Dodaj do ulubionych

Budowa basenu w ogrodzie

IP: 192.11.224.* 05.01.04, 14:39
Kto i w jakiej technologii wybuduje basen o wym. ok. 8x2,5x1,2m.
Jak najlepiej utrzymywać wodę i podgrzewać ją?.
Jak zadaszyć?
Obserwuj wątek
    • 222agusia83 Re: Budowa basenu w ogrodzie 06.06.14, 19:36
      Witam,
      w naszym klimacie basen na stałe to kiepski pomysł, poza tym to już poważne przedsięwzięcie. Zdecydowanie bardziej polecam basen przenośny basen tzn. składany. To jest rewelacyjny pomysł, który w tym roku wcieliłem w życie. Na dzień dziecka postanowiłem zrobić dzieciakom prezent i kupiłem wielki Basen, który wbrew pozorom jest prosty w montażu bo wystarczy zbudować konstrukcję i basen napełnić wodą. Na trampolinowo.pl znalazłem go w rewelacyjnej cenie:) teraz czekam tylko na słoneczko, a ono już tuz tuż:)
    • baseny-europool.pl Re: Budowa basenu w ogrodzie 14.10.14, 12:46
      Pełna oferta basenów kąpielowych, akcesorii oraz zadaszeń znajduje się na stronie producenta basenów kąpielowych montowanych w ogrodach www.europool.pl
      • milenajezior Re: Budowa basenu w ogrodzie 24.11.14, 13:08
        Ja myślę, że budowa basenu w ogrodzie to ogromna inwestycja, ale tak się składa, że warto. Mój basen wybudowany został przez superpools.pl/ - sprawdzona firma. Przynajmniej mam pewność, że coś jest zrobione dobrze i profesjonalnie.
        • Gość: Łukasz Re: Budowa basenu w ogrodzie IP: 185.11.110.* 28.04.15, 19:34
          Hej. Ja też kupiłem w superpools, Jestem bardzo zadowolony. I serwisują mi go przed i po zimie...więc nie muszę się z tym bawić. Sąsiad kupił w innej firmie (reż w tych okolicach) i jak zadzwonił po roku poprosić o otwarcie basenu...to go wyśmiali:) a Ci mają dobrą obsługę posprzedażową
      • Gość: zbyszek632 Re: Budowa basenu w ogrodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.14, 12:28
        Proponuje kupić bezpośrednio u producenta - PRAWDZIWEGO A NIE SAMOZWAŃCA JAK Co niektórzy tutaj wypisują. Ja kupiłem mój basen w StarPool, byłem osobiście u nich na produkcji i na prawdę robi to wrażenie. Bardzo solidna firma wykorzystująca najnowocześniejsze technologie a przy tym ma bardzo szeroką ofertę jeśli chodzi o modele i wymiary. Polecam!
    • bezloginu10 Re: Budowa basenu w ogrodzie 24.11.14, 16:45
      Powiem tak: jeśli masz do wydania kilkadzisiąt tysięcy złotych, ok. Wlicz roboty ziemne, konserwację bieżącą, etc. Niespecjalnie popływasz przy tej głębokości:) My już drugi sezon użytkowaliśmy największy z możliwych basneów Intex (prawie 10x5 m). Rozkładania banalnie proste, standardowe filtry i chemia basneowa, najwięcje orobty jest po sezonie, przy składaniu i suszeniu. Ale to robisz raz w roku. Rodzina i znajomi mają frajdę nie z tej ziemi, polecam baseny stelażowe.
    • novitus10 Re: Budowa basenu w ogrodzie 26.02.15, 15:51
      Moim zdaniem najlepiej zgłosić się do jakiejś profesjonalnej firmy, niż zasięgać języka na forum, bo każdy zawsze wie najlepiej :) Spróbuj w superpools, ja tam byłem z nich zadowolony.
    • janek6673 Re: Budowa basenu w ogrodzie 15.05.15, 09:50
      witam
      to jest świetna firma arwent.info zajmująca się budową basenów:) na prawdę bardzo solidni i odpowiedzialni:) polecam
      • jawor10 Re: Budowa basenu w ogrodzie 08.08.15, 21:17
        Basen w ogrodzie: pozwolenie czy zgłoszenie
        Basen to coraz bardziej popularny sposób na zagospodarowanie posesji. Podnosi wartość nieruchomości, wpływa na jej atrakcyjność i komfort wypoczynku mieszkańców, nawet w naszej strefie klimatycznej. Jakich formalności wymaga budowa basenu w przydomowym ogrodzie.

Budowa basenu wraz z domem jednorodzinnym wymaga zaznaczenia go w projekcie zagospodarowania działki i opisania w części informacyjnej. Dodatkowe formalności nie będą wymagane ? wydane pozwolenie na budowę domu obejmuje cały projekt budowlany.

(Nowoczesne domy z basenem to dobra inwestycja, nawet w naszej strefie klimatycznej.)
        Zgłoszenie budowy basenu
        Jeżeli basen wybudujemy później niż dom jednorodzinny, konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych formalności.
        Basen, którego powierzchnia nie przekracza 30 mkw nie wymaga pozwolenia na budowę, jednak budowę należy zgłosić w starostwie. W zgłoszeniu trzeba określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia, a także dołączyć rysunek i kopię mapy z usytuowaniem basenu na działce. Standardowo potrzebne będzie również oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
        Prace budowlane możemy rozpocząć po 30 dniach od daty zgłoszenia, jeżeli urząd nie wniesie sprzeciwu.
        Pozwolenie na budowę basenu
        Jeżeli powierzchnia planowanego basenu jest większa niż 30 mkw, na budowę konieczne będzie uzyskanie pozwolenia. Wniosek o pozwolenie na budowę składa się w starostwie wraz z załączonym projektem budowlanym w czterech egzemplarzach oraz oświadczeniem o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
        Usytuowanie basenu na działce
        Przed podjęciem decyzji o budowie basenu warto wykonać badania geotechniczne, dzięki którym poznamy nośność gruntu oraz określony zostanie poziom wód gruntowych. Takie badania warto zlecić specjalistycznej firmie geologicznej.
        Jedną z pierwszych decyzji jest wybór miejsca. Basen nie może znajdować się w pobliżu drzew, ponieważ opadające liście i gałęzie szybko zanieczyszczą akwen. Ze względu na łatwy dostęp do instalacji wodnej, basen powinien być usytuowany w pobliżu domu, a zarazem z dala od sporych korzeni, które uniemożliwią nam wykonanie takiego kształtu i głębokości, jakie zaplanowaliśmy. Należy też pamiętać, aby basen był w miejscu, które przez większość dnia jest nasłonecznione.
        Prawo budowlane 2015 ? sprawdź jaki basen możesz budować zgodnie z nowelizacją prawa.
    • damazlasiczka2 Re: Budowa basenu w ogrodzie 25.12.15, 12:02
      Sami się przymierzamy do budowy basenu w ogrodzie. Mam nadzieję w 2016 już się to uda. Taki jest bynajmniej plan:)
      Zastanawiam się nad basenem drewnianym. Wpadł mi w ręce ciekawy folder o basenach abatec ( www.abatec.pl ) znacie?
      Ekologiczne, polskie baseny drewniane. Już sprzedawane z całym osprzętem. Jak czytałam można je budować i na ziemi ale i wkopywać. Powiem szczerze , podoba mi sie
    • catalina9 Re: Budowa basenu w ogrodzie 27.01.16, 15:00
      Witajcie,

My z mężem kupiliśmy basen w firmie Superpools z Chmielowic obok Opola ( www.superpools.pl).
      Basen sprawdza się super:)
    • opolak Re: Budowa basenu w ogrodzie 09.07.16, 11:04
      Zgłoszenie budowy basenu
      Jeżeli basen wybudujemy później niż dom jednorodzinny, konieczne będzie przeprowadzenie dodatkowych formalności.
      Basen, którego powierzchnia nie przekracza 30 mkw nie wymaga pozwolenia na budowę, jednak budowę należy zgłosić w starostwie. W zgłoszeniu trzeba określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia, a także dołączyć rysunek i kopię mapy z usytuowaniem basenu na działce. Standardowo potrzebne będzie również oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
      Prace budowlane możemy rozpocząć po 30 dniach od daty zgłoszenia, jeżeli urząd nie wniesie sprzeciwu.
      Pozwolenie na budowę basenu
      Jeżeli powierzchnia planowanego basenu jest większa niż 30 mkw, na budowę konieczne będzie uzyskanie pozwolenia. Wniosek o pozwolenie na budowę składa się w starostwie wraz z załączonym projektem budowlanym w czterech egzemplarzach oraz oświadczeniem o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
      Usytuowanie basenu na działce
      Przed podjęciem decyzji o budowie basenu warto wykonać badania geotechniczne, dzięki którym poznamy nośność gruntu oraz określony zostanie poziom wód gruntowych. Takie badania warto zlecić specjalistycznej firmie geologicznej.
      Jedną z pierwszych decyzji jest wybór miejsca. Basen nie może znajdować się w pobliżu drzew, ponieważ opadające liście i gałęzie szybko zanieczyszczą akwen. Ze względu na łatwy dostęp do instalacji wodnej, basen powinien być usytuowany w pobliżu domu, a zarazem z dala od sporych korzeni, które uniemożliwią nam wykonanie takiego kształtu i głębokości, jakie zaplanowaliśmy. Należy też pamiętać, aby basen był w miejscu, które przez większość dnia jest nasłonecznione.
      Prawo budowlane 2015 ? sprawdź jaki basen możesz budować zgodnie z nowelizacją prawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka