Gość: kotbehemot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 21:51 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 03.11.03, 21:53 co jest doktorku? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.03, 21:54 Moj post tyczy sie starych wrocławskich kamienic- tych o których dzis w wyborczej artykuł. Apeluje do dziennikarzy GW aby nie zostawiali tematu samego sobie!!! To dobrze ze został poruszony bo te kamienice są piękne i się walą!! Piszcie dalej, jestem duchowo z Wami dziennikarze - im więcej bedziecie tą sprawe nagłasniac tym więcej kroków zostanie podjętych.. Forumowicze podbijajcie ten post jesli kochacie Wrocław i jego kamieniczki. Moze wtedy ktoś usłyszy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wic Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.lanet.wroc.pl 03.11.03, 22:14 popieram żadne miasto w polsce nie ma takiego śródmieścia jak wrocław, trzeba je ratować Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: APEL do kochających Wrocław 03.11.03, 22:16 wpisujta sie bo wątek utonie i bedzie po ptokach;) ratujmyy srodmiescie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olas Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.osiedla.net / 62.233.250.* 02.12.03, 18:17 Wrocławskie Śródmieście jest jednym z najpiękniejszych na całym świecie...zapiera dech w piersiach każdemu,nawet temu najbardziej nieczułemu aspektom architektonicznym...,niewyobrażalnym byloby stracić ten dorobek dziejów...władze miasta powinny szbybko zacząć mysleć o obwodnicy-jesli w ciągu 10 lat jej nie zbudują-sródmieście zginie pod potokiem samochodów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
akm Re: APEL do kochających Wrocław 03.11.03, 22:17 Ja też popieram, ze szczególnym uwzględnieniem Odertor ;) A najszczegółowej pl. Staszica i przyległości i Pomorskiej z pobocznościami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 03.11.03, 22:47 Gość portalu: wic napisał(a): > popieram żadne miasto w polsce nie ma takiego śródmieścia jak wrocław, trzeba > je ratować jeszcze Szczecin :) ale ratowac trzeba tu i tam! Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: APEL do kochających Wrocław 03.11.03, 22:51 Gość portalu: Rafis napisał(a): > jeszcze Szczecin :) > ale ratowac trzeba tu i tam! ale jesli liczyłbys ilosc kamienic z XIX wieku w liczbie bezwzględnej to wrocław ma ich więcej (-->encyklopedia wrocławia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józko Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.nd.e / *.e-wro.net 24.11.03, 16:00 Jasne trza ratować.Może założymy fundację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiu Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 27.11.03, 20:46 Jaki tam Szczecin? Wroclaw jest po prostu 1 Klasa. Szkoda ze juz tam nie mieszkam, ale moze kiedys... Ratujcie co sie da!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.11.03, 22:32 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > Moj post tyczy sie starych wrocławskich kamienic- tych > o których dzis w wyborczej artykuł. Apeluje do > dziennikarzy GW aby nie zostawiali tematu samego > sobie!!! Kocie, a może wziąć cyfrówkę, porobić zdjęcia i wystawić gdzieś na WWW? Najlepiej z opisami, żeby zwykli ludzie zobaczyli i poczuli piekno i historię, którą mają w sobie te kamienice. Dałyś radę poopisywać kilka z nich? Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
kot_b Re: APEL do kochających Wrocław 03.11.03, 22:36 jutro ide z cyfrówką juz sie na to nastawiam od tygodnia. A wiec teraz mam juz 3 zadania:) 1)"ciemna strona Wrocławia" 2)plomby wrocławskie 3)NOWOŚĆ piękno wrocławskiej XIX wiecznej zabudowy:)) jutro po poludniu powinny juz byc i znajdą sie w tym wątku na pewno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.03, 22:38 To ja się dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shark Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.03, 23:37 Są w tym mieście tacy, którzy najchętniej by XVIII/XIX-wieczną zabudowę wyburzyli. (Nie jest to tylko problem Śr5ódmieścia - także np. Trójkąt Bermudzki, Kościuszki, Rejtana, Kołłątaja). To są piekne kamienice !. W Europie Środkowej tylko w Dreznie jest jeszcze tego trochę. Reszte zabrała wojna, albo powojenne wyburzenia. Brońmy tej pieknej architektury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 07:35 podbijajcie wątek niech tonie bede tylko ja:) moze jak bedzie miał 200 podbic to sie nim ktos zainteresuje takie marne 12 co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odra Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.teleton.pl / 192.168.0.* 04.11.03, 10:34 Popieram! Ratujmy Wrocław! Te kamienice to jego dusza. Odpowiedz Link Zgłoś
im13 Re: APEL do kochających Wrocław 04.11.03, 11:12 Podbijam wątek i gratuluję pomysłu - niezawodni wrocławscy fani :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: APEL do kochających Wrocław IP: 156.17.253.* 04.11.03, 12:36 Jestem. Popracujmy nad sciagnieciem maksymalnej ilosc osob ktorym nie jest wszystko jedno. Jesli trzeba to wszystko jakos zorganizowac to no problemo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jovan Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.krypton.krakow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.03, 01:10 o czym wy wogóle piszecie. Stare kamienice są w Krakowie, Poznaniu, Łodzi - w samym Krakowie - kilkaset - przyjeżdżajcie i zobaczcie. Ostatnio jest coraz więcej remontów. Natomiast Drezno, z tego co wiem, było doszczętnie bombardowane i niewiele tego zostało (pewnie nie więcej niż w Wawie w okolicach al. Jerozolimskich i Politechniki). Dobrze jeśli wasz apel uchroni kamienice przed zniszczeniem ale nie przesadzajcie z tą wyjątkowością Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STrup Np. secesja w okolicach ul. Sienkiewicza IP: *.chem.uni.wroc.pl 04.11.03, 10:51 Takie śliczne kamieniczki. Powinno się w nich zrobić jakieś powszechnie dostępne biura oraz sklepy, odremontować starannie i przyprowadzać wycieczki. Zauważcie, że na świecie gotyku czy baroku jest pełno, nikogo to specjalnie nie rajcuje. Natomiast secesja trwała tak krótko, że niewiele zabytków po niej zostało. Akurat we Wrocławiu jest troszkę niezłej secesji, ale rozproszone część (właściwie większość!) zaniedbana. Problem uświadomiłem sobie za granicą, gdy wielu moich znajomych deklarowało zainetersowanie secesją czy okresem międzywojennym, o "tradycyjnych" zabytkach wyrażając się z mniejszym entuzjazmem (byli to m.in. Francuzi, którzy gotyk czy styl romański mają w każdej wiosce). Może tu jest jakaś szansa dla nas, tzn. dla turystyki wrocławskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Np. secesja w okolicach ul. Sienkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 11:34 masz racje z tą secesją wrocław ma tego baardzo dużo!:) ostatnio spotkała mnie taka sytuacja ze wychodze ja sobie z mej kamieniczki a tu stoi fotograf i fotografuje;) pytam go- a co pan tu robi a on mi na to ze robi album o wrocławskiej secesji do tego mu tez moja kamieniczka potrzbna. Wypytywałem dalej i powiedział ze we Wrocku jest około 160 (!!!!) obiektów secesyjnych. WOW! Odpowiedz Link Zgłoś
kuba_wr Re: Np. secesja w okolicach ul. Sienkiewicza 04.11.03, 19:29 Choć zmuszony byłem opuścic Wrocław jakieś 2 lata temu, cały czas mam te piekne obrazy przed oczyma. Jeśłi jesteśmy juz w okolicach ul. Sienkiewicza, to chciałbym rzucić swoje ulubione zakamarki, warta obfotografowania: - ul. Rozbrat, Chemiczna, Gdańska i okolice - ul. Ołbińska, Kluczborska Mieszkam obecnie w Sosnowcu, pracuję w Katowicach i powiem wam jedno - tam nie ma tak naprawde starego miasta. Niby jest kilka ulic ze stara zabudową, ale nie ma tego klimatu, tylu fajnych miejsc. Ocalmy to, co we Wrocławiu najpiekniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Np. secesja w okolicach ul. Sienkiewicza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 20:42 ano jest, nie tylko w okolicach ul. Sienkiewicza.. takze przy ul. Szczytnickiej, a dokladnie przy targowisku na Pl. Grunwaldzkim.. tam sie jescze w niektorych wnerzach piece zachowaly! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośniczka secesj Re: Np. secesja w okolicach ul. Sienkiewicza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.03, 15:17 A secesja na ul. Rzeźniczej, ze nie wymienię innych okolic Miasta! T o sie powinno wykorzystać jako atrakcje turystyczna Wroclawia!! Tylko skad brać pieniadze na remonty? Na biedniejacych mieszkańcow Wroclawia nie bardzo chyba mozna liczyc?? Może zamiast Orkiestry Światecznej Pomocy zorganizować Orkiestrę Światecznej Pomocy dla Miasta Wrocławia? Pozdrawiam Miłośniczka secesji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emha Re: APEL do kochających Wrocław IP: 195.116.249.* 04.11.03, 14:27 GW - ratuj Wrocław bo nas zaleje beton!!! Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: APEL do kochających Wrocław 05.11.03, 14:52 Jako staly bywalec forum szczecinskiego GW chcialbym zlozyc akces do waszego pomyslu. Wroclaw to piekne miasto i w przeciwienstwie do Szczecina ma przyzwoite wladze. A ja mimo, ze nie jestem wroclawianinem/Breslauerem, to przeczytalem z przyjemnoscia ksiazke Davisa traktujaca o waszym pieknym miescie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 20:49 Rozumiem, ze z przyjemnoscia ja przeczytales.. :) jednakze wiekszosc wroclawiakow powie, ze Davies nie popisal sie specjalnie [za pieniadze miasta], bowiem ksiazka nosi wyrazne pietno germanskie za sprawa jego niemieckiego wspolpracownika :( Tymczasem Wroclaw ma swoja historie morawsko-czeska, potem polska, a .. w niewielkim tylko stopniu.. niemiecka, o ile w ogole mozna to tak okreslic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 29.11.03, 22:46 No to trpche przesadziłaś.Moim zdaniem książka Daviesa oddaje cała prawdę historyczna miasta choc w kręgach LPR zapewne się z tym nie zgodza bo nadal sa żywe bajki o piastowskim Wrocławiu :) Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: APEL do kochających Wrocław 09.11.03, 15:42 Co ten watek tak nisko?? Niech zyja kamienice ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 09.11.03, 22:04 breslauer_88 napisał: > Co ten watek tak nisko?? > Niech zyja kamienice ;-) niech zyja 100 lat... chociaz moż elepiej 300 bo 100 mineła lub minie niedługo dla wielu z nich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kufel Re: APEL do kochających Wrocław IP: 212.127.95.* 04.12.03, 10:35 Jestem jak najbardziej ZA. Miast plastikowych kamieniczek zdziecinniałego p. Jarząbka wyeksponujmy piękne secesyjne budynki Wrocławia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariush Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.03, 12:38 Mam takie samo zdanie Te kamienice wymagaja kompletnej renowacji - wystarczy spojrzec na ul. Traugutta lub Pomorska, aby utwierdzic sie w przekonaniu ze nie dlugo one tam postoja a bez nich nasze miasto nie bedzie takie samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrczak Re: APEL do kochających Wrocław IP: 212.127.78.* 04.11.03, 11:11 Polecam konsulat Niemiec i kilka przyległych kamieniczek i dalej Podwale do Kołłątaja.Ul.Ukryta,Chemiczna,Rozbrat też fajny klimacik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 11:35 Gość portalu: qrczak napisał(a): > Polecam konsulat Niemiec i kilka przyległych kamieniczek i dalej Podwale do > Kołłątaja.Ul.Ukryta,Chemiczna,Rozbrat też fajny klimacik. hehe dzięki :) ja mieszkam na ukrytej;) PS podbijajcie ten wątek zeby nie zatonął! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 14:30 Nie tylko secesja, ale i historyzmy są interesujące - jak choćby wspomniane kamienice przy Hercena z małymi ogródkami od frontu. Myślę, że problem w tym, aby ludzie zechcieli mieszkać w takich kamienicach, tj. zainwestować w generalny remont. Póki co takie mieszkania we Wrocku nie są trendy, a jeszcze do tego dochodzą skomplikowane problemy własnościowe, skłócone wspólnoty mieszkaniowe, itp. Także inwestorzy budowlani nie kwapią się do zajęcią się tą branżą - m.in. dlatego, że nie ma żadnej polityki ze strony państwa (np. ulgi podatkowe dla inwestujących w obiekty zabytkowe, że o subwencjach nie wspomnę), która napędzała by koniunkturę. Efekty widać nawet na starówce - każdy jest w stanie przypomnieć sobie poszczególne stadia upadku kamienicy przy ul. Oławskiej - pomiędzy Kameleonem i d. C&A (powojenna drukarnia) - przecież to woła o pomstę do nieba. Myślę, że to trochę smutne, że zamiast rewitalizować centra urbanistyczne, zarówno funkcja handlowa, jak i mieszkalna jest coraz bardziej przesuwana na obrzeża miast, a przy okazji ulega pauperyzacji (barakowa architektura centrów handlowych), z drugiej zaś atomizacji (domy i miniosiedla ogrodzone 2 metrowymi płotami). Eeechh, co ja bym dał za ładne mieszkanie w XIX-wiecznej kamienicy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 20:59 piszesz: "Eeechh, co ja bym dał za ładne mieszkanie w XIX-wiecznej kamienicy!!!" Daj ogloszenie.. ale nie w gazecie, a na budynkach.. ludzie mieszkajacy w tych budynkach nie maja pieniedzy na gazete... a poza tym, co rozumiesz przez 'ladne mieszkanie'... ile chcesz doplacic.. bo metraz zyskasz na pewno wiekszy niz masz aktualny... ale.. sporo tych mieszkan nadal jest komunalnych.. i tu jest problem do rozwiazania.. bo to Ty musisz doplacic, a lokator komunalki Tobie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:03 bo to Ty musisz doplacic, a lokator komunalki Tobie! oczywiscie powinno byc 'a nie lokator komunalki Tobie' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terkas Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 21:51 > hehe dzięki :) ja mieszkam na ukrytej;) .. a to witam sąsiada. Zadrzyj trochę głowę do góry i przebiegnij po Piastowskiej. To dopiero będą zdjęcia. A na jaki adres mogę Ci podesłać swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sncf Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.ii.uni.wroc.pl 04.11.03, 18:39 i "filmowa" Miernicza! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba_wr Re: APEL do kochających Wrocław 04.11.03, 19:39 Gość portalu: qrczak napisał(a): > Ul.Ukryta,Chemiczna,Rozbrat też fajny klimacik. Oo. Widzę, że nie tylko mnie te kamieniczki urzekły :) Dodałbym do tego jeszcze okolice ul. Skłodowskiej - Curie / Piwnej, Reja, Norwida. Ach, w jakim innym mieście można tak w nieskończoność wymieniać piękne okolice :) ?? P.S. Nie wytrzymam. Chyba się wybiore w długi weekend do Wrocławia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 19:43 Wrocław zaprasza:) Tylko podbno jak sie wjeżdża do Wrocławia ze Śląska to drogie są słabebył o tym cały wątek;) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba_wr Re: APEL do kochających Wrocław 04.11.03, 23:11 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > Wrocław zaprasza:) Tylko podbno jak sie wjeżdża do Wrocławia ze Śląska to > drogie są słabebył o tym cały wątek;) A tory kolejowe ;) Spiż Rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot ZDJĘCIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 13:47 ZDJĘCIA KAMIENIC republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0006.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0008.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0009.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0010.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0011.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0016.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0017.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0019.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0020.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0021.JPG republika.pl/kotbehemot_zdjecia/jednosci/PICT0025.JPG i starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Re: ZDJĘCIA! IP: 66.46.58.* 04.11.03, 14:51 Strony nie "chodza", podana przyczyne ponizej: "Przykro nam, strona chwilowo nie działa z powodu przekroczenia godzinnego limitu transferu." A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ZDJĘCIA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 15:04 nie mam lepszego serwera:( ale to znaczy ze bedą chodziły za godzine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.11.03, 14:58 Wysłałem Ci maile na prv. Dostałeś? Bo nie wiem, czy mam dobry adres :-) (wziąłem ze stron vratislavii) SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 15:11 odpisałem na mejl. Więcej zdjęc wrzuciłem na skyscrapercity jakby co;) Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: ZDJĘCIA! 04.11.03, 16:04 PODBIJAM Zdjęcia "weszły" bez problemu - ładne. Chciałbym - ale czy większość z tych kamienic da się jeszcze odrestaurować? Czy znajdzie się kasa na to? Wszyscy wiemy jak one wyglądają w środku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: ZDJĘCIA! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:32 "Wszyscy wiemy jak one wyglądają w środku." spora czesc mieszkan wyglada znakomicie.... najgorzej wygladaja klatki schodowe! ale wkrotce moze byc tak, ze resztki swietnosci sztukaterii odejda w niepamiec, bowiem, jak juz mowilam 'przeszkadzaja', a w dodatku mozna kupic takie 'sliczne' z pianki itp. materialow w sklepach z farbami :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: ZDJĘCIA! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:23 Prosze kota_Behemota :) a moze tak pofotografowac w srodku, czyli wnetrza? U mnie sa zachowane stiuki, klatka schodowa tez jest cala w stiukach [ale nie jest to secesja, a eklektyzm [?] stan - oczywiscie tragiczny :( mam tez najoma na Curie-Sklodowskiej [secesja] - poprzednio podalam zla nazwe ulicy! :( tam tez stiuki i oryginalny piec kaflowy.. POkazym piekno wnetrz! bo to, co jest pokazane.. to tylko obraz zewnetrzny... Z d5rugiej storny trzeba powiedziec, ze, niestety, wiele osob skullo po prostu oryginalne stiuki, bowiem 'przeszkadzaly im' .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.03, 14:35 podbijam i popieram, Wroclaw jest rzeczywiscie piekny ! I ma to cos .... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot ZDJĘCIA KAMIENIC-nowy link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 17:26 www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/ zdjęcia będą dorzucane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Re: ZDJĘCIA KAMIENIC-nowy link IP: 66.46.58.* 04.11.03, 18:34 Zdjecia sa wspaniale. Na jednym z nich zobaczylem kamienice w ktorej mieszkalem lata temu, nad "Warszawska", wtedy (lata 70-te) chyba piekaca najlepsze paczki we Wroclawiu. Lza sie w oku kreci. Ku mojemu oburzeniu kino Pionier jest zamkniete. To juz nie mozna zobaczyc "Pancernika Patiomkina" w orginale ? A to granda ! Moje zaskoczenie jest usprawiedliwione, ostatnio odwiedzalem te okolice 13 lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot JESZCZE WIĘCEJ zdjęć kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 19:06 www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O'rety Re: JESZCZE WIĘCEJ zdjęć kamienic IP: 80.51.29.* 05.11.03, 05:28 Zdjęcia super!! Więcej!! tylko, maan, jak już tam jesteś to pstrykaj też detale!! Np. na www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/rejon_politechniki/PICT0039.JPG -aż szkoda, że nie można z bliska ich obejrzeć... :/ (Oczywiście mogę se tam pojechać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: JESZCZE WIĘCEJ zdjęć kamienic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 08:18 ok, nastepnym razem wezme to pod uwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowis Re: JESZCZE WIECEJ zdjec kamienic IP: *.aiesec.pwr.wroc.pl 06.11.03, 09:26 Do teraz zdjecia zciagnieto ponad 1200 razy. DZiekujemy za zainteresowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: JESZCZE WIĘCEJ zdjęć kamienic IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:37 kocie.. stronka strajkuje... ???? :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: ZDJĘCIA KAMIENIC-nowy link IP: 137.133.220.* 07.11.03, 08:57 Do kotabehamota. Ladna cyfrowke sobie kupiles. A na kursie jej uzywania tez byles? No i trosze o fotograii ogolnie tez by sie przydalo. Powodzenia, dobrze zaczynasz. Mala prosba, zanim zaczniesz zasmiecac internet przegladnij to co zam wyprodukowales ze starszymi kolegami. Moze ci cos doradza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ZDJĘCIA KAMIENIC-nowy link IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 09:01 wszystkie zdjęcia zostały zrobione "w locie" wiem ze czasem nawet kadr uciekł ale nie o to tu chodzi zeby robic dzieła sztuki, ale zeby pokazac jak najwięcej. Wiemze na pewno Obcy jest obcykany w fotografowaniu zrób więc pare zdjęc tez wrzucimy je na serwer. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: ZDJĘCIA KAMIENIC-nowy link IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:47 "Ladna cyfrowke sobie kupiles. A na kursie jej uzywania tez byles? > No i trosze o fotograii ogolnie tez by sie przydalo. Obcy napisał(a)" Jesli juz krytykujesz, to moze wiecej konkretow, a nie odsylania 'na Berdyczow'??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulryk Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.03, 17:35 Bardzo kocham swoje miasto.Jestem z Wami wszystkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrczak Re: APEL do kochających Wrocław IP: 212.127.78.* 04.11.03, 19:51 Są też niezłe dzielnice willowe jak Zalesie,Szczytniki czy Borek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoslaw Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 04.11.03, 22:08 Jak chodze po srodmiesciu Wroclawia, to zawsze zapiera mi dech w piersiach - kamienice poprostu sa bajecznie piekne. Szkoda tylko, ze wiele z nich jest w tak kiepskim stanie. Nalezy "ratowac" nasze piekne miasto najszybciej jak tylko mozna, jesli wladze zaczna przeznaczac znaczace srodki na renowacje - rewitalizacje srodmiescia, to bedzie perla architektoniczna na skale Europy. Kocham to miasto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 17:25 to prawda, w wielu miastach europejskich zdarto ozdoby z XIX wiecznych kamienic nic nie zostało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 21:55 "to prawda, w wielu miastach europejskich zdarto ozdoby z XIX wiecznych kamienic nic nie zostało.." zdarto.. czy, tak jak we Wroclawiu.. odpadly... Czytam kolejny juz list nt. zabytkowych kamienic wroclawskich, ale jak dotad, nie widze ustosunkowania sie, czy chociazby zauwazenia problemu przez Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow.. a chyba do jego kompetencji nalezy strzezenie architektury miasta!!! ??? chyba, ze sie myle??? a moze on nie ma dostepu do siecie? pytanie jest z cyklu prowokujacych.. wiem - ze ma.. tyle, ze co z tego wynika??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.03, 22:04 kocham te dzielnice... niestety najnowsza architektura nie zawsze udana... ale coz... lepsze to niz to co sie stalo na poludniu i zachodzie srodmiescia... tam juz niczego nie ma ... a bylo chyba nawet ladniejsze www.softbimage.com/wro2015 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.11.03, 22:55 Ich love Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: APEL do kochaja˛cych Wroc?aw IP: *.proxy.aol.com 15.11.03, 07:16 I love Wroclaw very much!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 22:06 Gość portalu: wro2015 napisał(a): ... "niestety najnowsza architektura nie zawsze udana... ale coz... lepsze to niz to co sie stalo na poludniu i zachodzie srodmiescia... tam juz niczego nie ma ... a bylo chyba nawet ladniejsze www.softbimage.com/wro2015 jak sie patrzy na to, co robiono w Berlinie Wschodnim... to nie jeste jescze tak tragicnzie.. najgorsze jest to,ze dewastacja jest dokonywana juz PO doswiadczeniach berlnskich :( czyli architektury socsjo-patologicznej! w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 22:32 www.softbimage.com/wro2015 to jest to, co ma byc?? chron nas Panie Boze! a tak w ogole, to nalezaloby wyburzyc caly rozjazd zaslaniajacy panorame na Most Grunwaldzki no i.. oczywiscie.. takze [wyburzyc] Galerie Dominikanska,zaslaniajaca kosciol Dominikanow, ktora nawiazuje w sposob pseudo!!! do otaczajacej architektury.. a takze to, co powstalo przy ul. Kazimierza Wielkiego.. miedzy ul. Swidnicka a Pl. Dominikanskim.. pomine znaczacym [mam nadzieje] milczeniem... Nie jestem ani urbanista ani architektem.. ale.. noz sie w kieszeni otwiera :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.11.03, 14:09 co ten wątek tak nisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no Re: APEL do kochających Wrocław IP: 195.20.110.* 05.11.03, 16:32 Podbijam z nadzieją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brdiong Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.ii.uni.wroc.pl 05.11.03, 17:05 hopa! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bess Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 05.11.03, 20:40 Też popieram!!!! A jako mieszkanka Niskich Łąk za swoją okolicą przepadam. Czy ktoś ma może zdjęcia nieistniejącego zameczku neogotyckiego w miejscu, gdzie teraz jest Istytut Niskich Temperatur PAN? Wydaje mi się, że na starych zdjęciach Wrocławia na stronie regionalnej GW widać go z oddali za starymi wodociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
breslauer_88 Re: APEL do kochających Wrocław 05.11.03, 21:16 Ten wątek nie może umrzeć!! Sam mieszkam w pięknej kamienicy i nigdy nie przeprowadzilbym sie do okropnego bloku. PS: Zdecydowanie popieram pomysł odnawiania wrocławskiej secesji-niech Wiedeń będzie naszym wzorem ;-)(Tam to potrafili odnowić kamienice...) -- pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.11.03, 21:41 Podbijam!!! :))) Kocham wrocław i chociaż mieszkam w bloku (ale niskim i ładnym), to kocham stare kamieniczki śródmieścia! do mioch ulubionych należą te na przeciwko pracowni Tołpy:))) Buziaki dla wszystkich, którzy chcą walczyć o Wrocław przez duże W! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 23:18 Gość portalu: kotek napisał(a): > Podbijam!!! :))) > Kocham wrocław i chociaż mieszkam w bloku (ale niskim i ładnym), to kocham > stare kamieniczki śródmieścia! do mioch ulubionych należą te na przeciwko > pracowni Tołpy:))) > Buziaki dla wszystkich, którzy chcą walczyć o Wrocław przez duże W! hmm a gdzie to jest?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sb Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 06.11.03, 09:09 ten dzisiejszy apel o "Popiołka" dla każdej kamienicy jest interesujący, ba, romantycznie piękny. Lecz jak to się ma do rachunku ekonomicznego? Eeeecchhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 06.11.03, 12:15 zamiast remontowac kamienice wykupmy obiady dla dzieci ;) jak sie mityczne dzieci najedza to pomyslimy z czego mamy rezygnowac następnym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 13:42 > ten dzisiejszy apel o "Popiołka" dla każdej kamienicy jest interesujący, ba, > romantycznie piękny. Lecz jak to się ma do rachunku ekonomicznego? Eeeecchhh Wbrew pozorom może sie miec do rachunku ekonomicznego. Juz dawno udowodniono ze inwestycje o wiele bardziej sie opłacają niz rozdawanie pieniędzy w jakikolwiek sposób. Budując slizgawkę w rynku przyczyniamy sie do promocji miasta. Inwestując w nowy mast inwestujemy w wyjazd tranzytu z centrum a przez to w stworzenie z Wrocławia bardziej atrakcyjnego miejsca do życia. Inwestycja w remonty ODZIWO tez moze sie zwrócic. Miejsca takie (XIX wieczne kamienice) są bardzo urokliwe. Jesli są dobrze utrzymane natychmiast tworzą tam się puby, galerie, miejsca gdzie zbierają sie artysci. Popatrz na warszawską Pragę która az kipi od artystów. a cos takiego jest dla miasta bardzo przydatne, nie musze chyba tłumaczyc dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 06.11.03, 20:08 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > > ten dzisiejszy apel o "Popiołka" dla każdej kamienicy jest interesujący, b > a, > > romantycznie piękny. Lecz jak to się ma do rachunku ekonomicznego? Eeeecch > hh > > Wbrew pozorom może sie miec do rachunku ekonomicznego. Juz dawno udowodniono ze > > inwestycje o wiele bardziej sie opłacają niz rozdawanie pieniędzy w jakikolwiek > > sposób. Budując slizgawkę w rynku przyczyniamy sie do promocji miasta. > Inwestując w nowy mast inwestujemy w wyjazd tranzytu z centrum a przez to w > stworzenie z Wrocławia bardziej atrakcyjnego miejsca do życia. Inwestycja w > remonty ODZIWO tez moze sie zwrócic. Miejsca takie (XIX wieczne kamienice) są > bardzo urokliwe. Jesli są dobrze utrzymane natychmiast tworzą tam się puby, > galerie, miejsca gdzie zbierają sie artysci. Popatrz na warszawską Pragę która > az kipi od artystów. a cos takiego jest dla miasta bardzo przydatne, nie musze > chyba tłumaczyc dlaczego? zgadzam sie w 100% :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 22:39 ja tez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bess Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 06.11.03, 21:51 Racja, racja, RACJA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Schlesierlied IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.03, 02:14 Schlesierlied 1. Wer die Welt am Stab durchmessen, wenn der Weg in Blüten stand, nimmer konnt er doch vergessen glückberauscht sein Heimatland. Und wenn tausend Sangesweisen nur der Fremde Lob entquillt, einzig will das Land ich preisen, dem mein ganzes Sehnen gilt. Sei gegrüßt am schönen Oderstrand, liebe Heimat, traute Heimat! Schlesien, du mein liebes Heimatland! Schlesien du mein liebes Heimatland! 2. Schlesierland, du Länderkrone, sei gegrüßt viel tausendmal, wo auf sagenreichem Throne mächtig herrscht Geist Rübezahl. Wo im Volke stets aufs neue deutscher Freiheit Odem weht, wo als Bild von Männertreue kühn der alte Zobten steht. Sei gegrüßt am schönen Oderstrand... 3. Graue Burgen zaubrisch winken von den Bergen hoch und her, wo im tiefen Schachte blinken Erz und Kohle, blank und schwer. Weißes Linnen, Stolz der Mädchen, bleicht im goldnen Sonnenschein, lustig schwirren Spill und Rädchen, Sang und Sage klingen drein. Sei gegrüßt am schönen Oderstrand... 4. Wackre Männer, treu und bieder, trotzig wie der Teufelsbart, ros'ge Fraun im bunten Mieder, das ist echte Schlesierart. Volle Becher fröhlich kreisen von der Heimat Traubenblut, Schlesierland, dich will ich preisen, bis mein Herz in dir einst ruht. Sei gegrüßt am schönen Oderstrand... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Schlesierlied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 09:04 Woj, słyszałes to ZASPIEWANE? słowa to jedno, ale tego ryczenia nie da sie wytrzymac:) Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s lyzka dziegciu? 07.11.03, 11:43 pomysl swietny i podpisuje sie pod nim wszystkimi dostepnymi rekoma. tym bardziej ze sam mieszkam w takiej starej kamienicy i podobnie jak to juz ktos wyzej napisal, nie zamienil bym sie ani na dzielnice ani na nowke w wielkiej plycie. ale udpodobania to jedno, a kasa na remonty to drugie. a ktos z was ma moze pomysl skad ja wziasc? bo zalozywszy nawet ze miasto mialo by kase na remonty takich kamienic, to placilo by za swoj procentowy udzial. a reszte placic musieli by wlasciciele tych mieszkan. i tu jest pies pogrzebany chyba... gdyby jeszcze jakies kredyty nisko oprocentowane, rozlozone w czynszu na lata, a moze inny pomysl? no w kazdym razie puki co to o zadnym nie slyszalem. a czas leci, i tynk i sztukateria odpada... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: lyzka dziegciu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 11:47 po pierwsze należałoby mieszkania w tych kamienicach sprywatyzowac. W tej chwili jest to trudne bo mieszkania są za drogie (sprzedawane za procent swojej wartosci- ale to i tak za dużo...). To umozliwiloby zmiane mieszkanców kamienic. Juz w tej chwili zachodzi proces wymiany mieszkancó- tzn tzw "klasa srednia" przenosi sie z blokowisk do kamienic bo po prostu docenia- lepsze większe wyzsze mieszkania. Prywatyzacja mieszkan za jeszcze nizsze pieniądze (ktos napisał- za złotówke!) przyspieszyłaby ten proces. A wtedy-ziarnko do ziarnka... Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s Re: lyzka dziegciu? 07.11.03, 12:13 ok. prywatyzowac. jest to jakies wyjscie. ale pamietaj, ze remont samej elewacji to wydatek rzedu kilkudziesieciu, jesli nie kilkuset [gdyby to bylo proste polozenie tynku to byloby mniej, ale tu jest sztukateria, okna, drzwi itd.] tys zl. ta kwota rozbita musi byc na liczbe wlascicieli kamienicy [ich procentowy udzial we wlasnosci]. czyli wyjsc moze na glowe nawet w okolicach 10 tys zl. do jednorazowego zaplacenia, kwota ta jest dla przecietnego polaka KUPA FORSY. co innego, gdyby mogl sobie taka splate rozlozyc na lata. no ale to niestety tylko teoria... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: lyzka dziegciu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 12:29 Bardzo dobre wylicznie!:) Rzeczywiscie tak jest ze po sprywatyzowaniu wszystkich mieszkan, jesli chcialoby sie robic remont elewacji wyszłoby około 8- 10 tys zł na rodzine. To oczywiscie zalezy tez od stanu danej kamienicy- niektóre są tylko brudne, inne mają drobne uszczerbki, a na niektórych nie ma juz wogole tynku(jak ta narozna na Jednosci Narodowej-patrz zdjęcie). Ale jest to rzeczywiscie kwota około 10tys na mieszkanie. Tylko ze o ile wiem miasto dokłada sie do kazdego remontu nie jestem pewien w jakiej mierze, ale jesli jest to juz "fifty-fifty" to cena zaczyna byc "do przelknięcia", nieprawdaż?Tym bardziej ze założylismy, iż mieszkancy są juz w większosci "nowi". Dodam jeszcze ze miastu opłaca sie dopłacic do remontu- buduje to jego wizerunek, zwiększa wartosc miasta itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: lyzka dziegciu? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 13:26 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > po pierwsze należałoby mieszkania w tych kamienicach > sprywatyzowac. A ja mam alternatywny pomysł dla kamienic czysto komunalnych. Otóż robimy tak: - przesiedlamy ludzi do innych mieszkań (można je nawet wybudować :-)) - robimy remont kamienic zostawiając w piwnicach miejsca na puby i inne atrakcje "artystyczne", na parterze sklepy na pierwszym i drugim pietrze biura a na gorze apartamenty - potem te pierwsze wynajmujemy a te ostatnie sprzedajemy - liczymy wplywajace pieniazki :-) Niech ktos mi powie: jaką kwote mam przyjąc za kosz remontu, ile jest miszkań na jednym piętrze takiej kamienicy oraz ile kosztuje wynajęcie 1m2 sklepu (bo biura to wiem). Jak będe miał te dane to postaram się zrobić kalkulacje (taki mini-biznesplan) czy to jest w ogóle realne. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: lyzka dziegciu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 13:55 SW-takie cos by sie udało jakby kamienic było 25 albo 50- tyle wystarczy biur, sklepów zeby rynek sie nasycił. A we Wrocławiu jest takich setki jesli nie tysiące;) No ale zalozmy ze próbujemy w ten sposob odratowac 50. Wtedy podaje Ci dane (szacunkowe ale nie są takie bardzo niedokładne-koszt remontu GENERALNEGO kamienicy to chyba około pol miliona zł. Na jednym piętrze jest około 200m2 powierzchni uzytkowej (to dane "z głowy"- tyle jest w MOJEJ kamienicy, ale przypuszczam ze w innych tez podobnie bo są podobnej wielkosci...). z wynajęciem sklepu to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
a_o_s gdyby to bylo takie proste! 07.11.03, 14:47 po pierwsze, to miasto doklada sie do remontu w takim udziale procentowym jaki w danej kamienicy jest miasta. jesli ma 20% to doklada 20% wartosci remontu, jesli ma 10% to doklada 10% itd. dlatego koszty remontu na glowe sa tak wysokie. a pamietajcie o tym, ze ja mowie wylacznei o elewacji o stolarce okienno-drzwiowej. a co z piwnicami [czesc jeszcze od powodzi nei byla remontowana!!!], dachami, schodami na klatkach schodowych, malowaniem tych klatek, ze o stropach, przewodach kominowych, ktore czesto sie sypia nie wspomne nawet. [a jednak wspomnialem :)] a co powiecie na fakt, ze czesc z tych kamienic ma wspolne kible na korytarzu??? a co z ogrzewaniem???? takze calkowity koszt remontu kamienicy, szedlby w miliony!!! a w kazdym razie w setki tysiecy. a takich kamienic ile jest we wroclawiu? druga rzecz to to, ze nawet jesli by bylo tak ze miasto doklada polowe do remontu [a tak juz nei jest, bylo tak kiedys, ale juz nei jest] to miasto musialo by dysponowac ogromna suma kasy na remonty takie. prawda jest taka, ze nie dysponuje, i nie wiem czy kiedykolwiek bedzie. dlatego mowi sie o tym, ze oplaca sie miastu pozbyc tych budynkow za symboliczna zlotowke. ale tu wracamy do tego co bylo na pczatku, czyli calosci kosztow ponoszonych przez lokatorow. no i na koniec pomysl z biurami, sklepami i pubami. powierzchni biurowych we wroclawiu mamy wystarzajaco duzo, jesli nei za duzo. wiec biurami nie wiele osob bedzie zainteresowanych. sklepow tam jest i tak od grom ai troche. kto mieszka w srodmiesciu ten dobrze wie ile tu jest roznych sklepow i zakladow produkcyjnych z takimi egzotycznymi jak produkcja kitu, uszczelek gumowych czy plisowanie spudnic :) no a co do pubow, to nie problem jest otworzyc, tylko problem jest utrzymac sie. a klientow to sila bedzie wlasciciel pubu zaganial do siebie? a jak otworzy wyszynk napojow procentowych za niewielka cene, to mu sie szybko okoliczny lumpenproletariat zejdzie. swego czasu slyszalem o pomysle proponowanym przez MPEC. oni montuja ogrzewanie i ciepla wode [a teraz tez internet nawet :)] w zamian remontuja kamienice. oni zyskuja nowych - WIECZNYCH !!!!! - klientow, a budynek jest remontowany. to jest dobry pomysl, ale niestety raz tylko o tym slyszalem i potem nie znalazlem nigdzie potwierzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: gdyby to bylo takie proste! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 15:07 a_o_s napisał: > > no i na koniec pomysl z biurami, sklepami i pubami. > powierzchni biurowych we wroclawiu mamy wystarzajaco > duzo, jesli nei za duzo. wiec biurami nie wiele > osob bedzie zainteresowanych. > Teraz. A co będzie za 5 lat? > sklepow tam jest i tak od grom ai troche. kto mieszka w > srodmiesciu ten dobrze wie ile tu jest roznych sklepow i > zakladow produkcyjnych z takimi egzotycznymi > jak produkcja kitu, uszczelek gumowych czy plisowanie > spudnic :) > No, czyli przedsiębiorczość kwitnie. Znaczy się jest dobrze. I dobrze to rokuje na przyszłość. > no a co do pubow, to nie problem jest otworzyc, tylko > problem jest utrzymac sie. a klientow to sila bedzie > wlasciciel pubu zaganial do siebie? > Spróbuj znaleźć wolne miejsce w pubie o godzinie 21. W domu to spróbuje policzyć. Zobaczymy czy w ogóle mój pomysł ma sens. Poza tym ja jestem wielkim zwolennikiem krytyki konstruktywnej. Nie podoba się mój pomysł? Ok, ale jak masz już krytykować to podaj swoje rozwiązanie tego problemu. Masz jakieś? Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: gdyby to bylo takie proste! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 15:15 Oczywiscie nikt nie powiedział ze to jest proste:) Gdyby było proste to już dawno byle półgłówke by wpadł na pomysł jak rozwiązac "problem kamienic". A jest to rzeczywiscie problem godny własnej nazwy- maja go nawet o wiele bogatsze miasta europy zachodniej.. Myślę że należałoby zebrac pomysły i powoli zacząć po prostu wprowadzać w życie- wtedy praktycznie sprawdziłoby sie który jest najlepszy- w koncu miasto to twór organiczny nie da sie przewidziec takłatwo jak będzie sie zachowywało:) Po prostu trzeba zacząć- kazda jedna uratowana kamienica to już dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoslaw Re: gdyby to bylo takie proste! IP: *.daminet.pl / 82.139.13.* 15.12.03, 21:45 Jaki jest adres strony o Wroclawiu z forum, ze zdjeciami etc, kiedys ja prezentowaliscie, ale gdzies mi wcielo link. Odpowiedz Link Zgłoś
es_wu Re: gdyby to bylo takie proste! 15.12.03, 22:49 Gość portalu: Antoslaw napisał(a): > Jaki jest adres strony o Wroclawiu z forum, ze zdjeciami etc, kiedys ja > prezentowaliscie, ale gdzies mi wcielo link. Której: "nasza": www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis dużo większa: wroclaw.dolny.slask.pl Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: lyzka dziegciu? IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 08.11.03, 11:15 Ja uważam, że na dziś jedyny sposób to ten zasugerowany przez Romana: dajemy mieszkańcom mozliwosc kupna mieszkania za 1% wartosci-wtedy oni odsprzedaja je zamozniejszym i w ten sposób wymienia sie mieszkanców.Nowi, bogatsi mieszkancy będa bardziej skorzy do remontu. Ciagle licze na kase UE ale na razie jej nie widac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: lyzka dziegciu? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.11.03, 11:36 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Ja uważam, że na dziś jedyny sposób to ten zasugerowany > przez Romana: dajemy mieszkańcom mozliwosc kupna > mieszkania za 1% wartosci-wtedy oni odsprzedaja je > zamozniejszym i w ten sposób wymienia sie > mieszkanców. > Chcesz rozdać te mieszkania za darmo. A wiadomo, że jak ktoś coś dostaje za darmo to o to nie dba. Lepiej jest wypowiedzieć umowy dotychczasowym mieszkańcom (przenieść ich gdzie indziej, w końcu to mieszkania komunalne) i sprzedać to na wolnym rynku. Pomiędzy punktami 1 i 2 można jeszcze przeprowadzić remont, żeby zwiększyć cenę sprzedaży i sprowadzić "innych" właścicieli. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woj Re: lyzka dziegciu? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.03, 13:31 Twoja propozycja to faszyzm czy komunizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: lyzka dziegciu? IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 08.11.03, 23:43 Gość portalu: Woj napisał(a): > Twoja propozycja to faszyzm czy komunizm? Juz dawno zauważyłem, że woju nie masz nic do powiedzenia więc się lepiej nie odzywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: lyzka dziegciu? beczka! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 08.11.03, 23:42 Gość portalu: SW napisał(a): > Gość portalu: Rafis napisał(a): > > > Ja uważam, że na dziś jedyny sposób to ten zasugerowany > > przez Romana: dajemy mieszkańcom mozliwosc kupna > > mieszkania za 1% wartosci-wtedy oni odsprzedaja je > > zamozniejszym i w ten sposób wymienia sie > > mieszkanców. > > > > Chcesz rozdać te mieszkania za darmo. A wiadomo, że jak > ktoś coś dostaje za darmo to o to nie dba. Lepiej jest > wypowiedzieć umowy dotychczasowym mieszkańcom (przenieść > ich gdzie indziej, w końcu to mieszkania komunalne) i > sprzedać to na wolnym rynku. Pomiędzy punktami 1 i 2 > można jeszcze przeprowadzić remont, żeby zwiększyć cenę > sprzedaży i sprowadzić "innych" właścicieli. > > Pozdrawiam, > SW > Jak rozdac jak one juz sa rozdane dawno.Ja chce żeby starzy własciciele sprzedali swoje mieszkania innym.Kupia tanio(na to ich bedzie stac) i odsprzedadza po cenie rynkowej albo troche nizszej.Umów nie mozna wypowiedziec bo przecież zaraz znajdzie sie tysiąc obronców ucisnionych i karmicieli dzieci- Polska to buraczano-ziemniaczany kraj :)Przecież u nas bardziej sie dba prawnie o żula nie płacacego czynszu i demolującego lokal niz przedsiebiorce zatrudniającego kilka tysięcy osób :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: lyzka dziegciu? beczka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 23:31 Gość portalu: Rafis napisał(a): " Polska to buraczano-ziemniaczany kraj :)" tiiiiiaaaaaaaaaa... tylko najpierw moze nasza kochana ojczyzna oddalaby to, co wczesniej zagrabila.. mowie oczywiscie o komuchach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: lyzka dziegciu? beczka! IP: 199.243.200.* 01.12.03, 16:48 Jacy starzy wlasciciele? Niemcy? Bo to ich wysiedlono nie placac im za te kamienice. Wprawdzie nie jestem za zadnym zwrotem Niemcom, ale jak to bedzie wygladalo w swietle prawa, jak juz bedziemy w Jewropiejskim Sojuzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 11:36 Teraz ja się dorzuciłem www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/ zdjęcia z ulicy Rejtana, zgodnie z sugestiami niektóre elementy są na zbliżeniach. Zapraszam serdecznie :-) Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 11:39 wow:) fajne zdjęcia fajnie ze kolekcja sie rozrasta. Byc moze ja tez dzis jeszcze zrobię cos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: 137.133.220.* 07.11.03, 12:12 Zrob, koniecznie zrob. Ale zanim zaczniesz poczytaj troche o fotografii w oglnosci. Czasami to sie przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 12:25 ale ja Ci juz odpowiedziałem ze to nie mają być zdjęcia "artystyczne" ani nawet dobre. Te zdjęcia mają swój określony cel- POKAZANIE tych budynków. Nic więcej.POza tym cyfrówką nie ma szans zrobić dobrych zdjęc mogę sie postarac lepiej kadrowac (bo chyba o to Ci chodzi??) ale i to jest trudne bo ulice są wąskie a obiektyw aparatu cyfrowego jest ustawiony na 35 i nie da sie nic zmienic- jak dobrze wiesz nie jest to zbyt dobry nastaw do robienia zdjęc duzych obiektów z bliska. Powtarzam jeszcze raz- te zdjęcia nie mają miec wartosci artystycznej tylko pozanwczą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em -ka Re: NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 12:44 Kocie miły, dozgonna wdzięczność za akcję. Oczywiście nie o artyzm tu chodzi. Albumów o Wrocławiu mamy już kilka ( vide: z Wyd. Dolnośląskiego o magicznych miejscach). Przed chwilą doslownie zakończył się bardzo ciekawy materiał na TV 1 - chyba sekcja Edukacyjna - o Wrocławiu starym czyli przedwojennym i nowym. Aspekt nostalgiczny, ale i architektoniczny pięknie wyakcentowany. Jak mi się to uda namierzyć w naszej regionalnej - dam namiary. Jeśli jest szansa, że ten wątek może w jakikolwiek sposób pomóc Wrocławiowi z przełomu wieków - piszmy, piszmy, piszmy... sama mieszkalam kilka dobrych lat w rejonie Jedności Narodowej czy Traugutta. Mam dokumentację. Musimy stworzyć taki wrocławski wątek, pełen wiadomości, wszelkich materiałów o Wrocławiu z przeszłości. Pamiętajmy o naszym sprzymierzeńcu w POLITYCE - M. Urbanku. To on pisal pięknie o Mierniczej, o powodzi, o nocnym Wrocławiu chyba też. A jego teksty do ostatniego przedstawienia ośmiósetletniej historii obecności Żydów we Wrocławiu są ...po prostu świetne. Polecam przedstawienie w synagodze na Włodkowica. Czy mamy sznse na osobny wątek o Wrocławiu, który ew. połączyłby te wszystkie rozproszone posty o przeszłości , teraźniejszości i przyszlości Wrocławia, zarówno architektonicznej, jak i tej, najszerzej kulturowej? Może GW nam to ułatwi? Ja gwarantuję sporo materiałów dla chętnych. Pozdrawiam wszystkich miłośników Wrocławia Kocie - jeszcze raz - doskonała inicjatywa. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: NOWE ZDJĄTKA - tym razem ze szczegółami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 13:17 Mimo iż czasem zdarza mi sie krytykować artykuły GW to wydaje mi sie ( i ne tylko mnie:))) ze dziennikarze Gazety starają się cos zrobić dla tego miasta, było już kilka bardzo pozytywnych akcji które miały na celu polepszenie jakosci zycia w tym miescie:) Wątek ten powstał po artykule GW który opisywał własnie problem wrocławskich kamienic i ma na celu zwiększenie liczby artykułów;) i zainteresowanie ludzi tą sprawą. Przecież większosc ludzi chodzących po Wrocławiu jest tak przybita ciężkim życiem ze idąc przez miasto pochyla głowe pod nadmiarem problemów i nie zauważa tego co tą osobe otacza:) Mam nadzieje ze ludzie zaczną spoglądac w góre i rozpocznie sie dyskusja o kamienicach w której udział będą brali nie tylko mieszkancy tychże, ale wszyscy. Oczywiscie ten wątek to mało, te zdjęcia to także mało. Licze na uczestników forum ze będą podbijali wątek i na dziennikarzy GW ze będą stymulowali ten temat:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW JESZCZE NOWSZE ZDJĄTKA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 17:00 Tym razem zrobił je kotbehemot, ale pojechał na weekend, więc informuję ja, że już zostały umieszone tam gdzie ostatnie a więc: www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/ oczywiście tym razem szczególy też są ;-) SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 18:50 do gory z tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bess Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 07.11.03, 22:27 Koniecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 22:56 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiek Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.magma / 62.233.250.* 09.11.03, 11:42 No to wyżej, wyżej, wyżej...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em-ka Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 13:49 wyżej i więcej. Mamy kilka wolnych dni przed sobą poszukajmy jeszcze ciekawych info. Pozdrawiam. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.03, 17:21 uppp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Re: APEL do kochających Wrocław IP: 66.46.58.* 10.11.03, 18:46 Uczta dla oka i duszy. Wiecej prosze. Moze tak stworzyc centralny bank fotek Wroclawia. Ja ze swej strony na pewno bym sie cieszyl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Re: APEL do kochających Wrocław IP: 66.46.58.* 10.11.03, 18:46 Uczta dla oka i duszy. Wiecej prosze. Moze tak stworzyc centralny bank fotek Wroclawia. Ja ze swej strony na pewno bym sie cieszyl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrczak Re: APEL do kochających Wrocław IP: 212.127.78.* 10.11.03, 20:30 www1.gazeta.pl/wroclaw/0,44546,0.html -niby jest takie miejsce,tylko fotek mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 23:09 Gość portalu: ALIAS napisał(a): > > Uczta dla oka i duszy. Wiecej prosze. Moze tak stworzyc centralny bank fotek > Wroclawia. Ja ze swej strony na pewno bym sie cieszyl. > > Pozdrawiam. Chciałem to zrobić stroną wroclaw.dolny.slask.pl - strona jest przygotowana do wszelkich "działań" typu -umieszczanie zdjęć przez zalogowanych użytkowników, podział na różne kategorie, lata itp... niestety serwera nie ma i jeżeli się nie znajdzie to cała robota pójdzie na marne. Płatne konta jak dla mnie trochę za dużo kosztują :-/ No nic - czekamy i szukamy na jakiegoś bezinteresownego człowieka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwp Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 13:54 Witam wszystkich z opóźnieniem Z przyjemnością przejrzałem forum o kamienicach, tym wiekszą że sam przemierzyłem Wrocław wzdłuż i wszerz i w tym temacie mam dobry tysiąc ujęć. Moim celem jest zrobienie multimedialnej prezentacji wrocławskiej, starej architektury. Myślę, że wśród posiadanych ujęć jest sporo takich, które nadawałyby się do prezentacji w internecie. Myślę jednak, że w rozdzielczości nawet 600x800 ginie sporo szczegółów fotki wykonanej aparatem 5 Megapikseli. Warto stworzyć witrynę, gdzie wybrane, dobre ujęcia mogłyby być pobierane w rozdzielczości oryginalnej. Autora strony wroclaw.dolny.slask.pl proszę o kontakt na mail waclaw@reprotechnika.pl może wspólnie coś wymyślimy. Propozycje innych osób również mile widziane. Pozdrowienia wszystkim fanom naszego miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.is.pl / *.inco.wroc.pl 18.11.03, 15:48 pokazywany materiał jest ciekawy .Uważam , że chcąc przedstawiać Wrocław należy powiedzieć też o Wielkiej Wyspie , czyli Biskupinie,Sępolnie itd. Przez lata nieremontowane domy do dzisiaj straszą w wielu udział ma Gmina Wrocław i tak jak nie .łożyła przez 50 lat , tak do dzisiaj pomimo tego,że jest współwłaścicielem , nie wydaje na remonty. Szkoda tego co jeszcze stoi. Obskurne chodniki ,tereny zielone , brak remontu gruntownego ulic -to powoduje wstrząsy budynków np.na ul.Dembowskiego. Teraz jeszcze na teren tej Wielkiej Wyspy (chronionej przez Konserwatora Zabytków) ładuje się część Obwodnicy Śródmiejskiej. Sądzę , że zaniechanie działania przez Gminę jest karalne ! Takie dzielnice jakie są na Wielkiej Wyspie powinny być wizytówką Miasta Wrocławia. Nie wystarczy Hala Ludowa i ZOO oraz Ogród Japoński ! Obecnie Wielka Wyspa nie wygląda ładnie ponieważ pora roku nie sprzyja , ale zapraszam na wiosnę - jest gdzie pochodzić - może dzięki nam po prostych chodnikach i gładkich (nie łatanych asfaltem) ulicach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ages Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 13:46 We Wrocławiu, w którym spędziłam tylko 2 lata, nie mieszkam od 5. Teraz jestem w Warszawie i brakuje mi tej poniemieckiej zabudowy: wysokich mieszkań, pięknych klatek, ogromnych podwórek. Cieszę się, że znalazłam to Forum. Piszecie o renowacji starych domów i o zaangażowaniu w to środków komunalnych. Mogę powiedzieć, jak 5-7 lat temu wyglądały przygotowania do remontu kamienicy na Chrobrego (chyba 25, narożna). Otóż miasto miało kasę na odnowiednie tylko jednego budynku w tej okolicy. Wybór był ciężki, a kryteria bardzo różne. Oprócz czysto inżynierskich: stanu murów, tynków, instalacji brano również pod uwagę lokatorów - obecność żulów, narkomanów czy kibiców od razu dyskwalifikowała budynek. Przeprowadzano bardzo dokładne wywiady środowiskowe:) Piszę to, ponieważ na tym forum nie pojawiła się jeszcze drażliwa kwestia tego, że do upadku domów przyczyniają się także ich mieszkańcy. Niestety. Spróbujcie się zastanowić, jak będą wyglądać te kamienice po roku od remontu ?? Przecież one nadal nie są "nasze" tylko czyjeś: miasta, gminy, Niemców ... W kamienicy na Chrobrego po niecałym roku pojawiły się: napisy na ścianach, stłuczone szyby, mocz na klatce - akurat jeden lokator się rozpił ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALOAS Zdjecia "Palacyku" na Kosciuszki IP: 66.46.58.* 10.11.03, 18:51 Czy ktos przypadkowo jest w posiadaniu zdjec Palacyku? Bylbym wdzieczny za ich zamieszczenie. Wiem ze jest ciut trudny do fotografowania, ale moze komus sie to udalo. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.11.03, 22:17 Gość portalu: ALOAS napisał(a): > > Czy ktos przypadkowo jest w posiadaniu zdjec Palacyku? > Zgłoszenie przyjęte do realizacji ;-) I tak się miałem przejść na Kościuszki pod kamienicę ze skalą, a to niedaleko. W tym tygodniu powinny być :-) Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki - SW IP: 66.46.58.* 10.11.03, 22:47 Dziekuje z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki - SW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 16:52 tez czekam na pałacyk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o'rety Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki IP: 80.51.29.* 11.11.03, 18:21 dzięki za uwzględnienie mojej prośby (chodzi o zbliżenia). Jest dobrze, ale może być lepiej. Oczywiście doceniam twoją pracę, tyle tylko, że z niektórych fotek nie da się wiele odczytać. Pytasz, co www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/rejtana/Rejtana017.jpg symbolizuje, ale w ogóle trudno ocenić co tam jest. Po drobnym retuszu wyczaiłem - od prawej - kowala z pomocnikiem(?), rybaka(?), ten trzeci to kiś aptekarz może? Masz rację, że charakter poznawczy itd. , ale: 1. skoro już jesteś na fotowypadzie to warto jednak się przyłożyć 2. powiedz szczerze- jesteś zadowolony ze swoich fot? ja mam olbrzymią satysfakcję jak coś fajnie sfotam... 3. jaki masz aparat? może statyw skołuj? Chodzi mi od jakiegoś czasu po glowie idea zrobienia filmiku-impresji o Wrocławiu. Ale nie dalekie plany najbardziej znanych wrocławskich budowli, wywiad z prezydentem i przerywnik z V. Cantans tylko coś "klimatycznego", magicznego. Weźmy np. www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/ukryta_prusa/PICT0075.JPG - wyobraź sobie teraz, że łodygi tego ornamentu się ruszają, pąki otwierają... itd. Chcę wymieszać kamerą nakręcone ujęcia z animacją 3d (może wpleśc w to jakąś historię, którego bohaterem będzie jakiś wrocławski artysta? - widzielicie "Żart" z Mleczką?). Oczywiście to wszystko w dalszej przyszłości, ale się palę... Uff.. i tak czeka mnie porządna dokumentacja, ale wolałbym iść na miejsce wiedząc co tam zastanę... pozdrawiam i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 11.11.03, 20:09 Cześć, Gość portalu: o'rety napisał(a): > dzięki za uwzględnienie mojej prośby (chodzi o > zbliżenia). Jest dobrze, ale może być lepiej. Dzięki. Wyjaśnijmy sobie jednak jedna rzecz. Zdjęcia robił człowiek nie mający pojęcia o fotografii (ja) cyfrową "idiotenkamerą" w ciągu pięciu minut (przechodziłem tą ulicą). Tak więc biorąc to pod uwagę: tak jestem z siebie zadowolony. Natomiast biorąc pod uwagę co możnaby osiągnąć jakby się do tego przyłożyć to na pewno nie jestem z siebie zadowolny. Ale nie poczuwam sie też do misji robienia PROFESJONALNYCH zdjęć. Masz jeszcze jakieś inne wskazówki oprócz tego, że szczegóły rzeźb są niewidoczne? Chętnie wysłucham. Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o'rety Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki IP: 80.51.29.* 11.11.03, 23:36 >Wyjaśnijmy sobie jednak jedna rzecz. Zdjęcia > robił człowiek nie mający pojęcia o fotografii (ja) > cyfrową "idiotenkamerą" w ciągu pięciu minut > (przechodziłem tą ulicą). ok. ale chyba nie kosztuje Cię wiele zajrzeć na moment na stronkę dot. jakichś porad foto? wtedy dopiero możesz dostrzec radość z fotania - i nie mówię tu o jakimś buńczucznym pro, zresztą nieważne... odniosłem wrażenie, że obchodzi cię los tych budynków ze wzglęgu na ich piękno, a nie tylko historię i sprawia Ci przyjemność dokumentowania ich jak najdokładniej. Jak skołuję cyfrę to poszwendam się również... A tak właściwie to mi chodziło głownie o coś innego, ale to chyba inny wątek... Aaa.. wskazówki, hmm... a jaki aparat? wskazówka 1 : więcej czasu wskazówka 2 : więcej pasji wskazówka 3 : więcej wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Zdjecia 'Palacyku' na Kosciuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 23:42 czesc o'rety:) stoje po stronie SW czasem cięzko jest zrobic dobre zdjęcia warunki są przytłaczające. Sam robię od paru dobryuch lat zdjęcia mam kolejną już lustrzanke ale kiedy wpada w me ręce aparat cyfrowy-załamka. Po pierwsze-kąt widzenia nie za szeroki, a ulice wąskie jak wiadomo-a więc trudno jest wykadrować. Po drugie nie ma mowy o zadnym statywie bo wtedy codzien zamiast zrobic 100 zdjec moznaby zrobic 4 a o ile zwykle w zyciu uwazam ze warto robic mało za to dobrze o tyle w tym jednym przypadku wole zrobic duzo i gorzej:/ Iz tego wynika tez trzecia sprawa ze zdjęcia robione są w pospiechu i "przy okazji". Z niecierpliwoscią czekam na Twoje zdjęcia a sam moze tez kiedys wezme lustrzankę i poswięce weekend porządnym zdjęciom.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina moje miejsca we Wroclawiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.11.03, 14:31 - kamienica na rogu ulic Prusa i Swietokrzyskiej, cudo zamienione w rudere - ulica Zegadlowicza ( jedyna znana mi ulica z gankami ) mieszkam w Srodmiesciu i jak sie tutaj wprowdzilam to chodzilam z glowa w gorze, bo kamienice sa arcyciekawe architektonicznie teraz chodze z glowa w dol, przeszkadza mi krzywe chodniki i psie odchody na ulicy idea zalozyciela watku szczytna, ale nie oszukujmy sie, te stuletnie kamienice zamieszkuja ludzie, ktorzy maja postawe roszczeniowa dostali te mieszkania za darmo i oczekuja, ze ktos za nich wyremontuje. zaplaci, doplaci ... tez jest tak, ze kamienice te zamieszkuja tzw. element ( alkoholizm i narkomania maja sie dobrze w tej dzielnicy ) rzucic haslo RATUJMY jest latwo, tylko w jaki sposob ratowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: moje miejsca we Wroclawiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 15:20 konstruktywne propozycje własnie wymieniane są na kanale prv jak uczestnicy dojdą do porozumienia zostaną moze przedstawione na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: moje miejsca we Wroclawiu IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.11.03, 22:55 Kocie! Wybacz, że tak późno i na tak dawny list odpowiadam, ale nie było mnie... Pracownia Tołpy przylego do budynku w którym ma wykłady Architektura, niedaleko kościoła Św. Michała ( ulica bodajże Wiwulskiego... albo podobnie...:) Temat jak najbardziej podbijam!!! A zdjęcia są śliczne:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek Re: moje miejsca we Wroclawiu IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.11.03, 22:58 Kocie! Wybacz, że tak późno i na tak dawny list odpowiadam, ale nie było mnie... Pracownia Tołpy przylega do budynku, w którym ma wykłady Architektura, niedaleko kościoła Św. Michała ( ulica bodajże Wiwulskiego... albo podobnie...:) Temat jak najbardziej podbijam!!! A zdjęcia są śliczne:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: moje miejsca we Wroclawiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.03, 00:00 "nie oszukujmy sie, te stuletnie kamienice > zamieszkuja ludzie, ktorzy maja postawe roszczeniowa > dostali te mieszkania za darmo i oczekuja, ze ktos za nich wyremontuje. > zaplaci, doplaci ..." fajnie, dobrze mowic.. tylko kto zaplaci za to, ze jak lokatorzy chcieli jednak cos robic, to miasto!!! tak, sic!!.. robilo wszystko 'na poprzek'??? kto ma zaplacic za to, ze nie podejmowano ZADNYCH!!! dzilan??? obecnie mieszkancy??? to chyba kpina...!!! chcielismy remontowac i dabac.. szczegolnie po ro. 1990.. i co?? olano nas.. dokladnie,, tak to wyglada!!! a prawda jest taka, ze w niektorych [czyt. wieksozsci] kamienic tam jes niezle, gdzie byly 'wtyki; misjekie, ADM etc... zatem hooooooooolllla.. powyzszymi sadami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magda_s4 Kochać, nie kocham - ale... 13.11.03, 00:07 ...przyznaję, że rynek we Wrocławiu jest najładniejszy w całej Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekosz Re: APEL do kochających Wrocław IP: 195.20.110.* 13.11.03, 08:56 podpisuję się obiema rękami - ratujmy XIX-wieczne kamienice, precz z Solpolami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.iase.wroc.pl / *.iase.wroc.pl 13.11.03, 15:03 Apel popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Pałacyk & more IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 11:07 Tam gdzie zwykle (www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis/kosciuszki/) sa juz zdjecia dwóch "obiektów" z ulicy Kościuszki. Miłego oglądania :-) Pozdrawiam, SW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALIAS Pałacyk & more - dziekuje SW IP: 66.46.58.* 14.11.03, 15:33 SW. Dziekuje serdecznie za zamieszczenie tych pieknych zdjec. Nawet pogoda kooperowala. A tak przy okazji; czy ktos wie jaka funkcje spelnial Palacyk przed i w czasie wojny ? Przypominam sobie ze w koncu lat 70-tych przyszedl do Palacyku starszy pan z Niemiec i poprosil o pozwolenie zwiedzenia. Zostal oprowadzony po obiekcie od Arki po sale klubowa na drugim pietrze. Okazalo sie ze on tam pracowal przed wojna. O ile pamietam to Palacyk byl siedziba organizacji o nazwie Zielony Krzyz (?). Nie wiem co to bylo, ale to jakas organizacja mlodziezowa. Ten osobnik z Niemiec byl mile zaskoczony stanem budynku i opowiadal jak przed ewakuacja Wroclawia zabezpieczali lustra w sali lustrzanej materacami i deskami. No i przetrwaly. A jaka funkcje spelnia Palacyk dzis ? Z lezka w oku moge stwierdzic ze kiedys bylo to miejsce gdzie bywaly najladniejsze dziewczyny. To se juz ne vrati ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Pałacyk & more - dziekuje SW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 15:39 W Encyklopedii Wrocławia jest napisane że najpierw Pałac należał do rodziny Schafgotschów, pozniej po smierci ostatniego przeszedł w posiadanie gminy ewangelickiej przy parafii świętej Marii Magdaleny.Nic więcej nie wiadomo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Nasza akcja odniosła sukces!:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.03, 11:07 Wszystkim, którzy wzięli udział w apleu bardzo dziękuje, nasza akcja jak widać odniosła zamierzony sukces- Gazeta pisze o kamienicach coraz więcej, powstał nawet specjalny cykl "Wrocław, który nie może zaginąć":) Teraz liczę na to, że forumowicze, którzy podpisali sie pod apelem będą aktywni przy następnej akcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o'rety Re: Nasza akcja odniosła sukces!:) IP: 80.51.29.* 17.11.03, 22:24 SW: foty super! A co do opisów gazety - zobaczymy teraz co dalej, liczę że na tym się nie skończy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ileana Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.otenet.gr 15.11.03, 23:23 Dolaczm sie do kochajacych Wrocla. Wroclaw to jedno z piekniejszych miast Polski i warto powalczyc o ratowanie tego co jeszcze mozna ratowac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.11.03, 15:58 zdjecia nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: APEL do kochających Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 16:42 ten watrek został oficjalnie zamknięty bo akcja zakonczyla sie sukcesesm:) teraz przeniósł się tu bo znowu staramy sie robic szum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=9260240 proszę wypowiedz się Ty masz pomysły;) PS zdjęcia nowe będą wkrótce o ile jeszcze nie ma www.aiesec.pwr.wroc.pl/~nowis Odpowiedz Link Zgłoś
alassea Re: APEL do kochających Wrocław 03.12.03, 09:29 Wrocław, gdyby wyremontować te wszystkie stare za pozoru obskurne, ale tak naprawde bardzo ładne kamieniczki byłby najpiekniejszym miastem w Polsce. I tak już jest:P Odpowiedz Link Zgłoś