Dodaj do ulubionych

Corfamed i cesarka

02.06.09, 08:20
Witam, mam taki problem: Jestem w 34 tyg ciąży, wczoraj byłam w Corfamedzie
gdzie moja ciąża jest prowadzona, lekarka powiedziała że możliwe że będzie
trzeba zrobić cesarkę, gdyż dzidzia dużo waży. Powiedziała też, że ona
skierowania wypisać nie będzie mogła, tylko napisze w karcie jak będę szła do
szpitala. Ale jak to bez skierowania mam iść?? Czy nie będzie problemów w
szpitalu ze zrobieniem mi cesarki bez skierowania?
Obserwuj wątek
    • maj_mama Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 13:39
      Nie wiem jak bywa w przypadkach takich jak Twój, ale ja miałam skierowanie do
      szpitala (cesarka była planowa na na 38 tc, zanim beą pierwsze skurcze, ze
      względu na mój stan zdrowia)ale nie było zapisu na skierowaniu, że to na
      cesarkę. Za to zapis o konieczności cesarki miałam w karcie ciążowej i na
      zaświadczeniu od lekarza okulisty.

Możę skontaktuj się ze szpitalem i zapytaj o to.
      majowa mama
    • aszatan Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 13:43
      Hej... miałam dokładnie ten sam problem z Corfamedem... niby ciążę prowadzą
      super (choć prawdę mówiąc moim zdaniem wyciągnęli ze mnie trochę za dużo kasy!)
      ale jak przychodzi co do czego -czyli do kwestii porodu to umywają ręce :-( Też
      się okazało, że powinnam mieć cesarkę (ułożenie pośladkowe) i po zakomunikowaniu
      mi tego lekarz prowadzący powiedział, że "jak się zaczną skurcze to proszę
      jechać do szpitala, ja w karcie ciąży zapisuję, że są wskazania do cesarki, ale
      tam już musi poradzić sobie Pani sama" :-( W ostatniej chwili szukałam innego
      lekarza - oczywiście takiego, który ma praktykę w szpitalu... A swoją drogą to
      duża dzidzia nie jest jeszcze bezwzględnym wskazaniem do cesarki. Gdy ja
      rodziłam w lipcu zeszłego roku na Brochowie, w tym samy czasie zmuszono
      dziewczynę do urodzenia sn 4,5 kilogramowego malca.. oszczędzę Ci szczegółów,
      ale lepiej poszukaj sobie lekarza i omów się z nim na konkretny dzień na
      cesarkę! A jak duży jest Twój maluszek?
      • scarlett111 Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 14:31
        W 32 tyg 2250 malutka miała, lekarka powiedziała, że to trochę za dużo i jeżeli
        dalej będzie tak rosła szybko to może być za duża jak na poród naturalny.
        Zmieniłabym lekarza chętnie, ale nie wiem, czy nie jest za późno. A tak w ogóle
        to jak się lekarza to wystarczy mieć samą kartę ciąży którą się miało do tej
        pory? Czy jakieś inne papierki od poprzedniego lekarza trzeba mieć??
    • zefirekk Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 18:03
      hm, patrzę w swoją kartę ciąży i w 34tc młodby miał 2400 a urodziłam w 40stym i ważył równe 3kg - także usg czasem przekłamuje.
      Ale lepiej szukaj lekarza co cc Ci zrobi, albo będzie monitorował Twój poród, bo w Rawiczu kazali lasce rodzić mega dziecko - waga urodzeniowa 4850 - MASAKRA. Porozrywało ją nieziemsko, a lekarz stwierdził, że ma nie wymyślać, bo kiedyś rodziły i nie bylo problemów. Porazka ;/
      • patrice7 Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 20:11
        2250?
        wcale moze nie wyjsc tak duzo.
        Zreszta opamietaj,ze USG moze k lamac o 600gram w obie strony.
        Mi 2 dni przed porodem powiedzianpo,ze dziecko bedzie wazyc 3100-3200, a wazylo
        ponad 3700.
        • scarlett111 Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 22:10
          No to ciekawe, może faktycznie nie będzie taka duża.Pewnie że wolałabym rodzić
          naturalnie, żeby od razu wziąć małą na ręce i w ogóle wyjść ze szpitala
          szybciej. Ale lekarza i tak chyba zmienię na wszelki wypadek:)
          • aszatan Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 22:19
            Hej! Ale cesarki też się nie bój tak bardzo :-) Ja mojego synka miałam na rękach
            i karmiłam 15 minut po wyjęciu z brzucha, a wcześniej cały czas był przy nim mój
            mąż :-)Tylko potem ta nocka na pooperacyjnej mi się strasznie dłużyła :-( Ze
            szpitala wyszłam po trzech dniach jak wszystkie inne dziewczyny - także te
            rodzące naturalnie :-) Niby poród sn lepszy, ale jak sobie przypomnę te bóle,
            gdy miałam skurcze i tą niewyobrażalną ulgę, jaką dało mi znieczulenie przed
            cięciem :-)A potem to już nie bolało prawie wcale, zagoiło się pięknie i w ogóle
            nie ma się co bać :-)
        • zefirekk Re: Corfamed i cesarka 02.06.09, 22:34
          Lolek miał niby ważyć ok 3600 - a urodził się 3kg.
    • chmurcia4 Re: Corfamed i cesarka 03.06.09, 00:23
      Co do zaleceń na karcie a skierowaniem, to w 100% lepiej wziąść
      skierowanie (to taki twój pewniak) - bo czasami nawet mając
      skierowanie na CC to każą rodzić SN.

co do wagi - to różnie to bywa (u mnie dzidzia miała mieć 4200, a
      miała 4100)

co do porodu SN dużego dziecka, to dużo zależy od ciała kobiety - ja
      urodziłam SN, (choć też miałam wskazanie na CC), dzień po mnie
      dziewczyna urodziła synka SN - ważył 6 kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka