Dodaj do ulubionych

Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany

18.05.09, 17:39
To wyborcy mogą mieć problem ze zrozumieniem debaty, ale czy to ważne?
Właściwie obojętne na kogo się głosuje, i tak wygrywa ta sama mafia.

Obywatelu - nie daj się robić w chu.ja - nie głosuj!
Obserwuj wątek
    • Gość: rafaello Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.chello.pl 18.05.09, 19:05
      Zaś ja nie mogę się wprost doczekać debaty po francusku Lidia Geringer de Oedenberg - Jacek Protasiewicz. Może w obcym języku Panu Posłowi Protasiewiczowi pójdzie łatwiej przekonywanie wyborców, że EIT to załatwił właśnie on :-). Z drugiej strony istnieje realne ryzyko, że takowa debata zamieni się w monolog Lidii ;). Czas: sobota 23 maja. Be there or be square!
      • Gość: Ja Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.09, 19:58
        żal, ja tam niby zna francuski ale jakoś większość ludzi woli chyba zrozumieć o
        co chodzi w debacie a nie wysłuchiwać lingwistycznych popisów euroosłów.

Niech sie pani Lidia lepiej pochwali jakie języki zna a do słuchaczy niech mówi
        w zrozumiałym dla nich języku. Z resztą jeśli wielu eurpoosółw nie mówi w języku
        angielskim czy francuskim to może czas zacząć uczyć się innych języków pani
        Lidio. Zawsze to można zjednać sobie kogoś, kogo kto inny nie zjedna. włosi,
        Hiszpanie, Portugalczycy, Czesi itd. tylko czekają aż ktoś do nich przemówi w
        ich ojczystym języku:)
        • Gość: rafaello Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.chello.pl 18.05.09, 20:05
          Ja --> wiesz co, ja tam wolę raz nie zrozumieć debaty (mimo że znam francuski :P), za to przekonać się, jak bombowo wypadają w tej dziedzinie tuzy krajowej polityki pokroju J.Protasiewicza :)).
          Nie wiem, ile języków zna Lidia - ale to do sprawdzenia w bio oficjalnym, podejrzewam, że więcej niż dwa :P.
          • Gość: Ja Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.09, 20:18
            > Ja --> wiesz co, ja tam wolę raz nie zrozumieć debaty (mimo że znam francus
            > ki :P), za to przekonać się, jak bombowo wypadają w tej dziedzinie tuzy krajowe
            > j polityki pokroju J.Protasiewicza :)).

No jeśli znasz to zrozumiesz, jeśli nie znasz nie zrozumiesz, jeśli znasz to się
            przekonasz jak wypadają jeśli nie znasz to się nie przekonasz:P
            • Gość: rafaello Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.chello.pl 18.05.09, 20:38
              Ja --> mimo wszystko wierzę w wyborców (inna partia ma w zwyczaju wyrażać się o "mało jasnym" :) elektoracie niepochlebnie), odróżnią milczenie od płynnej mowy, dukanko od solidnego tempa wymiany zdań. Tyle wystarczy. POstawmy na wykształconych POlaków :>>
        • franek_emigrant Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany 19.05.09, 11:04
          Jeżeli chodzi o języki obce to Sergiusz Najar zna ich pięć: czeski, hiszpański,
          rosyjski, francuski i angielski. To wg mnie niesamowity atut. Więc wychodzi na
          to że Lidię pobija w tych zawodach.
          • Gość: kokon franek skoroś wyemigrował to siedź cicho IP: *.kutnowska.parkmedyczny.pl 19.05.09, 16:37
            A Najar się nie liczy. Jeśli zna tyle języków (nikt poza nim tego nie potwierdza
            ) to może niech będzie tłumaczem w PE - takich też potrzeba.

Do polityki europejskiej niech się lepiej nie pcha, a auto-porównania z Lidią to
            trochę jak samobójstwo poprzez strzał w kręgosłup ze strony tego "Najara"...
            • heniutka2009 Re: franek skoroś wyemigrował to siedź cicho 19.05.09, 18:41
              a skąd wiesz ,że Najar sie nie liczy????Bo trzeba glosowac jak partia chce????
    • etruskw-w Po francusku to pewnie o kolejach TGV i energetyce 18.05.09, 20:12
      Francja to szybkie koleje i dużo elektrowni jądrowych oraz dobrego
      szampana, debata pewnie będzie o tym że za dwa lata do Warszawy
      pociąg zajedzie w 2 godziny,i będziemy mieli 6 siłowni atomowych, a
      kto będzie sprawdzać poprawność wymowy i słownictwa oraz gramatyki
      francuskiej, czy widzowie debaty dostaną lampkę szampana, gdy
      mieszkałem we Włoszech kandydaci do Europarlamentu fundowali
      bankiety wyborcom, a Ci chcą tani bajer wciskać o suchej gębie
      daleko jeszcze do Europy w tym kraju
    • Gość: Platformers Re: Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 21:28
      I jak zwykle nasz człowiek wszystkich pokona. Tylko się cieszyć.
    • Gość: semafor Czy zna ktoś bardziej przepłacanego POlonistę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.09, 11:58
      Protasiewicz, wracaj do kraju, polska szkoła cię potrzebuje! :-P
    • forum.srp.com.pl Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany 19.05.09, 18:12
      Bez różnicy, kto się tam dostanie
    • heniutka2009 Wybory do PE: Protasiewicz potrójnie wyzywany 19.05.09, 18:40
      mam nadzieje ,że nie wrocą stare czasy gdy jedynie słuszni kandydaci maja
      wygrywac!!!!
    • Gość: obserwatorka Wybory do PE: W UE potrzeba patriotów a nie poligl IP: *.lanet.net.pl 20.05.09, 13:07
      Potrzeba nam w UE prawdziwych patriotów a nie poliglotów!!!
      Z obcym kapitałem i lokalną siłą roboczą Polska staje się krajem,
      który niejako musi żyć z dnia na dzień, z "gołej" pensji. Możliwości
      zakumulowania własnego kapitału wyłącznie w oparciu o zarobki
      pracownicze (ciągle wielokrotnie mniejsze niż w innych krajach UE)
      są nikłe. Bez właściwej polityki państwa oraz obrony interesów RP w
      UE nie mamy szans na wyrównywanie szans i na wyrwanie się z
      niefortunnej sytuacji, gdzie tylko praca jest własna. W kontekście
      przemian własnościowych może nasunąć się jeszcze bardziej czarny
      scenariusz, mianowicie, że w "niekompletnym kapitalizmie" nie chodzi
      już wcale o relacje poddaństwa między Polakami, właściwie bez
      kapitału, a innymi narodami, które ten kapitał w większości
      przejęły. Istotą przemian ustrojowych było w minionym 20-sto leciu
      nie uwolnienie Narodu, ale jego zniewolenie. Dlatego potrzeba nam
      pronarodowych obrońców w Parlamencie Europejskim, by byli NASZYMI
      przedstawicielami RP w UE a nie odwrotnie!! I tym priorytetem
      winniśmy kierować się przy urnach wyborczych: oczywiście gdy
      identyfikujemy się Polską i Jej Interesem! Znajomość większej liczby
      języków przez Europosłów jest sprawą o wiele mniejszej rangi!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka