jans31 kpina 26.03.11, 16:29 20 lat reform, profesor Balcerowicz, 4 lata rządów PO -najbardziej oświeconej parti na tej ziemi, Unia Europejska i co karwa z tego? ALLEGRO RZĄDZI Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Nie przespijmy tego szaleństwa 26.03.11, 16:50 Czas sie dopominac o wyższe limity produkcji ! To draństwo że Polska musi kupowac cukier i nie ma gdzie go kupić . Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: Nie przespijmy tego szaleństwa 26.03.11, 20:30 radon13 napisał: > Czas sie dopominac o wyższe limity produkcji ! To draństwo że Polska musi kupow > ac cukier i nie ma gdzie go kupić . A nie prościej dopominać się o zwyczajną wolność gospodarczą? Żeby nie było kwot, limitów, dopłat itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: Nie przespijmy tego szaleństwa IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.11, 20:49 Dokładnie. W Lublinie zlikwidowano jedną z najnowocześniejszych cukrowni a lubelskie kiedyś było zagłębiem cukrowym i chłopu płaci się za utrzymywanie ugorów zamiast za produkcję buraka. Myślę,że chodzi o to,żeby doprowadzić do większej sprzedaży cukru z trzciny cukrowej z byłych kolonii niektórych państw europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajwaj take sa skutki żąduf PO/PSL IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.11, 21:26 ,jakby to napisał prezio nie wszystkich POlaków, dążący do zaorania wszyskich gałęzi produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: take sa skutki żąduf PO/PSL 26.03.11, 22:11 Nie tylko tego rządu, likwidacja cukrowni i zresztą nie tylko cukrowni już wcześniej miała miejsce. Pierwszym rządem który zaczął coś o kontrolowaniu strategicznych gałęzi przebąkiwać był rząd PiSu i choć kompromitowali się również solidnie to to akurat trzeba im oddać. Pewnie jeszcze kilka lat takich imprez, jeszcze rządy PO z SLD a później będziemy szukać swego Orbana. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Nie przespijmy tego szaleństwa 26.03.11, 22:05 Wolnosć gospodarcza, wolny rynek, zdrowa konkurencja to generalnie fajna sprawa ale obecnie rozbijają się głównie o dwie rzeczy - monopolizację całych branż, to mamy choćby w cukrownictwie oraz zalew towarami z rynków gdzie są sporo niższe koszta produkcji - np Chiny. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaczasu Wolny rynek... 27.03.11, 09:08 Chciałem spytać,czy Ty również uważasz ,że mamy wolny rynek? 1. Limit produkcji cukru kontroluje urzędnik i ustawa z UE. 2. Działalność gospodarczą kontroluje urzędnik. 3. Sprzedaż kontroluje urzędnik. (musisz odprowadzać podatek DOCHODOWY, czyli karanie za to,że masz zyski.) 4. Paliwo do uprawy możesz kupić jedynie w specjalnych punktach (stacje benzynowe , które są monopolem państwowym - nawet jakbyś chciał sprowadzić tankowiec z paliwem ze Zjednoczonych Emiratów to wszystko pod kontrolą i za przyzwoleniem państwa) 5. Ilość koncesji i pozwoleń jakie musisz otrzymać od państwa chcąc założyć cukrownie i produkować cukier... TO NAZYWASZ WOLNYM RYNKIEM ??? Wolny rynek to jest w takich państwach jak Liechtenstein, Hongkong, Nowa Zelandia, sporo go w Texasie, Arizonie, Szwajcarii. NAjbardziej wolnorynkowym krajem świata były USA na przełomie XIX i XX wieku ale z Republiki stały się Demokracją i zobacz jak skończyły... Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Na cholere ludziom tyle cukru ? Ja zużywam 2 toreb 26.03.11, 17:23 torebki rocznie ! Nawiasem mowiąc, w moim sklepie kosztuje 4,50, ale mam jeszcze zapas 3/4 torebki i poczekam 2-3 miesiace, az minie ta histeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca idiotów Na co ludziom tyle benzyny ? Ja jej nie używam. IP: *.ust.tke.pl 26.03.11, 18:04 A co kogoś obchodzi na co komu tyle cukru?Komunizm wiecznie żywy, czyli wprowadźmy kartki.Każdy powinien móc robić co chce ze swoimi pieniędzmi.Nawet karmić cukrem ryby w Wiśle, jak ma na to ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub-11111 Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 26.03.11, 18:58 Nie jestem studentem a już 40 ton sprzedałem.Część w torebkach dla majsterkowiczów,ale większość w butelkach. Jednak obywatele wolą gotowe produkty. Kasa w porzo i nikt mnie nie ściga. Tylko od kolejki nie można się ogonić. Nawet do grzechu człowieka bogobojnego przymuszają i trudno dzień święty święcić. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Naród zidiociał. 26.03.11, 20:01 Spekulanci postanowili pobawić się kontraktami,ograniczony lud żyjący jeszcze wspomnieniami ze stanu wojennego wywindował ceny do chorych poziomów a sprytni i inteligentni ludzie zarabiają na kretynach. Jedynie wstyd jest przed innymi państwami,że coś takiego widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jogar Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 26.03.11, 21:43 Polska to jednak dziki kraj. Sami sobie przez głupote jestesmy winni tym cenom. Przez waszą głupote kretyni będziemy mieli cukier po 6zł. A mądrzy i zdyscyplinowani Niemcy- po 2,6zł. Zastanówcie sie co robicie bo za chwile tak bedzie z każdym nastepnym towarem. Odpowiedz Link Zgłoś
12.12a1 Re: Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukr 26.03.11, 22:03 jogar napisała: > Polska to jednak dziki kraj. Sami sobie przez głupote jestesmy winni tym cenom. > Przez waszą > głupote kretyni będziemy mieli cukier po 6zł. A mądrzy i zdyscyplinowani Niemcy > - po 2,6zł. > Zastanówcie sie co robicie bo za chwile tak bedzie z każdym nastepnym towarem. Ale to nie jest winą ludu,który dopiero uczy się demokracji i wolnego rynku. Tu winę ponoszą rządzący bo nie reagowali należycie,myślę że mieli w tym interes bo zwiększony VAT od sprzedaży jest cenny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukr 26.03.11, 22:17 Nie tylko Vat, śmiem twierdzić ze znacznie więcej. Ciekawe ilu jeszcze pamięta numer kiedy rząd na kilka dni zniósł opłaty od importowanego alkoholu, niby dla ludzi przed świętami a kolejki tirów z wódą czekały na to rozporządzenie przed granicami. Raz ktoś by robić tego typu numery (rozchwianie cen w skali sporego kraju) musi mieć do tego narzędzia (mieć np dominującą pozycję an danym rynku) oraz czuć się bezkarnie w tym co robi. I tu i tu musi być udział na szczeblu centralnym, że za friko to robią to jakoś nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukr IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 10:36 Na początku lat 90-tych za rządów Kongresu Lewych Dochodów i Balcerowicza całymi wagonami kolejowymi sprowadzano alkohol do Polski doprowadzając tym samym rodzime gorzelnie do długów i upadłości tłumacząc gawiedzi,że wszystko co państwowe jest złe i niewydolne,aby później kumple przejmowali te zakłady za przysłowiową złotówkę. Pamiętam jak w owym czasie o wakacyjnym poranku słuchałem radia,które to informowało o pewnej pani biznesmen ze Szczecina która transportem kolejowym w godzinie 0,00 wwiozła do Polski alkohol.Czy ona nie wiedziała wcześniej o tym,że Balcerowicz wraz z kumplami przygotują takie prawo,które będzie obowiązywało w tym konkretnym dniu i godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 26.03.11, 22:24 Dobrze zrobił - dzięki temu cukier jeszcze można kupić po 4,59 zł przy zakupie jednego kilograma zamiast kupować jak pan Jarosław Kaczyński - po 6,50 ;) Heh, ciekawe ile lat te panikarskie zapasy "tapczanowe" będą leżały zanim zostaną skonsumowane. I ciekawe jak spadnie cena cukru po zapaści popytu na cukier. ( bo zapasy trzeba zużytkować) Odpowiedz Link Zgłoś
phugoid gatunek ludzki to debile 26.03.11, 22:35 a polacy sie w ten debilizm idealnie wpisuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwie lewe Re: Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukr IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.11, 23:50 I właśnie takiego cwaniactwa zazdroszczą nam Litwini, Słowacy, Czesi... Zazdroscic tupetu i chamstwa? Ale to tylko ty napisales, mocny w gebie i nic poza tem. Rolujcie sie sami i modlcie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 27.03.11, 03:21 Dodaje, że słodka panika nie mija. - Ostatnio dzwonili ludzie, którzy byli gotowi kupić 250 kg tygodniowo. Inni chcieli wysłać tira. To głównie polskie hurtownie Ciekawe co to za ludzie pracują w tych marketach/hurtowniach że kupują tak drogo? Przecież sieci zaopatrują się hurtowo/tanio... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 27.03.11, 04:13 Ktoś mocno bada zawartość cukru w cukrze, że tak ceny w górę idą. Odpowiedz Link Zgłoś
tajlerdarden Do czego ten cukier? 27.03.11, 09:22 Ludzie do czego wy tyle tego cukru używacie? Ja nie wiem czy 1kg na rok zużywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxi Teoria memów IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.11, 09:34 Kto nie kupi cukru,ten przegra życie:) Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.sieciownik Pamiętaj lemingu młody! 27.03.11, 09:53 Na jesieni, przy wyborach, schowaj dowód SOBIE, NIE BABCI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lew Re: Pamiętaj lemingu młody! IP: 193.138.241.* 27.03.11, 16:57 Tak i niech babcia głosuje na rząd Macierewicza lub Fotygi to będziesz jadł cukier po 3 zł ale zupę gotował na ognisku bo ruscy zakręcą gaz i ropę...Jełopie. A złotówka będzie tak mała że ją przez lupę nie znajdziesz.Za to krzyż będzie dupny. Odpowiedz Link Zgłoś
luki.wawa Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 27.03.11, 10:01 Przeciętny mieszkaniec Polski spożywa za dużo cukru. Cuker występuje praktycznie w każdym produkcie spożywczym. Co do ceny cukru mnie osobiści to obojętne, ale to co obserwuje jest typową paniką kumulacji, w ciągu kilku tygodni eksport zaleje rynek i zmniejszy ceny. Dlatego robienie dużych zapasów czy to przez klientów czy przez dystrybutorów. Oczywiście cześć osoļ zrobi na tym pieniądze albo miała duże zapasy, albo była elastyczna i puściła tiry do Niemiec czy Czech i zarobiła na tym. Ale jak to się mówi: dobre pieniądze robi się na okazjach, a na reszcie przeciętne. Dlatego dajcie spokój z tym cukrem, bo ci wszyscy biedacy robią zapasy za ostatnie pieniądze, bo myślą że wielki kryzys i katastrofa w Japonii powoduje wzrost cen. Problemem jest bardziej cena ropy/benzyny tu jest bardziej większe zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukru 27.03.11, 10:41 Wzruszam sie ta sytuacja.Czuje sie jakby ubylo mi kilkadziesiat lat.Powrot do lat mojej mlodosci w PRLu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwent Re: Student sprzedał już 20 ton niemieckiego cukr IP: *.aster.pl 30.03.11, 18:59 Ale cwany . A własciwie to jego sprawa-umie się urzadzić , to co komu do tego. Odpowiedz Link Zgłoś