Dodaj do ulubionych

Browar zamkowy

03.07.05, 17:50
Wiem gdzie już był położony browar zamkowy i jak wygladała kiedyś śledziarnia.
Oto link do widokówki, proszę się popatrzeć na dziwny komin.
img260.imageshack.us/img260/2674/za2148uy.jpg
img284.imageshack.us/my.php?image=3989255rb.jpg
Na tym zdjęciu też widać ten komin zakończony jakby kapeluszem.
Croolick zaraz napiszę że nie ma mostku na dzisiejszej Poznańskiej.
Przypatrz się że widać skrzyżownia dróg. Jedna to Promnitza, druga to
dzisiejsza Pozanańska.
Budynek browaru był po prostu dłuższy i sięgał do Promnitz strasse.
Może ktos ma zdjęcie lotnicze tego miejsca aby zobaczyć jak browar był duży bo
zapewne sięgał do piwnicy którą można zauważyć koło śledziarni.
Dalej jeszcze na zachód są schody i murek. Czy to nie mogą być pozostałości po
dawnym ogródku piwnym gdzie niemcy spożywali piwo.
Pozdrowienia.
Czy ktoś wedrował po podziemiach śledziarni i ma fotki.
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Browar zamkowy 03.07.05, 22:29
      Hehhe, ten "komin zakonczony jakby kapeluszem" to raczej wieza ratuszowa! :-)
      Przejedz sie na teren dawnej gorzelni przy Poznanskiej a bez trudu odnajdziesz
      zabudowania Schlossbrauerei. Czy "sledziarnia" byla browarem? Raczej nie. To byl
      magazyn, gdzie niepasteryzowane piwo lezakowalo.
      Nie bylo ogrodka piwnego przy Wzgorzu Winnym a jedynie ogrodek winiarni
      prowadzonej przez Zwiazek Upiekszania Miasta - wejscie bylo od strony ul.
      Skarbowej, brama zreszta do dzis stoi.

pozdrav
      • boberzary Re: Browar zamkowy 03.07.05, 22:50
        > Hehhe, ten "komin zakonczony jakby kapeluszem" to raczej wieza ratuszowa! :-)
        Przypatrz się temu zdjęciu i zobacz ze to nie wieza rarusz a komin tego browaru
        co na pierwszym zdjęciu. Jak nie wierzysz to przejedz się tam i spróbuj
        wypatrzeć twoją wieże ratusza jak ratusz zasłonity jest zamkiem.
        Co do tego PGr to nie byłem pewny ale to że tam kiedyś był folwark zamkowy to
        jestem pewien na sto procent.
        • croolick Re: Browar zamkowy 03.07.05, 23:08
          boberzary napisał:

> Przypatrz się temu zdjęciu i zobacz ze to nie wieza rarusz a komin tego
          > browaru co na pierwszym zdjęciu. Jak nie wierzysz to przejedz się tam i
          > spróbuj wypatrzeć twoją wieże ratusza jak ratusz zasłonity jest zamkiem.

A jak mam wypatrzec cos, czego juz nie ma? ;-)
          • boberzary Re: Browar zamkowy 03.07.05, 23:31
            Idź z mapą i spróbuj wypatrzeć ratusz. Pamietasz co mówił Brzeźiński. Patrząc
            się z wejścia ratusza w lini prostej na północ widać wieże zamku. Przypatrz sie
            temu zdjęciu i zastanów się gdzie lezy ratusz a gdzie zamek. Chodzi mi o
            pierwsze zdjecie.
            • croolick Re: Browar zamkowy 03.07.05, 23:56
              No i wniosek jest taki, ze wieza ratusza musiala byc widoczna ze wzgorza
              winnego. Przeczytaj uwazenie co sam napisales...
      • gustaw24 Re: Browar zamkowy 04.07.05, 08:07
        croolick napisał:

> Hehhe, ten "komin zakonczony jakby kapeluszem" to raczej wieza ratuszowa! :-)

Jesli mowimy o drugiej pocztowce podeslanej przez Bobra, to wieza widoczna w
        glebi, wg mnie, nie moze byc ratuszowa. Z tego ujecia wieza ratusza powinna byc
        gdzies za zamkiem. Poza tym wieza ratuszowa miala ksztalt podobny do helmow
        kosciolow garnizonowego i fary, a ta na pocztowce jest zupelnie inna. Predzej
        jest to wieza wartownicza. Jeszcze jedna sprawa - stare pocztowki nie sa
        przeciez dokladnymi zdjeciami, byly kolorowane itd. Wieza ta wyglada mi na
        domalowana (co nie oznacza, ze jej tam fizycznie nie bylo).

pozdrawiam

ps. nie pozabijajcie sie na wspolnej wizji lokalnej ;)
        • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 10:53
          W końcu ktoś ma jakieś pojęcie w topografii miasta. Wielkie dzięki.
          Gustaw 24 przypatrz się zbliżeniu tego komina!
          img15.imageshack.us/my.php?image=komin9vb.jpg
          I jeszcze raz browar:
          img15.imageshack.us/my.php?image=za2142bn.jpg
          Nie ma podobieństwa?, przecież to widać gołym okiem że to komin na obu obrazkach.
          Wiem że w to nie wierzycie ale browar był dłuższy niż dzisiejsza śledziarnia i
          sięgał do drugiego pasa. Tego nie jestem pewien na sto procent ale to że
          Promnitzstrasse biegła dziisiejszym chodnikiem to jestem pewien. Na widokówce
          właśnie widać tą ulicę.
          Nie wiem dlaczego Croolick od razu odrzuca mój pomysł.
          Z placem najpierw rysował budynki na żółto za blisko fontanny. Z czasem dopiero
          równo z krawęznikiem, na czerwono (niech ktoś to zobaczy) paranoja!!!!!
          • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 17:54
            boberzary napisał:

> Gustaw 24 przypatrz się zbliżeniu tego komina!
            > img15.imageshack.us/my.php?image=komin9vb.jpg

No i to jest paranoja, slepy jestes, czy tak trudno zauwazyc, ze iglica nie
            pokrywa sie z kominem? Moze Gustaw ma racje i nie jest to wieza ratuszowa
            (chociaz nie wiem skad u Was ta pewnosc, skoro jej nikt z nas na oczy nie
            widzial) ale na pewno ta pocztowka jest retuszowana i na pewno nie jest to ten
            sam daszek co na kominie browaru.

> I jeszcze raz browar:
            > img15.imageshack.us/my.php?image=za2142bn.jpg
            > Nie ma podobieństwa?, przecież to widać gołym okiem że to komin na obu
            > obrazkach.

sugestia i jeszcze raz sugestia. Jak chcesz cos tak bardzo zobaczyc to w koncu
            to zobaczysz...

> Na widokówce właśnie widać tą ulicę.

a po czym to poznajesz???

> Nie wiem dlaczego Croolick od razu odrzuca mój pomysł.

Bo nie wydaje mi sie on prawdopodobny. Starasz sie za wszelka cene dopasowac
            pewne fakty do z gory zalozonej tezy, ze Browar Zamkowy byl w bezposrednim
            sasiedztwie zamku.

> Z placem najpierw rysował budynki na żółto za blisko fontanny. Z czasem
            > dopiero równo z krawęznikiem, na czerwono (niech ktoś to zobaczy)
            > paranoja!!!!!

Tu juz mnie wkurzasz, jawnie mowiac nieprawde, jak mozna Ciebie traktowac
            powaznie? Nie jestem wlascielem prawdy objawionej. Zaprotestowalem przeciwko
            Twojej bzdurnej tezie, ze te kamienice staly w miejscu dzisiejszego drogowskazu.
            Udowodnilem, ze staly o wiele blizej fontanny niz Ci sie wydaje, pokazalem gdzie
            biegla uliczka ograniczajaca skrajny budynek oraz inne kraweznki wskazujace na
            ksztalt placu wokol fontanny. To, ze przesuneelem troche granice rekonstrukcji?
            Na tym polega metoda naukowa, ze pewne wyobrazenia trzeba zweryfikowac w
            praktyce - poszedlem na miejsce i okazalo sie, ze poludniowa sciana kamieniczek
            powinna biec jakies 3 metry bardziej na polnoc i tyle. Tobie nawet nie chcialo
            sie pojsc na to miejsce nie mowiac juz, ze nie chcesz sie przejsc na teren
            folwarku i poszukac Zamkowego Browaru. I kiedy brak Ci argumentow to zaczynasz
            uzywac epitetow i kto tu jest paranoikiem? zamiast spokojenie podyskutowac ty od
            razu szykujesz sie na wojne na smierc i zycie :-(
    • boberzary Re: Browar zamkowy 03.07.05, 22:52
      Po za tym budynek z pierwszego zdjęcia położony był na terenie dzisiejszej
      śledziarni.
      • croolick Re: Browar zamkowy 03.07.05, 23:10
        A skad masz taka pewnosc?
        • boberzary Re: Browar zamkowy 03.07.05, 23:28
          Człowieku porównałem te dwa zdjęcia i wyszło że na dwóch jest ten sam komin. Z
          tego miejsca nie mozna zobaczyć wieży ratusz, uwierz mi nawet nie widać wieży
          koscioła, wszystko zasłania zamek i pałac. Zdjecie browaru jest też w ratuszu na
          mini wystawię. Porównałem i wyszło że na terenie śledziarni istniał niegdyś
          browar. Tam przecież są ogromne piwnicę. Przejedziemy się to pokaze wszystko jak
          było. Uwierz mi w końcu człowieku.
          • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 00:10
            boberzary napisał:

> Człowieku porównałem te dwa zdjęcia i wyszło że na dwóch jest ten sam komin.

Widzsz, czlowieku, ty zakladasz, ze to musi byc komin a przeciez one roznia sie!
            I rownie dobrze to moglabyc wieza ratuszowa - popatrz na pocztowki jak ona
            wygladala, wtedy nie bedziesz taki pewny. Zreszta na pocztowce z widokiem
            browaru zamkowego widoczny jest drugi komin, inny niz ten na sledziarni i w
            innej odleglosci od tego "z daszkiem"

> Z tego miejsca nie mozna zobaczyć wieży ratusz,

A skad od cholery to wiesz??? Przeciez jej nie ma! Zreszta dzis drzewa sa o
            wiele wyzsze!

> uwierz mi nawet nie widać wieży koscioła, wszystko zasłania zamek i pałac.

...i drzewa. Zreszta, kosciol jest o wiele bardziej na wschod, nie dziwie sie,
            ze nie mozna go zobaczyc patrzac ze wzgorza na poludnie, czy nawet poludniowy
            wschod.

> Zdjecie browaru jest też w ratuszu na
            > mini wystawię. Porównałem i wyszło że na terenie śledziarni istniał niegdyś
            > browar.

Bo ulegles, czlowieku sugestii. Tak powiedzial Ci Brzezinski i przyjeles to za
            prawde i koniecznie chcesz to wyobrazenie za wszelka cene dopasowac do tych
            dwoch pocztowek, jedynej rzeczy, ktora masz. A przeciez nie mogl stac na srodku
            al. JP II browar ze wzgledu na to, ze w tym miejscu, czlowieku znajdowala sie
            scena koncertowa, zburzona podczas bombardowania 11 kwietnia 1944 !!!

> Tam przecież są ogromne piwnicę.

no pewnie ale co z tego?

> Przejedziemy się to pokaze wszystko jak było.

Nie ma sprawy - w czwartek robimy wizje lokalna w sprawie browaru i kamienic na
            skwerze przed palacem.

> Uwierz mi w końcu człowieku.

Czlowieku, FAKTY, FAKTY a nie wiara w cos co sie komus wydaje!!!

pozdrav
            • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 01:42
              A przeciez nie mogl stac na srodku
              al. JP II browar ze wzgledu na to, ze w tym miejscu, czlowieku znajdowala sie
              scena koncertowa, zburzona podczas bombardowania 11 kwietnia 1944 !!!

Chodzi o tą scenę wybudowaną przez związek upiekszania miasta?!
              Jak tak to poległeś.
              DO CZWARTKU!!!!
              • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 14:23
                boberzary napisał:

> Chodzi o tą scenę wybudowaną przez związek upiekszania miasta?!
                > Jak tak to poległeś.

Chlopie, przeciez wiem, ze stala bardziej na wschod ale z tego co Ty gadasz
                wynika, ze browar musial stac wzdluz al. JP II a to niemozliwe, by scena
                koncertowa znajdowala sie w poblizu browaru!!! Wiesz jaki zapach rozchodzi sie
                po browarze, wiem, ze nie wiesz, to Ci powiem: fermentujacy jeczmien czy
                pszenica daje nieszczegolny zapach muta, z ktorego ciesza sie tylko swinie, bo
                to mozna wykorzystac jako pasze. Bowar stal przy Poznanskiej na terenie folwarku!

> DO CZWARTKU!!!!

Ano, przygotuj sie na kolejna porazke :-)
            • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 01:44

A skad od cholery to wiesz???

Bo byłem i mam jakąś orientację w terenie.
            • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 10:59
              ...i drzewa. Zreszta, kosciol jest o wiele bardziej na wschod, nie dziwie sie,
              > ze nie mozna go zobaczyc patrzac ze wzgorza na poludnie, czy nawet poludniowy
              > wschod.
              To jak ty wypatrzyłeś że to wieża ratusz!!!!!! NIE ROZUMIEM kierunki tobie się
              mylą!!!!!!!!
              Po za tym browar na zdjęciu mógł być właśnie przechowalnią.
              Ale zastanówmy się gdzie pędzili bimber!
              Jeden wniosek to właśnie browar zamkowy. Położenie przy winnej górze.
              Ale oczywiście to bajki.
              Pozrdowienia.
              • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 11:59
                Oto dowód numer dwa:
                Proszę się popatrzeć na okna na dachu i porównać je z widokówką. Na tym zdjęciu
                jest komin ale nie ma tego "kapelusza"
                img296.imageshack.us/my.php?image=dowd27nq.jpg
                img296.imageshack.us/my.php?image=za2147cc.jpg
                Co nie ma podobieństwa?
                Pozdrowienia
                • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 14:28
                  boberzary napisał:

> Oto dowód numer dwa:
                  > Proszę się popatrzeć na okna na dachu i porównać je z widokówką. Na tym
                  > zdjęciu jest komin ale nie ma tego "kapelusza"
                  > img296.imageshack.us/my.php?image=dowd27nq.jpg
                  > img296.imageshack.us/my.php?image=za2147cc.jpg
                  > Co nie ma podobieństwa?

Jest a jakze, to ten sam budynek ale to dowod, ze browar znajdowal sie na
                  terenie folwarku, budynek na pierwszym planie wciaz stoi przy Poznanskiej (w
                  glab od ulicy). Na lewo widac tez "sledziarnie" (za wysokim kominem). I to jest
                  ostateczny dowod, ze browar znajdowal sie na terenie folwarku :-) A ten dlugi
                  budynek stal rownolegle do ul. Poznanskiej. Dzieki :-) You loose again! :-)
                  • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 15:49
                    W czwartek pokarze dowód numer3 który Ciebie znechęci do dalszych głupot.
                    Nie dziwi ciebie bliskość browaru do zamku.
                    • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:10
                      boberzary napisał:

> W czwartek pokarze dowód numer3 który Ciebie znechęci do dalszych głupot.

Glupoty to Ty jak na razie starasz sie ludziom bezskutecznie udowodnic. No
                      czekam z niecierpliwoscia na "czarna teczke" nr 3, byle bym nie padl ze smiechu :-P

> Nie dziwi ciebie bliskość browaru do zamku.

Nie, dziwi mnie, bo mam pojecie o fotografii, ktorego Ci niestety brakuje.
                      Zdjecie zostalo wykonane teleobiektywem i stad to zludzenie bliskosci budynku
                      browaru do zamku, poniewaz obiektyw zostal skierowany na poludniowy zachod stad
                      w oddali widoczna jest willa Landrata (dzis przedszkole) oraz budynek
                      dzisiejszego Technikum Rolniczego i kamienice przy ul. Gornoslaskiej. A ze
                      browar jest na osi polnoc-poludnie to chyba nie zaprzeczysz?
                      • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:16
                        Nie, dziwi mnie, bo mam pojecie o fotografii, ktorego Ci niestety brakuje
                        Ale mam pojecię w topografii czego tobie brakuję.
                        Nie, dziwi mnie, bo mam pojecie o fotografii, ktorego Ci niestety brakuje
                        Masz rację tylko że ja cały czas to pisałem, śledziarnia włąśnie na tej osi
                        leży, czyli browar zamkowy.

Glupoty to Ty jak na razie starasz sie ludziom bezskutecznie udowodnic. No
                        > czekam z niecierpliwoscia na "czarna teczke" nr 3, byle bym nie padl ze smiechu
                        > :-P

To ja chyba tam padnę ze śmiechu!!!!!!!!!!!!!!!!Jak mi pokażesz ten budynek.
                        • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:31
                          boberzary napisał:

> Nie, dziwi mnie, bo mam pojecie o fotografii, ktorego Ci niestety brakuje
                          > Ale mam pojecię w topografii czego tobie brakuję.

To sie w czwartek okaze. Nie wiem tylko po co Ci topografia jesli nie masz mapy
                          tego terenu z zaznaczonym planem obiektu.

> Masz rację tylko że ja cały czas to pisałem, śledziarnia włąśnie na tej osi
                          > leży, czyli browar zamkowy.

He? "Sledziarnia" zawsze byla osobnym obiektem z fasada skierowana ku al. JP II
                          Browar nie mogl stac po zachodniej stronie Kastanien Alee, bo tam byla brama (a
                          wlasciwie to dwie po obu stronach ulicy) na wzgorze winne - znany obiekt z
                          pocztowek a dalej na polnoc byl murek i ogrod winiarnii. Po wschodniej stronie
                          Kastanien Alee byl i stoi do dzisiaj folwark (gorzlenia) i tam znajdowal sie
                          Browar Zamkowy.

> To ja chyba tam padnę ze śmiechu!!!!!!!!!!!!!!!!Jak mi pokażesz ten budynek.

Kto sie smieje... :-)
                  • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:02
                    A ten dlugi
                    > budynek stal rownolegle do ul. Poznanskiej. Dzieki :-) You loose again! :-)
                    Przecież pisałem że stał na terenie śledziarni czyli wzdłuż Poznańskiej. To ty
                    napisałeś że wzdłuż Warszawskiej. To przecież oczywiste że śledziarnia biegnie
                    wzdłuż Poznańskiej.
                    W czwartek pokażesz gdzie według ciebie stał a ja pokaże zdjęcie z widokiem tego
                    długiego budynku. Na zdjęciu ten budynek prawie dotyka pałacu. Więc udowodnię
                    jak to było.
                    Pozdrowienia.
                    Może ktoś inny wtrąci się do rozmowy i powie gdzie według niego stał ten budynek .
                    • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:18
                      boberzary napisał:

> Przecież pisałem że stał na terenie śledziarni czyli wzdłuż Poznańskiej. To ty
                      > napisałeś że wzdłuż Warszawskiej. To przecież oczywiste że śledziarnia biegnie
                      > wzdłuż Poznańskiej.

Jak zwykle, gdy przegrywasz starasz sie wykrecic kota ogonem :-( Na co Ty
                      liczysz? Przeciez ludzie umieja czytac! Zaczeles od tego, ze pokazales dwie
                      pocztowki twierdzac, ze ze na jednej i drugiej sa te same obiekty a na pocztowce
                      z widokiem na zamek jest widoczny jakoby charakterystyczny kominek browaru.
                      Moglby to byc ten kominek, gdyby browar stal rownolegle do al. JP II ale jak juz
                      udowodnilem nie jest to mozliwe! Od poczatku mowilem i to podtrzymuje, ze Browar
                      Zamkowy stal na terenie folwarku (pozniej byla tu gorzelnia).

> W czwartek pokażesz gdzie według ciebie stał a ja pokaże zdjęcie z widokiem
                      > tego długiego budynku.

Chlopie, ja kaze Ci stanac w tym samym miejscu i zrobie ci zdjecie, ktore
                      umieszcze w internecie.

> Na zdjęciu ten budynek prawie dotyka pałacu. Więc udowodnię jak to było.

Oki, nie moge sie doczekac na udowodnienie niemozliwego, czy David Copperfield
                      juz o tym wie? ;-)

pozdrav
                  • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:09
                    Jak wpadniesz do domu to otwórz książkę T. Jaworskiego "Żary w dziejach
                    pogranicza śląsko-łużyckiego" na stronie 150. Popatrz się co jest pod linią I.
                    Ojej chyba mam rację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Ale jak zawsze to mapa nie plan więc nie tak szczegółowa.
                    HAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:23
                      boberzary napisał:

> Jak wpadniesz do domu to otwórz książkę T. Jaworskiego "Żary w dziejach
                      > pogranicza śląsko-łużyckiego" na stronie 150. Popatrz się co jest pod linią I.

no popatrze

> Ojej chyba mam rację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

poczekaj z orgazmem do czwartku ;-) A co przedsatwia ta mapa? Jak jest
                      podpisana? Czy to nie aby plan miasta z 1837 r. sporzadzony przez Engelmanna?

> Ale jak zawsze to mapa nie plan więc nie tak szczegółowa.

he? Ty chba masz jednak powazne problemy z rozumieniem tekstu czytanego albo
                      zbytnio sie ekscytujesz i nie czytasz dokladnie.

> HAHAHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kto sie smieje, ten...

pozdrav
                      • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 16:29
                        he? Ty chba masz jednak powazne problemy z rozumieniem tekstu czytanego albo
                        > zbytnio sie ekscytujesz i nie czytasz dokladnie.
                        Powiedz mi w który miejscu?
                        Daj mi tu mój cytat z tym że napisałem że browar stał wzdłuż Warszawskiej.
                        • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 17:26
                          boberzary napisał:
                          > Powiedz mi w który miejscu?

Napisales:

> Ale jak zawsze to mapa nie plan więc nie tak szczegółowa.

To mapa jest bardziej szczegolowa niz schematyczny z zalozenia plan

> Daj mi tu mój cytat z tym że napisałem że browar stał wzdłuż Warszawskiej.

Przeczytaj jeszcze raz swoj pierwszy post w tym watku - zeby ten
                          charakterystyczny komin byl widoczny na pocztowce z widokiem na zamek to browar
                          musialby stac wzdluz al. JP II. Teraz mowisz, ze byl wzdluz Poznanskiej - ja tez
                          tak uwazam ale w zadnym wpadku nie w miejscu o ktorym Ty mowisz - nie stal po
                          zachodniej stronie tylko po wschodniej stronie ul. Poznanskiej, bardziej na
                          polnoc, blizej Blekitnej Bramy, bardziej w strone szpitala i palacu Packow.
                          znajdowal sie na terenie dawnego ksiazecego folwarku.
              • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 14:18
                boberzary napisał:

> To jak ty wypatrzyłeś że to wieża ratusz!!!!!!

Przeciez QVA, od razu widac, ze oba obiekty nie sa identyczne! I ten z pocztowki
                z widokiem na zamek przypomina wieze ratuszowa

> NIE ROZUMIEM kierunki tobie się mylą!!!!!!!!

Popatrz na plan miasta na ktory tak chetnie sie powolujesz, zobaczysz, ze ze
                wzgorza musiala byc widoczna wieza ratszowa!

> Po za tym browar na zdjęciu mógł być właśnie przechowalnią.

ze co???? LOGIKA! Ta piwnica w ktorej pozniej byla Centrala Rybna byl jak
                najbardziej magazynem. Byc moze zwiazanym z browarem lub nie (bo rownie dobrze
                to mogla byc piwnica z winem, zreszta nie po to Erdmann II kazal usypac wzgorze
                winne by nie miec, gdzie pozniej trzmac wina - pozostalosci wczesniejszej
                piwniczki znajduja sie obok "sledziarni").

> Ale zastanówmy się gdzie pędzili bimber!
                > Jeden wniosek to właśnie browar zamkowy.

Jeszcze raz chlopie: LOGIKA

> Położenie przy winnej górze.
                > Ale oczywiście to bajki.

a gdzie ty sobie wyorazasz, ze stal ten browar - dla mnie jedyne miejsce to
                ULICA POZNANSKA!!! Wzdluz Kastanien Alee.
                • boberzary tak było 04.07.05, 16:51
                  Tu przedstawiam plan jak to kiedyś wyglądało, mogłem zrobić to od razu.
                  Narysuj Croolick jak ty to widzisz.
                  img100.imageshack.us/my.php?image=plan2gp.jpg
                  Teraz wiesz gdzie miałem na myśli.
                  Pozdrowienia
                  ps. to był mój ostatni post w tym temacie.
    • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 15:55
      Ustalmy żeby w czwartek nie było wątpliwości, w tym poście chciałem pokazać
      gdzie niegdyś stał budynek browaru zamkowego. Co tam pedzili to zagadka.
      W czwartek Croolick przekona się gdzie stał.
      • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 17:28
        We czwartek bober przekona sie, ze "szkielko i oko" wazniejsze sa nizli "serce i
        czucie". Pozna tez potege dedukcji i logiki ;-)
        • gustaw24 Re: Browar zamkowy 04.07.05, 18:53
          witam,

moze to ostudzi Wasze glowy.

img71.imageshack.us/my.php?image=browar8ma.jpg
          Jak widac browar stal prostopadle do dzisiejszej al. JP i dosyc blisko zamku.
          Wedlug mnie stal na przeciwko dzisiejszej (a raczej wczorajszej) sledziarni.

pozdrawiam

• croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 19:06
            Gustawie! A skad masz takie rewelacyjne zdjecie?!!!! Wyglada na powojenne, mam
            racje? A zatem mylilem sie tylko co do jednego - on stal naprzeciwko "sledziani"
            wzdluz Kastanien Alee czyli ul. Poznanskiej, tak jak mowilem po wschodniej
            stronie tam gdzie ostatnio robilem zdjecia tych kamieni. Czy znajdowal sie na
            terenie folwarku? Mozliwe, ze byl jego czescia (bofolwark obejmowal wiekszy
            obszar) ale nie bede sie upieral. WIELKIE DZIEKI! :-)
            • croolick Re: do bobera 04.07.05, 19:12
              Jak widzisz na tej fotce komin nie ma charakterystycznego daszka, zatem na tej
              pocztowce z widokiem na zamek za kominem widac wieze, albo ratuszowa albo
              wartownicza.
              • boberzary Re: do bobera 04.07.05, 20:24
                No i co że nie ma daszka, z biegiem lat budynki się zmieniają i nie ściemniaj mi
                tu taką gadką. Na zdjęciu nie ma też murka.
              • boberzary Re: do bobera 04.07.05, 20:32
                A ten budynek z płaskim dachem nie jest podobny do tego z 2 widokówki.A co bede
                pisał pojedziemy to przekonasz się.
            • gustaw24 Re: Browar zamkowy 04.07.05, 19:21
              Z tego co wiem (na 99%) zdjecie jest przedwojenne lub z czasow wojny.

Co do wiezy, tak jak pisalem sklanialbym sie raczej do wartowniczej.

pozdrav
            • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 20:31
              Chyba nie jesteś poważny,że on stał na wschód od śledziarni, ten budynek stał za
              dzisiejszym murkiem po stronie zachodniej i sięgał do bramy wjazdowej do
              śledziarni. Przypatrz się pierwszemu zdjęciu w moim opierwszym poście i tam jak
              byk widać skrzyżowanie dróg.To właśnie Poznańska i Promnistrasse. Dzięki Gustaw
              za fotkę, to był mój dowód numer 3 szkoda że nie zrobiłeś zdjęć planów które tam są.
              Sam się w czwartek przekonasz że na 2 widokówce to widać komin browaru.
              Pójdziesz i przekonasz się.
              • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 21:44
                boberzary napisał:

> to był mój dowód numer 3

hehe, uwazaj, bo uwierze takiemu sciemniaczowi jak Ty ;-)))

> szkoda że nie zrobiłeś zdjęć planów które tam są.

Tam, czyli gdzie?

> Sam się w czwartek przekonasz że na 2 widokówce to widać komin browaru.

Oki, to jest komin ale zza niego widac wieze
          • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 19:07
            Masz moze wiecej takich fotek?
          • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 20:23
            I co głupio Croolick, to zdjęcie miałem w czwartek pokazać.
            Budynek ten był przylepiony do śledziarni. Na zdjęciu nie ma murka przy
            Poznańskiej.Fotograf stał na Poznańskiej.
            W czwartek mogę pokazać dokładnie jak to było.
            • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 21:19
              boberzary napisał:

> I co głupio Croolick, to zdjęcie miałem w czwartek pokazać.
              > Budynek ten był przylepiony do śledziarni. Na zdjęciu nie ma murka przy
              > Poznańskiej.Fotograf stał na Poznańskiej.
              > W czwartek mogę pokazać dokładnie jak to było.

wszystko pieknie tylko teraz wyjasnij mi dlaczego budzynek na zdjeciu Gustawa
              jest parterowy a na pocztowce ma jedno pietro????
              • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 21:38
                img70.imageshack.us/img70/1643/panorama26ia.jpg
                Wydaje sie, ze to ten sam budynek ale dlaczego na pocztowce ma jedno pietro a na
                bialo-czarnej fotce wydaje sie parterowy?
                • gustaw24 Re: Browar zamkowy 04.07.05, 22:23
                  Rzeczywiscie. Ciekawe. Dach jest identyczny, ma dokaldnie taki sam uklad
                  wykuszy. Na pocztowce widac, ze teren przed jest lekko nachylony. Do tego na
                  fotce widac, dosyc duzo sniegu, moze to spowodowalo takie zaklamanie. Poza tym z
                  biegiem czasu teren sie podnosi (stad mozemy prowadzic dzis wykopaliska ;), ale
                  nie minelo raczej az tyle czasu miedzy datami pocztowki i zdjecia.

Interesujaca jest jeszcze jedna sprawa. Budynek browaru wygada na nieuzytkowany.
                  Swiadczyc moze o tym pokrywa sniegowa na dachu. Zwroccie uwage, ze na palacu
                  sniegu praktycznie nie ma. Byc moze browar, w przeciwienstwie do palacu, nie byl
                  ogrzewany, czyli nieczynny.

Szkoda, ze nie znam dokladnej daty zrobienia zdjecia, wiem tylko, ze jest
                  zrobione jeszcze w Sorau.

pozdrawiam
                • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 22:24
                  To ten sam budynek, a dlaczego jest parterowy, po prostu miejsce z ławką jest
                  wyżej.Wszystko pokaże w czwartek. Ten czarny pasek za drzewm to wjazd.
                  Pozdrowienia i przepraszam za utrudnienia.
            • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 22:50
              boberzary napisał:

> I co głupio Croolick,

Nie, glupio jest tkwic w ciemnocie. Tylko osiol nie zmienia zadania i udaje, ze
              nic sie nie stalo.
              Dzieki temu watkowi wiem wiecej o Schlossbrauerei i z tego sie bardzo ciesze no
              i rekord postow w jednym watku zostal pobity! :-)
              • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 23:10
                Prawda, dzieki żywej dyskusji wiemy jak kiedyś wyglądał ten teren.
                A zdjecie zostało zrobione przez Gustawa zapewne na mini wystawię która jest w
                ratuszu. To zdjecie miałem pokazać Tobie w czwartek i nie ściemniam.
                Jest tam jeszcze kilka ciekawych widokówek, zwłaszcza żarskich fabryk ryciny.
                Pozdrowienia.
          • boberzary Re: Browar zamkowy 04.07.05, 20:51
            Już wiem jak to było, jednak myliłem się z tym że budynek ten stał tuż blisko
            ulicy. A dlaczego, na zdjęciu widać tą dobudówkę z dwoma oknami. Ta dobudówka to
            nic jak dzisiejsza śledziarnia, nawet okna są tylko że zamurowane. Za drzewem
            natomiast jest wjazd do śledziarni który do dzisiaj istnieję. Ta dobudówka to
            wjazd do śledziarni.
            Jednak mimo złej lokalizacji (za blisko ulicu) miałem rację że ten budynek stał
            wzdłuż Poznańskiej na skrzyżowaniu z Promnistrasse. Budynek ten nie należy do
            folwarku bo go nie ma w zabudowaniach.
            • croolick Re: Browar zamkowy 04.07.05, 21:11
              boberzary napisał:

> Ta dobudówka to nic jak dzisiejsza śledziarnia, nawet okna są tylko że
              > zamurowane.

Mozliwe, trzeba to sprawdzic.

> Jednak mimo złej lokalizacji (za blisko ulicu) miałem rację że ten budynek
              > stał wzdłuż Poznańskiej na skrzyżowaniu z Promnistrasse

A czy ja mowilem cos innego??? Tyle, ze myslalem, ze budynek znajdowal sie
              blizej folwarku. No i teraz nie wiem, czy znajdowal sie sie po wschodniej czy
              zachodniej stronie ul. Poznanskiej. Koncepcja, ze jego fragmentem jest
              "sledziarnia" jest interesujaca ale trzeba to we czwartek sprawdzic.

> Budynek ten nie należy do folwarku bo go nie ma w zabudowaniach.

No to w takim razie trzeba wyjasnic dlaczego we folwarku po wojnie urzadzono
              gorzelnie. Moze przeniesiono sprzet z browaru?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka