zielistka 04.11.03, 21:27 czy ktos wie czy to jest ulica jaka? ruska czy kogo? czego? ruska o blizej nie znanym imieniu, taka teorie uslyszalam i zdebialam.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:29 Twoj post jest bardzo chaotyczny ale domyslam sie chyba o co chodzi w pytaniu;) nazwa "ruska" istnieje juz od sredniowiecz bo tą ulicą zjezdzali do miasta rusini-kupcy z rusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga!!! Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:33 ruska jak pierogi ruskie :) Odpowiedz Link Zgłoś
zielistka Re: ulica ruska 04.11.03, 21:39 przepraszam za chaos :) przeczytalam i rzeczywiscie moza sie pogubic. ale wracajac do meritum, ja tez jestem przkonana ze ruska jest tak ruska jak pierogi :) ale zastanawia mnie skad taka hipoteza sie wziela ze to jest ulica 'jakiegos ruska' :) osoba byla bardzo przkonana o swojej racji, a ja.. no coz troche mnie zbila z pantalyku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 21:43 ktos Ci chciał zrobic kawał:) tez tak lubie wkręcac ludziów:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielistka Re: ulica ruska 04.11.03, 21:48 na to wyglada :) az zaluje ze dalam sie wkrecic.. bo to jeszcze do tego gupie babsko tak mi zrobilo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: ulica ruska IP: 212.127.78.* 05.11.03, 09:06 Stałem kiedyś na przystanku w Warszawie przy Marszałkowskiej i słyszałem, jak pani skądinąd pytała o drogę, a miły pan tłumaczył: - Pójdzie pani na Plac Unii... Tam jest Plac Unii.. - Zaraz, zaraz, panie, jakiej Placuni? - A to była taka działaczka Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Litewskiej. (Chodziło oczywiście o Plac Unii Lubelskiej.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeus Re: ulica ruska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 22:13 Śmiem wątpić, żeby kupcy ruscy przybywali do Wrocławia od zachodu. Może nazwa wzieła się ze względu na cerkiew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 22:27 jak to napisałem to tez zwątpiłem:/ ale wiem ze to od rusinów własnie ta nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: ulica ruska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 00:04 "... Często przybywały do miasta karawany kupców rosyjskich przywożących futra, wosk, kawior,herbatę. Osiadali w zajazdach między Bramą Mikołajską a pl. Solnym, stąd ulica później została nazwaną Ruską.....". Teresa Kułak: "Wrocław". Wtdawnictwo Dolnośląskie 1997. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 08:24 tyle ze to byli rusini a nie rosjanie:) dobrze ze nie napisała "radzieckich":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: ulica ruska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 09:28 Nie będę się spierać ale pani profesor Kułak z UW użyła słowo "rosyjskich" prawidłowo. Ruski, ruscy "dotyczący Rusi - średniowiecznej wschodniej Słowiańszczczyzny: potocznie także: rosyjski". Słownik Języka Polskiego. PWN 1981. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga!!! Re: ulica ruska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.03, 22:52 czyli pierogi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: W pełni się z tym zgadzam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.03, 23:49 Stwierdzam natomiast, że kołduny są litewskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grigorij Golarkin Re: ulica ruska IP: 81.210.125.* 06.11.03, 13:35 Podobnie bylo na Popowicach: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga!!! Re: niedzwiedzia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:58 jakiego niedzwiedzia... kto mi wyjaśni?? :) Odpowiedz Link Zgłoś
orzels Re: niedzwiedzia... 06.11.03, 23:17 Przeciez napisal, brunatnego.. Taki mis. Widzialas Mis? Lyzki na lancuchach, itd.. No to jeszcze dolozmy do pieca - kim byl niejaki Karmelkow? :) Odpowiedz Link Zgłoś