Dodaj do ulubionych

Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 29.11.03, 08:44
Podziwiałem pana Drzymałę za to, że stworzył silny klub, wydał kupę pieniędzy
i konsekwentnie realizował swoje marzenia. W moich oczach jego czar prysł gdy
przeczytałem że szwaczki w jego firmie zarabiają ... 600 zł! Wiem że jest
kapitalizm, trzeba być przebojowym, sprytnym ale żeby przy tym być podłym? Bo
dla mnie to podłość kazać ludziom pracować za takie pieniądze. O przepraszam
nie kazać! Teraz to przywilej pracować za 600 zł.
Nie wiem jak politycy mogli stworzyć takie przepisy, które pozwalają na pracę
za głodową pensję. Zamiast krzyczeć „do boju Groclin!” chciałoby się
krzyknąć „rząd do roboty za 600 zł!”. Ktoś pewnie powie, że jestem
niedzisiejszy, ale dla mnie to podłość tak traktować ludzi a Drzymała w
moich oczach już jest nikim.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 29.11.03, 12:30
      Równie dobrze mógłby przenieść fabryke na Ukraine, co zresztą robi tzn. buduje
      następną fabryke na Ukrainie.
      Jak sie w Polsce opłaci wszystkie podatki to dla pracownika zostaje 600 zł,
      więc win system.Rząd SLD dba o biednych dlatego jest ich coraz wiecej!
      Polskie firmy przenosza sie na Ukraine i do Chin...
      • Gość: wic biznes na koszt państwa IP: *.lanet.wroc.pl 01.12.03, 15:29
        inter groklin, to podobnie jak wiele dynamicznych polskich firm zakład pracy
        chronionej; to właśnie głównie temu statusowi takie firmy jak wspomniana czy
        Telefonika (właściciel Wisły), Impel, Mazowszanka itp rozwijają sie
        dynamicznie i często sponsorują sport. Problem w tym, że państwo dopłaca tym
        firmom znacznie więcej niż to jest potrzebne: średnio na jednego
        niepełnosprawnego ponad 1000zł miesięcznie, a więc więcej niż taki
        niepełnosprawny tam zarabia. Te złote czasy się kończą (niedługo dopłaty
        zostaną "urealnione")i dlatego Inter Groklin przerzuca część produkcji na
        wschód.
    • Gość: kret Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.03, 19:18
      To nagroda do podziału, wyliczyłem, że na rękę dostanę około 14 tysięcy złotych.
      Będzie na ciekawe niespodzianki pod choinkę dla rodziny, bo to za mała kwota, by
      ją odkładać - powiedział Grzegorz Rasiak.

W przypływie euforii po czwartkowym awansie do III rundy PUEFA właściciel
      Groclinu Dyskobolii Zbigniew Drzymała ufundował trenerowi Duszanowi Radolskiemu
      samochód, a piłkarzom zwiększył obiecaną premię z 300 tysięcy do 400 tysięcy
      złotych brutto.

info.onet.pl/835284,14,1,0,120,686,item.html
      • Gość: tadek Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: 62.87.130.* 29.11.03, 20:14
        Najwieksza zbrodnia pana Drzymaly jest to, że coś stworzyl od podstaw. Taki
        wstretny kapitalista! Powinien pracowac jako szwaczka albo iść na zasilek i
        narzekac jak to w Polsce zle. A wogle co to za porządki, żeby jakiś Groclin
        gral w pierwszej lidze bez "pomocy" całej sitwy filozofów z PZPN-u z
        Listkiewiczem na czele. Tak nie wolno robić!
        • Gość: kibicWKS Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.03, 00:19
          Gość portalu: tadek napisał(a):

> Najwieksza zbrodnia pana Drzymaly jest to, że coś stworzyl od podstaw. Taki
          > wstretny kapitalista! Powinien pracowac jako szwaczka albo iść na zasilek i
          > narzekac jak to w Polsce zle. A wogle co to za porządki, żeby jakiś Groclin
          > gral w pierwszej lidze bez "pomocy" całej sitwy filozofów z PZPN-u z
          > Listkiewiczem na czele. Tak nie wolno robić!

Nie rozumiesz. Klub stworzył wspaniały ale żeby tak ludzi gnoić za 600 zł? I ja
          właśnie uważam że jest to zbrodnia pana Drzymały przeciwko swoim pracownikom.
          • Gość: Byly Hokeista Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.tvk.wroc.pl / 213.17.158.* 30.11.03, 18:33
            >Nie rozumiesz. Klub stworzył wspaniały ale żeby tak ludzi gnoić za 600 zł? I
            >ja właśnie uważam że jest to zbrodnia pana Drzymały przeciwko swoim
            >pracownikom.

Nikt tych szwaczek do pracy za 600 zl nie zmusza.
            Spytales ich - czy ktos je zagania batem? Czy ktos je zmusza na sile do
            niewolniczej pracy? Czy ktos stoi nad nimi z kałachem?

Jak by sie szwaczkom nie spodobalo to by nie pracowaly dla Drzymaly.
            Pracowaly by w hipermarkecie.
            Za 450zł na reke.

"Nie chcialo sie nosić teczki - trzeba nosić woreczki"

PS. Szwaczki pracujace na czarno dostaja na reke 300zl. niech groclinskie sie
            modla za Drzymale za to, ze zatrudnia je legalnie i dostaja 2 razyw iecej niz
            wiekszosc szwaczek w tym kraju.

• Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.03, 20:31
              Gość portalu: Byly Hokeista napisał(a):

> Nikt tych szwaczek ...

I uważasz, że to jest normalne? Z kałachem nikt ich nie zmusza, JEDYNIE bieda i
              trudna sytuacja na rynku pracy a Drzymała to wykorzystuje. To nie jest w
              porządku i gardzę nim jako człowiekiem i każdym kto wykorzystując trudną
              sytuację tych biednych kobiet płaci za pracę głodową pensję i to nie dlatego,
              że nie może więcej tylko dlatego że nie musi bo nasi politycy stworzyli takie
              prawo. To jest nie w porządku i według mnie to jest podłe.
              • Gość: Rafis Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 30.11.03, 21:30
                > I uważasz, że to jest normalne? Z kałachem nikt ich nie zmusza, JEDYNIE
                bieda i
                >
                > trudna sytuacja na rynku pracy a Drzymała to wykorzystuje. To nie jest w
                > porządku i gardzę nim jako człowiekiem i każdym kto wykorzystując trudną
                > sytuację tych biednych kobiet płaci za pracę głodową pensję i to nie
                dlatego,
                > że nie może więcej tylko dlatego że nie musi bo nasi politycy stworzyli
                takie
                > prawo. To jest nie w porządku i według mnie to jest podłe.

problem w tym, ż eon nie moż ewięcej, sa takie podatki.Jeśli podniosa podatki
                to Drzymała przeniesie cała produkcje na Ukrain ei będzie po problemie.
                Tak na marginesie to we Wrocławiu za 600 zł żul sie z ławki nie ruszy dlatego
                mój szacunek dla tych szwaczek choc nie powiedziałes skąd masz te dane, ż
                ezarabiają po 600 zł?
                Brutto to będzie z 1200 zł :)
                • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 14:43
                  Gość portalu: Rafis napisał(a):

> problem w tym, ż eon nie moż ewięcej, sa takie podatki.

A mi się wydaje, że może skoro wydaje grube miliony na swoje hobby - piłkę nożną
                  • Gość: Rafis Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.12.03, 20:51
                    > A mi się wydaje, że może skoro wydaje grube miliony na swoje hobby - piłkę
                    nożn
                    > ą

tylko, że to sa wydatki na reklame fabryki-zamiast reklamy w telewizji
                    sponsoruje klub, dziwi mnie że kibic piłkarski jakim niby jestes o tym nie wie?
                    • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 22:55

> tylko, że to sa wydatki na reklame fabryki-zamiast reklamy w telewizji
                      > sponsoruje klub, dziwi mnie że kibic piłkarski jakim niby jestes o tym nie
                      wie?

A jeszcze lepszą reklamę sobie zrobił w Wyborczej, która napisała ile ludziom
                      płaci. Ta reklama baaaaaaardzo na mnie podziałała.
                • Gość: MKK Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 08:58
                  Nie Rafis ... to nie będzie 1200 zł! To będzie ok. 850 zł (zadałam sobie trud,
                  żeby spytać o to księgową). To, że szwaczki pracują za najniższą krajową
                  splendoru ich panu i władcy nie dodaje. Wręcz odwrotnie! To tak, jakby te
                  biedne kobiety SKŁADAŁY SIĘ na ogólnoklubowy, by nie powiedzieć szerzej:
                  ogólnonarodowy, sukces.
                  Dla narodowego biznesmena mechanizm jest prosty: zatrudnić jak najwięcej
                  biedaków (szwaczki, pielęgniarki, sprzątaczki, itp.), uzyskać "immunitet"
                  zakładu pracy chronionej, założyć biały kołnierzyk i mankiety ... a jak coś się
                  nie podoba?! ... szantażować zawsze wolno: "bo się przeniosę na Ukrainę, albo
                  do Chin!, bo zmienię rewiry płacenia podatków"...
                  Dla zagranicznego biznesmena mechanizm jest ździebko inny: hipermarket, centrum
                  handlowo-kulturalne ...a reszta jest ta sama.

G.
                  ("Dziwa, ćwiara i gitara" - miałeś ś.p.Profesorze rację.)
                  • fran Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza 03.12.03, 09:22
                    a nie zastanowiłeś się że lepiej płacić ludziom i dać im prace niż ulokować
                    pieniądze w państwowe obligacje (tak wysoko oprocentowane dzięki rozdawnictwu
                    NASZYCHpieniędzy przez rząd)I CHWAŁA DRZYMALE ZA TO. Jest popyt i podaż płaci
                    sięludziom tyle za ile będą chętni do pracy takie są prawa rynku
                    • Gość: Jacek Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 10:17
                      fran napisa?:

> a nie zastanowi?es´ sie˛ z˙e lepiej p?acic´ ludziom i dac´ im prace niz˙
                      ulokowac´
                      > pienia˛dze w pan´stwowe obligacje

Trudno miec fabryke bez pracownikow
                      • fran Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza 03.12.03, 11:41
                        mozna ja sprzedac , i otworzyc nowa na Ukrainie
                        • Gość: MKK Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 13:01
                          fran napisał:
                          > mozna ja sprzedac , i otworzyc nowa na Ukrainie

...
                          a za parę lat zamknąć i otworzyć nową np. w Indiach ...
                          ...
                          G.
              • Gość: mr_pope Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 30.11.03, 21:36
                > I uważasz, że to jest normalne? Z kałachem nikt ich nie zmusza, JEDYNIE bieda
                > i trudna sytuacja na rynku pracy a Drzymała to wykorzystuje. To nie jest w
                > porządku i gardzę nim jako człowiekiem i każdym kto wykorzystując trudną
                > sytuację tych biednych kobiet płaci za pracę głodową pensję i to nie dlatego,
                > że nie może więcej tylko dlatego że nie musi bo nasi politycy stworzyli takie
                > prawo. To jest nie w porządku i według mnie to jest podłe.
                Zgadzam się z Tobą. Pan Drzymała powinien płacić szwaczkom po 2000 złotych i
                zatrudniać 3 razy mniej osób. Lepiej niech mniej osób ma pracę, ale za to
                godziwe wynagrodzenie.
                • Gość: Były Hokeista Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.tvk.wroc.pl / 213.17.158.* 30.11.03, 21:42
                  >Pan Drzymała powinien płacić szwaczkom po 2000 złotych i
                  >zatrudniać 3 razy mniej osób. Lepiej niech mniej osób ma pracę, ale za to
                  >godziwe wynagrodzenie.

3 razym niej zatrudnionych szwaczek?
                  To co, jedna szwaczka ma jednoczesnie siedziec na 3 krzeslach i szyc na trzech
                  maszynach do szycia? Przeciez to sie szyje recznie:)

A moze ma harowac po 3 zmiany na dobe?
                  2000 zl za 120h pracy tygodniowo?;-)))))
                • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 14:46
                  Gość portalu: mr_pope napisał(a):

> Zgadzam się z Tobą. Pan Drzymała powinien płacić szwaczkom po 2000 złotych i
                  > zatrudniać 3 razy mniej osób. Lepiej niech mniej osób ma pracę, ale za to
                  > godziwe wynagrodzenie.

Sądząc po jego wydatkach na piłkę nożną to nie musi nikogo zwalniać, aby jego
                  pracownicy żyli w godnych warunkach.
                  • Gość: mr_pope Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.12.03, 20:27
                    Typowe myślenie, że jak zarobi to jego i może do kieszeni schować. Widocznie
                    NIE może płacić więcej szwaczkom (tzn. nie jest to dla niego opłacalne) skoro
                    tego nie robi.
                    • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 22:53
                      Gość portalu: mr_pope napisał(a):

> Typowe myślenie, że jak zarobi to jego i może do kieszeni schować. Widocznie
                      > NIE może płacić więcej szwaczkom (tzn. nie jest to dla niego opłacalne) skoro
                      > tego nie robi.

A jeszcze bardziej by było opłacalne gdyby wogóle nie płacił.
                      • Gość: mr_pope Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 17:24
                        Tyle, że wtedy nikt by nie chciał pracować.
              • Gość: Były Hokeista Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.tvk.wroc.pl / 213.17.158.* 30.11.03, 21:36
                Jasne, ze z moralnego punktu widzenia masz racje.

ALE... i tu nalezy wspomneic o dwoch rzeczach.

1. Trudno jest osadzac Drzymale czy kogokolwiek innego za to, ze wyznaje inne
                poglady niz my. Za to, ze przywiazuje wage do innych wartosci. Mowiac inaczej:
                trudno jest miec pretensje do czlowieka, ze nie jest szlachetny. To jest
                luksus, ktory nie kazdemu moze byc dany. Jasne ze nalezy samemu do tego dazyc -
                ale nie mozna osadzac czlowieka za to, ze nie jest tak dobry jakbysmy my
                chcieli byc.

2. Drzymala pracuje w branzy tapicerki, siedzen itp. W tym biznesie nie licza
                sie marka, nazwa firmy czy reklama. Liczy sie jedno:
                NISKIE KOSZTY
                Gdyby szwaczki zarabialy wiecej - paradoksalnie - firma Groclin by nie
                istniala. Zwyczajnie nie utrzymalaby sie na rynku.
                Proste i brutalne zarazem - budowac pieniadze na wykorzystywaniu czyjejs pracy.
                Pracy setek i tysiecy ludzi (Groclin zatrudnia lacznie cos kolo 3 tys.)

I co by ci ludzie robili bez Groclinu? Siedzieli na kuroniowce?
                • Gość: RICH Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.03, 22:40
                  W Inter Groklin zarabiaja od 600 do 1200-1500 zl plus wszystkie
                  ubezpieczenia ,bezplatny dowoz do pracy,niektore stanowiska pracuja akordowo.
                • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 15:15
                  Gość portalu: Były Hokeista napisał(a):

> Jasne, ze z moralnego punktu widzenia masz racje.
                  >
                  > ALE... i tu nalezy wspomneic o dwoch rzeczach.
                  >
                  > 1. Trudno jest osadzac Drzymale czy kogokolwiek innego za to, ze wyznaje inne
                  > poglady niz my.

Masz rację nie mogę komuś kazać myśleć tak jak ja.

> 2. Drzymala pracuje w branzy tapicerki, siedzen itp. W tym biznesie nie licza
                  > sie marka, nazwa firmy czy reklama. Liczy sie jedno:
                  > NISKIE KOSZTY
                  > Gdyby szwaczki zarabialy wiecej - paradoksalnie - firma Groclin by nie
                  > istniala. Zwyczajnie nie utrzymalaby sie na rynku.
                  > Proste i brutalne zarazem - budowac pieniadze na wykorzystywaniu czyjejs
                  pracy.
                  >
                  > Pracy setek i tysiecy ludzi (Groclin zatrudnia lacznie cos kolo 3 tys.)
                  >
                  > I co by ci ludzie robili bez Groclinu? Siedzieli na kuroniowce?

Sądząc po jego wydatkach na piłkę nożną to jego zakład nie stoi źle, jeśli go
                  stać na tak drogą zabawę.
                  Ja bym w życiu nie sponsorował Śląska gdyby moi pracownicy musieli żyć za
                  600zł. Kolacja by mi wieczorem przez gardło nie przeszła gdybym ładował miliony
                  w Śląsk, który tak bardzo kocham a moi pracownicy by wegetowali. Bo nie
                  czarujmy się za 600zł można tylko wegetować. I właśnie mnie boli ta
                  dysproporcja. Bo co innego jak zakład jest biedny i ludzie zarabiają 600zł a co
                  innego jak ma pieniądze tylko nie chce płacić, bo nie musi.

Według mnie godne życie tych ludzi jest dużo ważniejsze od sukcesów klubu
                  sportowego i ja bym w pierwszej kolejności skupił się właśnie na tych ludziach.
                  Ale tak jak napisałeś wcześniej nie mogę kogoś potępiać za to, że myśli inaczej
                  niż ja. Tylko z tym się zgodzę.

I wydaje mi się, że pracownik który myśli jak związać koniec z końcem i za co
                  kupić dzieciom buty na zimę i co im do kanapki włożyć do szkoły pracuje o wiele
                  mniej wydajniej niż najedzony pracownik, który jest pewny swego jutra.
                  pozdrawiam
                  • Gość: Rafis Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.12.03, 21:03
                    > Sądząc po jego wydatkach na piłkę nożną to jego zakład nie stoi źle, jeśli
                    go
                    > stać na tak drogą zabawę.
                    > Ja bym w życiu nie sponsorował Śląska gdyby moi pracownicy musieli żyć za
                    > 600zł. Kolacja by mi wieczorem przez gardło nie przeszła gdybym ładował
                    miliony
                    >
                    > w Śląsk, który tak bardzo kocham a moi pracownicy by wegetowali. Bo nie
                    > czarujmy się za 600zł można tylko wegetować. I właśnie mnie boli ta
                    > dysproporcja. Bo co innego jak zakład jest biedny i ludzie zarabiają 600zł a
                    co
                    >
                    > innego jak ma pieniądze tylko nie chce płacić, bo nie musi.
                    >
                    > Według mnie godne życie tych ludzi jest dużo ważniejsze od sukcesów klubu
                    > sportowego i ja bym w pierwszej kolejności skupił się właśnie na tych
                    ludziach.
                    >
                    > Ale tak jak napisałeś wcześniej nie mogę kogoś potępiać za to, że myśli
                    inaczej
                    >
                    > niż ja. Tylko z tym się zgodzę.
                    >
                    > I wydaje mi się, że pracownik który myśli jak związać koniec z końcem i za
                    co
                    > kupić dzieciom buty na zimę i co im do kanapki włożyć do szkoły pracuje o
                    wiele
                    >
                    > mniej wydajniej niż najedzony pracownik, który jest pewny swego jutra.
                    > pozdrawiam

Człowieku Ty jestes bardziej populistyczny niż trzech Lepperów i Giertychów
                    razem wziętych.Niestety to przez myslenie takiego typu w tym kraju nikomu nie
                    opłaca sie inwestowac własnych pieniędzy i jest tak jak jest.Potraficie tylko
                    pieprzyc o głodnych dzieciach i biednym robotniku.Może by tak wreszcie do
                    roboty? Każdy u nas ma wielkie aspiracje i wymagania, czy skonczył podstawówke
                    czy zawodówke on za tyle pracował nie będzie.Obudzcie się!Drzymała zaczynał od
                    garażu z którego przez kilkanascie lat pracy po kilkanascie godzin doszedł do
                    fabryki.
                    • Gość: kibicWKS Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 23:01

> Człowieku Ty jestes bardziej populistyczny niż trzech Lepperów i Giertychów
                      > razem wziętych.Niestety to przez myslenie takiego typu w tym kraju nikomu nie
                      > opłaca sie inwestowac własnych pieniędzy i jest tak jak jest.Potraficie tylko
                      > pieprzyc o głodnych dzieciach i biednym robotniku.Może by tak wreszcie do
                      > roboty? Każdy u nas ma wielkie aspiracje i wymagania, czy skonczył
                      podstawówke

No niech ci będzie. Jestem głupi, niewykształcony i co tam ludzie! Kasa się
                      liczy! Będę o tym pamiętał na przyszłość.
                      Faktycznie jestem chyba z innej planety skoro mnie jeszcze zastanawia los
                      innych.

> czy zawodówke on za tyle pracował nie będzie.Obudzcie się!Drzymała zaczynał
                      od
                      > garażu z którego przez kilkanascie lat pracy po kilkanascie godzin doszedł do
                      > fabryki.
                      • Gość: Rafis Z dedykacja dla kibicWKS IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 01.12.03, 23:07
                        Ten ma najwieksze hojnosci porywy,
                        Komu fortuna odmówiła mienia
                        A ten najbardziej bywa gadatliwy
                        Co nie ma własciwie nic do powiedzenia

pzdr
                        • Gość: kibicWKS Re: Z dedykacja dla kibicWKS IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 23:10

> Ten ma najwieksze hojnosci porywy,
                          > Komu fortuna odmówiła mienia

tylko z tym się zgodzę :)
                          • Gość: kibicWKS Re: Z dedykacja dla Rafisa IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 23:17
                            Gość portalu: kibicWKS napisał(a):

> Gość portalu: Rafis napisał(a):
                            >
                            > > Ten ma najwieksze hojnosci porywy,
                            > > Komu fortuna odmówiła mienia
                            >
                            > tylko z tym się zgodzę :)

A moja babcia, chociaż niebyła poetką mówiła, że syty głodnego nigdy nie
                            zrozumie. I to też prawda.
                  • Gość: Były_Hokeista Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.tvk.wroc.pl / 213.17.158.* 01.12.03, 23:56
                    > Ja bym w życiu nie sponsorował Śląska gdyby moi pracownicy musieli żyć za
                    > 600zł. Kolacja by mi wieczorem przez gardło nie przeszła gdybym ładował
                    > miliony

Drzymala samz aczynal od ciezkiej fizycznej pracy, wiec ciezko mu wytlumaczyc
                    ze innym ma byc lepiej, niz on sam mial na ich miejscu.

Zna to - sam mam szefa, ktory na prosby o podwyzke stwierdza ze "w naszym wieku
                    przez 7 lat pracowal za miske zupy i dach nad glowa"

NO i jak takiemu przemowisz do rozumu? twardoglowy i tyle.
                  • Gość: danny Re: Nikt szwaczek do pracy nie zmusza IP: *.crowley.pl 03.12.03, 13:20
                    Gość portalu: kibicWKS napisał:

> I wydaje mi się, że pracownik który myśli jak związać koniec z końcem i za co
                    > kupić dzieciom buty na zimę i co im do kanapki włożyć do szkoły pracuje o
                    wiele
                    >
                    > mniej wydajniej niż najedzony pracownik, który jest pewny swego jutra.
                    > pozdrawiam

W jednym masz rację - wydaje ci się. Chyba, że dysponujesz danymi, o ile
                    zwiększa się wydajność w związku z podwyżką pensji. I czy wzrost wydajności
                    jest wogóle potrzebny. Może obecna produkcja w zupełności wystarcza, a nowe
                    rynki zbytu obsługiwać będzie fabryka znacznie korzystniej w stosunku do nich
                    usytuowana, np. na Ukrainie?
                    No i wskaż mi, w jakiej branży pracownik najemny jest pewny swego jutra, a z
                    pewnością się w niej ulokuję.
                    • Gość: kibicWKS Co wy wszyscy z tą Ukrainą ??? IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.12.03, 13:32
                      Co wy wszyscy z tą Ukrainą ???
                      Równie dobrze może przenieść do Etiopii, bo tam za talerz zupy pobiegną do
                      roboty. Zawsze -podkreślam zawsze!- gdzieś będzie tańsza siła robocza niż w
                      Polsce ale czy z tego powodu mamy pracować za darmo aby w Polsce powstawały
                      nowe fabryki? Chyba nie tędy droga.

Cały czas bierzemy za wzór Europę zachodnią ale jak na razie to udaje nam się
                      ceny zrównywać z ich poziomem a poziomem wynagrodzenia to zbliżamy się raczej
                      krajów trzeciego świata. O ile już nie osiągnęliśmy kwotą 600zł tego poziomu.
          • Gość: MKK Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 11:09
            Zastanawiam się, czy nie na tym polega postęp cywilizacyjny... Kiedyś Drzymała
            postawił dom na kółkach, by nie poddać się Niemcowi ...
            :(
            G.
    • prominent Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł 01.12.03, 00:38
      A co na to mr Drzymała? A moze to tylko plotka i zarabiają znacznie mniej.
      Przydałyby się jakieś fakty. Trzeba przecież wiedzieć, kim jest przyszły
      prezydent Polski?
      • Gość: kibicWKS Re: Groclin, Drzymała i praca dla hołoty za 600zł IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 01.12.03, 15:19
        www1.gazeta.pl/wyborcza/1093892,34471,1786085.html?as=7&ias=7
    • wroc1 Auchan 02.12.03, 16:18
      Ale to wina rządu. Gdyby tak taki Auchan, szumnie reklamowany w Wyborczej musiał zapłacić minimum, równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę we Francji też byłoby ucziwiej, a nie wyzyskiwać pracowników za 12 godzinny dzień pracy płacąc im minimum nie większe niż 900 zł brutto bez dodatków za nadgodziny. Co stoi na przeszkodzie we wprowadzeniu takiej regulacji. Od razu rozwiązano by też fikcyjną ucieczkę firm za granicę. Płaci w Polsce tyle ile minimalna stawka w kraju gdzie płaci podatki. Kulczyk też podatkuje się gdzie indziej. Zgoda niech to robi ale pracownikowi ma zaplacić co najmniej tyle ile wynosi stawka minimalna w kraju gdzie się podatkuje.
      Jak sprawdzić ile pracują w Auchanie? Niech ktoś z redakcji pofatyguje się i sprawdzi kto jest rano, a kto po 10 godzinach jeszcze dalej pracuje. Przydałoby się w końcu opisać jak wygląda praca w marketach. Artykuł o niewolniczym wyzysku w marketach byłby bardzo poczytny.
      Jest wiele firm, kótre tu płącą głodowe stawki, a podatków wcale.
      • Gość: Rafis Re: Auchan IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 02.12.03, 18:16
        wroc1 napisał:

> Ale to wina rządu. Gdyby tak taki Auchan, szumnie reklamowany w Wyborczej
        musia
        > ł zapłacić minimum, równowartość minimalnego wynagrodzenia za pracę we
        Francji
        > też byłoby ucziwiej, a nie wyzyskiwać pracowników za 12 godzinny dzień pracy

> acąc im minimum nie większe niż 900 zł brutto bez dodatków za nadgodziny. Co
        st
        > oi na przeszkodzie we wprowadzeniu takiej regulacji. Od razu rozwiązano by
        też
        > fikcyjną ucieczkę firm za granicę. Płaci w Polsce tyle ile minimalna stawka
        w k
        > raju gdzie płaci podatki. Kulczyk też podatkuje się gdzie indziej. Zgoda
        niech
        > to robi ale pracownikowi ma zaplacić co najmniej tyle ile wynosi stawka
        minimal
        > na w kraju gdzie się podatkuje.
        > Jak sprawdzić ile pracują w Auchanie? Niech ktoś z redakcji pofatyguje się i
        sp
        > rawdzi kto jest rano, a kto po 10 godzinach jeszcze dalej pracuje.
        Przydałoby s
        > ię w końcu opisać jak wygląda praca w marketach. Artykuł o niewolniczym
        wyzysku
        > w marketach byłby bardzo poczytny.
        > Jest wiele firm, kótre tu płącą głodowe stawki, a podatków wcale.

Gratuluje własnie napisałeś recepte na to jak nie przyciągac do Polski
        inwestycji :)Twoje pomysły są wcielane w życie przez kilka ugrupowań w
        parlamencie.Dlatego nadal jestesmy biednym krajem rolniczym a Czechy
        przemysłowym(bogatszym).
        • Gość: kibicWKS Re: Auchan IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.12.03, 20:25

> Gratuluje własnie napisałeś recepte na to jak nie przyciągac do Polski
          > inwestycji :)Twoje pomysły są wcielane w życie przez kilka ugrupowań w
          > parlamencie.Dlatego nadal jestesmy biednym krajem rolniczym a Czechy
          > przemysłowym(bogatszym).

To ja już wolę pracować w małym sklepiku rodzinnym niż inwestycji typu Auchan.
          • Gość: mr_pracuj Re: Auchan IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 09:29
            A konsumenci wolą duże sklepy zamiast małych rodzinnych.
            • Gość: kibicWKS Re: Auchan IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.12.03, 13:19
              Gość portalu: mr_pracuj napisał(a):

> A konsumenci wolą duże sklepy zamiast małych rodzinnych.

Mów za siebie.
        • wroc1 Re: Auchan 05.12.03, 14:29

> Gratuluje własnie napisałeś recepte na to jak nie przyciągac do Polski
          > inwestycji :)Twoje pomysły są wcielane w życie przez kilka ugrupowań w
          > parlamencie.Dlatego nadal jestesmy biednym krajem rolniczym a Czechy
          > przemysłowym(bogatszym).

1. Czy jesteś z tych, którzy uważają, że market jest niezbędną inwestycją bez której gospodarkę czeka regresja :-) ?
          2. Podotkowanie np Kulczyka i innych jemu podobnych poza granicami Polski uważasz za słuszną inicjatywę obywatelską?
          Co do Czech. To nie dlatego oni są krajem przemysłowym, że stawiają markety, coś Ci się pomyliło. Oni są bogadsi gdyż mają przewidywalną politykę realizowaną przez swój rząd. Nie mam nic przeciw obiniżeniu podaktów w Polsce do poziomu np. Luksemburga. Pomyśl, jak takie posunięcie przyczyniłoby się do wzrostu inwestycji (nie piszę o marketach) u nas.
          Ale nie zgadzams się na wyzyk zwykłych ludzi.
          Co robi PIP?
          Jeśli ta instytucja nie jest potrzeba to rozwiązać ją, a urzędników zatrudnić w rosnących jak grzyby marketach za 640 zł brutto miesięcznie i nie więcej niż 800 zł zgodnie z prawem www.praca.gov.pl/index.php?page=abc&status=401
          1. najniższe wynagrodzenie (obowiązuje od 1.01.2003) (w I roku pracy ? 80 % tj. 640 zł., a w II roku ? 90 % tj. 720 zł.) 800,00.
          Tak za 12 gdzin pracy dziennie. Pracy, w której "inwestor" będzie ich wyzywał i poniżał i kazał pracować przez 7 dni w tygodniu.
          Takich inwestycji nam potrzeba.
          Od takich inwestycji Polska zmieni się z biednego kraju rolniczego w bogate przemysłem marketowym Państwo.
          • Gość: kibicWKS Re: Auchan IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 05.12.03, 14:37
            Mój kolega pracuje w Biedronce i z jego opowiadań wiem że jest tak jak mówisz.
    • wykrywacz obawiam się 02.12.03, 17:18
      mam dwojakie odczucia wobec ludzi używających określeń hołota. mr kibicWKS
      • Gość: kibicWKS Re: obawiam się IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.12.03, 17:24
        wykrywacz napisał:

> mam dwojakie odczucia wobec ludzi używających określeń hołota. mr kibicWKS

Ja mam dla tych biednych ludzi szacunek. I nie ja ich traktuję jak hołotę.
        Przeczytaj dokładnie wątek to będziesz wiedział dla kogo oni są hołotą. Dla
        mnie na pewno nie.
        • hen Re: obawiam się 03.12.03, 14:05
          Pozdrowienia dla Kibica!

Drzymała korzysta z totalnej padaki gospodarczej Polski i mentalnej polskiej
          administracji panstwowej. Ale chyba trudno oczekiwać, że nie będzie ciął
          kosztów, na które mu pozwala prawo i że da podwyżkę swoim szwaczkom. Co innego
          zdanie, którego nabywamy o człowieku. Może nasze zdanie o kimś jest mało
          istotne, ale tylko to można mieć i zmieniać. Niczego więcej w naszym kraju.
          • Gość: kibicWKS Re: obawiam się IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 03.12.03, 14:42
            hen napisał:

> Pozdrowienia dla Kibica!

Również przysyłam pozdrowionka! :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka