Dodaj do ulubionych

Gdzie zamieszkać we Wrocławiu?

23.07.09, 13:38
Witam. Niedługo czeka mnie przeprowadzka do Wrocławia. Kompletnie nie znam tego miasta, stąd moje pytanie - może poradzicie w jakich okolicach najlepiej szukać mieszkania do wynajęcia? (Albo do kupienia.) A których dzielnic unikać? Mamy roczne dziecko, ja nie pracuję, mąż zmotoryzowany. Chodzi nam o jakieś sympatyczne osiedle, na którym poznam inne mamy, będę miała plac zabaw, sklep, przedszkole, itp. Z góry dzięki za wszelkie sugestie
Obserwuj wątek
    • ash_3 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 13:59
      my ponad 2 lata temu trafiliśmy na Gaj.
      nam się tu podoba.
      :)
      szukaliśmy na południu ze względu na miejsce pracy męża.
    • olinka.6 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 14:03
      Witam
      Gorąco polecam Gaj. Jest tu duży spacerniak z dwoma placami zabaw, masa młodych
      matek i dzieci, na osiedlu jest przychodnia a niedaleko, przy ul. Borowskiej
      nowy szpital również z przychodnią. Tam też dojdziesz na piechotę. Jest tu stare
      osiedle i nowe do wyboru. Masa sklepików, Mała galeria "Ferio-gaj", dwie
      Biedronki, Carrefour expres, Kaufland i niedaleko Lidl. To wszystko w kupie na
      tym osiedlu. Jeszcze McDonald, dwie hale kupców "Perła" i "Gaj",Jest blisko do
      centrum, dobre połączenie do każdej ze stron Wrocławia, a teraz budują na
      Świeradowskiej taki tramwaj-expres, ale nie wiem jak to się w oryginale nazywa.
      Sa i przedszkola: dwa na osiedlu tj przy ul. Bardzkiej i Borowskiej oraz na
      sąsiednim osiedlu Huby. Jest tam też żłobek i mamy tu szkoły podstawowe z
      gimnazjami. Wszędzie dojdziesz na piechotę i bez problemu wjedziesz wózkiem. A i
      na pizzę i lody jest gdzie wyjść. Ja mieszkam tu od pięciu lat i nigdzie indziej
      bym nie chciała. Mam 4 letnią córkę i niedługo urodzę kolejną, więc wznowię
      swoje wizyty na spacerniaku ;-D.
      Pozdrawiam
    • julia78 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 14:33
      A ja polecam Biskupin-dużo terenów zielonych, blisko do Parku Szczytnickiego,
      ZOO, ogrodu japońskiego. Jest dużo placów zabaw. W sumie to chyba najfajniejsza
      dzielnica jesli chodzi o spedzanie czasu z małymi dziećmi bo jest gdzie wyjśc na
      spacer-nie tylko do małego parczku ale w wiele fajnych miejsc
      • olinka.6 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 16:41
        Zapomniałam dodać, że przy Gaju jest też duży park z placem zabaw. No i kościół
        (dla niektórych to ważne).
        • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 20:57
          BISKUPIN!
          duzo terenow zielonych .parki ,parki duzo parkow zoo w poblizu,place
          zabaw,czysciej niz w innych rejonach miasta.
          • joko5 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 21:20
            Krzyki, wszędzie blisko (rynek, dworzec PKP, PKS, parki). Jest to stare osiedle
            (ok. 30 lat), więc jest bardzo dużo zieleni.
    • ciapek7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 22:09
      osobiście polecam Sępolno ,dużo zieleni : park , niedaleko lasek ,
      wały nadodrzańskie , relatywnie blisko centrum , jest gdzie
      spacerować z dzieckiem , jest parę pl zabaw , szkoły podst ,
      przedszkola , minus : drożyzna w sklepach , brak tanich dyskontów
      pod ręką
      nie polecam betonowych pustyń typu Ołtaszyn , Muchobór , Nowy Dwór
      • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 23.07.09, 22:11
        Tak tak Sępolno to tez jest swietne miejsce
        • mmala6 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 09:01

moim zdaniem taki Gaj to jest całkiem podobny do Nowego Dworu;-) a
          propos betonowych pustyń.
          Jeżeli przenosicie sie ze względu na pracę męża, to warto aby
          mieszkanie było blisko (zwłaszcza wynajęte). Może napisz gdzie
          będzie pracował, żeby się nie okazało, że np na Bielanach
          Wrocławskich a mieszkanie znajdziecie na Sępolnie;-)
          -
          Mateusz, 30.01.2005
          • zoozola Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 09:45
            Dzięki za odzew. W sumie racja z tym mieszkaniem blisko pracy. Wieczorem zapytam
            męża jaka to ulica dokładnie i dam znać
            • kaoli27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 12:40
              mieszkam na Wojszycach, blisko Gaju.
              Specjalnie nie polecam ... Gaj głosny, na Wojszycach cicho, czasem
              az za bardzo:) mamy za to super plac zabaw na naszym osiedlu, duży
              cały w trawie.
              Plus: blisko do PKP/PKS , centrum, minus: brak sklepów
            • ib_k Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 13:44
              zdecydowanie jak najbliżej miejsca pracy, korki to zmora naszego miasta:((
              • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 17:56
                Wszędzie blisko - do rynku 10min autem, ale jednocześnie cisza ,
                spokój, wszystko na miejscu - sklepy, przedszkola, lekarze, apteki
                itd. na KLECINIE (KRZYKI). i najważniejsze - nowe osiedla - sami
                młodzi ludzie z dziećmi :)
            • pawel_zet Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 24.07.09, 18:30
              I napisz, czym chcecie się poruszać. Jeśli samochodem, to niestety Wrocław jest
              strasznie zakorkowany, a niektórych miejsc, mimo że całkiem ładne, trzeba
              unikać. Jeśli komunikacją miejską, to dobrze jest mieszkać gdzieś blisko od
              trasy tramwaju.
              • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 25.07.09, 22:01
                ale na krzykach jest strasznie hm krzykliwie:)) Czytaj bardzo glosno:)
                • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 26.07.09, 20:58
                  patrice7 napisała:

> ale na krzykach jest strasznie hm krzykliwie:)) Czytaj bardzo
                  glosno:)

na Gaju owszem, ale na Klecinie juz nie :)
                  ja ma za oknem łąkę , długo, długo nic , a potem bielany. Cisza,
                  spokój :)
              • zoozola Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 25.07.09, 22:17
                Niestety na razie nie wiadomo gdzie dokładnie mąż będzie pracował. To jest jeszcze na etapie ustaleń. Prawdopodobnie gdzieś w centrum. A mamy zamiar poruszać się samochodem. Chociaż z korków nie zdawałam sobie sprawy.. A które miejsca są tak szczególnie zakorkowane, że lepiej ich unikać?
                • ciapek7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 25.07.09, 22:21
                  Z polecanego przeze mnie Sępolna/Biskupina dojechać można bez korków
                  w max 10 minut autem , ostatnio polepszyło się również w szczycie
                  już jest spokojniej , więc ja obstaję przy tych dzielnicach , jeśli
                  chodzi o dojazd do centrum , w tym momencie odradzam stanowczo
                  Leśnicę , Stabłowice , bo stamtąd dłużej i dojechać do pracy i wrócić
                • gosiaw29 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 26.07.09, 15:11
                  mieszkam na Krzykach i polecam, dobry jest Gaj, ale nowe osiedle
                  koniecznie, stare to typowe blokowisko- wieżowce, nowe - miłe i
                  przyjemne z bardzo dobrą infrastrukturą.
                  • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 26.07.09, 21:00
                    Nie polecam też Gaju (szczegolnie nowych osiedli), bo jest tam
                    bardzo duizo włamań, kradzieży. Sąsiedzi z blokowiska ze starej
                    płyty bardzo upodobali sobie nowy Gaj i niestety bezpiecznie tam nie
                    jest :(
                • pawel_zet Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 26.07.09, 19:23
                  Południe miasta (Partynice i Klecina) raczej odradzam. Było tam i
                  nadal jest od groma inwestycji w nowe osiedla, a infrastruktura
                  drogowa leży i kwiczy. Trochę szkoda, bo generalnie to ładne
                  okolice. Możesz pomyśleć jeszcze o Karłowicach czy nawet
                  Sołtysowicach. Dojazd stamtąd też nie jest najgorszy, a to spokojne
                  dzielnice.
                  • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 26.07.09, 21:02

pawel_zet napisał:

> Południe miasta (Partynice i Klecina) raczej odradzam. Było tam i
                    > nadal jest od groma inwestycji w nowe osiedla, a infrastruktura
                    > drogowa leży i kwiczy.

Partynice owszem, ale dlaczego Klecina?

Jedziesz 1. Karmelkową przez Oporów 2. Krzycką, ewentualnie 3.
                    Karkonoską. Gdzie tutaj te korki? bo mieszkam tu juz trochę i
                    szczerze mówiąc nie zauwazyłam ;)
                    • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 28.07.09, 08:18
                      No to ja tez trafiam jak kolega:( Zawsze w okolicach oporowa stoję w Mega korkach,
                      • mmala6 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 28.07.09, 11:36

nadal nie wiemy gdzie mąż będzie pracował, centrum to pojęcie zbyt
                        ogólne.
                        Jakbym się miała sugerować wyborem lokalizacji wypowiedziamu na tym
                        forum, to bym zwariowała;-) 'polecam Gaj'- 'nie polecam
                        Gaju'; 'polecam Krzyki'- 'nie polecam Krzyków'.....
                        • cafe_tee Psie Pole :) 29.07.09, 00:52
                          Psie Pole :D :D

Blisko wyjazd na Warszawę i Korona :D Płynie sobie Widawa i są kaczki :D
                  • polibius Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 09:09
                    Pawel_zet ma rację. Mieszkam od 5 lat na Ołtaszynie i strasznie
                    żałuję przeprowadzki. Pracuję w centrum, więc czasem dojazd do pracy
                    zajmuje pół godziny, a czasem więcej, komunikacja miejska jeździ
                    rzadko, a jeśli już to tylko do dworca PKP. Nic nie wskazuje, że
                    może się to zmienić. Roboty drogowe trwają tu od kilku lat. Kiedy
                    jadę do pracy ( ok8.00) robotników drogowych jeszcze nie ma, a kiedy
                    wracam ( ok16) już ich nie ma. Za to buduje się tu w zastraszającym
                    tempie bloki, tam pracownicy potrafią pracować do późnych godzin.
                    Infratruktury nie ma zatem żadnej. Jest jedno przedszkole,
                    wybudowane w ubiegłym roku, ale już są problemy z dostaniem się tam.
                    Są za to prywatne przedszkola, niestety strasznie drogie. NIe masz
                    gdzie wyjść, jest mało zieleni, placów zabaw.
                    Ogólnie porażka i nie wiem co mi przyświecało, abym się tu
                    przeprowadziła.
                    Aktualnie szukam czegoś bliżej centrum :-(((
    • kasina7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 04.08.09, 13:40
      Kup plan miasta i zobacz odległości. psie Pole to osiedle jedno z tańszych w
      zwiazku z tym jest tam bardzo duzo młodych małżeństw al dojazd do centrum
      godzinach szczytu to godzina.. Zachodnia części czyli Nowy dwór, Muchobory ma
      dobra komunikację, ale jest dużo tradycyjnych blokowisk. jest tam bardzo dużo
      ludzi. Najlepsze dzielnice to Biskupin/śepolno ale samochodem do centrum to
      trochę zajmuje oraz krzyki ogólnie polecam bo blisko do centrum i do autostrady,
      takze blisko do Parku południowego. kieruj się praca męza jezeli bedzie pracował
      gdzieś koło dworca PKP to Psie Pole odradzam. Kościoły przedszkola place zabaw
      znajdziesz wszędzie. powodzenia
      • zoozola Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 04.08.09, 16:00
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mąż będzie pracował praktycznie przy samym
        rynku. Patrzyłam na mapie internetowej:), ale tak na sucho to trochę trudno coś
        stwierdzić. Wygląda mi na to, że Krzyki lub Gaj byłyby chyba ok pod względem
        dojazdu. A Sepolno/Biskupin są po drugiej stronie rzeki. Czy mosty są bardzo
        zakorkowane?
        • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 04.08.09, 16:17
          zoozola napisała:
          > Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mąż będzie pracował praktycznie
          przy samym
          > rynku

a możesz podać ulicę, jesli to nie tajemnica ;)
          • zoozola Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 04.08.09, 21:39
            anyx27 napisała:

> zoozola napisała:
            > > Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Mąż będzie pracował praktycznie
            > przy samym
            > > rynku
            >
            > a możesz podać ulicę, jesli to nie tajemnica ;)

Ruska :)
        • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 04.08.09, 23:29
          zoozola napisała:
          \ Wygląda mi na to, że Krzyki lub Gaj byłyby chyba ok pod względem
          > dojazdu. A Sepolno/Biskupin są po drugiej stronie rzeki. Czy mosty są bardzo
          > zakorkowane?

No to Cię rozczaruję.
          Z śepolna/Biskupina na rynek /z rynku dojedziesz w 10-15 min,a na krzyki czy Gaj
          w godzinach szczytu 1-1,5h .
          Niesztety
          • zoozola Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 12:50
            Hmm.. Dobrze wiedzieć w takim razie. Jednak sama mapa niewiele mówi
            • gosiaw29 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 14:09
              na Krzykach - niedaleko Gaju jest osiedle himalajskie, bardzo fajne
              i blisko do centrum, w szczególności - dobry dojazd, mieszkam w
              okolicy, ale nie na samym osiedlu, więc może nie znam jego wad, ale
              codzienne spacery z dzieckiem są przyjemne, jest cisza i spokój, a
              osiedle oddalone od starego gaju więc pewnie nie ma już wad o którym
              pisano w zw. z gajem. Choć mam znajomych, którzy bardzo chwalą sobie
              nowy Gaj i są jego mieszkańcami.
              • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 15:15
                gosiaw29 napisała:

> na Krzykach - niedaleko Gaju jest osiedle himalajskie, bardzo
                fajne
                > i blisko do centrum, w szczególności - dobry dojazd, mieszkam w
                > okolicy, ale nie na samym osiedlu, więc może nie znam jego wad,
                ale
                > codzienne spacery z dzieckiem są przyjemne, jest cisza i spokój, a
                > osiedle oddalone od starego gaju więc pewnie nie ma już wad o
                którym
                > pisano w zw. z gajem. Choć mam znajomych, którzy bardzo chwalą
                sobie
                > nowy Gaj i są jego mieszkańcami.

Blisko tak, ale jak dla mnie zbyt niebezpiecznie :(
                • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 15:18
                  Spójrz na mapę i znajdz Klecinę - np. ul. czekoladowa.
                  To sa Krzyki, ale druga strona. mój mąż pracuje w komendzie
                  miejskiej na Podwalu. Jeździ albo przez oporów i Grabiszyńska, albo
                  przez Krzycką, Powstańców Śl. pracuje w różnych godzinach, nigdy nie
                  jedzie dłużej, niz 15min.

Sepolno/Biskupin też fajne okolice, ale przebić się przez pl.
                  Grunwaldzki w godz. szczytu to masakra.
                  • ciapek7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 16:41
                    anyx27 napisała
                    >
                    > Sepolno/Biskupin też fajne okolice, ale przebić się przez pl.
                    > Grunwaldzki w godz. szczytu to masakra.

mieszkam na Sępolnie i uważam , że wcale nie tak źle jest z tym
                    przebijaniem się z Sępolna , było masakrycznie , ale półtora roku
                    temu , teraz nie narzekam , a w sumie dojazd tramwajem na Ruską
                    jest też niezły i szybki
                    >
                    >
                    >
                    >
                    • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 19:07
                      przez dwa ostatnie miesiace musiałam przebijać się 3 razy w tyg. z
                      Kamieńca wroc. przez pl. Grunwaldzki do centrum. mimo, ze sa wakacje
                      zajmowało mi to bardzo dużo czasu :(
                  • owca_lesna Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 08.08.09, 00:09
                    Ja również polecam Klecinę lub Borek.
                    Sępolno czy Biskupin są ładne, ale nie jest tam tak łatwo znaleźć mieszkanie. To
                    są dzielnice mocno zabudowane starą zabudową więc nowe mieszkania jak już gdzieś
                    je wcisną są drogie. Mosty mimo wszystko są przewężeniem i korki na nich i przed
                    nimi powstają. Co więcej jest mowa, że Rondo Regana znów idzie do remontu więc
                    może się okazać, że na Biskupin i Sępolno długo nie będą jechały tramwaje.
                    Sama mieszkam na Klecinie jest tu spokojnie, bezpiecznie. Mam pod nosem
                    przychodnię, aptekę, piekarnię, kościół, przedszkole publiczne (i kopę
                    prywatnych), szkołę, park i kilka mniejszych sklepików. Do ciekawych atrakcji
                    należy Tor Wyścigów konnych, gdzie można iść na spacer albo obejrzeć zawody. 5
                    minut drogi samochodem są zaś hipermarkety - to bardzo oszczędza czas na zakupy.
                    Jest też park (no dobra parczek. Place zabaw są pomiędzy budynkami, zamykane
                    często z ładnymi przykrywanymi piaskownicami (jak będziesz wynajmować czy
                    kupować zwyczajnie przyjrzyjcie się jak to jest zorganizowane). Dużo nowych
                    zabudowań. ostatnio wyremontowali odcinek ul. Wałbrzyskiej oraz okoliczne
                    uliczki tez mają już nawierzchnię. Jada stąd trzy autobusy i tramwaj. Tramwajem
                    17 i D dostaniesz się do centrum. Nie wiem czy jeszcze korzystasz z wózka, ale
                    autobusy są niskopodłogowe więc łatwo do nich wsiąść. Ja autobusem D jadę do
                    centrum (galeria Dominikańska) 20minut i często jeżdżę z małą na spacery do
                    rynku i po okolicach (fontanny!). Oczywiście zdarzają się korki, szczególnie na
                    Karkonoskiej od kiedy Wyścigowa jest w przebudowie. Dziś (w piątek, a to
                    najgorszy dzień) wracałam po 16tej i autobus pojechał bez większych problemów.
                    No i blisko jest wylot na autostradę, jeżeli macie w planie jeździć często w
                    odwiedziny do rodziny to paradoksalnie warto wziąć to pod uwagę.
                    Borek jest bliżej centrum niż Klecina, ma lepsze połączenie tramwajowe blisko
                    rewelacyjny, piękny park południowy ( z Kleciny 5minut autobusem)i niezłe
                    centrum handlowe Krzyki.
                    Wybór należy do Ciebie
                • ash_3 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 06.08.09, 14:22
                  przypuszczalnie wszędzie kradną ;-) mieszkam na Gaju (po tej stronie
                  gdzie FG) 2,5 roku i tylko raz okradli auto z radia (na szczęście
                  służbowe, parkowane przed blokiem).
                  a czy mieszkanie nam okradli to zobaczymy za 15, tyg :D

mój m z Gaju na Bielany jedzie 15-20 min autostradą.
                  • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 06.08.09, 20:41
                    ash_3 napisała:

> przypuszczalnie wszędzie kradną ;-) mieszkam na Gaju (po tej
                    stronie
                    > gdzie FG) 2,5 roku i tylko raz okradli auto z radia (na szczęście
                    > służbowe, parkowane przed blokiem).
                    > a czy mieszkanie nam okradli to zobaczymy za 15, tyg :D
                    >

no tak, tylko ty wiesz o tym, co ciebie dotyczy, albo co usłyszysz,
                    a ja wiem o wszystkich tego typu zdarzeniach. Na Krzykach (od
                    Bielan, przez Klecinę, Ołtaszyn, Partynice, na Gaju kończąc) to
                    najwiecej kradziezy jest na nowym Gaju wlasnie.
          • gosiaw29 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 05.08.09, 13:45
            1 - 1.5h z rynku na Gaj? mieszkam niedaleko i nigdy tyle nie
            jechałam. zazwyczaj jadę 15-20 min.
            • corelll Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 06.08.09, 13:16
              z gądowa do centrum jadę 7 min
              wiem powiecie - prlowskie osiedle...
              ale pomimo tego ma +
              masa sklepów dookoła - astra, biedronka, rosseman, hala tęcza,
              magnolia...i wiele mniejszych osiedlowych
              lekarze, przychodnie, przedszkole, dobra szkoła, park,plac zabaw
              wszystko pod nosem
              są + i minusy mieszkania w blokowisku a w pieknym apartamencie na
              zadupiu
              • joko5 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 06.08.09, 22:43
                Z Ruskiej na Krzyki np. okolice Zielińskiego/Powstańców śląskich idzie się na
                piechotę 20min, autobusem 144 - 5 min. Przejechanie na Biskupin niestety
                duuuuuuuużo dłużej.

Na Krzykach można znaleźć bardzo ciche miejsca Zaolziańska, Grabskiego,
                Jemiołowa itd.
                • patrice7 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 07.08.09, 11:37
                  Ci ktorzy piszą,ze na Grunwaldzie nie da sie przejechać chyba dawno tutaj nie
                  byli :D
                  Tak bylo jakis czas temu,teraz o każdej porze dnia, w roku szkolnym również nie
                  ma tutaj żadnych korków, i przejazd jest płynny.
                  Jeżdżę dużo i o rożnych godzinach i moje doświadczenia sa właśnie najgorsze z
                  dojazdem na Bielany, Krzyki i Gaju włansie-zawsze stoję.
                  No,ale jak widać każdy "swoje" bedzie zachwalał:)

A drogiej kolezance polecam radio aplauz(moze jest w necie) tam czesto jest
                  "korkofon"(mam nadzieje ze nie pomylilam nazwy) gdzie dzwonią sluchacze i mowia
                  gdzie aktualnie stoja i sa korki.
                  Wtedy uslyszysz szczera prawde :)
                  • anyx27 Re: Gdzie zamieszkać we Wrocławiu? 07.08.09, 13:19
                    Patrice, to nie jest tylko kwestia odległości, ale możliwosci
                    dojazdu. jak ktos jezdzi głownymi drogami, to pewnie moze stac w
                    korkach. jak jezdzisz na biealany karkonoska, to pewnie w korkach
                    stoisz. ja tutaj mieszkam 1.5 roku, karkonoską jechalam moze 2 razy.
                    na Klecinę, Bielany masz dojazd z 3 stron, popdobne odległosci. z
                    Biskupina, czy Sępolna już takich mozliwosci nie masz, zebny ominac
                    ewentualne korki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka