Gość: Jurand ze Spychowa Breslau na zawsze polski IP: *.pool.einsundeins.de 22.02.09, 21:15 Jedne z pierwszych wzmianek o mieście znajdują się w dziele Ptolemeusza "Magna Germania" około roku 150, miasto było chwilowo we wiadomych rękach. Mieszko I zdobył je dla Piastów i było ono chwilowo przez ponad 300 lat w polskich rękach. Potem przez prawie 700 lat było chwilowo w rękach niemieckich. Teraz jest od ponad 60 lat chwilowo w polskich rękach. Nie wiem w czyich rękach będzie ono za powiedzmy 200 lat, być może nie będziemy wtedy rozumować w kategori "rąk", być może będzie nadal polskie albo znowu niemieckie albo po raz pierwszy rosyjskie albo chińskie. Tego nie wie nikt z nas. Ale nawet jeśli wyburzymy halę stulecia, wyburzymy rynek, zrównamy z ziemią oststnią prusacką cegłę w tym mieście i na tym miejscu wybudujemy coś nowego, pięknie polskiego - to nie zmieni to faktu że to miasto ma dwunarodową historię (w wielkim uproszczeniu, czeskie panowaie zostawiamy a boku). Jedyna nadzieja jaką mam to że w ciągu tego wieku śmiercią naturalną wymrze ta sfora ksenofobicznych, ziejących nienawiścią demagogów pokroju Kaczyńskich i innych nawiedzonych pseudo narodowców działających z bolszewicką werwą i filozofią, że odejdą raz na zawsze jak odeszła przestępcza komuna z Gomułkami, Bierutami, Gierkami i Jaruzelskimi, że te prawicowo-nacjonalistyczne gnidy nie będą już zatruwać powietrza którym oddychamy i znajdą się tam gdzie ich miejsce czyli na śmietniku histori. Zburzyć, zatrzeć ślady, wymazać z pamięci, zaprzeczyć, zakazać, oczernić, postraszyć i już świat jest w porządku, świat według gnid. Ratujcieee, biją mnie Nieeemcyyy !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
radiostacjagliwice Re: Breslau na zawsze polski 24.02.09, 14:01 Pan Prezydent Kaczyński & okoliczni "intelektualiści" jak zwykle nie zdają sobie sobie sprawy z konsekwencji swoich fobii. Załóżmy, że stanie się tak jak On by tego chciał, a więc wszystko co niemieckie, rosyjskie, żydowskie etc. etc. wyrywamy z korzeniami, wymiatamy, zapominamy .... To co nam zostanie ? Panie Prezydencie Najjaśniejszej Rzeczpospolitej, zanim Pan każe to wszystko co obce wyrwać z korzeniami proszę i to wziąć pod uwagę, że niewiele zostanie z warszawskiej starówki bo ona i cegłę i bruk nawet ma z "hitlerowskiego" Wrocławia zrabowaną do odbudowy. I jeszcze proponuję Panu Prezydentowi, żeby był konsekwentny, a to znaczy, że nie powinien np. korzystać z dróg wybudowanych przez Obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaopatra Re: Breslau na zawsze polski IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 14:07 ja nie mam nic wspólnego z Państwem Kaczyńskimi, ale sobie NAJZWYCZAJNIEJ NIE ŻYCZĘ - niemieckich NAZW obiektów położonycnh na terytorium POlski. Zyjemy w suwerennym (moze to złudzenie) kraju, którego nazwa do Rzeczpospolita POLSKA i nie widzę uzasadnienia do przywrcania NIEMIECKICH nazw lub upamietniajacych zwycięstwa Niemców nad Polską ! Pan Kaczyński - podejrzewam - jest również zwolenikiem rządzenia Polaków w Polsce a nie wykonawców niemieckiej polityki. Upamietenie Zwycięstwa Niemców nad Polakami w nazwie HALA STULECIA ma oznaczać ze co ? Ze polskie miasto czci Niemieckie zwycięstwo nad swoimi obywatelami (Polakami) i wielkimi Patriotami, osobami czczonymi prawie przez Pokolenia Patriotów Polskich (książę POniatowski) ! Nie życzymy sobie tego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton To opuść Śląsk i wyprowadź się do Polski IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.09, 11:57 - tam możesz gadać/pisać głupoty. I wyprzedawać resztki które jeszcze pozostały w polskim władaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 22.02.09, 21:25 A jednak, żeby nawet wszystkie Kleopatry świata i im podobne sprzysięgły się przeciwko hali, zostanie ona i tak wyremontowana. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Święta prawda 23.02.09, 12:27 Dokładnie. Nie byliśmy, ale dostaliśmy miasto na loterii i teraz jest nasze. Jak się komuś nie podoba, to niech krzyczy. Krzyk niewiele dza przeciw argumentom siłowym, którymi Wrocław został zdobyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.wroclaw.mm.pl 22.02.09, 23:01 Pani Maciejewska uprawia mitologię. Co wspólnego ma Lwów z Wrocławiem? Czy powodem do szukania związków jest ludność przesiedleńcza? Nie. Bo trafili tu i ludzie z terenów lwowskich i z Litwy i z centralnej Polski, wreszcie i z Wielkopolski. Wiele się mówi o profesorach lwowskich. Ale to też mit. Większość zginęła w skoordynowanej akcji niemieckiej.... Wracając do historii - ostatni Piastowie nie mówili po polsku. Hala, jakkolwiek ją nazwać, nie jest i nie powinna być traktowana jak dziedzictwo polskie. Pytanie czy jest zabytkiem, takim jak katedra? Na "ciągłości" historycznej zależało i zależy Kościołowi rzymskokatolickiemu. W ten sposób można było przejąć kościoły,czy teraz domagać się kolejnych zwrotów czy raczej nadań ziemi. Nawet takiej, którą już dawno zabrali Prusacy. Wydaje się, że to wszystko ma związek z unijną ideologią i propagandą. I runie wtedy, gdy nacjonalizm niemiecki, francuski zaczną odradzać się pod wpływem kłopotów ekonomicznych. I kiedy po raz kolejny Niemcy ponad nami nawiążą sojusz z Rosją. Co uważniejsi już to widzą. Patrz parcie do budowy dwóch rurociągów = północnego i południowego. I pora zdać sobie sprawę, że jeśli tym razem "obudzimy się za późno" to cóż - różne państwa tu były. Pytanie czy dalej będzie tu Polska? A takie rozwadnianie, "bachmanizacja" dziennikarstwa ... Czemu to ma służyć? I żeby było jasne - nie mam żadnego poważania dla rydzyjkowych historyków. Ale nie jestem też internacjonałem. Choć w mojej rodzinie można sie doszukiwać i Niemców i może i Rosjan... Odpowiedz Link Zgłoś
bdruch Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 23.02.09, 02:27 Profesor Nowak ma rację.Czy znowu musimy utracić wolność aby zrozumieć, że nawet najdrobniejsze sprawy ,które mają miejsce teraz bedą decydować póżniej? BD. Odpowiedz Link Zgłoś
homo-vratislaviensis Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 23.02.09, 06:40 bdruch napisał: > Profesor Nowak ma rację.Czy znowu musimy utracić wolność aby zrozumieć, że > nawet najdrobniejsze sprawy ,które mają miejsce teraz bedą decydować póżniej? B > D. Jaki "profesor", jaki Nowak - nie nie przywoluj tego "uczonego" mitomana i odchylenca w tym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino nowak nie ma znaczenia 23.02.09, 10:11 To że są różne poglądy, że jest Nowak to ok. Nie ma czym się ekscytować. Każdy ma prawo wypowiadać swoje nawet najgłupsze racje. Dokładnie to samo dzieje się w Niemczech. Nie wiem po co się tego wariata ciągle cytuje!!! Natomiast naprawdę groźne jest to co prezentują Kaczyńscy. Niezapomniane przemówienie żałosnego prezydenta w antyniemieckim anturażu długo będzie pamiętane. Wypowiedzi jego brata są skandaliczne i psują krew bo obu stronach Odry. Wrocław ma tę wielką szansę, że może rozwijać z jednej strony swoje śląsko-niemiecko-polskie dziedzictwo oraz kresową-lwowską pamięć z drugiej strony. Mimo potknięć, władzom miasta się to udaje. I trzeba ich tylko w tym wspierać i promować sensowne projekty. Wypowiedzi przywódców PIS są nie tylko głupie, ale i szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb od tego jest prasa 23.02.09, 12:30 sanmartino napisał: > To że są różne poglądy, że jest Nowak to ok. Nie ma czym się > ekscytować. Każdy ma prawo wypowiadać swoje nawet najgłupsze > racje. Dokładnie to samo dzieje się w Niemczech. Nie wiem po > co się tego wariata ciągle cytuje!!! Bo taki jest sens istnienia prasy. Prasa musi wychodzić codziennie. Jeśli "niedajboże" nie było katastrofy, a złoty jest stabilny, to trzeba wyciągnąć "coś". Nie piszę tego sarkastycznie. Takie jest prawo każdego, kto chce zarobić na chleb. NAukowcy robią dokładnie to samo. > Natomiast naprawdę groźne jest to co prezentują Kaczyńscy. Zdecydowanie. Oni reprezentują psychopatów inteligentnych, co jest szczególnie niebezpieczne. > Niezapomniane przemówienie żałosnego prezydenta w antyniemieckim > anturażu długo będzie pamiętane. Niestety. Cieszmy się tym, że jeszcze tylko 18 miesięcy do wyborów. > Wypowiedzi przywódców PIS są nie tylko głupie, ale i szkodliwe. Czy to ma być nowość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 13:26 z komuchami nie mam nic wspólnego, i nigdy nie będę miała !!! Natomiast kojarzysz mi się inwektywami, nie tylko w stosunku do Prof Nowaka, we wszystkich wątkach na jego temat piszesz z właściwą sobie agresją okreslając go w swej zajadłosci najgorszym z najgorszych. On jest Polakiem, patriotą - dlatego go tak nienawidzisz ? Wiesz ze on ci nie odda, wiec hulaj dusza - wyżywaj się na nim ! Twoje zabiegi tylko działają na jego korzyśc- bo nikt nie bierze cie na poważnie ! Ute - jest przykładem Patriotki, która przejawia myślenie zdroworozsądkowe - kocha swój kraj i docenia starania przodków a także - trafnie ocenia historię, którą naprawdę trudno oceniać inaczej niż czyni to Ute. I ja, słuchaczka Radia Maryja - mam takie same poglądy jak Ona, która Radia Maryja nigdy nie słuchała, i nie zna. To mnie tylko utwierdza w przekonaniu że mam rację, gdyż osoby wysoko wykształcone (również do nich sie zaliczam) bywające w świecie, studiujące na zachodnich uczelniach - prezentują takie same zdroworozsądkowe podejście i umiłowanie Ojczyzny. I widzą zagorożenia bardzo realne i na naczych oczach dokonywaną rewizję Historii 2 wojny światowej. Chce sie na nas, Polaków - zrzucić odpowiedzialność za nią. Niemcy dostali po 2 wojnie światowej zastrzyk finansowy tak, ze stały się najbogatszym państwem Europy (teraz recesja, ale są w czołówce) i siłą próbują narzucić nową wizję świata. A Polaków chcą obarczyć winą za holocaust Żydów i rzekome wypędzenia. Czekają az wymrze pokolenie wojnne, zeby narzucić światu siła taką wersję Historii !!! Steinbach jest w NIemczech Bardzo ważna, i coraz wazniejsza ! Nie znasz niemieckiej prasy i polityki władz niemieckich przyzwalajacych i dofinansowujacych działalnosc Steinbach albo kłamiesz tu na forum - pisząc ze jest inaczej. OStatnio Steinbach wytoczyła proces POlskiej Senatorce D. Arciszewskiej i sąd niemiecki skazał ją (Polkę) na bardzo wysokie odszkodowanie zasądzając zgodnie z żądaniem Steinbach. ZAmykają Polakom usta, zastraszając nas ! Jeśli będziemy tworzyć nasze centra Wypędzonych to będziemy w Niemczech skazywani, będziemy zwalczani ! Jesteś ignorantem zafałszowujacym Historię ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra do TEN ROK 1410 ! powyzej do ciebie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 13:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut sreo-do buszu IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 14:49 wyjedz do Afryki, tam bedziesz w buszu wieksza patriotka. Odpowiedz Link Zgłoś
pablos05 Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 23.02.09, 14:44 A co z Gorzowem? OD wielu wielu lat miasto utrzymuje bardzo dobre stosunki z BAG Landsberg - stowarzyszeniem byłych mieszkańców miasta. Wspólnie z BAG miasto odbudowało przedwojenną fontannę, oraz (o zgrozo!) postawiło dzwon pokoju (!!!). Oprócz tego odtworzono przedwojenne, lub ufundowano nowe tablice pamiątkowe upamiętniające dawnych, germańskich mieszkańców miasta! Mało tego, w dawnej Schwimmhalle odtworzono popiersie germańskiego fundatora owej pływalni krytej Maxa Bahra!!! To już jest intryga grubymi nićmi szyta...Najgorsze jest to, że co dwa tygodnie w miejskiej bibliotece miejscowi germanofile opowiadają o dawnej Nowej Marchii, czyli germańskiej nazwy piastowskich ziem, na których leży piastowski Gorzów!!! Toż to skandal!!! Co robią w tej chwili słuchacze i dziennikarze Radia Maryja, a także naukowcy z Instytutu Studiów Międzynarodowych? Tak nie może być!!! Powinni się w pierwszej kolejności rozprawić ze zdrajcami z Gorzowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleo Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 14:57 Napisz to wszystko do prof Jerzego Roberta Nowaka, on czeka na sygnały od mieszkańców, nie znam jego emaila, ale na pewno mozna sprawdzić w Internecie ! Odpowiedz Link Zgłoś
se_vo Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 23.02.09, 15:13 Przyłączam się do apelu, aby rozprawić się ze zdrajcami z Gorzowa, to samo dotyczy powieści - kryminałów Krajewskiego, Breslau, Breslau itd. Powinny być zakazane!!!! W efekcie przyjeżdżając do Wrocławia (mieszkam za granicą) przestaję spacerować po Sienkiewicza, Nowowiejskiej, po nogami czuję Sternstrasse, Michaelisstrasse, co więcej te nazwy mają logikę, Stern wiąże się z włościami zakonu Krzyżowców z Czerwoną Gwiazdą, Michales prowadzi oczywiście do kościoł św. Michała. A było tak dobrze. Precz z Krajewskim. Bądźmy czujni zbiorowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 15:16 zacznij od Naszego Dziennika, potem skumaj sie ze sreo-kleo- i jestesmy w "polskim domu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 23.02.09, 19:47 Racja na pochybel GERMANOM !! co nam Głogow zabieraja !! nadziejemy ich wszystkich na dzidy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 23.02.09, 19:48 nie będa nam tu knuć i dzieci germanizowac !! Szable w dłoń niemca goń!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut poHybel IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 20:04 masz racje.... tylko drobna uwaga... slowo poHybel jest pochodzenia ukrainskiego, i nalezy pisac przez H. Ale reszta, spoko, jest OK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: poHybel IP: *.chello.pl 23.02.09, 21:16 No i widzisz wstretni Ukraincy nam usuneli piekne piastowskie c przed h, żeby nam tylko umeczonym Polakom dokopać. Wstrętni najpierw nam zabrali c przed h a pozniej bedą w Glogowie knuć jak nas zukrainic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Pani Kleopatro... 23.02.09, 15:40 Prosze pani, jesli kogos gnebia koszmary, powinien poszukac rady u psychoanalityka. Nie wierze ani slowu temu, co opowiada p.Arciszewska, p. Rokita O. Rydzyk, J i L.Kaczynscy. Malo tego, wiem, ze w Polsce zyje bardzo, bardzo wielu ludzi, ktorzy sa tego samego zdania co ja. Dziekuje za uwage, dla mnie dyskusja z pania jest zakonczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: Panie Hansie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 16:22 dziękuję serdecznie, ja nie wierzę ani Panu, ani Erice Steinbach, którą tu Pan lansuje, ani Rudiemu Pawełce urodzonemy we Wrocławiu a także Niemcom i ich spadkobiercom domagającym się od nas dziś odszkodowań, tym Niemcom, którzy nie tylko POlsce ale innym krajom tak jak Egiptowi "zapożyczyli" wywożąc przez granice - kulturalną spuściznę i dziedzictwo narodowe, umieszczając je w Berlinie tak jak Popiersie Nefretete i ignorując żądania zwrotu prawowitym włascicielom - legalizują "zapożyczenie" i przyznają sie do kontynuacji złodziejskich tradycji - umieszczając "zapożyczone"/wywiezione przedmioty dziedzictwa narodowego innych krajów w swoich Muzeach - bojkotuję takie Muzea ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniecpolski Re: Panie Hansie IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 16:38 Pani kleopatro, czego sie pani czepia nie swoich spraw, lepiej zajac sie naszym wlasnym bagienkiem, Niemcy sobie poradza lepiej bez nas, jak z nami. Apropos, moze bysmy tak zamienili " Berlinke " za pania Steinbach??? Odpowiedz Link Zgłoś
leszekes A może by tak Jarka się przymknęła odrobinkę? 23.02.09, 15:47 Jarosław Kaczyński mówi w wywiadach, że Wrocław ma problem z polityką historyczną miasta, bo prezydent - człowiek, owszem, sympatyczny, kulturalny - nie jest narodowo wyrobiony. Moja odpowiedź jest taka: Jarusia Kaczyński też nie jest wyrobiona. Nie została wyrobiona jeszcze przed urodzeniem. Tatuś Rajmund, komunistyczny aparatczyk nie wydolił, źle zamieszał... Teraz mamy to co mamy. Złośliwego trolla na krzywych łapkach i z kaczym dziobem, który kłapie co popadnie bez ładu i składu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: And1965 Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 16:03 Tyle jest polskości w Słowianach, co niemieckości w Germanach!!! Ile jeszcze trzeba pokoleń zidiociałych polityków i dziennikarzy, żeby skończono mieszać wczesnośredniowieczną plemienność z narodowością!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Kleo- do szydelka i moherki dziargac! IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 16:49 tyle, ile glupoty w faszyzujacych wypowiedziach towarzyszki Hanki- Sreo-Kleo. Dobra szkole torunska przeszla. W kazdym temacie, jej wypowiedzi zblizone sa do gebelsowskiego: ein Reich, ein Volk, Ein Führer. Odczep sie od Wroclawia, on bez ciebie sobie poradzi. Zajmij sie robieniem moherowych berecikow .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra do Helmut - dziękuję za rady ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.09, 16:59 chętnie wzięłabym sobie do serca Twoją radę pragmatyczny Helmucie, lecz jako kobieta 21 wieku nie nabyłam tej praktycznej umiejętności szydełkowania (tu porażka mojej babci), moze za 50 lat zapiszę się na jakiś kurs dziergania, umiejętność ta, z której się naśmiewasz, na pewno wzbogaci moją osobowość, dla Ciebie polecam juz dzić KURS RACJONALNEGO MYŚLENIA, poziom podstawowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: do Helmut - dziękuję za rady ! IP: *.chello.pl 23.02.09, 20:07 Jak możesz mu dziękować przecież to NIEMIEC WSTRĘTNY NIEMIEC napewno ma bagnet schowany za pasem !!! Najpierw mu podziękujesz a poźniej nam ziemię zabierze !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut nie ma bagnetow, sa euro IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 20:10 my nie mamy bagnetow, na takich jak ty ... mamy euro... skomla podobnie tobie, by dac, co laska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Re: nie ma bagnetow, sa euro IP: *.chello.pl 23.02.09, 20:21 wlaśnie Cie ironia kopneła w d.. zadek i nawet nie zauważyleś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: do Helmut - dziękuję za rady ! IP: 78.8.93.* 23.02.09, 21:35 Her Helmut, Niemiec z Berlina zowący się Wrocławskim Mędrcem (moze to sam Pawełka ?) wysyła mnie do poradni zdrowia psychicznego, do Afryki do buszu, w miejsce odosobnienia, widzi moje kosciotrupy i szkielet, straszy wałkiem, nalega bym szydełkowała ! To wszystko drogi Helmucie, Kochany Niemiecki Niewolniku politycznej poprawnosci - jest nie do zrealizowania. Wyobrażasz sobie taką laskę jak ja w Afrykańskim buszu dziergającą na szydełku z moherowej włóczki berety... Komu w dżungli potrzebne berety ? Czy zdajesz sobie sprawę, drogi Berlińczyku - czego ode mnie żądasz..? I jeszcze znasz stosunek świętego Piotra do mojej skromnej osoby. Jesteś wróżem ? Jasnowidzem ? a moze wątpliwym terapeutą (nie raz już diagnozowałeś mnie przez intermnet), żądnym moich pieniędzy (to najbardziej prawdopodobne) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 21:05 Odpowiedz do Pana hans-jurgen! Halo! Jak widac, jest Pan nieuwaznym czytelnikiem i wybiera Pan tylko tresc wypowiedzi, ktora Panu pasuje ignotujac tym osobe! Jeszcze raz Panu zwracam uwage i jezeli Pan nie odroznia pani od pana to wyjasniam - pani znaczy w jezyku polskim kobieta a pan mezczyzna! Znaczy to na zasadach dedukcji (nie pan barbaan) tylko pani barbaan! A co Pan mysli, (wlączmy pierwsza teze i dodajmy jeszcze inny motyw - dojscie Hitlera do wladzy trwalo od 1921 i moglo rozwijąc sie tylko przy akceptacji istotnych organizacji, poparcia ze strony przemyslu itd. poparcie spoleczenstwa (wiekszosci, bo ta decyduje) czyli do momentu rozpetania II wojny swiatowej, 18 lat! Dalej owczesne zbrodnicze napasci na sasiadow – prosze ocenic (moze Pan wyczaruje zrodla, gdzie o tym mowa) procentualne tzn. ile procent sprzeciwialo sie takiej barbarzynskiej polityce! Nikly! Dlaczego? Odpowiem Panu, bo liczyly sie materialne korzysci, poszerzenie przestrzeni zyciowej! Zbrodnia przeciw ludzkosci na calym swiecie byla planowa gospodarka, planowym wyniszczeniem i to w cyniczny, fabryczny sposob! Prosze powiedziec, ile sprzeciwialo sie tej terrorystycznej polityce – nie urodzila sie z dnia na dzien! Nawet zamachy na Hiltlera (choc nie jestem zwolenniczka tego rodzajem przedsiewzieciami) konczyly sie fiaskiem! Dziwie sie, ze zamach Stauffenberga 20.071944 roku rowniez nie przyniosl rezultatu! Nastepne generacje w Niemczech a przez kogo byly wychowywane! Przez wymienionych ludzi, z ksiezyca ludzi? Powojenne walki generacyjne w Niemczech nie sa Panu znane? Naturalnie nowe pokolenia, ci ktorzy odrzucili nacjonalistyczne pobudki (tamten nacjonalizm czy inne cechy pozytywne przekraczal granice rozumu i rozsadku i dlatego stal sie tak zbrodniczo grozny) i poszli po rozum do glowy stwarzajac demokracje! Tylko zapewne Pan wie w kim drzemie “stary duch” i kto jest wilk w skorze baranka albo tacy jak rewizjonistyczne ugrupowanie z pania Steinbach na czele wczesniej ignorowani a dzisiaj jakby z roznych dziur wypelzający sojusznicy popierajacy nagle ich i ją! O zgrozo! A terat przejdziemy do tematu Pana Rokity, polityka, ktorego zniwelowano przy pomocy “Lufthansy” do groznego przestepcy, nalezący do grupy niebezpiecznych wciagnietych na czarna liste pasazerow, wykluczonych i wylaczonych przez “Lufthanse” ze stemplem jak Pan okreslil “nieprzewidywalnym osobnikien, ktory moze byc w powietrzu niebezpieczny,”. Prosze, jak szybko w obcym panstwie z porządnego obywatela Polskiego przez nieudolnosc serwisu w tym przypadku “Lufthansy” nagle ktos w tym przypadku Pan Rokita staje sie groznym przestepca, ktorego nalezy sie bac i to kto - koncern “Lufthansy”. Parodia i tani teatr! Widzi Pan, chce Pan zaraz przedstawiac wywody z nagranimi itd. Takie sprawy reguluje sie i wplywa swoim wyszkoleniem na pasazerow tak aby zalagodzic incydent a nieprowokuje sie i rozkreca do punktu, gdzie wiecej szkod ma “Lufthansa”. A fama zdarzenia wzbudzila w kraju i za granica ogolne oburzenie i dezaprobate. Jest dowodem “ponad dzialaniem” przynoszace szkode i to niwie miedzynarodowej! dziekuje barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 23.02.09, 22:11 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Odpowiedz do Pana hans-jurgen! > > Halo! > > Jak widac, jest Pan nieuwaznym czytelnikiem i wybiera Pan tylko > tresc wypowiedzi, ktora Panu pasuje ignotujac tym osobe! > Jeszcze raz Panu zwracam uwage i jezeli Pan nie odroznia pani od > pana to wyjasniam - pani znaczy w jezyku polskim kobieta a pan > mezczyzna! Znaczy to na zasadach dedukcji (nie pan barbaan) tylko > pani barbaan! > barbaan ---------------------------------------------------------------------- Szanowna Pani Barbaan !!! Przyznaje z pokora, ze patrzac na Pani nik, nie zastanawialem sie, czy za nim kraje sie kobieta, czy mezczyzna. Za to niedopatrzenie serdecznie Pania przepraszam. Wracajac do sprawy, ktora Pani tak obszernie opisala. Na podstawie tego opisu, wysuwam nastepujacy wniosek: Polacy boja sie Niemiec, jezeli dedukuje blednie, to prosze mnie skorygowac. Nie bede polemizowal odnosnie mechanizmow, ktore doprowadzily w Niemczech w roku 1933 do tzw. " Machtergreifung ". Zastanawiam sie natomiast nad inna sprawa, mianowicie ta: czy Pani naprawde wierzy, ze dzisiejszy uklad sil politycznych i gospodarczych w swiecie, daje jakakolwiek szanse Niemcom na " powtorke z historii "??? Czy Pani naprawde wierzy, ze jest mozliwe w dzisiejszym swiecie powstanie takich rezimow jakim byly " hitletowski " w Niemczech i " stalinowski " w Rosji??? Ja jestem swiecie przekonany, ze jezeli Europa nie zostanie zaatakowana z zewnatrz, to bedziemy dalsze dziesieciolecia zyli w pokoju. Zyje w Niemczech juz prawie 40 lat i moze mi Pani wierzyc, mamy sie tu zbyt dobrze aby ryzykowac osiagniety standart zycia, prowokujac jakis konflit z sasiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 15:15 Riposta! Szanowny Panie! To Niemcy boją sie Polakow i nie lubią (naturalnie chodzi o czesci wiekszej niz polowa)! Obecni Niemcy, spadkobiercy (kto chcialby przejac niechcianą i niewygogną spuscizne?) niestety - jak kazdy inny narod, kazde nowe generacje przejmuje dzielo swoich dziadkow i odpowiedzialnosc, w przypadku Niemiec dzielo zbrodniczego najezdzcy i fanatycznego owczesnego niszczyciela skierowanego przeciw ludzkosci calego swiata, tym samym wyrozniającego sie w sencie negatywnym i z pietnem wyznaczonym samym siebie. Ten kapitel pozostanie na zawsze w historii Niemiec! Dygresja w formie pytania, ktore zadaje sie - czy obecne Niemcy mogą byc i sa normalni, wielu stawialo i bedzie stawiac to pytanie (rozprawiajac sie nawet w formie pisarskiej jak rowniez co musialo zawiesc, jaki system zadzialal, aby z taką preżnoscia urosla w ludzkim pojeciu nie do zrozumienia maszyneria zaglady). Niestety, przy takim obciązeniu “przeszloscią” obecna generacja (urodzeni po wojnie) niesie ciezar historii, ktora wszczeli i sprowokowali ich dziadkowie! I teraz wracam do sedna sprawy i jak twierdze boją sie, bo prawie w kazdej sytuacji w spotkaniu z Polakami( co jest nieuniknione) temat tej strasznej tragedii wraca do Niemcow jak bumerang i to w momencie najmniej oczekiwanym, celowym lub nie! Nawet tutaj wypowiadamy sie na ten temat, choc urodzlismy sie “grubo” po wojnie! Poza tym nie stawialabym znaku rownosci miedzy rezimem hitlerowskim i stalinowskiej Roscji z uwagi np. w Rosji nie powstaly tzw. fabryka z komorami gazowymi itd.! Przy takim porownaniu pomniejsza sie wine tych pierwszych! Zyczylabym sobie, aby p. Steinbach i jej ugrupowanie ziomkowskie i rewizjonistyczne, tak angazująca sie spowodowala (i tu mogla przy sie wykazac i wniesc do zadosc uczynienia) aby w Niemczech np. W szkolach srednich w ramach nauki historii wprowadzono obowiazkowe odwiedzanie Oswiecimia, aby mlodziez Niemiecka zastanowila sie i wstelkie przejawy wyboczen (w czasach konsumcyjnych, lekkicz i zabawowego spoleczenstwa) reagowala! a p. Steinbach nie przekrecala faktow historycznych! Dziekuje za uwage. barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 24.02.09, 19:00 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Niestety, przy takim obciązeniu “przeszloscią” obecna generacja > (urodzeni po wojnie) niesie ciezar historii, ktora wszczeli i > sprowokowali ich dziadkowie! ---------------------------------------------------------------------- Jakie to typowo polskie pobozne zyczenie, polskie chciejstwo, wszystkie narody w Europie i nie tylko, potrafia zyc terazniejszoscia i probuja bardziej lub mniej udolnie budowac przyszlosc, ale nie czesc Polakow, ( czesc zakompleksionych Polakow ). Ciekawe gdzie dojdziemy, jak zaczniemy obciazac wina za dokonane zbrodnie, kolejne generacje, ktore nie maja z nia nic wspolnego. Idac tym tokiem myslenia, nalezy, za zbrodnie Sw. Inkwizycji, obciazyc rowniez wszystkich dzis zyjacych katolikow zrzeszonych w KRK. ---------------------------------------------------------------------- > I teraz wracam do sedna sprawy i jak twierdze boją sie, bo prawie w > kazdej sytuacji w spotkaniu z Polakami( co jest nieuniknione) temat > tej strasznej tragedii wraca do Niemcow jak bumerang i to w momencie > najmniej oczekiwanym, celowym lub nie! > Nawet tutaj wypowiadamy sie na ten temat, choc urodzlismy sie > “grubo” po wojnie! --------------------------------------------------------------------- To jest ocena subiektywna, wiecej " chciejska " niz rzeczywista, wypowiadana przez polskich zakompleksionych frustratow, nie mogacych sie pogodzic z gospodarczym sukcesem narodu niemieckiego. To bardzo niskie uczucie zazdrosci. --------------------------------------------------------------------- > Poza tym nie stawialabym znaku rownosci miedzy rezimem hitlerowskim > i stalinowskiej Roscji z uwagi np. w Rosji nie powstaly tzw. fabryka > z komorami gazowymi itd.! > Przy takim porownaniu pomniejsza sie wine tych pierwszych! --------------------------------------------------------------------- Prosze nie manipulowac moja wypowiedzia, poniewaz nigdzie nie porownywalem tych systemow, a jedynie stwierdzilem, ze w mojej ocenie, powstanie takowych w dzsiejszej sytuacji polityczne i gospodarczej swiata jest NIE MOZLIWE. Zabrzmi to moze cynicznie, ale w tych slawnych komorach gazowych, pozbawiono zycia o wielokroc mniejszej ilosci ludzi, niz ta ktora zginela w zwyklych KZ-tach i gulagach. ZBRODNIARZ JEST ZAWSZE ZBRODNIARZE; NIE MA WSROD NICH GORSZYCH I LEPSZYCH. --------------------------------------------------------------------- > Zyczylabym sobie, aby p. Steinbach i jej ugrupowanie ziomkowskie i > rewizjonistyczne, tak angazująca sie spowodowala (i tu mogla przy > sie wykazac i wniesc do zadosc uczynienia) aby w Niemczech np. W > szkolach srednich w ramach nauki historii wprowadzono obowiazkowe > odwiedzanie Oswiecimia, aby mlodziez Niemiecka zastanowila sie i > wstelkie przejawy wyboczen (w czasach konsumcyjnych, lekkicz i > zabawowego spoleczenstwa) reagowala! a p. Steinbach nie przekrecala > faktow historycznych! --------------------------------------------------------------------- Prosze mnie nie rozsmieszac, dobrze byloby aby Polska odrobila zadanie domowe ze swojej historii, jak to zrobily po wojnie Niemcy ze swoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 15:15 Riposta! Szanowny Panie! To Niemcy boją sie Polakow i nie lubią (naturalnie chodzi o czesci wiekszej niz polowa)! Obecni Niemcy, spadkobiercy (kto chcialby przejac niechcianą i niewygogną spuscizne?) niestety - jak kazdy inny narod, kazde nowe generacje przejmuje dzielo swoich dziadkow i odpowiedzialnosc, w przypadku Niemiec dzielo zbrodniczego najezdzcy i fanatycznego owczesnego niszczyciela skierowanego przeciw ludzkosci calego swiata, tym samym wyrozniającego sie w sencie negatywnym i z pietnem wyznaczonym samym siebie. Ten kapitel pozostanie na zawsze w historii Niemiec! Dygresja w formie pytania, ktore zadaje sie - czy obecne Niemcy mogą byc i sa normalni, wielu stawialo i bedzie stawiac to pytanie (rozprawiajac sie nawet w formie pisarskiej jak rowniez co musialo zawiesc, jaki system zadzialal, aby z taką preżnoscia urosla w ludzkim pojeciu nie do zrozumienia maszyneria zaglady). Niestety, przy takim obciązeniu “przeszloscią” obecna generacja (urodzeni po wojnie) niesie ciezar historii, ktora wszczeli i sprowokowali ich dziadkowie! I teraz wracam do sedna sprawy i jak twierdze boją sie, bo prawie w kazdej sytuacji w spotkaniu z Polakami( co jest nieuniknione) temat tej strasznej tragedii wraca do Niemcow jak bumerang i to w momencie najmniej oczekiwanym, celowym lub nie! Nawet tutaj wypowiadamy sie na ten temat, choc urodzlismy sie “grubo” po wojnie! Poza tym nie stawialabym znaku rownosci miedzy rezimem hitlerowskim i stalinowskiej Roscji z uwagi np. w Rosji nie powstaly tzw. fabryka z komorami gazowymi itd.! Przy takim porownaniu pomniejsza sie wine tych pierwszych! Zyczylabym sobie, aby p. Steinbach i jej ugrupowanie ziomkowskie i rewizjonistyczne, tak angazująca sie spowodowala (i tu mogla przy sie wykazac i wniesc do zadosc uczynienia) aby w Niemczech np. W szkolach srednich w ramach nauki historii wprowadzono obowiazkowe odwiedzanie Oswiecimia, aby mlodziez Niemiecka zastanowila sie i wstelkie przejawy wyboczen (w czasach konsumcyjnych, lekkicz i zabawowego spoleczenstwa) reagowala! a p. Steinbach nie przekrecala faktow historycznych! Dziekuje za uwage. barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 15:16 Szanowny Panie! To Niemcy boją sie Polakow i nie lubią (naturalnie chodzi o czesci wiekszej niz polowa)! Obecni Niemcy, spadkobiercy (kto chcialby przejac niechcianą i niewygogną spuscizne?) niestety - jak kazdy inny narod, kazde nowe generacje przejmuje dzielo swoich dziadkow i odpowiedzialnosc, w przypadku Niemiec dzielo zbrodniczego najezdzcy i fanatycznego owczesnego niszczyciela skierowanego przeciw ludzkosci calego swiata, tym samym wyrozniającego sie w sencie negatywnym i z pietnem wyznaczonym samym siebie. Ten kapitel pozostanie na zawsze w historii Niemiec! Dygresja w formie pytania, ktore zadaje sie - czy obecne Niemcy mogą byc i sa normalni, wielu stawialo i bedzie stawiac to pytanie (rozprawiajac sie nawet w formie pisarskiej jak rowniez co musialo zawiesc, jaki system zadzialal, aby z taką preżnoscia urosla w ludzkim pojeciu nie do zrozumienia maszyneria zaglady). Niestety, przy takim obciązeniu “przeszloscią” obecna generacja (urodzeni po wojnie) niesie ciezar historii, ktora wszczeli i sprowokowali ich dziadkowie! I teraz wracam do sedna sprawy i jak twierdze boją sie, bo prawie w kazdej sytuacji w spotkaniu z Polakami( co jest nieuniknione) temat tej strasznej tragedii wraca do Niemcow jak bumerang i to w momencie najmniej oczekiwanym, celowym lub nie! Nawet tutaj wypowiadamy sie na ten temat, choc urodzlismy sie “grubo” po wojnie! Poza tym nie stawialabym znaku rownosci miedzy rezimem hitlerowskim i stalinowskiej Roscji z uwagi np. w Rosji nie powstaly tzw. fabryka z komorami gazowymi itd.! Przy takim porownaniu pomniejsza sie wine tych pierwszych! Zyczylabym sobie, aby p. Steinbach i jej ugrupowanie ziomkowskie i rewizjonistyczne, tak angazująca sie spowodowala (i tu mogla przy sie wykazac i wniesc do zadosc uczynienia) aby w Niemczech np. W szkolach srednich w ramach nauki historii wprowadzono obowiazkowe odwiedzanie Oswiecimia, aby mlodziez Niemiecka zastanowila sie i wstelkie przejawy wyboczen (w czasach konsumcyjnych, lekkicz i zabawowego spoleczenstwa) reagowala! a p. Steinbach nie przekrecala faktow historycznych! Dziekuje za uwage. barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 15:18 Szanowny Panie! To Niemcy boją sie Polakow i nie lubią (naturalnie chodzi o czesci wiekszej niz polowa)! Obecni Niemcy, spadkobiercy (kto chcialby przejac niechcianą i niewygogną spuscizne?) niestety - jak kazdy inny narod, kazde nowe generacje przejmuje dzielo swoich dziadkow i odpowiedzialnosc, w przypadku Niemiec dzielo zbrodniczego najezdzcy i fanatycznego owczesnego niszczyciela skierowanego przeciw ludzkosci calego swiata, tym samym wyrozniającego sie w sencie negatywnym i z pietnem wyznaczonym samym siebie. Ten kapitel pozostanie na zawsze w historii Niemiec! Dygresja w formie pytania, ktore zadaje sie - czy obecne Niemcy mogą byc i sa normalni, wielu stawialo i bedzie stawiac to pytanie (rozprawiajac sie nawet w formie pisarskiej jak rowniez co musialo zawiesc, jaki system zadzialal, aby z taką preżnoscia urosla w ludzkim pojeciu nie do zrozumienia maszyneria zaglady). Niestety, przy takim obciązeniu “przeszloscią” obecna generacja (urodzeni po wojnie) niesie ciezar historii, ktora wszczeli i sprowokowali ich dziadkowie! I teraz wracam do sedna sprawy i jak twierdze boją sie, bo prawie w kazdej sytuacji w spotkaniu z Polakami( co jest nieuniknione) temat tej strasznej tragedii wraca do Niemcow jak bumerang i to w momencie najmniej oczekiwanym, celowym lub nie! Nawet tutaj wypowiadamy sie na ten temat, choc urodzlismy sie “grubo” po wojnie! Poza tym nie stawialabym znaku rownosci miedzy rezimem hitlerowskim i stalinowskiej Roscji z uwagi np. w Rosji nie powstaly tzw. fabryka z komorami gazowymi itd.! Przy takim porownaniu pomniejsza sie wine tych pierwszych! Zyczylabym sobie, aby p. Steinbach i jej ugrupowanie ziomkowskie i rewizjonistyczne, tak angazująca sie spowodowala (i tu mogla przy sie wykazac i wniesc do zadosc uczynienia) aby w Niemczech np. W szkolach srednich w ramach nauki historii wprowadzono obowiazkowe odwiedzanie Oswiecimia, aby mlodziez Niemiecka zastanowila sie i wstelkie przejawy wyboczen (w czasach konsumcyjnych, lekkicz i zabawowego spoleczenstwa) reagowala! a p. Steinbach nie przekrecala faktow historycznych! dziekuje za uwage barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmm Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 23.02.09, 21:15 No i widzisz wstretni Ukraincy nam usuneli piekne piastowskie c przed h, żeby nam tylko umeczonym Polakom dokopać. Wstrętni najpierw nam zabrali c przed h a pozniej bedą w Glogowie knuć jak nas zukrainic ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: pytaja sie w Niebie o Hanulke IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 21:56 hanko, istoto, corko idei nowakoeo-rydzowatej. Daj se siana. Ja Pavelka, to rzeczem. Przeca twe obsessions sa niesamowite. Miast dostawac okresy, dostajesz hople ! Kiedy masz czas pogzdzisz sie z chopem? A, przeca ty przysiegalas tatulkowi cnotkie dowiezc do Torunia.... o, to zwracam honora. Swoja droga, wspolczuc twym wspolmieszkancom, ze kompa zawladnelas na indoktrynacje niebianska. Tak, czy tak- dostalem cynka, ze masz w Niebie miejsce obok Szymona Rybaka... oj bedziesz sie nudzic bez tatulka rydzowatego, bo te mende zesla do czelusci.... do goo-goo w kotle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: pytaja sie w Niebie o Hanulke IP: 78.8.93.* 24.02.09, 00:11 Drogi Helmucie, nic mi nie wiadomo - pomimo Twoich gorących zapewnień - aby nękały mnie jakieś obsesje lub kompulsje ! Jestem po prostu realistką i nie cierpię na zaburzenia lękowe o jakimkolwiek podłożu lub urojenia. Powiem więcej, aby obalić Twoją wizję moich rzekomych antygermańskich obsesji- ja kocham Ojca Świętego Benedykta 16, który jest Niemcem ! Gdybym była taka jak mnie przedstawiasz nie mogłabym go przecież tak poważać ?! A to jest zastępca Pana Jezusa na ziemi ! I jego narodowość w niczym mi nie przeszkadza. Moim jedynym wrogiem jest szatan, a on nie ma narodowosci ! Twoja wypowiedz jest na tyle rozbudowana, ze nie wiem do czego się odnieść w 2 kolejnosci. Jeśli chodzi o Twoje wizje halucynogenne, to zajmijmy się na razie tym, co jest tu na ziemi, bo co czeka nas, miłujących Pana Boga w Ojczyźnie niebieskiej ani oko nie widziało ani ucho nie słyszało ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak zapewniał mój ulubiony Święty. "ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało, ani serce człowieka nie zdołało pojąć, jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują” (1 List św. Pawła do Koryntian 2:9). Mój okres, jak to ująłeś to - wybacz, moja prywatna sprawa i na tyle intymna, abyś nie musiał sie w nią zanadto wgłębiać. W każdym razie nie zamierzam informować Cię w tym zakresie. I prosiłabym również o niepodejmowanie tego wątpliwej wagi tematu na forum zamiast tego który stał się powodem powyższej dyskusji. Z gorącym pozdrowieniem, miło mi niezmiernie że zmieniłeś nagle nastawienie do mojej skromnej osoby :-) jestem tym niezmiernie zaszczycona Panie Helmucie z Berlina ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.09, 22:02 Halo! Dodam, ze po tej wielkiej zbrodni hitlerowskiej, pierwszej i ostatniej w takich rozmiarach (gdzie stworzono fabryke zaglady, nieporownywalnej z innymi w skali swiatowej) nastapila demokracja w Niemczech i to dzieki aliantom - Amerykanom i Anglikom, ktorzy przy ustaleniu warunkow podzialu Niemiec - Jalta i pomocy finansowej oraz pod kontrola zwyciezkich sil nad hitlerowcami - nie izolowano ich - tylko na szeroka skale udzielono pomoc w cywilizowaniu sie tej narodowosci z zakazem naturalnie posiadania i produkcji broni militarnej. dziekuje barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSB Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 07:11 Na jednym z głównych placów Wiednia do dziś stoi pomnik pamięci Armii Czerwonej. To dla mnie trudny problem zrozumieć - jak Oni to widzą. Jaka jest barwa akceptacji przeszłości. Bywało przecież różnie z szacunkiem do historii, do ludzi, wydarzeń i pomników. W Dreźnie, w Saksonii napotykamy na zabytkach, na armatach, portalach, godła Polski i Litwy. Na razie nikt ich nie usuwa. Sasi - wiadomo - byli królami polski. Biedna ta nasza Hala Stulecia. Dobrze, że prof. Nowak nie wie, że dwa razy śpiewał w niej ten Żyd Leonard Cohen. Tłumy były. Urodziłem się we Wrocławiu, w Sandomierzu czuję się obco, chciałbym, by mnie w szkole uczyli kim byli Hatzfeldowie, jak wyglądały dzieje rodów Hohenloe, Steglitzów, Hochbergów, Swinków ... (ale i Lanckorońskich, Sanguszków - też tu byli), nie uczyli. Uczyłem się o Konradzie Mazowieckim (pruskie Mazury), księciu Konstantym (rosyjska Warszawa) i Franciszku Józefie (austriacki Kraków). Najdłużej, to chyba Kielce były w Polsce. Ale mało było o Kielcach w historii. Chciałoby sie powiedzieć - centrum polskości. Prawdę mówiąc - wolę za centrum Poznań i Wielkopolskę. Jak o zaznaczaniu polskości ma świadczyć pomnik Chrobrego na Świdnickiej, to wolę "Walkę i Zwycięstwo" na placu Jana Pawła. Jest bardziej profesjonalny. Hala Stulecia: jest profesjonalną pracą Berga, wspaniałego architekta, dziełem wybitnym. Tak jak Stara Giełda, Panorama Racławicka ... Wrocław to Wrocław. TSB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 09:36 Gość portalu: TSB napisał(a): > Na jednym z głównych placów Wiednia do dziś stoi pomnik pamięci Armii Czerwonej > . > To dla mnie trudny problem zrozumieć - jak Oni to widzą. > Ten Twój problem może być wyznacznikiem Twojej otwartości na prawdę. Pomimo faktu , iż Amerykania działając jak terroryści, chcieli wysadzić ten pomnik w powietrze. Austrijacy nie dopuścili do tego. Prawda jest taka iż armia czerwona wyzwoliła Wiedeń, i ten pomnik dla tego jest tolerowany. Bo widzisz , są narody które nie dają fałszować historii, jaka kolwiek ona by nie była. To ma właśnie coś do czynienia z otwartością na prawdę. Nie martw się, tu nie jesteś odosobniony, problem samozakłamania jest tu bardzo pospolitym zjawiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 13:25 Ludziom majacym problem z niemieckoscia Breslau /Wroclawia chyba czas najwyzszy sie z nia pogodzic. Przeciez jesli chcecie sobie mieszkac w 100% polskim miescie macie szeroki wybor ! Dlaczego uparliscie sie na zpolszczanie akurat Wroclawia ? Tu historia jest zlozona ostatnie stulecia tego miasta to historia niemiec. Jestem Polakiem ale przede wszystkim Wroclawianinem. Hala Stulecia ? czemu nie ? Odbudowa Palacu Krolow Pruskich ? Swietnie ! Przeciez to nie jest historia jakis niemcow tylko historia mieszkancow naszego wspolnego miasta ! Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_kleopatra Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 24.02.09, 13:41 Czemu nie ? Bo Ci królowie PRuscy zwlaczali Polaków - germanizowali i likwidowali Polskę, dokonywali rozbioru Polski, wysyłali na emigrację Polaków, więzili i wydawali wyroki śmierci na Polskich patriotów ! DLATEGO To jest historia Niemców wyniszczjących naród Polski przez wieki a pod koniec 18 wieku likwidujacych na 200 lat POLSKIE PAŃSTWO ! Dlatego nigdy Polacy nie zgodzą się na Gloryfikowanie swoich oprawców ! D L A T E G O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_kleopatra Królowie Pruscy narzucajacy Polsce swą Władzę 24.02.09, 13:50 Mozesz sobie sprawdzic rody i linie tych Królów Pruskich, którzy w latach 1795 - 1918 - PANOWAŁY W POLSCE. Dokonały rozbioru POlski i Narzuciły swoją władzę ! Sprawdz sobie rody Tych KRÓLÓW PRUSKICH ! Muzeum KRÓLÓW PRUSKICH ? JESZCZE CZEGO !!! Rody panujące w Polsce 1795-1807 Rody panujące w Polsce 1815-1918 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Królowie Pruscy narzucajacy Polsce swą Władzę IP: *.chello.pl 24.02.09, 14:09 Nie excytuj się tak bardzo Kleopatro:)Zamek Królewski we Wrocławiu istnieje, jest systematycznie odremontowywany.Jest piękny, będzie jeszcze piękniejszy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: Królowie Pruscy narzucajacy Polsce swą Władzę IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 14:13 piekny ? piękny to będzie z Polskimi Bohaterami narodowymi ! Królami Polskimi, ktorzy dyr Łagiewski sobie nie życzy uczcić - jak Pierwszy Król Polski Bolesław CHrobry, którego pomnika Pan Łagiewski nie chciał we Wrocławiu ! A królów Pruskich - Biscmarcka i Hohenzolernów sobie nie życzymy czcić i fundować z naszych podatków ! o ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCLAW Re: Królowie Pruscy narzucajacy Polsce swą Władzę IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:38 ZEBYS SIE NIE ZDZIWILA JAK ZAWISNIE FLAGA Z KRZYZEM ZELAZNYM HE HE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Królowie Pruscy narzucajacy Polsce swą Władzę IP: *.chello.pl 24.02.09, 14:46 Bój sie Boga Kleopatro.W Poznaniu ,w centrum miasta stoi olbrzymi Zamek, który zbudowali Prusacy.Został odremontowany niedawno.Dlaczego poznaniaków nikt sie nie czepia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniecpolski Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 14:13 Cytat: " > To jest historia Niemców wyniszczjących naród Polski przez wieki a > pod koniec 18 wieku likwidujacych na 200 lat POLSKIE PAŃSTWO !" Utrata panstwowosci przez Polske, to wina polskich magnatow, sarmatow i zwyklych szlachciurow dla ktorych prywata byla wazniejsza niz dobro kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 14:20 Z polskiej perspektywy bilans rządów Fryderyka nie przedstawia się najlepiej. Celem Fryderyka było zdobycie nowych terytoriów dla Prus, czemu służyło pogorszenie sytuacji wewnętrznej Rzeczypospolitej i podejmowanie działań na jej szkodę. Doniosłym rezultatem polityki Fryderyka były fałszerstwa monetarne dokonywane na szkodę Rzeczypospolitej. Zdeprecjonowane monety z podrobionych, a częściowo zdobytych w Saksonii stempli, zalewały Rzeczpospolitą, finansując w ten sposób część kosztów pruskich wojen. Z problemem tym nie mógł sobie poradzić August III, a jego nieudolne rządy tylko ułatwiały ten proceder. Postawa neutralności Rzeczypospolitej nie zapobiegła przemarszom przez jej terytorium wojsk pruskich, a później też rosyjskich. W żadnym razie również nie zabezpieczała jej przed roszczeniami silniejszego, agresywnego sąsiada. Fryderyk w sposób bezlitosny wykorzystywał bezwład Polski, wydając odgórne zarządzenia najazdów i rabunków przygranicznych terenów, przede wszystkim Wielkopolski. Miały one na celu głównie demonstracje siły Prus, zmuszenie Rzeczypospolitej do uległości przed kolejnymi żądaniami oraz zdobycie rekruta do armii pruskiej, a odbywały się pod pozorem poszukiwań dezerterów i uciekinierów z Prus, którym Polska miała jakoby dawać schronienie (choć istotnie prawdą było, że wielu dezerterów z pruskiej armii próbowało szukać azylu w Polsce). Fryderyk II zajmował również nieprzejednane i bezwzględne stanowisko wobec prób naprawy Rzeczypospolitej. Manifestacją niezadowolenia Prus wobec reform roku 1764, głównie wobec cła generalnego, było (bezprawne) ustanowienie komory celnej w Kwidzynie, wzmocnionej zbrojną załoga oraz artylerią i pobieranie cła od polskiego handlu. Mimo niepokojów zagranicznych, głównie ze strony Rosji, Fryderyk osiągnął swój cel: cło generalne zostało zawieszone. Był głównym zainteresowanym w sprawie rozbiorów Rzeczypospolitej i to on starał się nakłonić carycę Katarzynę II do podziału Polski. W 1769 przedstawił w Sankt Petersburgu tzw. plan hrabiego Lynara, w którym proponował zabór części terytorium Rzeczypospolitej. . [1]W 1772 Fryderyk był głównym wnioskodawcą podpisania traktatu rozbiorowego (I rozbiór Polski, 1772). W wyniku rozbiorów Prusom przypada Pomorze polskie - Warmia, Prusy Królewskie (Pomorze Gdańskie). Było to ziszczenie wieloletnich starań króla Prus, Fryderyka. Ponadto, poza terytoriami przewidzianymi w traktacie rozbiorowym, Fryderyk zagarnął jeszcze, pod różnymi pretekstami i domniemanymi prawami 52 miasta i 1300 wsi z czego Polska przed 1786 rokiem odzyskała zaledwie 20%. W książce "Historia mojego czasu" wydanej w 1779 roku w języku francuskim Fryderyk Wielki przyznawał otwarcie: "Prusy nie posiadały tytułu do zaboru polskiego Pomorza. Nie chciałbym udowadniać tęgości praw do tej ziemi". Warto także dodać, że wymieniony wcześniej przydomek Alter Fritz wystąpił w 3 scenie III części Dziadów Adama Mickiewicza, mówi go Duch-diabeł pytany o swe imię podczas egzorcyzmów księdza Piotra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCLAWIANIN Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:35 A CO MNIE OBCHODZI HISTORIA POLSKI Z TAMTEGO CZASU ?! WTEDY TO BYL TEREN PRUS I Z TEJ PERSPEKTYWY PATRZMY NA HISTORIE MIASTA ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WROCLAWIANIN Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:37 JESLI KTOS DZIALA W OBJEKTYWNYM INTERESIE MOJEGO MIASTA TO JA GO POPIERAM BEZWZGLEDU NA EPOKE , ROZUMIESZ ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 15:04 pierwsze i najwaznejsze - we wroclaiu jest tylko wroclawska perspektywa nie moze byc mowy o tym jak byko cos postrzegane z polskiej niemieckiej i nnej perspektywy bo prowadzi to do sprzecznosci .Wspolnym mianownikiem musi pozostac miasto inaczej mieszkanie tu nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zachodnikoniecpols Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:33 Koniecpolski ? ale chyba ten wschodni koniec. To moze teraz caly wroclaw zrownamy z ziemia bo jest syblolem niemieckiej potegi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Mock Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:41 to czemu mieszkasz w miescie ktore zbudowali ? moze lepiej wyjechac i zyc w zgodzie z samym soba , co ? pomysl nad tym .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 15:07 tak moze i dokonywali rozbiorow polski ale rozwijali tym samy Breslau ...miasto w ktorym dzisaj zyjesz . i co ty na to ? Odpowiedz Link Zgłoś
radiostacjagliwice Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 24.02.09, 13:41 Pan Prezydent Kaczyński jak zwykle nie zdaje sobie sobie sprawy z konsekwencji swoich fobii. Załóżmy, że stanie się tak jak On by tego chciał, a więc wszystko co niemieckie, rosyjskie, żydowskie etc. etc. wyrywamy z korzeniami, wymiatamy, zapominamy .... To co nam zostanie ? Pani Prezydencie Najjaśniejszej Rzeczpospolitej, zanim Pan każe to wszystko co obce wyrwać z korzeniami proszę i to wziąć pod uwagę, że niewiele zostanie z warszawskiej starówki bo ona i cegłę i bruk nawet ma z "hitlerowskiego" Wrocławia zrabowaną do odbudowy. I jeszcze proponuję Panu Prezydentowi, żeby był konsekwentny, a to znaczy, że nie powinien np. korzystać z dróg wybudowanych przez Obcych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:11 Jak Ci nie pasuje historia Wroclawia to zawsze mozesz opuscic to miasto. Niemcy to we wroclaiu narod ktory walnie przyczynil sie do rozwoju naszego obecnie miasta i tu upatrywalbym glownej roznicy w postrzeganiu niemcow miedzy polakami a dolnoslazakami. Jeszcze raz powtorze wiekszosc ludzi (mlodych) ktorych znam czuje sie przede wszystkim Wroclawianinami ,dolnoslazakami a dopiero potem Polakami , Pozdrawiam lokalnych Patriotow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poletzam Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 14:39 www.youtube.com/watch?v=rI29afY6-3o&feature=rec-HM-rev-rn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 24.02.09, 14:53 Pozdrawiam również.Nie dajmy się zakrzyczeć obcym z innych regionów Polski.Najpierw moi dziadkowie byli dla nich gorsi,bo przesiedleńcy "bez korzeni".Teraz ich wnukowie i prawnukowie,którzy szanują historie SWOJEGO miasta są gorsi,bo nie wierzą w "prapolski Wrocław". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.static.korbank.pl 24.02.09, 15:01 dlaczego w warszawie maja decydowac co odbudujemy we wroclawiu a co nie ??? stad pewne rzeczy wygladaja troche inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 15:06 Para moich dziadków była również przesiedleńcami z dawnej Polski (dziś Ukraina), dlatego mam prawo się wypowiadać. Wrocławia wcale nie zbudowali Niemcy. Korzenie tego miasta nie są niemieckie. Zalecam zapoznanie się ze zródłami historycznymi. ZAMEK KSIĄŻĘCY NA OSTROWIE TUMSKIM stanowiący siedzibę pierwszych Piastów gród na Ostrowie Tumskim założony został w X stuleciu. Zbudowana z drewna i otoczona drewniano-ziemnym wałem konstrukcja nie posiadała początkowo elementów murowanych - pierwszym postawionym z trwałego budulca gmachem była kaplica pod wezwaniem świętego Marcina. Powstała ona prawdopodobnie na początku XI wieku z inicjatywy opactwa benedyktynów na Ołbinie. W roku 1163(?) gród zbrojnie najechał i zdobył powracający z wygnania książę Bolesław Wysoki - wnuk Bolesława Krzywoustego, który po dwukrotnej ucieczce z odzyskanej dzielnicy i ustabilizowaniu się sytuacji politycznej na Śląsku wybrał Ostrów na swoją nową siedzibę i najwcześniej w roku 1166 rozpoczął zastępowanie dotychczasowej drewnianej zabudowy murowaną Początki osadnictwa grodowego na lewobrzeżnym Wrocławiu wiążą się powszechnie z osobą Henryka I Brodatego, który prawdopodobnie wzniósł tam drewniany dwór. Po śmierci jego syna Henryka Pobożnego dwór lewobrzeżny objęła wdowa, księżna Anna, mieszkając w nim aż do śmierci w 1265 roku. W okresie tym na terenie grodu istniało już budownictwo murowane, o czym świadczy wzmianka z roku 1253, mówiąca o ceglanej wieży, i następna - z 1304 - wspominająca o 39 markach wpłaconych przez miasto na budowę zamkowej bramy. Przypuszczalnie najstarszy trzon zespołu obronnego skupiony był wokół trójkątnego dziedzińca i składał się z pałacu, kuchni oraz budynków dworu z cylindryczną wieżą. Północnym obwodem przylegał on do Odry, a od zachodu i południa otaczały go tereny podzamcza, w którego zabudowie znajdowały się m.in. dalsze dwie cylindryczne wieże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 24.02.09, 15:15 Kleo,ja nie kwestionuje słowiańskich korzeni Wrocławia.Kwestionuje natomiast komuszą propagande ,jakoby Niemcy nie przyczynili się do budowy Breslau i nie byli dobrymi Breslauerami.Kochali Wrocław (Grusse Bressla) tak jak teraz ja kocham.To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawianin Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.tktelekom.pl 24.02.09, 15:17 droga kleopatro , za duzo propagandy z prl ... A myslalem ze to juz mamy za soba. A swoja droga dlaczego sie tak uparlas z ta polskoscia ? przeciez to miasto jest wielokulturowe z dominujacym pierwiastekim niemieckim i polskim . Przy czym polski jest dominujacy obecnie bo wroclaw znalazl sie w granicach polski a niemiecki jest najbardziej widocznym historycznym elementem bo niemcy rozwilai to miasto przez stulecia. Rzecza normalna jest teraz uwzglednianie pamieci tych ludzi przy rewitalizowaniu miasta a nie tylko patrzenie jak to prusacy walczyli z polakami . I coz z tego ? Zasug dla mista im tym nie odbierzemy. Poza tym wstapilismy do UE ktora propafguje REGIONY bardziej niz panstwa .Wiec mam dla CIebie smutna nowine ze przyszlo CI zyc na ziemiach historycznie niemieckich (od ponad 500 lat ) chyba ze cofniemy sie do mieszka 1 ale po nich za duzo sladow nie ma poza pamiecia w twojej glowie. Wiec moze zastanow sie czy ne lepiej zyc w zgodzie z historia i sumieniem gdzies w centralnej polsce zamiast chodzic po ziemi przesiaknietej krwia niemieckij ludnosci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaopatra do Wrocławianina IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 15:23 Propagandy z PRL to ja nie znam, bo byłam małym dzieckiem gdy PRL się kończył, natomiast UNIA EUROPEJSKA chce likwidować narody, lecz narodów nigdy nie zlikwiduje, ponieważ odrębność narodów jest FAKTEM, któego nie da się zwlaczyć/zagłuszyć Propagandą Unijną. Narody istnieją. Są rzeczywistymi bytami i naród niemiecki ma tego świadomość dążąc tak uparcie do dominacji swojej kultury na Zachodzie Polski. Narodowi polskiem wmawia się że go nie ma, że ma się przemianować na Europejczyków. A naród niemiecki jakoś pozostaje niemieckim i bardzo to eksponuje (paradoksalnie nawet - U nas, w Polsce). Naród Polski jednak istenie i nie da się go oszukać, ze teraz ma się dumnie nazywać Europejskim. My jesteśmy dumni ze swojego pochodzenia i nie damy się zamajaczyć z Brukseli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Re: do Wrocławianina IP: *.tktelekom.pl 24.02.09, 15:31 ja pochodze z Wroclawia (niemieckie Breslau) mam podwojne obywatelstwo (niem i pol) tylko co z tego ? Zawsze bedzie mi lezal na sercu przede wszystkim los mojego ,naszego miasta ,niezaleznie od tego w rekach jakiego kraju sie aktualnie znajduje. PS.Uwazaj bo ci moherowy berecik sie obsunie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: do Wrocławianina IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 15:45 Jeśli jesteś Obywatelem NIemieckim (podwójny paszport) to Twoje racje są zrozumiałe. Niemcy są Twoją pierwszą lub drugą Ojczyzną. Jednak Wrocław jest miastem położonym na terenie Rzeczpospolitej Polskiej a nie Rzeszy Niemieckiej, nie jest też zadną enklawą. Dlatego ma realizować politykę polską, polskich obywateli. Ty, jako obywatel niemiecki nie mozesz żądać w Polskim państwie realizowania niemieckich interesów. Nie udało Ci się przlepić do mnie PRLowskiej propagandy więc czas na Moherowy Beret, jasne. Tylko ze ja drogi BRESLAUERZE, Obywatelu NIemiecki - nie noszę beretów :-) jak również nie gustuję w wyrobach z wełny. Tak więc nie musze uważać ze moherowy berecik mi się obsunie, gdyż nigdy nie miałam takowego na głowie, w szczególności nie mam go w tej chwili. Mam w domu wystarczająco ciepło, żeby chodzić bez nakrycia głowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: do Wrocławianina IP: *.tktelekom.pl 24.02.09, 15:53 i tu Cie zabolalo tak ? ze jestem 1/2 niemcem :) a ja Ci powiem tylko tyle ze to jest tak samo miasto moje jak i Twoje czy tego chcesz czy nie tu sie wychowalem tu mieszkam. Podziwiam co teraz robimy z naszym miasem ,podziwiam tempo w jakim sie rozwija i mam szacunek dla jego niemieckiej historii. na szczescie nie ma tu tylu nacjonalistow twojego pokroju co we wschodniej polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do Wrocławianina IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 16:55 Zgadza się. Ale żyjesz w polskim Wrocławiu, nie niemieskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk @Ute: pod tymczasowym zarządem polskim IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.09, 12:04 dla przypomnienia, i to z woli aliantów. Jak alianci zdanie zmienią - co często miało miejsce - to co? Prosiłbym więc o więcej rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
romantyczna_kleopatra Sceptyczny HELmucie - uwierz Ute, Ute mowi prawdę 28.02.09, 12:15 Helmutku, znudziłam Ci się już, więc teraz nadajesz na Ute? Bądz dla nas mniej sceptyczny - więcej optymizmu - w Polsce koniec zimy - wczoraj znalazłam przbiśniega - wysyłam CI go do Berlina polską pocztą lotniczą (gołąb pocztowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: do Wrocławianina - Obywatela Niemiec IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 17:03 > i tu Cie zabolalo tak ? ze jestem 1/2 niemcem :) ...................................................... NIc podobnego, nie widzę powodu do smutku, miło mi Cię poznać - bardziej mnie smuci gdy 100% Polacy nachalnie lansują politykę proniemiecką w Rzeczpospolitej Polskiej. Szacunek do niemieckiej histrorii mam - lecz nigdy nie będę jej uwielbiać ani propagować - ponieważ historia ta przyczyniała się przez wieki do wyniszczenia mojego narodu. W szczególnosci moi dziadkowie cierpieli BARDZO z tego powodu i ja mam obowiązek o tym pamietać. Nie rusza mnie, ze moje poglądy - niezgodne z obowiązującą w Unii poprawnoscią polityczna i polityką WYNARADAWIANIA - są dla Ciebie zasmucające. Szczerze mówiac, nie ma to dla mnie najmniejszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evul Re: do Wrocławianina - Obywatela Niemiec IP: *.220.103.134.dsl.dynamic.eranet.pl 26.02.09, 16:58 Szczerze mówiąc to ty nie masz poglądów, tylko paranoję i trochę niepoukładane w głowie. I nie jesteś w stanie odróżnić narodu od państwa lub partii. Na dodatek opowiadasz jakieś pierdoły o wynaradawianiu - na czym to opierasz? Nie zauważyłem też, żeby to jakiś Niemiec starał się zmienić jakąś nazwę (tak przy okazji - czy ludzie są naprawdę tak porąbani żeby uwierzyć największemu kłamcy na rodzimej scenie politycznej, że taka pierdoła to ATAK NA ICH TOŻSAMOŚĆ NARODOWĄ? jesteś głupia? Facet po prostu stara się wywołać poczucie zagrożenia ze strony Niemiec i przy okazji zepsuć reputację innego polityka.), tylko prezydent Wrocławia, osoba polskiego pochodzenia. Jasna cholera, to nie jest nawet proniemieckie, to p***rzona nazwa! I co ty opowiadasz o historii niemieckiej!? Historia jest tylko jedna... Co do narodów (cholera, ile razy muszę to przypominać) to zauważ że a)człowiek nie może być definiowany przez to, do jakiego narodu należy b)nie dziedziczy się win i osiągnięć po przodkach c)hitlerowcy nie dokonali tych zbrodni dlatego, że byli Niemcami, tylko dlatego, że byli idiotami. Dokonana przez nich zbrodnia nie jest winą narodu niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawianin Re: do Wrocławianina IP: *.tktelekom.pl 24.02.09, 15:46 przepraszam ze to powiem ale jestes zasmucajaco uwsteczniona w pogladach. A kto Ci zabarnie uwazac sie za Polke ? kultywowac swoja tradycje pamietaj tylko ze zyjesz w dawnym Breslau. Przez wzglad na zwyczajna przyzwoitosc nalezy o tym pamietac zadne miasto nie moze finkcjonowac bez zachowania ciaglosci lokalnej swiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: do Wrocławianina IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 17:11 na Twoje smutki odpisałam powyżej, myślę że mozesz się rozchmurzyć, moje wstecznictwo niech Cię zanadto nie martwi - to mój "problem". Przypominam że żyjesz w Rzeczpospolitej Polskiej, pozbawionej od końca 18 wieku państwowości i suwerenności przez Niemcy (Twoją drugą Ojczyznę, lub pierwszą - jak mozna odczytać z Twoich postów) Ta Rzeczpospolita w 1918 roku odzyskała Niepodległość i nie zamierzamy zrzekać się jej DOBOROWOLNIE ! Mój dziadek walczył Bezposrednio o tę niepodległosc i nie zamierzam teraz finansować ze swoich podatków - jego oprawców (narzucających dziś nazwę STULECIA hali, będącej po prostu halą LUDOWĄ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Chore babsko IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 20:40 chora baba! Ty sie nie martw o Wroclaw (nie bylo cie i Wroclaw zyl normalnie), ty sie zacznij martwic o swoje ego. Twe obsesje "wywoluja" zajady smiechowe! I dzieje twoich dziadkow nie maja nic do rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Chore babsko IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 21:28 Gość portalu: Helmut napisał(a): > chora baba! Ty sie nie martw o Wroclaw (nie bylo cie i Wroclaw zyl > normalnie), ty sie zacznij martwic o swoje ego. Twe > obsesje "wywoluja" zajady smiechowe! I dzieje twoich dziadkow nie > maja nic do rzeczy! > Musiała ta prawda Helmut Ciebie bardzo zaboleć. Tracisz przyjacielu kontrolę i zachowujesz się jak pramitywny prostak. Musicz się oswoić z myślą że Wrocław jest polski. Inaczej dostaniesz coś więcej jak zajady na ustach, a mianowicie zajady na mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Chore babsko IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 22:14 siedzisz w Austrii...siedz... obronco "polskosci". twoja "prawda" guzik warta. Przyjedz i pomagaj biednym... a tak, zgrywasz sie na zastroskanego wroclawianina... to nie sztuka byc na garnuszku u Giermancow... sztuka jest widziec trzezwo nalot przyglupow na historie Wrocka! Ich "prawda" koreluje z prawda Nowaka, niejakiego Nowaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chore babsko Re: Chore babsko IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.09, 23:09 Ordnung muss sein, Hemutku ? Chcesz nas ustawiać po kątach dyrgując z Berlina ? Zachowujesz się jak kot, ktory znaczy teren. Ute wysyłasz do Austrii, mnie- na odpoczynek na wieś, do ziemianki, innym razem do buszu Afryki, i do zakładu psychiatrii - tylko ty w Berlinie posiadłeś monopol na politykę Wrocławia ! Berlin otworzył ci oczy ! W Polsce nie czułeś sie Europejczykiem dopiero w Berlinie się nim poczułeś i stamtąd chcesz nam tu podrzucać pomysły, wysyłać nas do kąta za karę. Taka wasza demokracja w tej otwartej Europie Ojczyzn :-) Piękne, zamyka usta - niepoprawnie myślącym ! Ute, strzeżmy się go - jest bardzo apodyktyczny ! Nauczył się od Niemców rozkazywać innym i zapomniał, ze Polacy cenią sobie wolność i swobodę ... Jestes brutalnym zdziczałym Indywiduum (chyba ze to dla was norma?) i prezentujesz "piekny" obraz tych Europejczyków, którym się tak szczycisz być. Dobrze, ze nigdy przez myśl nie przeszło mi zwać się Europejką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Chore i GLUPIE babsko IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 23:28 co ty zrobilas dla Polski, oprocz mendzenia? Mendzisz i mendzisz. Twoja patriotyczna posdtawa sprowadza sie do ustyskiwania i wklejania glupot. Powolywanie sie na dziadka, juz niemodne. Twoj "austriacki" koles pije krew kapitalistow, i gdy ma "wolne", wypisuje glupoty. Ja przyjamniej zatrudniam 60 pracownikow z Polski, i daje im chleb. Ale dla Ciebie to "zdrada". jestes tak patriotyczna, jak moj kot, ktory ma juz 14 lat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Chore i GLUPIE babsko IP: *.ws.highway.telekom.at 25.02.09, 00:17 Gość portalu: Helmut napisał(a): > co ty zrobilas dla Polski, oprocz mendzenia? Mendzisz i mendzisz. > Twoja patriotyczna posdtawa sprowadza sie do ustyskiwania i > wklejania glupot. Powolywanie sie na dziadka, juz niemodne. > Twoj "austriacki" koles pije krew kapitalistow, i gdy ma "wolne", > wypisuje glupoty. Ja przyjamniej zatrudniam 60 pracownikow z Polski, > i daje im chleb. Ale dla Ciebie to "zdrada". jestes tak > patriotyczna, jak moj kot, ktory ma juz 14 lat.... > Nędzny z Ciebie patrijota, że musisz zatrudniać Polsków. Musisz do tego robić to jeszcze nie legalnie. Taka bowiem jest sytuacja prawna. A więc Helmut, wizerunek Twojej osoby jest nędzny. Okradasz swój Heimat zatrudniając Polaków na czatno, taki z Ciebie patriota ?? Sam sobie zaprzeczasz Helmut, nie orientując się w sytuacji prawnej , pleciesz takie głupoty że tylko głupi Tobie uwierzy. Jesteś niczym innym, jak nędznym łachem cmentarnym, żyjąłcym z harz IV. A więc dalej przyjacielu bujaj w obłokach, to Tobie tylko pozostało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: Chore i GLUPIE babsko IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 08:31 Ute, przypomniał mi Helmut o współczesnym patriotyzmie ekonomicznym. Bojkotujemy produkty Israela, ja w Polsce omijam również niemieckie, sponosruję tylko polskie firmy, a jeśli czasem - po prostu nie ma polskiego zamiennika - wtedy rezygnuję w ogóle, lub kupuję np Holenderski. Bojkot ekonomiczny Izraela prowadzę w dalszym ciągu - na półkach w Polsce połowa to produkty koncernów powiazanych z Izralem, reszta niemieckie i czesc polskich. Ute, mam nadzieję ze Ty również nie przerywasz swego protestu, w Polsce bardzo wielu ludzi tak robi. To jest współczesny patriotyzm własnie. Niemcy tak robią. Preferują swoją produkcję. Niemcy są uczeni takiej postawy. A Polacy wręcz przeciwnie. Ale mimo nachalnej reklamy - nie dajemy sobie robić wody z mózgu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Chore i GLUPIE babsko IP: *.ws.highway.telekom.at 25.02.09, 10:10 Patrijotyzm gospodarczy jest również w Austri, kupowane są przedewszystkim produkty austrijackie. Co do produktów izraelskich, to również ja i moi autrijacy znajomi bojkotują te produkty. W Austrii w jednej szkole były rozdawane listy tych produktów, przez jednego nauczyciela. I dzieci były informowane o przyczynach tego bojkotu. W stosunku do tego nauczyciela zostały podjęte kroki dyscyplinarne, Szkoła nie jest bowiem miejscem do takich akcji. A więc teraz akcja informacyjna jest już nie ofijalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evul Re: Chore i GLUPIE babsko IP: *.220.103.134.dsl.dynamic.eranet.pl 26.02.09, 17:21 Bojkot firm z jakiegoś kraju? Czy wy idioci nie widzicie niczego, żadnego światła, tylko wypominacie sobie co jaki naród (co to za pojęcie w ogóle? naród coś zrobił? Co to ma za związek z narodami?! Co to ma za związek z patriotyzmem?) zrobił, bojkotujecie firmę założoną przez Niemca (co, ta firma, ten Niemiec, mordowała/-wał Polaków?) Gdyby nie fakt że jestem wolny od uprzedzeń, wstydziłbym się bycia Polakiem (jeśli to naród ciemnoty i kretynów jak ty, to niestety przepraszam, musiałbym stąd wysiąść). Nie na tym koniec: CO TY W OGÓLE CHRZANISZ, KOBIETO!? "...ze Polacy cenią sobie wolność i swobodę" O CHOLERA! JACY CI POLACY WYJĄTKOWI! TO DLATEGO, ŻE SĄ POLAKAMI? BO COŚ NIE ROZUMIEM TWOJEJ LOGIKI. Niestety jesteś nędzną idiotką i póki nie zaczniesz myśleć tego niestety nie zrozumiesz. (żebyś mnie lepiej zrozumiała: nie oceniłem cię na podstawie pochodzenia, tylko umysłu, zdolności rozumienia i logicznego myślenia - a dokładniej, ich braku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Chore babsko IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 23:47 Helmut. Ta ziemia po której obecnie stąpasz , jest również prastarą ziemią Słowiańską. A więc nie bądź taki pewny, co tam kiedyś będzie. Niemcy są już bankrutem nie wapłacalnym, przyjeżdza ich coraz więcej za pracą do Austrii. Nie dawno musiałam jechać do Linz-u, aby przyjąc do naszej firmy trzy kobiety z BRD. Dwie musiałam odrzucić. A wiec Helmut wyrazy współczucia dla obywateli BDR, muszą bowiem do Austrii jechać za chlebem. Nie każdy bowiem chce żyć jak Ty , za harz IV. members.chello.at/auto_glanz/Bilda/mapa_2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk @Ute: Niemcy bankrutują ale jak pieknie ;-) IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.09, 12:12 Chciałbym, by Polska tak umiała bankrutować. Niestety, będzie zupełnie inaczej. BTW Twoja mapa dotyczy ludów dawno wymarłych a nie granic państw. Z taką samą konsekwencją mogłabyś domagać się Kijowa no bo Chrobry podobno tam pojechał - by kraść, zabijać i łupić co się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Chore babsko IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 23:29 Gość portalu: Helmut napisał(a): > siedzisz w Austrii...siedz... obronco "polskosci". twoja "prawda" > guzik warta. Przyjedz i pomagaj biednym... a tak, zgrywasz sie na > zastroskanego wroclawianina... to nie sztuka byc na garnuszku u > Giermancow... sztuka jest widziec trzezwo nalot przyglupow na > historie Wrocka! Ich "prawda" koreluje z prawda Nowaka, niejakiego > Nowaka! > Biedaku, ja nie bronie polskości, ja bronie prawdy. A przy tym pomagam takim sfustrowanym przypadką , jak Ty jesteś. Mówi się „Każdy sądzi po sobie”, zgodnie z tym mottem wnioskuje, że Ty siedzisz na niemieckim garnuszku. A we Wrocku to ja mam mieszkanie, i również tam mieszkam. Więc Helmut nie obgryzaj paznokci ze złości. Weź się Helnut do roboty, może w życiu do czegoś również dojdziesz. Na pieniądzach podatnika Harz IV- daleko nie zajedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut austryjackie gadanie IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 23:35 we wrocku, to ty jestes nikim, jak i w Austrii- podobnych tobie, to nawet nie przyjalbym do pracy u siebie w Niemczech,sprzedasz nawet swoje przekonania. Patriotyzm twoim wymiarze, to jak sikanie mego kota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: austryjackie gadanie IP: *.ws.highway.telekom.at 24.02.09, 23:59 Gość portalu: Helmut napisał(a): > we wrocku, to ty jestes nikim, jak i w Austrii- podobnych tobie, to > nawet nie przyjalbym do pracy u siebie w Niemczech,sprzedasz nawet > swoje przekonania. Patriotyzm twoim wymiarze, to jak sikanie mego > kota! > Kota to Ty rzeczywiście musisz mieć biedaku , i to nie jednego. A pracy to ja nie szukam, a gdybym kiedykolwiek szukała , to możesz być pewny że napewno nie w Niemczech. Obecnie jednak pracy mam zbyt wiele, a więc nie martw się o mnie biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 18:13 Halo! A co juz zapomnielismy, kto odgruzowywal Wroclaw, czyimi rekoma zostal odbudowany (z prawie obroconego w popiol i zgliszcze, zrownanego z ziemia przez wscieklą, niszczycielską, slepą sile hitlerowską, siejacą zgroze i smierc) oraz przywrocono jej wspanialą aure, atmosfere dzieki kwitnącej mlodziezy, miasto tetni duchem mlodosci, z przyjemnoscią oddycha sie tym powietrzem i czerpie nieporownywalne z innymi miastami europejskimi rzezkosc, przyjemnosc! Mlodziez wroclawska jest mądra, rozsadna i sympatyczna, z humorem co ją wyroznia w Europie. Wielezazdrosci wam pieknego Wroclawia, dbajcie o niego i sławcie imie Wrocławia w swieci! Zapomnieliscie, jak wasi dziadkowie walczyli przeciw najezdzcy przelewali krew i gineli z rak wroga, wywozeni przymusowo do robot do ...itd. po to abyscie dzisiaj zyli wolni i w spokoju, w wolnej Polsce, rozwijali swoje zdolnosci i realizowali marzenia. pozdrawiam barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.chello.pl 24.02.09, 19:58 Wierzę, ze masz dobre intencje.Zaufaj Wrocławianom. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 18:22 Halo! Mlodym ludziom lektura do poczytania! miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,5709093,Ziemie_Odzyskane_i_milosnicy_pokoju.html?as=2&ias=2 barbaab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 19:08 Halo rozmowcy! Przepraszam za przekręcanie liter w niektorych tekstach! pozdrawaim barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 24.02.09, 19:17 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Halo! > > Mlodym ludziom lektura do poczytania! > miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,5709093,Ziemie_Odzyskane_i_milosnicy_pokoju.html?as=2&ias=2 > > barbaab --------------------------------------------------------------------- Dziekuje bardzo za wstawienie powyzszych linkow, tresc kryjaca sie za nimi, wyjasnia tresc, pisanych przez Pania komentarzy. Nie ma jak to podniesc woalke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.09, 20:37 .... i odslonic przylbice glupoty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Kotowski Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 09:46 Robert Kotowski Radom - mieszkam teraz w Leeds i tutaj ten problem nie istn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomeq Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 18:50 A ja uwielbiam to miasto i jego niemiecka historie. jest w tym wszystkim niesamowity egzotyzm: wyobrazic sobie ze tymi samymi ulicami chodzili zupelnie inni ludzie, ktorzy tez to miasto kochali... wroclaw przed wojna byl piekny! i jeszcze duzo wody w Odrze upłynie zanim choc czesc tego piekna uda sie odzyskac. wroclaw przyciaga wlasnie swoja historia i jesli nie chcemy byc ksenofobicznym zasciankiem, kolejna dulszczyzna, musimy pokochac to miasto z calym jego bagazem historycznym... jesli ktos tego nie potrafi to zapraszam do "rdzennie polskiego" Krakowa czy Lublina, ba! samej Warszawy - zobaczymy jak sie tam bedzie czuł... Odpowiedz Link Zgłoś
se_vo Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 25.02.09, 23:59 Mieszkam poza Polską, ale jestem rodowitym wrocławianinem. Kiedyś tłumaczyłem polski film Bezmiar sprawiedliwości. Dzieje się współcześnie, we wrocławiu, ale przez półtorej godziny nie ma ani jednego ujęcia na którym zobaczyłbym coś z peerelu, wszystkie wnętrza i plenery to ocalałe fragmenty przedwojennego Wrocławia. Coś w tym jest, wydaje mi się, że Tomeq ma rację. Inna rzecz, że oprócz tych sporów historycznych istnieje branża, mianowicie turystyka, w której coś o tym mieście (i wielu innych w Polsce) trzeba opowiedzieć turystom z różnych krajów. A oni zazwyczaj już coś o Wrocławiu wiedzą, więc opowiadanie im peerelowskich wymysłów skończyłoby się ironicznymi uwagami. Ciekawe, że do dyskusji nie włączają się wrocławscy przewodnicy, przecież to oni najlepiej wiedzą, co w tej trawie piszczy. O poziomie takich turystów, konkretnie z Czech, niech świadczy przygoda z ubiegłego roku. Po obejrzeniu ołbińskiego portalu powiedziałem im, że niedaleko jest dom handlowy zaprojektowany przez Mendelsohna, jeden z nich powiedział, Ah, Erich, ten z Olsztyna, czytałem że ma coś we Wrocławiu. Ilu z wrocławian coś o nim wie? Więc zadaję pytanie zwolennikom Nowaka, co opowiadać turystom, polskim i zagranicznym, te jego bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.09, 22:15 Odpowiedz! Szanowny Panie! Wspolne budowanie Europy nie znaczy rozpychac sie lokciami (mentalnosc niemiecka) i twierdzic, ze to inny tak czyni czyli przekrecanie faktow! Nie moze Pan zaprzeczyc, ze po hillerowskich Niemcach - obecne pokolenia musza przejąc bez tlumaczenia sie - ja tego nie zrobilem itd. a kto ma ponosic moralna odpowiedzialnosc jak nie nowe pokolenia, (naturalnie jest to niewygodne i ogromnym ciezarem moralnym dla generacji po – przeszlosci nie moze zmienic oczywiste, ta generacja musi wiecej niz inne narody bez “tak, ale” dokonac! Nie wstyd i jacy Niemcy sa bezsilni, ze jeszcze w Niemczech istnieja takie organizacje, ktore “starego ducha” pielegnują i podtrzymuja! I nie sa to ci, o ktorych Pan pisal - 90-latki! Godne pozalowania, ze toleruja i z podatkow finansuja te grupy np. p. Steinbach i jej kompania, z rowniez z Pana pieniedzy są dofinansowywani niestety nie mowiac o innych, ktore szkaluja i swoimi haslami szkodzą demokracji, cywilizowanym Niemca a pomimo zajmuja w kazdym “landzie” miejsce! Nie sa to przeciwienstwa, ktore do tej pory niestety w Niemczech nieuporzadkowano! To nie sa kompleksy jak Pan chetnie uzywa tego sformulowania i cytuje przypinajac je niektorym Polakom (kompleksy to zakorzenione sa ale w wiekszosci Niemcow, rowniez powstale i silnie zwiazane z przeszlosci)! Nikt nikogo nie odciaza za dokonane zbrodnie tylko tak jak Pan twiercza, nie maja nic wspolnego! Niestety, fakt bycia nastepna generacja nie zwalnia... Wlasnie, brak swiadomosci to o czym juz wczesniej pisalam i tu jest to, co kazdy czlowiek przy zdrowych zmyslach musi widziec i niestety otwarcie przyznac sie, nie odpierac (co czesto slyszy sie) i powiedziec tak - jestem nowa generacja ale te przeszlosc, ktora powstala bez mego udzialu musze z nia skonfrontowac sie, bo to wlasnie moi dziadowie zgotowali i ja z mego panstwa i to jest fakt i laczy mnie przynaleznosc panstwowa! Ogolnie tak Niemcy sa oceniani a inna sprawa rozprawienie sie wewnetrzne kto byl za i kto przeciw nacjonalistom! Polacy nie sa zazdrosni – byc albo miec! Uwazam, byc! Polacy sa goscinni, otwarci i z humorem, znaja autentyzm zycia czego w Niemczech szukac ze swieca! Sa przeciwienstwem Polakow! W Niemczech na weselu czy pogrzebie maja te same miny! Nie umieją ani sie bawic ani plakac. Nastepna czesc: nie manipuluje Pana wypowiedzi! Uzyl Pan lacznik “i” tzn. W jezyku polskim oba okreslenia miedzy litera “i” maja te sama wartosc znaczeniowa! Nastepny czlon: lepiej lagry (szansa przezycia) niz barbarzynskie usmiercanie ludnosci (lacznie zginelo 27mil.ludzi!)! Racja zbrodnia jest zbrodnia tylko wiadomo chodzi tu o rozmiaj jej i metody stosowane! Niemcy nie mieli innego wyjscia, bo sily alianckie pogramiajac i zmuszajac do kapitulacji Niemiec hitlerowskich, zmusily ich do stawienie ich przed sadem miedzynorodowym i rozpracowaniem tej masowej zbrodni ale nie kolektywnej, ktora chetnie czesc tej spolecznosci widzialoby! dziekuje za uwage barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 25.02.09, 23:48 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Odpowiedz! > > Szanowny Panie! > > Wspolne budowanie Europy nie znaczy rozpychac sie lokciami > (mentalnosc niemiecka) i twierdzic, ze to inny tak czyni czyli > przekrecanie faktow! --------------------------------------------------------------------- Prawde mowiac, juz to zdanie, pomijajac jego nie gramatyczna konstrukcje, dyskwalifikuje Pania jako powaznego partnera do dyskusji, poniewaz z gory zaklada, ze wszelkie racje sa po Pani stronie. --------------------------------------------------------------------- > Nie moze Pan zaprzeczyc, ze po hillerowskich Niemcach - obecne > pokolenia musza przejąc bez tlumaczenia sie - ja tego nie zrobilem > itd. a kto ma ponosic moralna odpowiedzialnosc jak nie nowe > pokolenia, (naturalnie jest to niewygodne i ogromnym ciezarem > moralnym dla generacji po – przeszlosci nie moze zmienic oczywiste, > ta generacja musi wiecej niz inne narody bez “tak, ale” dokonac! ---------------------------------------------------------------------- Co do moralnej odpowiedzialcosci, to przyznaje Pani racje, takowa jest i narod niemiecki jest tego swiadomy. Jednoczesnie zapewniam, ze w mojej ocenie, powojenna spolecznosc niemiecka, w zakresie denacyfikacji, swoje zadanie domowe odrobila, moze nie na 6, ale na 4 z plusem na pewno, ze tak jest, swiadczy o tym pozycja Niemiec na swiecie, jako jedno z wzorcowych panstw o demokratycznych i praworzadnych strukturach wladzy. ---------------------------------------------------------------------- > Godne pozalowania, ze toleruja i z podatkow finansuja te grupy np. > p. Steinbach i jej kompania, z rowniez z Pana pieniedzy są > dofinansowywani niestety nie mowiac o innych, ktore szkaluja i > swoimi haslami szkodzą demokracji, cywilizowanym Niemca a pomimo > zajmuja w kazdym “landzie” miejsce! Nie sa to przeciwienstwa, ktore > do tej pory niestety w Niemczech nieuporzadkowano! ---------------------------------------------------------------------- Pmieszala Pani groch z kapusta. BdV, ktorego pani Steinbach jest przewodniczaca, jest organizacja, jak sama nazwa wskazuje, bylych mieszkancow i w co raz wiekszej czesci, dzieci i wnukow, tych obywateli, z terenow po wojnie odebranych Niemcom. Zupelnie inna " para kaloszy " sa partie neonazistowskie jak NPD czy DVU. Nalezy zaznaczyc, ze partie te sa pod stala oberwacja urzedu ochrony konstytucji ( Verfassungschutz ). Mysle, ze to wyjasnienie wystarczy, poniewaz jest to temat rzeka. ---------------------------------------------------------------------- Ponizsze wywody pomijam, bo nie wnosza nic nowego, niz to co Pani napisala powyzej i do czego sie powyzej ustosunkowalem. ---------------------------------------------------------------------- > Uwazam, byc! Polacy sa goscinni, otwarci i z humorem, znaja > autentyzm zycia czego w Niemczech szukac ze swieca! Sa > przeciwienstwem Polakow! W Niemczech na weselu czy pogrzebie maja te > same miny! Nie umieją ani sie bawic ani plakac. ---------------------------------------------------------------------- Sa to Pani subiektywne odczucia, ktore uwazam za bardzo powierzchniowe i swiadczace o takiej samej znajomosci Niemiec. ---------------------------------------------------------------------- > Nastepny czlon: lepiej lagry (szansa przezycia) niz barbarzynskie > usmiercanie ludnosci (lacznie zginelo 27mil.ludzi!)! --------------------------------------------------------------------- Ma pani zapewne na mysli wszystkie ofiary II WS. lacznie z Hiroszima i Nagasaki. ---------------------------------------------------------------------- zmusily ich do > stawienie ich przed sadem miedzynorodowym i rozpracowaniem tej > masowej zbrodni ale nie kolektywnej, ktora chetnie czesc tej > spolecznosci widzialoby! ---------------------------------------------------------------------- Domyslam sie, ze chcialaby Pani aby narod Niemiecki zostal ukarany kolektywnie, np. 100 lat przymusowych robot????????? Oczywiscie zazartowalem sobie. Pozdrawiam pieknie Hans-Jürgen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 10:05 hans-jurgen napisał: > Gość portalu: barbaan napisał(a): > > > Odpowiedz! > > > > Szanowny Panie! > > > > Wspolne budowanie Europy nie znaczy rozpychac sie lokciami > > (mentalnosc niemiecka) i twierdzic, ze to inny tak czyni czyli > > przekrecanie faktow! > ------------------------------------------------------------------- -- > Prawde mowiac, juz to zdanie, pomijajac jego nie gramatyczna > konstrukcje, dyskwalifikuje Pania jako powaznego partnera do > dyskusji, poniewaz z gory zaklada, ze wszelkie racje sa po > Pani stronie. > ------------------------------------------------------------------- -- > Pańskie kryteria Panie hans-jurgen , obrony swoich racji , jast naprawdę nie do zaakceptowania. Dlatego nie mam zamiaru dalej czytać Pańskiej analizy. Jeyne kraterium które jest tu istotne, to zrozumienie postu, a nie gramatyka czy stylistyka. Bowiem tu na forum piszą Polacy, którzy od dziesiątek lat nie używają na co dzień ojczystego języka. Efektem czego jest zuborzenie tego języka. Stosując Pańskie kryterium , powinno się wykluczyć z dyskusji Polaków z Poloni światowej. A więc ludzi mających cenne międzynarodowe doświadczenie. A więc raczej Pana trzeba zdyskwalifikować, ma bowiem Pan bardzo okrojone poglądy, i do tego jeszcze ograniczone ścisłymi ramami Pańskiego światopoglądu. A więc ma Pan typowe poglądy cechujące tzw. kastratów. Do tego dodam, że Niemców również nie lubi się u nas, w Austrii, i to dokładnie z tych samych powodów co opisał User Barbaan. Zachowują się grubiańsko rozpychając łokciani. Nie raz byłem świadkiem jak Austrijak wyzwał Niemca od niemieckich świni. Naturalnie nie dotyczy to wszystkich Niemców, ogólnie rzecz bioróc, tak jak kiedyś , tak dzisiaj , widać w tym kraju duży, śpiący potęcjał przemocy. Nie dziwię się więc, że po II Wojnie, ludność międzynarodowa cierpiąca z powodu niemieckiej potrzeby do agresji, chciała Niemców rozsiać po całym ćwiecie , albo wykastrować. Jednak zwyciężył strach przed sowietami , i podzielono Niemcy. Można sobie wyobrazić , jakie wielkie znienawidzenie było tego narodu po II Wojnie, iż rozmaślano jego biologiczne unicestwienie przez kastracje. Są niestety w tym narodzie jeszcze grupy interesów, finansujące sianie nienawiści i rewizjonizm. Te koła są bardzo wpływowe, finansujące wychowanie młodej generacje w duchu rewizjonizmu. Na razie trzyma się tu wszystko w granicach tzw. Poprawności politycznej. Ale jak długo ? Wiemy bowiem że Hitler w demokratyczny sposób doszedł do władzy. Obowiązkiem każdego człowieka jest reagowanie na każdy przejaw rewizjonistów, tylko w taki sposób można ustalić i kontrolować granicę manewru sił rewizjonistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 26.02.09, 12:23 Gdy zabraknie merytorycznych argumentow, zaczynaja sie inwektywy. Mieszka Pan w Austrii, jak nam Pan zakomunikowal, wiec smiem uwazac, ze jezyk niemiecki, nie jest Panu obcy, dlatego tez radzilbym Panu zapoznac sie ze znaczeniem terminu: " Volksverhetzung ". Wedlug mojej oceny 3/4 napisanego przez Pana tekstu, mozna okreslic tym terminem. Dla informacji: § 130 Volksverhetzung (1) Wer in einer Weise, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören, 1. zum Haß gegen Teile der Bevölkerung aufstachelt oder zu Gewalt- oder Willkürmaßnahmen gegen sie auffordert oder 2. die Menschenwürde anderer dadurch angreift, daß er Teile der Bevölkerung beschimpft, böswillig verächtlich macht oder verleumdet, wird mit Freiheitsstrafe von drei Monaten bis zu fünf Jahren bestraft. (2) Mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer 1. Schriften (§ 11 Abs. 3), die zum Haß gegen Teile der Bevölkerung oder gegen eine nationale, rassische, religiöse oder durch ihr Volkstum bestimmte Gruppe aufstacheln, zu Gewalt- oder Willkürmaßnahmen gegen sie auffordern oder die Menschenwürde anderer dadurch angreifen, daß Teile der Bevölkerung oder eine vorbezeichnete Gruppe beschimpft, böswillig verächtlich gemacht oder verleumdet werden, a) verbreitet, b) öffentlich ausstellt, anschlägt, vorführt oder sonst zugänglich macht, c) einer Person unter achtzehn Jahren anbietet, überläßt oder zugänglich macht oder d) herstellt, bezieht, liefert, vorrätig hält, anbietet, ankündigt, anpreist, einzuführen oder auszuführen unternimmt, um sie oder aus ihnen gewonnene Stücke im Sinne der Buchstaben a bis c zu verwenden oder einem anderen eine solche Verwendung zu ermöglichen, oder 2. eine Darbietung des in Nummer 1 bezeichneten Inhalts durch Rundfunk verbreitet. (3) Mit Freiheitsstrafe bis zu fünf Jahren oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer eine unter der Herrschaft des Nationalsozialismus begangene Handlung der in § 220a Abs. 1 bezeichneten Art in einer Weise, die geeignet ist, den öffentlichen Frieden zu stören, öffentlich oder in einer Versammlung billigt, leugnet oder verharmlost. (4) Absatz 2 gilt auch für Schriften (§ 11 Abs. 3) des in Absatz 3 bezeichneten Inhalts. (5) In den Fällen des Absatzes 2, auch in Verbindung mit Absatz 4, und in den Fällen des Absatzes 3 gilt § 86 Abs. 3 entsprechend. Prosze sie przed napisaniem kolejnego tekstu nad nim zastanowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 13:16 Obawiam się że Pan niebardzo rozumie co czyta. Udowodnie Panu iż zarówno tak się dzieje u Pana z językiem niemieckim , jak polskim. A więc proszę, niech Pan wskaże w którym miejscu mojego postu mamy do czynienia z § 130 Volksverhetzung ? Według Pana 3/4 mojego postu jest taka. A ja twierdzę że w żadnym punkcie nie mamy do czynienia z szeżeniem nienawiści. Czyż by nieznał Pan faktów historycznych, i nie wiedział o powojennej obcji wojsk alianckich, wykastrowania niemiecckiej nacji ??? To są przez niemców nie chciane fakty historyczne, to ja wiem. Niech się Pan raczej martwi o sianie nienawiści u Pana ziomków i młodych dzieci niemieckich , do Polsków. To jest Volksverhetzung , i to uprawiany przez koła finansowe w Niemczech. To jest programowanie ludzi na zjadliwych fanatycznach psów. Niech sobie Pan zobaczy mapkę w lewym gónym rogu. www.ostpreussen.org/ www.jlosachsen.de/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28 Czekam aż Pan mi udowodni gdzie w moim tekście są elementy nieprawdy historycznej, względnie elementy szeżenia nienawiści. Stwierdzenie prawdy którą można udokumentować, nie ma nic wspólnego z szeżeniem nienawiści. Ale wolnością słowa , która to racjonalnie uczula do wyciągania konsekwencji z niechlubnej niemieckiej przeszłości. Tak jak Pan myśli, myślą również ludzie kół NS. Uważają się oni za grupę społeczną, która podlega ochronie według § 130 Volksverhetzung , a sami to uprawiają. Jest Pan naprawdę groteskowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra do UTE - o Hansie Jurgen IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 13:28 Ute, Hans Jurgen jest tu bardziej niebezpieczny niż ktokolwiek, Helmut i Ten rok to przy nim Patroci (Helmut, rzeczywiscie - jesli zatrudnia tylu Polaków to jest to godna pochwały postawa patriotyczna) Natomiast Hans Jurgen kwestionuje fakt, ze niemieckie liczące się media coraz częściej używają terminu "Nazistowska Polska", "polskie obozy koncentracyjne" w kontekscie holocaustu Zydów. Uważa, ze to wymyśliłyśmy. Pozytywnie wypowiada się o Steinbach i jej roszczeniach w stosunku do Polski. . . Uważa, ze jesteśmy sami sobie winni, śmieje się z naszej Polskiej bezradności na forum miedzynarodowym, gdy Niemcy przerzucają na nasz kraj ODPOWIEDZIALNOSC za NImieckie Nazistowskie Obozy Koncentracyjne. . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do UTE - o Hansie Jurgen IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 13:35 U Hansa Jurgena są typowe zachowania cechujące tzw. skundlałych niemców.Zachowania takie występują przede wszystkim u prymitywnych jedynostek ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do UTE - o Hansie Jurgen 26.02.09, 14:09 Gość portalu: Ute napisał(a): > U Hansa Jurgena są typowe zachowania cechujące tzw. skundlałych > niemców.Zachowania takie występują przede wszystkim u prymitywnych > jedynostek ludzkich. ------------------------------------------------------------------------ Przeciez juz pisalem, ze brak merytorycznych argumentow jest zastepowany inwektywami. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do UTE - o Hansie Jurgen 26.02.09, 14:02 Gość portalu: Kleopatra napisał(a): > Ute, Hans Jurgen jest tu bardziej niebezpieczny niż ktokolwiek, > Helmut i Ten rok to przy nim Patroci (Helmut, rzeczywiscie - jesli > zatrudnia tylu Polaków to jest to godna pochwały postawa > patriotyczna) > > Natomiast Hans Jurgen kwestionuje fakt, ze niemieckie liczące się > media coraz częściej używają terminu "Nazistowska Polska", "polskie > obozy koncentracyjne" w kontekscie holocaustu Zydów. Uważa, ze to > wymyśliłyśmy. > > Pozytywnie wypowiada się o Steinbach i jej roszczeniach w stosunku > do Polski. . . Uważa, ze jesteśmy sami sobie winni, śmieje się z > naszej Polskiej bezradności na forum miedzynarodowym, gdy Niemcy > przerzucają na nasz kraj ODPOWIEDZIALNOSC za NImieckie Nazistowskie > Obozy Koncentracyjne. . . ---------------------------------------------------------------------- Powyzszy post jest juz szczytem beszczelnosc, potwierdza tylko, stara prawde: " gdzie brak argumentow, tam pojawiaja sie inwektywy, przeinaczenia, klamstwa i pomowienia ". Prosze o pelne cytaty z moich wpisow, ktore potwierdza powyzsze zarzuty pod moim adresem. Pokazujecie swoje prawdziwe oblicze germanofobow, a z takimi nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Re: do UTE - o Hansie Jurgen IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 14:54 Panie Hansie, gdzie bezczelnosc ?(a nie beszczelnosc, ale ma Pan pełne prawo nie znać polskiego ) przed chwilą żądał Pan dowodów na to, ze Niemcy w swoich dziennikach i tygodnikach pisali bezczelnie o "polskich nazistowskich obozach koncentracyjnych", oraz o "nazistowskiej Polsce". Więc insynuował Pan, ze coś takiego NIE MIAŁO miejsca w Niemczech ? albo Pan o tej praktyce już - niemieckej prasy - NIE wie (w co szczerze wątpię). Gdzie więc jakaś bezczelnosc ? Napisał Pan, ze nie mamy dowodów, więc coś takiego nie miało miejsca... Jest to nieprawdą. Nieprawdą jest to, co Pan pisze. O steinbach pisał Pan mi wczoraj czy 2 dni temu, ze ma prawo być dofinansowywana, gdyż jej Organizacja reprezentuje 14 milionów OPbywateli Niemieckich. Dokładnie pamiętał, ze pisał Pan o tych 14 milionach Niemców, reprezentowanych przez Steinbach. Pisał Pan, ze mają prawo istnieć i mieć poparcie Niemiec, ponieważ reprezentuja interesy 14 milionów Obywateli. Więc gdzie jakakolwiek bezczelnosc. Pisał Pan czy nie ? Pisał Pan, bo szczerze mnie to zatrwożyło, co przeczytałam w Pańskim poscie. A o tym, co napisałam, ze Polski nikt w Niemczech nie broni - napisał Pan, ze sami jestesmy sobie winni, bo to nie wasza - Niemców sprawa - co pisze się u Was o Polsce. to my powinniscmy sobie pewnie - wg Pana - stworzyc specjalną komórkę w Niemczech urząd, który będzie miał dużo roboty - nadzorując NIemiecka prasę, pod kątem pisania nieprawdy i szkalowania narodu polskiego - posądzania o Nazizm i Obarczania winą za 2 wojnę swietową. Bo niemiecka prasa napisała przeciez i o "Polskich nazistowskich obozach " i o "nazistowskiej Polsce" A teraz chce jeszcze aby obozy koncentracyjne - w Europie przestały być określane przymiotnikiem "NIEMIECKIE" - który im się histroycznie należy !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do UTE - o Hansie Jurgen 26.02.09, 15:49 Gość portalu: Kleopatra napisał(a): przed chwilą żądał Pan dowodów na to, ze Niemcy w > swoich dziennikach i tygodnikach pisali bezczelnie o "polskich > nazistowskich obozach koncentracyjnych", oraz o "nazistowskiej > Polsce". Więc insynuował Pan, ze coś takiego NIE MIAŁO miejsca w > Niemczech ? ---------------------------------------------------------------------- Nie wiedzialem, ze prosba, o podanie konkretnych przykladow, jest negacja faktow, ktore te przyklady naja potwierdzic. Dosc dziwna interpretacja, za pomoca ktorej, kazda bzdure mozna przyjac za prawde udowodniona. ---------------------------------------------------------------------- > Gdzie więc jakaś bezczelnosc ? Napisał Pan, ze nie mamy dowodów, > więc coś takiego nie miało miejsca... Jest to nieprawdą. > Nieprawdą jest to, co Pan pisze. --------------------------------------------------------------------- Ja nie pisalem, ze nie macie dowodow, ja tylko prosilem o ich zaprezentowanie. To jest jednak subtelna roznica. ---------------------------------------------------------------------- > O steinbach pisał Pan mi wczoraj czy 2 dni temu, ze ma prawo być > dofinansowywana, gdyż jej Organizacja reprezentuje 14 milionów > OPbywateli Niemieckich. Dokładnie pamiętał, ze pisał Pan o tych 14 > milionach Niemców, reprezentowanych przez Steinbach. Pisał Pan, ze > mają prawo istnieć i mieć poparcie Niemiec, ponieważ reprezentuja > interesy 14 milionów Obywateli. ---------------------------------------------------------------------- Nie widze nic niewlasciwego w finansowaniu tej organizacji z pieniedzy publicznych. Organizacja ta jest tworem legalnym, dzialajacym zgadnie z obowiazujacym prawem i ustawa zasadnicza na terenie niepodleglego i niezaleznego panstwa. ---------------------------------------------------------------------- > A o tym, co napisałam, ze Polski nikt w Niemczech nie broni - > napisał Pan, ze sami jestesmy sobie winni, bo to nie wasza - Niemców > sprawa - co pisze się u Was o Polsce. to my powinniscmy sobie > pewnie - wg Pana - stworzyc specjalną komórkę w Niemczech urząd, > który będzie miał dużo roboty - nadzorując NIemiecka prasę, pod > kątem pisania nieprawdy i szkalowania narodu polskiego --------------------------------------------------------------------- Sugeruje pani, ze Niemcy maja pilnowac " polskiego dobrego imienia " Ja jednak uwazam, niech to robia polskie sluzby dyplomatyczne, w koncu za cos biora pensje ci dyplomaci. ---------------------------------------------------------------------- posądzania > o Nazizm i Obarczania winą za 2 wojnę swietową. Bo niemiecka prasa > napisała przeciez i o "Polskich nazistowskich obozach " i > o "nazistowskiej Polsce" > > A teraz chce jeszcze aby obozy koncentracyjne - w Europie przestały > być określane przymiotnikiem "NIEMIECKIE" - który im się > histroycznie należy !!!!!!!!!!!!!!!!! ---------------------------------------------------------------------- Kolejny raz bezmyslne powtarzanie wiadomosci z magla, na mnie taka taktyka nie dziala, lubie jak moj adwersarz posluguje sie konkretnymi i udokumentowanymi faktami. Poza tym, kolejny raz zwracan uwage, pozostanmy przy prasie niemieckiej, nie obchodzi mnie co pisza Anglicy lub US-Amerykanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do UTE - o Hansie Jurgen IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 16:47 > Gość portalu: Hans-Jurgen napisał(a): > .......... >..................... > ------------------------------------------------------------------- --- > Nie widze nic niewlasciwego w finansowaniu tej organizacji > z pieniedzy publicznych. Organizacja ta jest tworem legalnym, > dzialajacym zgadnie z obowiazujacym prawem i ustawa zasadnicza > na terenie niepodleglego i niezaleznego panstwa. > ------------------------------------------------------------------- --- > ........................... ................. Dedukując Pana „ inteligentnym“ rozumowaniem, dla Pana, organizacja na której czele stoi osoba , która nie chce uznać granic na Odrze i Nysie . Ta organizacja zasługuje na wspieranie finansowe podatnika niemieckiego. Oznacza to że nieniecki rewizjonizm jest wspierany pieniędzmi publicznymi. I nie dziwi się Pan tych reakcji od strony polskiej ??? To przecież logiczne człuwieku. I nie mów człowieku o dowodach, chcesz je mieć?? Zaglądaj do linlów które ja wysłałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: do UTE - o Hansie Jurgen IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 28.02.09, 11:18 > Dedukując Pana „ inteligentnym“ rozumowaniem, dla Pana, organizacja > > na której czele stoi osoba , która nie chce uznać granic na Odrze i > Nysie . > Ta organizacja zasługuje na wspieranie finansowe podatnika > niemieckiego. > Oznacza to że nieniecki rewizjonizm jest wspierany pieniędzmi > publicznymi. > I nie dziwi się Pan tych reakcji od strony polskiej ??? > To przecież logiczne człuwieku. > I nie mów człowieku o dowodach, chcesz je mieć?? > Zaglądaj do linlów które ja wysłałem. Wysraczy poczytac sobie publikacje BdV i organizacji pokrewnych, zeby uznac, ze "rewizjonizm" to ostatnia rzecz, ktora sie zajmuja. Granica zostala uznana, wiec nawet mniejsze czy wieksze grupki nie maja tu nic do powiedzenia. A co do glosowana nad przyjeciem traktatow, to Steinbach opowiedziala sie przeciw, poniewaz nie byly one poprzedzone dyskusja i otwartym przyznaniem sie strony polskiej do przymusowego wysiedlenia ludnosci niemieckiej. Nikt nie kwestionuje skutkow i nastepstwa (poza niektorymi polskimi dziennikami,ktore celowo dolewaja oliwy do ognia, bo widza w sporze polityczny interes, ale BdV nie moze pogodzic sie z tym, ze stosowana wobec NIemcow odpowiedzialnosc zbiorowa zostala wtedy nieporuszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra Erika Steinbach nie uznaje granicy na Odrze IP: *.eranet.pl 28.02.09, 11:29 Erika Steinbach NIE UZNAŁA granicy na Odrze i Nysie. BYła przeciwniczką uznania tej granicy ( i nie słyszałam aby w ostatnim czasie zmieniła poglądy). Teraz Erika Steinbach jest ważna i coraz ważniejsza. Jej zwolennicy a posród nich ci nie uznający również granicy z Polską - razem z nią stają się ważni i coraz ważniejsi w Niemczech.... Steinbach stała się znana od lat 70., gdy była jedną z najbardziej aktywnych działaczek przeciwko uznaniu przez władze RFN granicy Polski na Odrze i Nysie. Od tej pory datuje się początek jej kariery politycznej w CDU. Podobny rewizjonizm cechował wystąpienia Steinbach na początku lat 90., gdy kwestionowała legalność wschodnich granic Niemiec. Jako jedna z niewielu przedstawicieli Bundestagu głosowała przeciwko uznaniu granicy polsko-niemieckiej [8][9]. Od połowy lat 1990. aktywnie propagowała zwrot "utraconych na wschodzie majątków" ich niemieckim właścicielom, mimo faktu, iż ci otrzymali od władz niemieckich odszkodowanie. Erika Steinbach jednak twierdzi, iż nie domaga się odszkodowań od Polski i innych krajów, lecz od rządu niemieckiego (uznając dotychczasowe odszkodowania za niewystarczające). W Polsce jednak często poglądy Steinbach utożsamiane są z poglądami Powiernictwa Pruskiego, które pragnie zwrotu majątków na drodze prawnej i jest z nią powiązane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowalski Re: Erika Steinbach nie uznaje granicy na Odrze IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.09, 13:30 E. Steinbach, z pewnego punktu widzenia, moze miec racje w sprawie wschodniej granicy Niemiec, przeciez do dzis nie mamy Traktatu Pokojowego z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 28.02.09, 11:06 Kazde dziecko wiec, ze JLO nie ma nic wspolnego z organizacjami ziomkowskmi. JEst to mala zgraja zwiazana ze srodowiskami skrajnej prawicy, a tak dokladniej z NPD. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 26.02.09, 00:22 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Nie moze Pan zaprzeczyc, ze po hillerowskich Niemcach - obecne > pokolenia musza przejąc bez tlumaczenia sie - ja tego nie zrobilem > itd. a kto ma ponosic moralna odpowiedzialnosc jak nie nowe > pokolenia, (naturalnie jest to niewygodne i ogromnym ciezarem > moralnym dla generacji po – przeszlosci nie moze zmienic oczywiste, > ta generacja musi wiecej niz inne narody bez “tak, ale” dokonac! ---------------------------------------------------------------------- Oto przyklad, a zarazem dowod, na to, ze w Niemczech nikt nie lekcewazy przeszlosci. Dowod, ze wniemczech nie ma poblazania dla falszowania historii. ---------------------------------------------------------------------- 73-latek skazany za negowanie Holokaustu Na sześć lat więzienia sąd w Monachium skazał 73-letniego Horsta Mahlera, oskarżonego o negowanie Holokaustu i podżeganie do nienawiści rasowej. Mahler - swego czasu wojujący lewak, adwokat terrorystów z lewackiej Frakcji Armii Czerwonej (RAF) - stał się z czasem prawicowym ekstremistą i antysemitą. W 2000 roku wstąpił do skrajnie prawicowej Narodowo-Demokratycznej Partii Niemiec (NPD). Negowanie holokaustu jest w Niemczech zagrożone pięcioma latami więzienia. Mahler otrzymał karę o rok większą, ponieważ jest recydywistą i nie okazuje skruchy. W stan oskarżenia postawiono go za negowanie holokaustu w publicznych wystąpieniach oraz propagowanie takich poglądów w internecie. Nie zmienił zdania także podczas procesu. W swej mowie końcowej, która trwała 10 godzin, zapowiadał, że "nie ustanie w walce z kłamstwem holokaustu". Zaraz po ogłoszeniu wyroku Mahler został aresztowany w sali sądowej z uwagi na groźbę ucieczki - poinformowała agencja dpa. Na Mahlerze ciąży już wiele wyroków za podżeganie do nienawiści i kłamstwo oświęcimskie. Twierdzi on też m.in., że to Polska, a nie Niemcy wywołały II wojnę światową. Był już skazany m.in. za posłużenie się pozdrowieniem hitlerowskim i wygłaszanie nazistowskich haseł, a także za próby usprawiedliwienia ataków na USA 11 września 2001 roku. wiadomosci.onet.pl/1923671,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka do HaNS jURGEN! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 09:02 TAK pIĘKNY PRZYKŁAD PODAJESZ - tylko tu chodzi - jakbyś nie zauważył (w twoim przykładzie) - o fałszowanie (negowanie) HISTORII ......ŻYDÓW ! Polski histroię niemcy fałszują pisząc o "nazistowskiej Polsce" bez żadnych konsekwencji karnych ! Żydzi nie dają sobą pomiatać ! Żydzi są w Niemczech silni i takie sprawy kierują do sądu. A POlskę "mozna" szkalować bez przeszkód Nikt polskich interesów tam nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do HaNS jURGEN! 26.02.09, 11:56 Gość portalu: Polka napisał(a): > Polski histroię niemcy fałszują pisząc o "nazistowskiej Polsce" bez > żadnych konsekwencji karnych ! ----------------------------------------------------------------------- Podaj choc jeden przyklad, popierajacy Twoje slowa. Prosze o link pod ktorym znajde taki przyklad, ewentualnie inne zrodlo gdzie takie teksty mozna znalesc. ---------------------------------------------------------------------- > Nikt polskich interesów tam nie broni. ---------------------------------------------------------------------- Do kogo masz pretensje???????????????? Do Niemcow???????????????????????????? Od czego sa Wasze konsulaty, Wasze zwiazki i organizacje dzialajace od lat w Niemczech, wreszcie od czego jest Wasz MSZ??????????????? Zawsze to najlepiej wine zwalic na Niemca, to przeciez tak PATRIOTYCZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 09:07 Zydzi wpisali "negowanie holocaustu" to prawa karnego NIemiec ! Bardzo mądrze, Żydzi są silni i znaczący w Niemczech. Powinno się w takim razie właczyć do prawa niemieckiego formułę o niepodważalnosci NIEMIECKIEJ NAZISTOIWSKIEJ PRZESZŁOSCI i za przypisywanie tej histrorii i zwiazków z Hitlerem Polsce - karać sankcją - cnm 5 lat pozbawienia wolnosci. !!! inaczej nie da się tych niemieckich zdeterminowanych środowiski zmeiniających dziś historię przywołać do pionu - Wiele niemieckich liczących sie gazet pisało juz o "polskich obozach koncentracyjnych" Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 26.02.09, 12:03 Gość portalu: Polka napisał(a): > Zydzi wpisali "negowanie holocaustu" to prawa karnego NIemiec ! > > Bardzo mądrze, Żydzi są silni i znaczący w Niemczech. > > Powinno się w takim razie właczyć do prawa niemieckiego formułę o > niepodważalnosci NIEMIECKIEJ NAZISTOIWSKIEJ PRZESZŁOSCI i za > przypisywanie tej histrorii i zwiazków z Hitlerem Polsce - karać > sankcją - cnm 5 lat pozbawienia wolnosci. > > !!! inaczej nie da się tych niemieckich zdeterminowanych środowiski > zmeiniających dziś historię przywołać do pionu - Wiele niemieckich --------------------------------------------------------------------- Przeczytaj napisany przez ciebie tekst, najlepiej kilka razy i zastanow sie nad SWOJA POLSZCZYZNA. Polko to na prawde wstyd, gdy Niemiec musi poprawiac Twoj jezyk ojczysty. --------------------------------------------------------------------- > liczących sie gazet pisało juz o "polskich obozach koncentracyjnych" --------------------------------------------------------------------- Konkrety, konkrety i przyklady, a nie bezpodstawne oszczerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.09, 14:38 Odpowiedz. Halo! Widz Pan - niestety i znowu w Niemczech "rodza sie" absurdy, tylko tu moga powstac tego rodzaju wytworki, moda na (glupote, ktora trudno zwalczyc, wywoluja niepokoj i dodatkowe obciazenia w stosunkach rowniez z innymi narodami) przekrecania faktow historycznych i tu nie wiadomo jak traktowac te nagminna obraze milionow istnien ludzkich (choroba lub swiadome podjudzanie)! Prosze nie zapominac, kim byli Steffeny Hupki, Zimmenmanny - dalej przejela paleczke sztafetowa Steinbach CDU, ktora wciaga do BdV juz nowe generacje, ktora jest poddana wrogiemu programowi tej o (delikatnie mowiac) zlych tradycjach, sieje, wpaja i zakaza niezdrowymi, niepotrzebnymi i szkodliwymi (przede wszystkim rzucajac zle swiatlo na terazniejsze Niemcy) tezami co naturalnie rezultuje w obciazaniu stosunkow miedzynarodowych! Steinbach i jej poplecznicy nie sa partneromi w jakiejkolwiek powaznej debacie i nie powinni najpierw w Niemczech a pozniej na niwie z zagranica zabierac glosu (jezeli jest inaczej rzad traci wiarygodnosc i przesuwa sie na prawo - ciezki orzech do zgryzienia -wybory oraz obawa CDU utraty okolo 2mln czlonkow ugrupowania rewizjonistycznego)! Partia SPD zna historie II wojny swiatowej to rozumie terazniejszosc, za co jest obecnie atakowana przez niemieckie wrogie sily w Niemczech! pozdrawiam barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław 26.02.09, 15:04 Gość portalu: barbaan napisał(a): > Odpowiedz. > > Halo! > > Widz Pan - niestety i znowu w Niemczech "rodza sie" absurdy, tylko tu moga pows > tac tego rodzaju wytworki, moda na (glupote, ktora trudno zwalczyc, wywoluja ni > epokoj i dodatkowe obciazenia w stosunkach rowniez z innymi narodami) przekrec > ania faktow historycznych i tu nie wiadomo jak traktowac te nagminna obraze mil > ionow istnien ludzkich (choroba lub swiadome podjudzanie)! > > Prosze nie zapominac, kim byli Steffeny Hupki, Zimmenmanny - dalej przejela pal > eczke sztafetowa Steinbach CDU, ktora wciaga do BdV juz nowe generacje, ktora j > est poddana wrogiemu programowi tej o (delikatnie mowiac) zlych tradycjach, sie > je, wpaja i zakaza niezdrowymi, niepotrzebnymi i szkodliwymi (przede wszystkim > rzucajac zle swiatlo na terazniejsze Niemcy) tezami co naturalnie rezultuje w o > bciazaniu stosunkow miedzynarodowych! > > Steinbach i jej poplecznicy nie sa partneromi w jakiejkolwiek powaznej debacie > i nie powinni najpierw w Niemczech a pozniej na niwie z zagranica zabierac glos > u (jezeli jest inaczej rzad traci wiarygodnosc i przesuwa sie na prawo - ciezki > orzech do zgryzienia -wybory oraz obawa CDU utraty okolo 2mln czlonkow ugrupow > ania rewizjonistycznego)! > > Partia SPD zna historie II wojny swiatowej to rozumie terazniejszosc, za co jes > t obecnie atakowana przez niemieckie wrogie sily w Niemczech! > > pozdrawiam > > barbaan --------------------------------------------------------------------- To, co tu powyzej napisano, bez podania konkretnych, sprawdzialnych w dokumentach, wycinkach prasowych i tp. archiwaliach, przykladach, jest nic nie znaczaca paplanina na poziomie magla. Powtorze jeszcze raz, widzicie u sasiada zdzblo w oku, a u siebie belki nie zauwazacie. Odrobcie, jako narod, swoje zadanie domowe, tak jak to zrobily Niemcy. Fobie czesci Waszego spoleczenstwa wobec Niemcow, Rosjan czy Zydow, szkodza wizerunkowi Waszego kraju i dyskredytuja Was w oczach spoleczenstw europejskich. Popatrzcie na przyklad z wysp, w ciagu 2 - 3 lat staliscie sie tam najbardziej niepozadana nacja, ciekawe dlaczego tak sie dzieje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.09, 16:16 Odpowiedz. Halo! A ja sadzilam, ze Pan wie, kto to napisal - przypominam barbaan a nie jak Pan podsumowal "To, co tu powyzej napisano,.."! Przykro mi i brzmi to raczej (zamkniecie historii do lamusa)... ile sie jeszcze bedzie mowic o przeszlosci - pytaja niecierpliwi Niemcy! To nie jest planowanie w latach i podkreslenielinia a potem milczenie i temat zamkniety! Zadanie domowe jeszcze nie skonczone! Poza tym Polska nie napadala na inne panstwa i nie zagrabiala nie swoje ziemie takze zadanie domowe odrabia sprawca w tym przypadku pokolenia, ktorym zbrodniarze pozostawili je po sobie i obarczyli! Tu niestety nalezy do nieprzyzwoitosci porownywac Polske z Niemcami w temacie drugiej wojny swiatowej i znowu stawiac w tej kwestii na ten sam rowny stopien! Jest to afront i ansa do Polski! Naturalnie nie moze Pan wypowiadac sie w imieniu innych panstw, prosze to tym panstwom zostawic! Niepozadana.. to Pan tak sie wyrazi i jest to prosze zauwazyc Pana opinia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 17:03 Jak bym to powiedziała niemieckim grypsen spolszczonym. hans-jurgen, ty nie masz wszystkich klawiszy w głowie. Ty rządasz dowodów o rzeczach ogólnie znanych, i niejednokrotnie udawadnianych. żebyś Ty tylko chciał te dowody, to byś je sobie znalazł. Powtarzanie w koło rzeczy oczywistych, nie ma sensu biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odszkod.800 tyś zł Niemcy JUŻ wytaczają powództwa cywilne w Polsce IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 23:28 Rodzina z Niemiec chce ich pozbawić dachu nad głową gazetaolsztynska.wm.pl/Rodzina-z-Niemiec-chce-ich-pozbawic-dachu-nad-glowa,63030?more=2 zygi, Utworzony: 2009-01-30 12:39:16 a mówią że dobrze jest miec rodzinę zagranicą.jak mawiała Bożena Dykiel podłośc ludzka nie zna granic.kochane władze do dzieła niech w końcu ci biedni niemcy skończą wyciąganie łap.może chcieliby odzyskac krematoria i obozy koncentracyjne Alek, Utworzony: 2009-01-30 14:29:53 Niemcy jeszcze nie wypłacili Polakom odszkodowań za znęcanie się nad Polakmi w obozach koncentracyjnych, za śmierć milionów ludzi, za zniszczenia kraju, za zbombardowaną Warszawe, za zniszczenie i ograbienie polskiej gospodarki, za zabytki.Kiedy ujszczą rachunek? Coś za coś.Nikt im tych domniemanych domostw nie zabierał, ich siłą nie wyganiał, sami stąd uciekali, gdzie pieprz rośnie, a teraz chcą tych, co opiekowali się ich domami, remonowali je wygonić na ulicę, skoro chcą im dom odeprać, to niech tej rodzinie zapewnią inne lokum.Co za bezczelność!!!!!!!!!!Kiedy oni przestaną się tych Polaków wiecznie czepiać!!!!!!Ciągle Polacy są im coś winni!!!!!! Jeśli chcą domy rzekomo swoje, to niech zapłacą za zniszczenia wojenne i śmierć milionów ludzi w obozach zagłady!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odszkod.800 tyś zł Re: Germańska fala zalewa piastowski Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.02.09, 23:30 Rodzina z Niemiec chce ich pozbawić dachu nad głową gazetaolsztynska.wm.pl/Rodzina-z-Niemiec-chce-ich-pozbawic-dachu-nad-glowa,63030?more=2 zygi, Utworzony: 2009-01-30 12:39:16 a mówią że dobrze jest miec rodzinę zagranicą.jak mawiała Bożena Dykiel podłośc ludzka nie zna granic.kochane władze do dzieła niech w końcu ci biedni niemcy skończą wyciąganie łap.może chcieliby odzyskac krematoria i obozy koncentracyjne Alek, Utworzony: 2009-01-30 14:29:53 Niemcy jeszcze nie wypłacili Polakom odszkodowań za znęcanie się nad Polakmi w obozach koncentracyjnych, za śmierć milionów ludzi, za zniszczenia kraju, za zbombardowaną Warszawe, za zniszczenie i ograbienie polskiej gospodarki, za zabytki.Kiedy ujszczą rachunek? Coś za coś.Nikt im tych domniemanych domostw nie zabierał, ich siłą nie wyganiał, sami stąd uciekali, gdzie pieprz rośnie, a teraz chcą tych, co opiekowali się ich domami, remonowali je wygonić na ulicę, skoro chcą im dom odeprać, to niech tej rodzinie zapewnią inne lokum.Co za bezczelność!!!!!!!!!!Kiedy oni przestaną się tych Polaków wiecznie czepiać!!!!!!Ciągle Polacy są im coś winni!!!!!! Jeśli chcą domy rzekomo swoje, to niech zapłacą za zniszczenia wojenne i śmierć milionów ludzi w obozach zagłady!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kleopatra do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 12:55 (Hansie, ty jesteś kłamcą ? bo nie wierzę, ze nie znasz tych niemieckich doniesień o obozach polskich koncentracyjnych ? Niemcy, przecież nie mogli się "pomylić" w fachowej swojej prasie w sprawie SWOJEJ własnej Hitlerowskiej Historii ! Nie wprowadzaj w błąd Forumowiczów, my to będziemy prostować. Wierzę, ze robisz to celowo !) "Wcześniej terminu "polskie obozy koncentracyjne" używały m.in. "Der Spiegel", "Bild", "Der Tagesspiegel", czy "Haaretz", "New York Times", "The Guardian", "The Australian"" !!!!!!!!!!!!!!!!! Po "polskich obozach koncentracyjnych", czy "polskich obozach zagłady" zachodnie media tym razem napisały o „nazistowskiej Polsce”. "Freski z nazistowskiej Polski ujrzały światło dzienne" to tytuł artykułu w "San Francisco Chronicle". Artykuł zatytułowany "Freski z nazistowskiej Polski ujrzały światło dzienne" autorstwa Arona Hellera ukazał się na SFGate, które jest internetowym wydaniem gazety "San Francisco Chronicle". Dziennikarz pisze o wystawie odnalezionych w Drohobyczu fresków Brunona Schultza, które powstały najprawdopodobniej w 1941 r., rok przed tragiczną śmiercią autora "Sklepów cynamonowych" z rąk nazistów. Obecnie można je oglądać w instytucie Yad Vashem. Tytuł artykułu zbulwersował internautów. Pod tekstem Hellera zamieszczają swoje krytyczne komentarze i nazywają go nieznającym historii ignorantem. Mimo iż Polacy zawsze, gdy w mediach pojawia się termin typu "polskie obozy koncentracyjne" protestują, a od 2007 r. oficjalna nazwa obozu w Auschwitz, ustalona przez Unesco, brzmi "niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny Auschwitz", wciąż zdarzają się kolejne przypadki używania takich określeń przez zachodnich dziennikarzy. Wcześniej terminu "polskie obozy koncentracyjne" używały m.in. "New York Times", "The Guardian", "The Australian", "Der Spiegel", "Bild", "Der Tagesspiegel", czy "Haaretz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 13:29 W tamtym roku, Niemcy w ramach oczyszczania swoich win z II Wojny. Podjeli nieudaną próbę pozbawienia obywatelstwa Adolfa Hitlera. A Austrii był niesamowity śmiech w mediach. austrijacjie media oświadczyły, iż nie można pozbawić obywatelstwa kogoś kogo już nie ma. Poza tym Niemcy przyjeli Hitlera, i niemieckie elity dały mu się rozwinąć. A więc nikt inny jak właśnie Niemcy ponoszą winę za to. Gdyby niemcy nie przyjeli Hitlera, zgnił by on w autrijackim więzieniu. Uciekł on bowiem od kary unikania w wojskach autrijackich, służby wojskowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! IP: *.chello.pl 26.02.09, 13:55 Gość portalu: Ute napisał(a): > W tamtym roku, Niemcy w ramach oczyszczania swoich win z II Wojny. > Podjeli nieudaną próbę pozbawienia obywatelstwa Adolfa Hitlera. > A Austrii był niesamowity śmiech w mediach. Dla mnie natomiast jest śmieszne,jak Austriacy po 1945 roku usiłują zrobić z siebie pierwszą ofiarę Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 17:18 To jest kolego już inny temat. Austrijacy nie przypominają mi Niemców. Stali się ofiarami propagandy Hitlera, który pięścią groził. Jedno jest pewne, gdyby Hitler został w Austrii, zgnił by w klatce. A tak uciekł wariat do Niemiec , a elity niemieckie (Graf von Stauffenberg ) zrobili z niego swojego przewudce. Zobacz na 1932 rok. www.dhm.de/lemo/html/biografien/StauffenbergClaus/index.html Tak, to ten sam co obecnie robi się z niego bohaterskiego zamachowsę na Hitlera. A nie mówi się że on wcale nie chciał zakończyć wojny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk @Ute: przypominam, że polscy oficerowie planowali IP: *.dip.t-dialin.net 28.02.09, 12:26 niedawno wraz z Ruskimi III wojnę światową i dzielny marsz na agresywną Danię. I jakoś nie pamiętam tłumów protestujących przeciwko tym powszechnie znanym planom. Żadnego z nich nie postawiono też przed sądem a przecież planowanie wojny jest zbrodnią przeciw ludzkości i to co najmniej od procesów norymberskich. Nie pamiętam też protestów przeciwko uzbrajaniu LWP w broń agresywną - czołgi służą do ataku a pancerfausty do obrony droga Pani. Natomiast na Zachodzie pamiętam a jakże demonstracje przeciwko Bundeswehrze. Oceniając Niemców i ich zachowanie proszę o więcej umiaru - po zdławieniu resztek AK w Polsce po 1945 roku nie było żadnego oporu przeciwko komunistom, podobnie jak w III Rzeszy przeciwko narodowym-SOCJALISTOM. I podobnie jak tam, wielu Polaków było bardzo zadowolonych z przejętego bezprawnie majątku: po Niemcach, Żydach, Czechach, Ukraińcach i innych Polakach. Proszę więc o ciszę nad tym tematem. Żyją jeszcze ludzie którzy to pamiętają. W tym polskich szabrowników i szmalcowników. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! 26.02.09, 14:07 Gość portalu: Ute napisał(a): > W tamtym roku, Niemcy w ramach oczyszczania swoich win z II Wojny. > Podjeli nieudaną próbę pozbawienia obywatelstwa Adolfa Hitlera. > A Austrii był niesamowity śmiech w mediach. > austrijacjie media oświadczyły, iż nie można pozbawić obywatelstwa > kogoś kogo już nie ma. > Poza tym Niemcy przyjeli Hitlera, i niemieckie elity dały mu się > rozwinąć. > A więc nikt inny jak właśnie Niemcy ponoszą winę za to. > Gdyby niemcy nie przyjeli Hitlera, zgnił by on w autrijackim > więzieniu. > Uciekł on bowiem od kary unikania w wojskach autrijackich, służby > wojskowej. ---------------------------------------------------------------------- Moze mi ktos powiedziec, jakie plynie przeslanie z tego tekstu??? Jedyne co mi na mysl przychodzi, to prostacka germanofobia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ute Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! IP: *.ws.highway.telekom.at 26.02.09, 17:23 Jak Ty tego nie rozumiesz biedaku, to chyba masz umysł amputowany. Odpowiedz Link Zgłoś
hans-jurgen Re: do Hans Jurgen - ty jestes niebezpieczny ! 26.02.09, 13:49 Gość portalu: Kleopatra napisał(a): > "Wcześniej terminu "polskie obozy koncentracyjne" używały m.in. "Der > Spiegel", "Bild", "Der Tagesspiegel", czy "Haaretz", "New > York Times", "The Guardian", "The Australian"" ---------------------------------------------------------------------- Nie obchodza mnie czasopisma USA, Angielskie, jesli chodzi o niemieckie to prosze o konkrety, sama wyliczanka tytulow gazet i czasopism to za malo. ---------------------------------------------------------------------- > Po "polskich obozach koncentracyjnych", czy "polskich obozach > zagłady" zachodnie media tym razem napisały o „nazistowskiej > Polsce”. "Freski z nazistowskiej Polski ujrzały światło dzienne" to > tytuł artykułu w "San Francisco Chronicle". > > Artykuł zatytułowany "Freski z nazistowskiej Polski ujrzały światło > dzienne" autorstwa Arona Hellera ukazał się na SFGate, które jest > internetowym wydaniem gazety "San Francisco Chronicle". Dziennikarz > pisze o wystawie odnalezionych w Drohobyczu fresków Brunona > Schultza, które powstały najprawdopodobniej w 1941 r., rok przed > tragiczną śmiercią autora "Sklepów cynamonowych" z rąk nazistów. > Obecnie można je oglądać w instytucie Yad Vashem. ---------------------------------------------------------------------- [...] Po "polskich obozach koncentracyjnych", czy "polskich obozach > zagłady" zachodnie media tym razem napisały o „nazistowskiej > Polsce” [...] Do kogo pretensje????????????????????????????????????????????? ZACHODNIE MEDIA, TO NIE, NIEMIECKIE MEDIA. Potwierdza sie moje twierdzenie: " Niemiec jest dobry na wszystko " szczegolnie jako lekarstwo na polskie kompleksy i frustracje. ---------------------------------------------------------------------- > Mimo iż Polacy zawsze, gdy w mediach pojawia się termin > typu "polskie obozy koncentracyjne" protestują, a od 2007 r. > oficjalna nazwa obozu w Auschwitz, ustalona przez Unesco, > brzmi "niemiecki nazistowski obóz koncentracyjny Auschwitz", wciąż > zdarzają się kolejne przypadki używania takich określeń przez > zachodnich dziennikarzy. ---------------------------------------------------------------------- " zachodnich dziennikarzy ", wlasnie, dobrze zauwazone, zachodni dziennikarze, to nie niemieccy dziennikarze. ---------------------------------------------------------------------- > Wcześniej terminu "polskie obozy koncentracyjne" używały m.in. "New > York Times", "The Guardian", "The Australian", "Der > Spiegel", "Bild", "Der Tagesspiegel", czy "Haaretz". ---------------------------------------------------------------------- Bezmyslne powtarzanie tego samego, niczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś