Dodaj do ulubionych

Godziny otwarcia sklepów w weekend

08.08.09, 21:22
Chciałem dziś na rynku załatwić coś w banku i jak się okazało wszystkie były zamkniete. Godziny otwarcia są tylko poniedziałek-piątek. Nie ważne, że zły byłem na banki, których jestem klientem. To ich sprawa, że zastanowię, się czy nie zmienić banku, ale poza tym większość sklepów także w tym czasie była zamknieta. A była sobota w okolicach południa.
Czy to normalne, że żeby cokolwiek kupić, zjeść, wypić czy załatwić w weekend trzeba jechać do jakiegoś centrum handlowego? Wszyscy narzekają że ulice umierają, ale chyba nie ma co się dziwić. Galerie mają podpisane z najemcami umowy, że mają mieć otwarte w określonych godzinach, nawet jeżeli nie mają klientów. Może miasto w głównych lokalizacjach powinno nakazać otwierania lokali w określonych godzinach, aby życie tam toczyło się jak kiedyś.
Wiem, że to byłby dla firm dodatkowy koszt dodatkowej pracy pracowników, prądu itd, ale już teraz płacą ogromne koszty najmu, więc różnica byłaby niewielka. A z drugiej strony pojawiłaby się duża dodatkowa liczba miejsc pracy.
Pytanie czy miasto może ingerować w wolność decydowania przedsiębiorców o czasie pracy, ale jak galerie mogą tak robić, to pewnie jest to kwestia umów.
Co o tym sądzicie? Może udałoby się zainteresować tym pomysłem kogoś w ratuszu? W sumie to miasto dużo by na tym zyskało.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka