Dodaj do ulubionych

PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzkiej

04.02.09, 15:46
robię w tej chwili rekonesans wśród przedszkoli w okolicach Gaju.
Nie ukrywam,że najbliżej mam Borowską i to przedszkole zrobilo na
mnie bardzo dobre wrażenie, nie było zadnego problemu, by wejsc na
chwilę po wczesniejszym umowieniu i konkretnej rozmowie.Podobnie na
Łodzkiej i Glininej ( w remoncie w tej chwili)i Dyrekcyjnej.
Biorę je wszystkie pod uwage jako najbliższe po tym na Borowskiej,
gdyby tam nie wyszło.
jest też to na Bardzkiej, odradzane przez kilka mam na
forum.Ale....chcialabym się dowiedziec jakiś konkretów co do
zarzutów. Możecie mi napisac, co jest tak naprawde z tym
przedszkolem nie tak?
Bo moze niepotrzebnie się zrażam.
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 04.02.09, 19:32
      jest taki wątek "Wrocław Top" i tam jest wszystko opisane.

Ogólnie, dziecko musi rozwijać zgodnie z zapisami w podręczniku zdaniem dyrekcji i pań, jeśli jest inaczej oceniają je jako debila, którego koniecznie "dla jego" dobra należy zbadać w Poradni Ped-Psych i takie dziecko absolutnie nie bierze udziału w zajęciach rozwijających, "ponieważ nie radzi sobie", nadaje się tylko do siedzenia przy oddzielnym stole i zabawy autkami lub lalkami (zależnie od płci), nawet klocki nie są wskazane, bo zapewne też nie da rady. W tym czasie panie sobie siedzą przy swoim biurku, które zawsze jest schowane za ścianą (zwróć uwagę, jak zajzrysz na salę) i cośrobią zazwyczaj przy kawie.
      • malina2005 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 05.02.09, 12:47
        tak, te opinie które znam to wlasnie z Top 10, tak więc i Twoją
        czytalam.na mnie to przedszkole tez zrobiło średnie wrazenie,
        wprawdzie w innej kwestii, ale dlatego tak dopytuję, bo nic więcej
        nie znalazłam.dzięki za odp.
        • yoka1 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 05.02.09, 16:52
          mogę jeszcze dodać kilka rzeczy, które mi się rzuciły w oko:

1. jeśli dziecko ma alergię, zapomnij, że będę choć starali się o tym pamiętać - nasz ma, nie może jeść zup mlecznych i jajek - i regularnie przy nas dostawał zupę i kanapkę z jajkiem, na uwagę, że on nie może tego jeść, pani z obrażoną miną zbierała RĘKĄ owe jajko i mały dostawał łysy chleb posmarowany. Na drugi dzień dokładnie ta sama akcja i tak przez wszystkie dni, które tam synek chodził.

2. pomijam fakt, że stoliki - jadalnia są koło szatni, więc dzieci jedzą w towarzystwie mokrych kurtek i butów

3. uważaj na twarz i swoje oczy, jak otworzysz drzwi do sali, bo główna zabawa dzieci to rzucanie w siebie klockami, pani tymczasem siedzi przy wyżej wspomnianym stoliku z inną panią i rozumiem, że nie widzi zabawy

4. inna forma zajęcia dzieciom czasu - spędzenie ich do sali na końcu korytarza po prawej stronie, położenie na materacach i włączenie niekończącej się bajki w TV.

5. wszystkie sale wychodzą na południe, a więc w upalny dzień lub słoneczny dzień, w salach sauna, dzieci spływają potem

6. to samo plac zabaw, dzieci w majowym upale latają po podwórku - patelni, zero drzewek, łysy plac zlany słońcem, panie siedzą pod parasolem ogrodowym. Jak odbierałam syna, to wyglądał jak burak i słaniał się dosłownie na nogach.
          • malina2005 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 06.02.09, 08:14
            dzięki Yoka, postawiłaś kropke nad "i" i utwierdziłaś mnie w tym
            ja jeszcze dodam,że po pierwzsym kontakcie, jaki mialam z kobietami
            z tego przedszkola, wrażenie mialam beznadzieje.
            tak więc wszysko uklada się w pewną calośc.
            • yoka1 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 06.02.09, 16:40
              domyślam, że mieszkamy w tej samej okolicy.

Borowska raczej chwalona, tak mówią znajome, które mają tam dzieci.

Moje jest na Dyrekcyjnej, wozimy, ale warto. Przedszkole extra!
              • malina2005 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 06.02.09, 21:54
                tak wiem,ze Dyrekcyjna fajna. mialo to byc przedszkole nr 2, ale bylam we wtorek
                tam , pogadalam z przemiła panią i trochę się zdołowalam, bo idzie do remontu.
                wiem,że w części i maluchy raczej zostaną, ale to mimo wszytsko bedzie problem,
                bo remont jest genralny z pruciem tynków, rur itp i pani powiedziala,że w rok
                raczej nie skończą.
                no i dlatego bylam tez na łodzkiej i na glininej ( no nie dosłownie, bo w
                remoncie;-) )
                i tez dlatego tak pytalam o ta bardzką
                ehh, latwe to nie jestha, ha
                • yoka1 Re: PROSZĘ o jakieś info o przedszkolu na Bardzki 07.02.09, 15:28
                  z remontem to prawda, ale chodzi o panie, które są extra i będą z dziećmi podczas remontu w innym przedszkolu. A to najważniejsze!

Dyrekcyjna współpracuje z Glinianą - 2 lata temu Gliniana miała remont, to dzieci z paniami przychodziły na Dyrekcyjną, więc teraz zapewne część grup właśnie tam pójdzie. Współpracują też z SP na Glinianej (tą niedaleno NFZ), tam mają duży oddział przedszkolny więc starsze dzieci mogą tam być skierowane z paniami.

Tak więc wszystko w okolicy.
                  • malina2005 Yoka 09.02.09, 15:19
                    Gliniana jest nadal w remoncie, bo pani dyr stamtąd jest wlasnie na
                    Dyrekcyjnej, ale faktycznie nie jestes pierwszą osobą, ktora
                    Dyrekcyjną chwali bardzo.I dlatego tak się ciągle waham, ktore dac
                    jako pierwsze.
                    Yoka, a ja tak z innej beczki jeszcze ;-)
                    Jako ze ja się w tamte okolice czyli na Gaj dopiero przeprowadzam za
                    jakiś czas, to może masz jakiegos pediatrę godnego polecenia, do
                    którego warto zapisac dziecko? Bo przychodnię na pewno zmienimy, nie
                    chcę zostawac tu gdzie jestem, tym bardziej,że w awaryjnych
                    sytuacjach mam tez świętną lekarkę, ktora przyjedzie do domu.
                    Ale z przychodni tez korzystamy, więc chcialabym miec w pobliżu.
                    Jesteś na Krynickiej czy na Borowskiej?
                    Możesz kogos polecic?
                    • yoka1 Re: Yoka 09.02.09, 16:12
                      ha,

my mieszkamy tu od 3 lat i początkowo też myślałam, aby przepisać dziecko do AM lub na Krynicką, ale po wywiadzie na tamtą chwilę (teraz to już całkiem nie wiem nic, bo nie pytam), moje dziecko i my też zostaliśmy w starej przychodni, bo lekarz rodzinny zna moje dziecko od urodzenia i wiele rzeczy (np. skierowanie) mogę dostać na telefon (mówię o kontynuacji leczenia u specjalisty), czego na pewno nie miałabym ani w AM ani na Krynickiej.

Na Krynicką należy moja koleżanka i choćby przykład ze stycznia - grypa, jej dziecko 3-letnie wstało z gorączką i nie zostało przyjęte, rejestratorki zaproponowały wizytę na drugi dzień popołudniu. Koleżanka wezwała pediatrę wyjazdowego. Wiem, że to się zdarza, bo oblężenie, ale..to tylko mały człowieczek i nie można czekać 2 dni w domu i samemu leczyć.

Natomiast w AM przeraża mnie ta anonimowość i to ,że często wizyty bywają u różnych lekarzy, czyli ciężko mówić o ciągłości leczenia, no i wejście z dzieckiem do tego molocha wiecznie pełnego ludzi z różnymi zarazkami.Sama chodzę tam do specjalisty i różnie o bywa, na kogo trafisz, to trafisz, nie ma ciągłości.

Dlatego zostałam przy starym lekarzu i jeździmy, co nie jest fajne, ale mam duże zaufanie do tego lekarza i na razie nie zmieniam.

Więc chyba Ci nie pomogłam.

A gdzie zamieszkacie?
                      • malina2005 Re: Yoka 09.02.09, 19:02
                        ups, no to faktycznie średnio z tymi lekarzami.przyznam,ze jakos tak liczyłam
                        bardziej na Krynicką, bo Borowska dokladnie z tych względow, o ktorych piszesz
                        mnie przeraża.
                        my będziemy mieszkać zaraz za Ferio Gaj.teraz w sumie też ta przychodnia, w
                        której jest Jaś nie jest zła, bo nie ma problemu , by tego samego dnia dziecko
                        zostalo przyjete, tylko,że nie zawsze uda mi się trafic do naszej pani doktor,
                        ale to tez dlatego,ze ona ma tam tylko częśc etatu.jedyne co, to odległość,
                        ktora do niej bedziemy mieli.w tej chwili idę do niej sekundę piechotką, a z
                        nowego miejsca to juz bedzie wyprawa samochodem i o ile to nie jest problem w
                        "normalnych warunkach". o tyle jak juz dziecko z wysoka gorączką i jeszcze zimą
                        to juz gorzej.
                        stad moje pytanie o Krynicką. popytam jeszcze,może jest tam jednak ktos wart
                        polecenia.
                        dzięki Yoka za wieści ;-)
                        jeszcze Cię w razie czego pomęczę ;-)
                        • yoka1 Re: Yoka 10.02.09, 14:11
                          będzie miło wymienić spostrzeżenia, tym bardziej, że też mieszkam za Ferio Gaj:)
                          • malina2005 Re: Yoka 10.02.09, 14:15
                            o, to super! dzięki za pomoc, na pewno się odezwę, a jak juz będzie
                            bliżej przeprowadzki to napiszę na priva :-)
                      • minozka Re: Yoka 01.03.09, 15:52
                        Moje dzieci chodzą do AM. Przychodnia jest oddzielona od "dorosłej"
                        i ma osobne wejścia dla dzieci zdrowych i chorych. Co do
                        anonimowości... jeśli dziecko często chodzi na badania to i lekarze
                        je pamiętają.
                        Niestety rzeczywiście trudno się dostać "biegu", chociaż nam się to
                        udaje.
                    • s_a_r_k_a Re: Yoka 18.02.09, 17:52
                      Witam, Ja od niespełna 3 lat chodzę z synkiem do przychodni na
                      Krynicką i szczerze mogę Ci polecić naszą Panią pediatrę Katarzynę
                      Kwartę - Nowak, świetna lekarka. Zawsze dokładnie przebada i
                      antybiotyk podaje w ostateczności. Nawet jeżeli nie uda Ci się
                      zarejestrować przez telefon to ona i tak Cię przyjmnie, nigdy
                      jeszcze nam nie odmówiła. Drugą bardzo dobrą lekarką w tej
                      przychodni jest dr. Kasperska. My do niej nie chodzimy, bo od
                      początku synka prowadzi Kwarta, ale to jest lekarka którą mi
                      poleciła nasza pediatra w razie gdyby ona była na urlopie. I dobre o
                      niej opinie słyszałam w poczekalni ;o) U obu lekarek jest zawsze
                      ścisk, to o czymś też świadczy ...
                      Pozdrawiam
                      • malina2005 Sarka 19.02.09, 10:47
                        bardzo Ci dziękuję za namiary.
      • kozaczek25 link do Wroclaw TOP ? 18.02.09, 20:40
        MOge prosic, bo szukam i nie moge znalezc, a a checia poczytam :)
        • s_a_r_k_a Re: link do Wroclaw TOP ? 19.02.09, 14:39
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=32500683

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka