Dodaj do ulubionych

nauczyciel bez pracy

IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 12:47
jestem nauczycielka polskiego.Dwa lata temy skończyłam studia i udało mi się
pracować przez 7 miesiecy w zastępstwie za nauczyciela na zwolnieniu. Wiem,
że zatrudniani są emerytowani nauczyciele. Czy jest to uczciwe postepowanie
dyrektorów szkół? SP 18 zatrudniło w ubiegłym roku szkolnym emerytowaną
dyrektorkę wygasłej SP1 i wiem,że ta Panibedzie nadal pracowała. Czy to jest
w porządku? Co z nami? Sama wychowuję córkę i pytam: jak długo mam czekać aż
ludzie, którzy mają środki na życie ( a ta Paniprzeszła na emeryture i
dostała jak sądzę sporą rekompensatę za utraconą prace w związku z
likwidacja jej stanowiska) zwolnia nam miejsca pracy. Jeżeli nadal będzie
taka polityka kadrowa w oświacie to nigdy nie zmiejszy się liczba
bezrobotnych absolwentów
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 13:31
      To trzeba się było zastanowić nad wyborem kierunku studiów, przecież od dawna
      jest taka sytuacja w oświacie. Piszesz o uczciwości a sądząc po Twoim poście
      sama do tych uczciwych nie należysz, jak sama pójdziesz na emeryturę to
      będziesz miała pretensję i żal do całego świata, że tyle lat przepracowałaś w
      szkole i jesteś dobrym pedagogiem a tu już nie ma dla Ciebie miejsca.
      • Gość: Maciey Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.05.04, 13:52
        Marta jestes bezczelna - conajmniej. Prawda niestety jest taka, ze szkoly
        zatrudniaja i trzymaja emerytow! Tez jestem mlodym nauczycielem i udalo mi sie
        dostac prace ale widze co sie dzieje! Mlodzi koncza studia i nie maja pracy!
        Zeby w sciane i siedza na tylkach. A co robia emeryci. Maja stale zrodelko
        kasy, godziny w szkole (ucza bo ucza... bo nie zalezy od tego ich zycie)...

Zacieram rece, ze od przyszlego roku to ma sie podobno zmienic. Czas dac
        miejsce mlodszym aby pracowali i spelniali sie.

I nie oskarzaj mnie o nieuczciwosc, bo to jest debilny argument.
        • piotr2004 Re: nauczyciel bez pracy 28.05.04, 14:04
          A nadgodziny ???
        • Gość: marta Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 15:00
          Maciey też jestem nauczycielką o niedużym stażu i wiem jakie są emerytury. Cóż
          takiego bezczelnego jest w moim stwierdzeniu ? Przecież nie od dzisiaj wiadomo,
          że kierunki takie jak np. polonistyka są już zawodami bez przyszłości,
          podejmując studia trzeba znać realia na rynku pracy.
          Trzeba być bez wyobraźni, żeby w dzisiejszych czasach w dobie szalonego postępu
          i rozwoju myśleć w ten sposób, że jak skończy się studia to koniec kropka do
          emerytury będę siedział w jednym zawodzie i muszę otrzymać pracę, to jest
          wolny rynek i nikogo to nie obchodzi czy Ty masz pracę czy nie sam się musisz o
          to zatroszczyć a nie jak Ty to ładnie ująłeś „ Zęby w sciane i siedza na
          tylkach” trzeba ruszyć tym "tyłkiem", a nie przyjmować pozycji roszczeniowej,
          bo mi się należy bo jestem młody i skończyłem studia, troszeczkę się Tobie
          czasy pomieszały to nie jest socjalizm tylko kapitalizm.
          Co do uczciwości, to wątpliwym jest aby osoba uczciwa, pisała post w formie
          donosu nie podpisując się pod tym z imienia i nazwiska.
          A swoją drogą współczuję Twoim uczniom bo jak słyszę od nauczyciela słówko
          debilizm to już sobie wyobrażam jak on się zwraca do swoich uczniów, trochę
          więcej kultury Maciey, ten zawód do czegoś zobowiązuje.
          • Gość: Maciey Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.04, 11:50
            Studiuje sie w jakims celu. Mnie krew zalewa, kiedy koledzy koncza prace i nie
            moga jej otrzymac bo miejsce jest zajete przez ludzi ktorzy juz pracowac nie
            winni. To jest dla mnie chore i smieszy mnie twoja postawa ze maja pracowac
            gdzies indziej. GDZIE!? sie pytam! Latwo jest prawic moraly i mowic ze ludzie
            maja zrobic to i tamto. Ale skoro jestes taki madry to sam rzuc prace i szukaj
            jej na nowo! Moze otworzysz i przestaniesz zyc w utopii bo w Zielonce pracy nie
            ma.

Latwo jest krytykowac i moralizowac kiedy sie ma samemu prace. Mi jest zal tych
            ludzi ktorzy nie maja roboty, co w tym zlego, kolego?

Co do debilizmu. Musisz miec staszne zycie w szkole skoro raza cie te slowa.

"Piszesz o uczciwości a sądząc po Twoim poście
            sama do tych uczciwych nie należysz" - To dla mnie bylo conajmniej
            nieprzyzwoite stwierdzenie, na ktore nie dales argumentacji, wiec nazwalem je
            debilnym... i zdania nie zmieniam.

Wspolczuje twoim uczniom, jesli oceniasz ludzi i ich uczciwosc po paru
            zdaniach. ;-)

Zycze wiecej wspolczucia ludzkiego. Dzien temu sprzyja - piekna pogoda.
            • Gość: Maciey Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 29.05.04, 11:53
              Co do uczniow... za duzo sobie wyobrazasz, co przejawia sie w twoim
              idealistycznym i idyllicznym nastawieniu.

Do uczniow odnosze sie z szacunkiem, bo nan zasluguja - tak jak ty, bo czy
              nazwalem cie debilem? Hmm... mniej wyobrazni a wiecej starannego i twardego
              stapania po ziemi, a nie szukania i wywolywania niedomowien.
    • Gość: CARO Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.05.04, 16:29
      Rozpocznij dzialalnosc gospodarcza(jakakolwiek)w tym pieknym miescie-pomeczymy
      sie razem.......
    • Gość: Porada Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.05.04, 19:28
      Radzę bezrobotnej aby udała się na dyżur do radnej nauczycielki np.Sadalskiej i
      zapytała jak to się dzieje, że ona radna w ub. roku zarobiła w CKU 56 tys.zł
      do tego dieta 21,5 tys. A ponado jakieś drobne zlecenie. Największa ciekawostka
      to prowadzenie działalności gospodarczej na terenie szkoły, czyli działalności
      konkurencyjnej dla tejże szkoły i wykazanie straty.
      Radna jest tak zaradna, że ma w szufladzie decyzję o przyznaniu emerytury,
      oczywiście wg starych bardziej korzystnych zasad.
      W publicznych wypowiedziach nie zapomina wspomnieć o ciężkiej pracy wykonywanej
      na rzecz mieszkańców Zielonej Góry.
      Odejście radnej na emeryturę pozwoliłoby na zatrudnienie conajmniej 5
      bezrobotnch stażystów.

• Gość: gość gościa Re: nauczyciel bez pracy IP: *.ztpnet.pl 31.05.04, 18:50
      A co na to "Prawa i Sprawiedliwa Zielona Góra" ?????
    • Gość: kaktus Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.06.04, 11:19
      Teraz rozumiem dlaczego "bezradne" wobec problemu bezrobocia i "zaradne" we
      własnym interesie "radne" nauczycielki SLD bronią się przed oświeceniem
      ciemności w oświacie (premia motywacyjna, komisja oświatowa, likwidacja
      szkół i inne nieczystości skrzętnie ukrywane, jak.....)
    • Gość: maryjan Re: nauczyciel bez pracy IP: *.zgora.dialog.net.pl 06.06.04, 10:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka