1410_tenrok 16.04.09, 20:30 Smiechu warte, aby komuch i jeden z szefów "patriotycznego zjednoczenia grunwald" wypowiadał sie w takich sprawach. Toż to bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czystosc Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją 16.04.09, 20:49 Ughm... Breslau... Wroclaw ist sehr gut, das ist eine polskie sztad. Niemcy nie mieszka hier od duzo jare, ich weiss nicht o co im chodzi, my 100% polaken Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.R. Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 00:45 Ja, ja, mosz recht. My chcymy z polakoma w zgodzie zyć. Ino oni pieronsko zazdrosne. A przi tym angelegenhajcie to mozna pedzieć, ze poloki cos ostatnio nerwowe sie zrobily. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 01:36 Tej gwary nie da się we Wrocławiu usłyszeć. Ta joj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 01:43 Czegoś nie rozumiem.Jeśli jesteś Niemcem związanym z Breslau to ok, ale dlaczego używasz górnośląskiej "godki"? "Schläsch Kräutermundart" bitte... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 07:38 Oto moje wyjaśnienia: 1. Nie jestem Niemcem. 2. Breslau nie ma. Został zniszczony przez państwa sygnatariuszy paktu z 23 sierpnia 1939. Takie nazwiska jak Karl Hanke i Iwan Koniew coś ci chyba mówią? Polacy odbudowali Wrocław z ruin. Tam nie ma ani jednej niemieckiej cegły. 3. Wrocław został zasiedlony w znacznym stopniu przez wypędzonych mieszkańców Lwowa. Stąd to "ta joj" w lwowskiej gwarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus to dlaczego bredzi sie o germanizacji IP: *.dynamic.mnet-online.de 17.04.09, 08:25 siem trzeba chodzic do szkoly bylo i siem tam uczyc a nie rzucac trepami w tablice siem ktoby tam was chcial germanizowac to wy chcecie udawac europejczykow i siem modlic o to do benedykta a siem co to nie prawda a wam blizej do siem mongolskich stepow gdzie wysrac sie mozna gdzie kto chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: to dlaczego bredzi sie o germanizacji IP: *.chello.pl 17.04.09, 08:31 z takimi textami to na "silesiane", mały prowokatorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus jaki ja prowokator IP: *.dynamic.mnet-online.de 17.04.09, 08:42 ja tylko wyrazilem swoja opinie ja europejczyk i lata mi kolo fiuta twoja ksywka willi breslauer bo ja tez willi z innej czesci polski i nawet wlasna matka mnie tak nazywala choc na imie dala mi od wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro Re: jaki ja prowokator IP: 217.98.20.* 17.04.09, 10:33 g.wno, nie europejczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocek Re: IP: 138.227.189.* 17.04.09, 10:36 Kolejny wyznawca g.... Czemu ma sluzyc twoja smrodliwa retoryka? Masz cos do powiedzenia to prosze bardzo, ale moze spytasz mamusi jak sie nalezy zachowywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 08:28 1.Breslau to po prostu niemiecka nazwa mojego miasta. 2.Niemieckich(breslauerskich)cegieł jest za to sporo we Warszawie. 3.Mój post nie był skierowany do Ciebie. 4.Gruss Brassel Zigzaur! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:41 1. Miasta miewają historyczne i obcojęzyczne nazwy. Jest taka strona internetowa z wielojęzycznym słownikiem miast Europy, bardzo ciekawa. 2. Warto przypomnieć sobie, dlaczego konieczne było zwożenie cegieł do Warszawy. Ciekawostka: gmach obecnej giełdy papierów wartościowych a dawnego KC PZPR wybudowano z cegieł pochodzących ze zburzonego mauzoleum Hindenburga i pomnika bitwy pod Tannenbergiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asto Warszawa miła dość własnych gruzów IP: 217.98.20.* 17.04.09, 10:38 I cegły rozbiórkowej. Miliony ton tego poszło nawet na wały wiślane, bo nie było co z tym zrobić. Nie chrzań więc człowieku, nie powtarzaj takich bzdurnych legend, nie rzucaj takich bezzasadnych hasełek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Warszawa miła dość własnych gruzów IP: *.chello.pl 17.04.09, 11:38 Największa cegielnia Polski W 1950 r. specjalne brygady burzeniowe "wydobyły" we Wrocławiu 163 mln sztuk cegły. Nie ukrywano, że niemal cała cegła z odzysku powędruje do stolicy. Miasto zamieniło się w "największą cegielnię Polski" Aby uzyskiwać więcej cegieł, zamknięto Wrocławską Dyrekcję Odbudowy, a stworzono Miejskie Przedsiębiorstwo Rozbiórkowe, zatrudniające 1800 osób. Wrocławianie niechętnie pracowali w MPR, toteż nabór robotników prowadzono w całym kraju. W 1951 r. MPR wyciągnęło już 165 mln cegieł. Rok później nastąpił nieznaczny spadek, zdobyto "tylko" niespełna 150 mln sztuk. Ponieważ w centrum brakowało już kamienic, a więc budulca, z pracami przeniesiono się w okolice ul. Przodowników Pracy (dziś Hallera - red.), Orzeszkowej oraz Pilczyc. Pospiesznie wykonywane prace powodowały, że coraz większe połacie miasta pokrywały się gruzami, których nikt nie uprzątał. Na początku 1956 r. w mieście ciągle leżało 6,25 mln m sześc. gruzu. Rozbierano nawet budynki nieznacznie uszkodzone. Robiono to na dodatek po amatorsku, wyciągając cegły z niższych partii budynku, co powodowało osuwanie się całych ścian. W lipcu 1949 r. zawaliła się renesansowa brama Piotra Włosta, łącząca pl. Solny i pl. Bohaterów Getta, a w październiku wywieziono do Warszawy - "przez pomyłkę" - znaczną ilość gotyckiej cegły. Zniszczeniu uległy zabytkowy dom przy ul. Wierzbowej 6 i wiele starych budynków przy ul. Słodowej. Nie oszczędzono także historycznych murów obronnych: zwalono m.in. zabytkową basztę, która przetrwała wojnę na wschodniej stronie placu Nowy Targ, i zachowane resztki ceglanych umocnień przy ul. Łaciarskiej. Poległ również uszkodzony w czasie oblężenia Festung Breslau olbrzymi budynek dawnej poczty głównej, stojący na zachodniej ścianie pl. Dominikańskiego. Jednocześnie na wrocławskich budowach były ciągłe przestoje z powodu... braku cegły. W 1950 r. przystąpiono do renowacji ratusza, ale pieniądze na tę inwestycję udało się wyegzekwować dopiero po interwencji u samego Bieruta. Ludzie godzinami stali się na przystankach, bo wrocławskie tramwaje mknęły po szynach Warszawy. Wywożono dzieła sztuki i fabryczne maszyny. "Wrocław robi koszmarne wrażenie [...] domu, skąd ktoś wyjechał" - zanotowała w swoich "Dziennikach" w lutym 1950 r. Maria Dąbrowska. "Na ulicach ruch mały i niemrawy. Ludzie biedniej ubrani jak dwa lata temu, smutni, milczący, sposępniali. Sklepy prywatne zamykają się jedne po drugich". Miasto miało wyglądać jak "stolica zamieniona w marną wioskę". Z Warszawy i innych miast cały czas napływały żądania o przekazanie żywności,mebli,dóbr przemysłowych,książek,maszyn do pisania i radioodbiorników.Wrocław dostarczał fortepiany do krakowskiego konserwatorium i tramwaje do Warszawy.Wrocławskie maszyny drukarskie oddane zostały do stolicy,gdzie drukowały "Express Wieczorny".W którym między innymi ogłoszono słynna akcję "cały naród buduje swoją stolicę.Nawoływano wrocławian "każdy wrocławianin daje 50 cegieł dla Warszawy-pomagamy w odbudowie " Tym którzy dostarczą najwięcej cegieł obiecywano trzydniową wycieczkę do Warszawy.Znad Odry "importowano" również nie tylko zwykłe cegły ale i całe fragmenty obiektów zabytkowych.Do odbudowy warszawskiej Starówki uzyto wrocławskich kamiennych obramowań drzwi i okien oraz ozdoby fasad.,szczególnym popytem cieszyły się gotyckie cegły,przydatne do odbudowy średniowiecznych budowli. Więcej w poniższych źródłach: Protokoły Zarządu Miasta Wrocławia z lat 1945-46:AP Wr,ZM1-2 Bronisław Winnicki 1960 "Trudne dni.Wrocław we wspomnieniach pionierów" Tomasz Szarota 1969 "Osadnictwo miejskie na Dolnym Śląsku 1945- 1948" Jakub Tyszkiewicz 1999 "Jak rozbierano Wrocław" "Odra" Jakub Tyszkiewicz 1995 "Koncepcje odbudowy Wrocławia ze zniszczeń wojennych w sietle >Naprzodu Dolnośląskiego< w latach 1945-47" Kazimierz Saski 1956 "Usuwanie śladów zniszczen wojennych" Aleksander Krzywobłocki 1955 "Dziesięć lat pracy konserwatorskiej w woj.Wrocławskim" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slrm78k Re: Warszawa miła dość własnych gruzów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 20:54 Przecież Niemcy chcieli Warszawę zrównać z ziemia, kompletnie ja zbombardować co im sie udało prawie w 100%. Skąd Polska miała wziąść cegłę na odbudowanie swojej stolicy którą z taka determinacją i faszystowską dokładnością bombardowały faszystowskie Niemcy. Uważam to za słuszne żę na odbudowę planowo likwidowanej Warszawy brano cegłe z rozbiorki zniszczonych domów Wrocławia. Najlepszym jednak wyjściem by było zrobić to co Niemcy zrobili z Warszawą to znaczy zrównać Wrocław z ziemią żeby nigdy nie odrodził się tam naród germański,tak jak w Warszawie nie miał się odrodzić Naród Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
trv Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 09:15 No z tymi cegłami to różnie bywa bo np taki kościół św. Krzyża czy kościół św. Łazarza we Wrocławiu zachowały się raczej w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Tam nie ma ani jednej niemieckiej cegły. IP: 77.236.5.* 17.04.09, 14:16 A tam, gdzie podobne rewelacje się rodzą, nie ma ani jednej szarej komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
artekb1 Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 09:04 Ten stetryczaly obronca polskosci, wystepujacy przeciw germanizacji jest poprostu smieszny. Najlepiej niech wroci do swojej ojczyzny i przestanie siac zamet. Takie stwiedzienia "oni chca wrocic" sa bezsensowne. Gdyby "oni" chcieli wrocic to Drezno, Budzyn, Lipsk, Cottbus, Karl Marks Stadt, Zwikal, Frankfurt nie swiecilyby pustkami. "Oni" po obaleniu muru berlinskiego wyjechali i nawet nie chca wracac na teren bylego DDR:-) Gdyby tak bylo jak pisze gazeta to, Polacy nie mogliby za bezcen kupowac gospodarstw i rezydencji na terenie bylego DDR. Czas granic juz sie skonczyl teraz mamy Europe i kazdy moze mieszkac gdzie mu sie podoba. Ten szalony staruszek niech ogrodzi Wroclaw drutem kolczastym! A gazecie gratuluje szczegolnie inteligentnego testu dotyczacego wolnosci slowa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: *.chello.pl 16.04.09, 20:52 Jezu znowu:/ Nie, prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: germanizator Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.09, 21:00 Jesli ktos nie slyszal o tym panu i jego filmach to wlasnie uslyszal. Dlaczego w gazecie pracuja tacy debile ? Choc teraz pewnie urazilem debili. Rece opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenio Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.acn.waw.pl 17.04.09, 07:02 > Jesli ktos nie slyszal o tym panu i jego filmach to wlasnie uslyszal. > Dlaczego w gazecie pracuja tacy debile ? Choc teraz pewnie urazilem debili. > Rece opadaja. Na tym polegaja gazety :) jak ktos o czyms nie słyszał to moze sobie przeczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.killman Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją 16.04.09, 21:07 Uważam, że za wprowadzenie do internetu tego typu tematów powinno się rekwirować komputery. Po prostu - Sieniawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N95 Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.e-wro.net.pl 16.04.09, 21:08 Jak dla mnie, to: "Droga na Zachód" Wojenny film drogi. Kawałek naprawdę bardzo udanego kina wojennego. Wciągający film. Świetne zdjęcia, bardzo dobra rola Kazimierza Opalińskiego, dobra Władysława Kowalskiego. Obraz psuje nieco dawka propagandy proradzieckiej, ale po pierwsze jest tego mniej niż w innych tego typu filmach z tej epoki, po drugie cynizm postacii granej przez Kowalskiego, skutecznie ten minus niweluje. Gdy oglądałem ten film, to bardzo mi się kojarzył z klimatem "Prawo i pięść". Polecam projekcję obu. "Hubal" Bardzo dobry film! Świetna muzyka (Wojciech Kilar), genialne sceny batalistyczne oraz gra Rryszarda Filipskiego. To bez wątpienia najlepszy polski film wojenny. mjr Hubal to najbardziej tragiczna postać historii współczesnej Polski z jednej strony heros na miare greckich mitów,a z drugiej człowiek współodpowiedzialny za śmierć wielu niewinnych istot. Pozostałych filmów tego reżysera nie widziałem, więc nie oceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 16.04.09, 21:36 najbardziej dziwi mnie antysemityzm gazwyb, skoro w/g jej relacji na sali było kilka osób to , że przynajmniej "bytność" połowy z tych kilku osób była opłacona przez gazwyb Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 07:46 "Hubal" to beznadziejny film, coś w stylu "Pancernych". Sceny galopad i machania szablą, "dupa" w co drugim zdaniu. Fałszowanie historii. W roku 1939 polska kawaleria nie szarżowała na szable. Kawalerzyści to byli żołnierze kontraktowi i zawodowi, szkoleni w posługiwaniu się każdą bronią, z artyleryjską włącznie. Koni używali do transportu, patrolowania, pościgu itp. Najlepszą rolą Ryszarda Filipskiego była zagrana w "Klossie" rola berlińskiego oficera SD nazwiskiem Fritz Schabe (po niemiecku: parch). Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 13:31 zigzaur napisał: > Fałszowanie historii. > > W roku 1939 polska kawaleria nie szarżowała na szable. Oczywiście, że tak! Masz jednak rację, że nie był to preferowany sposób walki kawalerii. W każdym razie nie przeciw czołgom. Szarża była ostatecznością, np. w celu wyrwania się z okrążenia. Przykłady to: Mokra, Wyszków i parę innych www.polskiedzieje.pl/art/28 Jestem pewien, że znajdziesz jeszcze kilka. > Kawalerzyści to byli żołnierze kontraktowi i zawodowi, szkoleni w posługiwaniu > się każdą bronią, z artyleryjską włącznie. No tu to "przeszarżowałeś! Oczywiście większość kawalerzystów to byli żołnierze z poboru! W pułku jazdy (ułanów, szwoleżerów lub strzelców konnych) liczącym według etatu tuż sprzed wojny 841 kawalerzystów, było tylko 38 oficerów (w tym stanowiska przewidziane do obsadzenia oficerami powołanymi w toku mobilizacji - rezerwistami). Ówczesna ustawa przewidywała tylko dwie formy służby: Służbę stałą i służbę zasadniczą. Nie było mowy o żadnej służbie kontraktowej! Polecam: H. Wielecki, R. Sierdzki, "Wojsko Polskie 1921 - 1939. Organizacja i odznaki kawalerii", Pruszków 1992. Masz rację, że szeroko rozumiana kawaleria dysponowała dość szeroką gamą uzbrojenia, ale nie było to tak, że każdy ułan umiał posługiwać się wszystkim. Standardowe uzbrojenie kawalerzysty składało się z kabinka kawaleryjskiego, szabli kawaleryjskiej i lancy różnych wzorów: rosyjskiego, niemieckiego lub francuskiego. Oficerowie zamiast lancy uzbrojeni byli w pistolety. W każdej z wystawionych w 1939 roku 11 brygad kawalerii, występował organiczny dywizjon artylerii konnej, o liczbie baterii odpowiadające liczbie pułków w brygadzie. Większość z nich było wyposażonych w przestarzałe armaty kal. 76mm prod. rosyjskiej, stąd nazywano je "prawosławnymi" i nie odegrały większej roli w wojnie. Ponadto brygada kawalerii dysponowała mniejszymi jednostkami innych specjalności: szwadronem pionierów (tak w kawalerii nazywano saperów), plutonami łączności, opl i innymi. W sunie brygada kawalerii według ówczesnych specjalistów siłą ognia nieznacznie przewyższała pułk piechoty. > Koni używali do transportu, > patrolowania, pościgu itp. Tak, tu jest zgoda, lecz pamiętaj, ze pościg to forma natarcia, tak jak i szarża, a te jak już pisałem jednak miały miejsce. > Najlepszą rolą Ryszarda Filipskiego była zagrana w "Klossie" rola berlińskiego > oficera SD nazwiskiem Fritz Schabe (po niemiecku: parch). Trudno odnieść mi się do tego problemu. Filmu Hubal nie lubię za jego sztuczny patos i jednak drewnianą rolę Filipskiego. W ogóle nie przepadam za panem Ryszardem jako aktorem, no może w "Kryminalnych", ale trudno go w tej roli rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:10 @N95: Też oglądałem, ale w "Drodze na Zachód" nie widziałem tej propagandy proradzieckiej (trudno za taką uznać pomoc żołnierzy radzieckich przy pompowaniu wody do parowozu). Jakoś tak oglądam ostatnio filmy z tamtego okresu tj. od 1945r. i wiele filmów wcale nie jest tak bardzo naznaczonych owym piętnem propagandy komunistycznej, a jak są to wybitnych potem polskich reżyserów m.in. Wajdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: 188.33.20.* 16.04.09, 21:29 Pie*ony moher. Wysłać go do do Torunia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: 77.236.5.* 16.04.09, 21:57 Ujadanie myśliwskiej sfory i strzelające korki szampanów nie są w stanie zagłuszyć nadciągającej burzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itonai Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 22:38 Pal sześć artykuł w Wyborczej - chciałoby się rzec - nihil novi, ale od paru miesięcy intryguje mnie coś innego. Skąd Gazeta bierze komentatorów tych artykułów? Przecież styl, poziom i łopatologiczne przesłanie większości tych komentarzy jest gorsze niż połączenie Poręby z Nowakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kindybal Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.09, 23:20 Wroclaw t.zn. Breslau byl niemiecki przez kilkaset lat i wszystko, co spowodowalo, ze stal sie miastem bylo zasluga Niemcow. Przez ostatnie 64 lata jest pod administracja Polski i zamienia sie powoli w polska wioche. Uwielbiam wioski i skanseny w Polsce. Aby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 01:35 Srutututu! Wrocław był polski do połowy XIV wieku, potem był czeski (pamiątką od Czechów jest ratusz), od 1648 austriacki, od 1748 pruski i od 1945 polski. Pod władztwem Niemiec był jakieś 200 lat. No, może 250, jeśli liczyć dynastyczne państwo Habsburgów za niemieckie w 50 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.09, 08:07 No ok, ale faktem jest, że współczesnym miastem stał się, gdy rządzili nim Prusacy, a potem Niemcy. Ciężko nazywać polskim miastem coś, co Polskie było w XIV w., bo to był jednak zupełnie inny świat. A co do zmieniania Wrocławia w skansen, jak wcześniej ktoś napisał, to myślę, że szkoda zdrowia na polemizowanie z kimś kogo jedynym celem w życiu jest marudzenie i szukanie tez udowadniających, że w Polsce jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:17 Akurat tak się złożyło, że od czasu zdobycia Wrocławia przez Fryca2 omijały go wojny. Dawało to złudne poczucie stabilności. Do roku 1945. Przed wojną Wrocław był czwartym co do wielkości miastem Niemiec i miał więcej ludności niż dziś. Ale to samo można powiedzieć np. o Dreznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus siem mowilem do szkoly IP: *.dynamic.mnet-online.de 17.04.09, 08:55 siem zawsze znajdzie sie wymowke lub kontrargumenty prawda historyczna jest taka prosta jak szprycha od roweru breslau wroclaw rozwijal sie tak jak decydowaly jego wladze polityczne i administracyjne i jego wspoltworcy czyli obywatele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darko Aus! A może - raus!?.. IP: 217.98.20.* 17.04.09, 10:35 "Aus" to ty jesteś, "europejczyku" z bożej łaski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 09:04 zigzaur napisał: > Wrocław był polski do połowy XIV wieku, potem był czeski (pamiątką od Czechów > jest ratusz), od 1648 austriacki, od 1748 pruski i od 1945 polski. Pod władztwe > m > Niemiec był jakieś 200 lat. No, może 250, jeśli liczyć dynastyczne państwo > Habsburgów za niemieckie w 50 %. Ziggi wyliczyłeś wszystko PRAWIE dobrze.Ale weź pod uwagę,ze Niemcy istnieją dopiero od 1870 roku.Wcześniejsze państwo pruskie było państwem wielonarodowym.Urzędowa germanizacja autochtonów Ślązaków,Kaszubów,Mazurów,Łużyczan i innych zaczęła się pod koniec XIX wieku wraz z narodzeniem się współczesnego nacjonalizmu.BTW Do kogoby Wrocław w przeszłości i obecnie nie należał, zawsze był miastem ŚLĄSKIM. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 11:18 Ale przecież istniało coś takiego jak tzw. Cesarstwo Rzymskie bis Narodu Niemieckiego, obejmujące wszystkie ziemie niemieckie oraz kraje sąsiednie (do pewnego czasu Holandię, Szwajcarię, Burgundię, Czechy, Pomorze). To była niemiecka struktura państwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 09:54 Ależ manipulujesz :) Wrocław jest pod panowaniem czeskim od 1335 roku. Prawa miejskie (na prawie niemieckim, zresztą) uzyskuje jakieś 100 lat wcześniej, będąc w domenie Piastów śląskich, którzy w większości nie umieli już mówić po polsku. Korona czeska znajduje się pod "opieką" habsburską od 1526. Habsburgowie tracą kontrolę nad Wrocławiem w 1748 na rzecz Prus, a od 1945 miasto wraca pod kontrolę Polski. Policzmy (liczę tylko miasto, a nie osadnictwo!): - 100 lat polskich pod panowaniem Piastów + 60 lat po 1945 - 200 lat czeskich - 200 lat habsburskich - 200 lat niemieckich. Licząc osadnictwo, można by dodać jeszcze 200 lat polskich przed uzyskaniem praw miejskich. Jak widać, Wrocław był w najlepszym wypadku polski przez 1/3 swojej historii. A poza tym, dla mnie Wrocław jest Śląski, jest historyczną stolicą Śląska (a nie jakieś Katowice), a to, że Śląsk przechodził z jednego kraju do drugiego to już nie moja wina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 10:00 > A poza tym, dla mnie Wrocław jest Śląski, jest historyczną stolicą > Śląska (a nie > jakieś Katowice), a to, że Śląsk przechodził z jednego kraju do >drugiego to już > nie moja wina ;) Brawo Singollo! Tak właśnie jest.Cieszę się,że coraz więcej ludzi ma takie zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 11:09 Ciekawostką jest, że jeszcze w XIII wieku Bytom należał nie do Śląska tylko do ziemi krakowskiej. Gorole z Bytomia i Zabrza? A jednak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 12:31 Jeszcze większą ciekawostką jest, ze obecnie "śląskimi" miastami są Sosnowiec i Częstochowa:)A Wrocław,serce Śląska, wg częsci mieszkańców naszego kraju nie jest śląski!:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 17:10 Podobnie, w obecnym województwie śląskim leży Żywiec. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 11:26 Radziłbym powtórzyć wiedzę z historii i arytmetyki. Piastowskie dzieje Wrocławia należy liczyć od zdobycia Śląska przez Mieszka I na Czechach (co ciekawe, z udziałem NIEMIECKICH zbrojnych posiłków) do połowy XIV wieku (formalne "zrzeczenie się" przez Kazimierza Wielkiego, z czego zresztą starał się wykręcić i przygotowywał wojnę z Czechami). Jak by nie patrzeć, wychodzi około 350 lat a nie 100. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob_Arctor Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: 77.236.5.* 17.04.09, 14:47 Srutututu! To, że rządzili we Wrocławiu władcy z dynastii Piastów nie znaczy, że był on polski. Piastowie śląscy zniemczyli się bardzo szybko, bo Niemcy to była wtedy atrakcyjne wzorce kulturowe i cywilizacyjne oraz wysoka technika. Na ziemiach ślaskich zawsze było dużo lasów i mało ludzi, zaś do Niemiec blisko, stąd masowe osadnictwo o charakterze rolniczym, jak również miejskim, które spowodowało tak piękny rozwój tych terenów. Ale drogi obrońco polskich cegieł we Wrocławiu, trzeba Ci wiedzieć, że większość wsi i miasteczek, przez które przejeżdżasz podróżując po Dolnym Śląsku, przed 1945 rokiem nigdy nie miało polskiej nazwy! Odwiedzając różne Jelenie Góry, Świdnice, Bolesławce, Kłodzka czy Złotoryje i porównując ich architekturę z tym, co zobaczysz w centrach Siedlec, Pułtuska, Końskich, słusznie zachwycisz się, że tam bida i nieledwie wiocha u nas rynki regularne, wszędzie ratusze a kamienice często nawet i czteropiętrowe. Ale także wiedzieć musisz, że jest tak, bo budowali je Niemcy, Nie-mcy i daruj sobie jakieś formalne zagrywki, że to nie było państwo niemieckie we współczesnym kształcie. Na koniec tego wywodu, powiem Ci coś pocieszającego, obrońco polskich cegieł. Wrocław w sensie politycznym i prawnym obecnie jest miastem polskim i takim już pozostanie. Jeśli wola, możesz przechadzając się jego przepięknymi ulicami, zaprzeczać przeszłości w imię jakiś antyniemieckich fobii. Ja jednak radzę coś innego, z własnego doświadczenia: pogódź się z tym, że jesteś w mieście, którego historia jest historią niemiecką, czeską, polską i żydowską. Pogódź się i zaakceptuj. A wtedy Wrocław uśmiechnie się do Ciebie jeszcze mocniej. I zobaczysz, że jest jeszcze fantastyczniejszy, niż wcześniej myślałeś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 17.04.09, 14:54 > Na koniec tego wywodu, powiem Ci coś pocieszającego, obrońco > polskich cegieł. Wrocław w sensie politycznym i prawnym obecnie jest > miastem polskim i takim już pozostanie. Jeśli wola, możesz > przechadzając się jego przepięknymi ulicami, zaprzeczać przeszłości > w imię jakiś antyniemieckich fobii. Ja jednak radzę coś innego, z > własnego doświadczenia: pogódź się z tym, że jesteś w mieście, > którego historia jest historią niemiecką, czeską, polską i żydowską. > Pogódź się i zaakceptuj. A wtedy Wrocław uśmiechnie się do Ciebie > jeszcze mocniej. I zobaczysz, że jest jeszcze fantastyczniejszy, niż > wcześniej myślałeś. Pozdrawiam. Świetny tekst Bobby.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 09:32 Gość portalu: kindybal napisał(a): > Wroclaw t.zn. Breslau byl niemiecki przez kilkaset lat i wszystko, > co spowodowalo, ze stal sie miastem bylo zasluga Niemcow. Oraz zasługą Niemców jest to, że po wiekach znowu stał się Polski. Sami (no w porozumieniu z Sowietami) uruchomili barbarzyński bieg wydarzeń który tak a nie inaczej zaskutkował. Polacy raczej mały mieli na to wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.No Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 23:23 Sama ich pracowicie sobie wychowała, wielki rój agresywnych wykształciuszków. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Amerykański żołnierz dostał dożywocie za egzekucję 17.04.09, 06:53 Co to jest, ze nie mogę dodać komentarza do innego artykułu (tego w temacie)? Jest to tym bardziej irytujące, że Gazeta pozwala sobie zmieniać "morderstwo z premedytacją" na "egzekucję". Czy gdyby iracki żołnierz zrobił to samo amerykańskiemu to by się nazywało tak samo czy jednak inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Amerykański żołnierz dostał dożywocie za egze 17.04.09, 07:48 Nie masz innych zmartwień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wow GW się cieszy bo mało osób przyszło na przegląd IP: *.osiedle.net.pl 17.04.09, 07:05 filmowy podstarzałego reżysera?nisko upada jednak myśl dziennikarska Nie mówiąc o tym "obiektywiźmie" gazetowym- "Hubal" Poręby to jeden z najlepszych polskich filmów wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
angrusz1 Bohdan Poręba broni przed germanizacją popieram 17.04.09, 07:46 za chwilę będzie więcej widzów . A GW jak zwykle ma swój cel . Mało wiarygodna Odpowiedz Link Zgłoś
zbyh28 bo to jest jeden z tych "wielkich" reżyserów 17.04.09, 07:46 nie uznanych za życia jak np Edward Davis Wood Jr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 07:47 "Mamy takie hasło: "Więcej Polski w Polsce"" A wcześniej badali zawartość cukru w cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton Wrocław to niemieckie miasto pod polskim zarządzem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 08:18 - tak postanowili alianci w Poczdamie/Potsdam. Zachęcam do czytania oryginałów konferencji a nie S-F. @zigzaur: Miasto to nie tylko miliony cegieł wywiezionych do Warszawy i dziesiątki pozostawione ale przede wszystkim infrastruktura. Skoro przesiedleńcy ze Lwowa byli tacy mądrzy to dlaczego najpierw usuwali gruzy i odbudowywali miasto? Nie łatwiej i taniej było na Błoniach nowe wybudować? Z milionów cegieł produkowanych w Polsce, z milionów ton stali produkowanych w Polsce (nie na okupowanym Śląsku oczywiście). Kanalizację poniemiecką i drogi dopiero teraz we Wrocławiu/Breslau się naprawia. Znamienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wrocław to niemieckie miasto pod polskim zarz IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.09, 08:44 Moze napisz- Wroclaw najpierw zostal rozwalony przez Niemcow(wcale nie musieli tego robic) a potem odbudowany przez Polakow i taka jest prawda -ktos porownal Drezno i Wroclaw akurat powod zniszcenia byl calkowicie odmienny.A jak na dzis kwitnie to miasto to najlepiej spytac dawnych mieszkancow (Niemcow) ktorzy z sentymentu to miasto odwiedzaja-trzeba byc slepym zeby nie widziec co Polacy zrobili w tym miescie.Co do Poreby -Wroclaw to troche wiecej tolerancji niz w innych miastach i dlatego ten przeglad-pokolenie 60 latkow zna te filmy a mlodzi moze i powinni to zobaczyc aby nabrac dystansu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wrocław to niemieckie miasto pod polskim zarz 17.04.09, 11:12 Powód zniszczenia Wrocławia i Drezna (oraz wielu innych miast) był pośrednio ten sam: rosyjsko-niemiecki układ z 23 sierpnia 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wrocław to niemieckie miasto pod polskim zarz IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.09, 12:47 Wroclaw zostal ogloszony twierdza i sami Niemcy sprowokowali jego zniszczenie a Drezno zostalo zniszczone atakiem prewencyjnym zeby obalic morale i nie bylo twierdza tak jak Wroclaw. Oczywiscie ze 23.8.39 to byl poczatek takiego a nie innego konca . Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wrocław to niemieckie miasto pod polskim zarz 17.04.09, 11:13 Według sowieckiej interpretacji, tak zwane "Ziemie Zachodnie" zostały odebrane Niemcom przez Rosję i podarowane Polsce. Z wyjątkiem terenów rosyjskich baz wojskowych, akurat na Dolnym Śląsku bardzo licznych. Te bazy były praktycznie eksterytorialne, znajdowały się poza zasięgiem władz cywilnych PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
ksionc_proborzdz Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:22 To jest kwestia kiepskiego marketingu. Nie widziałem jednego plakatu czy informacji o tym przeglądzie. A tak chętnie bym poszedł. W przeciwieństwie do wszelkiej maści moherów i talibów, wolę sam przekonać się co i jak. Ale niektórzy wolą cenzurę prewencyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: to we wroclawiu mieszkaja jeszcze jakies szwab 17.04.09, 08:33 kilku z nich nawet poszczekuje na forum. a propos co to jest breclau? Odpowiedz Link Zgłoś
36krzysiek Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:38 Breslau polskim miastem?! Buahahahahahaha! Tak jak Stettin! Kiedy Polacy objęli "panowanie" nie został kamień na kamieniu. Czego nie dali rady ukraść, rozpirzyli w drobny mak. Szkoda tych miast, że spotkał je taki los, ot, okrutny chichot historii. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 08:42 Czy mówi ci coś takie nazwisko jak Karl Hanke? Wrocław został do spółki zniszczony przez Niemców i Rosjan. Potem został odbudowany przez Polaków. To samo było ze Szczecinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.09, 08:58 36krzysiek napisał: > Breslau polskim miastem?! Buahahahahahaha! Tak jak Stettin! Kiedy > Polacy objęli "panowanie" nie został kamień na kamieniu. Czego nie > dali rady ukraść, rozpirzyli w drobny mak. Szkoda tych miast, że > spotkał je taki los, ot, okrutny chichot historii. zasmarkany POsrańcu doucz się Polacy po wojnie nie dostali "miasta" ale kupe gruzów które własną krwawicą odbudowali resztki wyszabrowali sowieci i postawieni ubecy Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 11:16 Rosjanie szabrowali nie tylko na terenach poniemieckich. Charakterystyczny przykład: Linia kolejowa Lublin-Rozwadów (obecnie Stalowa Wola) została wybudowana przez Austriaków podczas pierwszej wojny światowej w celu zaopatrywania frontu, jako linia dwutorowa. W czasie drugiej wojny światowej Niemcy przerobili tę linię na dwutorową. Po wojnie CCCP kazał jeden tor zlikwidować, żeby nikt nie mówił, że Hitler coś użytecznego w Polsce wybudował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slrm78k Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:14 Nie znam większości filmów Poreby. Ich tematyka jest bardzo ciekawa bo dotyczy okresu głownie II Wojny Światowej,o którym nie przekazywano całej prawdy. Jeżeli filmy te sa obiektywne i pokazują prawdę o tych czasach to na pewno warto je oglądać ,szczególnie przez tych którym droga jest najnowsza historia Polski. Dziewie sie ze tak mało ludzi chodzi na flimy dotyczace przecież historii którą w pewnym stopniu sami współtworzli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Victor Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją IP: *.justice.cz 17.04.09, 08:47 Kochani Polaci, je s podivem , že v takové diskuzi je Vám potřeba dodávat si sebevědomí, že jste větší lepší a Bůhví co ještě , když jste už v té Cholernej UE !!! Navíc metropole Dolního Slezska se přeci jmenovala i Vratislav nejen Breslau či Wróclaw a nikdy to nebylo vyloženě polské město i když jste po r.1945 vypakovali všechny německy mluvící Slezany!!! Buďte spokojení , jak Vám předchozí obyvatelé položili fundamenty města, že byste na co rozumně navázali. Odpowiedz Link Zgłoś
turbo-liberal Niemców zwyczajnie nie stać na Polskę. 17.04.09, 08:52 Tu wszystko jest już tak ku...ko drogie (pomimo słabego PLN), że Niemców i tak zwyczajnie nie stać na Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sorg Re: Niemców zwyczajnie nie stać na Polskę. IP: 217.98.20.* 17.04.09, 10:30 I całe szczęście! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niemców zwyczajnie nie stać na Polskę. 17.04.09, 11:05 To się obserwuje w miejscowościach wczasowych np. w Sudetach i na zachodnim Pomorzu. Niemcy wcale nie wynajmują najdroższych lokali i nie balują w drogich restauracjach. Odpowiedz Link Zgłoś
wz43 Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 09:20 Poręba ma rację! Wszak to jedna ze znanych tam idiotek rozważała w TVP myśl o przywróceniu Wrocławiowi niemieckiej nazwy Breslau pod pozorem lepszej promocji tego miasta w świecie. Oczywiście można Porębę nienawidzieć za to, ze myślał i myśli inaczej niż autor w/w artykułu, dla którego PRL to jedno wielkie komunistyczne zło, a nie odbudowa setek miast i wsi po wojnie, tworzenie milionów miejsc pracy, elektryfikacja i uprzemysłowienie, walka z analfabetyzmem i ciemnotą oraz przed i po-wojenną nędzą! Takie jest dzisiaj bowiem poprawne myślenie polityczne ludzi chcących utrzymać się przy korycie. Dzisiaj np. promuje się Kuklińskego, czy np. gen. Nila- Fildorfa, który przybył po wojnie do swego kraju, zapewne po to, żeby "pomóc odbudowywać" kraj komunistom! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok tak, tak 17.04.09, 09:29 w efekcie tego komunistycznego dzieła odbudowy Polska stoczyła sie w porównaniu do innych krajów europejskich na jedno z ostatnich miejsc pod każdym względem i teraz musimy doganiac kraje, które w 1939 roku znajdowały sie daleko za nami. A poręba to nawiedzony komuch, który obecnie założył moherowy berecik i koloratkę - oznakę klubu przytulającego sieroty po komunie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moher Re: tak, tak IP: 217.98.20.* 17.04.09, 10:27 Ciebie za to stać tylko na miesznie z błotem moherów i księży. Jesteś zerem, choć wydadaje ci się, że Bóg (oj, przepraszam, przecież Boga nie ma, prawda?!)wie kim. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok poważnie? 17.04.09, 13:05 mohery to zli ludzi, wrogowie Polski! Księża nie służą Bogu, służą sobie. Obydwie te grupy z uporem starają sie udowodnic, że Boga nie ma! Zero to wyżny wkład Arabów w matematykę. Bez zera nic nie istnieje, czy wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 09:34 W innych krajach też odbudowywali, i to bez komunistów. I jak się przyjrzeć - im wyszło lepiej... A przywracanie niemieckiej nazwy to kretynizm, także marketingowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: willi breslauer Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją IP: *.chello.pl 17.04.09, 09:48 > A przywracanie niemieckiej nazwy to kretynizm, także marketingowy Jak można przywrócic nazwę czegoś co cały czas istnieje? Breslau to Wrocław a Wrocław to Breslau.Niemcom po prostu ciężko wymówić słowo Wrocław.Obie nazwy mają ten sam źródłosłów.W dalszym ciągu chodzi o to samo miasto.Proszę nie dorabiajcie ideologii i polityki do takich prostych rzeczy. A w starym slangu miejskim na Wrocław mówiono Brassel.Tak jak dzisiaj niektórzy używają nazwy Wrocek. Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 10:53 Dokladnie tak. Wszystko zalezy od tego w jakim mowimy jezyku. Po polsku Wroclaw, po niemiecku Breslau. Podobnie jak po polsku Lwow a po ukrainsku Lviv, po polsku Drezno a po niemiecku Dresden, po szwedzku Helsingfors a po finsku Helsinki, po dunsku København a po polsku Kopenhaga, po polsku Kiszyniow a po moldawsku Chişinău, itd itd itd. To sprawa czysto jezykowa i nie ma tu nic z polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 11:08 Jako ciekawostka, po czesku: Mnichov = Monachium Solnohrady = Salzburg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją IP: *.dip.t-dialin.net 19.04.09, 09:18 Halo! Co za glupota! Nazwy geograficzne sa niezmienne! Jezeli Polak w Niemczech zapyta np. o droge do Monachium nikt jego nie zrozumie - musi okreslic i zadac sobie trudu nauczenia sie nazwy geograficznej miasta w jezyku danego panstwa, w ktorym przebywa a nie operowac nazwą jemu tylko znaną. Jest to brak respektu, glupota itd! Niestety, dla wielu jest to za trudne do zrozumienia. barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 11:08 Brassel nie przyjmie się, bo będzie się mylić z Brukselą. Monachium po włosku nazywa się Monaco. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Bohdan Poręba broni miasta przed germanizacją 17.04.09, 11:07 Niedawno wjeżdżając do Bolesławca zauważyłem napis "Wilkommen in Bunzlau!" To raczej nie werwolfowcy postawili tę tablicę. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok znowu nudzenie konia 17.04.09, 13:22 Ziggy, jakie to ma znaczenie???? Zadnego. Poreba, Nowak i cała ta torunska wataha, nie mają nic do roboty, są tak nakifowani uczuciem patriotyzmu, że na łby im sie rzuciło. PS. Tych szarż w 39 to jednak pare było! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: znowu nudzenie konia 17.04.09, 21:20 Akcje stawiania tablic z napisami niemieckimi, przez niemieckich obywateli w miejscowościach polskich, to nic nowego. Jest to nielegalny proceder, i pokazuje stosunek niemców do nieudolnej polskiej administracji państwowej i organów ustawodawczo wykonawczych. żaden kraj szanujący się niepozwoli na takie czyny. Sprubój zrobić to w państwie zachodniej europy, to będziesz za to ponosił konsekwencje. W polskim burdelu prawnym, nie ma nikt respektu przed takimi konsekwencjami, jakie grożą w każdym państwie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok dyziu, wyluzuj 18.04.09, 11:20 40 lat walki z niemieckością stworzyły z polskiej ludności rodzimej na Górnym Sląsku mniejszość niemiecką, a to są tego konsekwencję. Mniejszość ma swoje prawa, min. dwujęzyczne tablice. I wszędzie jest tak samo. W paru panstwach po wschodniej strony (tzw. Ostblock) wielu się to nie podoba (np. Litwa, Słowacja, Rumunia i Polska też....). Wystarczy, aby zawitać do Niemiec i rozglądnąć się troche na Łużycach. I tyle, "sprubój" - to interesująca koncepcja językowa...... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: dyziu, wyluzuj 18.04.09, 13:01 Czepiaj się dalej histeryku tramwaju, jak nie masz czego "sprubój". Tylko takimi płytkimi argumentami możesz zabłysnąć. Sprawa tablic dwujęzycznych w krajach europejskich, nie jest niczym nowym. Występuje ona przedewszystkim tam, gdzie w krajach cywilizacji europejskiej na danym regionie, ewentualnie w danej mniejscowości, liczba mieszkańsów deklarujących jako język ojczysty inny język, niż na danym regionie obowiązuje język urzędowy, jest znaczna. W takim wypadku przeprowadza się referendum na danym regionie, i reguluje się prawnie rządania okolicznej ludności. To tyle co do rzeczowych załatwiań tych spraw, które najwidoczniej dla Ciebie biedaku są obce. Wiesz że gdzie coś występuje, ale nie wiesz jak i dlaczego. Twoja logika dobrze pokazuje Twój sposób i możliwości posługwania się zawartością własnej czaszki. A więc "sprubój" zorientować się biedaku jak wygłąda sytuacja prawny w cywilizowanych krajach. blog.mahe.at/2007/03/15/zweisprachige-ortstafel www.go-lienz-osttirol.net/kultur/lienz-ortstafel-zweisprachig.htm W sieci znajdziesz wiele materiału na ten temat , jak również wyniki referendów o deklaracjach ludności co do języka ojczystego. A więc "sprubój" zorienttować się zanim zaczniesz fantazjować. To nie boli. I nie zapomnij, na wszystko musi być lokalna regulacja prawna. Bez niej jest poprostu chaos. Komprende ??? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok chcesz pyskować? to "sprubój" 18.04.09, 14:19 cożesz ty pokazujesz? Dwie tablice z napisami ladinskimi i co z tych tablic wynika? O jakich referendach ty koles mówisz? Sprawdz stan prawny i dopiero potem krzycz i pisz "o czaszkach". Ty sie specjalizujesz w pyskowaniu niemerytorycznym i to jest twój problem, od dawna. Na Slasku istnieje stworzona polską polityką mniejszość niemiecka, która aktualnie ma prawo, podobnie jak mniejszość kaszubska czy litewska, słowacka czy białoruska do tablic dwujęzycznych i dotyczy to tych miejscowości, gdzie mniejszość stanowi większość. Przy czym nie jest to obowiązek, a jedynie wymóg w sytuacji, jeżeli mniejszość sobie tego życzy. Nie zawsze jest tak, że mniejszość sobie tego życzy. Taki przypadek dotyczy właśnie ludności ladinskiej w Tyrolu wschodnim. Dla ułatwienia dodam, że Ladinowie to pierwotna ludność obszarów alpejskich, której językiem ojczystym jest Retoromanski. Ludność ta żyje w Szwajcarii - Włoszech (południowy Tyrol) - Austrii (wschodni Tyrol). Capischi????? a teraz znów będę niemiły "na danym regionie", "poprostu" - to kolejne przykłady interesujących koncepcji językowych. może wydasz słownik? Będzie nam łatwiej. No to boztrafjam Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: chcesz pyskować? to "sprubój" 18.04.09, 15:57 Naucz się rozumieć to co czytasz 1410_tenrok, inaczej znów wychodzi Tobie słoma z butów. Od stawiania tablic jakichkolwiek w miejscach publicznych jest urząd. Do niego trzeba wystąpić o pozwolenie na taki proceder. Jeśli się dostanie takie pozwolenie, wtedy można w tym kierunku coś uczynić. Wszystko ma swoje normy techniczne i ramy prawne, ruski mądralo. Z Twoich postów wynika że Ty cwaniaczku osłaniasz niemieckich turystów uprawiających bezprawie w Polsce. Naucz się myśleć kategoriami państwa prawa, i zasad domokratycznych. Ja tego nie muszę , od prawie trzydziestu lat mieszkam w demokracjach bardziej rozwinętych jak Polska. I widzę, że przez takich ruskich mędrców myślących Twoimi kategoriami, skrzydła polskiej demokracji są ciągle podcinane. A więc wyczyść buty z tej słomy poprzedniego systemu, jeśli Ci umysł jeszcze potrafi kreatywnie pracować. Jeśli mniejszość niemiecka chce mieć szyld, obok nazwy urzędowej miejscowości. Napewno dostanie. A samowolna agresja niemieckich turystów stawiania szyldów z napisami niemieckimi, stworzy tylko przeciwreakcje i opór ze strony polskiej. Jest to forma robienia zamętu. Czy o to tu chodzi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: chcesz pyskować? to "sprubój" IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.09, 16:20 Halo! Zacznijmy od wprowadzania szyldow, szyldzikow w kazdym kraju, gdzie mieszka mniejszosc taka czy inna (bo w takim czy innym panstwie tak jest) czyli np. tureckie szyldy w Niemczech dla okolo 3 mln. Turkow, dalej nastepne mniejszosci nie zapominajac naturalnie o polskiej i to w kazdym Eu panstwie i oczywiscie dla każdej bez wyjatkow nacji! Co jeszcze wymyslicie mądrego? barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: chcesz pyskować? to "sprubój" 18.04.09, 17:09 Co wtedy będzie jak w niemczech postawimy szyldy wszystkich miejscowości w językach mniejszości narodowych. Przed każdą miejscowością będzie choinka szyldów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbaan Re: chcesz pyskować? to "sprubój" IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.09, 18:08 Halo! Tylko w Niemczech jeszcze nie stoja szyldy (oprocz niewielkiego wyjatku w dawnym DDR) innych narodowosci - stoja ale w jezyku niemieckim, bo taki obowiazuje! barbaan Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją 17.04.09, 09:41 A lobby żydowskie się cieszy, w kinie pustki, a synagogi pełne. Aj waj!!! Na "Pamiątkę z celulozy? to i Michniko- Szechter by poszedł i zabrałby paru kumpli z Gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 17.04.09, 21:28 Geremek miał znacznie bogatszy życiorys komunistyczny od Poręby. Dlaczego więc GW nie pisała takim tonem o Geremku jak o Porębie?? Na to jest prosta odpowiedź. Geremek mieścił się w doktrynie GW, co nie można powiedzieć o Porębie. Odpowiedz Link Zgłoś
an_konta Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją 18.04.09, 09:42 I narodowość Geremka nie budziła zastrzeżeń... wiadomo swój to swój! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza 18.04.09, 10:54 an_konta napisał: > I narodowość Geremka nie budziła zastrzeżeń... wiadomo swój to > swój! > Ależ przecież GW kreuje siebie na strażnika zachowań rasistowskich. Robiąc przytym z mieszkańców Wrocławia , przy pomocy Bachmanna, rasistami. A więc chyba nie zarzucasz GW rasistowskich zachowań ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosiek Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.chello.pl 18.04.09, 11:49 Jak zawsze ;oszołomy bronią oszołoma .Normalni ludzie olewają takich typów :zagubiony wnuczek Mietka Moczara kręci co tylko się da ;o dzielnym Hubalu ,patriotach z KPP itd. "Wielki reżyser od wielkich filmów " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germaniza IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.09, 18:12 Dodaj tylko ze i Filipski(chodzil w oficerkach)i Poreba nalezeli do Grunwaldu- starsi wiedza a mlodzi niech poczytaja. Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Bohdan Poręba broni Wrocławia przed germanizacją 18.04.09, 19:44 Szanowni współdyskutanci! Zastanówcie się, czy jednemu lub drugiemu nawiedzonemu durniowi warto poświęcać tyle uwagi?! Odpowiedz Link Zgłoś