za budową elektrowni wiatrowych skoro
      > "nietoperzom pękają płuca":)
      Nietoperze nie żyją wszedzie .
      Z tego co słyszałem duzo groźniejsze są wiatraki dla ptaków.
      Co do ciemnoty narodu to raczej z twojej wypowiedzi wypływa.
      Nie pojmujesz jaki to skarb piękny widok .
      Jakim skarbem jest Kotlina Kłodzka i jakie może przynieść korzyści.
      Zdrojów w Polsce chyba tylko kilkanaście.
      Tymczasem Połczyn , Lądek, Duszniki, Kudowa, Długopole leżą właśnie w miejscu
      gdzie mieszkają ludzie , których ty nazywasz ciemniakami dlatego ze wiedzą co
      chcą im zabrać.
      Doprawdy ciemny naród bo tych cwaniaków co chcą brać dotację na budowę wiatraków
      z UE to jeszcze można zrozumieć.
      Potem przyjdzie czas aby ekologiczne śmieciowiska lub spalarnie pobudować w
      zdrojowiskach ( wiadomo że dla kaski).
      Wiatrak który w Holandii produkuje 100 kW w Polsce może wyprodukować tylko 15 KW
      dlatego amortyzuje się 7 razy dłużej dlatego się ich nie stawia bo często 30 lat
      nie starczy na ich amortyzację.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka