Dodaj do ulubionych

Wynik WB KKI

27.05.13, 18:11
Właśnie odebrałam wynik WB ze Spartańskiej. Widzę, że mam boreliozę i to przewlekłą, próbuję właśnie zrozumieć opis (dotarłam do interpretacji pasków), ale nie za bardzo wiem, jak to jest z ilościowym wynikiem IgM i IgG, w moim wypadku, odpowiednio, 18 i 20. Czy są one stałe czy każde laboratorium ma jakieś normy (żadnych norm tutaj nie podano)? Czy moje wyniki są niskie czy wysokie? Może ktoś mi pomoże zanim dotrę do czegokolwiek, bo zaczynam się niepokoić, nawet nie wiem, do jakiego lekarza sie zgłosić, w duchu liczyłam, że jednak tej boreliozy nie mam. To moje wyniki:

Test screeningowy ELISA sluzący do wykrywania przeciwciał przeciwko Borrelia burgdorferi w surowicy dał wynik:
- w klasie IgM: n.o.
- w kalsie IgG: n.o.
Wykonano zatem test Western-blotting z osadu PEG-6000 (frakcja ta zawiera immunoglobuliny wchodzące w skład krążących kompleksów immunologicznych - KKI). Wykazano obecność następujących przeciwciał dla antygenów Bb:
- w kalsie IgM dla antygenów:
p100, p41, p39, OspC
Wynik: 18 pkt. pozytywny
- w klasie IgG dla antygenów VIsE, p58, p41, p39, OspC
Wynik: 20 pkt. pozytywny."

Aha - to normalne, że ELISA jest negatywny a WB pozytywny w tym samym lab?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Obserwuj wątek
    • alvaro0 Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 18:34
      Ja miałam w jednej klasie 3 prążki co dało 10pkt i to już był pozytywny więc można powiedzieć że masz bardziej pozytywny. Elisa w KKI też mi wyszła negatywnie co tylko pokazuje ile jest warta
      • happy_and_well Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 19:41
        Czyli rozumiem, że punkty są pewnym wskaźnikiem i ich ilość skorelowana jest z wykrytymi prążkami. Przy czym prążki mogą świadczyć również o koinfekcjach, czy tak (przynajmniej niektóre z nich)? Alvaro0 czy Ty masz też koinfekcje? I czy Twoja 10-ciopunktowa BB daje Ci mocno popalić? Leczysz się antybiotykami?
        Ja jutro wysyłam krew na koinfekcje i przechodzę na pełny protokół Buhnera, chciałabym, żeby to wystarczyło, ale pewnie czas pokaże. No i zdecyduje lekarz. Dzięki i pozdrawiam.
        • alvaro0 Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 20:23
          O koinfekcjach to pewnie nie świadczą skoro to badanie borelii. Robiłam niedawno panel koinfekcji, wyszła mi tylko mykoplazma ale podejrzewam że coś oprócz tego siedzi we mnie. Popalić daje dość ostro, co chwila jakieś nowe objawy dochodzą, najsilniej męczą mnie zmęczenie, duszności, problemy z oczami i wszelkie wędrujące bóle. Właściwie dopiero zaczynam leczenie
          • happy_and_well Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 20:40
            A nie brałaś pod uwagę większych pasożytów? Larwy często bytują w płucach (duszności), wiem, bo sama zaczynam się dokształcać w tym kierunku - do boreliozy dostałam dziś w zestawie toksokarozę. Nigdy bym sama nie wpadła na pomysł, by się przebadać, ale lekarz, u którego byłam zlecił mi to badanie, no i wyszło. Oczywiście w Twoim wypadku może być (choć nie musi) coś zupełnie innego. Ja miałam zawsze sporo kontaktu ze zwierzętami, a może w Indiach się zaraziłam, tam taki bród. No i mnie też bolą i pieką oczy, właściwie jest to jeden z najbardziej dokuczliwych objawów.
            A czy koinfekcje badałaś w sprawdzonym miejscu? Ja dopiero stawiam pierwsze kroki tu na forum ale już mnie uświadomiono, gdzie co należy wykonywać. Koinfekcje to ponoć Lublin.
            • alvaro0 Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 20:49
              To w sumie można by zrobić badania na wszystko co się da. Nie mam pojęcia od czego te duszności, może się zrobi jeszcze to badanie. A koinfekcje robiłam w Lublinie
              • maleoobeauty Re: Wynik WB KKI 27.05.13, 22:40
                A gdzie tego wb z KKI można zrobić? Możecie podać adres lub linka ? I w jakiej cenie??Można wysyłkowo?
                • happy_and_well Re: Wynik WB KKI 28.05.13, 12:14
                  Ja robiłam w Warszawie w Instytucie Reumatologii na Spartańskiej u prof. Ząbka. Najlepiej zadzwonić i dopytać się o możliwość wysyłki, choć podejrzewam, że trzeba stawić się osobiście (podobnie jak po wyniki). Płaciłam chyba 330 zł za dwie klasy.
                • alvaro0 Re: Wynik WB KKI 28.05.13, 18:09
                  ja robiłam na miejscu ale da rade wysyłkowo tylko najlepiej dzwonić i spytać co i jak, tu jakieś namiary
                  www.instytutreumatologii.pl/dla-pacjentow/wazne-telefony
                  • gniewosz53 Re: Wynik WB KKI 28.05.13, 20:49
                    Rzeczywiście - wydaje się że jest to najlepsze badanie w kierunku boreliozy.

To + jeszcze LTT. To wystarczy do pełnej diagnostyki bb.

Jak masz prążki p100 i p39 to borelioza jak cholera. Prążek p39 jest charakterystyczny tylko dla boreliozy.

Poza tym masz wynik w klasie IgM i IgG czyli borelioza wali Ciebie równo.

To że masz ELISA ujemną a WB pozytywny to normalne. Po prostu przeciwciała Twoje są zbite w kompleksy immunologiczne.

Pzdr, gniewosz
                    • happy_and_well Re: Wynik WB KKI 29.05.13, 13:13
                      Gniewosz,

rozumiem, że i Ty robiłeś to badanie - zdradzisz ile punktów "udało Ci się uzyskać"? Bo pamiętam z innego wątku, że i Ty podejrzewasz dość dawną infekcję.

I czy ktoś moze mi wytłumaczyć, o czym świadczy poziom IgG (bo IgM rozumiem, o nasileniu istniejącej infekcji). Ale już sama zgłupiałam jeśli chodzi o IgG - czy wysoki poziom świadczy o tym, że była/jest to silna infekcja, czy że infekcja trwa od dawna?
                      • gniewosz53 Re: Wynik WB KKI 29.05.13, 20:47
                        W klasie IgM miałem 1 pkt, natomiast w klasie IgG miałem 14 pkt. Od 7 pkt przyjmuje sie wynik pozytywny. Wynik w klasie IgG bedzie zawsze pozytywny - do konca życia. Trzeba tylko dokonać rozróżnienia pojęcia "aktywności infekcji" od "przybytej infekcji". I tutaj nie ma reguły. Są ludzie którzy mają w IgG przeciwciała i nie mają objawów, a są tacy co mają w IgG i mają duże objawy. Wszystko bardzo indywidualne. Jak sobie poczytasz trochę opracowań i lekarzy ILADS to się dowiesz że borelioza "wyłamuje się" ze schematu w którym aktywna infekcja to tylko IgM. W boreliozie IgG moze wskazywać również na aktywność choroby, ale warto wtedy potwierdzić to LTT lub ponowić KKI WB i 'złapać' boreliozę w klasie IgM.
                        • lukalien Re: Wynik WB KKI 08.06.13, 11:00
                          gniewosz53 napisał:

> Wynik w klasie IgG bedzie zawsze pozytywny - do konca
                          > życia.

Może byc ale nie musi. Często jest podwyższony całymi latami po skutecznym leczeniu więc tak jak gniewosz53 napisał jest mało przydatny do kontrolowania leczenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka