02.11.14, 19:27
moje dziecko idzie w maju do komuni. przyznam ze do kościoła nie uczęszczam za często poza niedzielną mszą. nie wiem więc jakie są dodatkowe msze . obecnie jestesmy po różańcu-jakie dodatkowe msze nas czekają?czy są to pojedyńcze msze czy jakies powtarzające się jak ten różaniec?kiedy mniej więcej musimy byc przygotowani na częstsze wizyty w kościele?
Obserwuj wątek
    • lumpior Re: komunia 02.11.14, 20:47
      A po diabła Ci to potrzebne?
      • dunajec1 Re: komunia 03.11.14, 01:41
        Jej po nic, ale dla ludzi potrzebne, bo co by powiedzieli...
        • karbat Re: komunia 03.11.14, 21:13
          twoje dziecko nie jest katolikiem, ono ma tylko katolickich rodzicow,
          ktorzy intensywnie, w dlugim procesie indoktrynacji katolickiej,
          trwajacym latami robia z niego katolika .

jednym z elementow robienia z dziecka katolika jest tzw komunia, -
          zmuszanie malego dziecka do uczestniczenia w czyms czego nie rozumie.
          • pocoo Re: komunia 04.11.14, 10:51
            karbat napisał:
            > jednym z elementow robienia z dziecka katolika jest tzw komunia, -
            > zmuszanie malego dziecka do uczestniczenia w czyms czego nie rozumie.

Ale dziecko wie,że zmuszone do cyrku dorosłych,dostaje w nagrodę prezenty.I to jeszcze "jakie" prezenty.
            • bookworm Re: komunia 04.11.14, 15:45
              pocoo napisała:

> karbat napisał:
              > > jednym z elementow robienia z dziecka katolika jest tzw komunia, -
              > > zmuszanie malego dziecka do uczestniczenia w czyms czego nie rozumie.
              >
              > Ale dziecko wie,że zmuszone do cyrku dorosłych,dostaje w nagrodę prezenty.I to
              > jeszcze "jakie" prezenty.

Tak to działa.
              Uczestnicz w cyrku rodziców tak żeby mogli się pobożnie naj.bać, a w nagrodę dostaniesz rower/tablet/komputer/quada.
              Dziecku koduje się: komunia - cyrk - nagroda.
              Rodzicom koduje się: komunia - impreza - naprucie się.
              Tak się buduje fundament polski katolickiej.

Czy jakikolwiek katolik zdaje sobie sprawę, że tym cyrku chodzi o zjedzenie wafla zaczarowanego zaklęciem katolickiego szamana w ludzkie ciało (lepiej nie wiedzieć o którą część chodzi) Jezusa?
        • snajper55 Re: komunia 04.11.14, 15:28
          dunajec1 napisał:

> Jej po nic, ale dla ludzi potrzebne, bo co by powiedzieli...

Ludzie myślą tak jak ty.

S
    • marina0321 Re: komunia 03.11.14, 22:29
      dorota-on-line napisała:

> moje dziecko idzie w maju do komuni. przyznam ze do kościoła nie uczęszczam za
      > często poza niedzielną mszą. nie wiem więc jakie są dodatkowe msze . obecnie je
      > stesmy po różańcu-jakie dodatkowe msze nas czekają?czy są to pojedyńcze msze cz
      > y jakies powtarzające się jak ten różaniec?kiedy mniej więcej musimy byc przygo
      > towani na częstsze wizyty w kościele?

Dlaczego nie pytasz swoich plebanów? Oni chyba najlepiej wiedzą; czy są zajęci innymi sprawami, jak np. polityka, ministranci...itd., itp.
      • karbat Re: komunia 04.11.14, 22:36
        marina0321 napisał(a):
        > dorota-on-line napisała:

> > moje dziecko idzie w maju do komuni. (...............)

> Dlaczego nie pytasz swoich plebanów? Oni chyba najlepiej wiedzą; czy są zajęci
        > innymi sprawami, jak np. polityka, ministranci...itd., itp.

;)
        no dlaczego ??? , pomijam polityke i ministrantow .
        moze ma jakiegos niemilego plebana , nie chce uslyszec textu ;
        ty tego nie wiesz , jaka z ciebie katoliczka itd itp .
        -> da sie yako tako zyc , omijaj policjanta , lekarza i plebna .

• slonecznik1981 Re: komunia 04.11.14, 08:15
      Dość dziwne, że takie pytanie zadajesz tak późno. Zwykle już na początku roku szkolnego rodzice dzieci "komunijnych" mają zebranie z uczącym je katechetą, gdzie podawane są wszelkie informacje. U mnie nie było żadnych dodatkowych mszy, tylko cztery niedzielne msze w czasie roku szkolnego w intencji dzieci przystępujących do I Komunii. Poza tym kilka zebrań organizacyjnych rodziców. Oczywiście w różnych szkołach i parafiach ten schemat może być innych. Najlepiej skontaktuj się z innymi rodzicami albo katechetą i tam zasięgnij informacji :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka