oszol-lom-z-rm 29.05.24, 06:34 wpolityce.pl/swiat/693410-chorwaci-chca-zapisania-chrzescijanstwa-w-traktatach-ue - my też !europa będzie albo chrześcijańska albo wcale jej nie będzie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feelek Re: Chorwaci walczą o chrześcijańską Europę 29.05.24, 13:36 ...trzeba wpisać: ...Chorwat, zakonnik, franciszkanin, zbrodniarz wojenny... znajduje: ....Petar Brzica... 1943 ....w ciągu 1 nocy zamordował osobiście1600 więźniów obozu koncentracyjnego przy użyciu noża rolniczego.... .... ...będzie po prostu Europa - ani Oszołoma, ani nikogo, ale wszystkich... ....nikt nikogo nie będzie tam mordował. Odpowiedz Link Zgłoś
feelek Re: Chorwaci walczą o chrześcijańską Europę 29.05.24, 19:37 Czy tak jak zakonnik/ franciszkanin Petar Brzica będą Chorwaci walczyć o chrześcijańską Europę? Myślę, że nie - poznałem ich osobiście kilkudziesięciu. Wielu, prawda, wygłasza podobne kretynizmy jak autor tego wątku. Zdecydowana większość to rozsądni ludzie warci sympatii i zwykłego szacunku. Ich chrześcijaństwo/ ateizm nie jest jakimkolwiek kryterium. Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chorwaci walczą o chrześcijańską Europę 30.05.24, 07:54 Hołubiony przez Piusa XII Ante Pavelić też walczył o chrześcijańską w wydaniu katolickim Europę z tragicznymi skutkami przymuszania innych do tej religii. Zdziczny fanatyzm religijny był i jest jest tragedią ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Chorwaci walczą o chrześcijańską Europę 30.05.24, 15:03 A jeszcze bardziej dzika jest dzicz bolszewicka Odpowiedz Link Zgłoś
privus Re: Chorwaci walczą o chrześcijańską Europę 30.05.24, 19:10 Wcale nie jestem przekonany o tym, że zestawienie Pavelicia ze Stalinem może to potwierdzać. Ruanda wydaje się wskazywać na niepodważalność pierwszeństwa katolicyzmu w takiej rywalizacji. Nie bez kozery MTK skazał urzędującego papieża na 25 lat bezwzględnego więzienia za zbrodnie Kościoła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś