Dodaj do ulubionych

ulica ruska

04.11.03, 21:27
czy ktos wie czy to jest ulica jaka? ruska czy kogo? czego? ruska o blizej
nie znanym imieniu, taka teorie uslyszalam i zdebialam..
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:29
      Twoj post jest bardzo chaotyczny ale domyslam sie chyba o co chodzi w pytaniu;)
      nazwa "ruska" istnieje juz od sredniowiecz bo tą ulicą zjezdzali do miasta
      rusini-kupcy z rusi
      • Gość: kinga!!! Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:33
        ruska jak pierogi ruskie :)
      • zielistka Re: ulica ruska 04.11.03, 21:39
        przepraszam za chaos :) przeczytalam i rzeczywiscie moza sie pogubic. ale
        wracajac do meritum, ja tez jestem przkonana ze ruska jest tak ruska jak
        pierogi :) ale zastanawia mnie skad taka hipoteza sie wziela ze to jest
        ulica 'jakiegos ruska' :) osoba byla bardzo przkonana o swojej racji, a ja.. no
        coz troche mnie zbila z pantalyku..
        • Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:43
          ktos Ci chciał zrobic kawał:) tez tak lubie wkręcac ludziów:)
          • zielistka Re: ulica ruska 04.11.03, 21:48
            na to wyglada :) az zaluje ze dalam sie wkrecic.. bo to jeszcze do tego gupie
            babsko tak mi zrobilo ;)
            • Gość: rybak Re: ulica ruska IP: 212.127.78.* 05.11.03, 09:06
              Stałem kiedyś na przystanku w Warszawie przy Marszałkowskiej i słyszałem, jak
              pani skądinąd pytała o drogę, a miły pan tłumaczył:
              - Pójdzie pani na Plac Unii... Tam jest Plac Unii..
              - Zaraz, zaraz, panie, jakiej Placuni?
              - A to była taka działaczka Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Litewskiej.
              (Chodziło oczywiście o Plac Unii Lubelskiej.)
              Pozdrawiam
    • Gość: zeus Re: ulica ruska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 22:13
      Śmiem wątpić, żeby kupcy ruscy przybywali do Wrocławia od zachodu. Może nazwa
      wzieła się ze względu na cerkiew
      • Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 22:27
        jak to napisałem to tez zwątpiłem:/ ale wiem ze to od rusinów własnie ta nazwa
    • Gość: Kościelny Re: ulica ruska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 00:04
      "... Często przybywały do miasta karawany kupców rosyjskich przywożących futra,
      wosk, kawior,herbatę. Osiadali w zajazdach między Bramą Mikołajską a pl.
      Solnym, stąd ulica później została nazwaną Ruską.....".
      Teresa Kułak: "Wrocław". Wtdawnictwo Dolnośląskie 1997.
      • Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 08:24
        tyle ze to byli rusini a nie rosjanie:) dobrze ze nie napisała "radzieckich":)
        • Gość: Kościelny Re: ulica ruska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 09:28
          Nie będę się spierać ale pani profesor Kułak z UW użyła słowo "rosyjskich"
          prawidłowo.
          Ruski, ruscy "dotyczący Rusi - średniowiecznej wschodniej Słowiańszczczyzny:
          potocznie także: rosyjski". Słownik Języka Polskiego. PWN 1981.
          • Gość: kinga!!! Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 22:52
            czyli pierogi ;)
            • Gość: Kościelny Re: W pełni się z tym zgadzam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 23:49
              Stwierdzam natomiast, że kołduny są litewskie.
    • Gość: Grigorij Golarkin Re: ulica ruska IP: 81.210.125.* 06.11.03, 13:35
      Podobnie bylo na Popowicach:
      • Gość: kinga!!! Re: niedzwiedzia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:58
        jakiego niedzwiedzia...
        kto mi wyjaśni??
        :)
        • orzels Re: niedzwiedzia... 06.11.03, 23:17
          Przeciez napisal, brunatnego.. Taki mis. Widzialas Mis? Lyzki na lancuchach,
          itd..
          No to jeszcze dolozmy do pieca - kim byl niejaki Karmelkow? :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka