Dodaj do ulubionych

Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty

IP: 87.192.206.* 10.09.06, 18:58
Tesco idzie w ślady innej sieci supermarketów J Sainsbury, która w ostatnich
dniach wprowadziła do sprzedaży 32 produkty żywnościowe z Polski w sklepach w
Luton, Hendon, Calcot, Berkshire i w północnym Londynie. Polską ofertę
przygotowuje też należąca do Wal Marta sieć Asda, którą chce wprowadzić w
październiku.

W samym Londynie działa ok. 30 polskich sklepów delikatesowych, w których
można kupić kaszę gryczaną, suszone grzyby, pierogi i inne produkty. Jeszcze
dwa lata temu było ich niespełna 10. Wybrane polskie produkty wprowadzają też
sklepy angielskie. Polskie delikatesy działają też poza Londynem - od
Southampton, na południu, po Szkocję.

Ośrodek badawczy CEBR (Centre for Economic and Business Research) ocenia, iż
napływ Polaków do W. Brytanii po otwarciu dla nich rynku pracy w okresie dwóch
lat wygenerował dodatkowy popyt konsumpcyjny porównany z zaspokojeniem potrzeb
około półmilionowego Liverpoolu.

Suma, którą licząca ok.
600 tys. osób społeczność polska W. Brytanii ma do wydania, oceniana jest na
4 mld funtów.

biznes.onet.pl/0,1400864,wiadomosci.html
Obserwuj wątek
    • rachunek22 trzeba rzeczywiscie byc chorym zeby kupowac 10.09.06, 19:42
      w takich sklepach bedac w UK "polska" zywnosc przpeplacajac kilkakrotnie cene w
      Polsce, nie lepiej jechac do Polski na urlop i tam sie najesc, hehehe, ale
      przychlasty w stylu vierycostam by na to nie wpadly, takie madre sa, swoja
      wielka nieistniejaca inteligencja, hehehe
      • profes79 Re: trzeba rzeczywiscie byc chorym zeby kupowac 10.09.06, 20:07
        Po pierwsze - chyba ze masz czas, zeby jezdzic co miesiac do Polski. Po drugie -
        wcale nie jest tak drogo (pewnie, jak przeliczasz na PLN to placzesz, ale mnie
        osobiscie stac na to, zeby kupic np. kawe za niespelna dwa funty raz na jakis
        czas czy jakas wedline niz targac 15 kilo zakupow z Polski (to trzeba miec
        dopiero w glowie namieszane) :P Po trzecie - roznice cenowe nie sa znowu jakies
        gigantyczne i wynikaja na pewno z faktu, ze ta zywnosc trzeba najpierw
        sprowadzic, no i marze trzeba narzucic w funtach, bo z czegos trzeba sklep
        utrzymac.
    • Gość: vitek Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty IP: *.server.ntli.net 10.09.06, 20:40
      >> Suma, którą polska W. Brytanii ma do wydania, oceniana jest na 4 mld funtów.

Ci co to oceniali, nie wzięli pod uwagę że 3,95 mld funtów z tych czterech
      pojedzie do Polski via western union i moneybookers albo po prostu w
      kieszeniach :)

• profes79 Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty 10.09.06, 21:39
        Nie zgodze sie z tym. Coraz wiecej jest tu POlakow, ktorzy tu, na miejscu
        ukladaja sobie zycie calkiem od nowa. Najpierw sami, potem sciagaja rodziny. I
        zostaja. Oficjalne dane HO mowily o ile pamietam o ok 300-350 tysiacach POlakow
        zarejestrowanych w HO. To oznacza ok 300-350 tys Polakow PRACUJACYCH (nie
        rejestruja sie niepracujacy) i przewaznie sa to osoby planujace pozostanie
        (ktos kto przyjechal na wakacje czy pol roku rejestracja sobie w ogole glowy
        nie zawraca bo wychodzi z zalozenia ze i tak go nie zdaza znalezc.
        • korkix78 Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty 10.09.06, 21:45
          Pewnie, ze nie.
          Caly czas wszyscy na biezaco przeciez zyjemy tu gdzie zyjemy, i tu wydajemy
          pieniadze, nie tylko na jedzenei picie i spanie.
          Ja przynajmniej nieraz sprawiam sobie jakas przyjemnosc (za GBP).
          2 tyg temu niemalo moich i mojej dziewczyny GBP wyladowalo we Francji (wakacje).
          W czasie luty- maj - byl czasem moich dosc intensywnych inwestycji. -
          oczywiscie w GB - w Polsce wiadomo ze to sie nie oplaca (podatek dochodowy).

Obecnie przymierzam sie do kupna auta.
          Tez w UK.
          Na to tez pojdzie pare tysiecy, jesli nie parenascie (zalezy od warunkow
          kredytu).

Innymi slowy normalnie zyje.

A nie jestem przeciez jakims wyjatkiem ..
          • Gość: d Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 00:28
            korkix78 napisał:

> Pewnie, ze nie.
            > Caly czas wszyscy na biezaco przeciez zyjemy tu gdzie zyjemy, i tu wydajemy
            > pieniadze, nie tylko na jedzenei picie i spanie.
            > Ja przynajmniej nieraz sprawiam sobie jakas przyjemnosc (za GBP).
            > 2 tyg temu niemalo moich i mojej dziewczyny GBP wyladowalo we Francji (wakacje)
            > .
            > W czasie luty- maj - byl czasem moich dosc intensywnych inwestycji. -
            > oczywiscie w GB - w Polsce wiadomo ze to sie nie oplaca (podatek dochodowy).
            >
            > Obecnie przymierzam sie do kupna auta.
            > Tez w UK.
            > Na to tez pojdzie pare tysiecy, jesli nie parenascie (zalezy od warunkow
            > kredytu).
            >
            > Innymi slowy normalnie zyje.
            >
            > A nie jestem przeciez jakims wyjatkiem ..

nie pisz takich tekstow-ludziom nawet w anglii wydaje sie,ze ciebie nie stac na
            auto za bagatela ``kilkanascie tys funtow`` oni nie wiedza ,zetak mozna i ze to
            nie wyglup kupc auto za tyle kase-wkoncu dla nich pieniadze sa po to zeby na nie
            patrzec a nie wydawac,z szacunku juz nie wspomne o ludziach w polsce ktorzy nie
            wierza w nic procz obietnic rzadowych,daruj sobie -z calym szacunkiem chlopie
            dla ciebie i ironia dla tych wlasnie dziwnych ludzi ....boze ile jeszcze wody
            uplynie zanim oni zrozumieja....ale czy jest sens tlumaczyc tej masie??

``zyj i daj zyc innym`` to bylo slowo na niedziele albo poniedzialek
            amen,ave jeden h*j :)
        • rachunek22 Bzdury opowiadasz jak zawsze, koles, zmien 11.09.06, 01:20
          sobie nazwe na przyglup79, kazdy przyjezdza tu z zona (widzialem takie 2 glupie
          idiotki przed 40 z Polski w Lidlu, ktore trzymajac sos pomidorowy cos w rodzaju
          naszego Knora, zastanawialy sie czy to ketchup czy sok pomidorowy, a ja juz
          targalem ze smiechu, kto takie badziewie tu wpuszcza bez jezyka) i 3 dzieci,
          radze poklupac sie w to co masz zamiast mozgu, a jezeli chodzi o jedzenie, to
          nie wiem skad ty wytrzasnales ze mowie (a zdaje sie ze miales mnie wogole nie
          czytac) o przywozeniu polskiego zarcia, mowie o konsumcji na miejscu, w Polsce
          jak jeszcze nie dotarlo, ale jak ktos jest taki madry jak Ty to wszystko
          przeinacza. Pozdrawiam nowego pseudo-anglika. Chyba bedzie trzeba z tego kraju
          wyjechac bo coraz wiecej badziewia z Polski przyjezdza i uwaza sie madrego i
          madrzejszego, hehehe
          • Gość: d pol osla IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 01:34
            a peat siedzi i zawija w sreberka
            osiol ?? za duzo powiedziane ty nawet nie jestes pol osla-walesa wrocil i znowu
            pisze o swojej mamie ``idiotki przed 40 z Polski w Lidlu, ktore trzymajac sos
            pomidorowy ...`` tym razem z kolezanka ,takieo chwasta warto wyrwac poki mlody...

zmutowany walesa(rachunek 12) napisal;

> radze poklupac sie w to co masz zamiast mozgu...

stary jak juz cie poczal, to niestety spuscil ci do mozgu zamiast rozumu, malo
            wartosciowe bialka...

>bo coraz wiecej badziewia z Polski...

jednak masz jednego plusa-potrafisz sie przyznac ze jestes badziewiem...

a zapomnialem dodac w twoim slangu ...he hehehhee heheheh heheh :) hehe??

no to hehe ...
            • rachunek22 prawda w oczy kole!!!, matole 11.09.06, 01:40
              tylko teraz jak mi zablokuje IP, to inni z was tez nie beda miec dostepu do
              calego forum GW, hehehe, na pohybel polskim cwaniaczkom
              • rachunek22 na pohybel przychlastowi z Nottingham 11.09.06, 01:46
                j.w
                • Gość: d Re: na pohybel przychlastowi z Nottingham IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 01:55
                  czytajac twoje posty,to jak piszesz oraz jakich slow dobierasz nasuwa mi tylko
                  jeden obraz...dziecka molestowanego przez ojca tudziez brata ,brudny dom
                  -zapewne pijacki i walesa<-> rachunek)( dziecko ulicy ktore nie ma nic do
                  powiedzenia tylko swoje plytkie i proste jak jego paski dresowe
                  teksty,generalnie mam ubaw z tego co wypisujesz jednakze wspolczuje wszystkim
                  wokol ciebie i namawiam do wyrwania chwasta poki mlody i slaby..

• rachunek22 ulzyj sobie jeszcze to moze orgazmu dostaniesz, 11.09.06, 01:58
                    a ja tymczsem ide spac, nie bede sie z pajacem z Nottingham (najgorszego miasta
                    w UK) wdawal w dyskusje
                    • Gość: d Re: ulzyj sobie jeszcze to moze orgazmu dostanie IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 01:59
                      masz racje...zawsze
                      milych...
              • Gość: d Re: prawda w oczy kole!!!, matole IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 02:24
                nie czujesz, ze rymujesz
            • rachunek22 [...] 11.09.06, 01:43
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: d Re: i przynajmniej uzywam stalych "nickow" IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 01:47
                peacie-rusz sie troche i zbanuj naszego milego goscia...dziekuje
                • rachunek22 [...] 11.09.06, 01:49
                • rachunek22 [...] 11.09.06, 01:51
                  • profes79 Re: rozumiem z d jest zakamuflowanym profes79 11.09.06, 02:00
                    Czarna lista - ktory to juz po walesie i jemu podobnych... Dzieki ze uzywasz
                    stalego nicka - bedzie cie latwiej wyciac :) Pa!
                    • Gość: d Re: rozumiem z d jest zakamuflowanym profes79 IP: *.nott.cable.ntl.com 11.09.06, 02:05
                      profes-kazdy sie myli, ty ja i cala reszta,forum jest od tego zeby wymienic sie
                      doswiadczeniami ,forum jest dla ludzi a nie dla zwierzat...pozdrawiam
                      • Gość: profes79 Re: rozumiem z d jest zakamuflowanym profes79 IP: 81.144.141.* 11.09.06, 18:59
                        Ale ja to doskonale wiem :) Tylko wybacz, ale dyskutowac z kims kto uzywa
                        argumentow takich jak rachunek po prostu sie nie da :(
                    • sir_thunderfart Re: rozumiem z d jest zakamuflowanym profes79 11.09.06, 02:10
                      Rzeczywiście muszę przyznać, że ten rachunek22, to niezły psychol.
                      • Gość: ale sie usmialem wymiana pogladow 3 osob w jednym, nowa IP: *.server.ntli.net 11.09.06, 09:11
                        trojca sie stworzyla, ale gosciu masz niezlego "schizia" (schizofremie
                        przychlascie, tlumacze bo na pewno nie wiesz co to jest, taki elokwentny jestes)
                    • Gość: walesa4 skocz mi fiutku do tylka, przychlasie IP: *.server.ntli.net 11.09.06, 09:06
                      j.w
      • Gość: magda Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty IP: *.proxy.aol.com 11.09.06, 21:12
        zgadza sie vitek!
    • carnivore69 Re: Tesco w Anglii sprzedaje polskie produkty 11.09.06, 09:28
      Co na ten temat BBC:

news.bbc.co.uk/1/hi/business/5332024.stm
      Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka