tedepes 17.04.09, 19:21 Czy to ten sam Hydral co chciałem u nich zamówić usługę anodowania? Nie dość, że sprawę skopali, to robili ją długo i wzieli jakieś kosmiczne pieniądze. Nic dziwnego, że mają problemy jak tak wszystko realizowali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł Zbrojeniówka = pomieszanie z poplątaniem IP: 80.48.71.* 18.04.09, 07:44 Nie wiem, czy to ja jestem taki dziwny, czy może większość związkowców/pracowników/przedstawicieli zbrojeniówki. Na podstawie przeczytanych w prasie wypowiedzi (ogólnie, nie tylko ten artykuł)odnosze bardzo silne wrażenie, że podstawową funkcją zbrojeniówki jest utrzymywanie miejsc pracy dla pracowników/zwiazkowców. Armia i MON jest po to, żeby kupować polskie produkty - takie jakie są (dobre, złe? - dobre bo nasze...), w ilościach umożliwiających przetrwanie/rozwój... Zdaję sobie sprawę, że armia jako całość to struktura łagodnie mówiąc mało efektywna i podejmująca często irracjonalne decyzje. Rozumiem też, że w takim biznesie jak produkcja sprzętu wojskowego dobrze byłoby opierać swoją działalność na kontraktach długoterminowych wynegocjowanych odpowiednio wcześniej, a nie za pięć dwunasta (na 2 miesiące przed zakończeniem obecnych...) Z 2 strony zbrojeniówka powinna być po to, by sprzedawać naszej armii względnie nowoczesny sprzęt po konkurencyjncych cenach. Jeśli do tego wystarcza 10000 pracowników to nie ma sensu zatrudniać 50000... Kiedy można coś kupić po dobrej cenie od sojuszników, to może nie warto pchać się w produkcję własnego sprzętu? Takiego jak np korweta Gawron... +- To samo dotyczy energetyki, górnictwa, kolei, poczty, służby zdrowia - najważniejsze jest utrzymanie miejsc pracy, klient ma stulić pysk i płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Wrocław. Hydral chce strajkować IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.09, 10:36 Dziwne.W latach 70 wiem ,że mieli niesamowitą dyscyplinę.Lata obecne -zaimponowali mi podejściem do CNC.Kupili maszyny i brali ludzi na okres próbny do przyuczenia.Nie żądali żadnych umów wiążących. A tak na marinesie-nie piszesz na temat.Anodowanie do kłopotów związanych z brakiem zamówień zbrojeniówki to dwa oddzielne tematy. Swoją drogą to dziwne. Rozwali ię przemysł zbrojeniowy, a za rok, dwa kupi się sprzęt dla wojska od Łukaszenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Wrocław. Hydral chce strajkować IP: *.media4.pl 18.04.09, 11:05 Moja firma też notuje spadek zamówień w związku z sytuacją na rynku. Rządam, aby rząd kupował moje wyroby w ilościach i w cenie jakie uznam za właściwe:-) Od poniedziałku, tak długo jak uznam zakupy za potrzebne:) Odpowiedz Link Zgłoś
r2 Re: Wrocław. Hydral chce strajkować 20.04.09, 08:54 Ale oczywiście ta "Twoja firma" też ma obowiązek ustawowy trzymania gotowości produkcyjnej i określonego parku maszynowego? Działalność takiej firmy jak zbrojeniówka to znacznie bardziej skomplikowany twór niż można sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
real_mr_pope Re: Wrocław. Hydral chce strajkować 20.04.09, 22:09 > Ale oczywiście ta "Twoja firma" też ma obowiązek ustawowy > > trzymania gotowości produkcyjnej i określonego parku maszynowego? Ale protest zapowiadają związkowcy, nie szefowie firmy. Grozi im utrata pracy, a nie zapaść finansowa związana z utrzymaniem gotowości i określonego parku. Bart słusznie zwraca więc uwagę, że państwo powinno kupować jego produkty. Odpowiedz Link Zgłoś