Gość: maro Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.09, 11:40 bezdomni to smierdzace karaluychy, powinni do nich strzelac, pasorzyty Odpowiedz Link Zgłoś
bahar45 Zal jest mi tych ludzi ale 09.01.09, 11:52 Dworzec nie jest miejscem dla bezdomnych i tak jest w kazdym kraju. Tym ludziom nalezy pomoc zapewniajac miejsce w noclegowni lub pomoc im znalezc stale lokum. Metody moze troche drastyczne i nie w pelni legalne , ochroniarze nie maja prawa uzywac paralizatorow i palek. Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Zal jest mi tych ludzi ale 09.01.09, 11:59 Zgadza się, ale miałem tą przykrą okazję korzystać z usług ośrodka dla bezdomnych, stwierdziłem że na tym też "ludzie" robią kasę. Namawiano mnie na terapię, jak zwykłego alkoholika lub narkomana bo za to dostają dotacje, ale pytam od czego miała służyć ta terapia, BEZDOMNOŚCI????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Zal jest mi tych ludzi ale IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.09, 12:28 obwieszeni kredytami, które będą spłacać ich dzieci, a często nie myślą, ze ich "donmość" to jedynie czysty przypadek, nie wiadomo jak długotrwały. żałośni jesteście ludzie i tyle. módlcie się lepiej, zebyście zdążyli w porę zdechnąć zanim wasze wnuki wypędzą was z zadłużonego po uszy i przeludnionego m-2 w bloku trzeba zmienić ustawy, zająć się tym chorym krajem! a wy bezmózgi miotacie przekleństwa na ludzi niewinnych to nie oni są winni, to polska Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Zal jest mi tych ludzi ale 09.01.09, 12:34 Gość portalu: dg napisał(a): > obwieszeni kredytami, które będą spłacać ich dzieci, a często nie myślą, ze ich > "donmość" to jedynie czysty przypadek, nie wiadomo jak długotrwały. żałośni > jesteście ludzie i tyle. > módlcie się lepiej, zebyście zdążyli w porę zdechnąć zanim wasze wnuki wypędzą > was z zadłużonego po uszy i przeludnionego m-2 w bloku > > trzeba zmienić ustawy, zająć się tym chorym krajem! > a wy bezmózgi miotacie przekleństwa na ludzi niewinnych > to nie oni są winni, to polska Nareszcie ktoś normalny, taka prawda,że w polsce przeważnie najbardziej wożą sie ci nowobogaccy i ci ze stołków, nie widząc co tak naprawdę się dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TT Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! IP: 78.8.141.* 09.01.09, 14:13 Człowieku czy ty miałeś kiedyś do czynienia z bezdomnym? 1)W noclegowni ich nie wezmą bo pod wpływem alkoholu jada na Sokolnicza i znowu wracają... wiesz kto za to płaci? Ty, Ja, On, Ona dla czego mam wydawać pieniadze dla kogoś kto chodzi cały dzień zbiera puszki i kupuje tanie wino? 2)Dać im lokum?Gdzie w kamienicy, bloku - może u Ciebie dasz świetny przykład humanitaryzmu 3)Uwież mi że jak byś był u nich to tez byś wpie...zgarnął i by Ci wszystko zabrali dokumenty dodatkową oddzież i tak dalej miałem nie raz takich na patrolu 4)Pomoc we Wrocławiu do niedawna była jedną z najlepszych na dolnym śląsku myślisz skąd ich sie tu tyle wzieło? 5)Są jak bumerang który wraca bo nikt ich nie chce ruszać, pokrzywdzeni, biedni ludzie - wiekszosć z nich to alkoholicy, meliniarze, margines...chcesz z takimi rozmaiać - sztab ludzi w MOPSIE jest i przez lata nie są w stanie im pomóc. 6)Ja chce miec czysty dworzec a nie sierdzieli i ochlaptusów...doskonale wiedzą gdzie sa noclegownie i nikt im tego mówić nie musi...tylko wolą chlać śmierdziele i w tym jest problem Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! 09.01.09, 14:34 Kolejny, który wygrywa kosztem przegranych. Oj płyciutko, płyciutko...... Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! 09.01.09, 14:50 jakoś nie widze, zeby coś robił czyimś kosztem. a Ty ases, to że byłes bezdomny nie czyni cię guru w tym temacie, bo kazdy z nas ma do czynienia z tym problemem...chociazby smierdzącego, zasranego żula, ktory mysli, ze skoro nie ma mieszkania i nie chce isc do noclegowni, to wszystko mu wolno, bo co mu zrobisz? jesteś przykładem na to, ze z bezdomnosci mozna wyjsc, to niech skorzystają z tak wielu okazji, jakie daje im mops, monar i albert, i niech wyjdą....ale łatwiej jest pić, ćpać i śmierdzieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! 09.01.09, 15:34 Gwarantuję Ci, ani monar ani mops ani albert nie pomaga wyjść z bezdomności, wiem z doświadczenia. Nie jestem żadnym guru, tylko temat znam z praktyki a nie z teorii. Wiem że to jest wielki problem, który każdego dotyka codziennie. A wedle ścisłości, co zrobisz jak taki żul poprosi o kromkę chleba i coś gorącego do picia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! IP: *.tsi.tychy.pl 09.01.09, 17:51 Jeszcze nigdy menel na dworcu nie prosił mnie o jedzenie. Zawsze prosili(?) o kasę. Propozycja oddania jakiegoś jedzenie spotykała się z hmm dezaprobatą. Odpowiedz Link Zgłoś
tyiga Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! 09.01.09, 18:13 ases napisał: > Gwarantuję Ci, ani monar ani mops ani albert nie pomaga wyjść z bezdomności, > wiem z doświadczenia. Nie jestem żadnym guru, tylko temat znam z praktyki a nie > z teorii. Wiem że to jest wielki problem, który każdego dotyka codziennie. A > wedle ścisłości, co zrobisz jak taki żul poprosi o kromkę chleba i coś gorącego > do picia? a ja odpowiem, dawałam jedzenie jak łazili po bloku, póki jedzenia nie znalazłam na klace. oni chcą tylko forsy na wódkę i tyle a ja chcę mieć możliwość czekania na pociąg w kulturalnych warunkach, a nie pilnowania siebie, dzieci, bagaży przed kradzieżą i rabunkiem, otoczona nachalnym menelstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Bezdomni - śmierdziele czy biedni ludzie!!! 09.01.09, 23:32 ostatnio to mi brakowało jedzenia, więc problem mają nie tylko bezdomni, tyle ze ja uczciwie pracuje na każdy okruszek chleba. co zrobie? znajde mu jakąś prace: zamieść schody czy zlecic jakies proste prace na działce - i wtedy mogę mu dać spory zapas jedzenia. każdy inny sposób "pomocy" poprzez dawanie komuś czegoś za darmo uczy tylko, ze wystarczy sie nie umyć, śmierdzieć i być brudnym, a wszstko się dostanie - to nie uczy wychodzenia z bezdomności! Odpowiedz Link Zgłoś
pkpsa_zarzad Oświadczenie Zarządu Polskich Kolei Państwowych SA 09.01.09, 12:24 Oświadczenie Zarządu Polskich Kolei Państwowych S.A. Warszawa, 09.01.2009 Zarząd Polskich Kolei Państwowych S.A., właściciel i zarządzający dworcem kolejowym Wrocław Główny, prowadzi postępowanie wyjaśniające dotyczące zachowania wynajętej firmy ochroniarskiej Sat-Guard Defence na dworcu Wrocław Główny. Polskie Koleje Państwowe S.A. powiadomiły policję o możliwych nieprawidłowościach. Jeżeli w wyniku postępowania zajdzie uzasadnione podejrzenie, iż pracownicy firmy ochroniarskiej złamali obowiązujące przepisy oraz umowę z Polskie Koleje Państwowe S.A., umowa na ochronę na dworcu Wrocław Główny z firmą Sat-Guard Defence zostanie rozwiązana. Kierując się potrzebami klientów dworców i pasażerów, PKP S.A. wprowadza, obok policji i Straży Ochrony Kolei, ochronę na największych dworcach kolejowych. Jednym z zadań wynajętych firm ochroniarskich jest ochrona dworców przed obecnością osób niepożądanych będących pod wpływem alkoholu, koczujących na dworcach oraz wymuszających datki od pasażerów. Jednocześnie nie dopuszczane są w żaden sposób działania łamiące prawo i godność osobistą tych osób. Zarząd PKP S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello I bardzo dobrze! IP: 79.191.128.* 09.01.09, 12:26 Ludzie! Kiedy wreszcie zrozumiemy, że dworzec to nie miejsce dla żuli. Tyle się mówi, że na dworcu śmierdzi. Gdy ktoś chce z tym zrobić porządek to nagle robi się wielki lament! Dosyć tej hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leander Re: I bardzo dobrze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 15:53 Oczywiście, że tak. Nie zaprzeczaj, bo i Ty sięgnąłbyś po ostateczne rozwiązanie w sytuacji dla Ciebie koniecznej. Być może los skazał ich na bezdomność, ale na pewno nie na alkoholizm i stan w jakim się znajdują. Niestety jestem zmuszony do częstego korzystania z PKP i naprawdę leżący w własnych odchodach obok bankomatu facet nie budzi we mnie szacunku i zrozumienia. Dworzec jest przeznaczony dla klientów a nie przechowalnią elementu. Gdyby byłby to teren prywatny problem znikłby bez szumu i nagłaśniania. Jestem pełen poparcia dla ochrony i jestem pewien, że nie zrobili tego bez uprzedzenia. Szkoda, że media nie rozczulają się nad ludźmi, którzy żyją w ubóstwie, marzną we własnych mieszkaniach i nie mają co dać jeść dzieciom. Jak zwykle - bronimy złodziei, kombinatorów i margines społeczny... Odpowiedz Link Zgłoś
marek444 Ochroniarze dręczą bezdomnych na Głównym 09.01.09, 12:51 Jaceku Harłukowicz aj waj co za hałas. Pomyliło się coś. To jeszcze nie USA, mimo ,że postrzegani jesteśmy jako ich kolonia. Trzeba po przebywać trochę na dworcu i zająć się tymi ludźmi . Umyć , nakarmić , napoić i przytulić i dopiero robić aferę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista bardzo dobrze IP: *.lanet.net.pl 09.01.09, 13:00 nie ma sie co cykac z menelami - za morde i wynocha - to nie noclegowna, ciekawe jakby bezdomni przyszli np do waszej klatki schodowej to tez byscie ich tolerowali.... smierdzacy, napici, wulgarni... czy tez byscie ich grzecznie prosili "moze sobie pan stad pojsc?" i kulturalnie negocjowalali czy moze cieszyli sie ze jakis sasiad z jajami przyszedl, za fraki, wyrzucil i zamknal drzwi?????? zastanwocie sie co mowicie ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dott_wrocek Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głównym 09.01.09, 12:57 I bardzo dobrze! 31.12.2008 wyjeżdżałam rano z chłopakiem do Krakowa i poszliśmy do McDonald's po kawę. Kolejka była mała, a z boku stał bezdomny. Wielkim szokiem i obrzydzeniem dla mnie był moment w którym on po prostu zaczął sikać!! Mokra plama i obrzydliwy smród moczu pojawił się szybko!! Dlaczego w tej restauracji nie ma ochroniarza?? Dlaczego tych ludzi wpuszcza się na Dworzec?? Pełno ich też stoi przed głównym wejściem! Mało tego raz widziałam jak z boku jeden stał i sikał prosto na budynek Dworca Głównego!! Gdzie kamery? gdzie policja? Jak mam iść na dworzec to po prostu mnie skręca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.centertel.pl 09.01.09, 13:35 kolejna nowobogacka, a może trochę współczucia??!!! A czy ktoś na forum zastanowił się kiedyś co by było gdyby to właśnie jego spotkał taki los? Ja to przeżyłem, no może w nie tak poniżający sposób, ale przeżyłem i nikomu nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 13:52 Gość portalu: ases napisał(a): > kolejna nowobogacka, a może trochę współczucia??!!! A czy ktoś na forum > zastanowił się kiedyś co by było gdyby to właśnie jego spotkał taki los? Ja to > przeżyłem, no może w nie tak poniżający sposób, ale przeżyłem i nikomu nie życz > ę. oj pieprzysz kolego - obrzydzenie do brudu i takich zachowań nie ma nic wspólnego z nowobogackościa - wg ciebie tylko ludzie zamozni brzydza się brudem a niechęć do wąchania czyjegoś moczu tooznaka nowobogackości??? jak by mnie spotkal taki los że musiałbym mieszkać na dworcu to przynajmniej poszedłbym w krzaki a nie lał tam gdzie stoję przy ludziach - rozumiesz? na dworzec nie trafiają bezdomni którym się w życiu nie udało, którym trzeba pomóc bo to nie jest ich środowisko (tacy szukaja pomocy i coś robią) - na dworcach siedzą nałogowi alkoholicy i narkomani (czesto wcale nie bezdomni) którzy uczynili sobie z żulerki sposób na życie - na własne życzenie i bez chęci zmiany tego stanu Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 14:18 I tu się mylisz bo nigdy tego nie przeżyłeś. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, kto na dworcu Cię mija. Bezdomni to nie tylko ci co piją, leją byle gdzie. To także ludzie, którzy wyglądają tak samo jak ty. Nawet o tym nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 14:48 Ale jak się nie oburzyć na zachowanie opisane w Mc'u. To nie tych bezdomnych których nie piją i nie leją gdzie chcą wszyscy chcą wyrzucić. Jeżeli od gościa nie wali alkoholem, nie śmierdzi i nie leje gdzie chce to pewnie nikt nawet go za bezdomnego by nie wziął. A tak, takie melinarstwo trzeba wypraszać z terenu firmy która świadczy usługi użytkownikom pociągów, a nie charytatywną działalnością dla menelostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 14:57 sgtwro: tu się z tobą zgadzam, to jest miejsce publiczne, każdy z nas pragnie porządku i czystości. Jednak natura człowieka jest taka, że z reguły robimy wszystko na przekór i takimi metodami nikt nic nie wskóra. I jeszcze jest coś takiego jak sprawiedliwość społeczna. Ciekaw jestem takiej sytuacji: Czterech łysych po dwa metry, chleją i leją gdzie im się podoba, nikt nie interweniuje nawet policja bo co bo od razu wpi....al? A żula można nawet zaj...bać. I tak nikt szukać nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sgtwro Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 15:06 Tej sprawiedliwości też nie ma, ale w mojej opinii takich też powinni "neutralizować". Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 18:11 Nie widziałem jeszcze żadnego dwumetrowego łysego lejącego na środku dworca PKP. A Ty jak często ich widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 14:52 ale Ty jesteś głupia...ok niech ich przepędzają ale nie w ten sposób, to też są ludzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jak Ty i ja, nie wiesz co Ciebie spotka kiedyś w życiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik I bardzo dobrze! 09.01.09, 13:17 Dworzec to dworzec a nie knajpa czy noclegownia. Chcą spać - do noclegowni. Chcą chlać - niech idą precz z miejsca publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic Re: I bardzo dobrze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 13:24 Pytanie - czy chcą chlać czy MUSZĄ? Nie mówimy o imprezie na dworcu z okazji imienin Naczelnika Stacji Wrocław Glówny Na Żądanie, tylko o chorych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Bzdura! 09.01.09, 13:32 To jest gadanie mające na celu usprawiedliwienie tych ludzi. Człowiek ma mózg, ma rozum. Jak ktoś chce rzucić nałóg to robi to bez problemu. Po prostu przestaje. Jak sam nie daje rady, to zgłasza się do Monaru czy innego punktu, gdzie mu pomagają specjaliści od uzależnień. Skoro oni chleją, to chcą, bo picie wódy nie jest niezbędne do życia ani nie jest nakazane ustawowo. Tak samo jak publiczne szczanie pod siebie, rzyganie na podłogę czy unikanie kąpieli (którą można za darmo zrobić w odpowiednich miejscach). To nie są więc chorzy ludzie. To są degeneraci i to degeneraci na życzenie i z własnej woli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ases Re: Bzdura! IP: *.centertel.pl 09.01.09, 13:41 Pięknie jest jak mamusia z tatusiem da kasę, chatkę, autko, punkty za pochodzenie...... . Ale gorzej, jak żona(mąż) wyczyści do zera, narobi kłopotów, wyrzuci na zbity pysk.....? Ci ludzie nie są bezdomni od urodzenia, wiem, że część wybrała taki los, ale też wiem, że do tego zmusić potrafi życie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi Re: Bzdura! 09.01.09, 13:55 Gość portalu: ases napisał(a): > Ci ludzie nie są bezdomni od urodzenia, wiem, że > część wybrała taki los, ale też wiem, że do tego zmusić potrafi życie. ci którym sie w zyciu nie udało nie siedzą na dworcu tylko szukają pomocy i jakoś z tego wychodzą - człowiek który kiedyś żył normalnie i jeszcze chce kiedyś normalnie żyć miałby chociaż tyle wstydu i szacunku do samego siebie żeby pójśc w krzaki się odlać a nie lać na schody na oczach ludzi tak zachowują się tylko żule z wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Bzdura! 09.01.09, 14:13 tu się zgadzam, ale są bezdomni i bezdomni, piszesz o wychodzeniu z bezdomności, byłem w Wielkopolskim Ośrodku Pomocy Bliźnim w Rożnowicach, moja refleksja to taka, że to wielka lipa. Przykład? Jak taka prężna organizacja trzyma w swych murach bezdomnych przez 6 czy 8 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Bzdura! 09.01.09, 14:55 ases, dlaczego atakujesz zwykłych ludzi, dla ktorych normalną reakcją jest oburzenie na tak aspołeczne zachowanie? pałasz nienawiścią do kogos, kogo nie znasz..nie wiesz, czy np ja mam co zjesc na obiad..a moze rachunek za mieszkanie kwaterunkowe to wszystko na co mnie stać...i co? moze jak sie upije na dworcu to będę lepszym człowiekiem..bo takie wrazenie mam jak cie czytam. wbij sobie raz na zawsze do głowy: aspołeczne zachowania powinny być tępione Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Bzdura! 09.01.09, 15:11 Owszem potrafi, ale wtedy trzeba wziąć się w garść i odbić od dna a nie szcz... pod siebie, chlać denaturat i spać we własnych rzygach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezdomna z art.11 urzędników paralizatorem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 14:45 mnóstwo bezdomnych jest z powodu, że najemcy kwaterunkowi nie są w stanie walczyć zkorupcją i urzędnikami niby ustawy o chronie lokatorów, a jest to tak, że jeżeli trafisz na przygłupa niby właściciela, a gmina nie wtrąca się do Was - to możecie się pozabijać i nikt Wam nie pomoże!!!!! ustawodawca? - to ludzie z przypadku, też niekiedy głupi i zachłanni - to tylko Polacy byli tak upodleni przez 200 lat, i teraz jeszcze gorzej!, że nie idą z siekierami na Wiejską!!!! tak ustanowili prawo - masz płacić za mieszkanie 3 tys. zł. ; za życie 1 tys. zł. za lekarstwa 500,- zł. miesięcznie - no i wystarczy Ci jak zarobisz 1,5 tys. zł. netto miesięcznie!!!!!! czy to jest normalny kraj???????? przecież idioci powinni żyć za kratami!!!!!!! we Francji ostatnio pogorszyły się naturalnie jak wszędzie na zachodzie zarobki, ale tam od razu na ulicę wyszli!!!!! w Anglii również! nas mogą bezkarmnie wodogłowia męczyć dręczyć i wyrzucać z naszych domów - bo nie każdemu chcą sprzedać - bo napływu jest za dużo no i czemu za prawie darmo dawać uprawnionym skoro mogą swobodnie liczyć ene due Rabe ...... i padło na tych bezdomnych!!!! a Polcja też musi coś robić - no to na dworzec jak wyrzuciliśmy z mieszkań to teraz dopierd....... im jeszcze bo za mało zgryzoty mają? Człowiek to najwieksze przekleństwo świata - a szczególnie ten co ma władzę? a jeśli jeszcze chory psychicznie - to grożny - spójrz - Hitler i to na tyle moje dziatki!!!!!!!!! a interes się kręci - moja rodzina pracuje od rana do nocy od czsów powojennych - jakoś nie stać ją ani na mieszkanie ani na dom - a te opryszki ..... dopowiedz sobie pozdrawiam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no i Re: Bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 14:54 tylko skąd Ci niektórzy mają dla tych dzieci!!!!!! jaki rząd taki kraj!!!! nikt nie wybiera ubóstwa sam!!!! tylko skąd te dzikie maniery - dobić konającego - to naprawdę chamstwo tylko okropne chamstwo może coś takiego wyrabiać!!!!! kto wreszcie zrobi porządek w tym kraju!!!! przecież życie jest piękne , tylko trzeba izolować takie zachowania, nie dokładać konającemu!!!! ludzie podnieście oczy wreszcie i zobaczcie co się dzieje! to wstyd być też człowiekiem - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Paralizatory w rekach nielicencjonowanych ochron.? IP: *.magma-net.pl 09.01.09, 14:01 Za to jest prokurator.No i jeszcze umowa o dzielo, to juz w ogole żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś A co by było gdyby bezdomni zaczeli koczować np. . IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.09, 14:02 w Galerii Dominikańskiej? Czy nikt ich by nie ruszył, bo na zewnątrz jest mróz? GD jest też miejscem publicznym podobnie jak dworzec PKP z tą różnicą, że jest w rękach prywatnych. Przebywając w galerii nikt nie chce wąchać smrodu, nikt nie chce być nagabywanym o 10 groszy. Podobnie na dworcu pasażer ma podobne wymagania jak klient galerii. Mimo może los tych ludzi jest ciężki, to dworzec nie jest przytułkiem. Jeśli GW aż tak bardzo przejmuje się losem bezdomnych, to niech zaprosi ich do swojej siedziby i tam niech przesiedzą zimę! Odpowiedz Link Zgłoś
ases Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 14:06 Ja to przerobiłem na własnej skórze. Byłem bezdomnym dwa lata. Większość osób na forum to płytcy osobnicy naszego gatunku, zapatrzeni w siebie, znający jedynie takie dziedziny życia jak kasa i ..... kasa. A może wy płytcy, spróbujcie sami tego: wstajesz rano w wagonie lub na klatce schodowej, zero przyszłości, pierwsza myśl, jak tu przeżyć kolejny dzień w tej dżungli? Samobójstwo? To by było zbyt proste. Polowanie na kromkę chleba, może ktoś da dwa złote na kubek kawy, poczęstuje papierosem? Podam dwa przypadki z mej historii: Aby się napić kawy w Krakowie, przełamywałem się pół godziny, aby poprosić kogoś o 2 złote. Gość stwierdził z resztą, że zbieram na alkohol. Był zdumiony, gdy wróciłem z kubkiem kawy aby mu pokazać, że nie oszukuję, drugi: poprosiłem o papierosa, facet odpowiedział, że nie poczęstuje bo ma os......tatnie 19 szt. Teraz to ja byłem zdumiony , ale mimo wszystko podziękowałem za informację. Czy o taką Polskę nam chodziło? Chamstwo i bezduszność pod każdą postacią. Hmmm.... Katolicki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_goralka Ases 09.01.09, 14:14 A ja Cię rozumiem i podziwiam za to wyznanie ! to nie katolicy są na tym forum, a jeśli zowią się sami katolikami to są w błędzie. Cieszę się że udało się Tobie !!! Jesteś WIELKI ! na pewno musiało być Tobie cięzko, masz silny charakter i dlatego Tobie się udało, wszystkiego dobrego Bracie, a głupolami się nie przejmuj, gdzie ich nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_goralka Re: Ases 09.01.09, 14:25 nie ma za co, naprawdę CIĘ Podziwiam, mozesz być z siebie dumny, w przeciwieństwie do niektórych oświeconych internautów, którzy w każdej chwili mogą stać się bezdomnymi, jak kazdy człowiek, nikt nie wybiera bezdomności. (a ja takich historii czytałam bardzo wiele, miałam kiedyś do czynienia z widnykacją i wiem jak łatwo stracić lokum, zajmowałam się takimi kazusami, były to bardzo częste przypadki ludzi zdawałoby się majętnych i panujących nad swoim życiem. Niektórzy z nich nie mieli tyle szczęścia - popełnili samobójstwa lub lądowali w zamkniętych zakładach psychiatrycznych? Czy byli sobie winni - ze zdecydowali się na kredyt ? Ja tak nie uważam. POzdrawiam gorąco ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vxb Re: Ases IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.09, 17:34 aż miło się czyta mądre wypowiedzi Was obojga. pozdrawiam i wszystkiego najlepszego życzę:) cieszę się, ze jeszcze są normalni ludzie na tym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: Ases IP: *.connecta.pl 09.01.09, 19:42 A tu na forum jak to zwykle w Polsce pop swoje i czort swoje. Empatia, pomoc i zrozumienie to jedno a zaśmierdziałe dworce to drugie. Dworzec był pełen pijanych, śmierdzących meneli nawet wtedy jak był otwarty i pusty ośrodek na Kościuszki. 150 m w linii prostej. Tam można było się umyć, ostrzyc, skonsultować z lekarzem i opieką społeczną, ubrać i najeść do woli. Tylko, że w tym ośrodku nie można było pić. Oczywiście na 1 promilek przymykali oko ale nie już na 3 promile. No to taki ośrodek (powtarzam 150 m od dworca) odpada. Jak to pić nie można ???? Bezprawie w Polsce to polega na tym, że grupka pijanych, śmierdzących i leniwych brudasów od lat terroryzuje setki tysięcy podróżnych na dworcu. I tak, właśnie przeszkadza mi ich widok, zapach i obecność szczególnie jak zapieprzam rano do ciężkiej pracy, o którą musiałem długo walczyć a oni rozpijają pierwsze winko w danym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania katoliczka Re: Ases IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 18:21 hanka_goralka napisała: > A ja Cię rozumiem i podziwiam za to wyznanie ! to nie katolicy są na > tym forum, a jeśli zowią się sami katolikami to są w błędzie. a oto wypowiedzi pełnej współczucia i miłości Hani mieniacej się katoliczką: Gość: hania 07.01.09, 20:28 o mój Boże, brak mi słów, oby jedna z tych rakiet wystrzeliła prosto w taki marsz - organizatorzy marszu powinni być obowiązkowo odsyłani na wojnę - niech zakosztują tego co tak aktywnie popierają Gość: hania 08.01.09, 09:45 Zabiłabym chyba gołymi rękami sk..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania prawdziwa Re: Ases IP: *.eranet.pl 09.01.09, 18:28 to znowu ty - podszywaj się pode mnie ile chcesz, tłuczku To ze Żydzi robią teraz niewinnym dzieciom i starcom Holocaust jest prawdą, nie umiesz tego faktu przyjąc do wiadomosci to tylko i wyłącznie twój problem. Tak, jak widzę deprawację dzieci - to tak bym własnie zrobiła z tymi hitlerowskimi nauczycielami, którzy dzieci 7 letnie zmuszają do wypisywania życzeń miłości dla niewinnych dzieci Palestynskich. Nie wstydzę się niczego, w przeciwienstwie do ciebie Dywersancie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haniu Re: Ases IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 18:38 Haniu niby katoliczko - prezentowane przez ciebie na forum ( a zacytowane)poglądy - pełne nienawiści i życzeń śmierci dla bliźnich, nie dają ci moralnego prawa nazywania się katoliczką. Więc przestań się rzucać i zastanów się nad sobą - dewocja jak widać nie leczy nienawiści ani z głupoty. I nie zasłaniaj się religią, której podstawowych nauk nie rozumiesz i nie stosujesz wypisując takie bzdury. Nie ma to nic wspólnego e znienawidzonymi przez ciebie żydami ani inną nacją, tylko z twoim własnym ograniczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania do dywersanta IP: *.eranet.pl 09.01.09, 18:46 człowieku lecz się, to ze mam takie same poglądy jak np. RADA ONZ nie oznacza ze jestem antysemitką ! ale nawet gdybym nią była, nie muszę się tobie tłumaczyć. Zyczenia miłości wypisywane przez 7 letnie dzieci z Izraela na rakietach adresowanych dla dzieci Palestyńskich są wg ciebie nie są dla Ciebie powodem do ubolewania ? Dla mnie jest to wystarczający powód aby mieć jak najgorsze zdanie o marszu popierajacym IZRAEL. To gwoli wyjaśnienia, którego nie muszę czynić, jestes po prostu dywersantem poszywającym sie pode mnie wszędzie gdzie się da, ale mnie to nie rusza, jak nie szkoda ci czasu to wal dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Haniu "katoliczko" Re: do dywersanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 18:54 to rada ONZ pisze na forach "Jezus moim Panem" i marzy o ostrzeliwaniu rakietami marszów? oj, głupsza jesteś niż sadziłem i nic z tego, co się pisze nie rozumiesz. Już cię parę osób prosiło, żebyś się wyłączyła i nie sączyła pseudoklerykalnego jadu w imię prawd, którym nie hołdujesz. Ale - to pewne - zarasz odpiszesz jakiś bełkot na inny temat, jak poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: do dywersanta IP: *.eranet.pl 09.01.09, 18:59 będę cię odtąd ignorować, tak jak sobie tego życzysz, miłosniku Izraelskich rakiet - każdemu każesz mnie ignorować a tymczasem sam nie jesteś w stanie powstrzymać, filozfie od 7 boleści Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 15:02 Większość osób n > a > forum to płytcy osobnicy naszego gatunku, zapatrzeni w siebie, znający jedynie > takie dziedziny życia jak kasa i ..... kasa. czuje się urazona...myslisz ze kto płaci podatki na pomoc społeczną? myslisz ze z czyich podatków bezdomni są odwozeni na izbe, za ktorą nie płacą, do noclegowni itd. myslisz ze czyje podatki i kasa za bilety finansują ogrzewanie na dworcu? w mysl twojego rozumowania, moze wszyscy rzućmy prace, porzućmy mieszkania i niech prawie 40milionów polaków rozlokuje się na dworcach! skoro praca i kasa są takie złe, to moze wszyscy stańmy się pasożytami społecznymi, a ty ases będziesz na nas pracował, zeby nam dać za darmo kromkę chleba albo kubek kawy... Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 15:18 nie rozumiemy sie, prawie nikt tu na forum nie rozumie aspektu sprawy. Chorobie trzeba zapobiegać a nie ją leczyć. Przemoc w polsce jest karalna, i to pod każdą postacią Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 15:23 Chorobie > trzeba zapobiegać a nie ją leczyć. a gdyby powiedział ci to lekarz w szpitalu..juz nie będziemy leczyć - trzeba było sobie zapobiegać;P co za bzdura!! nie leczyć? niech piją i srają na dworcu, tak..to jest dla nich najlepsze! bo biedni bezdomni potrzebuja pogłaskania po główce? gó.wno prawda! niektórym trzeba dać porządnego kopa, żeby się za siebie wzieli...noclegownie puste a na dworcach pijani menele..tak, masz rację, nie rozumiem! Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 15:37 Byłeś kiedyś w noclegowni albo ośrodku dla bezdomnych? Zrób sobie roczek wolnego od rodziny, bliskich, a gwarantuję Ci, że szybko zmienisz okulary, przez które patrzysz na świat Odpowiedz Link Zgłoś
palya Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 23:39 w zyci jestem zdana na siebie i też lekko mi nie jest. był czas, kiedy musiałam uciekać z domu i też nie miałam gdzie mieszkać, ale to nie dawało mi prawa, zeby lać przy ludziach na dworcu, no bez przesady. jest wiele miejsc, gdzie mozna uzyskać pomoc, na chwile, lub tą na dłużej..ale kurde trzeba chcieć, mieć wolę aby szukać.. a położyć się na dworcu i chlać jest kurna najłatwiej..i niech inni mi pomagają bo ja mam to w d.pie..takie podejście trzeba bezwzględnie tępić... nie bylam w noclegowni, ale był czas, gdy nie miałam gdzie mieszkać, więc nie pisz mi tu farmazonów, ze niby wiesz o bezdomności wszystko.. otórz wiele z tych ludzi CHCE mieć takie życie i wcale nie obchodzi ich wychodzenie z czegokolwiek, bo jest im dobrze: nie trzeba pracować, zero obowiązków, zawsze znajdzie się jakiś jeleń co da na wino albo nawet weźmie do domu i obiad zrobi...i takich ludzi trzeba szybko nauczyć, ze może im się ten sprytny plan jednak nie udać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vxb Re: Dworce pkp, a bezdomność IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.09, 17:37 a jak mają pracować jak nie mogą podjąć żadnej pracy bez zameldowania? trzeba zmienić najpierw chore prawo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacko coś ci się pomyliło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.09, 15:05 Człowieku o czym ty piszesz, jaka kasa, kasa. Tutaj chodzi o to że dworzec to nie noclegownia. Jeśli zbierze się kilkudziesięciu bezdomnych to tam nie idzie wytrzymać. Są inne miejsca dotowane przez państwo gdzie ludzie którym się powinęła noga mogą przenocować, umyć się etc. Ja nie potępiam nikogo, każdy chce żyć, każdy ma prawo do błędów ale nie obrażaj ludzi którzy nie mają ochoty wąchać smrodu alkoholu i moczu pijanych meneli. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Dworce pkp, a bezdomność 09.01.09, 15:10 Czy też szczałeś pod siebie na oczach tłumu podróżnych? Czy też upijałeś się do nieprzytomności denaturatem i leżałeś we własnych rzygach na środku holu dworcowego? Można być bezdomnym człowiekiem i można być bezdomnym śmieciem. O tym cały czas mówimy. Człowiek, który nie ma domu, ale chce z tego wyjść ma szanse na uzyskanie pomocy i jak widzisz na swoim przykładzie może się odbić od dna i wrócić do normalnego życia. Ale powrót do społeczeństwa nie polega na sraniu na dworcowych schodach. Nie polega na wielomiesięcznym unikaniu kąpieli i permanentnym chlaniu denaturatu. A o tym mówimy w kontekście dworca! Na dworcu nie znajdziesz ludzi, którzy chcą zmienić swoje życie. Tam znajdziesz upadłych degeneratów. Wiesz gdzie dzisiaj znajdziesz bezdomnego, który wychodzi na prostą? Rozdaje ulotki na Rynku, zamiata chodniki czy myje podłogi w centrum handlowym. Robi coś pożytecznego a nie tylko chleje, rzyga i szcza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania ohyda IP: *.eranet.pl 09.01.09, 15:41 co za ohyda, czarowniku -jestes niedorzeczny, uwazaj zebys nie został nigdy bezdomny, bo mozesz spotkac sie z taka sama znieczulica alba agresja jaka prezentujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:17 Czarownik ma rację. Za to ty bełkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: ohyda IP: *.eranet.pl 09.01.09, 16:22 Powiedział co wiedział, zapisz się de sekty Czarownika ! z czym ma rację: szcz... rzygać - co to za słownictwo, wstręt i ohyda do takich osobników, ci bezdomni to w porównaniu z takimi żulami wysławiającymi się jak on to biedni, porządni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:36 Te głodne kawałki możesz serwować innym naiwnym. Znalazła się bojowniczka o żuli. Weź sobie kilku do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: ohyda IP: *.eranet.pl 09.01.09, 16:47 a żebys wiedział, moi dziadkowie przygarnęli kiedyś bezdomną 6 letnia dziewczynkę (jej matka musiała po wojnie sprzedać dom i oddać 2 dzieci do domu dziecka a 3 cie dziewczynkę przygarnęli moi dziadkowie, matka najęła się do pracy w miescie i przyjezdzała ją tylko odwiedzac) moi dziadkowie mimo ze mieszkali w 1 izbie - z 5 swoich małoletnich dzieci ! - metraż jaki mieli wynosił ok 15 metrów była to kuchnia z pokojem i sypialnią w JEDNYM. A dziecko to miało do wyboru 3 rodziny i wybrało sobie właśnie tą - w której były najgorsze warunki życiowe (lokalowe) ze względu na miłość jaka w niej panowała. Mieszkała tam do ukończenia szkoły. Wzięłabym bezdomnego do siebie, moze kiedyś zaadoptuję jakieś dzieci. Na razie adoptowałam 3 duchowo, 4 te adoptuję w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:59 W swoim zacietrzewieniu nie rozróżniasz podstawowych rzeczy. Każdy normalny człowiek zaopiekowałby się dzieckiem. Popieram też pomoc bezdomnym, którzy chcą wyjść z bezdomności. Nigdy natomiast nie znajdę zrozumienia dla żula, którego jedynym celem jest zalanie się w trupa, któremu dobrze jest tak własnie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: ohyda IP: *.eranet.pl 09.01.09, 17:05 akurat, popierasz pomoc bezdomnym ! a Jakiego bezdomnego stać na wódę, która przecież jest droga, a żeby zalać się w trupa potrzeba trochę grosza, oni nie mają nic, nawet na bułkę Widziałeś żeby ktos dawał im kasę ? skad oni niby mieliby brać tą wódkę - nie rozśmieszaj mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: ohyda 09.01.09, 17:27 do Hania: Na pewno popiera, typ narcyza, zapatrzony w siebie, najchętniej stworzyłby obóz koncentracyjny i cały margines społeczny puściłby z dymem. Wolę z żulem jabola niż z nim whisky Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 17:48 Twoja pisanina nic cię nie kosztuje, ot takie czcze gadanie. Czekam zatem aby za słowami poszły czyny. Może przeczytam artykuł o tym, że Hania "jakaś tam", zatroskana losem bezdomnych jednego z nich przyjęła do swojego domu. Twierdzenie, że bezdomni nie mają za co chlać świadczy jedynie o tym, że zupełnie nie wiesz o czym piszesz. Chyba nie wydaje ci się, że żule upijają się Dom Pérignon rocznik 1953. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: ohyda IP: *.eranet.pl 09.01.09, 18:07 tak ,dobrze rzeczywiscie nie bywam na dworcach bo nie jezdze komunikacja miejska ani pociagami, nigdy jednak nie spotkalam pijanego bezdomnego - za to gdy bylam na przystanku Woodstock spotkalam bardzo wielu pijanych, naćpanych i upodlonych nieletnich, których deprawację dokonywaną przy publicznym przyzwoleniu, aprobacie a wręcz zachwycie rządzących , uważam za jeszcze większy problem. Na pewno nie 1 z nich został wyrzucony z domu przez własnego ojca lub matkę za ćpanie i picie wódki. A moze absolwenci takiego Przystanku Woodstock - polubili teraz dworce, będącymi dla nich takimi życiowymi przystankami na duzszy czas. Czy należy ich zwalczać paralizatorem - np tego ktory jest po amputacji obu kończyn, ale też innych ? Przypomnijmy czasy gdy byli PIĘKNI I MŁODZI, i zjawili się na takim przystanku, gdzie usłyszawszy RóBTA CO CHCETA WZIĘLI TO SOBIE DO SERCA. Czy nie uważasz że ktoś teraz za nich odpowiada ? za ich zmarnowane życie i niemoznosć podniesienia się z tego upodlenia ? Nie pisałabym tego wszytstkiego, gdybym sama nie była na takim przystanku. Na szczęscie w czas się opamiętałam, ze to nie miejsce dla hrzecznych dziewczynek. Niektózy nie mieli tyle szczęscia albo wrodzonego rozsądku - teraz są pieszczeni paralizatorem na dzień dobry. Niektórzy mówią też o nich karaluchy, i życza im kulki w łeb. Co za świat! Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: ohyda 09.01.09, 16:25 aleś ty humanitarny, wspaniałomyślny, uczciwy...... Gdyby można było wybić tych dobrych lub tych złych..... przeżyliby bezdomni. Bez obrazy, a wiesz dlaczego? Bo to najprawdziwsza szkoła życia i przetrwania. Kto przeżyje na ziemi wojnę nuklearną? Szczury. A przecież to też w rozumienia tego słowa margines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Re: ohyda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 16:35 A co ze zwykłymi ludźmi? Czy oni nie mają żadnych praw? Według ciebie, ich jednym prawem jest utrzymyważ żuli i pewnie mają im za to jeszcze podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leander Re: Dworce pkp, a bezdomność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 16:20 Rozumiem, że już nie jesteś bezdomnym... Chodzisz teraz po dworcu rozdajesz na każdą prośbę papierosy i pieniądze. Gdy gdzieś leży we własnych odchodach, nieprzytomny gościu, to okrywasz go kocykiem. Dobrze wiesz, że to bzdura. Byłeś bezdomnym, ale i zarazem robiłeś wszystko by to zmienić, dałeś sobie szansę. Albo inaczej, nie poddawałeś się. To że ktoś poda ci dłoń to mało, trzeba jeszcze tą dłoń przyjąć, zaakceptować i dostosować do warunków pomocy. Większość z nich czuje się "wolnymi" ludźmi, a i więc muszą być przygotowani na brak akceptacji i takie traktowanie. Idź zobacz pod urząd pracy, stoją tam ludzie czekający na pracą, ot taką gdzie nie pytają o zameldowanie. Ilu jest tam bezdomnych z dworca? Łatwiej wyciągnąć rękę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robotnik Re: Dworce pkp, a bezdomność IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.09, 18:19 Ciężko pracuję na każdą złotówkę, dojeżdżam do pracy. Wymago to sporego wysiłku. Wstaję przed godz 5-ta, a wracam ok 18-stej i chcę, żeby dworzec nie był miejscem , gdzie co raz zaczepiają mnie jacyś zapijaczeni jegomoście z podrapanymi gębami zbierający na kolejnego bełta. Odpowiedz Link Zgłoś
diabli_nadali nareszcie 09.01.09, 14:11 @joeyventos ciekawe czy u siebie w domu tez bys zapewnil schronienie kilku bezdomnym mroz taki... dworzec to nie przytulek a PKP to nie Armia Zbawienia szkoda tylko, ze to nie jest priorytetem PKP, a firmy, ktora troszczy sie o kontrakt w Niemczech gonia bezdomnych z dworca i nikt nie robi problemu Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: nareszcie 09.01.09, 14:23 I tu się mylisz bo paru osobom pomogłem, różnica polega na tym, że ja zasmakowałem tego chleba a ty nie. I życzę Ci, obyś nie zasmakował. Odpowiedz Link Zgłoś
diabli_nadali Re: nareszcie 09.01.09, 15:12 a skad wiesz ze nie smakowalem na dworcu tez juz nocowalem i nie dlatego ze pociag mi sie spoznil dworzec to nie ochranka i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: nareszcie 09.01.09, 18:20 Idąc tropem Twojego rozumowania można wybaczyć wszystko wszystkim. Bicie dzieci, kradzieże, znęcanie się nad rodziną, podpalenia i morderstwa. Dlaczego? Dlatego, że większość z nas nie wie co czuł sprawca zbrodni, więc nijak nam oceniać. Tak, wiem, bezdomność to nie jest zbrodnia. Ale jeżeli mam akceptować zasranego żula (i gó... mnie obchodzi czy jest bezdomny, czy nie) bo nie wiem jak to jest być żulem, to muszę też zaakceptować pedofila, bo nie wiem jak to jest być molestowanym w dzieciństwie. Otrzeźwiej człowieku, bo przecież w tym przypadku nie chodzi o to, że ktoś nie ma domu, znalazł się na zakręcie i nie potrafi sobie z tym poradzić. Chodzi o tych, których określa się mianem żuli: zarzyganych, zasranych, mających w dupie estetykę i higienę. I nie chodzi o nieumycie się rano czy o tygodniowe znoszone skarpetki. Chodzi o tych, którzy nie myją się przez dwa lata, rozkładają się na ławkach, sikają na środku dworca, itd. Chcesz im pomóc to pomóż, a nie opowiadaj o tym, że Tobie kiedyś się udało czy że kiedyś komuś pomogłeś. Pomoż im teraz. Bez złośliwości mówię: jeżeli Tobie się udało, to dlaczego innym ma się nie udać? Odpowiedz Link Zgłoś
tyiga Re: nareszcie 09.01.09, 18:25 ases napisał: > I tu się mylisz bo paru osobom pomogłem, różnica polega na tym, że ja > zasmakowałem tego chleba a ty nie. I życzę Ci, obyś nie zasmakował. ja niestety smakuję bronię siebie i dzieci przed nachalnymi menelami na dworcu w Katowicach, jest utrzymywany z moich podatków czy biletów, ale to ja nie mogę tam spokojnie i bezpiecznie poczekać na pociąg, Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_goralka Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 14:21 jak mozna tak traktować LUDZI !!! i to ludzi potrzebujacych wsparcia !!! to jest poprostu nieludzkie (lub kto woli łagodniej-niehumanitarne) Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_goralka Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 14:56 Bezdomny, chory psychicznie, pijak a nawet przestępca jest tyle samo wart co i ty. nie ma 1 i 2 kategorii ludzi. Tak więc ciebie również mozna potraktować pałką i paralizatorem, jeśli mozna tak traktować ich. Przestań się zatem pienić np Czarowniku - i zajrzyj do k.karnego. Nie znajdziesz tam sankcji karnych za przebywanie na dworcu czy bezdomnosc albo przykry zapach. Za to za atak na osobę i użycie siły są przewidziane sankcje karne i powinny zostac wymierzone !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.09, 15:09 ale za picie w miejscu publicznym pewnie w jakims kodeksie by się znalazło wiec nie krzycz tak tylko idz do Tych ludzi i ich przekonaj żeby nie pili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.09, 15:10 bo jak nie będę pili to miejsce w noclegowni się znajdzie gdzie jest woda, miejsce do spania oraz jedzenie .....tylko trzeba być trzeźwym a Ci Panowie nie są ...... Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 15:23 A ty to jesteś święty? To trzeba było zostać papierzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Weiss Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: 82.160.228.* 09.01.09, 22:53 Szanowna Pani! Szanowna GW! Szanowny Panie prof. Hołda! - Wszstkie te wypowiedzi świadczą o głębokim niezrozumieniu jednej kwestii - BRAKU SYSTEMU SOCJALNO-PRAWNEGO. Bezdomini byli, są i będą, tylko poza sensacyjkami (marketingowymi) Gazetki, czy pokrętnymi wypowiedziami Pana profesora (ala społecznymi)oraz Autorki tego komentarza, która uderza w "czuły serdeczny punkt" - nikt nie pomyślał o..... Polskie Państwo nie zrobiło NIC (i to za czasów PRL- u , jak i obecnie), żeby system prawny pozwalał w sposób ludzki lecz stanowczy pomagać takim ludziom - bezdomnym - wykluczonym ze społeczeństwa, bez względu na okoliczności. MOPS-y nie rozwiązują sprawy z racji wspomnianego niedowładu prawnego i kompetencji ludzi tam zatrudnionych! Czepianie się PKP - najpierw, że dworce kolejowe w Polsce są syfiaste etc., a następnie najazd na Zarząd Dworców Kolejowych i wynajętą firmę ochroniarską jest za przeproszeniem p ł y t k i e i świadczy o "polowaniu na sensacyjkę" podpartą opinią Pana profesora w celu uzyskania wątpliwego poklasku "ludku" wraz z Dodą na czele. Dlaczego w galeriach handlowych nie koczują bezdomni??? Odpowiedźcie sobie sami - wszak to Gazeta raczej dla intelientniejszej części tego szabelkowo-romantyczczno- radiomaryjnego społeczeństwa. A naczalstwo tej Gazety bardzo szanuję - dlatego proszę trochę audytu wewnętrznego, żeby oddźwięk był naprawdę społeczny. "Mieszkaniec Dworca" - szef kina ACF DWORCOWE Piotr Weiss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f2rf32 Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.09, 14:59 nosz k**** - ewidentne dowody na popelnienie przestepstwa przez ochraniarzy. I nad czym w ogole debatujecie? Przypadkiem bys zalany siedzial na dworcu i dostalbys paralizatorem to co bys zrobil jeden z drugim? Cicho siedzial? BTW: zadnemu z "komentatorow" nie zdazylo sie urwanie filmu gdzies na lawce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwro Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: 194.74.227.* 09.01.09, 15:10 dworzec jest chyba dla podroznych, a PKP nie jest instytucja charytatywna. Dziwne, pol roku temu Gazeta lamentowala, ze na dworcu smierdzi, nie dochadzac, dlaczego smierdzi... Moze zrobicie wiec poparcia i zapalanie zniczy pod ambasada PKP dla ochrony biednych meneli? Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 15:26 To zbierz 100 tys podpisów w sejmie o wniosek ustawy o obozach dla bezdomnych i meneli Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 15:23 Brawo!!!!!!!!!!!!! Wszyscy są święci bo są ustawieni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwro Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: 194.74.227.* 09.01.09, 15:49 mala errata: racja jest, ze traktowanie paralizatorami zasluguje na uwage prokuratora. Ale z drugiej strony, naprawde budowle PKP powinny sluzyc do podrozowania a nie jako przytulki dla bezdomnych. Po cyklu artykulow Gazety PKP postawilo sobie za punkt honoru zrobienie porzadku na dworcu. A ze zima, nie latem, to inny problem. NIe moze byc tak, ze 60 osob, ktore nie chce przestac pic i podporzadkowac sie regulaminowi schroniska, terroryzuje tysiace podroznych, ktorzy sie przewijaja codziennie przez dworzec! Odpowiedz Link Zgłoś
ases Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 15:54 60 osób to są ci których widać, ale jest jeszcze ze 100 o których Ty, ani ja ani oni nawet nie mają pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów 09.01.09, 18:21 Jeżeli nikt o nich nie ma pojęcia, to widać nikomu nie przeszkadzają. A jeżeli nikomu nie przeszkadzają, to nikt ich nie wygania z dworca. Bo nie sprawiają problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Popieram IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 17:30 bezdomnych do noclegowni, a jak tam im nie pasuje, to niech umieraja z zimna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytam Nie wiem o co chodzi? IP: 208.53.170.* 09.01.09, 19:15 O tych parę klapsów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg50 Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głównym IP: *.54.17.194.static.telsat.wroc.pl 09.01.09, 19:15 Temat bezdomności jest bardzo trudnym tematem. Ale bezdomnymi zajmuje się bardzo dużo różnych instytucji . Obok dworca na ul.Dworcowej działa stowarzyszenie, które deklaruja pomoc narkomanom i bezdomnym, są też noclegownie. Tylko w nich obowiązuje zakaz spożywania alkoholu. A ci ludzie na dworcu niestety go nadużywają. Przychodząc na pociąg staram się być jak najkrócej na nim i czekam na peronie. A wiecie dlaczego? Bo dworzec we Wrocławiu śmierdzi i na ten zapach wpływają w dużej mierze własnie koczujący na nim ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
positum jest tylko jeden sposób na skuteczne pozbycie się 09.01.09, 23:53 żuli z dworca. Trzeba im wybudować przytułek w którym pobierać będą swoją normalna dawkę alkoholu za darmo w zamian za pewne rytuały higieniczne. Taki żul, aby móc skorzystać z tego schroniska musiałby oczywiście dmuchać w alkomat przed aplikacją alkoholu tak aby personel mógł dobrać optymalną dawkę życiową narkotyku w określonym momencie. Jestem pewien, że wszyscy żule przenieśliby się z dworca do takiego schroniska. Żeby nie mieli daleko można by je zorganizować w podziemiach dworca. Na pewno byłby to bardziej humanitarny sposób postępowania z tymi ludzkimi wrakami od rażenia ich paralizatorami i okładania pałkami. Jedyny minus tego wariantu, że nie będzie miał kto zbierać puszek. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głównym 10.01.09, 01:25 Popieram ochroniarzy. Żule (bo tak ich trzeba nazwać) odstraszają ludzi nie tylko na dworcu PKP, ale również na dworcu PKS, w autobusach i tramwajach. I jedyne co można z nimi zrobić to ich tępić każdymi możliwymi środkami. Dlaczego? Powodów jest dużo: 1. Każdy bezdomny może znaleźć miejsce w noclegowni jeśli TYLKO nie pije 2. Jeśli nie chce znaleźć się w noclegowni robi to na WŁASNE ŻYCZENIE 3. Dlatego nie musimy tolerować takich zachowań 4. Obecnie istnieje wiele możliwości aby podjąć normalną legalną pracę za godziwe wynagrodzenie (nawet z możliwością zakwaterowania), dlatego Ci którzy CHCĄ mogą sobie poradzić w życiu 5. A jeżeli komuś tak bardzo na nich zależy niech sam otworzy miejsce dla nich w którym będą mogli chlać, sikać, sr... i rzygać gdzie popadnie, niech będzie ono najlepiej jak najbardziej oddalone od jakichkolwiek zabudowań. 6. Dla Asesa i innych: Nie jestem nowobogackim. 7. Będąc na dużych dworcach kolejowych np. w Niemczech nie doświadcza się takiego smrodu i tak odstraszającego widoku żuli jak w naszym "Mieście spotkań" No i apel do "Gazety": Chcecie mieć czysty, nowoczesny, schludny i przyjazny dworzec, czy będziecie bronić tamtejszych żuli? Bo w waszym postępowaniu widać rażącą schizofrenię... Trzeba na coś się zdecydować, albo rybka, albo akwarium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doombringer Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 15:07 Ciekawe... Nie jesteś nowobogackim ale do niemiec miałeś okację jechać. wyobraź sobie, ze mnie nie stać zeby pojechać pociagiem do pracy (17km) a to jedyna jaką udało mi się zdobyć. Do tego jestem kaleką i nie mogę pracować fizycznie dlatego zaostałem informatykiem ze średnim wykształceniem. Znajdź mi k... pracę za na tyle godziwe pieniądze, zeby mnie z mieszkania (moich rodziców, który jeszcze żyją) nie wywalili. powiedz mi co mam zrobić jesli nie będe mógł zdobyć pracy i wyladuje pod mostem? myślisz że zupa na kości piszczelowej z kurczaka z dodatkiem fasolki z poszki i smalcu wystarczy żeby przez cały dzień przezyć? Wiem co dają bo miałem już okazję korzystać z usług darmowych jadalni. To zapycha żołądek na 3 godziny i nie daje nic oprócz 1/3 dziennego zapotrzebowania na wodę. Spróbuj kiedyś zjeść to coś. i zastanów sie jak długo na tej brei po gotowaniu szmat można przeżyć. Nie mówiąc o próbie znalezienia pracy. Ja wiem ze większość bezdomnych w Twoim mniemaniu jest zdrowych jak wół. ale jest garstka która raczej nie nadaje się na kopacza rowów. Bezdomni na dworcu nie są najlepszą rzeczą dla naszych oczu i nosów ale ich upór nie wywodzi się z bycia złośliwym. wartoby zastanowić się dlaczego siedzą na dworcu Jeden z pomysłów w komentarzu do tego artykułu mi się spodobał ale nikt nigdy sie na to nie zgodzi. Dawać im alkohol w odpowiedniej dawce i nocleg w zamian za higienę i drobne prace na rzecz takiego ośrodka. choćby gotowanie dla innych czegoś lepszego i pożywniejszego ni pomyje z mycia podłogi we wszstkich hotelach we Wrocławiu zebrane do jednego kotła i przyprawione do smaku warzywkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżidżi Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 15:36 nieporozumienie wynika zapewne z braku kategoryzacji - nie rozróżniamy bezdomnych, którzy w wyniku zdarzeń losowych nie są w stanie wydobyć się z bezdomności i włóczęgów, którzy chcą żyć na koszt społeczeństwa i taki model egzystencji im odpowiada.Tym pierwszym absolutnie należy się pomoc w znalezieniu lokum i pracy, tych drugich należy karać.Nasi demokratycznie wybrani politycy powinni zastanowić się nad tym problemem, za to biorą kasę. I nie wsadzajmy wszystkich do jednego worka pod nazwą bezdomni - to dwie różne grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leander Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 16:47 Tylko odpowiedz mi dlaczego między innymi i ja mam na nich pracować? Czy naprawdę wydaje Ci się, że to wszystko leży na ziemi i wystarczy tylko bez wysiłku podnieść. Dlaczego należy im dać? Może trochę pracy, chociażby na rzecz miasta np. przychodzisz o godzinie 5 trzeźwy odśnieżasz chodniki to dostajesz jedzenie i drobne na papierosy. W innym przypadku... twój wybór. Straszne prawda, nieludzki jestem, pracować każę i nie pić... a te ograniczenia z 8 godzin odśnieżania. Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głównym IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.09, 18:13 Dlaczego Dworzec Główny we Wrocławiu jest siedliskiem cuchnących pozawijanych w szmaty, rozwalonych, leżących na ławkach bezdomnych, od których czuć straszny fetor. Są oni najczęściej po użyciu alkoholu, załatwiają potrzeby fizjologiczne wprost do swoich gaci, tak ze ze smrodu można w pobliżu takiego być powalonym z nóg. Jako podróżny nie życzę sobie potykania się o zapijaczone lumpy i bycia co raz nagabywany przez żebrających rumuńskich cyganów , którzy ostatnio zadomowili się na dworcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Ochroniarze zrobili Guantanamo na Dworcu Głów IP: 91.206.108.* 27.03.09, 18:53 A bandyci chodzą i się śmieją. Odpowiedz Link Zgłoś